Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Mašinac

#2226 Re: Sufizam

Post by Mašinac »

Fudo Bosna wrote:
Smrcak15 wrote: Kazes svoj nekakav autoritet a covjek zavrsio dva fakulteta po pitanjima islama u medini i qassimu saudijska arabija. Isto kao kad bi omalozavao autoritet covjeka koji je studirao u vatikanu a koji vrsi kritike krscanskih devijacija pa mu kazes ma sta ce on. On je najbolji predavac na balkanu zato sto korisno znanje zna poseceriti sa komicnim izjavama jer ima covjek humora a i svaka mu je na mjestu.

To što je neko završio školovanje u Medini je za respekta, pogotovu sam taj časni grad, grad časnog Allahovog Poslanika - Muhammeda saws ali nažalost to ne znači da nije, kao i pr.Pezić, sa toga studija izašao "inficiran" tamošnjom režimskom wehabijskom ideologijom i da mu se mnogi stavovi nažalost, (svaka čast znanju), ne mogu uzeti, "zdravo za gotovo"?

Ima i puno svijetlih primjera, ljudi koji su studirali tamo ali nisu postali wehabije kao npr. Mr Nusret ef Avdibegović, vrhunski alim i jedan od najboljih poznavalaca fikha u BiH ili npr hfz Sulejman ef Bugari i slično. A Pezo, Kuduzović i Ljakić i slično imaju znanje ali je ono umnogome nažalost devalvirano selefizmom i slijepim sljeđenjem te ideologije jer je to, po meni, više ideologija nego legitiman pravac u islamu ...
Za veliku većinu važi ona "Martin u Zagreb, Martin iz Zagreba".
kritichar

#2227 Re: Sufizam

Post by kritichar »

Šta znači biti inficiran?
Kada studiraš u arapskim zemljama i vratiš se sa bradom.
Mašinac

#2228 Re: Sufizam

Post by Mašinac »

kritichar wrote:Šta znači biti inficiran?
Kada studiraš u arapskim zemljama i vratiš se sa bradom.
Znači biti "vrbovan".
Dadnu im diplome pa ih pošalju da narodu sole pamet. :gunjastajl:
Mašinac

#2229 Re: Sufizam

Post by Mašinac »

Evo nešto za odmor duše
https://youtu.be/YxELbgqb1jo
asurbanipal

#2230 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

kolacodjagoda

#2231 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

Da li postoji iko da opravdava širk zvani "rabita"? Ima li iko da nađe ajet koji potvrđuje "rabitu"? Zašto sufije halidije govore da čovjek mora uvijek biti u rabiti i zamišljati uvijek da ga šejh vidi i gleda gdje god da se nalazi? Jesu li to radili ashabi? Jesu li oni zamišljali Poslanika s.a.w.s da je uvijek tu i da ig gleda? Slažete li se da osobe koje su evlije, za njih zna samo Allah s.v.t. i one same i ako to javno otkriju, gube evlijaluk? Jel istina da je halidijski šejh dobio titulu Gawsa-sultana evlija? Kako neko ko ima tu titulu javno to govori ako znamo da ukoliko se to javno kaže da se gubi taj stepen (na kraju prisege kad šejh govori: "Za svog Muršida kabulim GAWSI sanija šejh Abdulbakija"-sam sebe spominje u svojstwu gawsa)?

Ima li bilo šta što sam naveo, kod prve tri generacije muslimana? Ima li ijedan ajet ili hadis koji ovo potvrđuje?

Molim odgovor ajetima i hadisima a ne bajkama, legendama i pričama.

Selam alejkum.
arzuhal

#2232 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

inamilsumusinejis wrote:Da li postoji iko da opravdava širk zvani "rabita"? Ima li iko da nađe ajet koji potvrđuje "rabitu"? Zašto sufije halidije govore da čovjek mora uvijek biti u rabiti i zamišljati uvijek da ga šejh vidi i gleda gdje god da se nalazi? Jesu li to radili ashabi? Jesu li oni zamišljali Poslanika s.a.w.s da je uvijek tu i da ig gleda? Slažete li se da osobe koje su evlije, za njih zna samo Allah s.v.t. i one same i ako to javno otkriju, gube evlijaluk? Jel istina da je halidijski šejh dobio titulu Gawsa-sultana evlija? Kako neko ko ima tu titulu javno to govori ako znamo da ukoliko se to javno kaže da se gubi taj stepen (na kraju prisege kad šejh govori: "Za svog Muršida kabulim GAWSI sanija šejh Abdulbakija"-sam sebe spominje u svojstwu gawsa)?

