Samo za 30+ forumase

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#2226 Re: Samo za 30+ forumase

Post by dale cooper »

Neki od mojih favorita:

amaretto

#2227 Re: Samo za 30+ forumase

Post by amaretto »

dale cooper wrote:Neki od mojih favorita:

Pitstop 2 imao "vrhunsku" grafiku za to doba naravno :D
Igrao često Live and Let Die, Paperboy, Green Beret, Commando, Operation Wolf.
Imam dobar C64 simulator za PC, odigram ponekad da si dušu nahranim :-D
amaretto

#2228 Re: Samo za 30+ forumase

Post by amaretto »

Big Ang wrote:A jeste li vi olovkom ''premotavali'' kasetu? :lol:

Ova rijec 'premotati' se vise i ne koristi. :eh:
U ratu pogotovo, gdje ćeš trošit baterije ili akumulator na premotavanje pored olovke.
amaretto

#2229 Re: Samo za 30+ forumase

Post by amaretto »

Nekad se uživalo slušajući muziku, pa kad neko dobije ploču ili original kasetu išli na vrata da se divimo par minuta.

Image
amaretto

#2230 Re: Samo za 30+ forumase

Post by amaretto »

Ovo ko je imao bilo je ravno kao danas Ferrari da parkiraš pred zgradu.

Image
dale cooper

#2231 Re: Samo za 30+ forumase

Post by dale cooper »

amaretto wrote:Nekad se uživalo slušajući muziku, pa kad neko dobije ploču ili original kasetu išli na vrata da se divimo par minuta.

Image
Kao što sam spomenuo prije par stranica, ja sam odrastao okružen muzikom i pločama, tako
da sam imao sreće što se toga tiče još od ranog djetinjstva. Stari je bio strastveni kolekcionar,
a bio je pretplaćen i na neke strane magazine u to vrijeme. Dobro se sjećam Record Mirrora
koji mu je dolazio polovinom 80-tih. :)

Image
Big Ang

#2232 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Big Ang »

Ja imala liniju sa CD-om. Linija propala i smecu zavrsila a da cd nikad u njoj zasviro nije jer toga kod nas jos nije bilo kupiti. :cry:
ludacha

#2233 Re: Samo za 30+ forumase

Post by ludacha »

Jooj kad spomenu propalu liniju..elem, rat, mi vani u izbjeglistvu..imali liniju neka strwsna pravo..ostala djeca /djecaci/ stalno "cevrtali" plocu hahaha i izborim se jedan dan da se i ja okusam u tom sportu :) zavrtim sto sam najbrze mogla, a ono se sav sistem ispod "sasadi", samo propade..jao te grozote
Big Ang

#2234 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Big Ang »

:lol:
A sjecate li se Alfa? :D :D
dale cooper

#2235 Re: Samo za 30+ forumase

Post by dale cooper »

Big Ang wrote::lol:
A sjecate li se Alfa? :D :D
Kako da ne, moje omiljene familije (osim moje :D ) su:

Keatonovi

Image

Tannerovi

Image

Cosbyevi

Image

+ bonus familija:

Image

8-) :run:
golman

#2236 Re: Samo za 30+ forumase

Post by golman »

Đurković, Radeljaš, Kapetanović, Janjoš, Jozić, Hadžibegić, Jakovljević, Vukičević, Musemić, Merdanović i Pašić....sjeća li se iko kad je Sarajevo bilo šampion Jugoslavije 1985.godine???'
shalla

#2237 Re: Samo za 30+ forumase

Post by shalla »

Kad već pominjete Commodore 64, ja dobio tamo neke 1990. od prijatelja iz SSSR-a neko žuto sranje (kao neka disketa, modul, šta li je) koju uključiš u Commodore i onda ne trebaš učitavati turbo već možeš odmah igru učitati.. Tito dragi bio glavni u raji, malo malo dođe neko "e haj mi posudi ono žuto" :mrgreen:

