Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?_BataZiv_0809 wrote:Dakle ovaj tekst, sto je izasao na kliksu, dobro ilustruje situaciju, kaze ovako:
"Imigranti su plačući i vrišteći pokušavali ostati u vozovima, ne želeći završiti u kampovima. Snimak oca, supruge i bebe koji su se bacili na šine zbog očaja kada su čuli da će biti smješteni u kamp obišao je svijet. Dva dana izbjeglice su provele ispred željezničke stanice, a u trenutku kada su se otvorila vrata svi su potrčali s nadom da će konačno doći do boljeg života. Nažalost, zadržani su kratko tu i potom vraćeni nazad."
Sta te ceka u Njemackoj nego kamp? Ali to je Njemacka, a ne Mađarska. Vrlo indikativna situacija.
Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
- Drvosjeca iz Dejcica
#2226 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
-
Drinski
#2227 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
kada je krenula panika, onda se izvali ono sto se stvarno misli, ono što su mislili i njegovi prethodnici kada su istjerivali muslimane, ostatke otomanske imperije.Drvosjeca iz Dejcica wrote:I zvanično početak kraja priče o humanoj, demokratskoj i slobodnoj Evropi. problem nisu izbjeglice, problem su muslimani.![]()
Mađarski premijer poručio izbjeglicama: Ne dolazite, ne želimo muslimaneIzgleda Orbanu niko nije rekao da ti koje on ne želi i ne žele ostati u njegovoj pišljivoj državi. Ili možda on govori u ime cijele EU...kršćanska tradicija, korjeni...itd."Mislim da imamo pravo da odlučimo da ne želimo veliki broj muslimana u našoj zemlji. Ne možemo vam garantovati da ćete biti primljeni", rekao je Orban govoreći u prostorijama EU, a opravdavajući razlog zbog kojeg gradi zid na granici sa Srbijom.
-
Bega_TM
#2228 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ja se ne sjecam da su izbjeglice sa ex-Yu prostora bjezali u Mađarsku za boljim zivotom, tako je isto i sa ovim nesretnim ljudima... A ovaj Orban obicni fasista, kao i vecina Mađara
- Bosanac sa dna kace
#2229 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ovo men' više dođe k'o neka otimačina za jeftinu radnu snagu i popunjavanje demografskih rupa_BataZiv_0809 wrote:Dakle ovaj tekst, sto je izasao na kliksu, dobro ilustruje situaciju, kaze ovako:
"Imigranti su plačući i vrišteći pokušavali ostati u vozovima, ne želeći završiti u kampovima. Snimak oca, supruge i bebe koji su se bacili na šine zbog očaja kada su čuli da će biti smješteni u kamp obišao je svijet. Dva dana izbjeglice su provele ispred željezničke stanice, a u trenutku kada su se otvorila vrata svi su potrčali s nadom da će konačno doći do boljeg života. Nažalost, zadržani su kratko tu i potom vraćeni nazad."
Sta te ceka u Njemackoj nego kamp? Ali to je Njemacka, a ne Mađarska. Vrlo indikativna situacija.
Eto sad najednom Mađari super dobri i ćeraju ih u te kampove. Pa neće im živit o socijali i humanitarnoj pomoći godinama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2230 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Nema potrebe za agresivnoscu u postovima. Temelj pluralistickog drustva je zdrava diskusija. Nisam fasista ako primijetim da izbjeglice koje bjeze od rata, imaju selektivan pristup prema destinacijama u kojima, redom, vlada mir i vladavina prava, kao ni da dominiraju vojno sposobni muskarci.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?
Dakle ako cemo se pozivati na slobode koje pruzaju konvencije, onda se treba procitati na koga se te slobode i odnose. Postoji i ugovor iz Dublina, kao i Sengenski ugovor, koji ti kaze da bez vize ne mozes mrdnuti, a oni se natrpali u voz i nece da izadju. Tak da... Istina je voda duboka....
- don vito
#2231 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Mosh misliti bezobrazluka. Trpaju ilegalne migrante u kampove koje oni ne zele umjesto da im daju "slobodu izbora"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?
