Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#2226 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

zijancer wrote:Podsjeća na ovo, samo kompleksnije, mozak se izgubi.. ( ali kada se ide tragom znacenja neke rijeci (gosta), asocijacije su osvježavajuće)
U nekom selu postoji brijač koji brije one i samo one ljude koji se sami ne briju. Pitanje: Ko brije brijača?
Optimus Prime

#2227 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Kako to da stotine i hiljade brojcanih poveznica sve budu slucajnost...i to slucajnost

Da dan u nespecificnoj formi spomenut 365 put, mjesec 12 puta kao u 1 godini , dani 30 puta kao u jednom mjesecu dana, godina spomenuta 19 puta kao u jednom metonickom ciklusu.

Ako ti i dalje vjerujes da ovakvih stotine ili hiljade u jednoj te istoj knjizi sve budu slucajnost onda ti stvarno nisi sav svoj :-) to samo govori o tebi koliko si nelogican.
Da imas malo veci kvocijent inteligencije mozda bi i skontao.

Mnoge stvari na prvi pogled nisu logicne, kao na primjer to da ako pjesacis bez prestanka u jednom pravcu, da ces teoretski nakon odredjeneg vremena doci do polazne tacke.

Nazalost nasjeo si na na par numeroloskih trikova i protracio godine zivota trazeci debilne poveznice koje se mogu istom metodologijom pronaci u bilo kojoj knjizi. Ali i pored svega, opet mi nije jasno da ti kao vjernik imas tako lose misljenje o Allahu.
Polazis od pretpostavke da je svemoguci i sveznajuci i opet si uvjeren da je ono sto si nam ti predstavio kao brojcana cuda, najbolje sto je on mogao napraviti. Razmisli jos jednom sta pojam "svemoguci" znaci.

Da je htio mogao je napisati takvu knjigu da ljudi pri citanju dozive visestruke orgazme.
Eh vidis, to bi vec bilo cudo.
Last edited by Optimus Prime on 21/02/2019 23:22, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2228 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
Kako to da stotine i hiljade brojcanih poveznica sve budu slucajnost...i to slucajnost

Da dan u nespecificnoj formi spomenut 365 put, mjesec 12 puta kao u 1 godini , dani 30 puta kao u jednom mjesecu dana, godina spomenuta 19 puta kao u jednom metonickom ciklusu.

Ako ti i dalje vjerujes da ovakvih stotine ili hiljade u jednoj te istoj knjizi sve budu slucajnost onda ti stvarno nisi sav svoj :-) to samo govori o tebi koliko si nelogican.

Mnoge stvari na prvi pogled nisu logicne, kao na primjer to da ako pjesacis bez prestanka u jednom pravcu, da ces teoretski nakon odredjeneg vremena doci do polazne tacke.

Nazalost nasjeo si na na par numeroloskih trikova i protracio godine zivota trazeci debilne poveznice koje se mogu istom metodologijom pronaci u bilo kojoj knjizi. Ali i pored svega, opet mi nije jasno da ti kao vjernik imas tako lose misljenje o Allahu.
Polazis od pretpostavke da je svemoguci i sveznajuci i opet si uvjeren da je ono sto si nam ti predstavio kao brojcana cuda, najbolje sto je on mogao napraviti. Razmisli jos jednom sta pojam svemoguci znaci. Da je htio mogao je napisati takvu knjigu da ljudi pri citanju dozive visestruke orgazme.

Eh vidis, to bi bilo cudo.
Kazes mozes pronaci u bilo kojoj knjizi.
Dosta vise palamudjenja bez dokaza, od sad hocu dokaze na stol....

Hocu da nam svima pokazes te dokaze iz raznih knjiga
Optimus Prime

#2229 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Polazis od pretpostavke da je svemoguci i sveznajuci i opet si uvjeren da je ono sto si nam ti predstavio kao brojcana cuda, najbolje sto je on mogao napraviti. Razmisli jos jednom sta pojam svemoguci znaci. Da je htio mogao je napisati takvu knjigu da ljudi pri citanju dozive visestruke orgazme.

Eh vidis, to bi bilo cudo.
Kazes mozes pronaci u bilo kojoj knjizi.
Dosta vise palamudjenja bez dokaza, od sad hocu dokaze na stol....

Hocu da nam svima pokazes te dokaze iz raznih knjiga
Niko normalan nebi dosao na ideju da provede godine zivota trazeci nasumicne poveznice svih pojmova sa njihovim brojcanim karakteristikama iz neke XY knjige. Tako da taj film neces gledati.

