Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
kiligonzales

#2226 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

Dozer wrote:
kiligonzales wrote:
Dozer wrote:U rezimeu - vjernici su, zapravo, latentni ateisti :D
Isto kao što ste i vi latentni teisti, samo to ne shvatate. :D
U kojem smislu? Mi se ne busamo nikakvom vjerom u boga...
Jedino ako to gledas na nacin da mi vjerujemo da bog ne postoji... Onda se mozda moze reci da su i ateisti - vjernici.
Ali, s druge strane, i teisti ne vjeruju da bog ne postoji, pa su samim tim i oni - nevjenici :D

A jedina stvarna istina jeste da ni teisti ni ateisti - ne znaju.
Imate ubjedjenje, pravila koja slijedite i principe, odbacujete kult vjerovanja u boga, ali potpadate pod neki drugi, npr. jedaj je recimo kult ličnosti.

S ovim se slažem.
Last edited by kiligonzales on 14/03/2017 13:47, edited 1 time in total.
HardcoreMX

#2227 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: U kojem smislu? Mi se ne busamo nikakvom vjerom u boga...
Jedino ako to gledas na nacin da mi vjerujemo da bog ne postoji... Onda se mozda moze reci da su i ateisti - vjernici.
Ali, s druge strane, i teisti ne vjeruju da bog ne postoji, pa su samim tim i oni - nevjenici
Vjernici ne vjeruju u boga, nego vjeruju u Boga.
Last edited by HardcoreMX on 14/03/2017 13:49, edited 1 time in total.
kiligonzales

#2228 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

HardcoreMX wrote:Vjernici ne vjeruju u boga, nego vjeruju u Boga.
A sta je po pravopisu pravilnije?
Dozer

#2229 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Bog je pojam, ne imenica necega odredjenog. Samim tim je - bog, a ne Bog.
Ako nisi primijetio, nikada nisam napisao allah. Uvijek je Allah. Ti skontaj zasto je to tako.
HardcoreMX

#2230 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Prvo nije tako, drugo Ok je tako.
Zaitsev

#2231 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

Ono kad HCMX kaže da je pravi i istinski vjernik:

Image

I onda kad kaže da njemu njegova vjera, kao iskrenom vjerniku, naređuje da fino komunicira sa drugima:

Image
Zaitsev wrote:Smrle druže, biti subjektivan je jedno, a zanemarivati činjenice je sasvim drugo. Nema gorih fašista od muslimana, PARDON, nema gorih fašista od vjernika i onih koji se skrivaju iza te iste vjere, bili to Kršćani, Muslimani ili Židovi. Pogledaj kroz historiju, pogledaj danas. Faraoni su male mace, šta VI, muslimani, kršćani i židovi radite u ime te iste vjere u koju se kunete. Veći ste sadisti nego taj vaš bog kome se klanjate!
Ovog što se tiče, ponavljam opet: NEMA GORIH FAŠISTA OD TAKVIH "VJERNIKA" POPUT TEBE KOJI SE SKRIVAJU IZA VJERE. POPUJU O KUR'ANU I MORALU, A TRČE U KUPLERAJE, KLADIONICE I KAFANU! I TAKVI POPUT TEBE SU VEĆI SADISTI NEGO BOG KOJEM SE KLANJATE!

Ovo nikako nije generalizacija vjernika i ovo što kažem ne mislim za sve vjernike. Nego samo za takve poput tebe!
Dozer

#2232 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Prvo nije tako, drugo Ok je tako.
Zasto prvo nije tako?
Vidis kako ja tebi sve fino pojasnim i obrazlozim zasto je nesto kako jeste. Potrudi se malo i ti, majka mu stara...
HardcoreMX

#2233 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

@Zateistev
Prštiš k'o promućkana koka-kola. :lol: Krivo ti što sam vjernik i pišem istinu pa te boli, neka te boli. :lol:
Zaitsev

#2234 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:@Zateistev
Prštiš k'o promućkana koka-kola. :lol: Krivo ti što sam vjernik i pišem istinu pa te boli, neka te boli. :lol:
Ja ba :lol:

Nego, de ti meni kao iskusan vjernik reci Juve - Porto noćas, može li tu PS1 ? :mrgreen:
HardcoreMX

#2235 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
Zasto prvo nije tako?
Vidis kako ja tebi sve fino pojasnim i obrazlozim zasto je nesto kako jeste. Potrudi se malo i ti, majka mu stara...
Izglugaj pravopis i vidjećeš zašto i kako se piše Bog. Mada je najbolje da pišeš kako si rekao u drugoj gornjoj rećenici, a rek'o nisi vjernik pa ćemo se lakše skontati sa općom imenicom. Ali ako je napišeš sa malim, onda te ne kontam.
Zaitsev

