Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

cyprus

#2226 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by cyprus »

Kikibombona wrote:Aj navedi funkcionera ozbiljne drzave koji ovako podlo udara protivnika!
Moje mišljenje je da Naša stranka nije nikakva ljevica. To je prije svega antibošnjački politički projekt koji za cilj ima slabljenje bošnjačkog političkog faktora pa i razgradnju bošnjačkog nacionalnog i političkog identiteta. Iako se dobro maskiraju u tome što rade, njihova želja da se bave obrazovanjem u Kantonu Sarajevo, ostrašćenost u svakoj ideološkoj raspravi o nekom od pitanja bitnih za nacionalni identitet Bošnjaka, već ih je otkrila. SDP i DF kao probosanske stranke ne bi svoje političko djelovanje trebali vezati uz ovaj rigidni politički projekt koji je ratni član predsjedništva BiH Stjepan Kljujić definisao kao ogranak srbijanskih obavještajnih službi. Baška što kadar ove stranke ne bi znao ni raditi konkretan posao. Njihova specijalnost medijskog i subverzivnog djelovanja nije kompatibilna sa stvarnim potrebama i konkretnim problemima koje treba rješavati.
Bibi.

Ljevica = ISIL
kluz franjo

#2227 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

ultima_palabra wrote:Samo je ovo podobra frustracija Nasom Strankom, pitam se sta je pravi razlog... a ocigledno da sad pokusavaju privuci SDP na svoju stranu, vjerovatno ce ih mamiti foteljama na drzavnom i federalnom nivou.

Mislim da u SDPu nisu toliko ludi da sami sebi katil ferman potpisu.
Prije 4 godine je SDA 4 sedmice nakon izbora imala "spakovanu vlast" na svim nivoima.
Sada, 4 sedmice nakon ovih izbora samo jednu stvar drže čvrsto u rukama, a i to dojadi poslije nekog vremena.
To je uzrok frustracije.
ultima_palabra

#2228 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by ultima_palabra »

kluz franjo wrote:
ultima_palabra wrote:Samo je ovo podobra frustracija Nasom Strankom, pitam se sta je pravi razlog... a ocigledno da sad pokusavaju privuci SDP na svoju stranu, vjerovatno ce ih mamiti foteljama na drzavnom i federalnom nivou.

Prije 4 godine je SDA 4 sedmice nakon izbora imala "spakovanu vlast" na svim nivoima.
Sada, 4 sedmice nakon ovih izbora samo jednu stvar drže čvrsto u rukama, a i to dojadi poslije nekog vremena.
To je uzrok frustracije.
Ma znam to, ali kontam zasto bas oni, i zasto ovakvim intenzitetom... do sada je ostrica bila uperena prema Konakovicu.
shbc

#2229 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by shbc »

NS je u Sarajevu postao bitan faktor. To ih je sve iznenadilo. Do sada su se sprdali sa njima, a ove godine su ih u pojedinim opstinama pomeli. Udarac je to na ego. Ako tome jos dodamo da su i oni svjesni da je NS vjerovatno jedina stranka za koju nemaju ni promil sanse da privuku na svoju stranu, ostaje im samo da ih demoniziraju u nadi da ce navuci negativan publicitet ostalim strankama ukoliko koaliraju s njima. Time em slabe ljevicu, em slabe anti-SDA blok, a na duze staze i izbacuju ocigledno opasnog igraca iz igre.
Leverage

#2230 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Leverage »

Samo što ne vidim da ima zainteresovanih da se navuku na tu priču.
shbc

#2231 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by shbc »

Nista ih ne kosta da probaju. S tim da NS mora biti veoma oprezan. Prvi potez koji ce imalo naginjati na ovo sto oni pricaju ce se toliko preuvelicati da ce Faktor i Stav slati reportere u ratnoj opremi da izvjestavaju ispred prostorija "povampirenih cetnika" (citaj: Nase Stranke).
kluz franjo

#2232 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

ultima_palabra wrote:
kluz franjo wrote:

To je uzrok frustracije.
Ma znam to, ali kontam zasto bas oni, i zasto ovakvim intenzitetom... do sada je ostrica bila uperena prema Konakovicu.
Već su neki forumaši tematizirali.
Najlakše je "udariti" po NS.
1. Ideološki, poimenično i vizuelno su najpogodniji za karikiranje i strašenje u svom biračkom tijelu.
2. U kantonu "vrijednijem od 10 švicarskih" predstavljaju malo ozbiljniju prijetnju.
3. Sa aspekta SDA-ovske "matematike vlasti" su manje važni na svim ostalim nivoima.
4. Poruke su upućene primarno svima ostalima.
5. Jedino se bez SDA na svim nivoima "matematički" može - dakle STRAH i frustracija.
Banksy

