Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
amiliana

#2226 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by amiliana »

Sodom1 wrote:Praxa je sve,i otac i majka. Kad se skolovanje zavrsi bilo zanat,srednja ili fax.Posao se mora znati iste sekunde.
Pojma mi nemamo
Kod mene je bitan fakultet barem u mojoj porodici jer su svi zavrsili fakultete moram i ja.Ja se iskreno divim svom bratu koji dobro obavlja svoj posao magistar je prava radi dodatno na projektima stalno je na putu, i sad je poceo raditi na projektima sa strancima i sve je stekao svojim trudom i zalaganjem.Mislim da malo ko danas zna obavljati svoj posao kako treba bez obzira jeli to srednja skola i fakultet pozicije zauzimaju nekad i oni koji ne znaju raditi.
Kosato

#2227 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

u radnicima sigurno nije. jer oni hoce raditi i posteni samo necu da je pricam o njima ko voli nek izvoli ;) ..jer sam ih susretao vishe njih...i zahvaljivali se Bogu sto su uspjeli naci drugi posao i pobjeci odatle...ti znas ili ne znas da je dole od 65 radnika samo 5 prijavljeno ? u proizvodnji,ne govorim za salon..i tu se isto mjenjaju radnici ostale su samo dvije sto moraju raditi jer su u godinama...otisla im Ivana, kosac, muamer itd....iz salona....to je bas ko fol lagan posao ...ah sad rade iste te poslove u drugim firmama....samo im je puno ljepse i bolje tako kazu ;)
mali_balon

#2228 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

razonoda wrote:Nekad je vazniji kako se predstavis na inter. nego sta si zavrsio. Radi malo na tome. :roll:
O intervjuima bi mogao knjigu napisati. Nije toliko do pripreme intervuja ako nasuprot tebe sjedi neko ko je sebi vec nacrtao nekog idealnog kandidata u glavi. Helem, ne kazem ima i do mene, ali takodje ima i do toga da nemozes bas na svakom brilijirati razliciti smo ljudi, neko nekom na prvu ne legne i onda mos ga jebat bez obtira na CV i perfektan intervju.
TReba biti normalan iskren, bez treme i dlake na jeziku, neko od poslodavac to cijeni neko ne.....

Ma kakvi radnici, kad bi se postovala njihova prava ne bi oni tek tako odlazili. Druga stvar je sto gazde misle da su to roboti koji ne trebaju odmora hrane i plate. To se radi po 15 sati, dok se ne ispuni norma, valja danas 5 6 kauca 3 ormara na 7 8 9 sprat iznijeti a ne smijes ga ostetiti ( ko je ijednom iznio kauc na 8 sprat zna o cemu govorim) itd itd. Hvala Bogu situacija je takva da gazde mogu raditi sta hoce, radnik mu dodje kao potrosna roba, vrijedniji mu je saraf na tocku nego radnik.
Kosato

#2229 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

mali_balon wrote:
razonoda wrote:Nekad je vazniji kako se predstavis na inter. nego sta si zavrsio. Radi malo na tome. :roll:
O intervjuima bi mogao knjigu napisati. Nije toliko do pripreme intervuja ako nasuprot tebe sjedi neko ko je sebi vec nacrtao nekog idealnog kandidata u glavi. Helem, ne kazem ima i do mene, ali takodje ima i do toga da nemozes bas na svakom brilijirati razliciti smo ljudi, neko nekom na prvu ne legne i onda mos ga jebat bez obtira na CV i perfektan intervju.
TReba biti normalan iskren, bez treme i dlake na jeziku, neko od poslodavac to cijeni neko ne.....

Ma kakvi radnici, kad bi se postovala njihova prava ne bi oni tek tako odlazili. Druga stvar je sto gazde misle da su to roboti koji ne trebaju odmora hrane i plate. To se radi po 15 sati, dok se ne ispuni norma, valja danas 5 6 kauca 3 ormara na 7 8 9 sprat iznijeti a ne smijes ga ostetiti ( ko je ijednom iznio kauc na 8 sprat zna o cemu govorim) itd itd. Hvala Bogu situacija je takva da gazde mogu raditi sta hoce, radnik mu dodje kao potrosna roba, vrijedniji mu je saraf na tocku nego radnik.