#2236 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Dozer wrote:
Zasto prvo nije tako?
Izglugaj pravopis i vidjećeš zašto i kako se piše Bog. Mada je najbolje da pišeš kako si rekao u drugoj gornjoj rećenici, a rek'o nisi vjernik pa ćemo se lakše skontati sa općom imenicom. Ali ako je napišeš sa malim, onda te ne kontam.
Image
HardcoreMX

#2237 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:

Nego, de ti meni kao iskusan vjernik reci Juve - Porto noćas, može li tu PS1 ? :mrgreen:
Ne znam, ja nisam ni vjernik ni nevjernik za pare, isključivo samo iskren vjernik.
Zaitsev

#2238 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote:

Ne znam, ja nisam ni vjernik ni nevjernik za pare, isključivo samo iskren vjernik.
A kladara? A kvotare? A kec i +3? To ništa? :mrgreen:
HardcoreMX

#2239 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote: Ne znam, ja nisam ni vjernik ni nevjernik za pare, isključivo samo iskren vjernik.
Ako priznaš da si tračara i jajara, koja trača i dušmani ljude, onda ti možda i kažem skriveni tip.:lol:
Dope_Man

#2240 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

kiligonzales wrote: Čemu pokajanje u religijama? Što se religija tako usko shvata? U životu jednog vjernika, dobro i zlo je sastavni dio života, pa time i činjenje dobra pa i grijeha. Čemu ta striktnost da čovjek ne smije nikada pogriješiti i ne smije se sutra popraviti?

Posto moral nije nacelo koje promice pojedinac, vec drustvo, prica o tome da ateista nije licemjer, ako kara žensku dok ga njegova kući čeka je u startu problem. Opet slijedi pitanje, ako su sami ljudi ti koji oblikuju svoju etiku, po čemu možemo zaključiti da je varanje žene ispravno ili neispravno?

Sutra ako odlučimo da je to ok, to će i biti tako ili ne?
Jedno je napraviti gresku i pokajati se. Drugo je namjerno, i kontinuirano ici protiv pravila koje vjera zadaje. Da, ako bi svi bili ''pravi'' vjernici, ne bi grijesili, bar ne prema definicije ''grijesnika'' iz aspekta vjere. Tu i tamo bi se nekom omaklo, ali ne velike greske, i ne kontinuirane. Ali ako svjesno neki musliman presjedi Ramazan, cekajuci Bajram da se olesi, onda to nije slucajna greska. A religija ne bi trebala da je ''get out of jail free card'', ili ti da radis danas sta hoces, veceras pred spavanje se ''pokajes'', pa sutra ispocetka. Ali upravo tako je vecina shvata, jer tako je najlakse zivjeti kako hoces, i imati jeftin nacin za ciscenje savjseti.

A sa drustvenog aspekta - Da, moralno i nemoralno je ono sto mi kao drustvo odlucimo da je tako. Ako se svi slozimo da je brak besmislen, monogamija bespotrebna.. onda je tako za to drustvo. Mi smo zivotinje sa malo boljom sposobnoscu pamcenja i otkrivanja obrazaca u prirodi, nista vise. Stvari definisemo moralnim ili nemoralnim, odnosno dobrim ili losim, prema nasim potrebama. Npr. ubistvo je ''lose'' jer unistavamo sopstvenu vrstu, nanosimo drugome bol i slicno.. ali samo po sebi oni nit je dobro, nit lose. Ubistva/smrt su svakodnevnica prirode. U ostalom u pravom kontekstu je i dozvoljeno i cak ''dobro''. Ali stvarnost je da je sve relativno, pa i dobro i lose, i rezultat je nasih odluka. Pravimo pravila koja vecini nas odgovaraju.
Zaitsev

#2241 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:
Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote: Ne znam, ja nisam ni vjernik ni nevjernik za pare, isključivo samo iskren vjernik.
Ako priznaš da si tračara i jajara, koja trača i dušmani ljude, onda ti možda i kažem skriveni tip.:lol:
Samo kad ti priznaš da iz džamije trčiš u kladionicu da ne okasniš s parovima... :D
HardcoreMX

#2242 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote:
HardcoreMX wrote: Ako priznaš da si tračara i jajara, koja trača i dušmani ljude, onda ti možda i kažem skriveni tip.:lol:
Samo kad ti priznaš da iz džamije trčiš u kladionicu da ne okasniš s parovima... :D
Ja od tebe prethodno nisam tražio ništa, a ti jesi tražio.
kiligonzales

#2243 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

Dope_Man wrote:
kiligonzales wrote: Čemu pokajanje u religijama? Što se religija tako usko shvata? U životu jednog vjernika, dobro i zlo je sastavni dio života, pa time i činjenje dobra pa i grijeha. Čemu ta striktnost da čovjek ne smije nikada pogriješiti i ne smije se sutra popraviti?

