"Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post Reply
energy star

#2226 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
Ta cijela ravnica je ne naseljena. Imas samo poljoprivredu.
Ova ravnica je 'Bijelo POlje' a nije 'Bijela'.

I gusto je naseljena i sigurno neće ići kroz nju milijun posto.

Ali dobro to, pustimo sad to, nego de ti nama reci poslije Mostara kuda se trasa nastavlja?
:D :D
energy star

#2227 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
:lol: :lol:

Rijeka bijela ti je kod Konjica. Autoput ide kroz Prenj. Znas valjda sta je Prenj? Kada put prodje kroz Prenj moze samo izaci ovdje:

Image

Pogledaj na google earth dali je taj dio naseljen. Evo mozes i pogledati na slici koju sam postavio. Imas ogromnu ravnicu sa iskljucivo poljoprivredom. i onda jako ne naseljen teritorij od par kilometara. I tu vec nailazimo na danasnji autoput.

Ovu liniju sam povukao a da ne ugrozim cak niti jednu kucu.
http://otvoreno.ba/regije/mostar/27055- ... od-mostara
tandmand

#2228 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

Bas me zanima, koje bi to teritorije bar teoretski mogle biti izdvojene iz RS i pripojene hrvatskom entitetu.
Popovo polje, Sipovo ?
energy star

#2229 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

tandmand wrote:Bas me zanima, koje bi to teritorije bar teoretski mogle biti izdvojene iz RS i pripojene hrvatskom entitetu.
Popovo polje, Sipovo ?

Dok Zlaja, Bakir i Bake govore da je 'RS naša realnost i da se bez srpskog naroda ne može ništa mijenjati' nema nikakve teorije da se i jedan pedalj može izdvojiti
tandmand

#2230 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by tandmand »

energy star wrote:
tandmand wrote:Bas me zanima, koje bi to teritorije bar teoretski mogle biti izdvojene iz RS i pripojene hrvatskom entitetu.
Popovo polje, Sipovo ?

Dok Zlaja, Bakir i Bake govore da je 'RS naša realnost i da se bez srpskog naroda ne može ništa mijenjati' nema nikakve teorije da se i jedan pedalj može izdvojiti
Mozda ipak ima teorije, ako se ponude ustupci srpskom narodu u Hrvatskoj.
Image
energy star

#2231 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

tandmand wrote:
energy star wrote:

Mozda ipak ima teorije, ako se ponude ustupci srpskom narodu u Hrvatskoj.
Image
Ne možete više računati na srpsku pomoć.
Nema ih u Hrvatskoj a ni u FBiH.

Da će ići iz RS napadati Hrvate u FbIH, nosi dozu rizika, velikog rizika!
energy star

#2232 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
Dakle nakon prolaska autoputa kroz tu ravnicu nema sanse da se tu ne pocne graditi grad. Plus sto neretva prolazi pored.
Slažem se da će se tu možda početi novi grad. Novo Posušje recimo.
Naime, ako autocesta spaja velegrad Sarajevo sa Mostarom a Mostar sa škutorijom šta misliš hoće li Bošnjaci Sarajeva dolaziti u hercegovački krš ili će iz škutorskih zabiti dolaziti u Mostar?
:D :D :D
palermo

#2233 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by palermo »

A ima li negdje u blizini Chmolje....ova je tema odavno zaslužila ključ.....što je više čitaš i sam postaješ gluplji
energy star

#2234 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
Hajde prvo da se slozimo dali je to ta trada ili nije. Opet si poceo da saltas na drugu temu. Je li od prilike to ta trasa. Znaci ta linije iznad Humilisana i onda kroz Kutilivac i kroz Prenj?
NIje mi jasno zašto ti je tako važno.
Taj dio trase je jedan od najnepoznatijih i najmjenjanijih. Ne znam zašto!

Trasa će samo dodirivati kutilivač zbog izlaza sa autoceste ali kao što u onom linku kaže neće skoro nijednu kuću izmjestiti.

Ali koliko se meni čini ta trasa i istočno od MOstara još službeno nije objavljena!

