Ahbabu, bojim se da i dalje ne kontas...Ne kaze se poDvinovati se necemu, nego povinovati se necemu. Ovo sto si ti naveo veze nema sa ovim na sta ti zelim ukazati.maraccana wrote:http://hrvatski.enacademic.com/62951/podvinuti ,salik79 wrote:maraccana wrote:
Ne znam kakav sad imaš problem i sa riječima - podvinuti/podvinovanosti ? Šta sve nećete izmišljati, kako bi skretali s teme...![]()
Kaze se povinovati, a ne podvinovati. Cudi me da ti jos niko do sada (ne samo na forumu) nije ukazao na to
http://croatian.enacademic.com/41753/p%C3%B2dvrgnuti
itd...
Burkini, Evropa i demokratija
- salik79
#2226 Re: Burkini, Evropa i demokratija
- and
#2227 Re: Burkini, Evropa i demokratija
vidio sam ove,silikoni..., bez mahane.Connaisseur Karlin wrote:eh da vidis Iranke u SAD bez marameand wrote:@salik79,ove godine sam na moru vidio iranke i u burkini i silikoni,bikini varijanti.ova druga varijanta me malo iznenadila.ima i toga?![]()
inace,ne istrazujem od juce,to raadim od osnovne skole
- salik79
#2228 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nema na cemu.and wrote:salik79 wrote:Naravno, kao i svugdje.and wrote:@salik79,ove godine sam na moru vidio iranke i u burkini i silikoni,bikini varijanti.ova druga varijanta me malo iznenadila.ima i toga?hvala
- animals
#2229 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne vjerujem,bez slike..Connaisseur Karlin wrote:nije higijenski da sjednem u auto golaHakiz wrote:Imaj nekoliko razloga zašto se ateisti u ljetnim mjesecima ne skidaju goli na ulici:ABH017 wrote:Upravo zato sam i pitao. Ako svijesni ateisti prigovaraju vjernicima zbog slijeđenja propisa, zašto se oblače u ljetnim mjesecima? Zašto se u javnosti oblače onako kako je moralno? Zar to nije malo licemjerno?
1. Zaštita od sunca i ultraljubičastog zračenja.
2. I ateisti su, htjeli ne htjeli, podsvjesno prihvatili običaje, tako da ako u nekom društvu nije običaj da se hoda gol, onda ni ateisti neće hodati goli.
3. Ljudi su u ogromnoj većini konformisti, pa su to i ateisti. Lakše im je ponašati se po običajima nekog društva nego se sukobljavati sa svakom budalom koja bi im pravila problem što su na ulici goli iako, možda, to i nije nezakonito.
4. Većina država zakonom ne dozvoljava da je neko gol na ulici. A u onim državama koje to dozvoljavaju, tačke 2 i 3, kao i činjenica da u toj državi žive i vjernici kojima religije određuju da ne smiju biti goli na ulici čine to da ni tamo ljudi uglavnom ne hodaju goli.
Je li ovo OK?mislim,kupanje golotinjskim stilom je na moru je vec isprobano vise puta i opet cu tako
- insomnia78
#2230 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
To se kod nas kaže "s lanca". Kod kuće to ne smijuand wrote:vidio sam ove,silikoni..., bez mahane.Connaisseur Karlin wrote:eh da vidis Iranke u SAD bez marameand wrote:@salik79,ove godine sam na moru vidio iranke i u burkini i silikoni,bikini varijanti.ova druga varijanta me malo iznenadila.ima i toga?![]()
inace,ne istrazujem od juce,to raadim od osnovne skoleeto, malo sam se iznenadio.
- insomnia78
#2231 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
To su ove ŠahoveConnaisseur Karlin wrote:eh da vidis Iranke u SAD bez marameand wrote:@salik79,ove godine sam na moru vidio iranke i u burkini i silikoni,bikini varijanti.ova druga varijanta me malo iznenadila.ima i toga?![]()
- salik79
#2232 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Moja zena ima slobodu odijevanja, kao i svako drugi u ovoj zemlji. Pokrivena je na namazu.Connaisseur Karlin wrote:Zasto ne objasnis svojoj zeni koja ne nosi maramusalik79 wrote:
Naravno, jer vjerski propisi su, manje-vise, isti od samog stvaranja covjecanstva. Tome u prilog ide i ovo o pokrivanju. I sada bi da objasnite zenama u Iranu kako im je pokrivalo/veo nametnut odnedavno, a ne dio njihove visemilenijumske (vjerske) tradicije. Cednost je odlika, a ne mahana. Jer, kada se jednom krene sa dekadencijom i degradacijom te cednosti, kad-tad se dodje i do, recimo, ovoga:
Zelis ,reci,da tvoja supruga nije cedno pokrivena.