Ali kao sto sam ti vec spomenuo, to je sasvim nepotrebno.
Ti si taj koji treba dokazati da tvoje poveznice nisu rezultat slucajnosti. A to ti naravno nece uspjeti, jer kao sto sam spomenuo, ni mnogo inteligentniji i uceniji muslimani (a takvih je makar milijardu) od tebe nisu pokusali takvo nesto. A da se ne lazemo, ova navodna brojcana cuda kurana se vec nekih 20 godina vrte na internetu.
Bloo
Globalna šefica

#2230 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrčak
možda da ipak knjigu formulišeš na ovakav način s obzirom da postoje struje unutar svih religija koje tvrde da je njihova knjiga kodirana na jedan ili drugi način.
http://www.ingermanson.com/wp-content/u ... ndices.pdf
https://www.researchgate.net/publicatio ... Hypothesis
https://projecteuclid.org/download/pdf_ ... 1177010393

i najbitnije
https://www.dartmouth.edu/~chance/teach ... /Maya.html
zijancer

#2231 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

Bloo wrote:
zijancer wrote:Podsjeća na ovo, samo kompleksnije, mozak se izgubi.. ( ali kada se ide tragom znacenja neke rijeci (gosta), asocijacije su osvježavajuće)
U nekom selu postoji brijač koji brije one i samo one ljude koji se sami ne briju. Pitanje: Ko brije brijača?
Dr. Dan Streetmentioner!? :-D

(Oba modela, Hilbert's Hotel i Streetmentioner's Time Traveler's Handbook of 1001 Tense Formations, bave se idejom beskonačnosti, s tim da ovaj drugi razmatra koncept putovanja kroz vrijeme, što nije baš dobra ideja, zbog eventualnih komplikacija koje to za sobom povlači - možemo postati sopstvena majka ili otac. Hilbertov model ne uključuje putovanje kroz vrijeme, bar na našem nivou postojanja, ali oba zaključuju isto: ''Future perfect'' ne postoji).

Smrčak, jedino rješenje koje mi pada na pamet je da počneš učiti ruski, i pošalješ pismo Grigoriju Yakovlevichu Perelmanu.
Smrcak15

#2232 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Niko normalan nebi dosao na ideju da provede godine zivota trazeci nasumicne poveznice svih pojmova sa njihovim brojcanim karakteristikama iz neke XY knjige. Tako da taj film neces gledati.

Ti si taj koji treba dokazati da tvoje poveznice nisu rezultat slucajnosti. A to ti naravno nece uspjeti, jer kao sto sam spomenuo, ni mnogo inteligentniji i uceniji muslimani (a takvih je makar milijardu) od tebe nisu pokusali takvo nesto. A da se ne lazemo, ova navodna brojcana cuda kurana se vec nekih 20 godina vrte na internetu.

Puno zujis a nikako meda ne dajes druze, :-)

puno pricas bez pokrica, narod to vidi, a isto tako vidi narod da i ja puno zujim ali meda dajem (tj. dokaze iznosim za svoje tvrdnje)

Ti rece moze se naci u bilo kojoj knjizi ovo sto ja iznosim iz Kurana, i da su to sve slucajnosti. to su dvije gluposti koje si ti mlatnuo, bacas bombe ko bosko buha :lol:

prvi nemoguce je imati hiljade slucajnosti u jednoj te istoj knjizi. za tebe je sve ovo slucajnost

dan 365 puta, 1 godina
mjesec 12 puta, kao u 1 godini
dani 30 puta, kao u 1 mjesec
Godina 19 puta, kao u 1 metonickom ciklusu, gdje zmelja sunce i mjesec dolaze na istu poziciju na kojoj su bili prije 19 godina, tako ciklicni cijelo vrijeme

pa onda spominjanje par ne par
andjeli-sejtani 88 puta
ovaj svijet -.buduci svijet 115 puta
covjek-zena 24 puta
vjerovanje nvjerovanje 25 puta
istocni izlazak sunca -zapadni zalazak sunca 16 puta
itd itd da ne nabrajam dalje

pa onda
pocne prica i tako ide sve do broja 309 , od pocetka price pa sve do broja 309 ima upravo 309 rijeci, kakva je sansa za to?

pa onda recimo imas dvije rijeci grom samo u Kuranu na dva razlicita mjesta dva potpuno razlicita ajeta.
obadva ajeta spaja rijec Grom, i ne samo to nego obadva ajeta imaju
19 rijeci, 83 slova, po 9 slova iz rijeci grom, po 26 slova iz rijeci grom sa odredjenim clanom, i 27 slova iz incijalnih slova sura.