Posto moral nije nacelo koje promice pojedinac, vec drustvo, prica o tome da ateista nije licemjer, ako kara žensku dok ga njegova kući čeka je u startu problem. Opet slijedi pitanje, ako su sami ljudi ti koji oblikuju svoju etiku, po čemu možemo zaključiti da je varanje žene ispravno ili neispravno?

Jedno je napraviti gresku i pokajati se. Drugo je namjerno, i kontinuirano ici protiv pravila koje vjera zadaje. Da, ako bi svi bili ''pravi'' vjernici, ne bi grijesili, bar ne prema definicije ''grijesnika'' iz aspekta vjere. Tu i tamo bi se nekom omaklo, ali ne velike greske, i ne kontinuirane. Ali ako svjesno neki musliman presjedi Ramazan, cekajuci Bajram da se olesi, onda to nije slucajna greska. A religija ne bi trebala da je ''get out of jail free card'', ili ti da radis danas sta hoces, veceras pred spavanje se ''pokajes'', pa sutra ispocetka. Ali upravo tako je vecina shvata, jer tako je najlakse zivjeti kako hoces, i imati jeftin nacin za ciscenje savjseti.

A sa drustvenog aspekta - Da, moralno i nemoralno je ono sto mi kao drustvo odlucimo da je tako. Ako se svi slozimo da je brak besmislen, monogamija bespotrebna.. onda je tako za to drustvo. Mi smo zivotinje sa malo boljom sposobnoscu pamcenja i otkrivanja obrazaca u prirodi, nista vise. Stvari definisemo moralnim ili nemoralnim, odnosno dobrim ili losim, prema nasim potrebama. Npr. ubistvo je ''lose'' jer unistavamo sopstvenu vrstu, nanosimo drugome bol i slicno.. ali samo po sebi oni nit je dobro, nit lose. Ubistva/smrt su svakodnevnica prirode. U ostalom u pravom kontekstu je i dozvoljeno i cak ''dobro''. Ali stvarnost je da je sve relativno, pa i dobro i lose, i rezultat je nasih odluka. Pravimo pravila koja vecini nas odgovaraju.
Slažem se s napisanim. ovome je uzrok akumulirano neznanje, a bome i lakomislenost koja dođe s njom. Međutim u religiji, mi poznajemo sebe, svoje odluke, svijest i podsvjest, vlastite borbe sa samima sobom, ali ne poznajemo božije, tako da djela idu na mizan, vagu, a konačna odluka je božija o tome kako smo živjeli. Ne poznajem religiju čija je svijest o načinima življenja odvojena od života poslje smrti.

Filozofija se nebi složila sa našom uproštenom slikom morala jer moral je u filozofiji vrlina, a moralnim se smatra onim što je za pojedinca umjereno, prirodno, korisno i zdravo. Slažem se s tobom da i u životu teiste i ateiste postoji samo ono što odlučimo. Mislimo, postojimo, djelujemo, živimo.
beni-bu-man

#2244 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Budi ba brat i reci nam sta da metnemo veceras na kladari :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#2245 Re: Ateizam

Post by Raigor Stonehoof »

kiligonzales wrote:

Nije licemjer, ako je sam po sebi nemoralan, znaci ne drzi do nikakvih moralnih nacela kojim se normalni ljudi vode.
Kod vjernika se, samom cinjenicom da osoba vjeruje i podrzava set pravila iz svete knjige, a cini suprotno, podrazumjeva da je licemjer ako kara van braka, pije, jede gicu... Dok je kod ateiste to uslovno, zavisno od toga kakvim se nacelima vodi i sta smatra da je ispravno. Ja kad bih guzio van braka pored zive zene bio bih licemjer, jer je za mene to nemoralno. Ali kad uzmem da popijem casu vina nisam licemjeran, jer ne vidim nista lose u tome. Dok je vjernik koji popije istu tu casu zestok licemjer. Dakle, moralne standarde kreiramo sami sebi.
Kad je rijec o kodeksu ponasanja koji namece drustvo, tu nema veze da li je neko vjernik ili ateista, nego iskljucivo da li ga se osoba pridrzava ili ne. U slucaju kad se neko ne pridrzava takvog ponasanja, opet ne mozes reci je li licemjer (jer ne znas kakve moralne standarde je sebi postavio), ali prema njegovom ponasanju mozes reci da je papak, debil, maloumnik,..
HardcoreMX

