Dešavanja u Srbiji

Post Reply
zrikavac48

#2226 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zrikavac48 »

simi5 wrote:
vox-populi wrote:
simi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.

Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Zasto ima isto pravo? Ko to ugnjetava Srbe u RS kao sto je Milosevic ugnjetavao Albance na Kosovu? Koja prava Srba u RS-u su ugrozena?
Sa druge strane, Srbija je izgubila Kosovo kao rezultat pogubne politike koju je demokratski izabrani Milosevic vodio od 1987 do 2001.
Recimo da je moja percepcija o odnosima unutar BiH danas slična onoj iz vremena Miloševića između vlade Srbije i Pokraine Kosovo i Metohija. Kao što se sećaš Milošević je pokušavao pritiscima i pretnjama, nedemokratskim metodama da spreči volju za secesiju u pokraini u kojoj je tada bilo 30% Srba 60% Albanaca i 10% drugih uglavnom Roma.Efekti su bili da su Albanci lokalno pritiskali, tlačili i prisiljavali Srbe na prodaju imanja i odlazak u Srbiju. Takvo stanje naravno samo je više iritiralo javnost Sbije. Meni lično je stravično slično.

I mala ispravka, do sredine 99. kaad su se policija i vojska, a sa njima i 200 000 Srba civila, povukli sa Kosova i Metohije, a 100 000 Srba ostalo.
Ne mozes porediti tvorevinu nazvanu 90-tih godina Republika srpska sa Kosovom koje je kao geografski pojam znano mnogo duze. Mene su iz moje kuce istjerali oni koji su dosli i rekli mi da je to sve srpsko i da ne smijem nista uzeti. Kucu su gradili moji roditelji i ona nije bila ni srpska ni hrvatska ni bosnjacka nego nasa. Neki iz moje blize i dalje familije su prosli jos i gore .
Kosovska situacija je bila sasvim drugacija i vremenski se proteze kroz citavo 20. stoljece.
simi5

#2227 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

zrikavac48 wrote:
Ne mozes porediti tvorevinu nazvanu 90-tih godina Republika srpska sa Kosovom koje je kao geografski pojam znano mnogo duze. Mene su iz moje kuce istjerali oni koji su dosli i rekli mi da je to sve srpsko i da ne smijem nista uzeti. Kucu su gradili moji roditelji i ona nije bila ni srpska ni hrvatska ni bosnjacka nego nasa. Neki iz moje blize i dalje familije su prosli jos i gore .
Kosovska situacija je bila sasvim drugacija i vremenski se proteze kroz citavo 20. stoljece.
A što da tebi bude bolje nego meni?

Rekla sam već nekoliko puta na teme raspada Jugoslavije, izbijanja rata u BiH, i slično možete otvoriti diskusiju ili podići neku pređašnju, pozvati me i učestvovaću u njoj sve dok budemo razgovarali civilizovano.
paratrooper

#2228 Re: Desavanja u Srbiji

Post by paratrooper »

simi5 wrote:Prvo ni iz daleka nije svejedno da se tri meseca posle takvog političkog potresa kao što je priznavanje samoopredeljenja Kosova Srbija opredeli za prosperitet i odlučno kaže ne ratnim huškačima..
To je samo dokaz da se prema Srbiji mora nastaviti upotrebljavat pritisak sve dok ne postane stabilna zemlja. Da su joj dopustili da vlada kosovom isti ekstremisti bi ponovo dobili vlast.
U tom smislu povukla bih paralelu. Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo)
Nema pravo , jer to nema po Dejtonskom ustavu , na drugu stranu je da narod po medjunarodnom pravu ima pravo na opredjeljenje, to da ali ne i RS. Ako bi Srbi zelili da se izdvoje to bi zaista povlacilo dugotrajnu i mnogo vecu nestabilnost u regiji.

Code: Select all

u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. 
Ne vjerujem da bi uveli mobilizaciju, ali bi vjerovatno uveli policijski prekid saobracaja preko Brckog i preko Gorazda prema Srbiji, poslije toga bi mnogo zavisilo od vase reakcije.

Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Nije odmakla , a tvoji komentari o pravima na odvajanje RS-a su i potvrda tvojih zabluda.

Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP. 
Federalni dio BIH nema mnogo problema sa nacionalizmom koliko sa problemom nedostatka educiranog kadra; rat je ucino svoje , kvalitetni ljudi su se razisli i nasli svoje mjesto van te zemlje , pokidale su se veze a u medjuvremenu nisu formirane zamjene, vlada je postavljena na principima licemjerja i niko na funkcijama nema potrebu da bude odgovoran prema bilo kome. Sve se zasniva na medjusobnom poznavanju a ne na principima rezultata. U svakom slucaju jedan od velikih nedostatak BIH u cjelini a federalnog djela posebno jeste i izoliranost od medjunarodnih tokova kapitala i investicija. I u najboljim okolnostima, da nema medjunacionalnih problema sa RS-om, geografski ta zemlja je dosta zatvorena izmedju tvoje zemlje i Hrvatske.

SDA i SBIH nisu nikakve radikalne stranke u nacionalnom smislu, mozda je prva sastavljena od vjerskih dogmata a druga od politickih oportunista ali u nacionalnom smislu one su potpuno ireleventne i ne stite niciji a po najmanje interes "bosnjaka". U principu , interes sve tri nacije jeste da se prestane pricat o narodima i da ljudi budu sto jesu samo pripadnici drzave BIH.
friman

#2229 Re: Desavanja u Srbiji

Post by friman »

paratrooper wrote: Nema pravo , jer to nema po Dejtonskom ustavu , na drugu stranu je da narod po medjunarodnom pravu ima pravo na opredjeljenje, to da ali ne i RS. Ako bi Srbi zelili da se izdvoje to bi zaista povlacilo dugotrajnu i mnogo vecu nestabilnost u regiji.
A po ustavu Srbije Kosovo ima pravo na nezavisnost???
I ta njihova nezavisnost bas donijela stabolnost regiona kao sto se vidi!!!

I sta rece koja je razlika.
A da Siptar nacionalna manjina, Srbi kostitutivan narod.

Al nebitno, Amerika sve odlucuje, za sad.
Valjda nece jos dugo.
Umjetnik a

#2230 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

zoom66 wrote:
Umjetnik a wrote:
zoom66 wrote:
1. Tachno.

2. ne provociraj. :)

izvini zoom
ali kad neko kaže da kosovo i rs imaju ista prava...
stvarno pa dokle
pa ti joj to ospori argumentima. :)
ma takvi više niko nemože uvjeriti
japanska buba

#2231 Re: Desavanja u Srbiji

Post by japanska buba »

pesak wrote:
Ahmmed wrote:Ova četnička kučketina simi5 još uvijek jaše na ovom forumu.....
:lol:
e, vala, kad nisam ja mogla da kazem, neka si ti. :mrgreen:
prava cedina skola dijaloga....
simi5

#2232 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Pored izbora za republičku skupštinu bili su i izbori za lokalne i opštinske nivoe vlasti. Evo pokazatelja koji veoma dobro ilustruju raspoloženje po gradovima i opštinama u Srbiji. Podrazumeva se elemenmtarno poznavanje geografije.

Image

Mali komentar za Novi Sad Maja Gojković se izdvojila iz liste SRS pa se vidi da je njen zbir sa radikalima 35% kao i u Beogradu. Zbir demokrata i LDP u Beogradu je 47%, u NS je zbir DS i zajedno za Vojvodinu 42,5% pa kad se tome dodaju Mađari izađe sa na istiz 47%.

Niš demokrate i g17 zajedno 36%.

Kragujevac veoma jaka lokalna koalicija veroljuba Stevanovića i G17 koja je inače prodemokratski orijentisana i umereno desno.

Image
Last edited by simi5 on 13/05/2008 13:01, edited 1 time in total.
nihoniho

#2233 Re: Desavanja u Srbiji

Post by nihoniho »

raja, glupo jre trositi energiju na optuzivanja i dokazivanja stvari koje su ocigledne. ja sam davno prestao da diskutujem o tome ko je bacio bombu na markale, ko je srusio stari most, kako je poceo rat itd. ko hoce da zna zna. ko nece j.ebi ga.
i danas postoje ljudi koji negiraju holokaust
kod nas je problem sto fasizam nije pobijedjen i to je razlog sto odredjene ideje i politicko naslijedje , koje bi trebale biti izvan zakona,oko sebe okupljaju ogroman broj ljudi.
nazalost, cini se da cemo cekati istoriju da da konacan i opsteprihvacen sud o onome sto se ovdje desilo
ipak ,da se vratim na pocetak, ne treba rasipati energiju na svadju nego je pokusati iskoristiti konstruktivno i pokusati naci model uspjesnog suzivota ,EU integracija, ekonomskog oporavka jer nas, jer vrijeme, ipak , radi za bosnu.
DobroJutroKolumbo

