Jedete li svinjetinu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Jedete li svinjetinu?

Da
57
61%
Ne
37
39%

Total votes: 94

Jack Be Nimble

#2226 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Jack Be Nimble »

Fudo387 wrote:
Ma dobro, ima malo i istine, to domace...al ko zna.
Ima neki lik u njujorku, on ti posalje postom, sudzuk i suho meso...prva liga.
I mi smo isto uzimali od nekog lika iz NY, možda CT. Jednom došao kuci i cedulja od DHL nisi kod kuće pokupi kod nas.

Odem slijedeći dan, predam vozačku i onaj za sankom kaže "oh we hate you". Kaže da idem sa njim gdje drže pakete i reče kolegi "this is the guy". Ja pomislio covjek poslao bombu, a kada je vrata otvori magacina, onaj miris suhog mesa i sudzuk me odma udario i sve mi je bilo jasno :mrgreen: .

Oni se jadnici oblizuju i žele da vide sta je to. Ja otvorio, dao im kolut sudzuk i jednu peku. Odma probali i po običaju pali sa nogu. Dijelio sam bro I sis sudzuke/suho meso sa amerikancima, ali nikada nije reakcija wow kao sa domaćim proizvodom.

Bro i sis ponude sol u obliku/boje mesa i to je to.
jeza u ledja

#2227 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Heller wrote:
kmirsad wrote:Goveđi pršut... meni isto ko kad kažeš burek od zelja.... :D
Pršut je sušena svinjska noga, podvrsta šunke. Što će reć da su goveđi pršut i pileća šunka nemoguće kombinacije.

A suho meso je skupni naziv, za stelju, pečenicu itd...
Image

Image

Image

Image

Džast sejin :oops:
Point.

#2228 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Point. »

Stelja. Nema dalje.
insomnia78

#2229 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by insomnia78 »

Pa to da se levati ne osjecaju zakinuti
Connaisseur Karlin

#2230 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Connaisseur Karlin »

pustopoljina wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
pustopoljina wrote: pastrma?
:? :lol: :P
pustopoljia BRAVO, jedu pastrmu cijeli zivot,a zovu je suho meso :lol:

ne volim pastrmu, ni bilo kakvo drugo suho meso, bljak :cry:
https://de.wikipedia.org/wiki/Pastrami
https://en.wikipedia.org/wiki/Pastrami
ja sam "suho meso" cula u sarajevu i nekako mi neprecizno to...cuj...suho meso...pa kakvo ce biti...al susena je i koljenica i stelja i sudzuk...
meni je pastrma jedino tacno i mislim i da ono NY je u biti ista stvar, samo kuhano jos.
ovo je bolje turkische pastrima za Balkansko podrucje :thumbup:

https://de.wikipedia.org/wiki/Past%C4%B1rma

u NYC doicno meso je corned beef a corned beef nije dimljeno meso , ali je izgleda jedna od opcija pastrami mesa :)

https://www.myjewishlearning.com/the-no ... s-supreme/
Last edited by Connaisseur Karlin on 21/03/2018 21:59, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#2231 Re: Jedete li svinjetinu?

Mis mekinjas wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Mis mekinjas wrote:
Ponesi ga da imamo sta ljubinki da jede. Usrace se kad nas vidi kako se davimo prsutom i merlotom. :mrgreen:

hahhahaha voli tebe ljubinka , i bakalar mi rezervisite :lol: :kiss: volim ja vas kompeltnu ekipu i donjet cu vam osusene hobtnice sa strika :lol:

ma kakav Merlot, limun za ribu i voda su dovoljni :D :kiss:
Ljubinka zlato nemoj me sramotiti kad te odvedem na ribu. Ista se kupa tri puta. U vodi u maslinovom ulju i u vinu.
Nema voda i limun. To ti kod sebe doma konzumiraj. :kiss:
od tebe prihvatam sve ribe , hvala srdacno :-D :kiss:
Connaisseur Karlin

#2232 Re: Jedete li svinjetinu?

insomnia78 wrote:Pa to da se levati ne osjecaju zakinuti
:lol: :thumbup:

na itlaijanskom doslovno prsuta je isljucivo od svinjetine :) tako i na balkanskom jeziku, oduvjek :)
Heller

#2233 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

jeza u ledja wrote:
Heller wrote:
Pršut je sušena svinjska noga, podvrsta šunke. Što će reć da su goveđi pršut i pileća šunka nemoguće kombinacije.

Image

Image

Image

Image

Piše i na busu Lasta.