slucajnost kazes, idemo dalje

pa onda ono za zeljezo, oko tacke topljenja i tacke kljucanja iako su cifre ogromne u pitanju i to precizne 1538 i 2862 i to je tebi slucajnost

pa idemo dalje, od povrsine zemlje pa sve do zeljezne jezgre ima 5100 km , u Kuranu od pocetka Kurana pa sve do jedininog ajeta koji spominje Zeljezo u sredini Kurana u suri Zeljezo, ima upravo 5100 ajeta.

i ovo slucajnost kazes.

Pa onda ovo za 360 stepeni, imas 77430 totalno rijeci, i samo jednu rijec da postavis na pravo mjeso od tih 77430 rijeci i postavis je tacno na logicno mjesto

(Rafiu=360) stepeni, jedno pored drugoga, od 77430 rijeci, heeej ba, znas li ti koliko je ovo ogromna cifra da bi bilo slucajnost.

idemo dalje
samo na jednom ajetu se spominje duzina za mejrenje, to jeste lakti-cubits , spominje se 70 lakata, i to u ajetu 32 nigdje vise, a sad znamo da je 70 lakata 32m, znaci konevrtacija uradjena u Kuranu u buduce jedinicu za mjerenje koja ce se zvati metri.

idemo dalje, najveca sura u Kuranu bekare ima 286 ajeta, jedinqa rijec Sredina, se nalazi u ajetu 143 to jeste na polovici sure, hajde molim te i to da je sluycajnost reci nam moj optimalni.

ili recimo ovo, jedina rijec Par u suri Ja Sin, se nalazi u 36:36 ajetu, otkud to bas da ta rijec par se bas u parnom dijelu nalazi 36:36??

znaci ovo je samo mali djelic koliko toga ima ali ovo sve je tebi slucajnsot, to samo pokaziva koliko su logicki otupio od stvarnosti i matematicki vjerovatnoca. Osoba koja kaze da ovakvih hiljade brojcanih poveznica su slucajnost u jednoj te istoj knjizi je van svake pameti ako ti mozes u to vjerovati da je ovo slucajnost, onda vjeruj brate :kiss:

i jos nesto DOKAZE NA STOL, JER TVRDIS DA IMAJU I DRUGE KNJIGE ovo, ako nisi u stanju dostavit dokaz eradije suti i ne brukaj se, jer ako tvrdis nesto a ne dostavis dokaz za svoju tvrdnju ispadas budala samo, kako da te iko ziv uzme za ozbilno moj ooptimalni, kako ???

Ako ne dostavis dokaz za svoju tvrdnju, valjda i oni zadnji skeptici ce uvidjeti koliko puno zujis a meda ne dajes nikako :kiss: pa tyi dobro razmisli sledeci put sta pricas.
Bloo
Globalna šefica

#2233 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

zijancer wrote:
Bloo wrote:
Dr. Dan Streetmentioner!? :-D

(Oba modela, Hilbert's Hotel i Streetmentioner's Time Traveler's Handbook of 1001 Tense Formations, bave se idejom beskonačnosti, s tim da ovaj drugi razmatra koncept putovanja kroz vrijeme, što nije baš dobra ideja, zbog eventualnih komplikacija koje to za sobom povlači - možemo postati sopstvena majka ili otac. Hilbertov model ne uključuje putovanje kroz vrijeme, bar na našem nivou postojanja, ali oba zaključuju isto: ''Future perfect'' ne postoji).

Smrčak, jedino rješenje koje mi pada na pamet je da počneš učiti ruski, i pošalješ pismo Grigoriju Yakovlevichu Perelmanu.
Milioni anglista širom svijeta osjetiše disturbance in the Temporal force.... :|
Smrcak15

#2234 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Smrčak
možda da ipak knjigu formulišeš na ovakav način s obzirom da postoje struje unutar svih religija koje tvrde da je njihova knjiga kodirana na jedan ili drugi način.
http://www.ingermanson.com/wp-content/u ... ndices.pdf
https://www.researchgate.net/publicatio ... Hypothesis
https://projecteuclid.org/download/pdf_ ... 1177010393

i najbitnije
https://www.dartmouth.edu/~chance/teach ... /Maya.html
takav nacin sto su oni pokusavali sa biblijom to ni pas sa maslom ne bi pojeo, da meni neko dodje na takav nacin sa Kuranom, rekao bi mu druzi okani se corava posla, to eze svezom nema.