#2234 Re: Desavanja u Srbiji

Post by DobroJutroKolumbo »

Mi zavisimo od zemalja Evropske unije i USA ,a isto tako i Srbija...To sto pojedini politicki cobani u Srbiji misle da zaigraju na kartu Milosevic 92' uz lafo pomoc "majke" Rusije , i da prepadnu politicke neistomisljenike i samu EU , ti isti i sami su svjesni da bi to bilo ravno vojnoj hunti u nekim Africkim zemljama , koja bi se raspala onako kako je i pocela i to u rekordnom vremenu...A najvise se trese coban iz Banja Luke na ovu mogucu koaliciju radikala, SPS-a i Kostunjavog...Cak sam misljenja da su bolji radikali na vlasti u Srbiji za BiH!!! Jer ako oni budu vlast otici ce i laktas iz Laktasa!!! A to ce se i desiti na sljedecim izborima u RS-u...Vlast ce podijeliti SDS , SNSD I SRS...Niko vise nece imati apsolutnu moc , kao sad SNSD! Tako da cemo gledati jebacinu kakvu mi imamo u FBiH sad na djelu...Eto u kakvoj mjeri uticu izbori u Srbiji na BiH!!! Tadic je Dodiku prijatelj i saveznik...S toga ja se drzim one stare , neprijatelj( = Nikolic), mojeg neprijatelja = (Dodik), je moj prijatelj! :D

Evropska unija nece dozvoliti dolazak na vlast ove koalicije sa radikalima na celu , Kostom i SPS...Ako socijaliti Slobini budu forsirali ulazak u tu koaliciju sa radikalima i Kostunjavim , ja prognoziram izlazak Stranke penzionera iz koalicije sa Slobinim socijalistima ...Oni ce sa sobom odnijeti 2-3 mandata, sto ce biti dovoljno za prevagu i pobjedu DS-ove koalicije , ukljucujuci Cedu , madjare , bosnjake i jednog albanca! :D :D :D Prognoza iz 2 u 1 ! :-) :sax:
winabike

#2235 Re: Desavanja u Srbiji

Post by winabike »

simi5 wrote:
zavrzlama wrote: Kakvi god rezultati izbora u BIH budu bili..ne boj se nece Bosanski covjek paliti i ubijati po Srbiji....Srbijanski je palio i ubijao po BIH i sutra bi jer 50% to javno govore i porucuju...s toga ne se zajebavati ;-)
Zavrzlama opsesivno, agresivno i dezinformišuće. :-)
I na zalost potpuno tacno :(

Simi, ja sam stvarno jedno vrijeme mislio da si ti samo neobavjestena, a sad vidim da si jako zlonamjerna.

Za tvoju informaciju, u BiH je SDP (Socijaldemokratska Partija BiH, kroz Alijansu) pobijedila na izborima i prije vaseg famoznog "5.10.2000" koji je, bar u politici prema BiH promijenio - apsolutno nista. I to, samo 5 godina nakon raznornog rata, u kojem je ubijeno preko 100.000 ljudi, preko miliona protjerano, priblizno 20.000 zena silovano, i kompletna bosanskohercegovacka prirveda razorena, sve uz parolu "Noz, zica, Srebrenica"... Tako je to - ako cemo ici tvojom logikom o "realpolitici", koja, kako da kazem, malo... smrdi.

Zasto je Alijansa izgubila vec sljedece izbore je druga prica i tema, ali ona nema veze sa ovim tvojim pitanjima i tezama.

