Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

Hafis

#2226 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Steely Dan wrote:[

he he he sto ti je skola iz gruda i sirokog mu brijega . Katalonija je starija od Spanije a Skotska od Engleske . Katalonija nije nastala na genocidu nad spancima niti su Katalonci i Skoti srusili Madrid i London kao sto je neko srusio mostar i
Sarajevo .Poslije 1000 srusenih dzamija 400 konclogora , masovnih grobnica , silovanih , zaklanih nema nista od tvog tudjmanovog sna . rs i hb nikad nisu postojolai u istoriji a danas je to komad bosanske zemlje pod okupacijom . Takve kao ti sam vidio kako ljude vode u Dretelj kako ruse Strai most i kako suradjuju sa cetnicima i kako im salju naftu da ne bi zafalilo . Da ti nije bilo Bosne i Srebrenice nikad ne bi dobio americko zeleno svijetlo za Oluju . Da je bih stala na stranu Srbije 91 ti bi plivao u Italiju . Kako si jadan i bijedan u svojoj zluradosti da se Bosna raspadne . Nacekaces se . :evil: :evil: :evil:
Da su babi muda sad bi sjedila u fronti i igrala šaha :zzzz:
Ovaj lik vazda 92-95. 10 dkg patriJota, 15 dkg ćetnika, 10 dkg uja, 5 dkg starog mosta, 10 dkg ''Bosne'', 30 dkg vrijeDŽanja sugovornika...i smajlići
madner

#2227 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Nije pitanje da li je Dodik pouzdan partner ili ne, nego da li hrvati imaju pokrice za to partnerstvo. Pokrice = nemogucnost preskakanja u sklapanju koalicija.

Svodi ih onaj centar moci koji je onemogucio rekonstrukciju federalne vlade i ulazak HDZ u istu.

Optimizam ne ubacujem u racunicu, tako je kako je. Nakon sloma HDZ-a, fokus ce se vratiti na RS.
šrilančananin

#2228 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

Steely Dan wrote:
šrilančananin wrote:
madner wrote:Uglavnom, RS moze sta hoce, no nece moci dokle hoce.

Jedini nacin da opstanu bi bio da rade na funkcionalnoj drzavi BiH, jer onda ne bi postojao razlog za akciju. Ovako, je jasna stvar.

Za koljegu koji se nada da Bjeljina nece biti dio Tuzlanske regije :lol:
RS ce ako se Skotska i Katalonija osamostale krenuti njihovim stopama, sve ovisi o 09. i 11. mjesecu 2014 .kada se odrzavaju referendumi. Glupost je da se zivi sa nekim sa kim ne zelis, a u RS imaju vrlo dobru poziciju, koliko ce to biti dobro, nemam pojma, al' je cinjenica da ce im neovisan put Katalonije i Skotske otvoriti sirom vrata samostalnosti, sto je po meni odlicno i korak naprijed. Disfunkcionalna drzava nikome ne treba.

Image

he he he sto ti je skola iz gruda i sirokog mu brijega . Katalonija je starija od Spanije a Skotska od Engleske . Katalonija nije nastala na genocidu nad spancima niti su Katalonci i Skoti srusili Madrid i London kao sto je neko srusio mostar i
Sarajevo .Poslije 1000 srusenih dzamija 400 konclogora , masovnih grobnica , silovanih , zaklanih nema nista od tvog tudjmanovog sna . rs i hb nikad nisu postojolai u istoriji a danas je to komad bosanske zemlje pod okupacijom . Takve kao ti sam vidio kako ljude vode u Dretelj kako ruse Strai most i kako suradjuju sa cetnicima i kako im salju naftu da ne bi zafalilo . Da ti nije bilo Bosne i Srebrenice nikad ne bi dobio americko zeleno svijetlo za Oluju . Da je bih stala na stranu Srbije 91 ti bi plivao u Italiju . Kako si jadan i bijedan u svojoj zluradosti da se Bosna raspadne . Nacekaces se . :evil: :evil: :evil:
Kakva ti je glupa prica, BiH je i stala na stranu Srbije dok se Alija nije osvijestio, definitivno. Bilo je Bosnaca ili danas Bosnjaka koji su napadali Hrvatsku , cak su pojedinci u BiH trazili da im se vojni staz iz 91 racuna za mirovine, to je cinjenica, a opet niko nije plivao u Italiju. Ne zelim ja da se BiH raspadne samo je cinjenica da ce se RS pokusati i nadam se uspjeti osamostaliti, pa oni nikome ne trebaju, kada bi se osamostalili ekonomski bi to bilo samounistenje, a danas su ratovi gospodarski, treba ih pustiti da probaju, a ne da ti brojeve novorodjenih drze u saci, jebes geoografiju. Slobodna Europa je najvaznija. Tvoje sjeme nikome ne koristi i prica da su sto su, pa Hrvatska je Njemacka , a Njemacka se ne boji BiH i Srbije zajedno, mozda shvatis.
Hafis

