Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
NIN

#2226 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

Da vidimo kako to izgleda kada zamjenimo mjesta tvoja dva iskaza:
nuraH wrote: kao prvo ja nisam rekao da ce mi bilo sta biti oprosteno!!! vec sam rekao da ima nade za mene... a sad kako ce bit to niko ne zna!
a ti kao ateista koji negiras Njegovo postojanje - za tebe nema ni te NADE!
nuraH wrote:jedina granica koju ne smijem da predjem jeste da ''negiram postojanje Stvoritelja'' - to je u konceptu vjerovanja neoprostivo!
a za sve ostalo postoji nada - Stvoritelj je milostiv i prasta!
Sam si napisao da jedini preduslov da mozda budes pocascen imaginarnim vjecnim zivotom jeste da bezpogovorno vjerujes u Njegovo postojanje, sto dalje implicira da bilo sta drugo da radio, osim, naravno, nedovodoti Njegovu egzistenciju u pitanje, ipak ostavlja nadu u dobar zavrsetak, pa cak i ciniti najvece zlocine koje mozes zamisliti. Bitno je samo vjerovati u Njegovo postojanje i nada je tu, nada da te On pocasti dzenetskim hurijama i nebesima gospodnjim. Za ostalo se uvijek mozes pokajati i traziti njegov oprost. Kako li je samo lijepo upakovan ovaj klanski model to je cudo jedno. :D

Nego, meni bas ne izgleda privlacno niti zanimljivo to bezpogovorno klimanje glavom i potiskivanje bilo kakvog vida sumnje duboko u podsvijest (jel' tako @manijak :D ). Ako je tebi takav zivot mio i vrh bivstvovanja onda bujrum, i neka je jer, na koncu, tvoj je. Bez mene k'o domina. Ja ipak vise volim da vidim i to zasto je ruza crvena i zasto ona mirise, a ti, drug moj, i dalje klimaj glavom. :wink:
arzuhal

#2227 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

puremoods wrote: Zasto Besim Korkut, ciji se prevod Kurana racuna kao trenutno najbolji bosanski prevod, nije korektno preveo sa arapskog? Meni je jedan Arapin potvrdio ovaj tvoj prevod reci "dehaha" i zaista, taj ajet kaze da je zemlju napravio jajolikom, a Korkut to ne pominje?! Zar to nije ogroman propust?
Teško je na to dati posve tačan odgovor kada je Besim Korkut rahmetlija. Ipak, ne bih to baš nazvao ogromnim propustom. :)
arzuhal

#2228 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

NIN wrote:Da vidimo kako to izgleda kada zamjenimo mjesta tvoja dva iskaza:
nuraH wrote: kao prvo ja nisam rekao da ce mi bilo sta biti oprosteno!!! vec sam rekao da ima nade za mene... a sad kako ce bit to niko ne zna!
nuraH wrote:jedina granica koju ne smijem da predjem jeste da ''negiram postojanje Stvoritelja'' - to je u konceptu vjerovanja neoprostivo!
Sam si napisao da jedini preduslov da mozda budes pocascen imaginarnim vjecnim zivotom jeste da bezpogovorno vjerujes u Njegovo postojanje, sto dalje implicira da bilo sta drugo da radio, osim, naravno, nedovodoti Njegovu egzistenciju u pitanje, ipak ostavlja nadu u dobar zavrsetak, pa cak i ciniti najvece zlocine koje mozes zamisliti. Bitno je samo vjerovati u Njegovo postojanje i nada je tu, nada da te On pocasti dzenetskim hurijama i nebesima gospodnjim. Za ostalo se uvijek mozes pokajati i traziti njegov oprost. Kako li je samo lijepo upakovan ovaj klanski model to je cudo jedno. :D

Nego, meni bas ne izgleda privlacno niti zanimljivo to bezpogovorno klimanje glavom i potiskivanje bilo kakvog vida sumnje duboko u podsvijest (jel' tako @manijak :D ). Ako je tebi takav zivot mio i vrh bivstvovanja onda bujrum, i neka je jer, na koncu, tvoj je. Bez mene k'o domina. Ja ipak vise volim da vidim i to zasto je ruza crvena i zasto ona mirise, a ti, drug moj, i dalje klimaj glavom. :wink:
Htjedoh napisat NIN-e, što ti ovo treba?, al brzo skontah da znam kako more bit dosadno ovdje, pa da se čovjek malo razdrma... :D
nuraH