A što se tiče igrica dragma ih je baš fino posložio, sve najjače igrice za C64 sa tim što sam ja igrao još i Elite (ofarbao maminim lakom na tastaturi tipke koje mi trebaju u igri jer ih je bilo baš puno), FOTY 2 i Micro Soccer...
U ratu kadgod dođe struja pali se C64 i opleti u hodniku, čak smo ga dugo vremena nosili u sklonište i i dole igrali (atomsko sklonište na Dobrinji 2), al je tu išla varijanta ko prvi krene dole svraća do mene i uzima C64, bezbroj puta se desilo da raja iz ulaza svrate u 7h ujutru po C64 i onda su moji starci prestali zaključavati vrata da nas ovi ne bi budili već oni dođu, odškrinu vrata a C64 ih čeka odmah u hodniku :lol: :lol:

Micro Soccer:
Image

Elite:
Image

FOTY 2:
Image
Modest Musorgski

#2239 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Modest Musorgski »

shalla wrote:Kad već pominjete Commodore 64, ja dobio tamo neke 1990. od prijatelja iz SSSR-a neko žuto sranje (kao neka disketa, modul, šta li je) koju uključiš u Commodore i onda ne trebaš učitavati turbo već možeš odmah igru učitati.. Tito dragi bio glavni u raji, malo malo dođe neko "e haj mi posudi ono žuto" :mrgreen:
Bile su između ostalog na njoj Flimbo's Quets (mislim da sam na ovoj najviše visio uz Boulder Dash)

i "Cirkus" tako sam je ja zvao :D

Modest Musorgski

#2240 Re: Samo za 30+ forumase

Kad smo kod C64 zna li neko šta je ovo:

poke 53280, 1 ?

8)
shalla

#2241 Re: Samo za 30+ forumase

Post by shalla »

Modest Musorgski wrote:Kad smo kod C64 zna li neko šta je ovo:

poke 53280, 1 ?

8)
Ma one neke komandne linije jelde, zadaš to pa on nešto crta ili sl?
Modest Musorgski

#2242 Re: Samo za 30+ forumase

promjena boje ekrana :D ova zadnja nula je bila za okvir mensčini a kad je zadnji 1 mijenja se unutrašnjost ... iza zareza su bile različite boje od 0-9 ... tad je to bilo dovoljno da budem haker međ' rajom :lol: bilo je masa tih trikova ali jedino se ovog sjećam

je li iko igrao pac land ? onaj dio kad moraš jezero preskočit pa razvališ džojstik? :lol:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2243 Re: Samo za 30+ forumase

Post by UnscarD »

shalla wrote:Kad već pominjete Commodore 64, ja dobio tamo neke 1990. od prijatelja iz SSSR-a neko žuto sranje (kao neka disketa, modul, šta li je) koju uključiš u Commodore i onda ne trebaš učitavati turbo već možeš odmah igru učitati.. Tito dragi bio glavni u raji, malo malo dođe neko "e haj mi posudi ono žuto" :mrgreen:
To zuto sranje je bio kertridz sa memorijom na kojoj je bilo nekoliko TURBO loadera (nekko je Turbo 250 sa cuvenom komadnom load"" imao apsoutni primat) kao i neizostavni azimuth glave.
Prije nego sto sam to nabavio, glavu sam stelovao na slijepo....niti jedna komsinica u komsiluku nije imala onaj mali sarafciger za sivacu masinu :)

Na ovaj vas spisak bih eventualno dodao jos Barbarian, Bruce Lee, Park Patrol, StuntCar Racer (kasnije u verziji za Amigu jos bolji). International Karate,Fort Apocalypse, naravno legendarni Last Ninja serijal (najbolja igra na C64 daleko),Beachhead).

