pa nisam ja zbog mračnog predmeta želje post'o od ateiste vjernik već ti,Great Cornholio wrote:Ono što Savle kaže o Pavlu, više govori o Savlu nego o Pavlufatamorgana wrote:
dodaj na spisak i taj mračni predmet želje,
Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#2226 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#2227 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nisam ja nikada bio ateist, jedno sam vrijeme bio razočaran u Boga, ali eto Bog nam "pošalje" ljude koji nam vrate vjeru u Njegafatamorgana wrote:pa nisam ja zbog mračnog predmeta želje post'o od ateiste vjernik već ti,Great Cornholio wrote:Ono što Savle kaže o Pavlu, više govori o Savlu nego o Pavlufatamorgana wrote:
dodaj na spisak i taj mračni predmet želje,
-
Great Cornholio
#2228 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
"S one strane severa, leda, smrti — naš život, naša sreća ... Otkrili smo sreću, poznajemo put, našli smo izlaz iz lavirinta starog čitave milenijume. Ko bi ga inače našao? — Moderni čovek možda? — "Ne znam kuda idem ni otkuda dolazim; ja sam sve ono što ne zna kuda ide ni otkuda dolazi" — uzdiše moderni čovek... Od te modernosti smo se razboleli — od gnjilog, mira, od kukavičkog kompromisa, od sve vrle nečistote modernog Da i Ne.Ova tolerancija i largeur* srca, koja sve "oprašta", jer sve "shvata", jeste široko za nas. Bolje živeti u ledu nego među modernim vrlinama i drugim južnim vetrovima! ... Bili smo dosta hrabri, štedeli nismo ni sebe ni drugog: ali dugo nismo znali kuda sa našom hrabrošću. Postali smo sumorni, zvali su nas fatalistima. Naš fatum — to je bilo obilje, naprezanje, pribiranje snaga. Žeđali smo za munjom i delima, bili najdalje od sreće slabića, od "razočaranosti"... Oluja je bila u našem vazduhu,priroda kojom smo se natmurili — jer nikakvog puta nismo imali. Formula naše sreće: jedno Da, jedno Ne, jedna prava linija, jedan cilj... ( Fridrih Niče- Antihrist)dr.Gonzo wrote:
Na srecu, danas zivimo u liberalnijim drustvima i imamo pristup raznim informacijama i sredstvima, tako da organizovana religija vise nema monopol na duhovni zivot. Religija i duhovnost su dva veoma razlicita pojma. Religije kazu da je put samo jedan, kako bi opravdale svoje postojanje. Istina je sasvim drugacija - svaki covjek ima svoj duhovni put.
- fatamorgana
#2229 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Uh sto slafi, pa napad'o si ovdje vjernike na pasja preskakala, allready forgot?Great Cornholio wrote:
Nisam ja nikada bio ateist, jedno sam vrijeme bio razočaran u Boga, ali eto Bog nam "pošalje" ljude koji nam vrate vjeru u NjegaFrojd je bio jednostran, ne može se nešto objasniti ako stvari posmatraš samo iz jednog ugla
-
Great Cornholio
#2230 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Postoje pisani tragovi s početka moje forumske "karijere", evo npr. post na temi " Inteligentan Dizajn - Dokaz da Kreator postoji", od 17 juna 2010 glasi ovako :fatamorgana wrote:Uh sto slafi, pa napad'o si ovdje vjernike na pasja preskakala, allready forgot?Great Cornholio wrote:
Nisam ja nikada bio ateist, jedno sam vrijeme bio razočaran u Boga, ali eto Bog nam "pošalje" ljude koji nam vrate vjeru u NjegaFrojd je bio jednostran, ne može se nešto objasniti ako stvari posmatraš samo iz jednog ugla
- Ja ne želim dokazivati da to "nešto" postoji, ali mislim da se opcija sa uplitanjem tog "nečega" u proces evolucije ne može odbaciti ( ali vjerovatno se ne može ni dokazati, jer se na to "nešto" gleda kao na ono "nešto" što je stvorilo svijet u vjerskim knjigama). Možda je nekim majmunima to "nešto" pomoglo da se preobraze u ljude. Prirodom vladaju prirodni zakoni, ali možda priroda nije odradila kompletnu evoluciju, možda postoji i nešto iznad prirode."