#2229 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

bas si neki manipulator... ko da nisi ni procitao ovo sto sam napisao...
ti izgleda sam sa sobom raspravljas!!!
ti si sebi zamislio u svojoj glavi moje misljenje i moj stav i odgovaras na to!
a uopce nisi ni procitao sta sam napisao - ili pak jesi -
ali je tvoje srce zapecaceno - pa ti od toga nista ne ostaje u glavi i sve sto je protiv tvojih stavova i gledista
kategoricno odbacujes bez da imalo razmislis o tome - pripovijedas iskljucivost - tipicno za tvrdoglave i umisljene neznalice!

nigdje nisam spomenuo bilo kakve zlocine niti hurije niti bilo sta od toga sto si napisao...
''a za sve ostalo postoji nada - Stvoritelj je milostiv i prasta'' - fino sam objasnio gore sta sam mislio pod ovim!
al evo da bi mozda shvatio trebam izbaciti ovo: '''sve ostalo''

citam evo tvoje postove...
u odgovorima na svoja pitanja trazis neke argumente...
a sam ni na jedno tudje pitanje nisi dao niti odgovor niti argument... vec si i dalje pisao svoja razmisljanja i stavove,
koja nemaju dodirne tacke s postavljenim pitanjem!!!

s tobom ne vrijedi ni razgovarati a kamoli raspravljati!
nema veze sto si ateista... ipak postoji neka kultura i etika razgovora/raspravljanja.
saslusati pitanje i odgovoriti na njega - ako uopste imas odgovor,
a ne samo kategoricno ostajati pod svaku cijenu pri svom stavu i razmisljanju - i bez obzira na pitanja i rijeci druge strane, slijepo nastavljati izlagati
taj svoj stav i razmisljanje!
dr.Gonzo

#2230 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Bog jedino nece oprostiti(tj.vjecno ce ostati u dzehenemu)osobi koja nevjeruje u Njega i osobi koja smtra da pored Njega ima drugi bog.
Onda je taj vas Bog veoma nepravedan. Imati takve zahtjeve, a ne ponuditi ni trunku provjerljivih dokaza... Ako i postoji neka univerzalna i inteligentna sila koja upravlja univerzumom, sumnjam da su ljubomora i sitnicavost atributi koji je krase :)

Znate l' onu pricu Woody Allena o tome kako se Bog javio Abrahamu u snu? Mozda se nekome svidi...
Woody Allen on Abraham and Knowing the Voice of the Lord
The great biblical scholar, Woody Allen, wrote the following version of the testing of Abraham:

And Abraham awoke in the middle of the night and said to his only son, Isaac, "I have had a dream where the voice of the Lord sayeth that I must sacrifice my only son, so put your pants on."

And Isaac trembled and said, "So what did you say? I mean when He brought this whole thing up?"

"What am I going to say?" Abraham said. "I'm standing there at two A.M. I'm in my underwear with the Creator of the Universe. Should I argue?"

"Well, did he say why he wants me sacrificed?" Isaac asked his father.

But Abraham said, "The faithful do not question. Now let's go because I have a heavy day tomorrow."

And Sarah who heard Abraham's plan grew vexed and said, "How doth thou know it was the Lord and not, say, thy friend who loveth practical jokes, for the Lord hateth practical jokes and whosoever shall pull one shall be delivered into the hands of his enemies whether they pay the delivery charge or not."

And Abraham answered, "Because I know it was the Lord. It was a deep, resonant voice, well modulated, and nobody in the desert can get a rumble in it like that."

And Sarah said, "And thou art willing to carry out this senseless act?" But Abraham told her, "Frankly yes, for to question the Lord's word is one of the worst things a person can do, particularly with the economy in the state it's in."

And so he took Isaac to a certain place and prepared to sacrifice him but at the last minute the Lord stayed Abraham's hand and said, "How could thou doest such a thing?"

And Abraham said, "But thou said ---"

"Never mind what I said," the Lord spake. "Doth thou listen to every crazy idea that comes thy way?" And Abraham grew ashamed. "Er - not really … no."

"I jokingly suggest thou sacrifice Isaac and thou immediately runs out to do it."

And Abraham fell to his knees, "See, I never know when you're kidding."

And the Lord thundered, "No sense of humor. I can't believe it."