Ah da, SDP, to su ti oni, znas, oni su pandan onima za koje ti tvrdis da im u BiH nema pandana (LDS, pa eto cak i poneki ljudi iz DS, mada je meni DS u stvari samo DSS lite). To su ti oni koji tvrde da su svi gradjani i narodi jednakopravni, koji su odmah nakon rata kandidovali nebosnjake za nacelnike opcina u Sarajevu (Zeljko Komsic, Ljubisa Markovic), i vidi cuda, pobijedili - u tom islamskom srbomrzackom i hrvatskomrzackom Sarajevu, narod velikom vecinom odabra Zeljka i Ljubisu. I nisu jedini, tu su i Liberali, tu je i "Nasa Stranka", i jos nekoliko manjih stranaka koji su na istoj politici...

Ali znam, lakse je odrzavati utopiju o tamnom vilajetu, srbomrzackom Sarajevu, tada covjek moze jednostavno iskljuciti mozak i ne razmisljati, sto je puuuuno, puno lakse, jel' da?

Ma, u stvari, ne znam zasto pisem, malo mi se gadi sve ovo... da nije Peska, i osoba kakva je Pesak, LDP, Nenada Canka, pa i nekih ljudi u DS koji nam svima ulijevaju nadu da bi jednog dana ludilo moglo i da prodje, ovu bi temu najbolje bilo ignorirati...

Covjece, kako god okrenes - SPS na vlasti u Srbiji... pa, posteno. Za sada su tu dve-tri ljute i "kaljinka", za koju godinu ce biti "dve-tri flase ljute" i "Mars na Drinu".

S jednom blagom razlikom. Nema vise ovaca za klanje. Bosanci su malo ljuti.
krivorijek

Post by krivorijek »

Meni je vec nekoliko puta 'zapalo u oci' da se ovdje (na forumu politika-SA-X) ni o jednoj temi prakticno ne da razgovarati, a da se na sto, kao neizostavni pratilac teme, ne baci i bivsi rat, ili kakav dogadaj iz tog rata. I sve sto radim sada je naglas razmisljanje: jel' to u redu ili nije?

Pa u redu je to. To je bio onaj 'najmasivniji' dogadaj u zivotu, onaj intenzitet koji se ne da vise (nadam se jako) ponoviti. Zato i nije cudno sto ljudi opet po sto puta i neumorno pisu o tome, u lancu argumentacije dospijevaju na to mjesto ili u najobicnijem glasnom i javnom trazenju smisla iz svega sto se dogodilo 90-tih u BiH, javljaju se svima onima koje mogu dokuciti, anonimno putem foruma, u nadi da ce naletiti na nekoga koji ce dijeliti isto misljenje i osjecaj.

Bilo bi onda tek pravo alarmantno, kada se o tome uopste ne bi ni pricalo.
japanska buba

#2237 Re:

Post by japanska buba »

krivorijek wrote:Meni je vec nekoliko puta 'zapalo u oci' da se ovdje (na forumu politika-SA-X) ni o jednoj temi prakticno ne da razgovarati, a da se na sto, kao neizostavni pratilac teme, ne baci i bivsi rat, ili kakav dogadaj iz tog rata. I sve sto radim sada je naglas razmisljanje: jel' to u redu ili nije?

Pa u redu je to. To je bio onaj 'najmasivniji' dogadaj u zivotu, onaj intenzitet koji se ne da vise (nadam se jako) ponoviti. Zato i nije cudno sto ljudi opet po sto puta i neumorno pisu o tome, u lancu argumentacije dospijevaju na to mjesto ili u najobicnijem glasnom i javnom trazenju smisla iz svega sto se dogodilo 90-tih u BiH, javljaju se svima onima koje mogu dokuciti, anonimno putem foruma, u nadi da ce naletiti na nekoga koji ce dijeliti isto misljenje i osjecaj.

Bilo bi onda tek pravo alarmantno, kada se o tome uopste ne bi ni pricalo.
:thumbup:
a ovaj forum jedna fina neuropsihijatrija, sa moderatorima kao iz "leta iznad kukavicijeg gnjezda"

13. maj. 2008. 19:11 Isključen/a korisnik/ca iz razloga “zabranjeno kloniranje ranije baniranih”
» japanska buba

zoom66
simi5

#2238 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

wanabike i ostali koji se ne slažete sa mnom, veoma rado ću prihvatiti vaše argumente u diskusiji. Mogu i ja neke stvari prema BiH da percipiram pogrešno. Moja ideja ulaska na ovaj forum bila je popravljanje mog razumevanja situacije u Federaciji kako bih odnela "svetlo" u moj matični forum.

