Hafis wrote:
Da ti pomognem s još jednom lakšom verzijom: 'Veliš:'I šta će sada EU? Htjeli bi da kaparišu BiH ali da bi to uradili moraju udovoljiti Bošnjacima i Srbima.......'' - jest li logika. A što ne bi udovoljili svim trima stranama?
Zato što to očigledno nije moguće. I sam znaš da niko neće da popusti u svojim maksimalističkim ciljevima. Evo ti si pametan i obrazovan čovjek pa opet ni ti nisi spreman za kompromise. Ja stavio kartu u kojoj ono što je danas zajedničko (ono što je u mješovitim kantonima) i dalje ostaje zajedničko (u distriktima). I tvoja reakcija „zašto da damo Stolac i Neum“. Ako si ti toliko slijep i nespreman za kompromise šta očekivati od nekog VKV radnika? Nema tu dogovora i znaju to stranci.
Hafis wrote:Recimo, sada da je Hrvata duplo manje od Srba u BiH...znači li to nešto? Je li to dovoljno ubjedljivo da se može ignorirati?
Nema smisla da porediš broj Hrvata i Srba jer oni ne dijele entitet. Hrvati su u entitetu sa Bošnjacima.
Hafis wrote:Kažeš dva građanska entiteta - Vjeruješ li ti, sada te ozbiljno pitam, kada bi u nekom SF scenariju postojala takva mogućnost, vjeruješ li ti da Bošnjaci imaju dovoljno ekonomskog, kulturološkog, političkog, sociološkog i ostalog potencijala da amortiziraju sva nacionalna trvenja i nezadovoljstvo u federaciji i sve to vremenom pretvore u građanski entitet? Pod tim mislim prvenstveno na to ''vremeom''. Koliko bi vremena bilo potrebno, normalno pod uvjetom da se nitko ne buni i surađuje u potpunosti s tim procesom?.
Vjerujem. Trvenja se kreiraju sa vrha a običan narod ima pametnijeg posla. Izuzev Mostara Hrvata i nema u gradovima a šta rade na selima nije bitno.
Hafis wrote:Upamti - manji je trud, a i mnogo lakši način napraviti tri jedinice, nego ulaziti u riskantan potez gušenja jednog naroda u nekakvom tzv. ''graDŽanskom entitetu'', pogotovo sada.
Ma kakvo gušenje jednog naroda. Možemo govoriti samo o ostacima naroda pri čemu je puno više Mađara bilo u Vojvodini nego što je ostalo Hrvata na području od Travnika do Neuma. Idemo svi u EU a tamo je već Hrvatska. Kakvo gušenje kakve trice.
Hafis wrote:Svaka buduća ponuda budi siguran biti će na fonu regionalizacije...kakve i u kojem obliku, to još nitko ne zna.
Dobićete izbornu jedinicu a izgubiti kantone. Idemo u EU gdje je već matica. Živio.