Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
epik

#2226 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by epik »

banjaluka078 wrote: 03/12/2020 17:21
epik wrote: 03/12/2020 17:16 Evo prvi simptomi, temp 38.5 - 39. Izgubio naglo culo mirisa. Ne kasljem, ne boli u prsima, tijelo pocelo boliti....
Sretno. Čaj, tečnost, mandarine...odmaraj, pokušaj nas ne čitati previše, da te ne uhvati anksioznost. Diši duboko.
Hvala, za sada je podnosljivo... Nadam se da se nece pogorsati.
nlt

#2227 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nlt »

epik wrote: 03/12/2020 17:16 Evo prvi simptomi, temp 38.5 - 39. Izgubio naglo culo mirisa. Ne kasljem, ne boli u prsima, tijelo pocelo boliti....
to je malo povisoka temeperatura, ne bih te zelio prepadati ali ti toplo preporucujem rtg pluca i ostalo sta ide od nalaza, tipa crp i slično
i meni je tako pocelo pa je na kraju doslo do toga da je obostrana upala pluca, nikakvih drugih simptoma nisam imao osim temperature
nlt

#2228 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nlt »

Lalena wrote: 03/12/2020 17:07 I nakon 21 dan, sve manje - više isto... Uradiše mi danas i ovaj nalaz, naravno, nisu mi ništa objasnili, nema referentnih vrijednosti...
Ako mi može neko pojasniti šta konkretno znači prisustvo ovih antitijela? Samoizolacija prošla, ja sam i dalje bolesna, nemam pojma jesam li zarazna po druge?
I da li je iko od vas bio na sumamedu 16 dana :(

Image
meni je sumamed bio 12 dana, u kombinaciji sa pancefom... sada je ostao pancef+doksiciklin 7 dana
epik

#2229 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by epik »

nlt wrote: 03/12/2020 18:04
to je malo povisoka temeperatura, ne bih te zelio prepadati ali ti toplo preporucujem rtg pluca i ostalo sta ide od nalaza, tipa crp i slično
i meni je tako pocelo pa je na kraju doslo do toga da je obostrana upala pluca, nikakvih drugih simptoma nisam imao osim temperature
Hvala, inace sam tip kome temp ide do 40.3 tako da ne mislim da je ovo povisoka temp. Ali svakako cu pratiti, vec sam bolovao od upale pluca, pa ne bih da rizikujem previse.
banjaluka078

#2230 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

epik wrote: 03/12/2020 18:10
Hvala, inace sam tip kome temp ide do 40.3 tako da ne mislim da je ovo povisoka temp. Ali svakako cu pratiti, vec sam bolovao od upale pluca, pa ne bih da rizikujem previse.
Kod mene je najviša temperatura bila 38,6 i obostrana upala pluća. Mislim da je to najviše što sam imala u životu, uplašim se i kad vidim da neko napiše 40. Javi se ljekaru da te ima negdje u evidenciji za "ne daj Bože".
Lalena

#2231 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

banjaluka078 wrote: 03/12/2020 17:20
Lalena wrote: 03/12/2020 17:07 I nakon 21 dan, sve manje - više isto... Uradiše mi danas i ovaj nalaz, naravno, nisu mi ništa objasnili, nema referentnih vrijednosti...
Ako mi može neko pojasniti šta konkretno znači prisustvo ovih antitijela? Samoizolacija prošla, ja sam i dalje bolesna, nemam pojma jesam li zarazna po druge?
I da li je iko od vas bio na sumamedu 16 dana :(
16 dana sumamed? Jesu li normalni? Doduše, žena s posla pozitivna, juče stavljena na peti antibiotik. Žao mi je da ti je još loše. Jesi još samo na nivou porodične medicine ili su te slali dalje, možda infektologu?

