Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Snake Eyes

#2226 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Snake Eyes »

salik79 wrote:
kritichar wrote:
salik79 wrote:Ne vjerujes ni sejhu Kubaisiju?! Nista nije isjeckano u njegovom govoru, misao zavrsena, sta jos zelis? Da idem listati Muslimove tomove, da bih nekome nesto dokazao?! Uostalom, ako ti je Muavija drag - moli da budes prozivljen u njegovom drustvu...i mirna Bosna.
ne vjerujem nikome bez dokaza, svako svašta priča, a i svako se svakako naziva i priklanja gdje mu paše
ne moraš ti listati, valjda su ti vaši učenjaci prelistali i imaju konkretan dokaz, kad su već izašli sa tom tvrdnjom
čuo sam da postoje neke predaje koje govore o tome, ali sa isjeckanim lancem prenosilaca
zašto bi molio da budem sa Muavijom, ja ne slijedim Muaviju, a niti Aliju, Ebu Bekra, ili Ebu Hanifu
A koga su slijedili gore pobrojani, s izuzetkom Muavije?! Zasto bi se slijedjenje njih, s izuzetkom Muavije, kosilo sa slijedjenjem Poslanika s.a.v.a. ?! Dakle, ako si siguran u Muavijinu iskrenost u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., slobodno mozes moliti da budes prozivljen u njegovom drustvu, jer znas da je to najodabranije drustvo...Evo, npr. ja, toliko sam siguran u iskrenost ovog Insana k.s., sa moga avatara, u slijedjenju Poslanika s.a.v.a., da serbez molim Allaha da budem prozivljen u njegovom drustvu, iako mi je dobro poznato da ini ljakici ga nazivaju "ajetulsejtanom" i "imamom kufra i dalaleta".
salik79 wrote: Ako ti mislis da je zbog brade...onda zaboravi. Samo bih napomenuo da nas, sljedbenike hanefijske pravne skole, maturidijskog akaida, smatra zabludjelom sektom. Opcenito, esarijsko-maturidijski akaid, po njegovom (i njemu slicnim) misljenju je dalaletski.

:lol:
salik79

#2227 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

To tebi, kao, opet nesto smijesno?! :roll:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nwZ42kkTnZM [/youtube]
kritichar

#2228 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

ako je suditi po forumskim sufijama, reklo bi se da su sufije šije "spavači"
salik79

#2229 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Pa vi nas i inace oslovljavate "bracom blizancima", sta je tu cudno?! Inace, garantujem ti da sejh Midhat ef. Celebic i hfz Bugari ne navracaju na ovaj forum.
kritichar

#2230 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

i onaj šejh s repićem, i njega isto nema, ja mislim
---------

U povodu smrtne presude legitimnom predsjedniku Egipta Muhammedu Mursiju i drugim ...
http://www.akos.ba/kultura-tradicija/kn ... lobodan-si
salik79

#2231 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:i onaj šejh s repićem, i njega isto nema, ja mislim
Ni on (sejh Kukavica), ni sejh Salih ef Ibrisevic, ni sejh Halil Brzina, ni sejh Cazim Hadzimejlic, ni sejh...da ne nabrajam, znas ti to kao i ja.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

http://www.youtube.com/watch?v=a9fp4_rr ... E8Ha9oar7m
kritichar

#2232 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote:
Ni on (sejh Kukavica), ni sejh Salih ef Ibrisevic, ni sejh Halil Brzina, ni sejh Cazim Hadzimejlic, ni sejh...da ne nabrajam, znas ti to kao i ja.

El-Faruki, ma slušao sam farukija, voli se on malo pohvaliti :mrgreen:

evo jedna predramazanska

ne znam šta nabrajaš te sufije, ja sam rekao na osnovu formuskih sufija bi se moglo zaključiti.
salik79

#2233 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:

El-Faruki, ma slušao sam farukija, voli se on malo pohvaliti :mrgreen:

evo jedna predramazanska

ne znam šta nabrajaš te sufije, ja sam rekao na osnovu formuskih sufija bi se moglo zaključiti.
Eh cuj, "voli se malo pohvaliti", a odmah zatim pustas Halilovica ciji ego ne moze stati s njim u kucu, a i ona ulicica u naselju mu preuska da dodje do nje :D