Bas tako druze...istina je u svemu sto si napisao ;)
kazo

#2230 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kazo »

@kosato znas li mozda koliko je plata u Eco company ? Mozda se i isplati za 600-700 izdrzati mjesec-dva.
Usput zna li neko koliko je plata u preventu ?
Kosato

#2231 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kosato »

kazo wrote:@kosato znas li mozda koliko je plata u Eco company ? Mozda se i isplati za 600-700 izdrzati mjesec-dva.

znam....vozaci/monteri/nosaci - startna ti je 500 KM plus prekovremeni (koje uvijek imas...dodjes u 8 odes kuci u 19,20 zavisi od posla)koliko oni zele da ti dadnu, mozes ti imati naradjenih 950 oni ce ti dati 650 ako se njima cefne..... + odbija ti od plate stetu koju napravis...
stolarima tj.majstorima 650 startna plus prekovremeni - rijetko kad imaju prekovremeni.....+ odbijaju ti od plate cak mm u mjerama/dimenzijama profuras...
nekim sefovima koji nadgledaju uz pomocu 65 kamera i sto palamudaju 800 KM + odbija od plate za kasnjenje rokova i neisporuke....
ovim u salonima . isto od 700-950 zavisi koje mjesto i na koje ciljas....nemaju prekovremeni oni rade po smjenama,..
mali_balon

#2232 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

kazo wrote:@kosato znas li mozda koliko je plata u Eco company ? Mozda se i isplati za 600-700 izdrzati mjesec-dva.
Bila je tema o preventu i kukalo se na plate i ne isplacivanje plata. Ma sve ti je to u 5 deka, sto bi se reklo, stoja gore dole. Najgore je onima na dnu, najmanje plate najvise i najgore rade, sto kazes izdrizs mjesec dva tri, ili dokle ti mogu ledja izdrzati dok neke krpe ne zakrpis i onda opet na biro.
kazo

#2233 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by kazo »

Najgore je kad te nuzda natjera da radis. Treba i ovim "sefovima" j.ebat mater, pa makar i otkaz dobio, al otpor pruziti. Dva puta me nuzda natjerala da radim, jednom u butiku za 300 km, koje sam potrosio na hranu + kad nema posls onda dodje meni i govori kako cu da stojim, gdje cu ruke da drzim itd. Tacno bih ga objesio za muda ona turska, oduzeo mi je pola zivota.
Kasnije sam se usrecio da budem nocni cuvar u sumi i to je naravno bilo iz nuzde i jos uvijek nisam uspio dobiti sve plate.
Evo sad imam ponudu za prevent, al nije ni tamo izgleda krasna situacija. Najgore sto ce sad normalna plata postati 400-500, a 600 ces morati debelo zaraditi.
Nisrin

#2234 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

kazo wrote:Najgore je kad te nuzda natjera da radis. Treba i ovim "sefovima" j.ebat mater, pa makar i otkaz dobio, al otpor pruziti. Dva puta me nuzda natjerala da radim, jednom u butiku za 300 km, koje sam potrosio na hranu + kad nema posls onda dodje meni i govori kako cu da stojim, gdje cu ruke da drzim itd. Tacno bih ga objesio za muda ona turska, oduzeo mi je pola zivota.
Kasnije sam se usrecio da budem nocni cuvar u sumi i to je naravno bilo iz nuzde i jos uvijek nisam uspio dobiti sve plate.
Evo sad imam ponudu za prevent, al nije ni tamo izgleda krasna situacija. Najgore sto ce sad normalna plata postati 400-500, a 600 ces morati debelo zaraditi.
Upravo tako, kome nije nuzda nije lud da radi za 300-400KM, radila sam i ja i veci mi je trosak raditi za taj novac, jer dok platim prevoz-mjesecnu kartu+povremeno taxi kad nema prevoza, dok jedem, dok kupim obucu, odjecu, ne ostane mi ni za racune, a kamoli za hranu kuci! Da ne govorim ako imam kredit za stan, auto itd...
Ljudima postaje NORMALNO da su plate 400-500KM, a od toga se ne moze normalno zivjeti!
Ne moze svako imati ni 1500KM, ali 800.1000KM je neka zlatna sredina, da zivis normalno, ne luksuzno...ako imas dijete jos... :skoljka:
Nisrin

#2235 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

uvijek su krivi radnici, a poslodavci su posteni i dobri, ako imas srece prijave te i znas koliko placaju za tebe?
How yes no...posla ima, tesko je naci NORMALAN posao, normalno placen, kad neko kaze "radi bilo sta" uzeti strik i objesiti se...