jasno se zna kada je nesto kodirano a sta je razvlacenje stvari do bezsvijesti bez imalo logickog pokrica.

pazi ovo sad, u vecini slucajeva Kuranska kodiranja su unikatna, znaci imas jednu sansu da potrefis, ne potrefis li je nema te nigdje.

sta mislis sa tim?

pa recimo ovo za zlatni rez, imas 77430 rijeci, i podijelis sa 1.618 da vidis gdje je zlatni rez rijec na osnovu cijelog broja rijeci u Kuranu, i ono se potrefi bas u ajetu sa brojcanom vrijednosti zlatnog reza 1618

ili recimo ono u Zlatni ukras sura, jedina rijec Zuhruf u toj suri upravo se nalazi u zlatnom rezu ajetu. sto je previse previse je, da bi smo pomislili da je sve to slucajnost.

Ja cak imam izgradjen experiment za profesore matematike, okupio bi njih 10 profesora u ucinionicu, i dao im papir i olovku,

uzeo bi onu tabeluy iz Kurana ali izmijenio bi da ne stoji nikakvih sure niti ajeta, niti ikakve veze sa vjerom da ima, i pitao bi ih, da li znate sta je ovo, i da mi napisu na papiris ime svoje i sta je to

oni koji kazu da ne znaju, ostaju, a oni koji kazu da znaju sta je , izlaze iz ucinionice.

Kako bi filtrirao one koji znaju sta je i one koji ne znaju, jer oni koji ne znaju zelim da pristupe stvari bez predrasuda cisto objektivno matematicki.

dao bi im da analziriaju i da ustanove dali moze tako nesto nastati slucajnost ako se ubace nesumice ajeti pored sura. poslije bi ih pitao da li je moguce da nepismen covjek koji ne zna ni citati niti pisati ovako nesto konstruise.

znaci ,jednostavno htio bi ih uvesti u experiment da mi objektivno kazu svoje misljenje bez predrasuda, da ne bude ateista konta ovo nesto kuran, ma nevjerujem ja u Kuran niti boga i onda ne bude vise objektivan, ili pristrasan.
Smrcak15

#2235 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: A opet mi na kraju svega i da je to brojanje pošteno urađeno, nije jasno šta je tu "čudo"?
Ništa tu dosad nadnaravno vidio nisam.
sta je cudno kazes, hmm

sve druze sve, kada uzmemo ovo sve u obzir vidimo da je cudo, jer kada postavim u kontekst, kako je Kuran dosao na zemlji iz te perspektive onda je cudo, dolazi preko osobe koja je nepismena, ne zna citati ni pisati, nema kompijutera, nema digitrona, nema cak ni papira i olovke da valja, nema editovanja teksta, kad jedinom recitiras nema povratka nazad, desavanja oko tebe ti diktiraju sadrzaj teksta jer objava dolazi radi raznih slucajeva, recimo neka zena kuka poslaniku na svog muza zato sto je los covjeka prema njoj, onda ajeti dolaze po pitanju toga, i takve stvari...cak objava dolazila kada ljudi beduini iz pustinje nemaju kulture, pa cekaju pred vratima poslanika to neugodno bude poslaniku i Allah objavu salje i kaze:

Allah salje kritiku sa nebesa jer poslanik stidan bio da im to kaze pa , dolazi objava po pitanju toga
33:53 O vjernici, ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove, osim ako vam se dopusti radi jela, ali ne da čekate da se ono zgotovi; tek kad budete pozvani, onda uđite, i pošto jedete, raziđite se ne upuštajući se jedni sa drugima u razgovor. To smeta Vjerovjesniku, a on se stidi da vam to rekne, a Allah se ne stidi istine. A ako od njih nešto tražite, tražite to od njih iza zastora. To je čistije i za vaša i za njihova srca. Vama nije dopušteno da Allahova Poslanika uznemirujete niti da se ženama njegovim poslije smrti njegove ikada oženite. To bi, uistinu, kod Allaha, bio velik grijeh!