Nabrajam, jer "forumske sufije" imaju identicne stavove kao i njihovi neforumski sejhovi (nadovezao sam se na video-priloge koje sam postavio).
kritichar

#2234 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: Eh cuj, "voli se malo pohvaliti", a odmah zatim pustas Halilovica ciji ego ne moze stati s njim u kucu, a i ona ulicica u naselju mu preuska da dodje do nje :D

Nabrajam, jer "forumske sufije" imaju identicne stavove kao i njihovi neforumski sejhovi (nadovezao sam se na video-priloge koje sam postavio).
Pa baš u ovom intervjuu se malo pohvalio, kaže kako je on ima znanje, stekao ga....
na znam baš za Halilovićev ego, ja to kod njega ne vidim, ali eto vi sufije ipak bolje znate oko ega :mrgreen:

jesi ti čuo od Bugarija da je potekfirio Muaviju?
asurbanipal

#2235 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

kritichar wrote:

Eto, protekfirio ga je čitav jedan državni sistem, a nisu bili ši'ije... :mrgreen:
kritichar

#2236 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote:

Eto, protekfirio ga je čitav jedan državni sistem, a nisu bili ši'ije... :mrgreen:
de ba, pitam za Sulejmana

i Aliju su emevije proklinjale, paaa?
zagortenej

#2237 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Mir, mir, mir niko nije kriv :mrgreen:

Muhammed (a.s.) se jedne prilike ovim riječima obratio Aliji: „O Alija, tebe samo vjernici vole, a samo te munafici (dvoličnjaci) mrze." (Muslim, iman, 131; Tirmizi, Menakib, 20; Nesai, iman, 19.)

Bas me interesuje kako je Muavija donosio salavate na Poslanika a.s, koji uključuju i hzr Aliju, a borio se protiv njega i odbio ga priznati za halifu.
salik79

#2238 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote: Eh cuj, "voli se malo pohvaliti", a odmah zatim pustas Halilovica ciji ego ne moze stati s njim u kucu, a i ona ulicica u naselju mu preuska da dodje do nje :D

Pa baš u ovom intervjuu se malo pohvalio, kaže kako je on ima znanje, stekao ga....
na znam baš za Halilovićev ego, ja to kod njega ne vidim, ali eto vi sufije ipak bolje znate oko ega :mrgreen:

Ti ne vidis, jer ste na istim talasnim, ali zato ja vidim. Halilovica znam preko 15 godina, dolazio mi je na iftar, isao sam mu na iftar i to sve radi dobrih sufija koji su pokusali raditi na njegovom egu, zaleci ga kao insana/Bozijeg roba i nastojeci da mu priblize tu duhovnu notu, da ne propada znanje koje je stekao. Vjeruj, vecina je digla ruke od njega, uvidjevsi da su njegov ego i pohlepa za novcem ucinili svoje (kako bi ti objasnio njegov dolazak, kao "vodica", u Stuttgart zajedno sa grupom nurdzija, a netom nakon toga odrzi hutbu u Fahdiji, u kojoj popljuje kompletnu sijsku ulemu - za koju su i pomenute nurdzije izuzetno vezane?!).

Sejha Saliha znam par godina i slobodno mogu reci da je insanska, intelektualna, alimska i moralna gromada (iz prve ruke - kada odes na Al-Azhar i potrazis najvece sufijske autoritete tamo, te spomenes sejh sejjid Saliha Farukija iz Bosne, ustaju - stavljajuci desnu ruku na srce - izgovarajuci poznato "HU!").

Dakle, obojicu vrlo dobro znam, cak Halilovica daleko duze, te iznosim misljenje i utisak na osnovu "empirijskih" dokaza i uvjerenja.

Hafiz Bugari ne tekfiri apsolutno nikoga, tako ni Muaviju. Ali, vrlo dobro znam kakvo misljenje ima o njemu, odnosno njegovim (ne)djelima.
kritichar

#2239 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: Ti ne vidis, jer ste na istim talasnim, ali zato ja vidim. Halilovica znam preko 15 godina, dolazio mi je na iftar, isao sam mu na iftar i to sve radi dobrih sufija koji su pokusali raditi na njegovom egu, zaleci ga kao insana/Bozijeg roba i nastojeci da mu priblize tu duhovnu notu, da ne propada znanje koje je stekao. Vjeruj, vecina je digla ruke od njega, uvidjevsi da su njegov ego i pohlepa za novcem ucinili svoje (kako bi ti objasnio njegov dolazak, kao "vodica", u Stuttgart zajedno sa grupom nurdzija, a netom nakon toga odrzi hutbu u Fahdiji, u kojoj popljuje kompletnu sijsku ulemu - za koju su i pomenute nurdzije izuzetno vezane?!).

