Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Danguba

#2226 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Danguba »

spreca wrote:
jesil to poceo raditi u Avazu :lol:
da sam stavio normalan naslov niko ne bi ni otvorio.
tako to ide moj spreca.. :D
spreca

#2227 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by spreca »

Novak20 wrote:Policija je tokom pretresa kuće Mehmeda Tutmića, odbjeglog bivšeg pripadnika ISIL-a pronašla veću količinu eksploziva i naoružanja. U međuvremenu Tutmiću se u bjekstvu pridružio i Latif Talić, još jedan posjetilac sirijskog ratišta.

Više na....

http://www.zurnal.info/novost/19970/pro ... i-municija
ma odmah ih na dozivotnu
spreca

#2228 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by spreca »

Danguba wrote:
spreca wrote:
jesil to poceo raditi u Avazu :lol:
da sam stavio normalan naslov niko ne bi ni otvorio.
tako to ide moj spreca.. :D
zato i kazem....mada sam ja ovo vec vidio na N1
Haman

#2229 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Haman »

HALAL SEKS NA EKS Ko, kako i za koliko ilegalno obavlja „šerijatska“ vjenčanja?!

Image
FOTO: Kuduzović (Agencije)

Sarajevski magazin „Start“ objavio je tekst o ilegalnim „šerijatskim“ brakovima u Sarajevu. Osim naslova „Halal seks na eks“, i podnaslova „ Ljubav na dan, dva, tri... „ i negatorske izjave fetva-emina Enes ef Ljavkovića, te anonimnog, navodno šiitskog, sugovornika, tekst ne sadrži nikakve informacije niti se zasniva na ozbiljnim mišljenjima koja bi dala eventualne odgovore na ovu aktualnu tematiku. Također se tekst može tretirati samo kao jedan od dokaza da u čaršiji „kola priča“ o enormnom broju poligamnih brakova koje masovno prakticiraju selefije.

Na ovu temu su objavljeni mnogo seriozniji tekstovi, kako u lokalnoj, možda više u regionalnoj štampi, o kupovini bosanskih djevojaka od strane bogatih arapskih šejhova koji u posljednjih nekoliko godina naprosto, opsjedaju, Sarajevo. Koliko god ovakvi tekstovi bili tendenciozni, zlonamjerni i senzacionalni u njima ima „zrno istine“. Ako ima i zrno istine, ona zvuči jezivo i stoga je treba istražiti na najseriozniji mogući način.

Za pretpostaviti je da je tekst u „Startu“ bio povod jednom čitaocu portala The Bosnia Times da povjeri svoje osobno iskustvo sa ovim problemom.

On, kako sam tvrdi, ima nekoliko djece od kojih mu je najstarija kćerka preživjela istinsku bračnu golgotu. Navodno ju je kao tinejdžerku slao u džamiju Kralja Fahd, gdje se isticala na vjeronauci svojim znanjem i marljivošću. Kad je stasala u (pre)lijepu djevojku, prema tvrdnjama njenog babe, „zapela je za oko“ jednom mladiću koji je bio selefija. Iako je, kako sam tvrdi, ovaj čovjek veoma pomagao selefijama dajući im prvenstveno pravnu pomoć, bio je stekao visok rejting i povjerenje kod njih. Ipak mu, ni kao takvom, bilo dozvoljeno prisustvo na šerijatskom vjenčanju njegove kćeri. Vjenčanje je tada obavio Nusret Imamović, koji je, kao što je poznato pobjegao u Siriju. On je tadašnjoj mladenki objasnio da joj babo radi za „Taguta“, jer prakticira i vjeruje u laički, dakle nevjernički a ne vjerski zakon, te da stoga nije poželjan da prisustvuje tom vjerskom činu.

Nakon nekoliko godina provedenih u braku sa svojim izabranikom selefijom, kćerka je priznala babi da je izložena maltretiranju i torturi. I pored želje za razvodom od njene strane, nije mogla biti „otpuštena“ sve dok neki šejh to ne dopusti. Ucviljeni otac, kako sam tvrdi, obratio se fetvi-eminu Ljevakoviću, koji ga je uputio na Nezima Halilovića Muderisa. Muderis je nazvao Safeta Kuduzovića i zamolio ga da udovolji ucviljenim ocu, što je ovaj i učinio.