"But doth this not prove I love thee, that I was willing to donate mine only son on thy whim?"

And the Lord said, "It proves that some men will follow any order no matter how asinine as long as it comes from a resonant, well-modulated voice."

And with that, the Lord bid Abraham get some rest and check with him tomorrow.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2231 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.gog »

Što bi rekao rejs Češke i cEle Slovačke, Velich ef.Havlichek... a je to sabur i jednostavno :D dok hruska barene kukurice na plaži Makarske..
NIN

#2232 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

skolarac wrote:
NIN je napisao/la:
I na ovom svijetu postoje razlika u kaznama.Nekog sudija osudi na godine,nekoga 5,10,15,a neko dobije dozivotnu.Tako je i na ahiretu.Covjek ce biti u dzehenemu shodno njegovim grijesima.Bog jedino nece oprostiti(tj.vjecno ce ostati u dzehenemu)osobi koja nevjeruje u Njega i osobi koja smtra da pored Njega ima drugi bog.
NiN,testiraj sebe,stavi ruku na vatru i vidi koliko mozes da izdrzis?
Da uslisimo zelje mog druga @dr.goga pa da uletim sa malom digresijom.

@skolarac, volio bih da me prosvijetlis cinjenicom na kojoj temeljis ovaj svoj boldirani iskaz!
nuraH

#2233 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

dr.Gonzo wrote:
Bog jedino nece oprostiti(tj.vjecno ce ostati u dzehenemu)osobi koja nevjeruje u Njega i osobi koja smtra da pored Njega ima drugi bog.
Onda je taj vas Bog veoma nepravedan. Imati takve zahtjeve, a ne ponuditi ni trunku provjerljivih dokaza... Ako i postoji neka univerzalna i inteligentna sila koja upravlja univerzumom, sumnjam da su ljubomora i sitnicavost atributi koji je krase :)
pa da si malo citao vjerske knjige znao bih odgovor na to!

''ni trunku provjerljivih dokaza'' - ovo je smijesno!

Bog je otkako je stvorio covjeka slao jasne dokaze o Svom postojanju...
slao je na stotine hiljada poslanika...
ali... covijek je uvijek spreman, vise nego bilo koje drugo bice, da raspravlja!
hiljade naroda je unisteno zbog nevjerovanja!

citaj malo i istrazuj ako te zanima!
sodoma i gomora - mozda ti je to poznato! ta dva grada su pronadjeni... i naucno je dokazano da su narodi koji su u njemu zivjeli unisteni,
i to tacno onako kako je opisano u vjerskim knjigama - Kur'an (Hud,82.): «I kada pade naredba Naša, Mi sve prevrnusmo, ono što je bilo gore – bi dolje, i na njih kao kišu grumenje od pečena blata spustismo, koje je neprekidno sipalo,»

dalje...

Musa/Mojsije je rastavio more uz Boziju pomoc
na dnu tog istog mora su pronadjena ostaci konjskih kola faraonove vojske

mah izmedju ostalog...
dokaz ce ti se ukazat kad sunce izadje sa zapada... tad ce ti sve bit jasno, al ce biti kasno!!!
Ateista

#2234 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

skolarac wrote:
NIN je napisao/la:
I na ovom svijetu postoje razlika u kaznama.Nekog sudija osudi na godine,nekoga 5,10,15,a neko dobije dozivotnu.Tako je i na ahiretu.Covjek ce biti u dzehenemu shodno njegovim grijesima.Bog jedino nece oprostiti(tj.vjecno ce ostati u dzehenemu)osobi koja nevjeruje u Njega i osobi koja smtra da pored Njega ima drugi bog.
Ok, ali hajde razmisljaj malo ovako, ne ulazeci uopste u to ko je u pravu, ali valjda ima dovoljno razloga zasto ja ne vjerujem u postojanje boga, kao sto pretpostavljam da ti imas svoje razloge zasto vjerujes u njega, jeli tako?

Ocigledno je da imamo razlicite definicije dokaza i argumenata, ali po meni ima dovoljno neslaganja u vjerskim knjigama, dovoljno mi je samo malo upoznati se sa istorijom i nastankom religija, njihovim razvojem i slicno, dovoljno mi je kada sve to analiziram da budem potpuno siguran da bog ne postoji, bar ne takav kakvog ga religije opisuju.