A što se tiče antitijela, stekla si zaštitu na neko vrijeme. Ne bi trebalo da si zarazna, meni rekoše da smijem među narod sa sličnim nalazom.
Porodična je iscrpila opcije, za covid ambulantu vise nisam... predlagala mi je dr. da me pošalje u bolnicu, što je meni nemoguće trenutno... Bila sam na pregledu u bolnici, trebalo je biti kod pulmologa, ali mislim da je ovaj dr. internista... a i to sam čekala tri sata...
Upala je još tu, nije se pogoršalo, niti puno poboljšalo stanje... Imam problema s disanjem, nekada većih, nekada manjih...
Sutra ću pitati privatno kod pulmologa da li bi i on očitao njihov snimak i dao svoje mišljenje, pošto su me već snimali četiri puta u ovih 14 dana...
banjaluka078

#2232 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Lalena wrote: 03/12/2020 19:01
Porodična je iscrpila opcije, za covid ambulantu vise nisam... predlagala mi je dr. da me pošalje u bolnicu, što je meni nemoguće trenutno... Bila sam na pregledu u bolnici, trebalo je biti kod pulmologa, ali mislim da je ovaj dr. internista... a i to sam čekala tri sata...
Upala je još tu, nije se pogoršalo, niti puno poboljšalo stanje... Imam problema s disanjem, nekada većih, nekada manjih...
Sutra ću pitati privatno kod pulmologa da li bi i on očitao njihov snimak i dao svoje mišljenje, pošto su me već snimali četiri puta u ovih 14 dana...
Kod nas bi te odmah poslali infektologu, mislim da si ti za njih. Žao mi je da ti nije bolje poslije ovoliko vremena i terapije. Vjerujem i da si psihički opterećena.
Lalena

#2233 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

banjaluka078 wrote: 03/12/2020 19:37
Kod nas bi te odmah poslali infektologu, mislim da si ti za njih. Žao mi je da ti nije bolje poslije ovoliko vremena i terapije. Vjerujem i da si psihički opterećena.
Hvala ti :kiss:
Danas, nakon sto sam tri sata, na ovakvom vremenu, čekala vani, na klupi, pod temperaturom... sve mi je nekako postalo svejedno...
Dođe mi da prestanem javljati se na telefon i doktorici, imam osjećaj da bih prije ozdravila da ne moram nigdje ići...
Ali, eto, uhvati insana panika kada ne moze udahnuti, pa kontam izmjerice mi nivo kisika ili sl...
Ma budala sam što sam uopšte otišla!
Doduse, primjetila sam da mi svjez zrak godi, nakon sat cekanja, pocela sam lakse disati, ali i kasljati...
banjaluka078

#2234 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Lalena wrote: 03/12/2020 19:55 Danas, nakon sto sam tri sata, na ovakvom vremenu, čekala vani, na klupi, pod temperaturom... sve mi je nekako postalo svejedno...
Ovo mi je strašno. Da od proljetos nisu uspjeli isplanirati bar neke nadstrešnice, tende, šatore, da se bolesni ne razbolijevamo još više.
Ali_G

#2235 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Lalena wrote: 03/12/2020 19:55
banjaluka078 wrote: 03/12/2020 19:37
Hvala ti :kiss:
Danas, nakon sto sam tri sata, na ovakvom vremenu, čekala vani, na klupi, pod temperaturom... sve mi je nekako postalo svejedno...
Dođe mi da prestanem javljati se na telefon i doktorici, imam osjećaj da bih prije ozdravila da ne moram nigdje ići...
Ali, eto, uhvati insana panika kada ne moze udahnuti, pa kontam izmjerice mi nivo kisika ili sl...
Ma budala sam što sam uopšte otišla!
Doduse, primjetila sam da mi svjez zrak godi, nakon sat cekanja, pocela sam lakse disati, ali i kasljati...
Ti ces te probleme sa disanjem imati odredjeno vrijeme taman da popijes jos 16 sumameda. 16 dana sumameda nije opcija al ni pod razno. 4x za dvije sedmice ne slikaju ni na intenzivnoj.
Kakvi su ti lab nalazi? Regresija promjena na rtg nekad ide jako sporo.
Lalena

#2236 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

@Ali G ti baš znaš utješiti :(

Radili su mi osnovne nalaze i dr. mi je rekla da su ok... Nisam ih nikada vidjela, ne znam koliki je tačno crp, radili su mi jos SUK, ALT i slično, to sam čula od sestrice... Ali, recimo, taj d dimer koji svi spominjete, mi nisu radili...
Ne znam, nemam nikakvo medicinsko obrazovanje, ali vidim da ni oni ne znaju :roll:
Na početku nisam imala probleme s disanjem, i sada se nekada osjećam bolje, a onda vegetiram i dahćem naredni dan u fetus položaju... pa se prepadnem i pristanem na jos jedno zračenje :skoljka:
Ali_G