Nisam ja tada bio ateist, samo sam bio razočaran u Boga, zbog nekih ličnih razloga,a i bukvalno sam interprtirao Biblijske tekstove.
- fatamorgana
#2231 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Dobro, bio si ljut na boga, to je možda i alkohol bio dijelom kriv a što si onda bio ljut na vjernike? 
Sjećam se da je i Arzika bio proplak'o od tebe,
-
Great Cornholio
#2232 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma nije da sam bio ljut na Boga, bio sam u Njega razočaran, bio sam u stanju " Bože, hvala ti, ali od sada se uzdam samo u sebe i svoj razum".fatamorgana wrote:Dobro, bio si ljut na boga, to je možda i alkohol bio dijelom kriv a što si onda bio ljut na vjernike?
Bilo je i toga, često sam postove pisao u pripitom stanju, a valjda dobro znaš da se "šejtan" krije u flaši
Ne znam ko je plakao, i da li je plakao, ali evo sad malo gledam svoje prve postove i naletih na ovo
- fatamorgana
#2233 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Te absolvo a peccatis tuis in nomine .... 
-
Great Cornholio
#2234 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Eto, ti sad ispade pametniji, ja ne znam šta ovo značifatamorgana wrote:Te absolvo a peccatis tuis in nomine ....
- fatamorgana
#2235 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znači misa je gotova idite u miru,Great Cornholio wrote:Eto, ti sad ispade pametniji, ja ne znam šta ovo značifatamorgana wrote:Te absolvo a peccatis tuis in nomine ....![]()
Haj' prevedi.
-
Great Cornholio
#2236 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma jafatamorgana wrote:Znači misa je gotova idite u miru,Great Cornholio wrote:Eto, ti sad ispade pametniji, ja ne znam šta ovo značifatamorgana wrote:Te absolvo a peccatis tuis in nomine ....![]()
Haj' prevedi.
-
Sati
#2237 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
776. Niske veštine
Iako neki monasi i bramani, dok žive od hrane koju su im obezbedili sledbenici, zarađuju baveći se niskim veštinama, tako pogrešnim načinima sticanja sredstava za život kao što su: gledanje u dlan, proricanje na osnovu znamenja, tumačenje događaja na nebu, tumačenje snova, tumačenje belega na telu, proricanje na osnovu tkanine koju su izgrizli miševi, prinošenje žrtve paljenice bogu vatre, prinošenje iz kutlače, prinošenje mekinja, pirinčanog brašna, pirinča u zrnu, ghija, ulja, prinošenje žrtve uz izgovaranje magijskih formula, prinošenje krvave žrtve, proricanje na osnovu vrhova prstiju, određivanje da li je mesto dobro za pravljenje kuće ili vrta, predskazivanje događaja vladarima, umirivanje demona na grobljima, umirivanje duhova, recitovanje magijskih formula za zaštitu kuće, za zaštitu od zmija, lečenje od trovanja, lečenje od uboda škorpije, lečenje od ujeda pacova, tumačenje cvrkuta ptica, tumačenje kričanja gavrana, predskazivanje koliko je nekome još ostalo godina života, recitovanje magijskih formula za zaštitu od strela i recitovanje magijskih formula kako bi se razumela rika divljih životinja -- monah Gotama se kloni takvih niskih veština, takvih pogrešnih načina sticanja sredstava za život.
Buda
Brahmađala sutta (DN 1.21)

Iako neki monasi i bramani, dok žive od hrane koju su im obezbedili sledbenici, zarađuju baveći se niskim veštinama, tako pogrešnim načinima sticanja sredstava za život kao što su: gledanje u dlan, proricanje na osnovu znamenja, tumačenje događaja na nebu, tumačenje snova, tumačenje belega na telu, proricanje na osnovu tkanine koju su izgrizli miševi, prinošenje žrtve paljenice bogu vatre, prinošenje iz kutlače, prinošenje mekinja, pirinčanog brašna, pirinča u zrnu, ghija, ulja, prinošenje žrtve uz izgovaranje magijskih formula, prinošenje krvave žrtve, proricanje na osnovu vrhova prstiju, određivanje da li je mesto dobro za pravljenje kuće ili vrta, predskazivanje događaja vladarima, umirivanje demona na grobljima, umirivanje duhova, recitovanje magijskih formula za zaštitu kuće, za zaštitu od zmija, lečenje od trovanja, lečenje od uboda škorpije, lečenje od ujeda pacova, tumačenje cvrkuta ptica, tumačenje kričanja gavrana, predskazivanje koliko je nekome još ostalo godina života, recitovanje magijskih formula za zaštitu od strela i recitovanje magijskih formula kako bi se razumela rika divljih životinja -- monah Gotama se kloni takvih niskih veština, takvih pogrešnih načina sticanja sredstava za život.