Sejha Saliha znam par godina i slobodno mogu reci da je insanska, intelektualna, alimska i moralna gromada (iz prve ruke - kada odes na Al-Azhar i potrazis najvece sufijske autoritete tamo, te spomenes sejh sejjid Saliha Farukija iz Bosne, ustaju - stavljajuci desnu ruku na srce - izgovarajuci poznato "HU!").

Dakle, obojicu vrlo dobro znam, cak Halilovica daleko duze, te iznosim misljenje i utisak na osnovu "empirijskih" dokaza i uvjerenja.

Hafiz Bugari ne tekfiri apsolutno nikoga, tako ni Muaviju. Ali, vrlo dobro znam kakvo misljenje ima o njemu, odnosno njegovim (ne)djelima.
Vi sufije ga htjele preobratiti, to što nije htio u sufizam ništa ne znači, znači da neće u novotarije

Znači kad pomeneš Farukija, ustaju i kažu HU
kao prvo ustajanje nekom je upitno, a drugo, šta znači to HU, kad zikre izgovarajući HU, jel to misle na Farukija?
Ustanu i kažu On, šta on, ko, šta, zašto? Vi sufije samo nešto izmišljate, uvodite neke prakse.

Zašto onda Bugari ne izađe u javnost s tim mišljenjem, da i mi ostali znamo?
asurbanipal

#2240 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: kao prvo ustajanje nekom je upitno, a drugo, šta znači to HU, kad zikre izgovarajući HU, jel to misle na Farukija?

Ustajanje nekom je znak i izraz poštovanja. Nemoj reći da nisi ustajao kada profesor ili profesorica uđu razred ? :-)
salik79

#2241 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

Niko nikoga nije htio preobratiti, nego u duhovnost - sto je srz vjere - "pozvati". Vjera nije d.o.o. .

Prouci suru Ihlas, mozda i sta shvatis o Hu. Gospodar nam ju je mogao "komotno" bez tog Hu spustiti...

Kontrapitanje - a zasto Bugari nista afirmativno o Muaviji ne iznosi u javnost?! Razumijes li ti da mu on nikada, ama bas nikada, nije ni na pameti, a kamoli na repertoaru. Posto sam bas-bas blizak s njim, znam i njegovo misljenje o Muaviji. Pa njegov punac, vratnicki Kutb, hadzi Alija (Ali-Baba) k.s. i njegov duhovni ucitelj/sejh Ali-dede k.s. iz Gunjana su imali svoj stav po ovom pitanju, zasto mislis da bi hafizov bio drugaciji?!
kritichar

#2242 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: kao prvo ustajanje nekom je upitno, a drugo, šta znači to HU, kad zikre izgovarajući HU, jel to misle na Farukija?

Ustajanje nekom je znak i izraz poštovanja. Nemoj reći da nisi ustajao kada profesor ili profesorica uđu razred ? :-)
zadnji puta kad sam ustajao je mislim osnovna škola, ali to nije dobar primjer

postoje hadisi koji govore i o ustajanju i o neustajanju, meni su ovi o neustajanju jasniji, konkretniji, ali opet ne kažem da je zabranjeno, nego upitno, treba znati kome i kad ustati

ali kad proputuješ hiljade kilometara i pomeneš ime nekog čovjeka, da neko provodi neki ritual, ustaje, ruka na srce, naklon, hu...
to mi je smiješno
ako na pomen nečijeg imena treba ustati onda je to Muhamed s.a.w.s., ali to se ne radi
Towelie

#2243 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Da makar ostalima, kao hafizu Bugariju, nije nikako Muavija na pameti. Verovatno su vec sve popravili kod sebe pa se stigne i donosit sud o drugima.
kritichar

#2244 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote:Niko nikoga nije htio preobratiti, nego u duhovnost - sto je srz vjere - "pozvati". Vjera nije d.o.o. .

Prouci suru Ihlas, mozda i sta shvatis o Hu. Gospodar nam ju je mogao "komotno" bez tog Hu spustiti...

