Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Timotije

#2226 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Gray wrote:
Timotije wrote:I Skandinavija je slaba, prosle sedmice sam se vratio, u oba pravca manje od 50 putnika, bez obzira sto su slijetali na dvije destinacije Stockholm/Copenhagen! Nisu ni skupi, ne mogu reci, ali nasi ljudi nemaju jednostavno naviku da lete! Maltene iste su cijene i za autobus,ali djaba....ne moze u avion stati pola sela na putu nazad :x
Seljacka drzava pa to ti je....nista se tu neda promijeniti.

Nisu skupe (toliko), ali ima i jeftinije, uz malo ranije rezervisanje može se naći povratna do Kopenhagena za 100 do 120 eura (Malev), doduše sa presijedanjem.

Sa BHA je koliko se sjećam oko 400-450 KM
Razlika u cijeni nije prevelika, kad se uzme u obzir da je fleksibilnost sa Malevom daleko veca!
Ponosan

#2227 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Ponosan »

mozda nije ovdje mjesto ovoj temi,ali zna li neko sta je sa prosirivanjem Aerodroma u Sarajevu? znam da je odobren kredit od 50 miliona KM za njegovu rekonstrukciju,tacnije izgradnju jos jednog terminala.. jesu li Holandjani zavrsili sa izgradnjom projekta? najavili su radove na proljece nekad..uh jedva cekam,imat cemo mozda i najljepsi aerodrom u zemljama bivse Yuge..
drndalo

#2228 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Ja sam se evo sav uzbudio na ideju najljepseg aerodroma... :cry:

I ovaj im je jos uvijek prevelik, s obzirom na iskoristenost kapaciteta... Da im fali nekih sadrzaja, fali... Da im fali vise raznih linija, fali...
5 0 5

#2229 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by 5 0 5 »

@drndalo:

Zato valjda i prave novi terminal.
zonbirile

#2230 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zonbirile »

Ponosan wrote:mozda nije ovdje mjesto ovoj temi,ali zna li neko sta je sa prosirivanjem Aerodroma u Sarajevu? znam da je odobren kredit od 50 miliona KM za njegovu rekonstrukciju,tacnije izgradnju jos jednog terminala.. jesu li Holandjani zavrsili sa izgradnjom projekta? najavili su radove na proljece nekad..uh jedva cekam,imat cemo mozda i najljepsi aerodrom u zemljama bivse Yuge..
--------------------------------------------------
normalno,tako i treba,najljepši a najpustiji,e Mujo i Suljo iz vica su mila majka za našu stvarnost.
drndalo

#2231 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

505sCrtom wrote:@drndalo:

Zato valjda i prave novi terminal.
Zbog novih linija ? Aha... Bas mi je drago... Koliko ja znam, ovaj aerodrom je projektovan sa teoretskom propusnoscu od cca. 2 mil. kom. godisnje... Sad su na koliko ? 600.000 mozda ??? Bas je potrebno nesto vise... Dio stvari bi se mogao rijesiti i pametnijom raspodjelom prostora, manjim dogradnjama... Barem zgrade sto se tice...

Za manevarske povrsine i hangare mi fali podataka...

Ako ce biti 20-ak novih linija, sa barem 3x sedmicno, pozdravljam, ali sumnjam da je to pravi razlog... :run:
akcija007

#2232 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

za koga je taj novi terminal !?

pogledajte zimski red letenja utorkom i subotom nema 7 letova citavog dana
Timotije

#2233 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

akcija007 wrote:za koga je taj novi terminal !?

