ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2226 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

Image

budjetlije na Haparatima :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jeba vas fadilj da vas jebal :mrgreen:
Alfons Kauders

#2227 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Alfons Kauders »

PeppermintSA wrote:
Alfons Kauders wrote:
Tacno se po ovom navodnom strahu da primjetiti ko je gdje ispekao zanat. Ljudi koji savjesno i marljivo rade svoj posao, u bilo kom sektoru, nemaju se cega plasiti, niti ce kad imati.

Zna se ko se plasi reda i rada. I neka. :izet:
A kako se to savjesno radi u granapu ili trafici? Pustite mitomaniju, poenta je da svaki radnik mora imati svoja prava. To radnici u privatnom sektoru nemaju, a ovim će se zakonom to legalizovati. Radnik i treba da bude zaštićen kao bijeli medvjed jer na njemu počinje svijet, a ne na poslodavcu.
Prava koja se mogu oduzimati i davati ne postoje, sto ce reci da su prava mit.

Ako se vec ne moze popraviti situacija u privatnom sektoru, neka onda i njima bude isto. Mozda onda bude vise pritiska da se situacija popravi za sve, a ne samo za odabrane?
mirza_15

#2228 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Kvalifikacija "kvalitetan radnik" ima smisla recimo u mojoj struci. "kvalitetan konobar, prodavacica, cistacica.... toga na bacanje ima kod nas. Problem liberalnog trzista rada kod nas je sto imas veliki broj nezaposlenih. Na kraju se to kod nas svodi na to ko ce moci da radi duze za manje para. Tu su u ocitoj prednosti mladji ljudi koji nemaju porodicu ili recimo atraktivne mladje djevojke. Kako ce se u takvoj trzisnoj utakmici takmiciti neko stariji? Pa cak i da uspije sta mu ostane od zivota? Kada se posvetiti porodici? Takva situacija na niskokvalifikovanim poslovima je vec sada jer se zakon krsi. Novim ce to samo biti legalizovano. Cijena rada pada, a to naravno odgovara poslodavcima i onim koji ce to tek postati (dovesce ih mmf). I umjesto da se posvete provedbi zakonskih odredbi i zastiti radnika (posebno onih u poznijim godinaka koji nisu vise produktivni kao oni mladji) vlast donosi novi zakon koji se opet nece provoditi, a neke negativne prakse u realnom sektoru legalizuje.
Freamon Lester

#2229 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

mirza_15 wrote:Kvalifikacija "kvalitetan radnik" ima smisla recimo u mojoj struci. "kvalitetan konobar, prodavacica, cistacica.... toga na bacanje ima kod nas. Problem liberalnog trzista rada kod nas je sto imas veliki broj nezaposlenih. Na kraju se to kod nas svodi na to ko ce moci da radi duze za manje para. Tu su u ocitoj prednosti mladji ljudi koji nemaju porodicu ili recimo atraktivne mladje djevojke. Kako ce se u takvoj trzisnoj utakmici takmiciti neko stariji? Pa cak i da uspije sta mu ostane od zivota? Kada se posvetiti porodici? Takva situacija na niskokvalifikovanim poslovima je vec sada jer se zakon krsi. Novim ce to samo biti legalizovano. Cijena rada pada, a to naravno odgovara poslodavcima i onim koji ce to tek postati (dovesce ih mmf). I umjesto da se posvete provedbi zakonskih odredbi i zastiti radnika (posebno onih u poznijim godinaka koji nisu vise produktivni kao oni mladji) vlast donosi novi zakon koji se opet nece provoditi, a neke negativne prakse u realnom sektoru legalizuje.
Image

Inace mirza_15 je kolega iz telecoma.

Image
radostan dan

#2230 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by radostan dan »

kakvih sve ovdje na temi krsta hegedušića ima, mila majko... :sad:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2231 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:Ako se vec ne moze popraviti situacija u privatnom sektoru, neka onda i njima bude isto. Mozda onda bude vise pritiska da se situacija popravi za sve, a ne samo za odabrane?
Suština... baška što se više neće moći plaćati radno mjesto u BIH
Telecomu.. Kako god, ovo je samo početak, još puno bolnih rezova će biti, a hoćemo li u EU, hoćemo? E, pa to je cijena, ne odlaska u EU nego ispravke dvodeceijske politike. Ko se u nju uklopio "po zakonu" to mu teže pada, očigledno.
mirza_15

#2232 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Zajedno sa fadilom slave oni iz udruzenja poslodavaca. Crkose od smijeha. Kazu, mi ga sukamo ovim nasim uposlenicima, a oni nam jos pljescu.
Stihy

#2233 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Stihy »

gidra wrote:
KatarinaKosaca wrote:
pici wrote:ma kome.BA priĆašH...vidišH da im šHalteruše, budjetlije, uhljebi iz gujCe vire... gazda uštrojio... eeee moje roblje :kiss:
Jel zaista misliš da je održivo da 75% ukušnog prihoda jedne zemlje ide na plaće budžetlije? Ako misliš da je to ok, dok tvornički radnik istih kvalifikacija ima duplo manju plaću koji obezbjeđuje priliv novca u budžet, onda ok. Ili misliš da je ok djecu naše djece zaduživati samo za vaše plaće? Da se derete na građane na šalteru zvuzvrat?
Mozes li ti meni reci sta ce se promjeniti ovim Zakonom radniku kjkp Rad? Ili radniku BHTelecoma, ne namiruju se iz budžeta, imaju svoje pare, posluju za nase prilike prilicno dobro?
Ukidaju se kolektivni ugovori tj glavna zaštita radnika u tim kompanijama a samim tim i svrha postojanja sindikata.