#2229 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:Optimizam ne ubacujem u racunicu, tako je kako je. Nakon sloma HDZ-a, fokus ce se vratiti na RS.
Pod tim ''slom'' HDZ-a računaš u nekoj optimalnoj verziji na još jedan četvorogodišnji mandat u vladi FBiH bez HDZ-a, i po mogućnosti isto i na državnoj razini?
Nisu mi jasni mehanizmi kojim će se izvesti taj zahvat, to jest praktički eutanaziju, i onda se s mirom fokusirati na RS?
Postoji li dovoljan ''hrvatski'' kapacitet unutar SDP-a ili DF-a (ili netkog trećeg ''probosanskog'' čimbenika) koji bi odigrao tu obvezujuću ulogu, ili se ipak ne radi o ''domaćem'' materijalu i računa se na neke outsidere, poput HDZ90 ili ponovno uskrslog HSP-a, Živka ili tako nešto?

Po mojoj skromnoj procjeni taj scenarij ovaj put nema u potpunosti nikakvih šansi. Živ bio pa vidio.
madner

#2230 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Mislis da HDZ moze dobiti vecu podrsku nego sto je imao na proslim izborima skupa sa HDZ1990? Tesko.

S tim da ovaj put ne mogu blokirati formiranje Doma Naroda neradom, tako da ce se sasvim sigurno naci 6 glasova.

Sto se tice drzavnog nivoa, to je bio Tihicev pokusaj mrkve, kao da im pruzi ruku nakon sto su ga popusili na federalnom nivou.
Hafis

#2231 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:Mislis da HDZ moze dobiti vecu podrsku nego sto je imao na proslim izborima skupa sa HDZ1990? Tesko.

S tim da ovaj put ne mogu blokirati formiranje Doma Naroda neradom, tako da ce se sasvim sigurno naci 6 glasova.

Sto se tice drzavnog nivoa, to je bio Tihicev pokusaj mrkve, kao da im pruzi ruku nakon sto su ga popusili na federalnom nivou.
Onaj ''centar moći'' koji navodiš gore nije više na raspolaganju ''probosanskom'' bloku, jer da jest davno bi i SF bio rješen na ''bosanski'' način.
Uostalom kada se već igraš procedure, džaba i tih 6 i više glasova, ako zakon i ostane ovakav kakav je: tko će sazvati tu sjednicu doma naroda FBiH? Nema više Krešića.
Dalje da ne ponavljamo.....a da....hoće li Inzko opet pripomoći.
madner

#2232 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Polazis od pogresne predpostavke da je bosanskom bloku prioritet rjesiti SF. Trenutno je prioritet slomiti HDZ, malog saveznika veceg neprijatelja.

Bitno je samo usvojiti budzet da ne dodje do ponavljanja izbora u nedogled. Sve ostalo se samo uklapa. Njemacki lobi je preko Incka pokusao ugurati HDZ u proslu vladu, no isti su se malo precjenili i samim tim sebe doveli u trenutni ofsajd.
šrilančananin

#2233 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

madner wrote:Polazis od pogresne predpostavke da je bosanskom bloku prioritet rjesiti SF. Trenutno je prioritet slomiti HDZ, malog saveznika veceg neprijatelja.

Bitno je samo usvojiti budzet da ne dodje do ponavljanja izbora u nedogled. Sve ostalo se samo uklapa. Njemacki lobi je preko Incka pokusao ugurati HDZ u proslu vladu, no isti su se malo precjenili i samim tim sebe doveli u trenutni ofsajd.
Dobro si rekao, trenutni. To je definitivno, samo je pitanje kada ce opet izaci, tesko je drzati sucu zastavicu u zraku duze vrijeme, predpostavke su glupost, vjeruj, sem ako sudac ne uzima hormon rasta, treba li ga tebi. ?
Last edited by šrilančananin on 30/12/2013 11:22, edited 1 time in total.
madner

#2234 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Pokusao sam naci neku nit kroz te tri recenice no kada si kombinovao . i ? u jednoj malo sam se izgubio. Da obradis prvo neku lektiru u razredu pa onda navratis?
šrilančananin