Ako na netu ne možeš naći službeno točnu trasu oko mostara to znači da nije ni usuglašena
Last edited by energy star on 11/08/2014 22:42, edited 2 times in total.
stakasa

#2235 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by stakasa »

energy star wrote:
KumAlijaa wrote:
Dakle nakon prolaska autoputa kroz tu ravnicu nema sanse da se tu ne pocne graditi grad. Plus sto neretva prolazi pored.
Slažem se da će se tu možda početi novi grad. Novo Posušje recimo.
Naime, ako autocesta spaja velegrad Sarajevo sa Mostarom a Mostar sa škutorijom šta misliš hoće li Bošnjaci Sarajeva dolaziti u hercegovački krš ili će iz škutorskih zabiti dolaziti u Mostar?
:D :D :D
Herceg Bosno volim te do Hita, poslje Hita zaboli me kita
energy star

#2236 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:

To je bitno jer je ta ravnica jedina plodna ravnica u kojoj nije izgradjen grad. A posto ce jedan autoput prolaziti pravo kroz tu ravnicu; znaci da ce se tu graditi. Jer tu je neretva i tu je autoput a tu je i Mostar sa jedne strane a Konjic sa druge strane.

Autoput nakon sto prodje kroz Prenj mora proci kroz ovu ravnicu. Nema druge opcije. Jedina druga opcija bi bila da se izgradi jos dodatnih 30 kilometara tunela i da sav autoput prodje kroz planinu kako bi se izbjegla ravnica. No to nema veze sa logikom.
Prostor je veoma atraktivan i to nije upitno.
Ali je smiješno da je to jedini pravac širenja grada Mostara.
Ogrommne su površine južno od Mostara pogodne za to, počevši od Rodoča i Jasenice pa dalje južno prema Čapljini.
Praktički se može naseliti cijeli potez Mostar-Čapljina uz Neretvu, osim par tjesnaca
energy star

#2237 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
Ako pogledamo na google-earth odmah je jasno da Zapadni Mostar nema potencijala za sirenje.
Image

Jok nikako
:D

sva ova ravnica što oko vidi je zapadni mostar
energy star

#2238 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote: Ako 2040. Mostar bude velegrad onda ce to biti zato sto je se prosirio na taj teritorij.
Bijelo polje je prekrasan prostor i to se slažem s tim.
Ali na izlazsku iz bijelog polja prema sarajevu su takve klisure da tu nema šanse za neki zahvat.
lakše bi nešto na prenju bilo raditi nego tu.
dok s druge strane potez mostar-čapljina bukvalno može biti jedan megalopolis te 2040 :D
samo probiti tunel kroz Hum!
:D :D
energy star

#2239 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
Pa to je sve Bosnjacki teritorij. Ja ovdje na ovoj slici vidim 3 dzamija i 0 crkvi. :lol:

Koje ste vi lolcine. :D
Mi smo Europa,multikulturizam, nismo islamski emirat ko neki!
energy star

#2240 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

http://www.panoramio.com/photo/16379711

Pravac širenja megalopolisa Mostar-Čapljina
vee-jay

#2241 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by vee-jay »

energy star wrote:
Popovo polje, Sipovo ?

Ali oni kazu da je i ovakva Federacija realnost. Dakle sta oni kazu, tako je :sad:
Sinapsa

#2242 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Sinapsa »

vee-jay wrote:
energy star wrote:
Popovo polje, Sipovo ?

Ali oni kazu da je i ovakva Federacija realnost. Dakle sta oni kazu, tako je :sad:
Puj, pike to ne vazi :D
energy star

#2243 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Bošnjaci napustili ogromna područja istočne hercegovine i istočne bosne da bi naselili Mostar

Bošnjačka novoizgrađena naselja

Kutilivac
Image
Opine
Image
pa i Mostar
Image

I opet džaba sve.
Škutori jure ka 2/3 većini ko Charles Barkley na koš!
Mister Yes