#2237 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Gledaj, veliki je broj ljudi koji nakon infekcije ima i dalje simptome. Neko manje izrazene, neko nazalost probleme sa disanjem.
Ja sam prilicno siguran da ce se to sve smiriti i da vise nemas potrebe za antibioticima, tj da si prelezala infekciju (a i seroloski nalaz ti govori u prilog tome). Nije zahvalno komentarisati terapije bez uvida u dokumentaciju i bez uvida u tebe kao pacijenta, al strasno zvuci 16 dana sumamed i 4x rtg za 15 dana. Ako nemas temp, ako je lab miran, onda je to to. Trazi eto jos i dimer da ti urade. Pojacani vitamini, odmor, setnja lagana, vjezbe disanja, mozda neko vrijeme aspirin
banjaluka078

#2238 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

@Lalena , ako ti se ne da opet doktoru i čekati samo da uradiš D-dimer, možeš samo njega privatno. I nije nešto skup, ovdje je 30 KM, a bar si mirna ako je vrijednost u granicama. Ako nije, onda zovi doktoricu.

Vidi odgovara li ti da spavaš na stomaku, meni jeste dok me držala upala pluća.
Lalena

#2239 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Lalena »

banjaluka078 wrote: 03/12/2020 22:12 @Lalena , ako ti se ne da opet doktoru i čekati samo da uradiš D-dimer, možeš samo njega privatno. I nije nešto skup, ovdje je 30 KM, a bar si mirna ako je vrijednost u granicama. Ako nije, onda zovi doktoricu.

Vidi odgovara li ti da spavaš na stomaku, meni jeste dok me držala upala pluća.
Iskreno, mislila sam da su mi to uradili, nego kada mi je dr rekla da počnem piti aspirin, to juče, direktno sam je pitala i saznala da nisu...
Vjerovatno ću uraditi privatno, mada se kod nas i u DZ većina toga plaća, bezveze mi što moram hodati i opet se bosti...

@Ali_G imam blago povišenu temperaturu, od 37,2 do 37,5... porodična mi rekla da uzimam brufen, ovaj dr. danas paracetamol 3x... uz sve što pijem, ne mogu... uzmem samo ako me počne hvatati groznica...
Tako sam se razočarala...
she+

#2240 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by she+ »

Ali_G wrote: 02/12/2020 22:50 Dimer je dovoljan pokazatelj eventualne tromboze. Xarelto je lijek koji ima drugacije dejstvo od aspirina. Ukoliko su dimeri poviseni aspirin nece pomoci. Mozda suprug spada po necemu u rizicnu grupu. Ne znam kako uspjevas bebi valjano izmjeriti saturaciju, prstici su im mali, senzor uglavnom ne uspije pravilno ocitati. I nema potrebe zraciti dijete ako je zdravo, nema temp, uredno jede...
Ima li smisla bebi radit D dimer il ista provjeravat za zgrusavanje krvi?

Mjerim mu saturaciju kad spava, nastimam nekako prstice, jedva, al eto. Proizvodi mi ponekad nekakve cudne zvukove kad se igra, kao da tesko uzdahne, ne znam opisati bolje, inace normalno dise, temp max 37.1 da je bila, saturacija 96-7-8, frekvencija disanja (dok spava) 27. Nemam pojma, negdje sam procitala da su rizicniji ispod godine jer im pluca nisu dovoljno razvijena. Ne znam ni kome da se javim za bebicu uopste.. Saznala sam da RDC privatno rade RTG bebama..
she+

#2241 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by she+ »

Inace, bila sam i ja kod Tawila, radila CT pluca, nasao jednu tackicu, kaze da su mi lijepa pluca, dao mi sumamed dvije kutije. D dimer mi je jos ljepsi ispao, preko 8 stoja, ukljuceni clexani 10 dana jer dojim pa ne moze aspirin ni xalerto. Da suprug nije dobio temp ja nikad ne bih ni pomislila da sam pozitivna, toliko o simptomima.. sad za sad.
Mirella28

#2242 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Mirella28 »