Novi terminal mi je realan i potreban, isto nesto kao aerodrom u Trebinju!
Mi smo zemlja svakakvih cudesa :x
detroit-mercy

#2234 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by detroit-mercy »

Timotije wrote:

Jel' se zna za ovaj u Trebinju koliko slijetno uzletnih pisti ce imati :mrgreen: .
jefferson

#2235 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Timotije wrote:

Ja koliko znam pare nece ici za novi terminal nego za prosirenje stajanke i rulne piste, te jos neka pojacavanja. Ako dodje do nekih radova to ce biti prosirenje postojeceg terminala. Ja mislim da ce mozda ubaciti vise mostova i sl.
Timotije

#2236 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

detroit-mercy wrote:
Timotije wrote:

Jel' se zna za ovaj u Trebinju koliko slijetno uzletnih pisti ce imati :mrgreen: .
Jednu manje od Frankfurta :D
Koliko god covjeku bilo zao Libije i svih njenih gradjana, jer se itekako dobro sjecamo i nase ratne muke, sva ova frtutma BH Airlinesu ispade odlicna reklama. Avion sa logom firme, mislim da je osvanuo na sve jednom BH portalu!
Da mi je samo znati koliko se ljudi obogatilo na nasem ratu?
Timotije

#2237 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

jefferson wrote:
Timotije wrote:

Ja koliko znam pare nece ici za novi terminal nego za prosirenje stajanke i rulne piste, te jos neka pojacavanja. Ako dodje do nekih radova to ce biti prosirenje postojeceg terminala. Ja mislim da ce mozda ubaciti vise mostova i sl.
To je vec dobro doslo....
zonbirile

#2238 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zonbirile »

pa i u afričkim banana državama,prvi utisak se stiče na aerodromu,poslije stičeš jal bolest,jal metak.
sorge_sa

#2239 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

drndalo wrote

BH Airlines necu komentarisati, jer prije dolaska turaka je mogla biti prica, ne znaju, ne daju im, bla, bla, bla... Sada, ovo stanje moze biti samo namjerno, da sto gore bude, oni lakse dodju do kompletnog vlasnistva...
molio bih te da pokusas argumentirat i elaborirat ovu tvrdnju, namjernog unistavanja BH Airlinesa od strane Turkish Airlinesa, naime lansirana je ta floskula, i mogu da razumijem, da Avazovo citateljstvo pusi tu pricu, ali uz minorne napore sive mozdane mase, blago je reci da ta teza ne drzi vodu, a da ne koristim teze rijeci, kao da je to nonsens samo takav.

Pitanje je i na ovoj i na onoj temi, posto znam da aktivno ucestvujes na obje, pozivam na dalji nastavak diskusije na ovoj, da ne idemo na offtopic na Ryan air i ostali
drndalo

#2240 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Dobro, primjetis li ti poboljsanje reda letenja od dolaska turaka ? Ja bas i ne... Tu ne racunam ove evakuacijske letove za Egipt i Libiju...

Malo duzim kopanjem, iskopao sam neke linije koje je BH Airlines imala/uvodila/ukidala zadnjih godina...

Izmir iz 2005 bas necu racunati, jer je to bilo prije dolaska THY u BH Airlines... Posto ne znam tacan datum "dolaska" turaka, dio ovoga mozda ne ide na njihov racun, ali ja sam ocekivao puno bolje... Zasto ? Zato sto TK kao firma radi barem zadnjih 10 godina sa smislom, idejom i rezultatima... Ovdje to jos uvijek ne vidim, manjih poboljsanja ima, ali kao sto rekoh, po meni, slabo...

JA je otvorila 18-ak linija od kojih je prezivjelo samo 7, procenat uspjesnosti mozemo racunati...

nisu prezivjele:
Izmir (ukinuta 2005)
Stuttgart (ukinuta 2008)
Cologne (2009)
Skopje (2009)
Podgorica (2009)
Prag (2009)
Berlin (2009)
Dussledorf (2010)
Zagreb (2010)
Beograd (ukida se u martu koliko shvatih)
Vienna (najavljeno ukidanje, nisam siguran, a ni uprava BH Airlinesa cini mi se)

prezivjele su:
IST, ZRH, FRA, CPH, GOT, ARN, AMS

E sad, sa ovom strukturom linija gdje imas realno VIE (ako je ne ukinu) i ZRH (i iz SJJ i iz BNX) za koje je racionalno da ih leti AT7, kojih imaju 2 komada, a sve ostalo je racionalno (u normalnim kompanijama) da leti A319, postavlja se pitanje ste ce im 2x AT7 ? I ovako su letjeli s njima toliko da im je za taj broj linija i frekvencija bio dosta i 1 AT7...