#2233 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Zato što su s (jednim) Predragom na čelu najslabija karika, „meki trbuh“ koalicije i laka tačka anti mobilizacije,.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2234 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by malakh »

shbc wrote:NS je u Sarajevu postao bitan faktor. To ih je sve iznenadilo. Do sada su se sprdali sa njima, a ove godine su ih u pojedinim opstinama pomeli. Udarac je to na ego. Ako tome jos dodamo da su i oni svjesni da je NS vjerovatno jedina stranka za koju nemaju ni promil sanse da privuku na svoju stranu, ostaje im samo da ih demoniziraju u nadi da ce navuci negativan publicitet ostalim strankama ukoliko koaliraju s njima. Time em slabe ljevicu, em slabe anti-SDA blok, a na duze staze i izbacuju ocigledno opasnog igraca iz igre.
druže bez ljutnje, ali se za našu stranku znalo da će imati dobar rezultat. čak šta više, neki su prognozirali ogroman pad sda, a još veći rast naše stranke čime bi naša stranka postala vodeća stranka u sarajevu. na našu žalost to se nije dogodilo.

sa druge strane, mislio sam, a i očekivao sam da će naša stranka imati minimalno 6 mandata i ovih 5 je za mene malo razočarenje. ali ohrabruje činjenjca da je naša stranka pobijedila u novom sarajevu i centru i već na lokalnim izborima bi u tim općinama mogla ozbiljno poljuljati sda.

a sda teško da može više demonizirati sda, jer ovo što slušamo i gledamo posljednih dana, je staro i sve je već ranije rečeno i onaj koji je glasao za našu stranku je za iste optužbe već znao, a i ovi što će možda koalirati sa našom strankom znaju za iste.
Dr. Kuca

#2235 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Dr. Kuca »

statixx wrote:
Dr. Kuca wrote:Slazem se sa zadnjim pasusosm dok je ostatak smetlje klasicno za nase podrucije.
Prvo treba dozvoliti da neko obnasa vlast, a onda donijeti sud o tome. Ako je tacno da su nesposobni kvalitetnije upravljati budzetom i drugim javnim resursima, biraci ce reci svoje na narednim izborima. Efendicevo misljenje ne moze biti dokaz da je neko nesposoban.

Odavno u BiH pa tako i u KS ne igra ulogu znanje vec snaga i misici. Realno NS nema nikakvu snagu i oni ovo sve pametno rade. Za 8 godina ako nastave sa ovim rastom ce imati snagu sem ako i kod njih ne preovlada pohlepa.
shbc

#2236 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by shbc »

malakh wrote:
shbc wrote:NS je u Sarajevu postao bitan faktor. To ih je sve iznenadilo. Do sada su se sprdali sa njima, a ove godine su ih u pojedinim opstinama pomeli. Udarac je to na ego. Ako tome jos dodamo da su i oni svjesni da je NS vjerovatno jedina stranka za koju nemaju ni promil sanse da privuku na svoju stranu, ostaje im samo da ih demoniziraju u nadi da ce navuci negativan publicitet ostalim strankama ukoliko koaliraju s njima. Time em slabe ljevicu, em slabe anti-SDA blok, a na duze staze i izbacuju ocigledno opasnog igraca iz igre.
druže bez ljutnje, ali se za našu stranku znalo da će imati dobar rezultat. čak šta više, neki su prognozirali ogroman pad sda, a još veći rast naše stranke čime bi naša stranka postala vodeća stranka u sarajevu. na našu žalost to se nije dogodilo.

sa druge strane, mislio sam, a i očekivao sam da će naša stranka imati minimalno 6 mandata i ovih 5 je za mene malo razočarenje. ali ohrabruje činjenjca da je naša stranka pobijedila u novom sarajevu i centru i već na lokalnim izborima bi u tim općinama mogla ozbiljno poljuljati sda.

a sda teško da može više demonizirati sda, jer ovo što slušamo i gledamo posljednih dana, je staro i sve je već ranije rečeno i onaj koji je glasao za našu stranku je za iste optužbe već znao, a i ovi što će možda koalirati sa našom strankom znaju za iste.
Pretpostavljalo se u krugovima ljevicara da ce NS imati dobar rezultat. Van toga i ne toliko. Pogledaj samo debate za vrijeme predizborne kampanje u kojim su ucestvovali predstavnici NS. Ponavljali su i iz SBB-a i SDA u fazonu "ne znam zasto uopste pricam sa predstavnikom male stranke poput vas". Oni ovo nisu ocekivali.

