Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
Abu Sakkar

#2226 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Ne, ne, Amerikanci su za to krivi. :D Hej ba, koji idiot moraš biti da u Afganistan dođeš s ideologijom poput komunizma. E, jesu im se najebali matere... I onda dođu drugi levati, i oept repriza :lol:
5 0 5

#2227 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

barpy wrote: valjda si htio reći prije dolaska tvojih ideoloških istomišljenika, sovjetskih komunjara koji su za 8 godina uništili sve da nije ostao kamen na kamenu...
ne znas ti mene barpy. nemam ja ideologija uopste. samo mi je mrsko zlo. no, otisli su rusi davno, a afganistan se od tad preporodio. je li tako?
jeza u ledja

#2228 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

Abu Sakkar wrote:Tpičan primjer propagande. U Paštunskom hartlandu ženu bez burke nisi mogao vidjeti. Nemate ba pojma o Paštunima.
Ti vidio pa nam javljas? Ti ih proucio dobro pa si uvjeren da ti o njima znas najbolje?
Abu Sakkar wrote: A Talibani su došli upravo odatle.
Kabul, i gore sjever je bio druga priča, ali opet jako konzervativno društvo. Doduše, njih gore Paštuni jedva da su i smatrali djelom Afganistana. Helem, off je, a abecedu jedne države i naroda nek te uči neko drugi.
Pa ako je bio druga prica, to znaci da su im Talibani svoj feudalni sistem nametnuli. To je isto ko kad ti dodje seljak sa Romanije pa te tjera da nosis ovcu na ledjima.
barpy

#2229 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by barpy »

505sCrtom wrote:
barpy wrote: valjda si htio reći prije dolaska tvojih ideoloških istomišljenika, sovjetskih komunjara koji su za 8 godina uništili sve da nije ostao kamen na kamenu...
ne znas ti mene barpy. nemam ja ideologija uopste. samo mi je mrsko zlo. no, otisli su rusi davno, a afganistan se od tad preporodio. je li tako?
nije se preporodio, nego su došli drugi lešinari..i uz domaće lešinare, kraljeve heroina i lokalne kabadahije sprovode demokratiju...
Abu Sakkar

#2230 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Ovdje, da. Još nisam, a tu sam 5-6 godina i često se potezala rasprava o njima, naišao na nekog ko doista barata stvarima a da nisu iz članaka od 100 riječi, diletatnskih 40 mnutnih dokumentaraca, i slično. Da, jesam, fascinatan narod. Naravno, dolazeći iz drugačije kulture neke stvari su mi ono jbg., meni ne sjedaju. No, nisam ni pristalica nametanja vesternizacije, nazovi to kako hoćeš, cjeloj zemaljskoj kugli. Ljudi imaju svoje vrijednosti, ako hoće da ih mjenjaju, nek ih sami mjenjaju. Njima izgleda super 'vako.

Taliban: The Unknown Enemy, Jamesa Fergussona, jako dobra knjiga koja se dotiče i socio-historijskih faktora. Ono, znam da raja voli, 3 u 1. Pa eto...to bi bio dobar početak.

Tačno, velika greška iliti grijeh ako hoćeš. Zbog toga neka vrsta federalizacije je najbolje riješenje za Afganistan.

Možemo na PP ako hoćeš, daj da ne gušimo temu.
jeza u ledja

#2231 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

Zasto bi isli na PP, pa zadnjih X stranica je potroseno na pricu o tome koje su vrijednosti serijata u organizaciji drustva, sta je pravi serijat, itd.

Sta za tebe predstavlja 'vesternizaciju'?
McMoy

#2232 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by McMoy »

