Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2226 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ne mijenja se to nikad,jedino ako odu lezajevi u mjenjacu i pocne hucati,onda se proba zamijeniti ,ako ne prestane hucanje,to je mana tom autu-mjenjac... 
- amar1994
#2227 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ovaj glupi manual od auta navodi zamjenu ulja mjenjaca na 120000km za sve osim ovaj y6 motor
, za njega kaze samo inspect svakih 20000 
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2228 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja sam mjenjao 2013 u martu ulje u mjenjacu, prešao oko 65 hiljada. Nisam nasao u servisnoj neku preporuku za rucni mjenjac, na koliko se mjenja. Znam da su tad neki majstori govorili, da nema potrebe za zamjenom, kao zatvoren sistem. Kupio total ulje za mjenjac u bloku, i zamjenio.
- bitanga_sa_otesa
#2229 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
dobri neki majstori... zatvoreni sistem? ko i njihov mozak
sreca ne trose se zupcanici ,ni sinhroni,ni lezajevi...sve je u idealnim mjerama,idealna tolerancija,idealno saltanje
sreca ne trose se zupcanici ,ni sinhroni,ni lezajevi...sve je u idealnim mjerama,idealna tolerancija,idealno saltanje
- commendatore
#2230 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
bosnjo, o svemu pametuje o svemu zna - propo ko zetonbitanga_sa_otesa wrote:dobri neki majstori... zatvoreni sistem? ko i njihov mozak![]()
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#2231 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
nauĆnici svecommendatore wrote: bosnjo, o svemu pametuje o svemu zna - propo ko zeton
- sve na kvadrat
#2232 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Koje ulje ide u Opelov mjenjac 6 brzina, motor je 88kw, Opel astra H 2005.bitanga_sa_otesa wrote:dobri neki majstori... zatvoreni sistem? ko i njihov mozak![]()
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#2233 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
opel part no. 93 165 290sve na kvadrat wrote: Koje ulje ide u Opelov mjenjac 6 brzina, motor je 88kw, Opel astra H 2005.
- amar1994
#2234 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
meni su isto rekli da je servo zatvoren sistem , nista se ne trosikonektovan wrote: Znam da su tad neki majstori govorili, da nema potrebe za zamjenom, kao zatvoren sistem. .
- konektovan
#2235 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Mislim da je lijenost prije svega u pitanju, a mozda i neznanje. Meni je to bilo nevjerovatno, insistirao da se zamjeni, ma jok, nema potrebe, mjenjac salta bez priblema, to je odgovor:-)bitanga_sa_otesa wrote:dobri neki majstori... zatvoreni sistem? ko i njihov mozak![]()
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
#2236 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
glupani su u pitanju najvjerovatnije..konektovan wrote: Mislim da je lijenost prije svega u pitanju, a mozda i neznanje. Meni je to bilo nevjerovatno, insistirao da se zamjeni, ma jok, nema potrebe, mjenjac salta bez priblema, to je odgovor:-)
-
Throttle
#2237 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ja sam na korsi mijenjao ulje, kad je bas bilo hladno malo teze upadao u brzine, nakon zamjene bilo sve ok
Nije nista zezalo u smislu da je iskakao i to samo me nerviralo. Mozda je falilo ulja, nije niko gledao
Ispustio staro, usuo novo, 20-30KM bilo, ne sjecam se tacno. Meni je mehanicar rekao da nije lose zamijenit ako nemam traga da je nekad mijenjano a 250 hiljada na satu
Mislim da je F17 mjenjac bio na korsi
Nije nista zezalo u smislu da je iskakao i to samo me nerviralo. Mozda je falilo ulja, nije niko gledao
Ispustio staro, usuo novo, 20-30KM bilo, ne sjecam se tacno. Meni je mehanicar rekao da nije lose zamijenit ako nemam traga da je nekad mijenjano a 250 hiljada na satu
- commendatore
#2238 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
vidio sam te na sopingu prije 2-3 sata samo da znas ....Throttle wrote:Ja sam na korsi mijenjao ulje, kad je bas bilo hladno malo teze upadao u brzine, nakon zamjene bilo sve ok
-
Throttle
#2239 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
commendatore wrote: vidio sam te na sopingu prije 2-3 sata samo da znas ....d

Stalno sam tu
- commendatore
#2240 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
ma vidjao sam ja tvoju bestijicu prije i bas mi se svidja sa onim omeginim felgamaThrottle wrote:commendatore wrote: vidio sam te na sopingu prije 2-3 sata samo da znas ....d
![]()
![]()
Stalno sam tu
-
Throttle
#2241 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Slicne su kod Omege, ovo su tvornicke na Vektri sport, ima nekih razlikacommendatore wrote: ma vidjao sam ja tvoju bestijicu prije i bas mi se svidja sa onim omeginim felgama
-
jefferson
#2242 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
@Condy:
Po toj teoriji turbine na benzinskim motorima, koji razvijaju vece temperature nego dizeli bi bile daleko vise zaprljane zbog veceg procenta pepela i fosfora u benzinskim uljima kao i vece temperature.