Nije stvar uopste da li glasaci NS, pa i recimo SDP-a ili DF-a znaju za te optuzbe i demoniziranja. Nije stvar ni u rukovodstvu stranaka desnice koje ce koalirati sa njima. Poenta je u glasacima NiP-a i SBB-a, pa i NBL-a. Njima "treba" utuviti u glavu da su ovi prikriveni cetnici, a njihovi "ljubimci" idu u koaliciju s njima.

Prosjecni ljevicar ili liberal ionako niti pada niti se obazire na te gluposti. Prosjecni desnicar sa druge strane... Bez obzira koliko bio liberalniji od ove ekstremne struje i podmladka SDA, on dijeli njihove strahove. A oni na to udaraju. Ne bude li vjeronauke u skolama, a jezik se zvao bilo kako drugacije od "bosanski", nestace Bosnjaci.

p.s. Nemam se sta ljutiti. Normala sve. Pricamo.
vivaldi

#2237 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by vivaldi »

Banksy wrote:Zato što su s (jednim) Predragom na čelu najslabija karika, „meki trbuh“ koalicije i laka tačka anti mobilizacije,.
Zato je Prpa neku noc i rekao da je kifla bolji izbor jer je dzukac ko oni. na svaki djon i on bi iste sekunde vratio djonom. pedja ili damir ne mogu. oni na ovakve stvari ne mogu uzivo reagovati. moraju 5 puta pisati i brisati dok ne skontaju kakvo beningno saopstenje kao odgovor na prozivke sa etnickom konotacijom.

da sutra i izbace sda, i da nasa stranka dobije premijera, sda ce vec prvog dana nove vlade nalozit sva boracka udruzenja da odmah traze neke velike pare od vlade za kojekakve projekte i samo cekat prvu odbijenicu, pa da preko svojih medija zaurlaju kako nasa stranka neda pare za borce.

neka traze neka 2 ministarstva gdje misle da se nesto konkretno moze uraditi, a kiflu za premijera.
Maystor

#2238 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Maystor »

cyprus wrote:
Maystor wrote:
cyprus wrote: :lol:

Efendić po ko zna koji put dokazuje da je sa dna kace... Jeza me hvata od pomisli da on pretenduje da upravlja cijelim Kantonom :oops:
Meni je samo žao što će biti potrošene 4 godine da ljudi shvate da je ovo ubleha, mada jedva čekam da vidim tu koaliciju na djelu. Bakir uzima po miliona glasova 2022, a Efendić 50% u kurtonu.
Pa jedno je reći da su ovi ublehe (nije isključeno da će se tako ispostaviti), a sasvim drugo da su antibošnjački projekat... Ali nisam iznenađen da je ovo izašlo iz Efendićevih usta... Zadrta struja unutar SDA sve više dobiva na popularnosti, ali nek se onda ne pitaju što neće niko sa njima...
Efendić je seljačina koja neumorno izvodi kasabizaciju Sarajeva. Njegov naum da sruši prugu i željezničku stanicu je dovoljan razlog da mu nikad ne dozvolimo da dođe u poziciju da te monstruozne namjere realizuje. A SDA, iako pobjednik izbora, treba da se zapita zašto niko neće s njima.

No, opet kažem, ono što je Efendić rekao o Našoj Stranci je tačno. To jeste antibošnjački projekat (moglo bi se reći i da je antisrpski i antihrvatski, ali s obzirom da 'tamo' imaju glasova nula, ostaje Efendićeva konstatacija). BiH je složena država i još niko nije uspio čak ni predložiti model koji bi imao šanse (grupa nekih "nezavisnih intelektualaca" je predlagala model konsocijacije, ali nema od toga ništa). Ljudi su rekli na izborima koga žele da ih vodi. Konglomerat izbornih gubitnika ne može se predstavljati kao volja naroda. Po izbornom rezultatu, Efendiću pripada prva šansa da pokuša sastaviti vladu. Ako ne može, Konaković je sljedeći koji ima pravo pokušati. Ako ne može ni on - ili vanredni izbori (kod nas nema ustavne osnove) ili velika koalicija (SDA+SDP). Tako to ide u normalnom, demokratskom svijetu.