E sad, i da ja recimo nisam u pravu, hipoteticki gledano, koja je logika da taj bog mene kaznjava najgorom mogucom kaznom zato sto sam ja logikom i argumentima dosao do zakljucka da on ne postoji?

Drugo bi bilo da mi se ukazao, ali nije. Vjerujem da ces na to reci kako nam je dao dovoljno dokaza, ali to za mene i za moj nacin razmisljanja nije dokaz, to sa naucnog aspekta nije dokaz.

Zar po tome svemu bog ne djeluje neako uobrazen i iskompleksiran kada mu je najbitnije to da se u njega vjeruje, cak i ako se to protivi necijem zdravom razumu? Naglasavam "necijem zdravom razumu", da ne bismo opet ulazili u rasprave i dokazivanja, govorim o necemu drugom, znaci o tome da razliciti ljudi razlicito razmisljaju i da se nekima vjerovanje u boga kosi sa logikom i zdravim razumom, kao sto se nekom kosi sa zdravim razumom negirati postojanje boga.
Urlanje dozvoljeno

#2235 Re: Pitanje ateistima

Post by Urlanje dozvoljeno »

zanimljiva konverzacija...

doduse imam jedno pitanje za vjernike...

jel se po vama covjek rodi sa automatskim vjerovanjem u boga ili nesto vise ili mu religija i vjera u boga bude usadjena tokom zivota?

gledao sam jednom jednu finu raspravu o nastanku "ateizma"...

naime, covjek je individua koja se rodi BEZ IKAKVOG VJEROVANJA i onako kako ga/je roditelji odgajaju dijete postane po uzoru na roditelje vjernik do 15 godine zivota... znaci... religija je nista drugo nego nametanje sistema vjerovanja sa na dijete od strane roditelja...

i jos nesto... ateisti nemaju dogmu, jer im nije potrebna, moral kod ateista je ugradjen i nadogradjivan tokom zivota... pa nama i ne treba sveta knjiga da nam kaze sta je lose ili dobro... mi to znamo...

:bih:
NIN

#2236 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

nuraH wrote:

bas si neki manipulator... ko da nisi ni procitao ovo sto sam napisao...
ti izgleda sam sa sobom raspravljas!!!
ti si sebi zamislio u svojoj glavi moje misljenje i moj stav i odgovaras na to!
a uopce nisi ni procitao sta sam napisao - ili pak jesi -
ali je tvoje srce zapecaceno - pa ti od toga nista ne ostaje u glavi i sve sto je protiv tvojih stavova i gledista
kategoricno odbacujes bez da imalo razmislis o tome - pripovijedas iskljucivost - tipicno za tvrdoglave i umisljene neznalice!

nigdje nisam spomenuo bilo kakve zlocine niti hurije niti bilo sta od toga sto si napisao...
''a za sve ostalo postoji nada - Stvoritelj je milostiv i prasta'' - fino sam objasnio gore sta sam mislio pod ovim!
al evo da bi mozda shvatio trebam izbaciti ovo: '''sve ostalo''

citam evo tvoje postove...
u odgovorima na svoja pitanja trazis neke argumente...
a sam ni na jedno tudje pitanje nisi dao niti odgovor niti argument... vec si i dalje pisao svoja razmisljanja i stavove,
koja nemaju dodirne tacke s postavljenim pitanjem!!!

s tobom ne vrijedi ni razgovarati a kamoli raspravljati!
nema veze sto si ateista... ipak postoji neka kultura i etika razgovora/raspravljanja.
saslusati pitanje i odgovoriti na njega - ako uopste imas odgovor,
a ne samo kategoricno ostajati pod svaku cijenu pri svom stavu i razmisljanju - i bez obzira na pitanja i rijeci druge strane, slijepo nastavljati izlagati
taj svoj stav i razmisljanje!
Ti bi, k'o sto vidim, da generaliziras, a istodobno da ne budes podvrgnut generalizaciji. :lol: I otkud tebi pravo suditi o meni i spocitavati da sam ateista? Sta ti tvoj bog kaze za taj konkretan haram? Nemoj da te jedan @NIN uci tvojoj vjeri, nema smisla. I hajde budi fin pa nam daj svoju definiciju ateizma (jer vidim da svako ziv ima neku svoju definiciju :-) ).