Onda sam shvatila koliko je ovde mračno u vezi razumevanja odnosa i situacije u Srbiji, percepcije Federacije gledano iz Srbije, pa sam pokušala da se uključim na nekoliko tema. Pre svega ovde gde sam pokušala istinitije i nepristrasnije da obaveštavam o realnoj politici u Srbiji.

Nisam preosetljiva, ne tangira me kad me pljuje neko derište. Žao mi je kad se moj trud dočekuje na nož. Mislila sam da se posle ovih po meni grubih kritika u poslednja dva dana povučem a onda sam shvatila da je mrak najveći pre svitanja i da želim da ovde dočekam to svitanje.
Mikado

#2239 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Mikado »

SRS + DSS - NS + SPS-PUPS- JS = 127 mandata = Pravo na sastavljanje vlade.

Ja mislim da ova opcija nama u BiH ipak više odgovara.
zavrzlama

#2240 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Mikado wrote:SRS + DSS - NS + SPS-PUPS- JS = 127 mandata = Pravo na sastavljanje vlade.

Ja mislim da ova opcija nama u BiH ipak više odgovara.
BIH najvise odgovara opcija BIH u NATO-u...a srbija...pa oni jos idu logikom kupovine vremena i strateskog cekanja neke promjene u medjunarodnoj politici...srbiji najvise odgovara da je u medjunarodnim ocima predstavlja DS i Tadic...a da obicni srbin u Srbiji misli Grobarevim i Kostunicinim mozgom...pa ako zakaze Tadicevo salonstvo i politicka opcija vracanja Kosova u sastav srbije...onda se prersalta srbija u ove druge i to je to...

Mislim da ce Srbija uci u politicku krizu jer SPS po koalicijskom sporazumu treba ici sa DSS i SRS..ali ulog je veliki i SPS svoju buducnost ne vidi sa luzerima(SRS/DSS)...SPS ce prijeci DS-u..grobar i kostunjavi ce prijeci u radikalnu opoziciju i vratiti se izvornim korijenima drzavnim terorom i ratnohuskackim govorima i aktivnostima..
klixober

#2241 Re: Desavanja u Srbiji

Post by klixober »

Koja god opcija dode na vlast,nama u BiH je svejedno.Opcija koja nama najvise odgovara,koja bi radila na hapsenju ratnih zlocinaca i stvaranju dobrosusjedskih odnosa-LDP,nije moguca.Ovako mi nije uopste bitno da li ce to biti DS,DSS,SRS,SPS.Svaka od tih stranaka radi protiv jedinstvene BiH.DS mozda cak i vise od ostalih jer se lize sa bastinikom Karadzicevih tekovina,Dodikom.
Mikado

#2242 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Mikado »

komeba wrote:Svaka od tih stranaka radi protiv jedinstvene BiH. DS mozda cak i vise od ostalih jer se lize sa bastinikom Karadzicevih tekovina,Dodikom.
Baš zbog toga bi nam više odgovaralo da SRS dođe na vlast. Kako god pored onakvih istocnih susjeda (tj.četnika), mi tesko da vise ikad mozemo imat miran san.
zrikavac48

#2243 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zrikavac48 »

nihoniho wrote:raja, glupo jre trositi energiju na optuzivanja i dokazivanja stvari koje su ocigledne. ja sam davno prestao da diskutujem o tome ko je bacio bombu na markale, ko je srusio stari most, kako je poceo rat itd. ko hoce da zna zna. ko nece j.ebi ga.
kod nas je problem sto fasizam nije pobijedjen i to je razlog sto odredjene ideje i politicko naslijedje , koje bi trebale biti izvan zakona,oko sebe okupljaju ogroman broj ljudi.nazalost, cini se da cemo cekati istoriju da da konacan i opsteprihvacen sud o onome sto se ovdje desilo
ipak ,da se vratim na pocetak, ne treba rasipati energiju na svadju nego je pokusati iskoristiti konstruktivno i pokusati naci model uspjesnog suzivota ,EU integracija, ekonomskog oporavka jer nas, jer vrijeme, ipak , radi za bosnu.
A prozvod fazistoidne ideologije je Republika srpska koja ima ulogu da u buducnosti hrani i jaca tu istu ideologiju.
zavrzlama