Ja ti mogu preko brojcanih cuda u Kuranu pokazati kako recimo Isus rodjen bez oca, dokaze za to iz prirode.

ne samo to, nego imamo i drugih stvari brojcanog kodiranja u Kuranu a tice se Isusa

pogledaj ovo, koliko je ono Isus zivio na zemlji :)

33 godine...a vidi ovo, neki tekstovi u Kuranu o isusu kodirani u broju 33
Image
Bloo
Globalna šefica

#2236 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Ja cak imam izgradjen experiment za profesore matematike, okupio bi njih 10 profesora u ucinionicu, i dao im papir i olovku,

uzeo bi onu tabeluy iz Kurana ali izmijenio bi da ne stoji nikakvih sure niti ajeta, niti ikakve veze sa vjerom da ima, i pitao bi ih, da li znate sta je ovo, i da mi napisu na papiris ime svoje i sta je to

oni koji kazu da ne znaju, ostaju, a oni koji kazu da znaju sta je , izlaze iz ucinionice.

Kako bi filtrirao one koji znaju sta je i one koji ne znaju, jer oni koji ne znaju zelim da pristupe stvari bez predrasuda cisto objektivno matematicki.

dao bi im da analziriaju i da ustanove dali moze tako nesto nastati slucajnost ako se ubace nesumice ajeti pored sura. poslije bi ih pitao da li je moguce da nepismen covjek koji ne zna ni citati niti pisati ovako nesto konstruise.

znaci ,jednostavno htio bi ih uvesti u experiment da mi objektivno kazu svoje misljenje bez predrasuda, da ne bude ateista konta ovo nesto kuran, ma nevjerujem ja u Kuran niti boga i onda ne bude vise objektivan, ili pristrasan.

Ja se referirah na metodologiju i pristup.
Da bi te možda ljudi ozbiljnije shvatili ako bi koristio neke druge metode obrade i prikaza podataka, a koji nisu slikovnica.

Što se tiče profesora matematike, možda da im ponudiš i rješenja za Riemannovu hipotezu, teorem, P vs P....
Bloo
Globalna šefica

#2237 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

A to što ponavljaš opetovano jako teško razumljive nebuloze kao odgovor na bilo kakvo pitanje neće promijeniti tok ove diskusije.
Eventualno stvoriti animozitet prema tebi kao sugovorniku, te eventualno dovesti drugu stranu do zaključka da razgovara sa veoma ograničenim sugovornikom koji zna samo da papagajski ponavlja nešto što je našao za fascinantno, a bez suštinski dubljeg razumijevanja.

Dalje, svakoj konfesiji su njihove svete knjige svete, a možda čak i smatraju da su kodirane. Jer za taj stav je potrebna vjera uz malo soli, bibera i par ovakvih stvari kao što ti postaš ili nešto slično sa linkova koje sam ti poslala.
Poslala sam ti linkove ne da diskutujemo o tome da li je Tora kodirana ili ne, već da možda razmisliš o postupku i prezentaciji podataka.
Smrcak15

#2238 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ja se referirah na metodologiju i pristup.
Da bi te možda ljudi ozbiljnije shvatili ako bi koristio neke druge metode obrade i prikaza podataka, a koji nisu slikovnica.

Što se tiče profesora matematike, možda da im ponudiš i rješenja za Riemannovu hipotezu, teorem, P vs P....
Ovo je odgovor sa prirodno matematicko fakulteta u Sarajevu:

Ako zivite u Sarajevu, mozemo se naci na kahvi i popricati o tome. Svakako da je tematika jako zanimljiva.

pa vidjet cemo da li da se sastanemo preko ljeta :)
Smrcak15

#2239 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:A to što ponavljaš opetovano jako teško razumljive nebuloze kao odgovor na bilo kakvo pitanje neće promijeniti tok ove diskusije.
Eventualno stvoriti animozitet prema tebi kao sugovorniku, te eventualno dovesti drugu stranu do zaključka da razgovara sa veoma ograničenim sugovornikom koji zna samo da papagajski ponavlja nešto što je našao za fascinantno, a bez suštinski dubljeg razumijevanja.

Dalje, svakoj konfesiji su njihove svete knjige svete, a možda čak i smatraju da su kodirane. Jer za taj stav je potrebna vjera uz malo soli, bibera i par ovakvih stvari kao što ti postaš ili nešto slično sa linkova koje sam ti poslala.
Poslala sam ti linkove ne da diskutujemo o tome da li je Tora kodirana ili ne, već da možda razmisliš o postupku i prezentaciji podataka.
onakav nacin prezentacije gdje se ukrstavaju slova je nedo Bog nikome, niti je logicno niti razumljivo , jednostavno nacin za zavezati macku o rep.