Otvaraš mogućnost da sve privatiziraš i prepolovis broj radnika i smanjiš plate u svim preduzećima bez straha od tužbi.

To nije nešto što će naći na neku empatiju "naroda" kad kažeš da ti privatiziraju Telecom ili EP, ali kad na red dođu škole, zdravstvene ustanove, policiju , sudstvo.... tad će već biti kasno.

Umjesto da rad na crno i izbjegavanje uplate doprinosta bude drakonski kažnjeni momentalnim pljenidbama imovine, oni donose ovakav "neoliberalni" zakon...
kamen spoticanja

#2234 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by kamen spoticanja »

pici wrote:Image

budjetlije na Haparatima :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: jeba vas fadilj da vas jebal :mrgreen:
Pici na aparatima :mrgreen:
Hebi ga,nisam odolio :mrgreen:
House

#2235 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by House »

fadile majstore! :lol: pišanje po budžetlijama :lol: :lol: :lol:
Freamon Lester

#2236 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

mirza_15 wrote:Zajedno sa fadilom slave oni iz udruzenja poslodavaca. Crkose od smijeha. Kazu, mi ga sukamo ovim nasim uposlenicima, a oni nam jos pljescu.
Image

Image
palermo

#2237 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by palermo »

Alfons Kauders wrote:
Ako se vec ne moze popraviti situacija u privatnom sektoru, neka onda i njima bude isto. Mozda onda bude vise pritiska da se situacija popravi za sve, a ne samo za odabrane?
Vala mi i nije neki razlog ovo što ti navede. By the way što se ne može popraviti situacija u privatnom sektoru ???

Ono zbog čega sam ja za ovaj Zakon je što (barem se nadam) otvara vrata promjeni svijesti kod naših ljudi, i razbija iluzije nasljeđene samoupravno-socijalističkih zlatnih vremena o tom da država treba da ti omogući posao, da ćeš cijeli vijek provesti na jednom poslu, od ideji da je pravi posao onaj koji ti je na kućnom pragu, o tome da kad jednom dobiješ posao više ništa ne moraš učiti...i tako dalje i dalje

Jasno je meni da jedan Zakon to ne može postići ali bitno je ući u taj proces.....
sarlo

#2238 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by sarlo »

Ako se ovaj Zakon usvoji u roku od mjesec dana, do Nove godine vecina uposlenika u FBiH ce imati osjetno manja primanja.
I doci ce do masovnog otpustanja u privatnom sektoru, uposlenik u privatnom sektoru ce biti rob.
Drinski

#2239 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Drinski »

U politici je jako bitno dobiti pare bogatih i glasove siromasnih, to osigurava jos jedan izbrni ciklus.
KatarinaKosaca

#2240 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Stihy wrote:Ukidaju se kolektivni ugovori tj glavna zaštita radnika u tim kompanijama a samim tim i svrha postojanja sindikata.

Otvaraš mogućnost da sve privatiziraš i prepolovis broj radnika i smanjiš plate u svim preduzećima bez straha od tužbi.

To nije nešto što će naći na neku empatiju "naroda" kad kažeš da ti privatiziraju Telecom ili EP, ali kad na red dođu škole, zdravstvene ustanove, policiju , sudstvo.... tad će već biti kasno.

Umjesto da rad na crno i izbjegavanje uplate doprinosta bude drakonski kažnjeni momentalnim pljenidbama imovine, oni donose ovakav "neoliberalni" zakon...
Dolaskom konkurencije ovoj firmi dvije-tri familije i nekoloiko propalih pljevaljki, te plaćenih radnih mjesta, pretplatnici sau samo dobili. Mislim na fiksnu telefoniju i internet Telemacha, te njihovu uslugu. Empatija naroda već postoji, naravno onog dijela koji je prestao pušiti foru o "zlatnoj koki" od koje nema ništa, baš ništa. Jednako lako i dobro će prihvatiti i privatnika koji će se ponašati kaoTelamach, a ne kao tipična Telecom šalteruša... Škola se sa ovim ne može porediti, ali baš iz privatnih škola ima puno budžetskog kadra, visokih privatnih škola :D
mirza_15

#2241 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Izgledas bolje nego sto sam mislio lester :mrgreen:
KatarinaKosaca