Buda
Brahmađala sutta (DN 1.21)

- odr0n
#2238 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nemoj o biologiji živ bio jer si tu ko s Marsa pao, kao i sve što nalupa u postu.Great Cornholio wrote:Ako si imao priliku da posmatraš igru mačića mogao si uvidjeti da se oni ponašaju na identičan način, "bore" se, "hvataju miševe" , "održavaju higijenu" i međusobno se maze , a niko ih tome nije učio, njima je to ponašanje urođeno, njima upravljaju instinkti.odr0n wrote: Čuj prirodni zakoni, ti zaboravio šta sve spada u to (zakon jačeg, lanac ishrane, neinteligentni dizajni...) i direktno se kosi sa mogućnošću postojanja miroljubivog, moralnog, inteligentnog stvoritelja.
Čovjek ima dosta toga zajedničko sa životinjama ali čovjek ne posjeduje instinkte, posjeduje samo nagone koje ne zna kako da zadovolji dok mu neko ne pokaže, čovjek ima urođene potrebe ali nisu mu urođeni obrasci po kojima bi urođene potrebe mogao zadovoljiti, čovjek uči kako da ih zadovolji.
E sad postoje različiti oblici učenja, mehaničko učenje, učenje uviđanjem, učenje uslovljavanjem itd, i ako čovjek nauči pravilne načine zadovoljavanja urođenih potreba neće se dovesti u situaciju da se sa drugima mora boriti za hranu ili za seksualnog partnera.
Da ne duljim, čovjek nije životinja i ponašanje čovjeka se ne zasniva na istim prirodnim zakonima koji vladaju u životinjskom svijetu, samosvjest i mašta su čovjeka "izdvojili" iz životinjskog svijeta.
I što se ti stalno smiješ
- odr0n
#2239 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
I to govori da religije nisu ništa specijalne u odnosu na "običaje" koji su postojali u datom vremenu, ništa senzacionalno i "božanski". Međutim fulaš poentu ili je svjesno skrećeš, govorim o određenim stvarima koje su kontradiktorne, besmisleno je da jedan bog u dvije objave navodi određene stvari koje se kose, slikovito rečeno u jednoj kaže da je zid bijel dok u drugoj da je crn. To se odnosi na određene stvari, u jednoj je kamenovanje, bičevanje itd. dozvoljeno u drugoj ne, zatim elementi kojima su jednim rečeni da su mogući dok drugima na (sveto trojstvo i uskrsnuće), stvari koji jedni slave a drugi ne itd.dr.Gonzo wrote:Nije kamenovanje, a ni zlo uopste, iskljucivo vezano za religiju i religiozna drustva. Vecina starih ljudskih zajednica je imala neki oblik surovih drustvenih pravila, ukljucujuci npr. prinosenje ljudskih zrtava. Cak i danas u mnogim razvijenim zapadnim zemljama postoji smrtna kazna, postoje ideoloski zlocini itd.Stvar kamenovanja nije nikakvo gledište i mnogi slični primjeri u kojima abrahamske religije dolaze u međusobnu kontradikciju, a "od jednog su boga". To da su ljudske strukture se kosi sa religijskim tvrdnjama u kojima se kaže da su božje, a ne ljudske.
To da je religija ljudska struktura meni uopste nije upitno. Naravno da je ljudska struktura. Eventualno moze imati "bozansku inspiraciju", ali ljudi je praktikuju i realizuju. Obzirom na to u kakvom stanju duha zivi vecina svjetske populacije danas, organizovana religija ocigledno ne ispunjava svoju duznost. Sto je sasvim za ocekivat, obzirom na dekadenciju u degeneraciju kroz koje je prosla na zapadu u zadnjih 2000. godina.