Orbane, legendo, cuvaj se ako migranti pozele sefovska mjesta u madjarskim fabrikama Mercedesa, Audija, Opela, Suzukija... moraces im ispuniti zelju, mada je njihova sloboda izbora uglavnom vezana uz njemacku socijalu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2232 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
O čemu ti života ti, kakva agresivnost?_BataZiv_0809 wrote:Nema potrebe za agresivnoscu u postovima. Temelj pluralistickog drustva je zdrava diskusija. Nisam fasista ako primijetim da izbjeglice koje bjeze od rata, imaju selektivan pristup prema destinacijama u kojima, redom, vlada mir i vladavina prava, kao ni da dominiraju vojno sposobni muskarci.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Dakle ako cemo se pozivati na slobode koje pruzaju konvencije, onda se treba procitati na koga se te slobode i odnose.
Gdje su bježale naše izbjeglice? U Mađarsku sigurno nisu već u Njemačku, Austriju, poneki dobacili do Francuske ako je ko imao prjatelje tamo i skandinavske zemlje opet zbog rodbine i prijatelja. Tek tamo 93/94 krenuli do Amerike, Kanade i Australije...niko nije išao u Rusiju. Doduše znam jednu osobu, o tome sam pisao ranije, koja je bila izbjeglica Jordanu. Čovjeku bilo super, završio fakultet, sve mu bilo plaćeno, stan, hrana, godišnji...bolje nego u Njemačkoj ali eto naši opet hrlili u Minken i Beč. To je pravo slobode izbora, ako smo još na terenu demokratije i ljudskih prava. Nisam znao da je sloboda selektivna, jedni je mogu imati a drugi ne.
- Drvosjeca iz Dejcica
#2233 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Prvo nisu emigranti već izbjeglice, razlika je evidentna. Naravno da izbjeglice imaju pravo izbora ili ti misliš da imaju samo pravo na žicu i kamp shodno tvojim uvjerenjima?don vito wrote:Mosh misliti bezobrazluka. Trpaju ilegalne migrante u kampove koje oni ne zele umjesto da im daju "slobodu izbora"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?![]()
Orbane, legendo, cuvaj se ako migranti pozele sefovska mjesta u madjarskim fabrikama Mercedesa, Audija, Opela, Suzukija... moraces im ispuniti zelju, mada je njihova sloboda izbora uglavnom vezana uz njemacku socijalu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#2234 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Ton ti je bio agresivan i na fonu ako nisi sa nama protiv si, tako sam procijenio.Drvosjeca iz Dejcica wrote: O čemu ti života ti, kakva agresivnost?Kakav fašista, ko je rekao da si fašista?
Mislim ako ti sam sebi imputiraš da si fašista onda nije do mene.
![]()
Gdje su bježale naše izbjeglice? U Mađarsku sigurno nisu već u Njemačku, Austriju, poneki dobacili do Francuske ako je ko imao prjatelje tamo i skandinavske zemlje opet zbog rodbine i prijatelja. Tek tamo 93/94 krenuli do Amerike, Kanade i Australije...niko nije išao u Rusiju. Doduše znam jednu osobu, o tome sam pisao ranije, koja je bila izbjeglica Jordanu. Čovjeku bilo super, završio fakultet, sve mu bilo plaćeno, stan, hrana, godišnji...bolje nego u Njemačkoj ali eto naši opet hrlili u Minken i Beč. To je pravo slobode izbora, ako smo još na terenu demokratije i ljudskih prava. Nisam znao da je sloboda selektivna, jedni je mogu imati a drugi ne.
No dobro, nije isto bjezati iz Jugoslavije u Austriju, kao iz Sirije u Njemacku, prizat ces da postoji dobra razlika i kilometarska
A nesto se i ne sjecam nasih ljudi kako odbijaju uci u izbjeglicke smjestaje u hrvatskoj ili kako se natrpavaju na vozove u Ljubljani ne zeleci izaci.