Ima li bilo šta što sam naveo, kod prve tri generacije muslimana? Ima li ijedan ajet ili hadis koji ovo potvrđuje?

Molim odgovor ajetima i hadisima a ne bajkama, legendama i pričama.

Selam alejkum.
Alejkumu selam we rahmetullahi we berekatuhu.

Uputio bih te na dvije knjige koje nude kur'anske i sunnetske dokaze za sam tesavuf (sufizam je orijentalistička riječ), te obilje citata poznatih islamskih učenjaka o tome (o smislu tesavufa, njegovoj praksi, itd.). Jednu je napisao velikan tesavufa Abdul-Kadir Isa, rahmetullahi alejhi, to je Istina o tesavufu (el-haqaiqu ani-t-tesavvufi, u prevodu šejha Ahmeda ef. Mešića, kadije i mesnevihana, rahmetullahi alejhi), a druga je od Seida Havve, islamskog pregaoca iz Sirije koji sam nije bio pripadnik nekog tarikata, naprotiv, a riječ je o knjizi Naš duhovni odgoj (et-terbijjetuna ruhijje, u prevodu od dr Seada Seljubca).

Tamo imaš kur'anske i sunnetske dokaze za zikr, glasni i tihi, za halke zikra, za šejha, muršida, murida, bejat, itd.

Dakle naći ćeš dokaze o tesavufu koji se praktikuje u sunijskoj zajednici muslimana.

Ovo ti navodim pod uvjetom da je tebi najprije stalo do spoznaje, do istine, do dokaza.

ps.

Moj post je vezan za tesavuf općenito, ne za halidije, o tome mogu jedan kratki postić napisat poslije ;-)
arzuhal

#2233 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Gledam ovaj tvoj post...
inamilsumusinejis wrote: Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.
...pa kontam ovako: Bože dragi, ako krenem pričati s njim o tesavufu, dal' će mi trebati skoro dvocifren broj godina da doprem do njega ili ne?

Meni je, vala, trebalo pola sata, gore u lijepoj džamiji Sarači Ismaila, gdje sam bio pozvan samo da dođem i vidim da je hakk. Pola sata i ja se već ispalio u čaršiju, zahvaljujući na odlasku domaćinima na pozivu, ali nisam dočekao da poljubim ruku, dam bejat i završim posao. A i odazvao sam se da ne ispadnem nekulturan, bez namjere ikakve. Rahmetli rudar Sinan bi za njih rekao: To su ti derviške vehabije!

Znam da je dosta raje, bez znanja i o islamu, o samim temeljima islama i njegovim šartima (čak ni obavljati namaz ne znači da se zna sve o namazu), bez onog ilmihalskog znanja uletila u halidije, oni zovu, vuku za rukav, raja se prima k'o.... Jedni tako ulete u halidije, drugi u al-ahl sunna wa-l-jama'ah slijedeći čisti islam, samo ajeti i hadisi (sahih, a najmanje da su hasen-sahih) i samo taj rad: Image, treći...

Uglavnom, često postoji taj neki zajednički nazivnik, sličan profil ljudi, slična ne/iskustava, vrijednosni sudovi i slično, što bude odlučujuće da neko ode nekim putem...
salik79

#2234 Re: Sufizam

Post by salik79 »

arzuhal wrote:Gledam ovaj tvoj post...
inamilsumusinejis wrote: Bio sam član te sekte skoro pa dvocivren broj godina. Od samog početka kod pivare pa sada u Kasindolskoj i hvala Bogu otvorio sam oči. Hoću da se zna da to njihovo "vjerovanje" nema nikakave veze sa islamom. Tek kad sam došao dali su mi sliku šejha i rekli mi da ga zamišljam da je uvijek samnom i da on sve vidi i sve zna šta ja radim. Ima tu puno širka kao što je pomenuta rabita, zikrovi u kojima se pokriva glava i sl... Neću se smiriti dok ih ne zatvorim. Radikalni su jako, većinom ljudi sa ulice koji nisu imali nikakvog doticaja sa islamom i lahko se manipuliše sa njima. Bolje da su ustali na ulici, opijali se i bludničili nego da ih ovi "spašavaju" i da čine širk koji je neoprostiv.
...pa kontam ovako: Bože dragi, ako krenem pričati s njim o tesavufu, dal' će mi trebati skoro dvocifren broj godina da doprem do njega ili ne?