I da, jesil' ti onaj kome nisu bas najjasniji Newtonovi zakoni? :-)

Jos nesto: zamisli svaki moj post u kojem izlazem svoja stajalista i onda mu dodaj reference, sto sa relevantnim linkovima, sto printanim izvorima, i imat ces argumentirane postove. Naime, davno je @NIN naucio da time samo gubim svoje vrijeme jer, s referencom ili ne, ti ces uvijek reci ma @NIN prdi u prazno, kakvi argumenti kakvi bakraci. Takodjer, cinjenica je da svako moze provjeriti istinitost moje tvrdnje sto na netu sto u biblioteci. Bujrum pa zagrij stolicu jer nema znanja za dzaba. Al' vec rekoh sta znaci biti ignorant, stoga... :D
BHF_Manijak

#2237 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Urlanje dozvoljeno wrote:zanimljiva konverzacija...

jel se po vama covjek rodi sa automatskim vjerovanjem u boga ili nesto vise ili mu religija i vjera u boga bude usadjena tokom zivota?

naime, covjek je individua koja se rodi BEZ IKAKVOG VJEROVANJA i onako kako ga/je roditelji odgajaju dijete postane po uzoru na roditelje vjernik do 15 godine zivota... znaci... religija je nista drugo nego nametanje sistema vjerovanja sa na dijete od strane roditelja...

i jos nesto... ateisti nemaju dogmu, jer im nije potrebna, moral kod ateista je ugradjen i nadogradjivan tokom zivota... pa nama i ne treba sveta knjiga da nam kaze sta je lose ili dobro... mi to znamo...
Odakle znate,kako vam je usadjeno?!Neko je morao neke norme postaviti da bi ti znao sta valja a sta ne,po cemu je npr lose,karikiram naravno,da ti pridjes nekom i samar opalis,opljackas i sl,usadjeno moral?otkud to?
I da,jednom je kako sam citao neki test na tu temu napravljen,da su dijete od njegova rodjena izolovali od svijeta,bez govora o religiji odnosno Bogu,i dijete se nakon odredjenog perioda,kada je vec odraslo samo pocelo interesovati o tvorcu ovoga univerzuma,imalo je pojam Boga ali naravno neadekvatnu rijec za istog,ali je spominjalo Tvorca ovoga svega,ne sjecam se tacno kako je sve to se odvijalo ali tako nekako otprilike,ne sjecam se detalja...Uglavnom odgovor na tvoje pitanje bi bio da je Allah u srcu svakog covjeka,nekome u podsvjesti a nekome tu,uz njega...
nuraH

#2238 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

NIN wrote:
skolarac wrote:
NIN je napisao/la:

@skolarac, volio bih da me prosvijetlis cinjenicom na kojoj temeljis ovaj svoj boldirani iskaz!
(Hadis - Muttefekun alejhi): Ibn Mes'ud radiellahu te 'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: "Ja znam covjeka koji ce zadnji izaci iz Dzehennema i zadnji uci u Dzennet. Iz vatre ce izaci puzuci i Allah ce mu reci:- Idi, i udji u Dzennet!
Kada ode, pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:-Gospodaru Dzennet se ispunio!
Allah ce mu opet reci:- Idi, udji u Dzennet! Kada ode pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:- Gospodaru Dzennet se ispunio! -Idi i udji u Dzennet!-Allah ce mu ponovo reci. -U njemu ces imati deset puta koliko ovaj svijet.- Zar mi se rugas i ismijavas me, a Ti si Vladar?"
Prenosilac hadisa dalje kazuje:-Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem se nasmija i ukazase mu se bijeli zubi, pa rece: - To je covjek najnizeg stupnja u Dzennetu!"

i u Dzehennemu i u Dzennetu imaju stepeni - Gospodar je zaista pravedan i svako ce dobiti ono sto je zasluzio!
BHF_Manijak

#2239 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Odakle znate,kako vam je usadjeno?!Neko je morao neke norme postaviti da bi ti znao sta valja a sta ne,po cemu je npr lose,karikiram naravno,da ti pridjes nekom i samar opalis,opljackas i sl,usadjeno moral?otkud to?
I da,jednom je kako sam citao neki test na tu temu napravljen,da su dijete od njegova rodjena izolovali od svijeta,bez govora o religiji odnosno Bogu,i dijete se nakon odredjenog perioda,kada je vec odraslo samo pocelo interesovati o tvorcu ovoga univerzuma,imalo je pojam Boga ali naravno neadekvatnu rijec za istog,ali je spominjalo Tvorca ovoga svega,ne sjecam se tacno kako je sve to se odvijalo ali tako nekako otprilike,ne sjecam se detalja...Uglavnom odgovor na tvoje pitanje bi bio da je Allah u srcu svakog covjeka,nekome u podsvjesti a nekome tu,uz njega...
nuraH