Kontrapitanje - a zasto Bugari nista afirmativno o Muaviji ne iznosi u javnost?! Razumijes li ti da mu on nikada, ama bas nikada, nije ni na pameti, a kamoli na repertoaru. Posto sam bas-bas blizak s njim, znam i njegovo misljenje o Muaviji. Pa njegov punac, vratnicki Kutb, hadzi Alija (Ali-Baba) k.s. i njegov duhovni ucitelj/sejh Ali-dede k.s. iz Gunjana su imali svoj stav po ovom pitanju, zasto mislis da bi hafizov bio drugaciji?!
duhovnost = sufizam, čovjek u to nije htio

jasno mi je da se HU odnosi na Gospodara, ali ti ustaješ radi Farukija i kažeš Hu, na koga se to Hu odnosi?
u ostalom Poslanik nije nikome na sličan način ukazivao poštovanje, a ni njegovi nasljednici

to što ga javno ne hvali, nije argument da ga kudi
pa ako ste tako bliski, provuci mu kroz uši nek izađe u javnost sa tim i sa argumentima, nije uredu da zna neku istinu, a da to taji od nas ostalih
zagortenej

#2245 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

nasa wrote:E dobro, odmah mi je lakse kad znam da nisu sije usamljene u proklinjanju.... :D

Nego, imal sta pozitivno po toj historiji :zoka:
Od historije te samo glava zaboli :mrgreen:
salik79

#2246 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by salik79 »

kritichar wrote:
salik79 wrote:Niko nikoga nije htio preobratiti, nego u duhovnost - sto je srz vjere - "pozvati". Vjera nije d.o.o. .

duhovnost = sufizam, čovjek u to nije htio

jasno mi je da se HU odnosi na Gospodara, ali ti ustaješ radi Farukija i kažeš Hu, na koga se to Hu odnosi?
u ostalom Poslanik nije nikome na sličan način ukazivao poštovanje, a ni njegovi nasljednici

to što ga javno ne hvali, nije argument da ga kudi
pa ako ste tako bliski, provuci mu kroz uši nek izađe u javnost sa tim i sa argumentima, nije uredu da zna neku istinu, a da to taji od nas ostalih

Duhovnost = Srce (a Srce je Poslanik s.a.v.a. xyz puta spomenuo i rekao da je vjera bez toga nepotpuna. Upravo hadis o hafizima - ucenju Kur´ana koje nece dolaziti ni do grla, a kamoli do Srca - govori o tome. Ili ti mislis da je Srce = Materijalizam!?)

Da Hu se odnosi na Gospodara, a da nije bitno - kao sto ga neki vehbosi ismijavaju (sa "who let the dogs out", kao vrstom zikra) - Allah dz.s. ga ne bi spominjao/isticao u suri Ihlas (koja Ga s.w.t., btw, opisuje). Sura je mogla biti bez tog Hu objavljena, bez da se gubi smisao. I uvijek se zna na koga se Hu odnosi, to sto se vi pravite "mahniti" (sa kompletnim "znanjem" sta je i kako je Poslanik s.a.v.a. postupao, kako koga pozdravljao i sl.) to je vec vasa stvar.

Ja ti velim da ga Muavija nikako ne zanima, a ti opet. Covjece, spominje sve ashabe r.a. u svojim vazovima (opisujuci njihove osobine), a da Muaviju ("pisara") nikada ne spomene - govori li ti to ista?!
kritichar

#2247 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: Duhovnost = Srce (a Srce je Poslanik s.a.v.a. xyz puta spomenuo i rekao da je vjera bez toga nepotpuna. Upravo hadis o hafizima - ucenju Kur´ana koje nece dolaziti ni do grla, a kamoli do Srca - govori o tome. Ili ti mislis da je Srce = Materijalizam!?)
nisu duhovnost i srce upitni, već sufizam
salik79 wrote:Da Hu se odnosi na Gospodara, a da nije bitno - kao sto ga neki vehbosi ismijavaju (sa "who let the dogs out", kao vrstom zikra) - Allah dz.s. ga ne bi spominjao/isticao u suri Ihlas (koja Ga s.w.t., btw, opisuje). Sura je mogla biti bez tog Hu objavljena, bez da se gubi smisao. I uvijek se zna na koga se Hu odnosi, to sto se vi pravite "mahniti" (sa kompletnim "znanjem" sta je i kako je Poslanik s.a.v.a. postupao, kako koga pozdravljao i sl.) to je vec vasa stvar.
Opet ti o suri
Kakve veze sura Ihlas ima sa ustajanjem na pomen Farukija?
Kakve veze izgovaranje riječu Hu sa ustajanjem Farukiju?
Ti kažeš da je Hu u Ihlasu pomenuto sa svrhom, da Bugari ne pominje Muaviju sa nekim razlogom, nije džaba, ako ćemo po toj logici, zašto Poslanik a.s. nije zikrio sa Hu, valjda je sa razlogom to izostavljao?!