#2244 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Mikado wrote:
komeba wrote:Svaka od tih stranaka radi protiv jedinstvene BiH. DS mozda cak i vise od ostalih jer se lize sa bastinikom Karadzicevih tekovina,Dodikom.
Baš zbog toga bi nam više odgovaralo da SRS dođe na vlast. Kako god pored onakvih istocnih susjeda (tj.četnika), mi tesko da vise ikad mozemo imat miran san.
SRS je kurton koji se upotrebljava ali ne baca...cuva za nedaj boze...trenutno Srbija gu.i bez kurtona...pa ce ovaj put DS biti na vlasti...ako srbiju zasvrbi mozda opet uzme used kurton za orgije.. :D
zrikavac48

#2245 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zrikavac48 »

zrikavac48 wrote:
nihoniho wrote:raja, glupo jre trositi energiju na optuzivanja i dokazivanja stvari koje su ocigledne. ja sam davno prestao da diskutujem o tome ko je bacio bombu na markale, ko je srusio stari most, kako je poceo rat itd. ko hoce da zna zna. ko nece j.ebi ga.
kod nas je problem sto fasizam nije pobijedjen i to je razlog sto odredjene ideje i politicko naslijedje , koje bi trebale biti izvan zakona,oko sebe okupljaju ogroman broj ljudi.nazalost, cini se da cemo cekati istoriju da da konacan i opsteprihvacen sud o onome sto se ovdje desilo
A prozvod fazistoidne ideologije je Republika srpska koja ima ulogu da u buducnosti hrani i jaca tu istu ideologiju. I sve dok vladajuca politika u Srbiji ne odredi se jasno prema ratu u BiH (92-95-ta), i ne prestanu puhati ispod metle koju je Dodik uzjahao, ne mozemo vjerovati susjedima u Srbiji.quote]
StLouis

#2246 Re: Desavanja u Srbiji

Post by StLouis »

Zanima me zasto Tomu nazivaju grobar? Je li to neki oficijelni nadimak, ili nesto onako, usput nalijepljeno?
zavrzlama

#2247 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

Grobar zato sto je radio u pogrebnom drustvu
Last edited by zavrzlama on 13/05/2008 20:26, edited 1 time in total.
zavrzlama

#2248 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

]

A prozvod fazistoidne ideologije je Republika srpska koja ima ulogu da u buducnosti hrani i jaca tu istu ideologiju. I sve dok vladajuca politika u Srbiji ne odredi se jasno prema ratu u BiH (92-95-ta), i ne prestanu puhati ispod metle koju je Dodik uzjahao, ne mozemo vjerovati susjedima u Srbiji.quote][/quote]

upravo tako...nazalost izbori su srbiji ce se jos dugo dobijati na temi Kosovo i BIH...[/quote]

a to potvrdjuje ovo:

SPS Dacic

U svakom slučaju, naši ključni stavovi se odnose na zaštiti nacionalnih i državnih interesa, očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije, očuvanje Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, nastavak evropskih integracija, naravno, uz očuvanje državnog jedinstva i suvereniteta Srbije, poručio je lider socijalista.
bijelo_dugme

#2249 Re: Re:

Post by bijelo_dugme »

friman wrote:
bijelo_dugme wrote: Za to sto i Tadic i Nikolic imaju istu politiku. Razlika je u rijecima, nista drugo. Tadic ide kulturno, na primjer specialne odnose sa RS:om. Nikolic je malo blentavi i kad on krene njemu bi Evropa po prstima. I dobro je sto Nikolic nevoli nasog Dodika...

Pa ja ne zna sta vi ocekujete.
Sasvim je normalno da Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze, jer je ipak isti narod vecina u obe, cak je to i pozeljno.

Mogu da shvati da to ne odgovara Bosnjacima i njihovim interesima al ne znam otkud vam ideja da govorite kako to u krajnjem nije dobro ni za Srbe.
Ipak sto se tice srpskih interesa, saradnja i ove veze, kako politicke tako i ekonomske, izmedju Srbije i RS su sasvim ocekivane, normalne i pozeljne.
U tom se slaze velika vecina sa obe strane Drine koja o tom odlucuje.
I ovo se nece nikad promjeniti.