#2235 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

madner wrote:Pokusao sam naci neku nit kroz te tri recenice no kada si kombinovao . i ? u jednoj malo sam se izgubio. Da obradis prvo neku lektiru u razredu pa onda navratis?
Lektiru, to je Bosnjacki san ? Puno ljudi me vec nagovaralo da procitam lektiru na ovom forumu, to neka furka ili krivi smjer ili jednoumlje, svi kao jedan, to je slabost, zar ne .?
Hafis

#2236 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

"madner"
Polazis od pogresne predpostavke da je bosanskom bloku prioritet rjesiti SF. Trenutno je prioritet slomiti HDZ, malog saveznika veceg neprijatelja.
Znam da im nije prioritet S-F i da se sada debelo kaju što su to ikako čačkali. Ali, hebat ga sada, izgubljena lopta i morat će ga riješiti, i kako god riješili nije dobro po ''plan''. Nije dobro, pa ti govori što hoćeš.
Zamisli dramu i ''izgube'' stolicu u predsjedništvu :izet: . Pa da bi se kompenzirao taj gubitak trebalo bi 10 godina pozitivne demografije :D
Inače, još kada se u vladajuću ekipu uvali nervozni Želja K. bojim se da njih HDZ ne slomi.
Potpuno pogrešna bošnjačka politika s državotvornog gledišta. S nacionalnog gledišta potpuno očekivana, ali po meni ipak preuranjena.
madner

#2237 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

šrilančananin wrote:
madner wrote:Pokusao sam naci neku nit kroz te tri recenice no kada si kombinovao . i ? u jednoj malo sam se izgubio. Da obradis prvo neku lektiru u razredu pa onda navratis?
Lektiru, to je Bosnjacki san ? Puno ljudi me vec nagovaralo da procitam lektiru na ovom forumu, to neka furka ili krivi smjer ili jednoumlje, svi kao jedan, to je slabost, zar ne .?
Ili to, ili se osjeti manjak moci izrazavanja.
L u c i f e r

#2238 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by L u c i f e r »

Ja glupe, jalove i dosadne teme. :)

Imam preča posla, život je kratak. :izet:
madner

#2239 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Hafis wrote:
"madner"
Znam da im nije prioritet S-F i da se sada debelo kaju što su to ikako čačkali. Ali, hebat ga sada, izgubljena lopta i morat će ga riješiti, i kako god riješili nije dobro po ''plan''. Nije dobro, pa ti govori što hoćeš.
Zamisli dramu i ''izgube'' stolicu u predsjedništvu :izet: . Pa da bi se kompenzirao taj gubitak trebalo bi 10 godina pozitivne demografije :D
Inače, još kada se u vladajuću ekipu uvali nervozni Želja K. bojim se da njih HDZ ne slomi.
Potpuno pogrešna bošnjačka politika s državotvornog gledišta. S nacionalnog gledišta potpuno očekivana, ali po meni ipak preuranjena.
Pogledaj kaj je bilo 2011 i bice ti sve jasno. 4 stolice premalo i onda ne bude ni jedna.

Uvijek ista prica sa Covicem, ko igra za Dodu i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom kantonu.
šrilančananin

#2240 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

madner wrote:
šrilančananin wrote:
Ili to, ili se osjeti manjak moci izrazavanja.
Nemam pojma sto je ili kakva je klica, al' znam da me to ucestalo pitaju, vecina njih sto samo brbore ili temelje pisanja na pretpostavkama, somnologiji, da, moje pisanje je takvo kakvo je, procitao Vlak u snijegu dok vlak nije zapeo, dok nisu djeca spekec jeli...fuj!
Helikopter

#2241 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Helikopter »

Zasto jedan dio Bosnjaka osudjuje Aliju Izetbegovica za njegov Deytonski potpis o priznavanju 2 entiteta Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine? sa sadrzajem Deytonskog sporazuma su bile upoznate sve Bosnjacke i Hrvatske politicke stranke iz BiH kao i njihovi predstavnici kao sto su izmedju ostalog Zlatko Lagumdzija, Haris Silajdzic, Komsic i mnogi drugi. Ako su vidjeli da Alija Izetbegovic hoce da potpise nelegalan deytonski sporazum zasto ga niko od njih nije zaustavio?
Last edited by Helikopter on 30/12/2013 11:46, edited 1 time in total.
madner

#2242 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Kako su ga mogli zaustaviti?

Haris je to pokusao, pa je proglasen izdajnikom.
Martinez_

#2243 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Martinez_ »

madner wrote: Pogledaj kaj je bilo 2011 i bice ti sve jasno. 4 stolice premalo i onda ne bude ni jedna.