Stavljao sam i ranije ove primjere marketinga i prodaje, od koje bi trebalo da se vidi rezultat na boljoj prodaji karata, a ti mi evo reci dal' bi ova reklama tebe ponukala (ako bi je uspio procitati dok vozis) da letis s njima?

Image

Dakle ili lutaju jer ne znaju (sto je moglo biti ranije, ali sada kada bi trebali imati ljude koji znaju), ili nece... Ako nece, mozemo samo nagadjati zasto nece... Sudeci prema natpisima da je THY zaintersovan za preuzimanje vecinskog paketa, sto mi je i logicno, onda mi je i logicno da im odgovara da ga "kupe" sto jeftinije, a ne sto skuplje...
Vlada BiH usvojila Izvještaj o kompaniji: „BH Airlines" bit će prodat Turcima?
Imenovana Komisiju radi započinjanja pregovora s predstavnicima „Turkish Airlinesa" u vezi s redefiniranjem ugovornih odnosa

Milionski gubici

Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici razmatrala je i usvojila Izvještaj Komisije za kontrolu ispunjavanja ugovornih obaveza „Turkish Airlinesa" preuzetih Ugovorom o povećanju osnovnog kapitala društva JP "BH Airlines d.o.o. Sarajevo" i pristupanju novog člana društva.

- Zaduženo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da, u cilju davanja podrške daljnjem funkcioniranju JP "BH Airlines d.o.o. Sarajevo", zbog trenutno veoma složene situacije u avioindustriji, razmotri modalitete preustroja kompanije u pregovorima sa strateškim partnerom „Turkish Airlinesom" - kaže se u Izvještaju.

Od predstavnika resornog ministarstva, Agencije za privatizaciju FBiH i „BH Airlinesa" Vlada je ranije imenovala Komisiju radi započinjanja pregovora s predstavnicima „Turkish Airlinesa" u vezi s redefiniranjem ugovornih odnosa, a sve u cilju daljnjeg samoodrživog razvoja ovog avioprijevoznika.

Ovo, praktično, znači, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, da su počele finalne pripreme za prodaju 51 posto državnog vlasništva u „BH Airlinesu", kako smo to nedavno i najavili.

S obzirom na to da „BH Airlines" posluje s velikim gubicima, koji su narasli na oko 16 miliona maraka, Turci samo čekaju da firma više ne bude u stanju poslovati. Kada se to dogodi, tvrdi naš izvor, Turci će pokrivanjem dugova u potpunosti preuzeti „BH Airlines", od čije prodaje FBiH neće dobiti niti marku.
Da se razumijemo, pisem kao outsider, i vecinu zakljucaka izvlacim posredno, tako da ne moraju biti tacni, ali priznaces da nije bas super...? Imali su oni i pozitivnih pomaka od kada dodjose, A319/B734 je dosao (sto je i bio jedan od uslova u tenderu, a bogami je bilo jos uslova), doduse na turskim registracijama, pa bismo mogli razglabati da li prema ugovoru avion koji je na lizingu moze biti racunat kao direktno ulaganje od xx mil. $... Uvedena je i internet prodaja (najzad) elektronskih karata... Sve u svemu, mlako...

Da isto ne bude nesporazuma, mislim da bi trebali da imamo kompaniju, nek ljudi rade negdje... Isto mislim da bi ako je vec ne znamo sami dobro voditi, cijelu prodati nekome ko zna (ako zaista vrijedi 0, onda za toliko i prodati, ali ne na silu), ali s uslovima da razvija saobracaj u/iz BiH, a ja to bas i ne vidim... Mozda sam previse ocekivao...