![]()
vjerski propisi nisu vjerski vec su uvedeni iz razlicitih tradicija i kulutra ,i kao takvi ,kasnije predstavljeni kao dio religijskog propisa i obaveze![]()
pokrivenost i cednost nema veze sa zivotomod kad je asketizam od seksa nesto zabranjeno u Islamu
Ja govorim iz perspektive vjernika i za mene razvoj civilizacije i kultura pocinje od stvaranja covjeka (mislim i na muskarca i na zenu) , odnosno od njegovog "silaska" na Zemlju.
Cednost ne predstavlja asketizam od seksa. Ako pod asketizmom od seksa podrazumijevas sodomu i gomoru, onda da.
- Connaisseur Karlin
#2233 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
prije dvije sedmice sam u samoposluzi srela staru radnu kolegicu iz Irana,a sa njom je bila sestra,dosla u posjetu iz Irana,nije imala maramuinsomnia78 wrote:To su ove ŠahoveConnaisseur Karlin wrote:eh da vidis Iranke u SAD bez marameand wrote:@salik79,ove godine sam na moru vidio iranke i u burkini i silikoni,bikini varijanti.ova druga varijanta me malo iznenadila.ima i toga?![]()
- insomnia78
#2234 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nemoguce. A cednost? A prljavi muski pogledi?
- and
#2235 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
al ako hoće mogu.treba ih pustiti da izaberu.a ne ko kod vas skidati po plažiinsomnia78 wrote:To se kod nas kaže "s lanca". Kod kuće to ne smijuand wrote:vidio sam ove,silikoni..., bez mahane.Connaisseur Karlin wrote: eh da vidis Iranke u SAD bez marame![]()
inace,ne istrazujem od juce,to raadim od osnovne skoleeto, malo sam se iznenadio.
- insomnia78
#2236 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ma ne skida niko nikog. Mediji loze bezveze
A dje mogu, u Iranu sigurno ne mogu
A dje mogu, u Iranu sigurno ne mogu
-
Hakiz
#2237 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Da li je gola? Da li joj se vide grudi, spolni organ, gola zadnjica? Ne vide.salik79 wrote:
Samo sto se jos nije nasao zakonodavac u "demokratskoj" Francuskoj koji bi zabranio izlazak ovakvih spodoba u javnost. Jer, one, valjda "ne remete javni red i mir", a i nekako su bas simpa i cool...a, uz sve to, i slobodne, "nepoDvinovane"...
Dakle, u čemu je problem?
Prije neki dan ne nekoj emisiji slušam nekoga ko kaže da je u Evropi došlo vrijeme da se razmisli o promjeni zakonskih definicija spola. Da se odmakne od samo dva, muški i ženski, i da se uzmu u obzir i druge opcije. U nekim državama Azije je takvo nešto već urađeno.
Na primjer, hermafrodit. Kojeg je ta osoba spola, kada ima karakteristike oba spola i muškog i ženskog?
I po sada važećem zakonodavstvu hermafrodit bi se trebao opredijeliti za jedan od spolova. Ako se ne opredijeli gubi neka prava kao građanin neke države.
A to je, po meni, pravno nasilje i uskraćivanje slobode i ljudskih prava.
A hermafroditi su samo jedan oblik postojanja ljudi koji ima problem sa sadafnjim definisanejm šta su ljudska bića. Mnogo je raznolikosti, a svako ljudsko biće, koiko god se razlkovalo od "normalnog", koliko god nas plašila sama spoznaja da priroda omjogućava da i takva osoba može postojati, mora imati sva prava koja čovjek ima.
Tako da su ove rasprave o odjeći smiješne s obzirom na to šta nas čeka u budućnosti, kakve dileme, rasprave, mijenjanja sistema vrijednosti, napuštanja sigurnosti koje nam stare i dobro poznate definicije, podjele na osnovu tih definicija i načini života izgrađeni oko tih definicija daju.
Sramota čovječanstva, "nas civilizovanih" je u tome što nas te rasprave tek čekaju, dakle, sramota je naše vrste što to davno nije završena priča.
Ma, u stvari, sramota je što je tu uopšte tema za raspravu. Samo oni ljudi koji su svoja građanska prava izgubili prirodom zločina koje su napravili i za koje su osuđeni u fer i pravednom sudskom postupku, mogu biti lišeni tih prava.
Svi ostali, koliko god bili "nenormalni", moraju imati sva ljudska prava. I tu ne bi smjelo biti nikakve priče.