Meni je, vala, trebalo pola sata, gore u lijepoj džamiji Sarači Ismaila, gdje sam bio pozvan samo da dođem i vidim da je hakk. Pola sata i ja se već ispalio u čaršiju, zahvaljujući na odlasku domaćinima na pozivu, ali nisam dočekao da poljubim ruku, dam bejat i završim posao. A i odazvao sam se da ne ispadnem nekulturan, bez namjere ikakve. Rahmetli rudar Sinan bi za njih rekao: To su ti derviške vehabije!

Znam da je dosta raje, bez znanja i o islamu, o samim temeljima islama i njegovim šartima (čak ni obavljati namaz ne znači da se zna sve o namazu), bez onog ilmihalskog znanja uletila u halidije, oni zovu, vuku za rukav, raja se prima k'o.... Jedni tako ulete u halidije, drugi u al-ahl sunna wa-l-jama'ah slijedeći čisti islam, samo ajeti i hadisi (sahih, a najmanje da su hasen-sahih) i samo taj rad: Image, treći...

Uglavnom, često postoji taj neki zajednički nazivnik, sličan profil ljudi, slična ne/iskustava, vrijednosni sudovi i slično, što bude odlučujuće da neko ode nekim putem...
Moj Arzu, ovaj je s "majcinim mlijekom podojio" mrznju prema svemu sto je za casni Ehli Bejt vezano, pa nije valjda da vjerujes da je nekada mogao pripadati nekom sufijskom tarikatu!? Sto se Halidija tice, tacno je da pojedinci iskrivljavaju sliku o ovom malo drugacijem pravcu unutar Naksibendijskog tarikata, ali poznavati, recimo, njihovog nekadasnjeg prvog vekila profesora i hafiza Nedzada Cemana (istinski mehlem za dusu i srce) baca sasvim drugo svjetlo na taj tarikat. Na zalost, koliko sam upratio, i on se povukao zbog neslaganja s tim i takvim pojedincima. :(
kolacodjagoda

#2235 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

salik79 wrote:

Moj Arzu, ovaj je s "majcinim mlijekom podojio" mrznju prema svemu sto je za casni Ehli Bejt vezano, pa nije valjda da vjerujes da je nekada mogao pripadati nekom sufijskom tarikatu!? Sto se Halidija tice, tacno je da pojedinci iskrivljavaju sliku o ovom malo drugacijem pravcu unutar Naksibendijskog tarikata, ali poznavati, recimo, njihovog nekadasnjeg prvog vekila profesora i hafiza Nedzada Cemana (istinski mehlem za dusu i srce) baca sasvim drugo svjetlo na taj tarikat. Na zalost, koliko sam upratio, i on se povukao zbog neslaganja s tim i takvim pojedincima. :(
Koji je istjeran iz tekije i zabranjene mu sve aktivnosti. Čovjek se borio protiv širka ali širkadžije ga nisu mogle podnijeti i istjeran na pravdi Boga. Više nije ni glavni urednik časopisa. Sada glavnu riječ vode kuhari, pekari i "hafizi" koji ne znaju harfove izgovarati kako treba tpa Kenana Č i njemu sličnih kvazi-alima.. Pravog alima izbacili a ostavili budale.

To za Ehli bejt no comment. Kad se odrekneš šiizma, izgovoriš šehadet, priznaš Poslanika s.a.w.s i priznaš Kur'an tada možemo raspravljati. Sada sam samo reagovao na tvoju neistinu.
Last edited by kolacodjagoda on 04/03/2016 11:10, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2236 Re: Sufizam

Post by Smrcak15 »

Moja kratka definicija Sufizma

Pokussaj ciscenja duse od negativniih elemenata i uzdizanje u duhovnom smislu, sto je praksa poslanika, tako i treba ta ceznja da se oplemenimo dobrim vrlinama. Ali onda problem nastaje kad se pridodaju novotarije kako u vjerovanju tako i u ritualima sto Sufizam cini sektu, koja ne ide onim putem kojim je isao poslanik.