Navodno je otac već pokušavao doći u kontakat sa Kuduzovićem, ali ga je ovaj odbijao primiti. Ono što mu je upalo u oči prilikom pokušaja kontaktiranja Kuduzovića bio je saznanje da on posjeduje spiskove „otpuštenih sestara“ , koje su kao takve slobodne za (pre)udaju.

Sve ovo, prema tvrdnjama ucviljenog oca, upućuje na zaključak da se u Sarajevu selefijskim kanalima masovno dešavaju „šerijatski brakovi“ koje niko ne kontrolira, a očito je da ljudi iz vrha Islamske zajednice znaju za to. Sama činjenica da je Muamer Zukorlić ozvaničio poligamiju, jer živi sa dvije vjenčane žene, i da, kao muftija, nije dobio ni ukor od tadašnjeg reisul-uleme Cerića kad se po drugi put priženio, te da je javno u medijima podržan od dvojice muftija, govori da se vrhuška IZ-e ne protivi poligamiji. Formalno, musliman ne može obaviti vjersko vjenčanje u institucijama Islamske zajednice sa drugom ženom bez razvoda sa prvom. Ali, zato cvjeta biznis „na crno“ u kojem razni mešetari, navodno, usluge za sklapanja ovakvog braka naplaćuju dvije hiljade konvertibilnih maraka.

A što se tiče Arapa, turista ili investitora, njihov rejting je mizeran u očima iskrenih vjernika. Već džematlije zbijaju šale sa Arapima koji bahnu u harem Begove džamije kako nisi došli na molitvu, već da pitaju gdje u blizini ima kabare!

(TBT)
Haman

#2230 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Haman »

Dakle, sve po zakonu pa se nema sta reci. Proknjizeno, zapisano, kasnije razduzeno i stavljeno na spisak cekanja za novu priliku. Ko koga bira i kako to je jos uvijek tajna, ali sigurno neki znaju.

Sve u svemu kako se brojnost vehabija povecava uskoro ce vecina Bosnjaka imati dvije zene, zena na zenu a muskarac na dvije. Dakle nastavlja se brzii seks na eks, natalitet se povecava pa nece biti kuknjve da ce Bosna ostati bez svojih stanovnika. Tako nece biti potrebe za uvozom radne snagdje iz drugih zemalja, samo ne znam kako ce sadasnja vlast razrijesiti problem nezaposlenosti?
Rugafet

#2231 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Rugafet »

Cuj 'spiskove sestara' kao da se radi o dusecima a ne o insanima...Najjaci mi je dio u kojem oni (a to im je inace omiljeni hobi) odredjuju ko je vjernik a ko nije :-) kao oni imaju licencu i pecat, pa kome oni ne ovjere taj nije vjernik. Ne znam na sta ce ovo sve skupa izaci. Na dobro sigurno nece...
SmokingMan

#2232 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by SmokingMan »

Paša koji ti je ovo izvor TBT?
piupiu

#2233 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by piupiu »

SmokingMan wrote:Paša koji ti je ovo izvor TBT?
The Bosnia Times
SmokingMan

#2234 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by SmokingMan »

Blgodarim.
KB9

#2235 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KB9 »

cuj zakon kod vehabija :lol:
Haman

#2236 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Haman »

Ne treba se cuditi. Oni imaju svoje zakone, svoj pogled na zivot, odnose medju ljudima, ko je vjernik a ko nije itd. Pitanje ja samo koliko su ti njihovi zakoni uskladjeni sa zivotom u kome zivimo, i kakave posledice slijede.
Vipsilon

#2237 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Vipsilon »

Nek se Bošnjaci razmnožavaju, šta fali. Ovo je odlična vijest. Jedino tako možemo pobjediti Srbe i Hrvate, seksom.
asurbanipal

#2238 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

'BiH postaje glavni centar za islamističke ekstremiste, mijenja se i kulturološka slika Sarajeva i okolice'

Bosanskohercegovačka tajna služba SIPA u svom je dramatičnom izvješću potvrdila ono na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku.

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju. Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA.

