Iznova ateistička dogma i vjera i negiranje podastrtog.dr.Gonzo wrote:Koja je tacno tvrdnja iz moga predhodnog posta "apsolutno pogresna i besmislena"?Apsolutno pogrešno i besmisleno - štaviše u cjelosti van mog konteksta i upravo u prilog tvrdnje da je dogmatski karakter ono što krasi ateiste prije teista.
No, da krenemo redom:
- Upravo sam na kraju moga posta ustvrdio:
No, za normalne ljude, znanje je zajednička svojina svih ljudskih bića, odnosi prema tom znanju su jedino što ih determinira. (pogledati post iznad);
- Porediti religiju Grka sa islamom u kontekstu imperativa naučnog pregalaštva upravo predstavlja apologetiku ateističke vjere, kojoj se ti, drug, često odaješ; jer Džahiz je svoja prva saznanja o Biologiji naučio u Basranskoj džamiji - djelujući upravo prema spomenutim islamskim imperativima da se zakoni prirode ne mijenjaju i da je čovjeku dužnost da ih spoznaje (grčka religija ne govori ništa o prirodnim zakonima niti dužnosti vjernika "grcizma" da ih izučavaju)
Koliko sam upratio, ti si prvi poceo pricati o vezi izmedju vjere i nauke u islamu. Ja sam se u diskusiju ukljuci u trenutku kada si ti poceo jednostranu pricu o "djonjenju", odnosno o tome kako su renesansni naucnici podjonli islamske naucnike. Nisam direktno govorio o uticaju grcke religije na njihova naucna dostignuca, vec sam je pomenu iskljucivo sa ciljem da ukazem da naucna dostignuca nisu nuzno povezana, niti vodjena religioznim zanosom. A ako cemo iskreno, dostignuca starogrcka civilizacije su bila zaista revolucionarna i trajno su promijenila i definisala moderni svijet. Na kraju krajeva, oni su izmislili nauku.
Na tvoje teze o ateistickoj vjeri se vise necu osvrtati, vec sam na temi o teorijama zavjere vise puta objasnio zasto su besmislene, i nemam namjeru da se ponavljam.
P.S.
Nisam upratio da si igdje naveo izvor koji citiras u zanjih nekoliko postova? Ispravi me ako grijesim.
Krenimo redom:
- Uporedio si grčku religiju sa islamom, što je besmisleno, jer islam naređuje izučavanje i tvrdi da su prirodni zakoni nepromjenjivi i kao takvi imaju stalan i određen utjecaj na sve što postoji - u ovom slučaju naučna dostignuća jesu povezana sa vjerom, konkretno u ovom slučaju Džahizovo naukovanje u kontekstu Božijeg stvaranja i zakonitosti razvoja svih živih bića pod utjecajima istoimenih zakona.
- Renesansni naučnici tipa Galilea i Kopernika stvarno jesu" pođonili" islamske naučnike - ali to nije bilo maliciozno sa moje strane, jer je to i utjecalo na naučni preporod u Evropi i dalji impuls za nauku, koja je zajednička ljudska baština;
- Dostignuća starogrče civilizacije su bila uistinu velika, no vezana za druge civilizacije poput perzijske, itd., jer je znanje zajednička svojina svih ljudi; i na kraju krajeva nauku nisu izmislili Grci, nego su još Babilonci počeli sa naučnom progresijom i začeli ovu modernu civilizaciju.
A nisi vidio reference jer nisi pročitao ono što sam postao, karakteristika dogmata i ljudi sa predrasudama
How has Jahiz’s idea been transmitted to the Europeans? Al-Jahiz and other evolutionist Muslim thinkers influenced Darwin and his predecessors in several ways. Before the flourishing of C. Linnaeus (1707-1778), Buffon (1707-1788), E. Darwin (1731-1802),J. B. Lamarck (1744-1829), and Ch. Darwin (1809-1882), and long before the rise of the school of Natural Philosophy in Germany, al-Jahiz and others were known to Europeans through the translation of their own works and studies on them by Europeans. For example, al-Damiri’s book Hayat al-Hayawan was partially translated into Latin by a Jew, called Abraham Echellensis (d. Italy 1664) and published in Paris in 1617. This book contains many passages taken from al-Jahiz’s Kitab al-Hayawan. Al-Nuwayri’s JVihaya was studied by D’Herbelot (1625—1695) in his Bibliotheca Orientalis, and later byJ. Heyman (?—1737). Ibn Tufayl’s Hay Ibn raqzan, which contains the philosophy of evolution, was first published by Edward Pocockes, Sr. (1604-1690), together with a Latin translation published by Edward ~Pococke, Jr. (1648-1727) in Oxford in 1671 (second edition, Oxford, 1700) "20". Zakariyya’ al-Qazwini’s cosmography, ‘Aja’ ib al-Makhluqat was published by F. Wustenfeld in 2 volumes in Gottingen in 1848-49; and Kitab Talkhis al-A thar of Bakuwi, a summary of al-Qazwini’s book was translated into French and published by De Guignes in Paris, in 1789 "21". In fact, his book also contains many ideas from al-Jahiz. And A. L. de Chezy translated al-Qazwini’ s ‘Aja’ib, and his translation was published in 1806 (first publication) by S. de Sacy, in his Chresiomathie A rabe. There is no doubt that the great evolutionist sufi, Mawlana, had already influenced Goethe, who called him “a Darwinian before Darwin”
Pogledaj i par postova prije:
As for the influence of al-Jahiz on European thinkers, it has become the subject of two main studies: “Der Darwinismus im X und XIX Jahrhundert” of Fr. Dieterici (Leipzig, 1878) and “Darwinistisches bei Gahiz” of E. Wiedemann (sitzungsbericht der physikalisch-medizinischen Sozietaet in Erlangen, 47, 1915).
Ostatak tvoga posta mi je nečitak