#2244 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

Hafis wrote: Da ti pomognem s još jednom lakšom verzijom: 'Veliš:'I šta će sada EU? Htjeli bi da kaparišu BiH ali da bi to uradili moraju udovoljiti Bošnjacima i Srbima.......'' - jest li logika. A što ne bi udovoljili svim trima stranama?
Zato što to očigledno nije moguće. I sam znaš da niko neće da popusti u svojim maksimalističkim ciljevima. Evo ti si pametan i obrazovan čovjek pa opet ni ti nisi spreman za kompromise. Ja stavio kartu u kojoj ono što je danas zajedničko (ono što je u mješovitim kantonima) i dalje ostaje zajedničko (u distriktima). I tvoja reakcija „zašto da damo Stolac i Neum“. Ako si ti toliko slijep i nespreman za kompromise šta očekivati od nekog VKV radnika? Nema tu dogovora i znaju to stranci.
Hafis wrote:Recimo, sada da je Hrvata duplo manje od Srba u BiH...znači li to nešto? Je li to dovoljno ubjedljivo da se može ignorirati?
Nema smisla da porediš broj Hrvata i Srba jer oni ne dijele entitet. Hrvati su u entitetu sa Bošnjacima.
Hafis wrote:Kažeš dva građanska entiteta - Vjeruješ li ti, sada te ozbiljno pitam, kada bi u nekom SF scenariju postojala takva mogućnost, vjeruješ li ti da Bošnjaci imaju dovoljno ekonomskog, kulturološkog, političkog, sociološkog i ostalog potencijala da amortiziraju sva nacionalna trvenja i nezadovoljstvo u federaciji i sve to vremenom pretvore u građanski entitet? Pod tim mislim prvenstveno na to ''vremeom''. Koliko bi vremena bilo potrebno, normalno pod uvjetom da se nitko ne buni i surađuje u potpunosti s tim procesom?.
Vjerujem. Trvenja se kreiraju sa vrha a običan narod ima pametnijeg posla. Izuzev Mostara Hrvata i nema u gradovima a šta rade na selima nije bitno.
Hafis wrote:Upamti - manji je trud, a i mnogo lakši način napraviti tri jedinice, nego ulaziti u riskantan potez gušenja jednog naroda u nekakvom tzv. ''graDŽanskom entitetu'', pogotovo sada.
Ma kakvo gušenje jednog naroda. Možemo govoriti samo o ostacima naroda pri čemu je puno više Mađara bilo u Vojvodini nego što je ostalo Hrvata na području od Travnika do Neuma. Idemo svi u EU a tamo je već Hrvatska. Kakvo gušenje kakve trice.
Hafis wrote:Svaka buduća ponuda budi siguran biti će na fonu regionalizacije...kakve i u kojem obliku, to još nitko ne zna.
Dobićete izbornu jedinicu a izgubiti kantone. Idemo u EU gdje je već matica. Živio.
energy star

#2245 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

KumAlijaa wrote:
energy star wrote:Bošnjaci napustili ogromna područja istočne hercegovine i istočne bosne da bi naselili Mostar

Bošnjačka novoizgrađena naselja
Koliko znam danas cinite 50% Mostara. A kada bi za 15 godina i nekim cudom dosli na 2/3; opet bi bili zbijeni u tom zapadnom dijelu u kotlini. No mi cemo preuzeti cijeli Mostar. Cijeli Mostar ima tek 100.000 stanovnika po zadnjem popisu. Tek pola toga su Hrvati.

Image

Image

Image

oćete oćete
2027.
hidžretske
energy star

#2246 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by energy star »

Mister Yes wrote:
Ma kakvo gušenje jednog naroda. Možemo govoriti samo o ostacima naroda pri čemu je puno više Mađara bilo u Vojvodini nego što je ostalo Hrvata na području od Travnika do Neuma. Idemo svi u EU a tamo je već Hrvatska. Kakvo gušenje kakve trice.
Ostaci točno kojeg naroda?

Image
Mister Yes

#2247 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Mister Yes »

:lol:
Nomo

#2248 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Nomo »

Mister Yes wrote::lol:
ko se zadnji smije ....naj ....
zavrzlama

#2249 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by zavrzlama »

Ne svodi se moje pisanje ''na zamotanu"Islamofobiju Evrope" već upravo suprotno - ti to sam i navodiš, a ja te pokušavam razuvjeriti, da i nije baš tako crno kako ti se čini.
:D ..ne treba da me razuvjeravas da nije sve tako crno kako mi se cini...meni je rahat patnja potaman,tebi kako vidim nije..a to za islamofobiju,pa izmedju redova jedina slamka za koju se hvatas je upravo ona,jer tvoje nerealne i aparthejdske politicke mariufetluke je jedino moguce ostvariti ukoliko se pojavi jaca evropska islamofobija naspram BIH muslimana....

tvojoj politickoj orijentaciji fali pragmatizam i poznavanje geo-strateskih interesa u svijetu..vjeruj da je evropi veci interes cjelovita BIH i bosnjaci kao sekularan narod bez svoje drzavice,NEGO izlazenje u susret saci hrvata u BIH kojima je uzor mali ausvic i komadic istog za sebe....

Nemoj se iznenaditi kad treci entitet skoci u usta samim hrvatima koji ga prtizeljkuju,kad na povrsinu izadje "stvarni razlog stvaranja istog".treci uopste nije radi ranopravnosti hrvata ,nego iskljucivo kao sredstvo za nametanje neravnopravnosti drugima...uskoro ces se uvjeriti u ovo 8)
Itakoto

#2250 Re: "Prudski sporazum" ponovo aktivan

Post by Itakoto »

Jao teme... :-) ne da mi se sve citati ali zadnjih 10ak komentara je za plakati. Evo sad ce treci a i Hrvata u BiH ce brzo nestati. Zadovoljni?
Post Reply