To je moje neko opazanje sufizma.
asurbanipal

#2237 Re: Sufizam

Post by asurbanipal »

inamilsumusinejis wrote:
salik79 wrote:

Koji je istjeran iz tekije i zabranjene mu sve aktivnosti. Čovjek se borio protiv širka ali širkadžije ga nisu mogle podnijeti i istjeran na pravdi Boga. Više nije ni glavni urednik časopisa.

Imam jednog prijatelja koji je halidija, pod bejatom. Čovjek je lijepog edeba i ahlaka, plaho fin insan. Mislim da si dosta stvari koje si napisao o njima slagao, kao npr. da gledaju ko se s kim druži. S druge strane, ono što je vezano za halidije, jeste da njihov koncept i razumijevanje tesawufa na neki način odudara od onog koji se tradicionalno upražnjava kod nas.
kolacodjagoda

#2238 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

asurbanipal wrote:
inamilsumusinejis wrote:
salik79 wrote:

Koji je istjeran iz tekije i zabranjene mu sve aktivnosti. Čovjek se borio protiv širka ali širkadžije ga nisu mogle podnijeti i istjeran na pravdi Boga. Više nije ni glavni urednik časopisa.

Imam jednog prijatelja koji je halidija, pod bejatom. Čovjek je lijepog edeba i ahlaka, plaho fin insan. Mislim da si dosta stvari koje si napisao o njima slagao, kao npr. da gledaju ko se s kim druži. S druge strane, ono što je vezano za halidije, jeste da njihov koncept i razumijevanje tesawufa na neki način odudara od onog koji se tradicionalno upražnjava kod nas.
Taj "lijepog edeba" bolje da je silovatelj nego "lijepog edeba" a kući i u tekiji čini širk rabitom, džezbama i sl. Silovanje je oprostiv grijeh a širk nije. Halidije odudaraju i od sufizma i od šiizma. Oni jesu muslimani ali debelo u širk zagazili nažalost. Jedini čovjek koji se borio protiv budala i kvazi-alima je brutalno protjeran i tu nema više hajra. Šejtan caruje, širk se čini... Ma ljepota.

I još nešto, zamolio sam chmolja da promijenim nick jer vidim neki shvataju kao provokaciji iako mi to nije cilj. Moj stav o šijama je čvrst i nepromjenjen i ko god pripada toj religiji nema razgovora samnom. Ovim bi o šijama završio za sva vremena na temi.

Vratimo se sufizmu i halidijama. Jedine sufije koje priznam i koje cijenim su sufije rahmetli šejha Nazima Hakanija sa Kipra. Čovjek koji svoje muride nije učio širku, čovjek koji za sebe nikad nije rekao ni da je evlija a pogotovo ne gaws kao što se hvali tom titulom Abdulbaki, čovjek koji je preselio a niko nikad za njega nije rekao ružnu riječ niti ga je kritikovao za bilo šta, čovjek koji nije znao šta je rabita a džezbu je smatrao rijalukom i ohološću.. Zikr je imao primjese novotarije u sebi ali nije ni blizu kao recimo Rifaije ili širkadžije halidije.

Halidije možda su i OK po usulu ali dokle god ih vode samozvani gawsovi, alimi kuhari, električari i felerični hafizi, nema hajra u njima.
Fudo Bosna

#2239 Re: Sufizam

Post by Fudo Bosna »

salik79 wrote:
arzuhal wrote:

Ma zna se uvaženi forumski sagovorniče, šta je nepatvoreno , šta su ljudi koji su blizu izvora, a šta je ono što bi hadžihafiz Halid ef Hadžimulić rah. alejhi.k.s. rekao "Sve reklama od islama", ali najlakše je neselektivo , "opaliti" po svom dinu, (sunnizmu, sufizmu, šiizmu...), a samo pravdaš time svoj/moj/njegov nefs i naše srčane falinke i nezrelost...