Na srecu, danas zivimo u liberalnijim drustvima i imamo pristup raznim informacijama i sredstvima, tako da organizovana religija vise nema monopol na duhovni zivot. Religija i duhovnost su dva veoma razlicita pojma. Religije kazu da je put samo jedan, kako bi opravdale svoje postojanje. Istina je sasvim drugacija - svaki covjek ima svoj duhovni put.
-
Great Cornholio
#2240 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ti kao čovjek koji se "klanja" nauci, bi trebao znati da je ličnost proizvod međudjelovanja tri faktora : biološkog naslijeđa, uticaja okoline i vlastite aktivnosti ( onaj ko vjeruje u Boga, ne isključuje ni mogućnost Božijeg djelovanja). Da to znaš, i da ti je stalo do istine, ne bi se uzdao samo u biologiju, jer biologizam ( objašnjavanje svega biološkim procesima, procesima prirodne selekcije, biološkog prilagođavanja i sl.) je davno odbačen koncept objašnjenja svega onoga što Čovjek predstavlja, u stvari svako ko je posvećen nauci i istini,bi trebalo da odbaci tezu da Biologija može sve objasniti.odr0n wrote:
Nemoj o biologiji živ bio jer si tu ko s Marsa pao, kao i sve što nalupa u postu.Čovjek je životinja i posjeduje apsolutno sve segmente koji kroz historiju do danas pa nadalje, od pojedinca pa do masa to dokazuje, rekoh na vrhu je lanca ishrane i zakona jačeg koji su najkrvoločniji sistemi te direktno obaraju mogućnost postojanja stvoritelja, da još ne pominjemo i neinteligentni dizajn...
Treba nam ba i Psihologija, i Fizika, i Sociologija i Istorija, i sve ostale naučne discipline, a ko hoće da bude 100% predan istini taj ne odbacuje ni Religiju a ni Filozofiju.
- odr0n
#2241 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Zašto "klanjati i vjerovati" u nešto što je tačno? Brkaš pojmove religije i nauke. Gdje ti vidje dokaze čovjeka kao životinje samo u biologiji, pa rekoh "sve segmente koji kroz historiju do danas pa nadalje, od pojedinca pa do masa to dokazuje", što znači i sociologija, historija, psihologija, kao i religija i filozofija, sve se uklapa sa biologijom i čini nepobitan dokaz čovjeka životinje kojeg si i sam dio, a negiraš, zašto se smijem možeš i sam zaključiti.Great Cornholio wrote:Ti kao čovjek koji se "klanja" nauci, bi trebao znati da je ličnost proizvod međudjelovanja tri faktora : biološkog naslijeđa, uticaja okoline i vlastite aktivnosti ( onaj ko vjeruje u Boga, ne isključuje ni mogućnost Božijeg djelovanja). Da to znaš, i da ti je stalo do istine, ne bi se uzdao samo u biologiju, jer biologizam ( objašnjavanje svega biološkim procesima, procesima prirodne selekcije, biološkog prilagođavanja i sl.) je davno odbačen koncept objašnjenja svega onoga što Čovjek predstavlja, u stvari svako ko je posvećen nauci i istini,bi trebalo da odbaci tezu da Biologija može sve objasniti.odr0n wrote:
Nemoj o biologiji živ bio jer si tu ko s Marsa pao, kao i sve što nalupa u postu.Čovjek je životinja i posjeduje apsolutno sve segmente koji kroz historiju do danas pa nadalje, od pojedinca pa do masa to dokazuje, rekoh na vrhu je lanca ishrane i zakona jačeg koji su najkrvoločniji sistemi te direktno obaraju mogućnost postojanja stvoritelja, da još ne pominjemo i neinteligentni dizajn...
Treba nam ba i Psihologija, i Fizika, i Sociologija i Istorija, i sve ostale naučne discipline, a ko hoće da bude 100% predan istini taj ne odbacuje ni Religiju a ni Filozofiju.