Uvijek ista prica sa Covicem, ko igra za Dodu i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom kantonu.
Ne znam kako je slomljen ako uživa legitimnu podršku svog naroda. Vlasti su promenljiva kategorija
Hafis

#2244 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

madner wrote:
Pogledaj kaj je bilo 2011 i bice ti sve jasno. 4 stolice premalo i onda ne bude ni jedna.
Pa nije baš uvijek ista priča s Čovićem. Otresao ih je kod formiranja VM, ali i državnih parlamentarnih tijela.
Uostalom možemo samo nagađati i uvjeravati jedan drugog kako će biti.

Mislim da je najbolji katalizator tih budućih događanja o kojima pričamo način na koji će se okončati slučaj S-F.
Helikopter

#2245 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Helikopter »

madner wrote:Kako su ga mogli zaustaviti?

Pa svi su zajedno odlucivali a ne samo Alija a ako je Silajdzic mislio da ce na taj nacin biti izdajnik sto nije odmah dao otkaz i o pogresnim namjerama Alije obavjestio sav Bosnjacki narod? da li se bojao on sam, svi drugi Bosnjacki i Hrvatski politicari i njihove politicke stranke da ce ih Srbi i Medjunarodna zajednica sve pobiti ako ne potpisu Deytonski sporazum?
radostan dan

#2246 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by radostan dan »

L u c i f e r wrote:Ja glupe, jalove i dosadne teme. :)

Imam preča posla, život je kratak. :izet:
osnovni postulat forumskog života ti je -

Image
Mister Yes

#2247 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Skijaš wrote: BiH ne bi postojala da je Sarajevo izabralo taj vazalski odnos, zamisli Herceg Bosnu i Karadžića bez međunarodnog priznanja BiH, pa ne bi im bog otac stao u kraj.
Da. Ključna stvar. Da se tada nije izganjalo međunarodno priznanje Karadžić bi uskoro imao neke zahtjeve koji bi doveli do nestanka BiH ako bi se prihvatili a do rata ako ne se ne bi prihvatili. Samo tada ne bi bilo međunarodnog priznanja i Bošnjaci bi ratovali protiv cijele Srbije jer tada ne bi bilo granice.

Alija i Bošnjačko rukovodstvo su imali samo dva izbora:
1. Nezavisnost i rat
2. Ostanak u velikoj Srbiji i gubljenje države zauvijek. Bošnjaci bi imali države koliko je danas imaju Bošnjaci sandžaka. Znači ništa. Džeko bi bio prvi napadač Srbije a Spahić stub odbrane Hrvatske.
šrilančananin

#2248 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

Mister Yes wrote:
Skijaš wrote: BiH ne bi postojala da je Sarajevo izabralo taj vazalski odnos, zamisli Herceg Bosnu i Karadžića bez međunarodnog priznanja BiH, pa ne bi im bog otac stao u kraj.
Da. Ključna stvar. Da se tada nije izganjalo međunarodno priznanje Karadžić bi uskoro imao neke zahtjeve koji bi doveli do nestanka BiH ako bi se prihvatili a do rata ako ne se ne bi prihvatili. Samo tada ne bi bilo međunarodnog priznanja i Bošnjaci bi ratovali protiv cijele Srbije jer tada ne bi bilo granice.

1. Nezavisnost i rat
2. Ostanak u velikoj Srbiji i gubljenje države zauvijek. Bošnjaci bi imali države koliko je danas imaju Bošnjaci sandžaka. Znači ništa. Džeko bi bio prvi napadač Srbije a Spahić stub odbrane Hrvatske.
Nema Spahic kvalitetu za Hrvatsku, zar on nije BiH sjebao, pa sto ga onda predlazes, mozda bi Spahic igrao za amatersku reprezentaciju Hrvatske, tu igraju ovi iz Goska ili kako se vec zovu, navodno ih i Tan kupio...Odron, brale, nemoj tako, on ce u novom crnom dresu, daj ba .
madner

#2249 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by madner »

Helikopter wrote:
madner wrote:Kako su ga mogli zaustaviti?

Pa svi su zajedno odlucivali a ne samo Alija a ako je Silajdzic mislio da ce na taj nacin biti izdajnik sto nije odmah dao otkaz i o pogresnim namjerama Alije obavjestio sav Bosnjacki narod? da li se bojao on sam, svi drugi Bosnjacki i Hrvatski politicari i njihove politicke stranke da ce ih Srbi i Medjunarodna zajednica sve pobiti ako ne potpisu Deytonski sporazum?
Pa to je uradio, sta mislis kako je nastala Stranka za BiH? :roll:

Neki imaju memoriju od 3 minute.
Čoda

#2250 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Čoda »

Mister Yes wrote:

1. Nezavisnost i rat
A kako Crnogorci nisu izgubili državu zauvijek?
Locked