A evo jedan noviji klip od uvaženog šejh Salih ef Ibriševića, sa kojim sam imao čast sijeliti, slušati njegov mudar i nadahnut govor, ( a ako smijem primjetiti, koincidenciju/sličnost tvoga avtara, (alima k.s. sa tvije slike i izgled lica ovog sufijje sa klipa, šejh Salih ef...a insani različitih mezheba ali srčane sličnosti :wink: ?)

salik79

#2240 Re: Sufizam

Post by salik79 »

kolacodjagoda wrote:
salik79 wrote:

Koji je istjeran iz tekije i zabranjene mu sve aktivnosti. Čovjek se borio protiv širka ali širkadžije ga nisu mogle podnijeti i istjeran na pravdi Boga. Više nije ni glavni urednik časopisa. Sada glavnu riječ vode kuhari, pekari i "hafizi" koji ne znaju harfove izgovarati kako treba tpa Kenana Č i njemu sličnih kvazi-alima.. Pravog alima izbacili a ostavili budale.

To za Ehli bejt no comment. Kad se odrekneš šiizma, izgovoriš šehadet, priznaš Poslanika s.a.w.s i priznaš Kur'an tada možemo raspravljati. Sada sam samo reagovao na tvoju neistinu.
Dakle, priznas da se hafizu Cemanu nema sta prigovoriti i da je rijec o pravom alimu...Ne zapitas li se kako i zbog cega je taj alim dao bejat upravo svom sejhu, po kojem ti sada pljujes?! Dao bejat i godinama bio pod bejatom (koliko znam i danas je), bio sejhov prvi vekil u Bosni, zijaretio ga redovno u Menzilu, redovno bio u rabiti, svako vecer ucio hatme,...itd, itd...Kako to? Kazes "pravi alim", a ovamo, s druge strane "sirkadzija"!? Da nisi u sukobu sam sa sobom i svojim "idztihadom"?!

Ja se zbog takvih kao ti ne bih odrekao ni obavljanja male nuzde svakog jutra poslije kahve, a kamoli necega drugoga. Do tebe i tvoga "misljenja" mi je stalo koliko i do onog najzatucanijeg cetnika sa Sokoca, ili Manjace. Ukazujem na otrov koji iz tebe izbija, cisto iz razloga da ga neka dusa greskom ne bi popila. Siizma - kao slijedjenja stranke hazreti Alije i njegove casne porodice, u borbi istine protiv lazi, dobra protiv zla, Poslanikove s.a.v.a. ciste loze protiv Ebu Sufijanovog i Hindinog korova - se necu nikada odreci, kao ni svih ostalih casnih i iskrenih Pejgamberovih ashaba r.a. . Sehadet izgovaram najmanje pet puta dnevno, Poslanik mi je Muhammed s.a.v.s., a Kur´an mi je jedan kao i svim ostalim muslimanima svijeta.

I ne, ti si lazima reagovao na istinu, samo to ne osjecas...
salik79

#2241 Re: Sufizam

Post by salik79 »

Fudo Bosna wrote:
salik79 wrote:
arzuhal wrote:

Ma zna se uvaženi forumski sagovorniče, šta je nepatvoreno , šta su ljudi koji su blizu izvora, a šta je ono što bi hadžihafiz Halid ef Hadžimulić rah. alejhi.k.s. rekao "Sve reklama od islama", ali najlakše je neselektivo , "opaliti" po svom dinu, (sunnizmu, sufizmu, šiizmu...), a samo pravdaš time svoj/moj/njegov nefs i naše srčane falinke i nezrelost...

A evo jedan noviji klip od uvaženog šejh Salih ef Ibriševića, sa kojim sam imao čast sijeliti, slušati njegov mudar i nadahnut govor, ( a ako smijem primjetiti, koincidenciju/sličnost tvoga avtara, (alima k.s. sa tvije slike i izgled lica ovog sufijje sa klipa, šejh Salih ef...a insani različitih mezheba ali srčane sličnosti :wink: ?)

:thumbup:

MasaAllah, znaci obojica smo pocasceni istom Bozijom miloscu, jer sijeliti sa ovim Insanom i slusati njegov govor je prava Bozija blagodat...Svaka slicnost ove dvojice velikana svakako nije slucajna ;-) Sto bi nas hafiz Bugari rekao:"SlucajNO!" :)
salik79

#2242 Re: Sufizam

Post by salik79 »

kolacodjagoda wrote: Jedine sufije koje priznam i koje cijenim su sufije rahmetli šejha Nazima Hakanija sa Kipra. Čovjek koji svoje muride nije učio širku, čovjek koji za sebe nikad nije rekao ni da je evlija a pogotovo ne gaws kao što se hvali tom titulom Abdulbaki, čovjek koji je preselio a niko nikad za njega nije rekao ružnu riječ niti ga je kritikovao za bilo šta, čovjek koji nije znao šta je rabita a džezbu je smatrao rijalukom i ohološću.. Zikr je imao primjese novotarije u sebi ali nije ni blizu kao recimo Rifaije ili širkadžije halidije.

