Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#2226 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

Smrcak15 wrote:
Ako citas Bibliju pa to zakljucujes, potpuno te razumijem, jer Biblija tako ocrnjuje Boga da nije cudo sto ljudi su ateisti i mrze ga.

Ali ako citas Kur'an i hadise, pogotov hadise Kudsije, hadise gdje Allah govori o sebi, dobijes totalno drugu sliku Boga, koja ljepse legne na srce i zdrav razum moze lakse prihvatit.
Sta je Indzil? Osim dijelova koji su nedvojbeno u suprotnosti sa Kur'anom, ko je autoritet koji moze reci da je neki dio lazan, izmisljen i sl.

Image
Smrcak15

#2227 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Gojeni H wrote:
Smrcak15 wrote:
Ako citas Bibliju pa to zakljucujes, potpuno te razumijem, jer Biblija tako ocrnjuje Boga da nije cudo sto ljudi su ateisti i mrze ga.

Ali ako citas Kur'an i hadise, pogotov hadise Kudsije, hadise gdje Allah govori o sebi, dobijes totalno drugu sliku Boga, koja ljepse legne na srce i zdrav razum moze lakse prihvatit.
Sta je Indzil? Osim dijelova koji su nedvojbeno u suprotnosti sa Kur'anom, ko je autoritet koji moze reci da je neki dio lazan, izmisljen i sl.

Image
indzil je objava Isusu od Boga.
ko je autoritet koji moze reci da je neki dio lazan, izmisljen i sl.
pa ima , recimo sama biblija moze, tako ako jedan tekst kaze jedno a u drugom dijelu kaze suprotno, tu vidimo da je kontradikcija i tesko je onda znati koji je tacan ili su obdva lazna.

isto tako moze nauka da kaze ako je nesto lazno ili ne.
mango bob

#2228 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Smrcak15 wrote:
pa da vidimo ako nema

gresaka ima na hiljade, dovoljno ti je da uzmes bibliju u ruke i greske ce same iskakati iz nje

evo jedna jednostavna greska za razumjeti

Skakavci sa 4 noge?????

Levitski zakona 11: 21 Između svih malih krilatih životinja, što idu na četiri, smijete jesti samo one, što imaju nad svojim nogama dva stegna, da mogu njima skakati po zemlji.
22 Od ovih smijete jesti ove: sve vrste skakavaca selaca, sve vrste skakavaca proždrljivih, sve vrste skakavaca brzonogih i sve vrste skakavaca skočaca.
23 A sve druge male krilate životinje, što imaju četiri noge, neka su vam gnusoba!

de mi reci koliko vidis noga u skakavca jeli 4 ili 6, ja ih vidim 6
Image

nadji mi jednog skakavca sa 4 noge ako mozes

a da nepricam ostale naucne greske i kontradikcije izmedju tekstova.

2. Samuelova 8,4
Njemu zarobi David tisuću i sedam stotina kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

vs.

1. Ljetopisa 18,4
Od njega uze David tisuću kola, sedam tisuća kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

1700 ili 7000, koliko momcino???

Ovakve greske nemoguce da budu od Boga, to znaci biblija ako je iz pocetka bila od Boga ona je korumpirana od ljudi, jer sveznajuci Bog nemoze ovakve greske raditi.
to su Božije knjige i poslane su apsolutno svim narodima
pogledaj sta biblija kaze gdje jojj je izvor,

Luka 1,1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
Luka 1,2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
Luka 1,3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,

znaci sva ova biblija nije direktno od Boga nego pisali pisci iz prica ljudi pa to zapisivali, dok Kur'an je direktan govor od Boga , bez ijedne dodate rijeci muhamemd ili bilo koga drugog.
:lol:
Skakavac hoda na četiri noge dok one dvije koristi za skakanje. Istina da hoda nekad i na sve noge. Ali najviše hoda i hvata se sa četiri. A skakavaca po vrstama ima najmanje 900 ako ne i mnogo više hiljada vrsta.
Evo ti članak o tome i drugo gdje se nalaze vrste skakavaca sa samo 4 noge
http://www.woodstockx.com/wp-content/up ... per-SQ.jpg
https://youtu.be/CZQ7n9DoWdA
http://www.icr.org/article/does-bible-r ... -have-fou/
http://peacockroyal.blogspot.ba/2010/12 ... andai.html
http://l7.alamy.com/zooms/f9d2e86115c14 ... dhfkae.jpg