Pa eto ti mi reci kako je koga pozdravljao i kome je ustajao i kako je rekao da se ustaje i kome da se Hu govori........
salik79 wrote:Ja ti velim da ga Muavija nikako ne zanima, a ti opet. Covjece, spominje sve ashabe r.a. u svojim vazovima (opisujuci njihove osobine), a da Muaviju ("pisara") nikada ne spomene - govori li ti to ista?!
ne govori ništa konkretno.
a šta tebi govori to što neće Muaviju javno da pomunafiči, potekfiri ili pokudi bar?
Diwan

#2248 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

"Ali je sa Qur'anom i Qur'an je sa Alijem.Oni nikad nece bit odvojni sve dok mi
ne dodzu na izvoru Kefser ".

(Al Mustadrak al Hakim, Volume 3 p 124)

"Pitajte me o Allahovoj knjizi,jer ne postoji ajet, a da ga ne znam ili da li je
objavljen noću ili danju, u ravnici ili u planini".

(History of the Khailfa's who took the right way by Jalaladeen Suyuti, English
translation by Abdassamad Clarke, p 194).

Sunitski alim Mahmud Abu Riyyah je napisao slijedeće:
Najčudnija i najsramotnija stvar sa njihove strane je to da oni nikada nisu
pomenuli Alijevo ime u prikupljanju i sastavljanju Qur'ana.Niti za vrijeme
vladavine Ebu Bekra,niti za vrijeme vladavine Osmana.

Šah Waliyullah pise:
"U vrijeme zivota Poslanika (saws), Kur'an nije bio sastavljen u obliku knjige.
Sure i Ayeti su bili razbacani medzu ljude ".

(Izalatul Khifa od Shah Waliyullaha, Vol. 4 p 252, izdavači Kadheemi
Kutubkhana, Karachi )

Te nastavlja:

"Zaid bin Thabit kaze da ga je Ebu Bekr Sidik zvao knjemu u vrijeme kad su
mnogi ljudi ginuli a medzu njih i mnogi Poslanikovi drugovi koji su se borili
protiv neprijatelja islama.Usao sam kod njega i pronadzoh Umara kako sedi s
njim.Abu Bakr rece njemu za mene i Umar se priblizi blizu mene i rece mi:
"U bitci na Yamama,(Jemen))mnogi Qurra (oni koji su znali Qur'an napamet)
Qur'ana su poginuli pa se bojim da ce bit jos tezih zrtava medzu kurama u
nekim bitkama sto moze dovesti da veliki deo Qur'ana bit izgubljen.Stoga
sam predlozio Ebu Bekru da Qur'an treba pokupiti i sastaviti ga u jednu
knjigu.

Rekoh Umaru:

"Kakao mozete uraditi nesto sto Bozji Poslanik nije radio slican nacin?"
"Umar reče da pomoću Allaha ovo ce biti ispravan poduhvat "
Rekoh,tako mi Allaha,lakse mi je srusiti jedno brdo nego sastaviti Qur'an.
Umar predlozi da prihvatim njegov prijedlog i da ce mi Allah s.w.t. otvoriti
grudi i shvatiti njegov zadatak.Tada Abu Bakr rece:

Vi ste mudar i mlad covjek i mi nemamo nikakve sumnje u vas.Zato morate
pronaci Kure,i sastaviti u jednu knjigu.Tako sam poceo u potrazi Kur'ana i
sakupljanjem od onoga sto je napisano na:
- palmin list,
- tanak bjeli plocasti kamen i od
- ljudi koji su ga znali napamet sve dok nisam pronasao zadnji ajet Sure
Tayba (pokajanje) koji mi je pomogao Abi Khuzaima al Ansari.Onda smo
kopmletirali kopiju Qur'ana i ostao je kod Ebu Bekra do kraja njegovog
zivota,zatim ga je preuzeo Umar do kraja njegovog zivota a zatim kod
Hafse,Umarova kcer."