#2242 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by KatarinaKosaca »

Freamon Lester wrote:Image

Image
:D
Freamon Lester

#2243 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Freamon Lester »

mirza_15 wrote:Izgledas bolje nego sto sam mislio lester :mrgreen:
Od 20.12 sam vas tamo ubjedjivao da ste najebali i da radite jako lose ali jok. Sutra kad dodjes na posao pogledaj kolegu lijevo i kolegu desno. Oni tu nece biti u narednih 24 mjeseca. :izet:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2244 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by pici »

kamen spoticanja wrote:
pici wrote:Image

Pici na aparatima :mrgreen:
Hebi ga,nisam odolio :mrgreen:

eto vama pred SDA centralu uhljeba da mirno i dostojansveno skrše fadilja i baketa... zelene članske knjižice na Haparatima :mrgreen:
House

#2245 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by House »

da vidimo hoće li šumska usvojiti ovaj zakon :D tamo će biti krvi do koljena
don vito

#2246 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by don vito »

Freamon Lester wrote:
mirza_15 wrote:Zajedno sa fadilom slave oni iz udruzenja poslodavaca. Crkose od smijeha. Kazu, mi ga sukamo ovim nasim uposlenicima, a oni nam jos pljescu.
Image

Image
:lol: :lol: :lol: :lol:

Jadni telekomovci, vazda im neko shuka, prvo Telemach, sad Fadilaga
mirza_15

#2247 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by mirza_15 »

Freamon Lester wrote:
mirza_15 wrote:Izgledas bolje nego sto sam mislio lester :mrgreen:
Od 20.12 sam vas tamo ubjedjivao da ste najebali i da radite jako lose ali jok. Sutra kad dodjes na posao pogledaj kolegu lijevo i kolegu desno. Oni tu nece biti u narednih 24 mjeseca. :izet:
Ma nista se ti ne sekiraj. Prije ces ti na ulicu. Jel ti gazda clan ovog udruzenja poslodavaca :mrgreen:
hizo ramidovic

#2248 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by hizo ramidovic »

umenemi rodzo akif budjetlija cjelidanbijo da protestuje al djaba kaze dase ovaj presjednik bajramovic pravo naljutijo a daje zajeban kace naljuti i dace on zalozitse dase vrati stari zakon al radnici trebaju bit malo saburli dokon jos sredi nekake stvari
statixx

#2249 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by statixx »

vješalica wrote:
statixx wrote:Sad ide laktanje po institucijama i javnim preduzecima, nema vise fildzana i hurmasica... :D
to ti misliš da će ostati bez fotelja uhljebi hahahah :lol: :lol:
Pa vec sam napisao da je ovo ohrabrivanje investitora da otvaraju firme i zaposljavaju. Ljudi dodju, a kada vide zakon bjeze ko zecevi, pa nije niko lud da ulozi milione pa da ga onda radnici spale na lomaci, ako mu ne ide biznis. Izostavljam ove domace kapitaliste jer kod njih su uglavnom najgori uslovi, buduci da kontaju kako su to "nasi" zakoni pa se mogu krsiti.

Poenta je da imamo 50% nezaposlenih i ti ljudi trebaju da osjete sta je karanje :D , da bi uopste mogli kasnije ocekivati nekakvu borbu za prava radnika. Do tada su potpuno nekorisni i inertni.

Sto se tice budzetlija, sigurno je da ce i oni osjetiti, samo da kreditori ozbiljno zatraze rezanje plata i kresanje administracije.
Last edited by statixx on 30/07/2015 18:39, edited 1 time in total.
sarlo

#2250 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by sarlo »

KatarinaKosaca wrote:
Stihy wrote:Ukidaju se kolektivni ugovori tj glavna zaštita radnika u tim kompanijama a samim tim i svrha postojanja sindikata.

Dolaskom konkurencije ovoj firmi dvije-tri familije i nekoloiko propalih pljevaljki, te plaćenih radnih mjesta, pretplatnici sau samo dobili. Mislim na fiksnu telefoniju i internet Telemacha, te njihovu uslugu. Empatija naroda već postoji, naravno onog dijela koji je prestao pušiti foru o "zlatnoj koki" od koje nema ništa, baš ništa. Jednako lako i dobro će prihvatiti i privatnika koji će se ponašati kaoTelamach, a ne kao tipična Telecom šalteruša... Škola se sa ovim ne može porediti, ali baš iz privatnih škola ima puno budžetskog kadra, visokih privatnih škola :D
Ako je problem ove drzave BH Telecom ili EP onda tamo treba popravljati stvar.
Poslati neku policiju, reviziju, ocjenjivati radnike, otpustati tehnoloski visak, mjenjati menadzment prije svega, ili mu davati konkretne ciljeve i radne zadatke.
A ne obespravljivati sve one koji nisu privatnici, unistavati kakvu-takvu srednju klasu, praviti arapsku koloniju od jednog drustva koji je imao temelje da postane zdrava nacija.
Locked