A ovo o broju zarobljenika je vrlo zanimljivo. Jer Samuel je vjerojatno brojao samo 1700 konjanika tisučnika koji su bili vođe svaki po tisuču vojnika na konjima, računajuči i samog vođu tisučitog konjanika, ili svaki po neki određeni broj vojnika nad kojima je bio, dakle samo te vođe, dok Ezra opisuje ukupan broj upotpunosti. Očito da su dobri izvještaji i da jedan drugog nadopunjuje. Ja sam siguran da ima još jasnije objašnjenje jer Biblija je ispravna, samo su navodne greške u njoj namjerno tako složene od Boga tamo da se iskušaju srca nevjernika, malovjernih. :thumbup:
Smrcak15

#2229 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mango bob wrote:
Smrcak15 wrote:
pa da vidimo ako nema

gresaka ima na hiljade, dovoljno ti je da uzmes bibliju u ruke i greske ce same iskakati iz nje

evo jedna jednostavna greska za razumjeti

Skakavci sa 4 noge?????

Levitski zakona 11: 21 Između svih malih krilatih životinja, što idu na četiri, smijete jesti samo one, što imaju nad svojim nogama dva stegna, da mogu njima skakati po zemlji.
22 Od ovih smijete jesti ove: sve vrste skakavaca selaca, sve vrste skakavaca proždrljivih, sve vrste skakavaca brzonogih i sve vrste skakavaca skočaca.
23 A sve druge male krilate životinje, što imaju četiri noge, neka su vam gnusoba!

de mi reci koliko vidis noga u skakavca jeli 4 ili 6, ja ih vidim 6
Image

nadji mi jednog skakavca sa 4 noge ako mozes

a da nepricam ostale naucne greske i kontradikcije izmedju tekstova.

2. Samuelova 8,4
Njemu zarobi David tisuću i sedam stotina kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

vs.

1. Ljetopisa 18,4
Od njega uze David tisuću kola, sedam tisuća kolskih boraca i dvadeset tisuća pješaka. Sve konje dade David ohromiti; samo stotinu konja ostavi.

1700 ili 7000, koliko momcino???

Ovakve greske nemoguce da budu od Boga, to znaci biblija ako je iz pocetka bila od Boga ona je korumpirana od ljudi, jer sveznajuci Bog nemoze ovakve greske raditi.
to su Božije knjige i poslane su apsolutno svim narodima
pogledaj sta biblija kaze gdje jojj je izvor,

Luka 1,1 Već su mnogi preduzeli da napišu izvještaj o događajima, što su se zbili među nama,
Luka 1,2 Onako, kako nam ih predadoše prvotni očevici i sluge riječi.
Luka 1,3 Tako i ja namislih da pomno ispitam sve događaje od prvih početaka njihovih i da ih po redu napišem tebi, plemeniti Teofile,

znaci sva ova biblija nije direktno od Boga nego pisali pisci iz prica ljudi pa to zapisivali, dok Kur'an je direktan govor od Boga , bez ijedne dodate rijeci muhamemd ili bilo koga drugog.
Skakavac hoda na četiri noge dok one dvije koristi za skakanje. Istina da hoda nekad i na sve noge. Ali najviše hoda i hvata se sa četiri. A skakavaca po vrstama ima najmanje 900 ako ne i mnogo više hiljada vrsta.