Pozdrav ekipa.
Evo meni je danas 14i dan. Inace iz Hrvatske sam,imam 27 godina, ali mi nemamo forum ovakvog tipa, bar ga ja nisam nasla.
Imala sam kovid, tj jos uvijek imam neke blage simptome.
Izgubila sam okus, miris, fibra do 37.3, probadanja u tijelu, glavobolja.
E sad... 14i dan je, evo i 15i jer je prosla ponoc, jos uvijek znam osjetit lagane bolove u koljenima, donjem dijelu ledja, lagana probadanja ispod rebara i sl. Vec pomalo postajem anksiozna i depresivna, tim vise sto se stalno samo o ovome prica i unosi se negativa. Ima li netko tko je imao ovakve simptome uz ova cudna probadanja, izludit cu od paranoje :((((

P. S. fibricu sam imala prvih 7 dana, okus i miris se vratio ima 2 dana.
gvozderkov

#2243 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by gvozderkov »

Mirella28 wrote: 04/12/2020 00:44 Pozdrav ekipa.
Evo meni je danas 14i dan. Inace iz Hrvatske sam,imam 27 godina, ali mi nemamo forum ovakvog tipa, bar ga ja nisam nasla.
E sad... 14i dan je, evo i 15i jer je prosla ponoc, jos uvijek znam osjetit lagane bolove u koljenima, donjem dijelu ledja, lagana probadanja ispod rebara i sl. Vec pomalo postajem anksiozna i depresivna, tim vise sto se stalno samo o ovome prica i unosi se negativa. Ima li netko tko je imao ovakve simptome uz ova cudna probadanja, izludit cu od paranoje :((((

Imate, forum.hr
Ali_G

#2244 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

she+ wrote: 04/12/2020 00:11
Ali_G wrote: 02/12/2020 22:50 Dimer je dovoljan pokazatelj eventualne tromboze. Xarelto je lijek koji ima drugacije dejstvo od aspirina. Ukoliko su dimeri poviseni aspirin nece pomoci. Mozda suprug spada po necemu u rizicnu grupu. Ne znam kako uspjevas bebi valjano izmjeriti saturaciju, prstici su im mali, senzor uglavnom ne uspije pravilno ocitati. I nema potrebe zraciti dijete ako je zdravo, nema temp, uredno jede...
Ima li smisla bebi radit D dimer il ista provjeravat za zgrusavanje krvi?

Mjerim mu saturaciju kad spava, nastimam nekako prstice, jedva, al eto. Proizvodi mi ponekad nekakve cudne zvukove kad se igra, kao da tesko uzdahne, ne znam opisati bolje, inace normalno dise, temp max 37.1 da je bila, saturacija 96-7-8, frekvencija disanja (dok spava) 27. Nemam pojma, negdje sam procitala da su rizicniji ispod godine jer im pluca nisu dovoljno razvijena. Ne znam ni kome da se javim za bebicu uopste.. Saznala sam da RDC privatno rade RTG bebama..
Ja svoje s takvim parametrima ne bih slikao niti bi mu radio kakve nalaze. A ako si ipak zabrinuta konsultuj se prvo sa pedijatrom
Naslovnica

#2245 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

Meni je sutra mjesec dana kako sam testiran pozitivno.
16 dana antibiotika, Xeralto 20 dana. Sada sam samo na Aspirin protect i vitamini.
Uglavnom, kurčim se da sam dobro ali nisam.
Zagađenje mi užasno smeta.
Jedan dan izloženosti sarajevskom zagađenju me zaista unazađuje, saturacija 94%, probadanje. Evo jutros nema zagađenja, saturacija 96%, dišem punim plućima, ništa me ne probada.
Ako su ova probadanja posljedica zagađenja (a sigurno da zagađenje ne pomaže), onda sam najebo jer nema oslobođenja od zagađenja do aprila.
epik

#2246 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by epik »

Drugi dan temp 37 i bez cula mirisa...ostalo nista.
laik1981

#2247 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 04/12/2020 08:55

16 dana antibiotika, Xeralto 20 dana. Sada sam samo na Aspirin protect i vitamini.
Jedan dan izloženosti sarajevskom zagađenju me zaista unazađuje, saturacija 94%, probadanje. Evo jutros nema zagađenja, saturacija 96%, dišem punim plućima, ništa me ne probada.
Ako su ova probadanja posljedica zagađenja (a sigurno da zagađenje ne pomaže), onda sam najebo jer nema oslobođenja od zagađenja do aprila.
Za vani uzmi neku kvalitetnu ffp3 masku, a za unutra neki preciscivac zraka.. I sto vise vremena provodi u laganijoj fizickoj aktivnosti na planini, kad god ti vrijeme dozvoljava..
ovo_malo_duse

#2248 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by ovo_malo_duse »

Hej Drug. Meni 2 mjeseca sutra. Juce uradio CT i trebao imat pregled kod doktorice , nema je do iduce sedmice termin pomjeren.