Koliko je alarmantno stanje u BiH, svjesni su i u sigurnosno obavještajnoj službi SIPA-i, što su i naveli u svom izvještaju pod naslovom "Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH".

Halilović je vehabijski emir

Prema SIPA-inom izvještaju, „religijski ekstremizam vehabijsko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno je prisutan, unutar i izvan Islamske zajednice koja i dalje njeguje financijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabijsko- selefističke aktivnosti. Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomažu institucionalizaciji i ukorijenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici. Pojedini članovi i rukovoditelji Islamske zajednice aktivno sudjeluju u afirmaciji i učvršćivanju selefističkog pokreta kao i u zadovoljavanju interesa pojedinih arapskih država, poput Kraljevine Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta. Izvan institucija Islamske zajednice, također, vehabije i selefije iznimno su aktivni.“

U izvještaju se kao jedna od glavnih žarišnih točaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu spominje džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom. Izuzetno je važno što je imam Halilović, unatoč svojoj radikalnoj ideologiji, i danas član Islamske zajednice u BiH. Ova džamija trebala bi biti u ingerenciji Islamske zajednice u BiH, ali ona to de facto nije. Prema izvještaju SIPA-e, „njome izravno upravlja Saudijska Arabija, kao dijelom Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’. S pravom je mnogi smatraju središtem širenja vehabizma u Sarajevu i najvažnijim javnim okupljalištem sljedbenika vehabijske ideologije“.

Interesantno je da se u izvještaju SIPA-e spominje i hotel Terme Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije. Prema SIPA-i, ISIL-ovo podzemlje na ovaj način, a uz pomoć pojedinih članova libijskog diplomatskog zbora prebacuje svoje članove u Bosnu.

Sve ovo događa se na očigled tamošnjih političkih dužnosnika, uz prešutno, i ne samo prešutno odobravanje. U Ministarstvu vanjskih poslova više je puta od Bakira Izetbegovića traženo da Hamiš, veza libijskog ISIL-a s Al-Qa’idom, dobije status diplomata i državljanstvo BiH. Vehabije su u velikom broju prisutni u pojedinim džamijama u rubnim dijelovima Sarajeva, npr. na Ilidži, u Nedžarićima, na Alipašinu polju i sl. Također su njihovi istaknutu predavači vrlo prisutni i aktivni među studentima. Nerijetko organiziraju kolektivna druženja, izlete i seminare na okolnim sarajevskim planinama. To se posebno odnosi na svojevrsne vehabijsko-selefijske komune poput one u Gornjoj Maoči, ali i drugdje. I dok se “trese gora” oko tzv. Paradžemata i “odbjeglih” propovjednika, vehabijsko-selefijski diskurs kroz djelovanje u džamijama i strukturama Islamske zajednice polako ali sigurno nameće se kao svojevrstan mainstream Islamske zajednice, odnosno muslimanskog puka u BiH.

U izvještaju SIPA-e navodi se kako je „posljednjih godina posebno zanimljivo tržište nekretninama, odnosno kupnja zemljišta u okolici Sarajeva i njegovo preprodavanje šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta. Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pripadnici i simpatizeri vehabizma.“

SIPA-u najviše zabrinjava što „ovdašnji odvjetnici, javni bilježnici i pojedini općinski službenici sve više iskazuju poštovanje prema tome učenju i aktivno sudjeluju u promjeni kulturološke slike Sarajeva i okolice.

Regrutni centri

Ove gospodarske aktivnosti, gradnja naselja i širenje mreže utjecaja u lokalnim vlastima, mogle bi dugoročno doprinijeti pretvaranju BiH u glavni tranzitni, ali i regrutni centar ekstremizma, s obzirom na to da su medijski izuzetno jaki. Imaju portale Minber, Saff i Islambosna koji već godinama nesmetano rade na promociji i širenju vehabijskog učenja u BiH“.