Halidije možda su i OK po usulu ali dokle god ih vode samozvani gawsovi, alimi kuhari, električari i felerični hafizi, nema hajra u njima.
A kako komentarises to da vas je, vehabije (ovaj izraz je upotrebljavao), nazivao dzehenemskim psima, sejtanovim slugama i munaficima naseg vakta? 8-)
kolacodjagoda

#2243 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

salik79 wrote:
kolacodjagoda wrote: Jedine sufije koje priznam i koje cijenim su sufije rahmetli šejha Nazima Hakanija sa Kipra. Čovjek koji svoje muride nije učio širku, čovjek koji za sebe nikad nije rekao ni da je evlija a pogotovo ne gaws kao što se hvali tom titulom Abdulbaki, čovjek koji je preselio a niko nikad za njega nije rekao ružnu riječ niti ga je kritikovao za bilo šta, čovjek koji nije znao šta je rabita a džezbu je smatrao rijalukom i ohološću.. Zikr je imao primjese novotarije u sebi ali nije ni blizu kao recimo Rifaije ili širkadžije halidije.

A kako komentarises to da vas je, vehabije (ovaj izraz je upotrebljavao), nazivao dzehenemskim psima, sejtanovim slugama i munaficima naseg vakta? 8-)
Nije vehabije (bosanski izraz za selefije) već haridžije a to i jesu.

Drugo, komentarisao sam Ćemana kao čovjeka i osobu i da ga Allah uputi da se izvuče iz te kvazi-sufijske sekte mada se nadam da već i jeste i da je to izbacivanje iz tekije hajr za njega. A to što je dao bejat, dao sam i ja pa sam se okrenuo islamu elhamdullillah. Ništa to ne znači.

Hakani je veliki alim i dobar čovjek i na njega nemaš prava ništa pogrdno reći. Brini se o sebi i svojim ajatolahima koji donose fetve o spolnom odnosu sa bebama i sl.
Image
Fudo Bosna

#2244 Re: Sufizam

Post by Fudo Bosna »

salik79 wrote:
Fudo Bosna wrote:
MasaAllah, znaci obojica smo pocasceni istom Bozijom miloscu, jer sijeliti sa ovim Insanom i slusati njegov govor je prava Bozija blagodat...Svaka slicnost ove dvojice velikana svakako nije slucajna ;-) Sto bi nas hafiz Bugari rekao:"SlucajNO!" :)
:thumbup:

Aferim brate !
nasa

#2245 Re: Sufizam

Post by nasa »

@kolac
Evo da prvo kazem da mi je drago sto si nik promijenio :thumbup:

Negdje mozda prije 3 godine ja sam to isto pitala na forumu I @asur mi je odgovorio da to nije istina itd. medjutim covjeku ostane sumnja jer to se stvarno moze naci na internetu tako da sam ja potrazila I istina je da ce to najvjerovatnije biti preradjeno I izmisljeno jer ako krenes od autora, nekih drugih izvora koji se pominju prica ne drzi.
Uostalom da je to istina zar ne mislis da bi ipak do sada to bilo itekako poznato I istrazeno u kojim okolnostima se desilo, a ne samo neka prica na internet.