- insomnia78
#2235 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Znas, ljudi cesto lazuYug wrote:A zasto mislis da nisu.Eno Ti u Beogradu na autobuskoj par intevjua sa takvim.Pogledaj malo slike Dmaska i ostalih gradova prije ovog rata.Procentualno su imali vise doktora ili inzenjera nego Jugoslavija,a toliko imaju i stanovnika kao ex Yu.insomnia78 wrote:A inace ovo sirijci svi kvalifikovani u pm
Sve go majstor, doktor il inzinjer
Posebno kad' je u pitanju otici u Njemacku na azil ili ostati u Turskoj
- Drvosjeca iz Dejcica
#2236 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Možda ne znaš jer nije bilo Hinterneta...ono što nisi vidio na YouTube ili TV-u nije istina...bilo je naravno da je bilo onih koji su odbijali kampove u Hrvatskoj i išli dalje. Evo recimo iz Damaska daj pogledaj na google map koja bi to bila sigurna ruta recimo za Dubai?_BataZiv_0809 wrote:Ton ti je bio agresivan i na fonu ako nisi sa nama protiv si, tako sam procijenio.Drvosjeca iz Dejcica wrote: O čemu ti života ti, kakva agresivnost?Kakav fašista, ko je rekao da si fašista?
Mislim ako ti sam sebi imputiraš da si fašista onda nije do mene.
![]()
No dobro, nije isto bjezati iz Jugoslavije u Austriju, kao iz Sirije u Njemacku, prizat ces da postoji dobra razlika i kilometarska![]()
A nesto se i ne sjecam nasih ljudi kako odbijaju uci u izbjeglicke smjestaje u hrvatskoj ili kako se natrpavaju na vozove u Ljubljani ne zeleci izaci.
-
Drinski
#2237 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Oni su dijelom izbjeglice a vecim dijelom ekonom. migranti, Švabe ih ne tjeraju, daju im dobre uslove, zašto ne bi krenuli? jel treba da godinama drežde u nekom kampu u turskoj pustahiji, jel iko od vas bio u bilo kakvom izbjeglickom kampu? ako nije, jel za vrijeme rata vidio kakav kolektivni smjestaj? i sad oni valjda trebaju da zive godinama ko indijanci a da djeca gladuju i nosi istu odjecu godinama.
Last edited by Drinski on 04/09/2015 10:18, edited 1 time in total.
-
Yug
#2238 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Kazem Ti da je to nekada bila velika i obrazovana nacija do ovog krvoprolica.I kod nas je veliki broj obrazovanih ljudi se pokupilo na pocetku gradjanskog rata u Jugoslaviji i odlazili su i poslije.insomnia78 wrote:Znas, ljudi cesto lazuYug wrote:A zasto mislis da nisu.Eno Ti u Beogradu na autobuskoj par intevjua sa takvim.Pogledaj malo slike Dmaska i ostalih gradova prije ovog rata.Procentualno su imali vise doktora ili inzenjera nego Jugoslavija,a toliko imaju i stanovnika kao ex Yu.insomnia78 wrote:A inace ovo sirijci svi kvalifikovani u pm
Sve go majstor, doktor il inzinjer
- Drvosjeca iz Dejcica
#2239 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Naravno. Koliko je onaj JAT-ov pilot sa svojim avionom samo iz Sarajeva za Beograd izvukao ljudi..mislim da je 40.000 ljudi u pitanju u par dana.Yug wrote: Kazem Ti da je to nekada bila velika i obrazovana nacija do ovog krvoprolica.I kod nas je veliki broj obrazovanih ljudi se pokupilo na pocetku gradjanskog rata u Jugoslaviji i odlazili su i poslije.
- don vito
#2240 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Sreca pa ima vec napisano na forumu i moze se kopirati umjesto da se vrijeme gubi na ponovno pisanje onoga sto neki, nazalost, nikako ne mogu shvatiti.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prvo nisu emigranti već izbjeglice, razlika je evidentna. Naravno da izbjeglice imaju pravo izbora ili ti misliš da imaju samo pravo na žicu i kamp shodno tvojim uvjerenjima?
Oni koji su od rata iz Sirije pobjegli u susjedne zemlje - Tursku, Liban, Irak, Jordan (iz opravdanih razloga izbjegli su petu zemlju sa kojom granice - Izrael), to su IZBJEGLICE.
Onda su (nakon mjesec, dva, godinu, dvije, tri) uglavnom ovi iz Turske krenuli ILEGALNO u EU. Usli u EU (Grcka), pa opet izasli (Makedonija, Srbija), pa se vratili u EU (Madjarska), hoce u Njemacku.. Sve bez odgovarajucih dokumenata, mimo oficijelnih granicnih prelaza, jos su se pobunili kad su ih u Madjarskoj pokusali registrovati da vide ko, sta, koliko, odakle, gdje itd itd... Ekipa koja je tako krenula iz Turske u EU - via EU i Zapadni Balkan - zovu se ILEGALNI MIGRANTI.