#2246 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Lukavo, ali nedovoljno. Ti upravo tražiš od vjernika da napravi najveću grešku, a to je da ne učini nešto pogrešno ne zbog straha od Boga, nego da bi se tebi prikazao. To je istovremeno i licemjerstvo i širk.
Dozer

#2247 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Koji palamud, Tita mi :D
kiligonzales

#2248 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

Raigor Stonehoof wrote:
kiligonzales wrote:

Nije licemjer, ako je sam po sebi nemoralan, znaci ne drzi do nikakvih moralnih nacela kojim se normalni ljudi vode.
Kod vjernika se, samom cinjenicom da osoba vjeruje i podrzava set pravila iz svete knjige, a cini suprotno, podrazumjeva da je licemjer ako kara van braka, pije, jede gicu... Dok je kod ateiste to uslovno, zavisno od toga kakvim se nacelima vodi i sta smatra da je ispravno. Ja kad bih guzio van braka pored zive zene bio bih licemjer, jer je za mene to nemoralno. Ali kad uzmem da popijem casu vina nisam licemjeran, jer ne vidim nista lose u tome. Dok je vjernik koji popije istu tu casu zestok licemjer. Dakle, moralne standarde kreiramo sami sebi.
Kad je rijec o kodeksu ponasanja koji namece drustvo, tu nema veze da li je neko vjernik ili ateista, nego iskljucivo da li ga se osoba pridrzava ili ne. U slucaju kad se neko ne pridrzava takvog ponasanja, opet ne mozes reci je li licemjer (jer ne znas kakve moralne standarde je sebi postavio), ali prema njegovom ponasanju mozes reci da je papak, debil, maloumnik,..
Licemjer je onaj koji se pretvara da vjeruje, a ne nuzno onaj koji grijesi, pa makar i u kontinuitetu to bilo. Razlika postoji izmedju onoga ko grijesi, makar svijesno pa prizna i onoga koji kaze da vjeruje, grijesi, a kaze da taj grijeh njemu nije grijeh, a bome ni drugima, tako ruseci postojece principe religije, pa makar vršio obrede iste svaki dan jer je slijedi, a sam je protivan njenoj dogmi. Ta krutost pri slijeđenju religija je svojstvena sljedbenicima, ali ne nužno i religijama.

To da pojedinac određuje sebi principe, pa i principe svoga morala i licemjerja je tačno jer smo svjedoci da mnogi ne poimaju jednako moral kao i društvo, ali društvo određuje šta je od toga ispravno, a šta ne. Ljudi nisu debili zato što žive načinom na koji žele da žive jer sutra da dođe na čelo društvo četa debila, papaka, maloumnika i da ih predvodi večina, promaklo bi se da je moralno i ono što danas smatramo da nije. U takvom društvu čestit pojedinac bi bio meta društva. Tako da onaj ko konzumira alkohol nije nemoralan, ali jeste nemoralan kad sjedne u auto i napravi njime prekšaj u saobračaju i kaže nisam pio. :D
HardcoreMX

#2249 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

beni-bu-man wrote:Budi ba brat i reci nam sta da metnemo veceras na kladari :mrgreen:
Zna Z-ateist-ev da je onaj tip bio prolazan zato je sada u njemu proradila sponzoruša, ali se proklamao kao ogorčeni,vulgarni ateista pa je zakasnio. :D
Ali, on ne zna o čemu se ustvari radilo. Hoću da samo razmišljate. Pogledaj je li se itko obazreo na to, a pogledaj koliko na religiji.
kiligonzales

#2250 Re: Ateizam

Post by kiligonzales »

HardcoreMX wrote:Lukavo, ali nedovoljno. Ti upravo tražiš od vjernika da napravi najveću grešku, a to je da ne učini nešto pogrešno ne zbog straha od Boga, nego da bi se tebi prikazao. To je istovremeno i licemjerstvo i širk.
Čovjek je dužan da živi u skladu sa onim što govori. Ako nekome braniš nešto, onda se potrudi da i sam to ne činiš. :D
Post Reply