- Connaisseur Karlin
#2238 Re: Burkini, Evropa i demokratija
francuz,koga si pitaoinsomnia78 wrote:Nemoguce. A cednost? A prljavi muski pogledi?
- Connaisseur Karlin
#2239 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Da li svoju zenu ,kao vjernik,posmatras drugacije od pokrivene zene ?salik79 wrote:Moja zena ima slobodu odijevanja, kao i svako drugi u ovoj zemlji. Pokrivena je na namazu.Connaisseur Karlin wrote:
Zasto ne objasnis svojoj zeni koja ne nosi maramuZelis ,reci,da tvoja supruga nije cedno pokrivena.
![]()
vjerski propisi nisu vjerski vec su uvedeni iz razlicitih tradicija i kulutra ,i kao takvi ,kasnije predstavljeni kao dio religijskog propisa i obaveze![]()
pokrivenost i cednost nema veze sa zivotomod kad je asketizam od seksa nesto zabranjeno u Islamu
Ja govorim iz perspektive vjernika i za mene razvoj civilizacije i kultura pocinje od stvaranja covjeka (mislim i na muskarca i na zenu) , odnosno od njegovog "silaska" na Zemlju.
Cednost ne predstavlja asketizam od seksa. Ako pod asketizmom od seksa podrazumijevas sodomu i gomoru, onda da.Cednost je daleko siri pojam.
- insomnia78
#2240 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ma ja to onako, laprdam
Savrseno je normalno, razumljivo i ljudski da sve muslimanke ne zele nositi maramu kad god su u javnosti. Sasvim je normalno, razumljivo i ljudski da to nema veze sa cednoscu. Pogotovo u drzavama koje to namecu svima.
Savrseno je normalno, razumljivo i ljudski da sve muslimanke ne zele nositi maramu kad god su u javnosti. Sasvim je normalno, razumljivo i ljudski da to nema veze sa cednoscu. Pogotovo u drzavama koje to namecu svima.
- salik79
#2241 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Hakiz wrote:Da li je gola? Da li joj se vide grudi, spolni organ, gola zadnjica? Ne vide.salik79 wrote:
Samo sto se jos nije nasao zakonodavac u "demokratskoj" Francuskoj koji bi zabranio izlazak ovakvih spodoba u javnost. Jer, one, valjda "ne remete javni red i mir", a i nekako su bas simpa i cool...a, uz sve to, i slobodne, "nepoDvinovane"...

Da li je gola? Da li joj se vide grudi, spolni organ, gola zadnjica? Ne vide.
Zasto je jedna "drustveno prihvatljiva", dok druga nije i kao takva "narusava javni red i mir", te shodno tome biva i adekvatno sankcionisana?!
- salik79
#2242 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne.Connaisseur Karlin wrote:Da li svoju zenu ,kao vjernik,posmatras drugacije od pokrivene zene ?salik79 wrote:Moja zena ima slobodu odijevanja, kao i svako drugi u ovoj zemlji. Pokrivena je na namazu.Connaisseur Karlin wrote:
Zasto ne objasnis svojoj zeni koja ne nosi maramuZelis ,reci,da tvoja supruga nije cedno pokrivena.
![]()
Cednost ne predstavlja asketizam od seksa. Ako pod asketizmom od seksa podrazumijevas sodomu i gomoru, onda da.Cednost je daleko siri pojam.
- Connaisseur Karlin
#2243 Re: Burkini, Evropa i demokratija
yupinsomnia78 wrote:Ma ja to onako, laprdam
a joj,pa niko ti ovjde,osim mene ,nije dao punu podrsku da nosis speedo gace bilo gdje
- salik79
#2244 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ne.Connaisseur Karlin wrote:Da li svoju zenu ,kao vjernik,posmatras drugacije od pokrivene zene ?salik79 wrote:Moja zena ima slobodu odijevanja, kao i svako drugi u ovoj zemlji. Pokrivena je na namazu.Connaisseur Karlin wrote:
![]()
- and
#2245 Re: Burkini, Evropa i demokratija
može i koju bi prije da ti dijete kući dovede za snahusalik79 wrote:Hakiz wrote:Da li je gola? Da li joj se vide grudi, spolni organ, gola zadnjica? Ne vide.salik79 wrote:
Zasto je jedna "drustveno prihvatljiva", dok druga nije i kao takva "narusava javni red i mir", te shodno tome biva i adekvatno sankcionisana?!
-
Hakiz
#2246 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ja ću opet reći da ne treba kritikovati žene što se oblače po vjerskom pravilu. Treba napadati pravilo. Dok to pravilo postoji one ga se moraju pridržavati.insomnia78 wrote:Nemoguce. A cednost? A prljavi muski pogledi?