Nije na ovoj temi off topic spomenuti šerijatski način uređenja države.
Kako je to rečeno u dosta prethodnih postova, Morsi je, između ostalog, pao zbog pokušaja uvođenja šerijatskih propisa.
Ne postoji idealan sistem državnog uređenja. Doduše, ja znam za 2 koja su u teoriji bili idealni za ama baš svakog člana društva: Komunizam i Šerijat. :mrgreen: Pored toga, zajednička crta im je da su zasnovani na dogmi.
Ovaj prvi, koji je zagovarao "svima prema potrebama", :-) neslavno je završio prije nekih 20 - 30 godina (čak nije uspjela opstati ni "prelazna faza" zvana Socijalizam.
Ova drugi, Šerijat, teoretski postoji u nekim feudalnim tvorevinama, a vidim da ima dosta pristalica i u nekima državama gdje zbog specifičnih okolnosti nije uveden (Turska, Egipat.... pa bilo je i još uvijek ima pristalica i u BiH).
Kada se Šerijat u bilo kojoj zemlji na Svijetu pokaže kao uspješan, sprovodiv, napredan i pravedan sistem društvenog uređenja, ne samo da neće biti otpora kod "neodlučnih i skeptičnih" muslimana, već vjerujem da će ga poželjeti barem i Skandinavske zemlje.
Do tada, daleko mu kuća bila od BiH, za koju pravac i ideal treba da bude istinska Socijaldemokratija.
Kuku onome kome hodže i neki samoproglašeni šejhovi prave državu i državno uređenje, od KSA do Avganistana.
Last edited by McMoy on 20/08/2013 23:02, edited 2 times in total.
Abu Sakkar

#2233 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

jeza u ledja wrote:Zasto bi isli na PP, pa zadnjih X stranica je potroseno na pricu o tome koje su vrijednosti serijata u organizaciji drustva, sta je pravi serijat, itd.

Ma šta me briga na šte je potrošeno, mrsko mi ba o ovome. A na PP mogu i za mjesec kad mi bude ćeif odgovoriti.
Naruči knjigu, pa dođi po drugu.

I nije bitno šta za mene predstavlja "vesternizaciju", nego šta za ljude o kojima pričamo prestavlja.

Ende
jastuk1

#2234 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

Image
Pro

#2235 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Pro »

@McMoy

Da ga u potpunosti poznaješ ne bi tako pisao. Meni nije jasno što nešto komentiraš o čemu pojma nemaš :napoleon:
jeza u ledja

#2236 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

Abu Sakkar wrote:
jeza u ledja wrote:Zasto bi isli na PP, pa zadnjih X stranica je potroseno na pricu o tome koje su vrijednosti serijata u organizaciji drustva, sta je pravi serijat, itd.

Ma šta me briga na šte je potrošeno, mrsko mi ba o ovome. A na PP mogu i za mjesec kad mi bude ćeif odgovoriti.
Naruči knjigu, pa dođi po drugu.

I nije bitno šta za mene predstavlja "vesternizaciju", nego šta za ljude o kojima pričamo prestavlja.

Ende
Aha, mrsko ti je o tome, pa onda ih ne spominji uopste.

A zasto je bitno sta predstavlja vesternizacija....zato sto se pravo recimo zene na skolovanje, ili pravo covjeka na priznavanje njegovog glasa u zajednici, ili pravo djeteta da se igra lopte na ulici nije nikakva 'vesternizacija', vec univerzalno ljudsko pravo. To pravo nema veze sa zapadom.

Da li nekome to treba uvoditi, pa u principu treba, ali u praksi ne mozes i ne trebas odjednom. No pravdati neciji fasizam ili mizoginiju "tradicionalnoscu drustva" ne mozes.

A za knjigu, a vise si od jedne o talibanima procitao? Koje jos, de mi reci sta ti jos izbaci gugl.
Abu Sakkar

#2237 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

što ti je "War on terror"

Egypt loses two of its leading entrepreneurs: A tribute

http://www.wamda.com/2013/08/tribute-eg ... repreneurs
sarajevoxxxx

#2238 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by sarajevoxxxx »

Baradai optužen za "izdaju nacionalne sigurnosti"
- Da Allah dragi da svako dobro ovome čovjeku. Imao je hrabrosti okrenuti leđa vojnoj hunti, i ko zna kako se i pod kojim okolnostima našao u cijeloj ovoj priči oko nove vlade. Moja skromna predpostavka da je mnogima prijećeno, da su mnogi potpisivali i pristajali na saradnju iz sekularnih i liberalnih krugova zbog ogromnog pritiska koji je egipatska vojska vršila nad njima.

