Ne mozes porediti tvorevinu nazvanu 90-tih godina Republika srpska sa Kosovom koje je kao geografski pojam znano mnogo duze. Mene su iz moje kuce istjerali oni koji su dosli i rekli mi da je to sve srpsko i da ne smijem nista uzeti. Kucu su gradili moji roditelji i ona nije bila ni srpska ni hrvatska ni bosnjacka nego nasa. Neki iz moje blize i dalje familije su prosli jos i gore .simi5 wrote:Recimo da je moja percepcija o odnosima unutar BiH danas slična onoj iz vremena Miloševića između vlade Srbije i Pokraine Kosovo i Metohija. Kao što se sećaš Milošević je pokušavao pritiscima i pretnjama, nedemokratskim metodama da spreči volju za secesiju u pokraini u kojoj je tada bilo 30% Srba 60% Albanaca i 10% drugih uglavnom Roma.Efekti su bili da su Albanci lokalno pritiskali, tlačili i prisiljavali Srbe na prodaju imanja i odlazak u Srbiju. Takvo stanje naravno samo je više iritiralo javnost Sbije. Meni lično je stravično slično.vox-populi wrote:Zasto ima isto pravo? Ko to ugnjetava Srbe u RS kao sto je Milosevic ugnjetavao Albance na Kosovu? Koja prava Srba u RS-u su ugrozena?simi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.
Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Sa druge strane, Srbija je izgubila Kosovo kao rezultat pogubne politike koju je demokratski izabrani Milosevic vodio od 1987 do 2001.
I mala ispravka, do sredine 99. kaad su se policija i vojska, a sa njima i 200 000 Srba civila, povukli sa Kosova i Metohije, a 100 000 Srba ostalo.
Kosovska situacija je bila sasvim drugacija i vremenski se proteze kroz citavo 20. stoljece.