Jos nesto, vidjecemo ako je prodaju cijelu THY, dal' ce se sjetiti da ukinu onu taksu za razvoj civilne avijacije u BiH, koja se sada placa cini mi se 10 EUR po svakoj karti koja se proda (a do sada je sluzila mahom za pokrivanje minusa koje je ostvarivao BH Airlines)... Zasto bi se ukinula ? Zato sto cinom kupovine od THY, BH Airlines prestaje biti "drzavna" firma od posebnog znacaja, skinuta je s budzeta, "privatizarana je", i nema vise nikakvog opravdanja da bi tako nesto dobijala od drzave... Tj. od mene kad letim iz BiH...
zonbirile

#2241 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by zonbirile »

kratko i jasno ukinuta Swiss air,a kompanija sa 2 aviona će harati nebom,jest ali u qurcu.Drugo je to što mi imamo viška nacionalnog ponosa i mediokritete u politici,a manjak mozga i racionalnosti u privređivanju.
detroit-mercy

#2242 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by detroit-mercy »

zonbirile wrote:kratko i jasno ukinuta Swiss air,a kompanija sa 2 aviona će harati nebom,jest ali u qurcu.Drugo je to što mi imamo viška nacionalnog ponosa i mediokritete u politici,a manjak mozga i racionalnosti u privređivanju.
Ja mislim da treba da se udruzim sa Sky Srpska, onda bi bili pravo respektabilna kompanija.
Hebaji ga, sada svako selo hoce da ima svoju aviokompaniju :mrgreen:
I ovaj gore sta tvrdi da Turci namjerno unistavaju BH Airlines, covjek bi pomislio da je BH Airlines nesto ko Lufhansa :lol: pa valja konkurenta unistiti.
Dobro ti rece, svi mi imamo viska nadionalnog pononosa a malo ekonomske logike :razz:
drndalo

#2243 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Ne pricam o unistenju konkurenta, jer im to BH Airlines nije, jer su mu vec 49% vlasnici... Malo procitaj sta pisem, pa onda donosi sud, nemoj na prvu odmah...

Medjutim, ako planiraju da joj budu vlasnici i na preostalih 51%, ne mislis li da im je povoljnije da to kupe za 1 EUR, nego za npr. 100.000 ? Ili mozda ti imas racionalno objasnjenje kako to da ljudi koji su poslani u ovu firmu iz maticne firme, koja dobro posluje, raste i siri se ko epidemija gripe zadnjih 10 godina, ne znaju posao zbog kog su valjda poslani ? Mozda su tamo bili po rodbinskim vezama, pa iz uprave jedva docekalo da ih posalje u Saray-bosnu, da ih ne gledaju ? Ili ?
sorge_sa

#2244 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by sorge_sa »

Prodajom udjela Bh Airlinesa Turkish Airlinesu vecem od 50% +1 dionica, Bh Airlines prestaje da bude national carrier, tzv flag carrier, ko se iole razumije u civilnu avijaciju, zna sta to znaci, dakle samom ovom cinjenicom Turkish Airlines nema interesa da preuzme ostatak, tako da citava teza koja lansirana onako bas amaterski pada u vodu, dakle postoje odredjeni krugovi kojima odgovara da se siri ta prica, mogu da razumijem, kazem opet citateljstvo Avaza, da pusi to, ali ocigledno da vecini je i Avaz too much
drndalo

#2245 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Hoces reci da ce TK jednog dana kao vlasnik npr. "samo" 51% BH Airlinesa, i neko ko je npr. tu firmu doveo u plus od recimo (nadajmo se) 1.000.000 EUR u 2013 godini, biti sretan da dobije samo 510.000 tog plusa, a Vlada FBiH, koja bi valjda ostala vlasnica preostalih 49%, i nije ni prstom mrdnula da taj plus napravi, dobije preostalih 490.000 ?

Naravno ovo je totalno laicka pretpostavka, koje ne ukljucuje barem jos 6 podvarijanti, koje bi kvalitetni ljudi iz struke mogli primjeniti...

Ono sto mi nisi odgovorio na moj podugacak post je zasto ti mislis da je situacija ovakva kakva jeste, kad vec nije onakva kakvu ja mozda predvidjam... Isto tako bih volio znati ko su krugovi kojima odgovara sirenje prica, raznih...