A ovo o broju zarobljenika je vrlo zanimljivo. Jer Samuel je vjerojatno brojao samo 1700 konjanika tisučnika koji su bili vođe svaki po tisuču vojnika na konjima, računajuči i samog vođu tisučitog konjanika, ili svaki po neki određeni broj vojnika nad kojima je bio, dakle samo te vođe, dok Ezra opisuje ukupan broj upotpunosti. Očito da su dobri izvještaji i da jedan drugog nadopunjuje. Ja sam siguran da ima još jasnije objašnjenje jer Biblija je ispravna, samo su navodne greške u njoj namjerno tako složene od Boga tamo da se iskušaju srca nevjernika, malovjernih. :thumbup:
hajde necu da cjepidlacim oko skakvcevih noga, nek bude kako ti kazes.

A ovo o broju zarobljenika je vrlo zanimljivo. Jer Samuel je vjerojatno brojao samo 1700 konjanika tisučnika koji su bili vođe svaki po tisuču vojnika na konjima, računajuči i samog vođu tisučitog konjanika, ili svaki po neki određeni broj vojnika nad kojima je bio, dakle samo te vođe, dok Ezra opisuje ukupan broj upotpunosti. Očito da su dobri izvještaji i da jedan drugog nadopunjuje. Ja sam siguran da ima još jasnije objašnjenje jer Biblija je ispravna, samo su navodne greške u njoj namjerno tako složene od Boga tamo da se iskušaju srca nevjernika, malovjernih. :thumbup
kakav je ovo odgovor :-) nimalo zadovoljvajuci odgovor

jasno kaze

tisuću i sedam stotina kolskih boraca

vs

sedam tisuća kolskih boraca

inekako mogu prihvatit da je tako opisano da skakvac hoda sa 4 noge dok koristi one druge dvije za skakanje, ali ovo oko kolskih boraca, morat ces se jos dobro napregnut da nadjes zadovoljavajuci odgovor.
mango bob

#2230 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

Ništa ne moram dokazivati kad sam dokazao. :)
Ja ti bolan samo govorim prijateljski, a to ti loši momoci govore protiv objava Stvoriteljevih da bi zalutao... :-?

Evo vidi da ima vrsta skakavaca sa 4 noge pod brojem 9 i 10
http://www.albion-prints.com/ekmps/shop ... 4708-p.jpg
SamoVasGledam

#2231 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote: indzil je objava Isusu od Boga.
Šta će Božijoj reči objava? Isus je valjda sam po sebi Božija objava. Uostalom ne postoji nikakav dokaz, zapis ili svedočanstvo da je Isus sa sobom nosio bilo kakvu knjigu.
Smrcak15 wrote:pa ima , recimo sama biblija moze, tako ako jedan tekst kaze jedno a u drugom dijelu kaze suprotno, tu vidimo da je kontradikcija i tesko je onda znati koji je tacan ili su obdva lazna.
Da si malo iskren prema sebi video bi da toga ima i u Kur'anu, ne samo u Bibliji, ali od vernika je teško očekivati da budu iskreni i realni.

Čak i Kur'an kaže za sebe - A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. - 4:82

Dakle Kur'an priznaje da sadrži NEKOLIKO kontradikcija, ali ne mnogo.
Last edited by SamoVasGledam on 07/09/2016 13:43, edited 2 times in total.
Kikibombona

#2232 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Kikibombona »

Gojeni H wrote:
Analitichar, je l' ti vokri? :D

Hoce to Mu'amed ... rekne istinu, a ne pazi da li bi mogla nekoga pogoditi.
Bili bi vi mnogo bolji ljudi da cvrsto vjerujete u postojanje Boga. Al' realnost je takva da niste nista bolji od nas koji ne vjerujemo. :D

Prevelika ljubav prema dunjaluku. Moc, lova, slava. Bjesomucna borba za dunjalucke plodove.

Eno, vidi Fude na temi o Arapima. Islam zabranjuje nacionalizam. Cijela planeta je covjekov dom. Zar je islamski biti protiv naseljavanja Arapa!?? :D
Smrcak15

#2233 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote: indzil je objava Isusu od Boga.
Šta će Božijoj reči objava? Isus je valjda sam po sebi Božija objava. Uostalom ne postoji nikakav dokaz, zapis ili svedočanstvo da je Isus sa sobom nosio bilo kakvu knjigu.
Smrcak15 wrote:pa ima , recimo sama biblija moze, tako ako jedan tekst kaze jedno a u drugom dijelu kaze suprotno, tu vidimo da je kontradikcija i tesko je onda znati koji je tacan ili su obdva lazna.
Da si malo iskren prema sebi video bi da toga ima i u Kur'anu, ne samo u Bibliji, ali od vernika je teško očekivati da budu iskreni i realni.