Jedina funkcija Low-SAPS ulja je zastita DPF-a i ostalih komponenti tog sistema. Inace koliko je ulje kvalitetno prvenstveno odredjuje baza iz koje je ulje dobiveno a ne procenat pepela i fosfora.
Nisam imao vremena da odgovorim na ovo. Procenat sulfatnog pepela i fosfora nema veze sa zaprljanoscu turbine. Karbon koji stvara SAPS je toliko jak da bi turbina crkla nakon nekoliko hiljada km. Regeneracija DPF isto tako ne moze da sagori taj karbon. Ulje koje se javlja u cijevima koje vode do turbine nema veze sa SAPS-om, bilo ono Low-SAPS ili High-SAPS, isto ti ga dodje jer temperatura kojoj je izlozeno ulje tokom podmazivanja turbine nece dovesti do isparavanja koje ce se javiti kao karbonski talog na turbini. Taj talog je posljedica goriva i taj talog se moze ocistiti ili moze sagoriti.Turbine kod starijih vozila, tipa ovog iz 2005 godine, su poprilično zaprljane. Često idu ovog godišta na remont ili na čišćenje. Mislim, da je manje zaprlja low saps motorno ulje. Ulje specifikacije VW 505.01 jeste namjenjeno za PD motore, a kod njega je PD motor. Jedino zbog taloga koji vremenom ostaju na turbini od ulja pa je na kraju blokiraju kod starijih vozila sa više pređenih kilometara 200+hiljada km, mislim da bi ovo ulje low saps bilo bolje za turbo da duže traje.
Po toj teoriji turbine na benzinskim motorima, koji razvijaju vece temperature nego dizeli bi bile daleko vise zaprljane zbog veceg procenta pepela i fosfora u benzinskim uljima kao i vece temperature.
Jedina funkcija Low-SAPS ulja je zastita DPF-a i ostalih komponenti tog sistema. Inace koliko je ulje kvalitetno prvenstveno odredjuje baza iz koje je ulje dobiveno a ne procenat pepela i fosfora.
-
shheff
#2243 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Hvala na odgovoru, naravno da su nekad pretjerane tvrdnje kolega kako motor iz 2005g je pregazen, pa samo ce poceti da otkazuje sve pomalo, svi bi sto bolje-novije, al jbg uklapaj se kako moze...jefferson wrote:@Condy:Nisam imao vremena da odgovorim na ovo. Procenat sulfatnog pepela i fosfora nema veze sa zaprljanoscu turbine. Karbon koji stvara SAPS je toliko jak da bi turbina crkla nakon nekoliko hiljada km. Regeneracija DPF isto tako ne moze da sagori taj karbon. Ulje koje se javlja u cijevima koje vode do turbine nema veze sa SAPS-om, bilo ono Low-SAPS ili High-SAPS, isto ti ga dodje jer temperatura kojoj je izlozeno ulje tokom podmazivanja turbine nece dovesti do isparavanja koje ce se javiti kao karbonski talog na turbini. Taj talog je posljedica goriva i taj talog se moze ocistiti ili moze sagoriti.Turbine kod starijih vozila, tipa ovog iz 2005 godine, su poprilično zaprljane. Često idu ovog godišta na remont ili na čišćenje. Mislim, da je manje zaprlja low saps motorno ulje. Ulje specifikacije VW 505.01 jeste namjenjeno za PD motore, a kod njega je PD motor. Jedino zbog taloga koji vremenom ostaju na turbini od ulja pa je na kraju blokiraju kod starijih vozila sa više pređenih kilometara 200+hiljada km, mislim da bi ovo ulje low saps bilo bolje za turbo da duže traje.
Ugl. Pitanje posto je kolega @jefferson van BiH zivi? ako jos neko zna vise info: kupio sam taj Castrol Edge 5w30 LL 4l + 1l(da stoji u rezervi) ima li razlike u ovim vecim i manjim pakovanjima sto se tice kvalitete? 4l=72KM, 1l=23KM, razlika mi je velika samo za ustedu na pakovanju, a i ove od 1l cini mi se imaju nesto malo drugaciju sliku na pakovanju?