#2240 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote:
skolarac wrote:
NIN je napisao/la:
Ok, ali hajde razmisljaj malo ovako, ne ulazeci uopste u to ko je u pravu, ali valjda ima dovoljno razloga zasto ja ne vjerujem u postojanje boga, kao sto pretpostavljam da ti imas svoje razloge zasto vjerujes u njega, jeli tako?

Ocigledno je da imamo razlicite definicije dokaza i argumenata, ali po meni ima dovoljno neslaganja u vjerskim knjigama, dovoljno mi je samo malo upoznati se sa istorijom i nastankom religija, njihovim razvojem i slicno, dovoljno mi je kada sve to analiziram da budem potpuno siguran da bog ne postoji, bar ne takav kakvog ga religije opisuju.

E sad, i da ja recimo nisam u pravu, hipoteticki gledano, koja je logika da taj bog mene kaznjava najgorom mogucom kaznom zato sto sam ja logikom i argumentima dosao do zakljucka da on ne postoji?

Drugo bi bilo da mi se ukazao, ali nije. Vjerujem da ces na to reci kako nam je dao dovoljno dokaza, ali to za mene i za moj nacin razmisljanja nije dokaz, to sa naucnog aspekta nije dokaz.

Zar po tome svemu bog ne djeluje neako uobrazen i iskompleksiran kada mu je najbitnije to da se u njega vjeruje, cak i ako se to protivi necijem zdravom razumu? Naglasavam "necijem zdravom razumu", da ne bismo opet ulazili u rasprave i dokazivanja, govorim o necemu drugom, znaci o tome da razliciti ljudi razlicito razmisljaju i da se nekima vjerovanje u boga kosi sa logikom i zdravim razumom, kao sto se nekom kosi sa zdravim razumom negirati postojanje boga.
mudro ti zboris...
ali gledaj, ti ne mozes dokazati na On ne postoji...
tako da ne mozes reci da si bas logicki i argumentima spoznao da on ne postoji!!!
koji su to argumenti? ko ti je obezbijedio te argumente i tu logiku... ???
Bog da je htio on bi sve stanovnike Zemlje ucinio vjernicima, ali nije
ostavio nam je nesto sto se zove 'slobodna volja'...
ne moze tebe niko ni na sta nagovorit, imas slobodnu volju i TI odlucujes za sebe,
da li ces vjerovati ili NE!
i kad dodje Sudnji dan i kad te On upita: zasto nisi vjerovao? - pokusaj napisati taj odgovor,
pa ga dobro procitaj... pa vidi hocel bit taj tvoj odgovor logican...

...a svi dokazi su bili pred tobom cijelo vrijeme.. izmedju ostalog imao si evo i ovaj forum i ovu temu i ove ljude koji vjeruju
da se upitas, da istrazis, da povjerujes...
nuraH

#2241 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

odgovor!

uzmi jedno novorodjence... izoluj ga od svijeta i uticaja bilo kakve religije i bilo cega... i vidi hoceli biti ateista!
NECE - sigurno cete jednog dana ce te upitati... a ko je ovo stvorio...??

taj eksperiment je vec proveden u americi i dijete je zaista iako je bilo u potpunoj izolaciji od svega i iako mu niko nije nikad spomenuo Boga,
pitalo za 'Stvoritelja'...
dokaz... svaki covijek se rodi s vjerom!!!
black

#2242 Re: Pitanje ateistima

Post by black »

bez obzira na sve rasprave, koje su vecinom jalove, zivot je svrhovito, smisleno putovanje, covjeku je, od prvog lovca, do modernog covjeka danasnjice neophodan smisao, vjera u svrhovitost sopstvenog zivota..
nuraH