Niko ne kaze da nema posla, nego nema plata u vecini kompanija! Strah me pomisliti kako bih se nosila opet sa nezaposlenoscu, depresijom, besparicom, bez nade i bilo cega, sad kad treba da uzivam u zivotu!
ranger

#2236 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ranger »

mali_balon wrote:
Bila je tema o preventu i kukalo se na plate i ne isplacivanje plata. Ma sve ti je to u 5 deka, sto bi se reklo, stoja gore dole. Najgore je onima na dnu, najmanje plate najvise i najgore rade, sto kazes izdrizs mjesec dva tri, ili dokle ti mogu ledja izdrzati dok neke krpe ne zakrpis i onda opet na biro.
u preventu su male plate ali su tacne u bobu, znam jer mi jaran radi u Visokom...
on nema nikakve skole a ima dijete tako da je njemu super, bar kaze da je super.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2237 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Eurosa wrote:
razonoda wrote:Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar :-)

Dosta. Lijep grad, divna klima, topli ljudi,prekrasne mostarke, uz posao u dobroj firmi...sta jos traziti od zivota? :-D
Potpis.

Mada, lakse je nama iz manjih gradova. Jbg kad zivis u Sarajevu navikao si da je sve sto trebas u gradu i rijetko ko svoju nafaku vidi izvan Sarajeva.
JanuaryJones

#2238 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JanuaryJones »

Pekar ili slastičar ili neko ko ima šlifa/ljubavi prema slasticama ili je voljan da nauči + prekvalifikacija. PP.
mali_balon

#2239 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote:
Eurosa wrote:
razonoda wrote:Koliko je sarajlija spremno otici u Mostar :-)

Dosta. Lijep grad, divna klima, topli ljudi,prekrasne mostarke, uz posao u dobroj firmi...sta jos traziti od zivota? :-D
Potpis.

Mada, lakse je nama iz manjih gradova. Jbg kad zivis u Sarajevu navikao si da je sve sto trebas u gradu i rijetko ko svoju nafaku vidi izvan Sarajeva.
Ne kazem da nisi u pravu, ali to sto je neko navikao da ne vidi nafaku izvan Sarajeva je po meni malograDZanstina tj. pravi turbofolkerski seljakluk s dna kace. Jer nije ista tisuca KM u Sarajevu ili u Kiseljaku ili Maglaju.... Ja bi sutra selio za normalnu redovnu platu.
Ali imas tu i drugi par opanaka, sto bi se narodski reklo, ljudi koji nisu iz Sarajeva misle da u Sarajevu ima posla koliko hoces samo sarajlice nece da rade pa oni masovno dolaze u Sarajevo u potrazi za istim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2240 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: Ne kazem da nisi u pravu, ali to sto je neko navikao da ne vidi nafaku izvan Sarajeva je po meni malograDZanstina tj. pravi turbofolkerski seljakluk s dna kace. Jer nije ista tisuca KM u Sarajevu ili u Kiseljaku ili Maglaju.... Ja bi sutra selio za normalnu redovnu platu.
Ali imas tu i drugi par opanaka, sto bi se narodski reklo, ljudi koji nisu iz Sarajeva misle da u Sarajevu ima posla koliko hoces samo sarajlice nece da rade pa oni masovno dolaze u Sarajevo u potrazi za istim.
Naravno druze da nisam u pravu za sve. Sto ljudi, sto cudi, reklo bi se. Slazem se da je to malogradjanski mentalitet, imam jednu radi sa mnom, svaki dan spominje da je rodjena Sarajka, a suplja ko auspuh.

Ali neka prica koju sam upratio da protezira medju rajom u Sarajevu, ali i svojom rajom iz drugih glavnih gradova (Beograd, Zagreb, Podgorica) je upravo takva kakvu sam napisao. Mozda se druzim sa pogresnim ljudima :)

Takodjer, medju svojom rajom u Zenici, primjecujem da je razmisljanje da u Sarajevu ima posla koliko hoces. Sigurno da ga ima vise nego u Zenici, ali ne koliko se misli.