Interesantno je da se, na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u intervjuu za Defense News komentirala situaciju u BiH, najviše obrušio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, bivši reisa-l-ulema Mustafa Cerić, koji je sam najviše odgovoran za današnje stanje u BiH. Zahvaljujući upravo njemu, u vrijeme dok je bio na čelu mešihata Islamske zajednice BiH vehabijsko-selefijski pokret se širio, dok je za vehabije uvijek govorio kako su dobri i plemeniti „novi muslimani“.

http://www.vecernji.hr/svijet/sipa-saud ... om-1133263
KB9

#2239 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KB9 »

sejh ovaj, sejh onaj

ode studirat kod arapa i vrati se ovamo imat svoju sektu uz stranicu na fejsu

:bih:
asurbanipal

#2240 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

KB9 wrote:sejh ovaj, sejh onaj

Ja sam mislio da imaju 100-injak grupa na facebooku, međutim, nakon jutrošnjeg pregleda mislim da je ta brojka veća od hiljadu. Ukucaj npr. grupe slatkorječivog naziva: Islamski brak, Brak u islamu, Ljubav u ime Allaha, Ne tuguj, Allah je s tobom, ili npr. U ime Allaha koja ima 122.000 simpatizera. Većinu tih grupa vode ljudi vehabijske orjentacije. Da ne govorimo o onim grupama koje su vezane za njihove stranice kao Saff, Minber, ili neke od da'ija. Imaju čak i svoju televiziju. Islam my life TV (IML TV).

https://www.facebook.com/IMLBA

Novi reis će vjerovatno biti neko iz njihovog okruženja. Kuduzović je jedan od favorita. :mrgreen:
mousstapha

#2241 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by mousstapha »

asurbanipal wrote: Novi reis će vjerovatno biti neko iz njihovog okruženja. Kuduzović je jedan od favorita. :mrgreen:
Bježi tamo, jezik pregrizo. :D
Rugafet

#2242 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Rugafet »

Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujemo.

Ovo sve skupa na dobro ne moze izac, to je sigurno.
asurbanipal

#2243 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

mousstapha wrote:
asurbanipal wrote: Novi reis će vjerovatno biti neko iz njihovog okruženja. Kuduzović je jedan od favorita. :mrgreen:
Bježi tamo, jezik pregrizo. :D

Evo, već je stigao demant članka u Večernjem listu, naravno preko IML TV.

Hassan Haidar Diab je šija iz Libanona koji više od 30 godina živi u Zagrebu i svoju mržnju prema muslimanima sunijama sije po medijskom prostoru nanoseći veliku štetu odnosima muslimana i hrvata kako u Hrvatskoj tako i u BiH. Hassan je lažov koji uglavnom piše naručene tekstove...

Pogledati komentare na fb grupi ispod vijesti :mrgreen:

https://www.facebook.com/IMLBA/posts/1411546542210401
Dr. Kuca

#2244 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Dr. Kuca »

Ima toga, ali ni blizu kako se prikazuje, niti su svi zadojeni ni nastrojeni za rat itd. Jbga ovdje je svako vehabija ko ide u dzamiju ili upraznjava vjeru, ostaci iz komunizma, plus komplekse koje nabijaju komsije iz susjednih zemalja i Doda. Vise imas ustaskih i cetnickih pokreta u regionu i u BiH nego vehabija.
Nadzorna_ploca

#2245 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Nadzorna_ploca »

Đe se okupljaju te vehabije da odem i ja. :skoljka:
KB9

#2246 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by KB9 »

asurbanipal wrote:
KB9 wrote:sejh ovaj, sejh onaj

Ja sam mislio da imaju 100-injak grupa na facebooku, međutim, nakon jutrošnjeg pregleda mislim da je ta brojka veća od hiljadu. Ukucaj npr. grupe slatkorječivog naziva: Islamski brak, Brak u islamu, Ljubav u ime Allaha, Ne tuguj, Allah je s tobom, ili npr. U ime Allaha koja ima 122.000 simpatizera. Većinu tih grupa vode ljudi vehabijske orjentacije. Da ne govorimo o onim grupama koje su vezane za njihove stranice kao Saff, Minber, ili neke od da'ija. Imaju čak i svoju televiziju. Islam my life TV (IML TV).

https://www.facebook.com/IMLBA

Novi reis će vjerovatno biti neko iz njihovog okruženja. Kuduzović je jedan od favorita. :mrgreen:
kad ti ne bude mrsko procackaj malo da vidis u kojoj mjeri su medju njima bivsi narkomani, carsijska spadala i ostala bagra ispranih mozgova kojima je sad finansiranje od vehabija jedini moguci priliv novca do kraja zivota :-D
Rugafet