#2243 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

@NIN

za pocetak procitaj ovo: http://bosnamuslimmedia.files.wordpress ... udzize.pdf

pa cemo sutra o tome razgovarati.
procitaj - pa me pokusaj svojim argumentima i svojom literaturom ubijediti da nista od toga nije tacno
i da nista ne znaci .. ili cak probaj to pobiti

jel vazi?
Ateista

#2244 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:
Ateista wrote:
skolarac wrote: Ok, ali hajde razmisljaj malo ovako, ne ulazeci uopste u to ko je u pravu, ali valjda ima dovoljno razloga zasto ja ne vjerujem u postojanje boga, kao sto pretpostavljam da ti imas svoje razloge zasto vjerujes u njega, jeli tako?

mudro ti zboris...
ali gledaj, ti ne mozes dokazati na On ne postoji...
tako da ne mozes reci da si bas logicki i argumentima spoznao da on ne postoji!!!
koji su to argumenti? ko ti je obezbijedio te argumente i tu logiku... ???
Bog da je htio on bi sve stanovnike Zemlje ucinio vjernicima, ali nije
ostavio nam je nesto sto se zove 'slobodna volja'...
ne moze tebe niko ni na sta nagovorit, imas slobodnu volju i TI odlucujes za sebe,
da li ces vjerovati ili NE!
i kad dodje Sudnji dan i kad te On upita: zasto nisi vjerovao? - pokusaj napisati taj odgovor,
pa ga dobro procitaj... pa vidi hocel bit taj tvoj odgovor logican...

...a svi dokazi su bili pred tobom cijelo vrijeme.. izmedju ostalog imao si evo i ovaj forum i ovu temu i ove ljude koji vjeruju
da se upitas, da istrazis, da povjerujes...
Mislim da me nisi u potpunosti shvatio, jesam ja cuo za religije i upoznao se sa religijskim tvrdnjama, ali to me je samo jos vise ucvrstilo u mojim stavovima.

Kazes da imamo slobodnu volju, i tome sam imao jednu temu, mrsko mi je ponavljati. U svakom slucaju, ja sam svoj izbor napravio upravo zbog svih argumenata i dokaza. Tacno je je nemoguce dokazati nepostojanje necega, ali se moze naci puno nelogicnosti i puno gresaka u religijama, puno objasnjenja kako i zasto su nastale religije i slicno.

Da mi se sad pokaze bog, ili da umrem i dodjem pred njega, upitao bih ga cemu ta misterioznost i toliko nelogicnosti u svetim knjigama i slicno.

Znam da se ne mozes sloziti sa mnom oko ovoga, za tebe su dokazi neke stvari koje za mene nisu. Za tebe je dovoljan dokaz nesto sto pise u kur'anu, i slicno, to razumijem, ali nadam se da i ti razumijes mene, jer meni to nisu dokazi, ja tu vidim nesto drugo.

Posto je tih rasprava bilo jako puno, ja nemam volje ponovo objasnjavati sta je meni sve nelogicno.
Optimus Prime

#2245 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:

To da je moral produkt religije, to mozes macku o rep.
Pitanje morala je vrlo kompleksna filozofska tema.

Odredjeni stepen je vidljiv i kod zivotinja.

Biblija i kuran su sa aspekta modernog covjeka prilicno nemoralne. Podrzavaju ropstvo na primjer te pozivaju na ubistvo ateista i homoseksualaca.
Stari zavjet na primjer prednjaci po nemoralnosti, posto bog u njemu opravdava genocid.

Ubistva, genocid i ropstvo su nemoralni, slazes se sa mnom.

A to je li moralno muciti skeptike citavu vjecnost, to je tema za sebe.
Last edited by Optimus Prime on 09/12/2009 14:34, edited 1 time in total.
NIN

#2246 Re: Pitanje ateistima

Post by NIN »

nuraH wrote:
NIN wrote:
skolarac wrote:I na ovom svijetu postoje razlika u kaznama.Nekog sudija osudi na godine,nekoga 5,10,15,a neko dobije dozivotnu.Tako je i na ahiretu.Covjek ce biti u dzehenemu shodno njegovim grijesima.Bog jedino nece oprostiti(tj.vjecno ce ostati u dzehenemu)osobi koja nevjeruje u Njega i osobi koja smtra da pored Njega ima drugi bog.