Čak i Kur'an kaže za sebe - A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. - 4:82

Dakle Kur'an priznaje da sadrži NEKOLIKO kontradikcija, ali ne mnogo.
Šta će Božijoj reči objava?
o cemu ti bas

Isus je valjda sam po sebi Božija objava.
jeli to hoces da kazes Isus je Bog, jer sve sto kaze isus je na nivou Boga.
Uostalom ne postoji nikakav dokaz, zapis ili svedočanstvo da je Isus sa sobom nosio bilo kakvu knjigu.
nije knjiga bila u pisanoj formi nego oralna forma, isto kao sto je Kur'an u pocetku bio oralna forma.
Da si malo iskren prema sebi video bi da toga ima i u Kur'anu,
izazivam te da izneses najjacu , nemoj molim nabrajati sad tone gluposti, nego uzmi najjacu sto mislis da je cista kontradikcija i postiraj ovdje pa da vidimo.

Dakle Kur'an priznaje da sadrži NEKOLIKO kontradikcija, ali ne mnogo
ti si izgleda ba dobro negdje ograjisao momcino, kad izvuce iz tog ajeta da Kur'an ima kontradikcije
Last edited by Smrcak15 on 07/09/2016 14:04, edited 1 time in total.
Dozer

#2234 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Imam jedno pitanje... Mozda se ne tice toliko ove teme ali svakako je za religiju....

Zasto se kod nas dzenaze klanjaju na arapskom, a ne na nasem jeziku?
Imao sam priliku prisustvovati dzenazi u Turskoj, i tamo se ona uredno klanja na turskom, ne na arapskom.
Zasto je kod nas na arapskom?
Mislim... pouzdano znam da preko 90% nasih ljudi uopste ne razumiju ono sto izgovaraju na dzenazi, pa me zanima u cemu je poenta...?
Smrcak15

#2235 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Imam jedno pitanje... Mozda se ne tice toliko ove teme ali svakako je za religiju....

Imao sam priliku prisustvovati dzenazi u Turskoj, i tamo se ona uredno klanja na turskom, ne na arapskom.
Mislim... pouzdano znam da preko 90% nasih ljudi uopste ne razumiju ono sto izgovaraju na dzenazi, pa me zanima u cemu je poenta...?
zato sto se slijedi Poslank Muhammed, vjera potice od njega a ne od nas da krojimo vjeru kako nam je ceif

ako se drzis vjere drzi se izvora inace ces samo u zabludu otici.
aurora313

#2236 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Kikibombona wrote:...Eno, vidi Fude na temi o Arapima. Islam zabranjuje nacionalizam. Cijela planeta je covjekov dom. Zar je islamski biti protiv naseljavanja Arapa!?? :D
Pa jeste. Znaš, oni baš i nisu 'pravi' Arapi... ono, jes da govore arapski i tamo su rođeni ali pripadaju nekoj anamo sekti... a to nije u redu... samo smo ja, moja mati i babo pravi muslimani... i moj daidža... a svi ovi što dolaze... :D
Dozer

#2237 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Imam jedno pitanje... Mozda se ne tice toliko ove teme ali svakako je za religiju....

zato sto se slijedi Poslank Muhammed, vjera potice od njega a ne od nas da krojimo vjeru kako nam je ceif

Znaci, Turci nisu pravi muslimani...? :D
I, zar vjera ne potice od boga?! :shock:
I, kakve veze ima na kojem jeziku se ona slijedi, pogotovo ako bi se lakse slijedila i razumijevala ukoliko je na vlastitom jeziku...?
aurora313

#2238 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:zato sto se slijedi Poslank Muhammed, vjera potice od njega a ne od nas da krojimo vjeru kako nam je ceif
Hvala ti Isuse i Marijo i svi sveti uključujući i Majku Terezu!