Takodje ne vidim razlog zasto bi Srbiji trebalo pasti na pamet da prizna Kosovo.
Kipar ni danas nije priznao otcepljni sjeverni dio gdje su Turci, niti ce ga priznati.

Po meni bi bilo najbolje da sad vlada u Srbija bude DS+SPS+Manjine.
I da sto skorije Srbija zajedno sa BIH udju u EU.
Tako ce se saradnja Srbije sa RS, odnosno cijelom BIH jos vise povecati.

RS ce opstati unutar BIH, BIH ce dobiti potrebnu stabilnost u EU, a i Srbija ce biti u istoj pa kad udjemo u sengensku zonu nece ni biti granice na Drini kao sto je nema sirom Evrope.
Ekonomija ce se razvijati i svima ce biti dobro.

Ponovo cemo biti svi zajedno kao u Jugi samo sto je sad malo veca i zove se EU.

Sta bi ljudi u Beogradu pricali da Silajdzic potpise specialne odnose sa "Republikom" Kosova?
winabike

#2250 Re: Desavanja u Srbiji

Post by winabike »

simi5 wrote:wanabike i ostali koji se ne slažete sa mnom, veoma rado ću prihvatiti vaše argumente u diskusiji. Mogu i ja neke stvari prema BiH da percipiram pogrešno. Moja ideja ulaska na ovaj forum bila je popravljanje mog razumevanja situacije u Federaciji kako bih odnela "svetlo" u moj matični forum.

Onda sam shvatila koliko je ovde mračno u vezi razumevanja odnosa i situacije u Srbiji, percepcije Federacije gledano iz Srbije, pa sam pokušala da se uključim na nekoliko tema. Pre svega ovde gde sam pokušala istinitije i nepristrasnije da obaveštavam o realnoj politici u Srbiji.

Nisam preosetljiva, ne tangira me kad me pljuje neko derište. Žao mi je kad se moj trud dočekuje na nož. Mislila sam da se posle ovih po meni grubih kritika u poslednja dva dana povučem a onda sam shvatila da je mrak najveći pre svitanja i da želim da ovde dočekam to svitanje.
Simi, 35 mi je godina i odavno sam prestao da vjerujem u Djeda Mraza.

Ivica Dacic. Fucking Ivica Dacic. Nazvat cu sad Kenu na NTV Hayat da mi iskopa interview koji je radio s Dacicem prije samo godinu dana. To je, Simi, nepatvoreni fasista. Koji kaze da je u Srebrenici ubijeno izmedju 200 i 300 ljudi. Koji kaze da ce se uvijek zalagati za odvajanje RS-a iz BiH. Hebe se meni zivo sta on kaze, on vise nema nikakve moci da to ostvari, ali ako se TO sada prodaje kao DEMOKRATSKA opcija u bratskoj Srbiji, ako se NJEMU Tadic podobro saginje i uzima vazelin, jadna nam je svima majka - i vama, a posredno i nama. Molim vas, molimo vas ko Boga da me ne ubjedjujete da je TO demokratska opcija i realpolitika.

Meni, je, moja Simi, svejedno. Imam stalnu sengensku vizu u ovom bh. pasosu, pa iako mi je osnovno mjesto boravka Sarajevo, izmedju 4 i 5 mjeseci godisnje provedem izvan BiH. Zaradjujem dobro, ni od koga ne kradem, zivim samo prodajuci pamet. Eto, moze se i od toga zivjeti u ovoj Bosni, vjerovala ili ne. Ali, kvaka je u necemu drugom. Zelim da moje dijete odraste u ovom Sarajevu, koji je u ovoj Bosni na ovom Balkanu. Susjedna drzava mojoj se zove Srbija. A u njoj na vlasti ce biti Ivica Dacic. Fucking Ivica Dacic.

Nemoj se cuditi kad mi na pomen tog imena odmah negdje u mozgu pocnu odzvanjati zvuci Marsa na Drinu, i kad odmah nakon toga odem na web site Oruzanih Snaga BiH. Cisto da se umirim i uvjerim da je sve u redu. Jer, dovoljno sam star da se sjecam, a proveo sam ovdje par veselih godina svog zivota, tamo nekad pocetkom devedesetih, sjecas se...

Fucking Ivica Dacic.
Post Reply