(Hadis - Muttefekun alejhi): Ibn Mes'ud radiellahu te 'ala anhum prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem rekao: "Ja znam covjeka koji ce zadnji izaci iz Dzehennema i zadnji uci u Dzennet. Iz vatre ce izaci puzuci i Allah ce mu reci:- Idi, i udji u Dzennet!
Kada ode, pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:-Gospodaru Dzennet se ispunio!
Allah ce mu opet reci:- Idi, udji u Dzennet! Kada ode pricinit ce mu se da je pun, vratit ce se i reci:- Gospodaru Dzennet se ispunio! -Idi i udji u Dzennet!-Allah ce mu ponovo reci. -U njemu ces imati deset puta koliko ovaj svijet.- Zar mi se rugas i ismijavas me, a Ti si Vladar?"
Prenosilac hadisa dalje kazuje:-Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem se nasmija i ukazase mu se bijeli zubi, pa rece: - To je covjek najnizeg stupnja u Dzennetu!"

i u Dzehennemu i u Dzennetu imaju stepeni - Gospodar je zaista pravedan i svako ce dobiti ono sto je zasluzio!
Cijenim trud ali ovo tvoje je daleko, daleko od faktuma! Na potpuno identican nacin ja tebi kopiram pasus iz Vede, hinduisticke svete rijeci. Nego, kad smo vec kod hinduizma, znas li da si i ti ateista? I to sto-postotni. :D
Ateista

#2247 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

nuraH wrote:

odgovor!

uzmi jedno novorodjence... izoluj ga od svijeta i uticaja bilo kakve religije i bilo cega... i vidi hoceli biti ateista!
NECE - sigurno cete jednog dana ce te upitati... a ko je ovo stvorio...??

taj eksperiment je vec proveden u americi i dijete je zaista iako je bilo u potpunoj izolaciji od svega i iako mu niko nije nikad spomenuo Boga,
pitalo za 'Stvoritelja'...
dokaz... svaki covijek se rodi s vjerom!!!
Prvo, ako zanemarimo nedostatak informacija o tom eksperimentu, (gdje, ko, kad, kako i koliko ozbiljno je sproveden), ako uzmemo da je to tacno, sto je i moguce, moze se to i drugacije objasniti:

Ljudi su po prirodi znatizeljni, i zele da dobiju odgovore. U pocetku sve banalizuju i traze jednostavne hokus-pokus odgovore, ali i odrastu. :D

Meni je logicno da su ljudi u davna vremena pripisviali bogu sve sto ne mogu objasniti, ali ne i danas. To je religija kao institucija iskoristila.

Procitaj ovaj tekst, odlicno to objasnjava: http://nemaboga.blogger.ba/arhiva/2009/12/07/2374701
nuraH

#2248 Re: Pitanje ateistima

Post by nuraH »

Ateista wrote: Mislim da me nisi u potpunosti shvatio, jesam ja cuo za religije i upoznao se sa religijskim tvrdnjama, ali to me je samo jos vise ucvrstilo u mojim stavovima.

Kazes da imamo slobodnu volju, i tome sam imao jednu temu, mrsko mi je ponavljati. U svakom slucaju, ja sam svoj izbor napravio upravo zbog svih argumenata i dokaza. Tacno je je nemoguce dokazati nepostojanje necega, ali se moze naci puno nelogicnosti i puno gresaka u religijama, puno objasnjenja kako i zasto su nastale religije i slicno.

Da mi se sad pokaze bog, ili da umrem i dodjem pred njega, upitao bih ga cemu ta misterioznost i toliko nelogicnosti u svetim knjigama i slicno.

Znam da se ne mozes sloziti sa mnom oko ovoga, za tebe su dokazi neke stvari koje za mene nisu. Za tebe je dovoljan dokaz nesto sto pise u kur'anu, i slicno, to razumijem, ali nadam se da i ti razumijes mene, jer meni to nisu dokazi, ja tu vidim nesto drugo.

Posto je tih rasprava bilo jako puno, ja nemam volje ponovo objasnjavati sta je meni sve nelogicno.
trebas znati da su nelogicnosti u religijama napravili upravo ljudi... mijenjajuci Bozije rijeci.
u Kur'anu je to sve objasnjeno - izvoli pa procitaj! u Kur'anu nema nelogicnosti!
na Sudnjem danu ti nece moc biti opravdanje da nisi vjerovao zbog logicnosti!
arzuhal

#2249 Re: Pitanje ateistima

Post by arzuhal »

Image
HAVANA

#2250 Re: Pitanje ateistima

Post by HAVANA »

Vozdra ateisti.Šta ima,kako ste? :D
Locked