Ja kada poksuajem da objasnim ja ukljucim sva moguca sredstva. to jeste i slike radi bolje razumijevanja, poenta je da me narod razumije a ne da pricam nekakvim akadamskim jezikom sto ce malo ko razumjeti...nije to mudro.
Bloo
Globalna šefica

#2240 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

Ako zivite u Sarajevu, mozemo se naci na kahvi i popricati o tome. Svakako da je tematika jako zanimljiva.

Screenshot jaliti dokaz za vjerovanje, da se vidi koji ti je profesor odgovorio.
Smrcak15

#2241 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Screenshot jaliti dokaz za vjerovanje, da se vidi koji ti je profesor odgovorio.
kod mene nema palamudjenja bez dokaza, kao ovi pajdasi padobranci sto ulijecu na temu :D

Image
Optimus Prime

#2242 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote: Niko normalan nebi dosao na ideju da provede godine zivota trazeci nasumicne poveznice svih pojmova sa njihovim brojcanim karakteristikama iz neke XY knjige. Tako da taj film neces gledati.

Puno zujis a nikako meda ne dajes druze, :-)

puno pricas bez pokrica, narod to vidi, a isto tako vidi narod da i ja puno zujim ali meda dajem (tj. dokaze iznosim za svoje tvrdnje)

Ti rece moze se naci u bilo kojoj knjizi ovo sto ja iznosim iz Kurana, i da su to sve slucajnosti. to su dvije gluposti koje si ti mlatnuo, bacas bombe ko bosko buha :lol:

prvi nemoguce je imati hiljade slucajnosti u jednoj te istoj knjizi. za tebe je sve ovo slucajnost

dan 365 puta, 1 godina
mjesec 12 puta, kao u 1 godini
dani 30 puta, kao u 1 mjesec
Godina 19 puta, kao u 1 metonickom ciklusu, gdje zmelja sunce i mjesec dolaze na istu poziciju na kojoj su bili prije 19 godina, tako ciklicni cijelo vrijeme

pa onda spominjanje par ne par
andjeli-sejtani 88 puta
ovaj svijet -.buduci svijet 115 puta
covjek-zena 24 puta
vjerovanje nvjerovanje 25 puta
istocni izlazak sunca -zapadni zalazak sunca 16 puta
itd itd da ne nabrajam dalje

pa onda
pocne prica i tako ide sve do broja 309 , od pocetka price pa sve do broja 309 ima upravo 309 rijeci, kakva je sansa za to?

pa onda recimo imas dvije rijeci grom samo u Kuranu na dva razlicita mjesta dva potpuno razlicita ajeta.
obadva ajeta spaja rijec Grom, i ne samo to nego obadva ajeta imaju
19 rijeci, 83 slova, po 9 slova iz rijeci grom, po 26 slova iz rijeci grom sa odredjenim clanom, i 27 slova iz incijalnih slova sura.

slucajnost kazes, idemo dalje

pa onda ono za zeljezo, oko tacke topljenja i tacke kljucanja iako su cifre ogromne u pitanju i to precizne 1538 i 2862 i to je tebi slucajnost

pa idemo dalje, od povrsine zemlje pa sve do zeljezne jezgre ima 5100 km , u Kuranu od pocetka Kurana pa sve do jedininog ajeta koji spominje Zeljezo u sredini Kurana u suri Zeljezo, ima upravo 5100 ajeta.

i ovo slucajnost kazes.

Pa onda ovo za 360 stepeni, imas 77430 totalno rijeci, i samo jednu rijec da postavis na pravo mjeso od tih 77430 rijeci i postavis je tacno na logicno mjesto

(Rafiu=360) stepeni, jedno pored drugoga, od 77430 rijeci, heeej ba, znas li ti koliko je ovo ogromna cifra da bi bilo slucajnost.

idemo dalje
samo na jednom ajetu se spominje duzina za mejrenje, to jeste lakti-cubits , spominje se 70 lakata, i to u ajetu 32 nigdje vise, a sad znamo da je 70 lakata 32m, znaci konevrtacija uradjena u Kuranu u buduce jedinicu za mjerenje koja ce se zvati metri.

idemo dalje, najveca sura u Kuranu bekare ima 286 ajeta, jedinqa rijec Sredina, se nalazi u ajetu 143 to jeste na polovici sure, hajde molim te i to da je sluycajnost reci nam moj optimalni.

ili recimo ovo, jedina rijec Par u suri Ja Sin, se nalazi u 36:36 ajetu, otkud to bas da ta rijec par se bas u parnom dijelu nalazi 36:36??