- A kako ga samo selefije ili neki islamisti pljuju, naročito oni koji demonstriraju zavidnu količinu fašizma na samo pominjanje riječi šiit. Koliko se puta Baradei popljuvao, te žena mu šiit, te sekularuista, te kako ne voli islam, a čovjek će možda šehiditi prije nego li Mursi ili Bedia, a sigorno je sada u goroj poziciji nego i same ihvaniske vođe.
Abu Sakkar

#2239 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

sarajevoxxxx wrote:
- Da Allah dragi da svako dobro ovome čovjeku. Imao je hrabrosti okrenuti leđa vojnoj hunti, i ko zna kako se i pod kojim okolnostima našao u cijeloj ovoj priči oko nove vlade. Moja skromna predpostavka da je mnogima prijećeno, da su mnogi potpisivali i pristajali na saradnju iz sekularnih i liberalnih krugova zbog ogromnog pritiska koji je egipatska vojska vršila nad njima.

- A kako ga samo selefije ili neki islamisti pljuju, naročito oni koji demonstriraju zavidnu količinu fašizma na samo pominjanje riječi šiit. Koliko se puta Baradei popljuvao, te žena mu šiit, te sekularuista, te kako ne voli islam, a čovjek će možda šehiditi prije nego li Mursi ili Bedia, a sigorno je sada u goroj poziciji nego i same ihvaniske vođe.
Ljigavac i ništa više. Ako si pratio otpočetka događaje, od 25 januara do danas, taj čovjek nije zaslužio ni mrvu poštovanja.
Samo pljunut. 1000 strana je promjenio. Ako mu je bilo prijećeno, mogo je i prije otići iz zemlje. Stipu apologetike.
jastuk1

#2240 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jastuk1 »

sarajevoxxxx wrote:

Ja inače izuzetno cijenim tvoje postove, ali ovaj ti je baš plitak. Kako ti nije palo napamet da je ovo možda samo navlakuša da se od Baradeja pravi žrtva kako bi bio puno prijemčiviji javnosti ako se nekad odluče da održe izbore.

Ja bih najviše volio da se vrati Mubarak. Pa da ovi poganiii, poganiii idijoti koji su skunuli MB vide koliko su im duše pune arogancije. Al oni ne bi znali šta je arogancija ni kad bi ih "arogantni voz" puko. Naročito ova blebetarka koja gostuje na raznim medijima Mona Eltahawy - koji je to pogani oportunista. Fuj.

Challenger__

#2241 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Citateljka wrote:Challenger__ :) ,
već duuuugo čitam tvoje postove. Zaista ono što moram pohvaliti kod tebe je kritičko razmišljanje, kritički osvrt; uzimanje u obzir svih mogućih izvora informacija, prijedloga, te u skladu sa istima podrobna analiza odredjenog diskursa.

U principu se slažem sa većinom tvojih razmišljanja, pa sam možda i subjektivna, ali tvoje argumentirano iznošenje stavova, postavlja stvari na pravo mjesto, trećeg posmatrača, odnosno objektivca.

No, izvinjavam se na off-u, moja je želja i dova da ti Allah dž.š. podari sve najbolje, da te uputi na pravi put i da donosiš pravilne zaključke.

Dubokouvažena damo.

Ovaj upis sam vidio još danas popodne, ali u nedostatku adekvatne riječi, nisam bio u stanju da Vam odgovorio do sada. Da, Vaš upis me iskreno obradovao i iznutra dotakao, ali otrov ovog svijeta, dunjaluka varljivog, oholog i lažljivog me spriječio da Vam se adekvatno zahvalim ranije.

Vaša riječ je obavezujuća.

Neizmjerno Vam hvala.
Challenger__

#2242 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

antimobbing wrote: Prema Łobaczewskom, ultimativni uzrok zla dolazi od dva ljudska faktora ...

1.) prirodnog ljudskog neznanja (ignorantnosti) i slabosti (šuti i trpi), te ...

2.) postojanja i djelovanja statistički male (4-8% ukupne populacije), ali ekstremno aktivne grupe psihološki devijantnih osoba (psihopata).

Ignoriranje (nepoznavanje) postojanja takvih psiholoških razlika prvi je kriterij ponerogeneze (od grčke riječi poneros* što znači - zlo) koja otvara prostor da psihopate mogu ne­za­pa­že­no djelovati ...
Kolega... Tvoj upis sam vidio takođe popodne, pa ću se osvrnuti na ovaj dio prije naknadne izmjene jer je načelne prirode, jer je užasno bitan i posredno i neposreno se tiče (i) ove teme.

_______

- ponerokratija* - vladavina, dominacija najgorih; nasuprot:
- aristokratija - (od grč. aristos - najbolji, najugledniji), vladavina najboljih.