Sjeca li se neko Saboteur sa ZX Spectruma ? Kako se zvala ona emisija na radiju sto je emitovala igrice koje onda snimis ? To je kratko bilo jer jos tada je to kao bilo ilegalno ...
Modest Musorgski

#2244 Re: Samo za 30+ forumase

UnscarD wrote:
Sjeca li se neko Saboteur sa ZX Spectruma ? Kako se zvala ona emisija na radiju sto je emitovala igrice koje onda snimis ? To je kratko bilo jer jos tada je to kao bilo ilegalno ...
Nemoj zajebavat da je postojalo ovo :-) je li snimaš one zvučne frekfencije što su išle kad se igra učitava (šarene linije) ??

edit:

ovo

ne znam kako bi drugačije moglo :shock:
Last edited by Modest Musorgski on 07/04/2014 13:28, edited 1 time in total.
UnscarD

#2245 Re: Samo za 30+ forumase

Post by UnscarD »

Modest Musorgski wrote:
UnscarD wrote:
Nemoj zajebavat da je postojalo ovo :-) je li snimaš one zvučne frekfencije što su išle kad se igra učitava (šarene linije) ??
Naravno ...sarene linije odnosno oni nesnosni zvukovi, pojacas na maximum da se kuca ori i snimas :) poslije se nadas da je sve dobro ispalo :)
Modest Musorgski

#2246 Re: Samo za 30+ forumase

UnscarD wrote:
Modest Musorgski wrote:
UnscarD wrote:
Naravno ...sarene linije odnosno oni nesnosni zvukovi, pojacas na maximum da se kuca ori i snimas :) poslije se nadas da je sve dobro ispalo :)
fakat nisam znao za ovo :-) znači oni likovi što su imali bruku igrica na kasetama ali ni jedna neće da učita (koliko god štelovo' glavu :lol: ) su vjerovatno "zbavljali" igrice na taj način. nevjerovatno mi je da je iko išta uspio da snimi kako treba. morala bi biti baš čista frekfencija bez i jedne male smetnje u toku čitave igre da uspije snimak. možeš misliti radio piraraterija za igrice :lol:
UnscarD

#2247 Re: Samo za 30+ forumase

Post by UnscarD »

Internet prije interneta :) sad razmisljam, mi smo sasvim moguce bili i jedina zemlja na svijetu koja je imala nesto ovako ...na zapadu gdje je copyright zakon bio razvijen ovo naravno nije dolazilo u obzir a na istoku, koji nije imao copyright zakon nije bilo ni kompova ...tako da smo mi lako mogli biti jedina zemlja na svijetu koja je ovo radila ...isto kratko je trajalo , vjerovatno im je neko objasnio da to nije bas legalno :) imam druga koji se baz zivo sjeca toga (bio je prijeratni pirat u Sarajevu) pa cu probati da saznam i ime emisije i koji radio jer sam ja zaboravio ...

Moj prvi komp je inace bio ZX Spectrum plus, sa jedno 5 godina pa onda Commodore 64 pa amiga 500 pa ide PC era (iza rata tek) ... sjecam se da sam tada kao dijete razmisljao da ukoliko zelim komp, jedino sto mogu jeste da roditeljima bukvalno probijem glavu sa zahtijevima ...to bih poceo npr. u januaru, vec oko jula jerodteljima situacija postajala nepodnosljiva jer se sva komunikacija sa mnom vrtila oko nabavke novog kompa ... :D :D :D

Danas se bavim IT-om i zivim od toga ;-)
Last edited by UnscarD on 07/04/2014 13:41, edited 1 time in total.
Filter

#2248 Re: Samo za 30+ forumase

Post by Filter »

UnscarD wrote:
Saboter :mrgreen:
tri izlaza iz zgrade, prvi je bio helikopter na krovu, drugi je bio negdje na stepenicama i treci dole negdje u przemlju.
i ona odvratna puma koja te razguli za sekund...

ja na svom spectrumu sprzio ulu-procesor, seljo nije znao da se ne smije dohvatiti golim prstima.
staticki elektricitet je spali :roll: :mrgreen:
Modest Musorgski

#2249 Re: Samo za 30+ forumase

UnscarD wrote:Internet prije interneta :)
i to wireless :D
UnscarD

#2250 Re: Samo za 30+ forumase

Post by UnscarD »

Modest Musorgski wrote:
UnscarD wrote:Internet prije interneta :)
i to wireless :D
Dje ti skidas igrice ?
Ja na Piratebayu a ti?
Ja na 98,7Mhz .... hahahaha
Post Reply