Ja uvijek govorim da je bolje imati platu 1200 u Zenici nego 1400 u Sarajevu.
Nikki27

#2241 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nikki27 »

Cisto informativno, za vas koji zelite vani, prvo i najbitnije je da imate stelu. Poslije dolazi diploma i radno iskustvo, poznavanje jezika, ali sve to je u nekom drugom planu. Posebno vazi za Skandinaviju, gdje ne mozes dobiti ni posao konobara bez preporuke, a da ne govorim o vecim firmama.
mali_balon

#2242 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

@bata
Lakse je raji iz manjih gradova, ovima iz vecih je sve servirano u krugu 5Km, ovi iz manjih odma poslje osnovne moraju vozariti u srednju, npr iz Breze u Sarajevo, lupam, kasnije i na faklutet. Dok je nama sve u dvje tri tramvajske, pa se covjek tu malo nesvsjesno uljeni, sto bi se reklo. Ali kad nekom zor guzici dodje taj ce i na kraj svijeta otici za hljebom.

@nikki
Naravno da ima stele i u normlanom svijetu, ali u normalnom svijetu ako nemas stele cijeni se i pismena preporuka bivseg poslodavca, negdje se ta preporuka cijeni vise od jaransko/rodbinske stele. I u normalnom svijetu nema toliko stele, mozda dobijes posao preko stele za konobara, cistaca, spremacicu ali za poslove gdje treba odredjeno znanje tu nema stele, mozda ima stela da dodjes na razgovor kasnije ja na tebi da se dokazes. Dok kod nas ti je bukvlano "ovo je mali/mala moj i on/ona od danas radi ovdje" bez obzira o kom poslu se radi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2243 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote:@bata
Lakse je raji iz manjih gradova, ovima iz vecih je sve servirano u krugu 5Km, ovi iz manjih odma poslje osnovne moraju vozariti u srednju, npr iz Breze u Sarajevo, lupam, kasnije i na faklutet. Dok je nama sve u dvje tri tramvajske, pa se covjek tu malo nesvsjesno uljeni, sto bi se reklo. Ali kad nekom zor guzici dodje taj ce i na kraj svijeta otici za hljebom.

@nikki
Naravno da ima stele i u normlanom svijetu, ali u normalnom svijetu ako nemas stele cijeni se i pismena preporuka bivseg poslodavca, negdje se ta preporuka cijeni vise od jaransko/rodbinske stele. I u normalnom svijetu nema toliko stele, mozda dobijes posao preko stele za konobara, cistaca, spremacicu ali za poslove gdje treba odredjeno znanje tu nema stele, mozda ima stela da dodjes na razgovor kasnije ja na tebi da se dokazes. Dok kod nas ti je bukvlano "ovo je mali/mala moj i on/ona od danas radi ovdje" bez obzira o kom poslu se radi.
Da, upravo o tome i pricam :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2244 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Eurosa wrote:

Gdje je vlast tu je i sofra.Vazda bilo.Zato ne cudi sto je Sarajevo "najpozeljniji poslodavac".Zato i jeste potrebna decentralizacija BiH, i politicki a narocito ekonomski. Ali,puste zelje :-?
Tako je.

Osim toga Zakon o pripadnosti javnih prihoda itekako favorizuje Kanton Sarajevo. Plus sto je sjediste desetina drzavnih, entitetskih institucija ovdje. I jos da niko sa strane ne dodje u njih radit :-)

Dosta se zuci prosulo na tim temama na forumu, ali svakom realnom je jasno da od toga nema nista.
Nikki27

#2245 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nikki27 »

@nikki
Naravno da ima stele i u normlanom svijetu, ali u normalnom svijetu ako nemas stele cijeni se i pismena preporuka bivseg poslodavca, negdje se ta preporuka cijeni vise od jaransko/rodbinske stele. I u normalnom svijetu nema toliko stele, mozda dobijes posao preko stele za konobara, cistaca, spremacicu ali za poslove gdje treba odredjeno znanje tu nema stele, mozda ima stela da dodjes na razgovor kasnije ja na tebi da se dokazes. Dok kod nas ti je bukvlano "ovo je mali/mala moj i on/ona od danas radi ovdje" bez obzira o kom poslu se radi.[/quote]