znaci ovo je samo mali djelic koliko toga ima ali ovo sve je tebi slucajnsot, to samo pokaziva koliko su logicki otupio od stvarnosti i matematicki vjerovatnoca. Osoba koja kaze da ovakvih hiljade brojcanih poveznica su slucajnost u jednoj te istoj knjizi je van svake pameti ako ti mozes u to vjerovati da je ovo slucajnost, onda vjeruj brate :kiss:

i jos nesto DOKAZE NA STOL, JER TVRDIS DA IMAJU I DRUGE KNJIGE ovo, ako nisi u stanju dostavit dokaz eradije suti i ne brukaj se, jer ako tvrdis nesto a ne dostavis dokaz za svoju tvrdnju ispadas budala samo, kako da te iko ziv uzme za ozbilno moj ooptimalni, kako ???

Ako ne dostavis dokaz za svoju tvrdnju, valjda i oni zadnji skeptici ce uvidjeti koliko puno zujis a meda ne dajes nikako :kiss: pa tyi dobro razmisli sledeci put sta pricas.
Druze, ne dajes ti meda, nego siris nebuloze. Nasumicne poveznice nisu nista spektakularno, nego se samo radi o numeroloskim trikovima. Tako da nema nikakve fajde da se ponavljas.

Brojanja rijeci mozda nisu slucajna, ali kao sto ti je to vise puta receno, ne radi se o nikakvom cudu nego o trivijalnosti. Nemogu vjerovati da si toliko ogranicen da ti se cini kao naucna fantastika da neko moze napisati knjigu sa odredjenim brojem rijeci. Jedino sto je zato potrebno je brojati.
Kako se bojati boga kojemu je najveci domet da izbroji rijec dan i noc 365 puta? Shvatas li kako to glupo zvuci? bice beskonacno inteligentnije od covjeka i najbolje sto mu padne na pamet je da u svojoj knjizi napise rijec mjesec 12 puta.

Dakle da sumiramo.
U kuranu ne postoje nikakvi kodovi sto je i logicno jer da postoje to bi vec davno bila cinjenica u naucnim krugovima.
Bloo
Globalna šefica

#2243 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:A to što ponavljaš opetovano jako teško razumljive nebuloze kao odgovor na bilo kakvo pitanje neće promijeniti tok ove diskusije.

onakav nacin prezentacije gdje se ukrstavaju slova je nedo Bog nikome, niti je logicno niti razumljivo , jednostavno nacin za zavezati macku o rep.

Ja kada poksuajem da objasnim ja ukljucim sva moguca sredstva. to jeste i slike radi bolje razumijevanja, poenta je da me narod razumije a ne da pricam nekakvim akadamskim jezikom sto ce malo ko razumjeti...nije to mudro.
Pa ako želiš da tvAja knjiga bude naučno istraživački rad...a ne slikovnica.
Bloo
Globalna šefica

#2244 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
kod mene nema palamudjenja bez dokaza, kao ovi pajdasi padobranci sto ulijecu na temu :D
Drago mi je da si naišao na brata po vjeri koji će te razumjeti ;-)
sa privatnog maila. :thumbup:
Smrcak15

#2245 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Druze, ne dajes ti meda, nego siris nebuloze. Nasumicne poveznice nisu nista spektakularno, nego se samo radi o numeroloskim trikovima. Tako da nema nikakve fajde da se ponavljas.

Brojanja rijeci mozda nisu slucajna, ali kao sto ti je to vise puta receno, ne radi se o nikakvom cudu nego o trivijalnosti. Nemogu vjerovati da si toliko ogranicen da ti se cini kao naucna fantastika da neko moze napisati knjigu sa odredjenim brojem rijeci. Jedino sto je zato potrebno je brojati.
Kako se bojati boga kojemu je najveci domet da izbroji rijec dan i noc 365 puta? Shvatas li kako to glupo zvuci? bice beskonacno inteligentnije od covjeka i najbolje sto mu padne na pamet je da u svojoj knjizi napise rijec mjesec 12 puta.

Dakle da sumiramo.
U kuranu ne postoje nikakvi kodovi sto je i logicno jer da postoje to bi vec davno bila cinjenica u naucnim krugovima.
Druze, ne dajes ti meda, nego siris nebuloze. Nasumicne poveznice nisu nista spektakularno, nego se samo radi o numeroloskim trikovima.
dokaze na stol da imaju i druge knjige ovo kao sto tvrdis, hocemo dokaze na stol, da nas ubijedis sve ovdje na forumu da se ovo moze naci i u drugim knjigama.
Brojanja rijeci mozda nisu slucajna,
ahaaaa sad nisu slucajna, a do neki dan su bila slucajnosti :-)

vec na proslo stranici mozemo tvoju nebulozu da procitamo koju si eto sad promijenio
Optimus Prime wrote: Cista slucajnost kao i svaki tvoj primjer. Ti jednostavno ne mozes skontati koliko kombinacija je moguce stvoriti sa metodologijom koju koristis.