Ovdje se podvaljuje priča da NS možda ne može puno promijeniti, ali može reformisati obrazovanje :lol:
Mudo Marjanovo je nanijelo više štete obrazovanju u KS nego svi SDA ministri zajedno u proteklih 20 godina. Jedva čekam da vidim tu NS reformu obrazovanja! Jedva čekam da vidim transferzalu i autoput koje će Konaković napravit. I Vladu u kojoj će SBB prestati krasti. Onaj ko vjeruje u takve nebuloze nije ništa bolji od onog krezavog simpatizera SDA koji je svršio kada se na predizbornom skupu pojaviše Bakir i Sebija.
statixx

#2239 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by statixx »

Ako je toliko zabrinut za bosnjacki identitet neka ga stave na drzavni ili federalni nivou, mozda u klub Bosnjaka, samo nek se okani kantona. No Efendic je zabalio na javna preduzeca i tendere, a to nastoji kamuflirati floskulama o etnicitetu.
madner

#2240 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by madner »

SDA pokusava razbiti NiP NS koaliciju. Vamo kifla da vam bude glavni, tamo pokaurit ce djecu. :D
baxus

#2241 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

Mogu sad samo mahat usima Bakirovi posilni...
Lajat ovako doduše i kmečati nasavit će dvije naredne godine.
Ali jedna je istina: Po-pu-si-li su.
Ove njihove prijetnje mozete okačiti mačku o rep. Niko se ne obazire. Gotovo je.
:bih:
kmirsad

#2242 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kmirsad »

Kakav crni bošnjački identitet... to ne postoji... to je izmišljotona grupice ljudi koja se 93 sastala u Sarajevu dok smo mi ratovali po bosanskim brdima i donijela najštetniju odluku za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u njoj... u cijeloj istoriji BiH... četnici i ustaše su danima proslavljale taj čin i dan danas ga proslavljaju, svjesni da su nam time navukli ludačku košulju i rukave vezali na leđa.
Da su tada izglasali , ta gomila sebičnih, fol vjerski oprijedeljenih nazovi intelektualaca, uz bošnjački identitet, i pravi identitet koji nam pripada... Bosanac/Hercegovac... ova država bi danas bila država sretnih ljudi.
MUNAFIK

#2243 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by MUNAFIK »

kmirsad wrote:Kakav crni bošnjački identitet... to ne postoji... to je izmišljotona grupice ljudi koja se 93 sastala u Sarajevu dok smo mi ratovali po bosanskim brdima i donijela najštetniju odluku za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u njoj... u cijeloj istoriji BiH... četnici i ustaše su danima proslavljale taj čin i dan danas ga proslavljaju, svjesni da su nam time navukli ludačku košulju i rukave vezali na leđa.
Da su tada izglasali , ta gomila sebičnih, fol vjerski oprijedeljenih nazovi intelektualaca, uz bošnjački identitet, i pravi identitet koji nam pripada... Bosanac/Hercegovac... ova država bi danas bila država sretnih ljudi.
Nema ovdje sretnih ljudi dok imas najvece hrvate i srbe na cijelom svijetu kao konstutivne narode koji ne vole i ne žele da BiH postoji... Mozemo se.mi zvat na 100 imena ali dok nismo srbi imi hrvati mi nista nevaljamo...
Styling

#2244 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Styling »

JThomas wrote:nisam za sda i ne glasam za njih, ali sam protiv toga da se vlast pravi bez njih kao izbornog pobjednika.
Trebamo razjasniti jednu stvar. Izbornih pobjednika nema jer niko nije osvojio ni 30% glasova a kamoli apsolutnu vecinu. Onak ko uspije okupiti vecinsku koaliciju taj i formira vlast. SDA se sa svojim frtaljom glasova u KS moze slikati jer nema s kim formirati vlast. Ista situacija se moze desiti i na visim nivoima.
bunk

#2245 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by bunk »

Izbornih pobjednika nema osim u slucaju da je izborni pobjednik SDP ili Nasa stranka , onda i ako je razlika 250 glasova kao TK zna se ko je izborni pobjednik...
Sto ne mogu vise ove suplje price..
Cherry-Cherry

#2246 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Cherry-Cherry »

Styling wrote:
JThomas wrote:nisam za sda i ne glasam za njih, ali sam protiv toga da se vlast pravi bez njih kao izbornog pobjednika.
Trebamo razjasniti jednu stvar. Izbornih pobjednika nema jer niko nije osvojio ni 30% glasova a kamoli apsolutnu vecinu. Onak ko uspije okupiti vecinsku koaliciju taj i formira vlast. SDA se sa svojim frtaljom glasova u KS moze slikati jer nema s kim formirati vlast. Ista situacija se moze desiti i na visim nivoima.
Upravo tako. Niko nije osvojio 51%.
Kada bi neko imao 49%, a svi ostali po 5% ali se udruže pa imaju 51%, ovi sa 49% ne bi bili pobjednici. Tako je to, kada je sve u komadićima...
JThomas