- Uvjeren sam da smo u fazi diferenciranja planete i cjelokupnog ljudskog roda u dva politička bloka, Savez ponerokrata (najgorih, psihopata, manijaka) i Alijansu aristokrata. Kada kažem aristokrate, ne mislim na vulgarno, staleško, "klasno" značenje pojma, nego na suštinsko - KARAKTERNO ZNAČENJE imenice arostokratija, kao skupa plemenitih, mudrih, hrabrih i nesebičnih ljudi, bez obzira na socijalno porijeklo i aktuelni društveni status;

- Mislim da je ovo diferenciranje otpočelo na zidinama Damaska i da će podjela na sljedbenike ponerokrata i aristokrata ići po sred konfesija, naroda, jezika i plemena. Svijet se počeo diferencirati i taj proces će se ubrzati. Sirija, Egipat itd su samo pojavna ravan te ubrzane, unutrašnje diferencijacije;

- ovo se tiče i BiH i uvjeren sam da će diferenciranje po ovom osnovu (ponerokratija, aristokratija) na kraju učiniti irelevantnom unutrašnju administrativnu podjelu naše zemlje.
Last edited by Challenger__ on 21/08/2013 04:41, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#2243 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by jeza u ledja »

Challenger__ wrote:
Citateljka wrote:Challenger__ :) ,
već duuuugo čitam tvoje postove. Zaista ono što moram pohvaliti kod tebe je kritičko razmišljanje, kritički osvrt; uzimanje u obzir svih mogućih izvora informacija, prijedloga, te u skladu sa istima podrobna analiza odredjenog diskursa.

U principu se slažem sa većinom tvojih razmišljanja, pa sam možda i subjektivna, ali tvoje argumentirano iznošenje stavova, postavlja stvari na pravo mjesto, trećeg posmatrača, odnosno objektivca.

No, izvinjavam se na off-u, moja je želja i dova da ti Allah dž.š. podari sve najbolje, da te uputi na pravi put i da donosiš pravilne zaključke.

Dubokouvažena damo.

Ovaj upis sam vidio još danas popodne, ali u nedostatku adekvatne riječi, nisam bio u stanju da Vam odgovorio do sada. Da, Vaš upis me iskreno obradovao i iznutra dotakao, ali otrov ovog svijeta, dunjaluka varljivog, oholog i lažljivog me spriječio da Vam se adekvatno zahvalim ranije.

Vaša riječ je obavezujuća.

Neizmjerno Vam hvala.
:kakoste:

:ljubimruke:

:mercireklama:
Abu Sakkar

#2244 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Abu Sakkar »

Ravaged churches reveal sectarian split feeding Egypt’s violence

http://www.washingtonpost.com/world/mid ... story.html
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2245 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by antimobbing »

Challenger__ wrote:
antimobbing wrote: Prema Łobaczewskom, ultimativni uzrok zla dolazi od dva ljudska faktora ...

1.) prirodnog ljudskog neznanja (ignorantnosti) i slabosti (šuti i trpi), te ...

2.) postojanja i djelovanja statistički male (4-8% ukupne populacije), ali ekstremno aktivne grupe psihološki devijantnih osoba (psihopata).

Ignoriranje (nepoznavanje) postojanja takvih psiholoških razlika prvi je kriterij ponerogeneze (od grčke riječi poneros* što znači - zlo) koja otvara prostor da psihopate mogu ne­za­pa­že­no djelovati ...
Kolega... Tvoj upis sam vidio takođe popodne, pa ću se osvrnuti na ovaj dio prije naknadne izmjene jer je načelne prirode, jer je užasno bitan i posredno i neposreno se tiče (i) ove teme.

_______

- ponerokratija* - vladavina, dominacija najgorih; nasuprot:
- aristokratija - (od grč. aristos - najbolji, najugledniji), vladavina najboljih.