-
sha_ba
#2241 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Kazem Ti da je to nekada bila velika i obrazovana nacija do ovog krvoprolica.I kod nas je veliki broj obrazovanih ljudi se pokupilo na pocetku gradjanskog rata u Jugoslaviji i odlazili su i poslije.[/quote]Yug wrote: Znas, ljudi cesto lazu
sve si rekao
- Drvosjeca iz Dejcica
#2242 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Čekaj da skontam... Hitpotetički...Bošnjak, Srbin ili Hrvat bježe od rata, izbjegnu recimo u Hrvatsku, budu par mjeseci, 15 dana, godinu i odluče da krenu za Austriju, Njemačku, Kanadu, Ameriku. Tom tvojom nakaradnom logikom oni nisu izbjeglice već ilegalni migranit?don vito wrote:Sreca pa ima vec napisano na forumu i moze se kopirati umjesto da se vrijeme gubi na ponovno pisanje onoga sto neki, nazalost, nikako ne mogu shvatiti.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Prvo nisu emigranti već izbjeglice, razlika je evidentna. Naravno da izbjeglice imaju pravo izbora ili ti misliš da imaju samo pravo na žicu i kamp shodno tvojim uvjerenjima?
Oni koji su od rata iz Sirije pobjegli u susjedne zemlje - Tursku, Liban, Irak, Jordan (iz opravdanih razloga izbjegli su petu zemlju sa kojom granice - Izrael), to su IZBJEGLICE.
Onda su (nakon mjesec, dva, godinu, dvije, tri) uglavnom ovi iz Turske krenuli ILEGALNO u EU. Usli u EU (Grcka), pa opet izasli (Makedonija, Srbija), pa se vratili u EU (Madjarska), hoce u Njemacku.. Sve bez odgovarajucih dokumenata, mimo oficijelnih granicnih prelaza, jos su se pobunili kad su ih u Madjarskoj pokusali registrovati da vide ko, sta, koliko, odakle, gdje itd itd... Ekipa koja je tako krenula iz Turske u EU - via EU i Zapadni Balkan - zovu se ILEGALNI MIGRANTI.
Drugo pojasni glupost kako žele mimo oficijelnih graničnih prelaza? Evo recimo jesu li kupili uredno karte iz Budimpešte za Njemačku? Jesu! Objasni kako je to mimo oficijelnih graničnih prleaza i kako je to ilegalno, kažnjivo i po kojem zakonu? Zašto su ih onda puštali da kupuju karte? Hoće li im Mađarska vratiti pare?
-
Yug
#2243 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Govorim generalno u ex Yu,pogledaj samo sta je obrazovanih ljudi po SAD,Kanadi,zapadnoj evropi,Australiji,i dan danas odlaze.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Naravno. Koliko je onaj JAT-ov pilot sa svojim avionom samo iz Sarajeva za Beograd izvukao ljudi..mislim da je 40.000 ljudi u pitanju u par dana.Yug wrote: Kazem Ti da je to nekada bila velika i obrazovana nacija do ovog krvoprolica.I kod nas je veliki broj obrazovanih ljudi se pokupilo na pocetku gradjanskog rata u Jugoslaviji i odlazili su i poslije.
- don vito
#2244 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Naravno.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Čekaj da skontam... Hitpotetički...Bošnjak, Srbin ili Hrvat bježe od rata, izbjegnu recimo u Hrvatsku, budu par mjeseci, 15 dana, godinu i odluče da krenu za Austriju, Njemačku, Kanadu, Ameriku. Tom tvojom nakaradnom logikom oni nisu izbjeglice već ilegalni migranit?
Iz Hrvatske otici u Austriju, Njemacku, Kanadu, Ameriku nisu mogli kad "oni odluce", bez ikakvih papira, mimo oficijelnih granicnih prelaza nego samo uz pomoc UNHCR-a i uz dogovor i pristanak zemalja koje ih zele primiti.