-
jefferson
#2244 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Nema tu nikakve razlike ako se radi o istom ulju.shheff wrote:Hvala na odgovoru, naravno da su nekad pretjerane tvrdnje kolega kako motor iz 2005g je pregazen, pa samo ce poceti da otkazuje sve pomalo, svi bi sto bolje-novije, al jbg uklapaj se kako moze...jefferson wrote:@Condy:Nisam imao vremena da odgovorim na ovo. Procenat sulfatnog pepela i fosfora nema veze sa zaprljanoscu turbine. Karbon koji stvara SAPS je toliko jak da bi turbina crkla nakon nekoliko hiljada km. Regeneracija DPF isto tako ne moze da sagori taj karbon. Ulje koje se javlja u cijevima koje vode do turbine nema veze sa SAPS-om, bilo ono Low-SAPS ili High-SAPS, isto ti ga dodje jer temperatura kojoj je izlozeno ulje tokom podmazivanja turbine nece dovesti do isparavanja koje ce se javiti kao karbonski talog na turbini. Taj talog je posljedica goriva i taj talog se moze ocistiti ili moze sagoriti.Turbine kod starijih vozila, tipa ovog iz 2005 godine, su poprilično zaprljane. Često idu ovog godišta na remont ili na čišćenje. Mislim, da je manje zaprlja low saps motorno ulje. Ulje specifikacije VW 505.01 jeste namjenjeno za PD motore, a kod njega je PD motor. Jedino zbog taloga koji vremenom ostaju na turbini od ulja pa je na kraju blokiraju kod starijih vozila sa više pređenih kilometara 200+hiljada km, mislim da bi ovo ulje low saps bilo bolje za turbo da duže traje.
Ugl. Pitanje posto je kolega @jefferson van BiH zivi? ako jos neko zna vise info: kupio sam taj Castrol Edge 5w30 LL 4l + 1l(da stoji u rezervi) ima li razlike u ovim vecim i manjim pakovanjima sto se tice kvalitete? 4l=72KM, 1l=23KM, razlika mi je velika samo za ustedu na pakovanju, a i ove od 1l cini mi se imaju nesto malo drugaciju sliku na pakovanju?
Npr. Castrol pakuje neka ulja u vecim pakovanjima u njemackoj dok manja pakuje u Belgiji. Nekad to rade i u italiji i austriji.
Vazna je formula. To gdje je pakovano ili u kakvom je pakovanju je nevazno. Na vecim pakovanjima je manji trosak proizvodnje te je jeftinije prodati ulej u startu. Takodje, ohrabruje se kupca da kupi vecu kolicinu ulja. Castrol zaradi na tom ulju cak i kada bi ga prodavao za 10km po litru pa i manje.
npr. u SAD Castrol Edge 0W40, njihovo najbolje ulje za benzinske motore evropskog porijekla, koje se proizvodi u njemackoj i belgiji, Castrol prodaje za 27 dolara za 4.78 litre pakovanje, i opet zarade na tom ulju.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#2245 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Jeffersone, ima li motorno ulje expiry date?
Kupio sam danas Castrol 5w30 LL i pise na njemu da je proizveden u julu 2017 (samo je jedan datum na kutiji pa pretpostavljam da je datum proizvodnje). Je li to staro?
Inace, kad je ulje u original pakovanju, koliko dugo moze stajati?
Kupio sam danas Castrol 5w30 LL i pise na njemu da je proizveden u julu 2017 (samo je jedan datum na kutiji pa pretpostavljam da je datum proizvodnje). Je li to staro?
- Warashii
#2246 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Naravno da je staro, nisi trebao pristati na nista ispod 2018.Entropio wrote:Jeffersone, ima li motorno ulje expiry date?
Ja bi to vratio i trazio 2018
- konektovan
#2247 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Ovo postalo k'o i dot za gume.Warashii wrote:Naravno da je staro, nisi trebao pristati na nista ispod 2018.Entropio wrote:Jeffersone, ima li motorno ulje expiry date?
Ja bi to vratio i trazio 2018
- bitanga_sa_otesa
#2248 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
jasta je staro,vrati,reci ne valja 
-
Melo15
#2249 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
To ti je sad 15w40 
-
jefferson
#2250 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu
Nema sve dok ulje nije bilo izlozeno suncevim zrakama ili otvoreno cime je izlozeno atmosferskim uticajima.Entropio wrote:Jeffersone, ima li motorno ulje expiry date?