- Uvjeren sam da smo u fazi diferenciranja planete i cjelokupnog ljudskog roda u dva politička bloka, Savez ponerokrata (najgorih, psihopata, manijaka) i Alijansu aristokrata. Kada kažem aristokrate, ne mislim na vulgarno, staleško, "klasno" značenje pojma, nego na suštinsko - KARAKTERNO ZNAČENJE imenice arostokratija, kao skupa plemenitih, mudrih, hrabrih i nesebičnih ljudi, bez obzira na socijalno porijeklo i aktuelni društveni status;

- Mislim da je ovo diferenciranje otpočelo na zidinama Damaska i da će podjela na sljedbenike ponerokrata i aristokrata ići po sred konfesija, naroda, jezika i plemena. Svijet se počeo diferencirati i taj proces će se ubrzati. Sirija, Egipat itd su samo pojavna ravan te ubrzane, unutrašnje diferencijacije;

- ovo se tiče i BiH i uvjeren sam da će diferenciranje po ovom osnovu (ponerokratija, aristokratija) na kraju učiniti irelevantnom unutrašnju administrativnu podjelu naše zemlje.
Svi ljudi na ovom svijetu su dualistička bića sastavljena od duše i materije. Jedina prirodna podjela koja treba da postoji među ljudima jeste, podjela na duševno žive (ljude sa normalnim ljudskim osjećanjima i emocijama) i duševno mrtve ljude (psihopate bez ikakvih ljudskih osjećanja i emocija).

Psihopate imaju sasvim identičan obrazac ponašanja bez obzira na boju kože i naciju kojoj pripadaju, a radi se o sasvim duševno zamrlim ljudima koji u svome biću uopće nemaju normalnih ljudskih osobina niti emocija, već to samo mimikom oponašaju i imitiraju poput zombija.

Meni kao muslimanu je sasvim prirodno da prezirem duševnog mrtvaca i psihopatu Mubaraka koji ubija svoj vlastiti narod iako ima muslimansko ime, a da volim normalne ljude i vjernike druge vjeroispovijesti, recimo, nekog Dragana ili Ivana koji vjeruju u jednog Boga.

Sa druge strane, normalni ljudi poput Dragana ili Ivana treba da preziru psihopatu Ratka koji pravi iste zločine kao Mubarak iako ima krščansko ime. Jedina podjela treba da bude na normalne ljude i psihopate. Međutim, da bi čovjek shvatio koji je problem psihopatije, treba dosta da čita i proučava - ikre.

http://www.klix.ba/forum/nepovjerenje-j ... 15026.html
madner

#2246 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Sto je Mubarak dusevno mrtav? :D
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#2247 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by antimobbing »

Dali normalan čovjek sa svim svojim opsegom ljudskih emocija, koji ima savjest može okrenuti oružje, pucati i ubijati svoj vlastiti narod? Naravno da ne može jer duševno živog i normalnog čovjeka bi grizla savjest i to ne bi mogao podnijeti. To samo može duševno mrtav psihopata ili ljuštura od čovjeka, zombi bez ikakvih normalnih ljudskih osjećanja koji u sebi nema ništa.
http://www.udarno.com/psihopati
Za psihopate se kaže da su “Daltonisti za ljudska osjećanja i društvene moralne vrijednosti“. Za razliku od ostalih duševnih bolesnika psihopati su racionalni, ubrojivi (uračunjivi), hladni i inteligentni; disciplinirani, extremno emocionalni ili potpuno bez emocija.
Last edited by antimobbing on 21/08/2013 13:00, edited 1 time in total.
Co0l

#2248 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Image
madner

#2249 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by madner »

Hoces reci da je svaki policajac psihopata?
antimobbing

#2250 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by antimobbing »

Ne. Na osnovu čega si izveo takav zaključak?

Pročitaj šta sam napisao na ovoj temi http://www.klix.ba/forum/nepovjerenje-j ... 15026.html
antimobbing wrote: Evo na primjer, srbin Milutin Kukanjac tadašnji ratni zapovjednik i pored toga što je bio vojnik, kao normalan čovjek sa svim svojim opsegom normalnih ljudskih osjećanja nije bio u stanju da provede na terenu program SANU zato su ga i smijenili i postavili psihopatu Mladića koji u sebi nema normalnih ljudskih osjećanja kao što je grižnja savjesti, empatija i suosjećanje. Psihopata Mladić ne pokazuje grižnju savjesti niti nakon dvadeset godina tokom suđenja u Hagu jer jednostavno on u svome biću uopće nema tih normalnih osjećaja koje ima, recimo, spomenuti Milutin Kukanjac.
Također, pogledaj ovu gore sliku koja je bolja od hiljadu riječi. Prikazuje duševno žive i normalne ljude vjernike muslimane i kršćane koji štite jedni druge od duševnih mrtvaca, psihopata i zombija iz vlastitog naroda. Problem je samo u tome što ljudi ne čitaju - ikre.
Post Reply