-
Great Cornholio
#2242 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ti sigurno sudiraš ili si studirao Biologiju 
- odr0n
#2243 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne trebaš studirati da bi znao tako jednostavne i osnovne stvari za shvatiti, da smo kao životinje dio prirode.Great Cornholio wrote:ti sigurno sudiraš ili si studirao Biologiju
-
Great Cornholio
#2244 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da si studirao znao bi npr. da karakterne osobine zavise više od toga gdje je neko odrastao nego od toga kakve je gene naslijedio, dokaz tome su studije na jednojajčanim blizancima, koji su rasli i razvijali se u različitim sredinama.odr0n wrote:Ne trebaš studirati da bi znao tako jednostavne i osnovne stvari za shvatiti, da smo kao životinje dio prirode.Great Cornholio wrote:ti sigurno sudiraš ili si studirao Biologiju
- odr0n
#2245 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
I na koji način to pobija činjenicu da nismo životinje?Great Cornholio wrote:Da si studirao znao bi npr. da karakterne osobine zavise više od toga gdje je neko odrastao nego od toga kakve je gene naslijedio, dokaz tome su studije na jednojajčanim blizancima, koji su rasli i razvijali se u različitim sredinama.odr0n wrote:Ne trebaš studirati da bi znao tako jednostavne i osnovne stvari za shvatiti, da smo kao životinje dio prirode.Great Cornholio wrote:ti sigurno sudiraš ili si studirao Biologiju
-
Great Cornholio
#2246 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To ti je dokaz da naše ponašanje nije determinisano isključivo biološkim faktorima, mi ne nasljeđujemo karakterne osobine i s njima povezane moralne principe, i za razliku od životinja mi jedan te isti nagon možemo zadovoljavati na bezbroj načina.odr0n wrote:
I na koji način to pobija činjenicu da nismo životinje?
- odr0n
#2247 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
HahaGreat Cornholio wrote:To ti je dokaz da naše ponašanje nije determinisano isključivo biološkim faktorima, mi ne nasljeđujemo karakterne osobine i s njima povezane moralne principe, i za razliku od životinja mi jedan te isti nagon možemo zadovoljavati na bezbroj načina.odr0n wrote:
I na koji način to pobija činjenicu da nismo životinje?
-
Great Cornholio
#2248 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da, ima biološku osnovu, ali za razliku od životinja mi smo toga svjesni i zbog toga imamo slobodnu volju da izaberemo da li ćemo biti "životinje" ili ljudi.odr0n wrote:HahaGreat Cornholio wrote:To ti je dokaz da naše ponašanje nije determinisano isključivo biološkim faktorima, mi ne nasljeđujemo karakterne osobine i s njima povezane moralne principe, i za razliku od životinja mi jedan te isti nagon možemo zadovoljavati na bezbroj načina.odr0n wrote:
I na koji način to pobija činjenicu da nismo životinje?Moj GC svaki segment čovjeka kao i bilo koje druge životinje ima svoju biološku osnovu, razlog i potrebe, od ponašanja, djelovanja, izuma itd., naša biologija se manifestuje kroz psihologiju, filozofiju, sociologiju, to je naš "izvorni kod".
- odr0n
#2249 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pošto ima biološku osnovu onda nema smisla praviti razliku čovjeka i životinje kad on to jeste, razlika je samo u razvijenosti koja daje veće i bolje mogućnosti ispunjavanja tih bioloških osnova, suština ostaje ista.Great Cornholio wrote:Da, ima biološku osnovu, ali za razliku od životinja mi smo toga svjesni i zbog toga imamo slobodnu volju da izaberemo da li ćemo biti "životinje" ili ljudi.odr0n wrote:HahaGreat Cornholio wrote:
To ti je dokaz da naše ponašanje nije determinisano isključivo biološkim faktorima, mi ne nasljeđujemo karakterne osobine i s njima povezane moralne principe, i za razliku od životinja mi jedan te isti nagon možemo zadovoljavati na bezbroj načina.Moj GC svaki segment čovjeka kao i bilo koje druge životinje ima svoju biološku osnovu, razlog i potrebe, od ponašanja, djelovanja, izuma itd., naša biologija se manifestuje kroz psihologiju, filozofiju, sociologiju, to je naš "izvorni kod".
-
Great Cornholio
#2250 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
životinje nemaju izbora, one se moraju boriti za hranu i teritoriju, ljudi imaju izbora, oni mogu i srađivati da bi sve to ostvarili, e sad što to ljudi ne žele, pravdajući se često "životinjskom" prirodom, to je problem koji nećemo moći riješiti bez Božije intervencije.odr0n wrote:
Pošto ima biološku osnovu onda nema smisla praviti razliku čovjeka i životinje kad on to jeste, razlika je samo u razvijenosti koja daje veće i bolje mogućnosti ispunjavanja tih bioloških osnova, suština ostaje ista.