Image
jeza u ledja

#2234 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Point. wrote:Stelja. Nema dalje.
Ja haman pa nikad cuo za "stelju" i za "pastrmu". :-)

Bice da je ovo slucaj "burek" vs "pita s mesom" , "cevap" vs "kebab", "raki" vs "rakija", "shwarma" vs "doner" vs "gyro"....milion naziva, milion varijacija, ovisi kako gdje.

I u Indiji naan nije svugdje isti, kao ni paratha, ni roti, posto neko spomenu.

Zato fino Italijani, Francuzi i ostali znaju tacno da zastite markaciju, pa se tacno zna kad kupujes nesto sta je i odakle je.
Fudo387

#2235 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

Jack Be Nimble wrote:
Fudo387 wrote:
Ma dobro, ima malo i istine, to domace...al ko zna.
Ima neki lik u njujorku, on ti posalje postom, sudzuk i suho meso...prva liga.
I mi smo isto uzimali od nekog lika iz NY, možda CT. Jednom došao kuci i cedulja od DHL nisi kod kuće pokupi kod nas.

Odem slijedeći dan, predam vozačku i onaj za sankom kaže "oh we hate you". Kaže da idem sa njim gdje drže pakete i reče kolegi "this is the guy". Ja pomislio covjek poslao bombu, a kada je vrata otvori magacina, onaj miris suhog mesa i sudzuk me odma udario i sve mi je bilo jasno :mrgreen: .

Oni se jadnici oblizuju i žele da vide sta je to. Ja otvorio, dao im kolut sudzuk i jednu peku. Odma probali i po običaju pali sa nogu. Dijelio sam bro I sis sudzuke/suho meso sa amerikancima, ali nikada nije reakcija wow kao sa domaćim proizvodom.

Bro i sis ponude sol u obliku/boje mesa i to je to.
Ma imaju i oni svojih dobrih suhomesnatih proizvoda, mada ne kontam koji se klinac ono zove summer sausage?
I onaj beef jerky je dobar, samo sto oni sve iskombinuju pa nekad naprave alasalamet suho meso...cuj teriyaki suseno meso, aj bizi.
jeza u ledja

#2236 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Heller wrote: Piše i na busu Lasta.
Poenta je?

Nesto sto se prodaje kao "govedji prsut" ocigledno postoji, i to ne od jednog proizvodjaca. To doslovce znaci da "govedji prsut" postoji.

Nisam ni ja znao da postoji, ali kazem, ima logike, jer "suho meso" je poprilicno besmislen pojam za ovaj proizvod. A ja sam, i mnogi, odrasli tako ga nazivajuci.
Fudo387

#2237 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:

Bice da je ovo slucaj "burek" vs "pita s mesom" , "cevap" vs "kebab", "raki" vs "rakija", "shwarma" vs "doner" vs "gyro"....milion naziva, milion varijacija, ovisi kako gdje.

Zato fino Italijani, Francuzi i ostali znaju tacno da zastite markaciju, pa se tacno zna kad kupujes nesto sta je i odakle je.
Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
pustopoljina

#2238 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

jeza u ledja wrote:
Heller wrote:

Image

Image

Image

Image

ma gle, Akt pogledas malo bolje vidjeces da su to sve proizvodjaci kojima je to zapravo novi proizvod i trebaju ga ugurati na trziste ili nasi koji se pokusavaju ugurati na strano trziste...i kako da napises suho meso ili pastrma, kad svako zna sta je prsut, a za to tvoje nikad nisu culi...
naravno da ce hrvati napisati prsut, sta ce drugo?
a ovaj brajlovic prodaje, cini mi se, cak i vise vani nego u bosni.
ili eto ti crnogorci...nije to to "nase".
Last edited by pustopoljina on 21/03/2018 22:04, edited 1 time in total.
Heller

#2239 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

jeza u ledja wrote:
Poenta je?

Nesto sto se prodaje kao "govedji prsut" ocigledno postoji, i to ne od jednog proizvodjaca. To doslovce znaci da "govedji prsut" postoji.