Uspio sam procitat nazlaz nisam vidio snimke i laik sam po tom pitanju ali pise ovako:
Obostranog plućna intersticija, posebno u donjim režnjevima, gdje su područja skicirana u "mlijecnom staklu".
Nema medijastinalnih hilarnih adenopatija
Nema pleuropericardijalne tečnosti.

Veze nemam sta znaci ali izgleda da jos uvjek imaju te nake fleke na plucima u vidu mlijeka i stali vec... Popio sam ove tablete ASTHA 14 dana i ne kasljem vise uopste nemam probadanja pri disanju i nikakvih pritisaka i cak sta vise mislim da disem skroz ok

Ovo tvoje boldirano je fakat isto i kod mene. Nekoliko dana sam super i onda me uhvati neka nemoc, ruke i noge kao da nisu moje. Uhvati me neka nerovoza , anxioznost , nikako da otresem .... Kontam da to nema neke veze sa plucima da nemam dovoljan kapacitet ili sta vec. Ne mogu docekat da razgovaram sa doktoricom.

Imam i pitanje . Niako nemogu da regulisem stomak a to nikad u zivotu nisam imao prije ovog sranja.. Imam proljev koji nije klasican da moras stalno u WC nego bas kad moras ono tecnost. Uzimam probiotik redovno i kao smiri se na par dana i oet odjednom.
Sumnjam na ovu kombinaciju C vitamin D vitamin Zink ali nezam
Naslovnica

#2249 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

ovo_malo_duse wrote: 04/12/2020 10:51

Hej Drug. Meni 2 mjeseca sutra. Juce uradio CT i trebao imat pregled kod doktorice , nema je do iduce sedmice termin pomjeren.

Uspio sam procitat nazlaz nisam vidio snimke i laik sam po tom pitanju ali pise ovako:
Obostranog plućna intersticija, posebno u donjim režnjevima, gdje su područja skicirana u "mlijecnom staklu".
Nema medijastinalnih hilarnih adenopatija
Nema pleuropericardijalne tečnosti.

Veze nemam sta znaci ali izgleda da jos uvjek imaju te nake fleke na plucima u vidu mlijeka i stali vec... Popio sam ove tablete ASTHA 14 dana i ne kasljem vise uopste nemam probadanja pri disanju i nikakvih pritisaka i cak sta vise mislim da disem skroz ok

Ovo tvoje boldirano je fakat isto i kod mene. Nekoliko dana sam super i onda me uhvati neka nemoc, ruke i noge kao da nisu moje. Uhvati me neka nerovoza , anxioznost , nikako da otresem .... Kontam da to nema neke veze sa plucima da nemam dovoljan kapacitet ili sta vec. Ne mogu docekat da razgovaram sa doktoricom.

Imam i pitanje . Niako nemogu da regulisem stomak a to nikad u zivotu nisam imao prije ovog sranja.. Imam proljev koji nije klasican da moras stalno u WC nego bas kad moras ono tecnost. Uzimam probiotik redovno i kao smiri se na par dana i oet odjednom.
Sumnjam na ovu kombinaciju C vitamin D vitamin Zink ali nezam
Isto.
Nije ljevpro nego vodopad. :thumbup:
Ja ne uzimam Zn nego onaj nekakav DM kompleks, dodatno 500mg C vitamina, Aspirin Protect 100mg x1, uzimam i WAYA probiotik ali ništa.
'nači vodopad... :lol:
Naslovnica

#2250 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Naslovnica »

laik1981 wrote: 04/12/2020 10:01

Za vani uzmi neku kvalitetnu ffp3 masku, a za unutra neki preciscivac zraka.. I sto vise vremena provodi u laganijoj fizickoj aktivnosti na planini, kad god ti vrijeme dozvoljava..
Radni dan provodim u Zenici, ostatak života u Sarajevu.
Sve čega nema u Sarajevu - ima u Zenici, i obrnuto.
Doduše, najčešće nisam napolju a kada izlazim ide maska na labrnju, ali ona hirurška. Fakat ću izgleda morati neku jaču tipa ffp3, a možda čak i prečistač have za stan. Ima li neka budget Best Buy preporuka?
Locked