#2247 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

nisam ja protiv toga :mrgreen: nego se nama pričaju neke priče u tom smjeru. kao, neko ima neko pravo prije nekoga. relativni pobjednik ima 24%, a ostali 76%. ko god se dogovori, legalan je i legitiman.
kmirsad

#2248 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kmirsad »

MUNAFIK wrote:
kmirsad wrote:Kakav crni bošnjački identitet... to ne postoji... to je izmišljotona grupice ljudi koja se 93 sastala u Sarajevu dok smo mi ratovali po bosanskim brdima i donijela najštetniju odluku za Bosnu i Hercegovinu i muslimane u njoj... u cijeloj istoriji BiH... četnici i ustaše su danima proslavljale taj čin i dan danas ga proslavljaju, svjesni da su nam time navukli ludačku košulju i rukave vezali na leđa.
Nema ovdje sretnih ljudi dok imas najvece hrvate i srbe na cijelom svijetu kao konstutivne narode koji ne vole i ne žele da BiH postoji... Mozemo se.mi zvat na 100 imena ali dok nismo srbi imi hrvati mi nista nevaljamo...
Neka njih... meni ne smetaju... neka budu šta hoče...ja hoču da budem Bosanac... vjeroispovjest, ako je imam, nikoga se ne tiče, moja privatna stvar...
Da je bilo kako je trebalo da bude, te 93... bilo bi danas mnogo više Bosanaca i Hercegovaca, a mnogo manje konstitutivnih... mošda ni entiteta ne bi bilo... ni pokušaja pravljenja trečeg entiteta
MUNAFIK

#2249 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by MUNAFIK »

kmirsad wrote:
MUNAFIK wrote:
Neka njih... meni ne smetaju... neka budu šta hoče...ja hoču da budem Bosanac... vjeroispovjest, ako je imam, nikoga se ne tiče, moja privatna stvar...
Da je bilo kako je trebalo da bude, te 93... bilo bi danas mnogo više Bosanaca i Hercegovaca, a mnogo manje konstitutivnih... mošda ni entiteta ne bi bilo... ni pokušaja pravljenja trečeg entiteta
To nije istina i vodi relativiziranju. Na prste ruke mozes nabrojat ko se to od bosnjaka ne smatra BOSANCEM HERCEGOVCEM... Oni bi nas ubijali bez obzira kako bi se mi zvali... To sto padate u zamke propagande tro tora... I tih prica da se neko dijeli to je vas problem... Ja kao Bosnjak se ne dijelim ni sa kim cijela BIH je moja i svi u njoj ali to sto FGR ne zna razdvojit drzavotvorne od agresorskih naroda je poseban problem... Al to nije ni tema...
Nero Histrion

#2250 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Nero Histrion »

Styling wrote:
Ma kofrce se, ko biva oni nesto mogu, a zesce su popusili i sad je panika zavladala. Govorilo se da je DF njihov kec iz rukava, ispade da nije.

Sretnem prije dva dana jednog poznanika, kaze on meni nema sanse da SDA u KS bude izbacena iz vlasti, oni ce je ipak formirati. S kim, pitam ga, kaze on formirat ce, navodno ima nekakav uvid u situaciju. Nece niko s njima, insistiram opet, nije mi nista na to odgovorio, samo ponavlja nema sanse da ne formiraju vlast. Gdje ti zivis, pitam ga, nije mu bilo pravo. :?

Ono sto zabrinjava je ovo odugovlacenje, nista se jos ne zna na nivou KS ili se zna, ali narod ne zna. Ipak ne mogu vjerovati da ce biti preletaca iz jedne od kalicijskih stranaka, jedino oni mogi izvaditi SDA, te da ce ti i takvi omoguciti da ovi ostanu u KS.

Po mojim nekim skromnim predvidjanjima, barem dvije godine, do lokalnih izbora, ovih nece biti u KS, za to vrijeme ce se poksuati konsolidovati.

http://** No links **.ba/clanak/181867/zasto-nece ... u-sarajevo :lol: ovi pregovarali sa svima, samo nece s NS ... jeste l' i s Fahrom, matere ti? Pa rekli ste da ne dolazi u obzir.
Locked