Dobivali su, uz gore spomenute uslove. Ja znam nasih izbjeglica koji su se iz Zagreba uputili prema zapadnoj Evropi bez odgovarajuci papira, ali nisu dobacili dalje od slovensko-hrvatske granice, mada ih je sa druge strane u autu cekala familija iz Njemacke "garantujuci usmeno" za njih. Ovi Sirijci ne samo da nemaju papire nego cak zaobilaze legalne prelaze i odbijaju se registrovati kad ih privedu zbog ilegalnog prelaska granice.Vidiš to možda ti tako shvataš ali ti ljudi su i u trećim zemljama dobivali uredno status izbjeglice. Dakle logika ti je pogrešna.
Prodaja karte ne znaci i slobodu putovanja. Mora da nikad nisi vidio da sa sarajevskog aerodroma vracaju putnike sa urednom kartom jer nemaju odgovarajucu vizu u neko proslo vrijeme. Iz tog vremena meni se desilo da sam hitno morao u Njemacku, greskom sam prvo kupio avionsku kartu, a onda ganjao sve moguce veze i vezice, dozivio 2-3 neprospavane noci, kako ne bi propala karta koja je u to doba kostala kao moje dvije mjesecne plate. I naravno da im Madjari trebaju vratiti pare za kartu ukoliko ne iskoriste karte.Drugo pojasni glupost kako žele mimo oficijelnih graničnih prelaza? Evo recimo jesu li kupili uredno karte iz Budimpešte za Njemačku? Jesu! Objasni kako je to mimo oficijelnih graničnih prleaza i kako je to ilegalno, kažnjivo i po kojem zakonu? Zašto su ih onda puštali da kupuju karte? Hoće li im Mađarska vratiti pare?
-
Drinski
#2245 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
A jeli problem u tom sto su imigranti muslimani? To je, izgleda, suština cijelog problema: mi ćemo po tvojoj zemlji žariti i paliti a ti nemoj dolaziti ovamo. I pride, dopustićemo genocid u Bosni.
-
Bodkin
#2246 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Zato sto sundosli u tudju zemlju i nemajunpravo izbora nego pravo koje im da ta zemlja. To nikako da skontate licemjeriDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?_BataZiv_0809 wrote:Dakle ovaj tekst, sto je izasao na kliksu, dobro ilustruje situaciju, kaze ovako:
- animals
#2247 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Lijepo im Orban kaze..izbjeglice nisu EU problem,
svi hoce u Njemacku, izbjeglice su Njemacki problem,,
jer problem je sto Njemacka zove te izbjeglice, u zadnji deset dana poceli su glumiti zadnju
oazu demokratije u Svijetu..pa se onda cude sto idu svi njima..ko je tu lud.
iako im je lijepo jedna romkinja rekla zasto dijelite izbjeglice na dobre lose..
primate Sirijce, a ostale odbijate..
svi hoce u Njemacku, izbjeglice su Njemacki problem,,
jer problem je sto Njemacka zove te izbjeglice, u zadnji deset dana poceli su glumiti zadnju
oazu demokratije u Svijetu..pa se onda cude sto idu svi njima..ko je tu lud.
iako im je lijepo jedna romkinja rekla zasto dijelite izbjeglice na dobre lose..
primate Sirijce, a ostale odbijate..
-
Drinski
#2248 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
A jeli Orban pomenuo sta muslimane? Otkud sad to u EU?
-
Bodkin
#2249 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Prvo nisu emigranti već izbjeglice, razlika je evidentna. Naravno da izbjeglice imaju pravo izbora ili ti misliš da imaju samo pravo na žicu i kamp shodno tvojim uvjerenjima?don vito wrote:Mosh misliti bezobrazluka. Trpaju ilegalne migrante u kampove koje oni ne zele umjesto da im daju "slobodu izbora"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja i? Eto treba ih na silu strpati u kampove tamo gdje ne žele, ograditi žicom. Da te pitam, ako je neko izbjeglica, ima li on pravo na slobodu izbora i zašto ne?![]()
Nisu izbjeglice svi. Manje od pola su jzbjeglice
-
Drinski
#2250 Re: Izbjeglice iz Afrike i Azije u Europi...
Jos ce smisliti da muslimani nemaju niti pravo mišljenja, nego moraju biti svi isto programirani u glavi.