Nisam ni ja znao da postoji, ali kazem, ima logike, jer "suho meso" je poprilicno besmislen pojam za ovaj proizvod. A ja sam, i mnogi, odrasli tako ga nazivajuci.
Ne postojo, nego domaći proizvođači to nazivaju pršutom da bi mu digli cijenu i da bi bolje i gotivnije zvučalo. Pršut je krmeća butina/zadnja noga. A ovo nit je jedno nit drugo.
jeza u ledja

#2240 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:

Stelja je suha ovcetina.
Pastrma je neka krajiska verzija suhog mesa, ustvari dodje mu k’o da ti kljukuse nareze, ne mozes da dahnes od bijelog luka.
Aha. Ma znao sam. Ovaj Point je krajisnik, on nesto tu muti krajisizme. :D
duminjo

#2241 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by duminjo »

Ne jedem. Ko jede, neka jede. Svako po svom izboru
MarlboroGold

#2242 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by MarlboroGold »

Suho meso je suho meso. Ostalo su dodatne klasifikacije.
Pršut je svinjsko i goveđe suho meso. Pastrma je goveđe suho meso. Stenja je već opisana.
Naravno, priprema je drugačija za sve i meso se uzima sa različitih dijelova ukoliko je riječ o istoj životinji. Negdje su minimalne razlike.
Last edited by MarlboroGold on 21/03/2018 22:07, edited 4 times in total.
Fudo387

#2243 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Fudo387 »

Pa vole da se separatisu, makar i kad je suho meso u pitanju, sam’ da nije k’o kod nas. :D
Heller

#2244 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by Heller »

Goveđa tirolska, očaj :run:
pustopoljina

#2245 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by pustopoljina »

Fudo387 wrote:
jeza u ledja wrote:

Stelja je suha ovcetina.
ma to ti je bezveze totalnot. nije to nikakva "krajiska verzija", biva neka druga receptura...ima ljudi kojima to nije to bez bijelog luka, ima ljudi koji ne pretjeruju...kako ko napravi, koji domacin, koji mesar...
ima pastrma da ne kontas sta je sad visocka pecenica, kad na stolu jedno pored drugog, da nije pakovanja- ne bi ih znao razlikovati.
e sad ho's u filozofiju na kojem je drvetu susena itd. meni je to previse sitnicavo.
HAVANA

#2246 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by HAVANA »

Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
jeza u ledja

#2247 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

pustopoljina wrote: ma gle, Akt pogledas malo bolje vidjeces da su to sve proizvodjaci kojima je to zapravo novi proizvod i trebaju ga ugurati na trziste ili nasi koji se pokusavaju ugurati na strano trziste...i kako da napises suho meso ili pastrma, kad svako zna sta je prsut, a za to tvoje nikad nisu culi...
naravno da ce hrvati napisati prsut, sta ce drugo?
a ovaj brajlovic prodaje, cini mi se, cak i vise vani nego u bosni.
ili eto ti crnogorci...nije to to "nase".
Koje moje? :-) :lol: Pa nisam ja Brajlovic.

Eto tu imas i Ovako i neke Crnogorce. Shvatam da moze biti da se pokusavaju prodati na stranom trzistu - ali to "strano trziste" prica BHS jezike, koliko vidim, a ne njemacki.

Ako hoces reci da u Hrvatskoj mozda to zovu "govedji prsut", ono sto je kod nas "suho meso"...pa onda za nekoga ko prica hrvatski govedji prsut postoji. :D Ha jel. :D

Uostalom, javio se ovdje Hercegovac i tvrdi da postoji "govedji prsut". Sta ja znam mozda se i u Hercegovini "suho meso" zove "govedji prsut".

Hocu reci imamo razlicite nazive za istu stvar.
jeza u ledja

#2248 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by jeza u ledja »

Heller wrote:
jeza u ledja wrote:
Poenta je?

Ne postojo, nego domaći proizvođači to nazivaju pršutom da bi mu digli cijenu i da bi bolje i gotivnije zvučalo. Pršut je krmeća butina/zadnja noga. A ovo nit je jedno nit drugo.

Ne nazivaju ga "prsutom", vec "govedjim prsutom" i prodaju kao takvog. Samim tim - postoji. Doslovce.

I u Americi prodaju "beef bacon". Sta sad, ne postoji? Nije bitno da li je marketinski trik. Ti to ne nazivas tako, kao ni ja, ali neko je zove tako i to je fakat.
MarlboroGold

#2249 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by MarlboroGold »

HAVANA wrote:Prsuta je prsuta.Mozes ti i mudo od ovce osusit i napisat prsut.Al nije.
Tako je. Pršut i pršuta nisu isto. Drugačije se pripremaju prilikom dimljenja.
kakavdanakneiskustvu

#2250 Re: Jedete li svinjetinu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

http://www.prsut-vostane.hr/hr/dalmatinski_prsut.html

Dalmatinski pršut je trajan suhomesnati proizvod, zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, od svinjskog buta s kosti, soljen morskom soli, dimljen blagim izgaranjem te podvrgnut procesu sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana
Locked