Najsmjesnije je da vrsis bogohuljenje, kao na primjer u ovom tvom zadnjem primjeru. Imas vrlo nizak standard glede svemogucnosti boga. U svoj njegovoj svemogucnosti nije mu uspjelo da "kodira" zeljezo na konzistentan nacin. U prvom primjeru koristi navodno broj ajeta, a u drugom broj slova. Van svake pameti je da bi jedno beskonacno inteligentno bice, doslo na ideju da sa namjerom nasteli ovako nesto.
piskit cu kakit cu, piskit cu kakit cu..... :-)

Nemogu vjerovati da si toliko ogranicen da ti se cini kao naucna fantastika da neko moze napisati knjigu sa odredjenim brojem rijeci. Jedino sto je zato potrebno je brojati.
slabo ti kontas argumente moj druze vrli

sad da neko napise knjigu sa 365 dana , nije nikakva cudo...to ja znam svako to zna...ali ti ne poznas argument sta je argument da je 365 cudo, jer ne pratis sta ti se pise, ne ukljucujes klikere bas najbolje.
Van svake pameti je da bi jedno beskonacno inteligentno bice, doslo na ideju da sa namjerom nasteli ovako nesto
prefantasticno, samo problem je u tebi sto ne kontas poentu svega toga, i sta se hoce sa tim postici.
Smrcak15

#2246 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

ne znam ko je brat a ko nije, njihovi privati mailu su bili na stranici pored svako pojedinacno, odabrao sam jedno 5 ,a eto on mi se javio odmah.

brat ne brat, svejedno, vazno je da je covjek na fakultetu, rekao sam mu da ukljuci jos profesora u ovu temu. pa vidjet cemo sta i kako dalje.

stvar je samo ovdje, imaju li volje analizirati ili ne...?? pa vidjet cemo kako ce se stvari razvijati.

hajde mi ti nadji nekoga matematicara ne-muslimana koji je voljan da pogledaj m, ja cu vrlo radi mu poslati mail
Bloo
Globalna šefica

#2247 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

ne znam ko je brat a ko nije, njihovi privati mailu su bili na stranici pored svako pojedinacno, odabrao sam jedno 5 ,a eto on mi se javio odmah.

brat ne brat, svejedno, vazno je da je covjek na fakultetu, rekao sam mu da ukljuci jos profesora u ovu temu. pa vidjet cemo sta i kako dalje.

stvar je samo ovdje, imaju li volje analizirati ili ne...?? pa vidjet cemo kako ce se stvari razvijati.
:mrgreen:
Javi nam ako ti se javi neki profesor.
A asistentu nazovi selam od mene i raje iz Fahda
Optimus Prime

#2248 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
slabo ti kontas argumente moj druze vrli

sad da neko napise knjigu sa 365 dana , nije nikakva cudo...to ja znam svako to zna...ali ti ne poznas argument sta je argument da je 365 cudo, jer ne pratis sta ti se pise, ne ukljucujes klikere bas najbolje.
Nisi me razumio.
Govorio sam o tvojim poveznicama. One su slucajne.

Brojenja rijeci mozda nisu. Moze stvarno biti da je autor kurana koji je pomagao Muhamedu mislio da je cool da unese odredjeni broj rijeci n-puta. Ali tu nema nista nadnaravno.
Bloo
Globalna šefica

#2249 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
hajde mi ti nadji nekoga matematicara ne-muslimana koji je voljan da pogledaj m, ja cu vrlo radi mu poslati mail
Pa rekao si da si poslao kontaktima sa mailing liste PMF-a. Valjda si zahvatio i nekog "ne-muslimana".
Javi se i Udruženju matematičara.
http://umks.pmf.unsa.ba/contact.php
Optimus Prime

#2250 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Bloo wrote: :mrgreen:
Javi nam ako ti se javi neki profesor.
A asistentu nazovi selam od mene i raje iz Fahda
Doduse, iznio je jedan jedini primjer koji je donekle interesantan, i u kojem se ne vidi "iz aviona" da je slucajnost. Da je postirao bilo koji drugi primjer sa ove teme, vjerovatno mu se covjek nebi ni javio.
Locked