Sto se tice price generalno o sijama, ima i medju njima itekako razlike.Ne samo u pristupu u vjeri nego naravno I u posvecenosti, na kraju krajeva tako je I medju sunijama.
Podjele, sukobi, sumnje...sa sunijama su daleko vece nego se to cini iz nase bh.perspektive i onda sigurno da se jeste vise preispitalo ono sto stvarno jeste razlicito ali istovremeno taj sukob je rezultirao i masom informaciju koje su netacne ili preuvelicane ili se mogu prepisati malom broju itd.
Pazi da su te podjele ponekad toliko glupe I toliko malo imaju veze sa samim islamom da bi se zaprepastio.Precesto su "samo" predrasude recimo slicno kao sto mi imamo na Balkanu nacionalne.
Ljudi koji cine lose islamu, koji koriste islam za svoje interese I sl.imas u danasnjem svijetu na svim stranama jer da je bilo ko tako bezgresan kao sto se prikazuje vidjeli bi itekako I odavno tu islamsku idilu na djelu ali nazalost nije tako ni za sunije ni za sije ni za bilo koji pravac.
E onda mi uzmemo da pricamo ko ima vise loseg ili je li bolje zivjeti u Teheranu ili Dubaiju ili Rijadu itd.Istina je da svugdje ima rupa plus ti prostori su u sukobu koji je na mnogim mjestima oruzani, sta je tu dobro, staje dobro u tome da ostatak svijeta se razvija I predvodi...
Ja jednostavno ne mogu shvatiti ljude koji idealiziraju samo jedan pravac pogotovo kad to cine na racun drugih pravaca ili odredjenu zemlju jer fakat moras biti neobjektivan skroz da ne vidis da niko od njih nije ni blizu idile, sto je najgore nije ni blizu da sagleda stvarnost.Da bar imamo nekog ko vidi sta se desava, ko ca bar reci 'vako treba, ovo ne valja...

Znam da ce se ljutnuti :D ove forumske sije ali uh ima toga I kod njih-i to bas ovdje na forumu, a sto je jos gore ukazuju prstom na druge.S druge strane ima I kod drugih pravaca, to smo vec utvrdili valjda svi....

Ne znam, razmisli da nije bas sve crno-bijelo, da je ponekad tesko ocjeniti jednog covjeka, a ne mase.Znam da covjek mora zauzeti nekakav stav ali ja bar mislim da je bolje uvijek da on nije potpuno iskljuciv.
Fudo Bosna

#2246 Re: Sufizam

Post by Fudo Bosna »

" Content
The Amman Message was delivered in Amman, Jordan, as a Ramadan sermon by Chief Justice Sheikh Iz-al-Din al-Tamimi in the presence of King Abdullah II and a number of Muslim scholars.[3] According to a report issued by the International Crisis Group, "The sermon stressed the need to re-emphasise Islam's core values of compassion, mutual respect, tolerance, acceptance and freedom of religion."[1] The next year, in July 2005, an Islamic convention brought together 200 Muslim scholars from over 50 countries who issued a three-point declaration (later known as 'Three Points of the Amman Message').[2] This declaration focused on:[4]
1. The recognition of eight legal schools of Islamic law/Islamic jurisprudence (madhāhib) and the varying strains of Islamic theology viz.[5]
1. Sunni Hanafi
2. Sunni Maliki
3. Sunni Shafi'i
4. Sunni Hanbali
5. Sunni Zahiri
6. Shia Jaʿfari (inc. Mustaali-Taiyabi Ismaili)[6]
7. Shia Zaydi
8. Ibadi

• Forbade declaring an apostate anyone who is a follower of:[5]
10. the Ashʿari/Maturidi creed
11. real Tasawwuf (Sufism)
12. true Salafi thought

2. The forbiddance from pronouncing disbelief (takfir) upon (or excommunicating) others recognized as Muslims
3. The stipulations placed as preconditions to the issuing of religious edicts, intended to prevent the circulation of illegitimate edicts
Explaining why the message was issued, King Abdullah stated: "[W]e felt that the Islamic message of tolerance was being subjected to a fierce and unjust attack from some in the West who do not understand Islam's essence, and others who claim to be associated with Islam and hide behind Islam to commit irresponsible deeds."[7] "

Bujrum linkovi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Amman_Message

http://www.ammanmessage.com/

Braćo forumaši, vi koji ste muslimani, klonite se tekfirenja, Ammanska Deklaracija iz 2004. godine je idžma/konsenzus svih mesheba ummeta, potpisalo je do danas preko 500 alima iz preko 80 zemalja, većina šijja su muslimani, sufijje, selefije, nemojte sami raditi na svojoj ahiretskoj šteti neuzubillahi !!!
Last edited by Fudo Bosna on 06/03/2016 10:45, edited 1 time in total.
salik79

#2247 Re: Sufizam

Post by salik79 »

kolacodjagoda wrote:
salik79 wrote:

Nije vehabije (bosanski izraz za selefije) već haridžije a to i jesu.