A naročito je bezobrazno kritikovati žene što se oblače po vjerskom pravilu u zemljama u kojima ako to ne urade mogu rizikovati osudu na zatvorsku kaznu, šibanje, možda i smrtnu kaznu.
Svi koji to rade ne vode konstruktivnu raspravu nego zaista provociraju, ispoljavaju neshvatanje i neznanje, pa čak naginju ka mržnji.
- insomnia78
#2247 Re: RE: Re: Burkini, Evropa i demokratija
Nisu ba gace sorc za kupanje. Gace moguConnaisseur Karlin wrote:yupinsomnia78 wrote:Ma ja to onako, laprdam
Savrseno je normalno, razumljivo i ljudski da sve muslimanke ne zele nositi maramu kad god su u javnosti. Sasvim je normalno, razumljivo i ljudski da to nema veze sa cednoscu. Pogotovo u drzavama koje to namecu svima.![]()
a joj,pa niko ti ovjde,osim mene ,nije dao punu podrsku da nosis speedo gace bilo gdjespeedo gace for insomnia78
- vješalica
#2248 Re: Burkini, Evropa i demokratija
šta ima neprikladno u kostimu za muslimanku iliti burkiniju?
niti vrijeđa niti ugrožava niti prepada bilo koga...
izgleda isto kao kombinezon za plivanje sa olimpijade samo što nije uz tijelo
čak i surferi koriste slične stvari
ali kad je u pitanju burkini eh.....
niti vrijeđa niti ugrožava niti prepada bilo koga...
izgleda isto kao kombinezon za plivanje sa olimpijade samo što nije uz tijelo
čak i surferi koriste slične stvari
ali kad je u pitanju burkini eh.....
- salik79
#2249 Re: Burkini, Evropa i demokratija
O tome cemo kasnijeand wrote:može i koju bi prije da ti dijete kući dovede za snahusalik79 wrote:Hakiz wrote:
- maraccana
#2250 Re: Burkini, Evropa i demokratija
Ti izgleda ko i istomišljenici, totalno pogrešno percepiraš stvari. Niko nije rekao da treba zabraniti u sekularizmu i demokratiji (osim tamo gdje postoje određene granice za sve naravno), govori se o besmislu konstantnog predstavljanja, što izbora na pokrivanje - što i sami razlog pokrivanja - kao nešto slobodno, a nije jer jedno obara drugo (već sam navodio primjer kada bi postojali ljudi koji bi htjeli opet da kao nekada, budu robovi robovlasniku, to ne znači da je njihov izbor na robijanje poništilo robovlasništvo, kao vid kršenja ljudskog izbora i slobode, te da taj njihov izbor ima ikakvog smisla).salik79 wrote:A punoljetna, pravno sposobna, obrazovana zena, u "sekularno i demokratski uredjenoj zemlji" nema pravo da cini sta hoce?!! Izgleda, po tvome, samo kada je pokrivanje u pitanju ne postoji slobodna volja, a za sve ostalo se podrazumijeva!???maraccana wrote:Problem je što to na slici, kakva god izgledala i kako god izvađena iz konteksta (u cilju neosnovanog demonizirianja demokratije/slobode/izbora), ona ima slobodu i pravo da čini šta hoće, a ne radi nekoga i nekome da robija.salik79 wrote:
I ponovo se vraćamo na isto, a to je da kada vjernici, traže slobodu i izbor na pokrivanje, oni ustvari koriste demokratiju te slobodu i izbor koju ona pruža, u nedemokratske, teokratske svrhe koje krše slobodu i pravo žene (pokrivanje kao ugnjetavanje žene u religiji) - ovo je već postala definicija. Tako da niko nije rekao da treba zabraniti, nego se ovdje govori o licemjerstvu vjernika koji ne poštuju tu, kako bi rekao darežljivotst koju im omogućuje demokratija, da i pored argumenata koji dokazuju pokrivanje žene unutar religje, kao anti-demokratski čin, gdje su prekršene slobode i prava žene, i dalje licemjerno ne žele prihvatiti tu činjenicu koja se navodi iz ugla demokratije i pravima - o pokrivanju žene. Evo nema boljeg primjera od ove teme gdje zbog toga, vjernici bukvalno vrijeđaju i lažno optužuju za mržnju one koji navode da pokrivanje žene u religiji iz ugla demokratije predstavlja kršenje njenih prava i slobode. To je jasno udar na demokratska načela koja se onda demoniziraju, bivaju okaraterisana kao mrziteljska, diskriminirajuća itd., a opet ponavljam, demokratija i sekularizam i pored toga, progledavaju religiji kroz prste i omogućuju im prava na pokrivanje.