(Izalatul Khifa by Shah Waliyullah, Vol 4 p 253, publishers Kadheemi
Kutubkhana, Karachi
Sahih Bukhari, Arabic - English Volume 6 hadith number 509)

Onda citamo:

Malik bin Anas kaze kako je dosao,nakon bitke Yamana da vidi hazreta
Osmana i izrazio mu zabrinutost da ljudi drugacije recituju ajete iz
Qur'ana.Hazreti Utman zamoli hazreti Hafsu da prikupi papire i onda predlozi
odabrati odbor u sastavljanju Qur'ana.Taj odbor je bio sastavljen od:
- Abdullah bin Zubayr
- Saeed bin Aas
- Abdur Rahman bin Harith
- Zaid bin Thabit

(Izalatul Khifa po Shah Waliyullah, Vol. 4 p 255, izdavači Kadheemi
Kutubkhana, Karachi
Sahih al Buhari Hadis 510 broj )

Danas imamo Qur'an u formi knjige sastavljen od ovih cetiri licnosti.

Onda Sayyid Qutb pise:
"U izvjestaju Thirmidija,Abdullah ibn Abbas,bliski saradnik i ashab Bozjeg
poslanika (saws) pitao, (Osmana ibn Affan,treci halifa,koji je priznat za
sakupljanje i sastavljanje Qur'anskih textova kao sto ga imamo danas),zasto
Sura 8 Al-Anfal,koja se sastoji manje od sto ajeta,sastavljena prije Sure 9 (al-
Tawba),koja obuhvata vise od sto ajeta i koja za razliku od drugih Sura,ne
sadrzi uobicajeno otvaranje:

"U ime Boga, Samilosnog, Milostivog".On dalje pita,zasto dvije Sure su
grupirane u dugu Suru koja se pojavljuje na pocetku Qur'ana?

Osman je odgovorio da je Poslanik (saws) s vremena na vreme, istovremeno
je koristio ajete ili odlomke iz nekoliko sura.On bi pozivao pisare podučavajuci
ih prema skupljenim konkretnim ajetima precizirajuci im smještaj u njihovim
odgovarajućih Sura.Al-Anfal bese jedna od najranijih Sura otkrivena u
Medini,dok Al-Tawba bese jedna od najduzih ali njihov sadrzaj prilicno je bio
slican pa zbog toga postoji sumnja da bi mogla biti jedna Sura.Poslanik je
umro neobjasnjavajuci ovo pitanje tako da Utman ih je postavio jedan pored
drugog,bez uobicajenog otvaranja""U ime Boga, Samilosnog,
Milostivog".Onda ih je grupirao u jednu dugu Suru na pocetku Kur'ana.

Fi Zilala al -Qur 'stranica 10 od Sayyid Qutb engleski prijevod u izdanju
Islamske Fondacije (1. izdanje 1999)
Postavlja se pitanje, ako je rečeno:

[
b]"Ali je sa Qur'anom i Qur'an je sa Alijem.Oni nikad nece bit odvojni sve dok mi
ne dodzu na izvoru Kefser ".
[/b]
(Al Mustadrak al Hakim, Volume 3 p 124)

"Pitajte me o Allahovoj knjizi,jer ne postoji ajet a da ga ne znam ili da li je
objavljen noću ili danju,u ravnici ili u planini".

(History of the Khailfa's who took the right way by Jalaladeen Suyuti, English
translation by Abdassamad Clarke, p 194).
zašto Hz.Alija kao najkompetetniji od svih nije konsultovan i izabran da vodi brigu o Kur'anu i sakupljanju? i zašto je izuzet od toga.
zijancer

#2249 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

da li je nekome poznato znacenje arapskog izraza za zemlju (erd)
sta se pod erd podrazumijeva, prah? glina? nesto drugo?
Diwan

#2250 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

zijancer wrote:da li je nekome poznato znacenje arapskog izraza za zemlju (erd)
sta se pod erd podrazumijeva, prah? glina? nesto drugo?
pazi da Arsh ne probiješ ...
Post Reply