SMRČAK KONAČNO PRIZNAO DA ISLAM POTIČE OD TVORCA MU MUHAMEDA, A NE OD BOGA!

Odoh odmah u crkvu da dam 'milodar'.
Dozer

#2239 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:

E, sad slijedi spektakl u vidu vadjenja :D
Connaisseur Karlin

#2240 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Connaisseur Karlin »

wow,ovo nisam znala ! a na kojem jeziku klanjaju u dzamiji?
Dozer

#2241 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Sve na turskom, koliko sam upratio... Ezani idu na arapskom, a onda unutra turski.
Dope_Man

#2242 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dope_Man »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:zato sto se slijedi Poslank Muhammed, vjera potice od njega a ne od nas da krojimo vjeru kako nam je ceif

Sad ce on brzo dokazati da nikad to nije rekao :run:
Connaisseur Karlin

#2243 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote:Sve na turskom, koliko sam upratio... Ezani idu na arapskom, a onda unutra turski.
Hvala,danas sam definitvno naucla nesto novo :-D
Dozer

#2244 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Pa, cak i u ovim turskim serijama, kada je nak dzenaza, sasvim se lijepo vidi i cuje da sve rade na turskom...

Ali, valjda su u Bosni veci muslimani od Turaka, koji donesose islam ovdje.... Vidis Smrcka, eklatantan primjer :D
zagortenej

#2245 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by zagortenej »

Dozer wrote:Sve na turskom, koliko sam upratio... Ezani idu na arapskom, a onda unutra turski.
za vrijeme Ataturka, ezani su učeni na turskom jeziku. bio je uveo i da se namaz u džamijama obavlja na turskom, ali je to kratko trajalo, otpor je bio prevelik.

Last edited by zagortenej on 07/09/2016 14:30, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2246 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote:

I, kakve veze ima na kojem jeziku se ona slijedi, pogotovo ako bi se lakse slijedila i razumijevala ukoliko je na vlastitom jeziku...?
neznam koliki su muslimani, ali nije uredu mijenjati vjeru
potice od Boga, jer sve sto radi poslanik od vjere nije po svom nahodjenju nego objava od Boga.
I, kakve veze ima na kojem jeziku se ona slijedi, pogotovo ako bi se lakse slijedila i razumijevala ukoliko je na vlastitom jeziku
bilo kakvo odstupanje od poslanikovog sunneta, ide se u avanture, gdje fakticki indirektno pokazes drugima kako se vjera moze mijenjati po svom nahodjenju, i onda kad bi to uzelo maha nista od vjere nebi ostalo, narod bi mijenjao po svom ceifu.

Evo recimo neko mijenja dzenazu namaz, pa ce neko doci i reci hajmo sad mijenjati ostale namaze da nemoramo na arapskom, ako moze dzenaza sto nezemo ostale.
Smrcak15

#2247 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:

naravno da islam potice od Boga, i da muhammed nije mogao nista po svom nahodjenju raditi nego sta mu se kaze Preko meleka dzibrila ili preko sna. A to sto kazem potice od njega, pa to je vidljivo za svakoga, jer vizuelno potice od njega na ovom svijetu, ali jer nemozemo izadjemo van granica ovog svijeta, pa da vidimo kako mu dzibril prenosi od Boga sta da govori i kako da postupa.

nikad ja nisam rekao da je vjera od muhammeda a ne od BOga, to su tvoje neke mastarije.
Dozer

#2248 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

A, kako se to tacno mijenja vjera ako se ona prakticira na svom jeziku...?!
Dozer

#2249 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nikad ja nisam rekao da je vjera od muhammeda a ne od BOga, to su tvoje neke mastarije.
Eeeee, Smrle, Smrle... :D
Smrcak15 wrote:

Last edited by Dozer on 07/09/2016 14:35, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#2250 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Dozer kralj demagogije :lol:
Locked