Meni je bila jako drago kada je B734 dolazio prvi put na SJJ, uzeo sam slobodan dan, i bio jedan od rijetkih entuzijasta koji ga je cekao blizu ograde aerodroma na slijetanju u to predvecerje, jer sam to smatrao dolaskom boljih dana, i pocetka licenja JA na iole "normalnu" kompaniju... Ili ja ocekujem previse, ili oni idu presporo...

Zasto ? Evo ja ne znam, ali sad ja pitam tebe, zasto !?
akcija007

#2246 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

ŠTA JE OVOOO, ZBOG ČEGA !?
Zbog odluke J.P. Međunarodnog aerodroma Sarajevo, svi putnici na B&H Airlines destinacijama koji putuju iz Sarajeva moraju platiti 36.00KM (18EUR) u lokalnoj valuti na check in desku prije ukrcavanja na let. Ova odluka stupa na snagu od 27. marta 2011god. Molimo Vas za vaše razumijevanje, i nadamo se Vašoj suradnji.

S poštovanjem
Timotije

#2247 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

akcija007 wrote:ŠTA JE OVOOO, ZBOG ČEGA !?
Zbog odluke J.P. Međunarodnog aerodroma Sarajevo, svi putnici na B&H Airlines destinacijama koji putuju iz Sarajeva moraju platiti 36.00KM (18EUR) u lokalnoj valuti na check in desku prije ukrcavanja na let. Ova odluka stupa na snagu od 27. marta 2011god. Molimo Vas za vaše razumijevanje, i nadamo se Vašoj suradnji.

S poštovanjem
Pa nije rat majka mu stara, da svako uzima kako mu prahne, pa i Hamo Hapic je imao obraza.... :D :(
E ovo je stvarno porez na budale....Jebem ti drzavu i gdje se rodih!
Koliko razumih, samo putnici BH Airlinesa se spominju, znaci duguju vec toliko aerodromu da se pocinje otimati....ali od putnika :x
Do kraja godine kljuc u bravu kompanije!
akcija007

#2248 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Timotije, i ja sam to pretpostavio da se dug BH Airlinesa prema Aerodromu preljeva na ledja putnika. Ova odluka stupa na snagu s pocetkom ljetnog reda letenja. Ako su se ovako dogovorili jesu li razmisljali kakav efekat postizu, kad kupimo kartu i jos pored karte moramo platiti 18 eur. UZASSS!!!!

Koliko sam i ja shvatio samo se odnosi na putnike BH Airlinesa. Croatia Airlines zna nekada kad je njihov let otkazan prebaciti na BHA i kad nekog OU putnika prebace na JA jel onda i on mora platiti 18 eur !?
Sta je s putnicima Turkisha koji imaju TK oznaku leta a lete s BHA za IST !?

Ovo je fuj,,, jbt ni niskotarifni prijevoznici ovako ne rade i ne otimaju od putnika ...
Koshpa

#2249 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Koshpa »

Ova taxa nece biti uracunata u cijenu karte, tako da ce se taxa placati posebno na aerodromu umjesto u sklopu karte
Timotije

#2250 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Koshpa wrote:Ova taxa nece biti uracunata u cijenu karte, tako da ce se taxa placati posebno na aerodromu umjesto u sklopu karte
Pa upravo to i jeste problem! Nikad niko ziv ne vadi lovu i ne placa onim curama na cekiranju, ja u pravilu i nemam previse kesa na povratku iz Sarajeva, ne treba mi, karticu u djep i zovi taxi....
Sta je pozadina ove odluke, ko ju je donio, sta kako...isto obavijest Inforbiroa, naredio drug Staljin... :?:
Mislim stvarno nema veze sa zivotom, pa ko ce jos, pored svih problema o kojima pricamo evo vec 91 stranicu, pristati na ovaj ekstra "harac" i nabijanje rogova???
Nece niko normalan, jebote i da je onih 10 Eura za "razvoj avijacije ili ne znam cega vec" po putniku, otislo Grunfu u djep, dosad bi covjek imao nekakav rezultat....On "leti" i uz puno mrsaviji budjet!
Post Reply