Drugo, komentarisao sam Ćemana kao čovjeka i osobu i da ga Allah uputi da se izvuče iz te kvazi-sufijske sekte mada se nadam da već i jeste i da je to izbacivanje iz tekije hajr za njega. A to što je dao bejat, dao sam i ja pa sam se okrenuo islamu elhamdullillah. Ništa to ne znači.

Hakani je veliki alim i dobar čovjek i na njega nemaš prava ništa pogrdno reći. Brini se o sebi i svojim ajatolahima koji donose fetve o spolnom odnosu sa bebama i sl.
Image
Hakani k.s. je jasno i glasno spomenuo vas - vehabije. Ne tekfirdzije, ne haridzije, nego vehabje. Ko hoce, vrlo lahko moze provjeriti. Ne kontam odakle ti ideja da sam ista pogrdno rekao o njemu?! :?

Kao sto rekoh, hafiz Ceman je bio alim i kada je dao bejat, a i danas je, dok si ti (i prema vlastitom priznanju) bio, a i danas si, supalj kao pokvaren' zub. Uz sve to, prilicno sam siguran da ti nikada nisi bio pod bejatom. Ti si od samoga starta indoktriniran.

Kontam, kako li ce ti se tek "zgaditi" Poslanik s.a.v.a. kada procitas ovo (naravno, ako razumijes engleski):
Volume 5, Book 58, Number 234 :
Narrated by Aisha
The Prophet engaged me when I was a girl of six (years). We went to Medina and stayed at the home of Bani-al-Harith bin Khazraj. Then I got ill and my hair fell down. Later on my hair grew (again) and my mother, Um Ruman, came to me while I was playing in a swing with some of my girl friends. She called me, and I went to her, not knowing what she wanted to do to me. She caught me by the hand and made me stand at the door of the house. I was breathless then, and when my breathing became Allright, she took some water and rubbed my face and head with it. Then she took me into the house. There in the house I saw some Ansari women who said, "Best wishes and Allah's Blessing and a good luck." Then she entrusted me to them and they prepared me (for the marriage). Unexpectedly Allah's Apostle came to me in the forenoon and my mother handed me over to him, and at that time I was a girl of nine years of age.

Volume 5, Book 58, Number 235 :
Narrated by 'Aisha
That the Prophet said to her, "You have been shown to me twice in my dream. I saw you pictured on a piece of silk and some-one said (to me). 'This is your wife.' When I uncovered the picture, I saw that it was yours. I said, 'If this is from Allah, it will be done."

Volume 5, Book 58, Number 236 :
Narrated by Hisham's father
Khadija died three years before the Prophet departed to Medina. He stayed there for two years or so and then he married 'Aisha when she was a girl of six years of age, and he consumed that marriage when she was nine years old.
http://www.sahih-bukhari.com/Pages/Bukhari_5_58.php

:?: :!:

Ako treba prevesti - slobodno reci! :oops: 8-)
nasa

#2248 Re: Sufizam

Post by nasa »

@fudoZiv bio mozes li ti prestati stalno lijepiti iste stvari.
Ok znamo sve, iskreno malo komicno s obzirom da se svasta desilo od te 2004. ne bas u duhu napisanog ali eto lijepo zvuci...Neka je procitaju sebi vise puta ili bolje neka prestanu jedno pricati, a drugo raditi ili neka priznaju da sve zajedno sve manje veze ima s islamom ...
Daj ba Fudo, shvatam ja potrebu da se izadje s takvom deklaracijom I treba to, slicno kao kad papa nedjeljom pozove na mir u svijetu...
kolacodjagoda

#2249 Re: Sufizam

Post by kolacodjagoda »

Šijo od tebe ne treba ništa. Onaj ko slijedi nemuslimane ne zaslužuje prostor za raspravu a još i iznosiš neistine na hafiza i na Hakanija. Tipično za šiju. Kad iznosite laži na Poslanika i ashabe, što ne bi i na ostale. Makni se od mene i od teme jer sufizam nema ništa sa šijama. Sufije za razliku od šija su muslimani.

Da podsjetimo šta je napisao taj nemusliman sa tvog avatara:

Image
Last edited by kolacodjagoda on 06/03/2016 10:52, edited 2 times in total.
nasa

#2250 Re: Sufizam

Post by nasa »

salik79 wrote:....
Je li ti vjerujes u ove hadise.Ako ne, gledaj da si ispao gori od @kolaca jer on bar vjeruje da je ono istina.
Locked