Do neke mjere si u pravu, ali vjeruj mi da bas za te strucne poslove, tek proradi stela. Bukvalno ljudi dovedu svoje rodjake, ali da ne bi bilo sumnje, za sefa im stave svog kolegu. Oni kad dobiju 700 aplikacija, naravno da ce na intervju pozvati one koje im neko preporuci, jer niko nema vremena da sve te molbe cita. Od troje ljudi koje pozovu na intervju, svi su kvalifikovani za posao, ali na kraju biraju onog s kojim imaju bolju kemiju. Vecinom je pivo sa kolegama petkom najvaznije, da bi se zadrzao posao.
Ovo je moje iskustvo iz "normalnog" svijeta.
ranger

#2246 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ranger »

_BataZiv_0809 wrote:
Eurosa wrote:

Gdje je vlast tu je i sofra.Vazda bilo.Zato ne cudi sto je Sarajevo "najpozeljniji poslodavac".Zato i jeste potrebna decentralizacija BiH, i politicki a narocito ekonomski. Ali,puste zelje :-?
Tako je.

Osim toga Zakon o pripadnosti javnih prihoda itekako favorizuje Kanton Sarajevo. Plus sto je sjediste desetina drzavnih, entitetskih institucija ovdje. I jos da niko sa strane ne dodje u njih radit :-)

Dosta se zuci prosulo na tim temama na forumu, ali svakom realnom je jasno da od toga nema nista.
pajdo u drzavnim institucijama/firmama u sarajevu nema veze odakle si...
'ladno dodju iz zivinica, tesnja, zavidovica, bugojna
okle ministar otale i kadar. ministar iz šenicu i sluzbenici iz shenicu :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2247 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Nikki27 wrote:
Do neke mjere si u pravu, ali vjeruj mi da bas za te strucne poslove, tek proradi stela. Bukvalno ljudi dovedu svoje rodjake, ali da ne bi bilo sumnje, za sefa im stave svog kolegu. Oni kad dobiju 700 aplikacija, naravno da ce na intervju pozvati one koje im neko preporuci, jer niko nema vremena da sve te molbe cita. Od troje ljudi koje pozovu na intervju, svi su kvalifikovani za posao, ali na kraju biraju onog s kojim imaju bolju kemiju. Vecinom je pivo sa kolegama petkom najvaznije, da bi se zadrzao posao.
Ovo je moje iskustvo iz "normalnog" svijeta.
Naravno da mi nismo izmislili štelu i preporuku, samo je bitna razlika sto u normalnom svijetu ima ponude posla i imas drzavu koja ce zastiti tvoja prava ako ih poslodavac ugrozi.

Ovdje em sto je malo ponude posla koja je iole normalna, em sto te poslodavac moze jahat ko zadnju marvu, a ti si egzistencijalno ugrozen i prisiljen trpiti.
mali_balon

#2248 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Nikki27 wrote:@nikki
Ovo je moje iskustvo iz "normalnog" svijeta.[/quote]

Naravno, ima svega, ali veca je sansa da corava kokos nadje zrno u tom "normalnom" svijetu nego ovdje, ovdje nema vise sta zobat, otici cemo u politiku ako nastavim sa objasnjavanjem. Tu popijes pivu ovdje moras nekad i gujce dat, prodat se...
Rizvan

#2249 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

Eurosa wrote:
Pa BiH je politički jedna od najdecentralizovanijih država na svijetu. U ovako maloj državi 14 gradova ima sjedište vlada. Kud ćeš više? :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2250 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

ranger wrote: pajdo u drzavnim institucijama/firmama u sarajevu nema veze odakle si...
'ladno dodju iz zivinica, tesnja, zavidovica, bugojna
okle ministar otale i kadar. ministar iz šenicu i sluzbenici iz shenicu :run:
Znam, nisi me shvatio ili se ja nisam dobro izrazio. Spominjao sam teme u kojima se prosipala zuc oko Sarajeva i njegove pozicije.

Tu su pisale pojedine, da jos jednom naglasim POJEDINE -Sarajlije koje su se zalile sto im posao otimaju dosljaci, a pritom nisu htjeli ni da cuju za izmjestanje institucija i pravedniju raspodjelu kolaca.

I da ne zachatavamo temu narodu vise, dosta im je njihove muke.
Post Reply