#2247 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Rugafet »

asurbanipal wrote: Pogledati komentare na fb grupi ispod vijesti :mrgreen:

https://www.facebook.com/IMLBA/posts/1411546542210401
Sve akademik do akademika, rodila ih majka pametne.
jao_situacije

#2248 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by jao_situacije »

bez obzira što ima vehabija, i što je fahdova džamija okupljalište, to i dalje ne umanjuje činjenicu da ovaj diab svako malo napada muslimane i u hr i u bih
izmišljao je nekakve fetve, svako malo napiše arbih je organizacija koja su sačinjavali teroristi, bošnjaci prave halifat itd.
trebalo bi podići optužnicu zbog falsificiranja službenih izvještaja i tražiti izručenje u bih, pa onda nek piše bljuvotine
Fudo Bosna

#2250 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Fudo Bosna »

Ma jedno je pozadina i nijjet pisanja ovog čovjeka, i koliko je ovo pisanje "objektivno i dobronamjerno"...

Sasvim je drugi "par cipela", što nažalost , neke stvari stoje, što se wehabizam, nažalost duboko involvira i nameče kao nešto, " prirodno" pa čak i našoj IZ, i tamo ima nažalost ponešto fanova, a svi se kao, "prave naivni", mislim da se IZ konačno mora jasno odrediti, jer SAFF npr, uzima sebi za pravo da nameće ostalim muslimanima, šta se smije a šta ne raditi od IZ a pa do naše BIH bošnjačke vanjske politike ,(primjer napada verbalnih na pr dr Hafizovića, pr dr Samira Beglerovića, pr dr Durakovića, pr Džeke, pr hfz Bugarija, pr mr Karalića itd, (valjda su se toliko osilili da ih se , "ne smije" ni kritikovati), hrabrost da čak imaš kritiku zvanične politike.

Uzmi samo drskost jednog pr dr. Kuduzovića, pr hfz Semira Imamovića, bezobrazluk i bahatost pr dr Safveta Halilovića, neka ih,i pojedinaca i organizacija svako ima pravo u okviru dina, muslimani su. selefijski su časopisi/udruženja portali, ali SAFF, Akos, Minber, i slična udruženja ili portali su , (osim naivnima), žestoki propagatori wehabijske ideologije u BIH ...

Mislim, kakva je svrha dovoditi u red selefijske paradžemate kada u BKC , Skenderiji na Bistriku itd imaš svake hefte okupljališta daijja i ispiranje mozga , novoj i novoj omladini, (uglavnom ljudi koji več klanjaju i vjernici su), čemu "uvođenje muslimana" u vjeru, ali ne , prevedi ih na "selefizam", tu IZ mora oštrije mnogo da se odredi , jer ako mogu biti beskompromisni prema sufijjama i ovoj maloj koloniji šijja, e Boga mi , ovo kod wehabija je odavno prestalo biti "marginalno" i prelazi granicu umjerenosti a prerasta u bahatost i drskost...

Ovo vidi svaki prosječan vjernik pripadnik hanefijskog mezheba /maturidijjske akide, to vidimo i vidim i sam , svakodnevno, u skoro pa svakoj sarajevskoj džamiji i ne treba se praviti "lud" i stavljati glavu pod tepih, wehabije su , kada je u pitanju vjerski živor muslimana u BIH, problem NO 1 !!!

Uglavnom, pisanje ovog lika je, po meni: tendeciozno, drsko, prenapuhano, ali nisu "selefije" , ponajprije i ponajviše nama, muslimanima/vjernicima u BIH, nimalo , kao eto, malen ili "naivan" problem ...

Ne trebamo dozvoliti da nam pripadnici jedne manjinske grupe muslimana /sekte, ukazuju na djelovanje druge muslimanke /sekte, trebamo sami poraditi na odgoju i vjerskom obrazovanju naše omladine, nije dovoljno samo uz Ramazan i 30 tak dana u Rebiuul evvelu, ili za Bajrame...
Last edited by Fudo Bosna on 07/12/2016 07:57, edited 8 times in total.
Locked