Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
seoBIH wrote:Ne kontam kako plitko razmisljate. Pobogu, sta ako sutra toplane odluce da dignu cijenu za 50% s tim da moramo retroaktivno platiti dodatno prethodnih 6 mjeseci? Onda bi se zalili ili ko sada pizde glumili?
pa kad se žališ nema posla, mala plata pokažu ti mapu BiH, i europe gdje ima posla
ako podignu cijenu za 50% pokažemo mapu sarajeva gdje nema centralno
seoBIH wrote:Ne kontam kako plitko razmisljate. Pobogu, sta ako sutra toplane odluce da dignu cijenu za 50% s tim da moramo retroaktivno platiti dodatno prethodnih 6 mjeseci? Onda bi se zalili ili ko sada pizde glumili?
Računica je jednostavna. Ako bi 50% povećanje cijene bilo toliko da bi bilo isplativije investirati u alternativu - lahko bi se svi u zgradi dogovorili da se skinu sa Toplana. Sve dok alternativa nije ekonomičnija - mogu povećavati koliko god hoće.
Ja lično znam mnogo više ljudi koji su nezadovoljni Toplanama. I većina plaća. Znam samo jednu osobu koja se odrezala cijevi. Tako - nema ovdje kritične mase da dovede do promjena.
Ako sam dobro pohvatao, do 2019 moraju u sve stanove ugraditi kalometre? Da li ce ovo rjesiti problem pausalnog placanja? Mislim evo ja, nisam u stanu u prosjeku 9-10h dnevno. Ne treba mi toplota koju isporucuju, jer griju previse, ili ne griju nikako kada treba.
seoBIH wrote:Ako sam dobro pohvatao, do 2019 moraju u sve stanove ugraditi kalometre? Da li ce ovo rjesiti problem pausalnog placanja? Mislim evo ja, nisam u stanu u prosjeku 9-10h dnevno. Ne treba mi toplota koju isporucuju, jer griju previse, ili ne griju nikako kada treba.
Donekle. Bila je ta obaveza mislim do 2016. Pa eto - sad je 2019.
Neki stanovi će lijepo uštedjeti - neki neće. Zavisi od prozora, fasade, položaja stana...
Naslovnica wrote:Jarane, ne znam za šta si ti platio 400KM a da se nisi ugrijao, niti me plaho interesuje, to je tvoj problem ja se u to ne petljam.
Isto kao što tebe ne bi trebalo da tangira što se neko bori za svoja prava i protiv kabadahijskog odnosa toplana.
Kontaš?
Osim ako ne radiš u Toplanama, ili ako nemaš pametnija posla pa troluješ po temi...
kovvektor + plin
paša u zabludi si
želim ti sve što ti sam sebi želiš
individualno grijanje samo jedan mjesec da osjetiš
i shvatiš važnost kolektivnog grijanja
u zabludi si... grijao sam se na centralno, na drva, na plin, na struju na 4 lokacije
znam šta je najbolje
a to nemam trenutno
Grijao sam se ja drug moj i na drva, dovoljno sam star da sam prošao svašta.
Ovdje nije poneta opravdanosti i kvaliteta različitih vrsta grijanja, nego principa da, ako se iskopčaš sa centralnog grijanja, Toplane i dalje naplaćuju 40%. Bez obzira da li si prizemni stan, zadnji stan na zgradi, da li oko sebe imaš 4 stana, ili 2 stana (a priznaj, to igra veliku ulogo).
Ako ti je stan okružen s 4 stana koji se griju, haman da i nema potrebe da go dogrijevaš. A ako je na zadnjem spratu, i ako se naslanja samo na jedan stan, itekako se osjeti. I oni bi da naplaćuju 40% svima podjednako?! Samo zato što je neki debil u Toplanama tako odlučio.
Ma hajte, molim vas...
Računica je jednostavna. Ako bi 50% povećanje cijene bilo toliko da bi bilo isplativije investirati u alternativu - lahko bi se svi u zgradi dogovorili da se skinu sa Toplana. Sve dok alternativa nije ekonomičnija - mogu povećavati koliko god hoće.
Ja lično znam mnogo više ljudi koji su nezadovoljni Toplanama. I većina plaća. Znam samo jednu osobu koja se odrezala cijevi. Tako - nema ovdje kritične mase da dovede do promjena.
ovaj dio nezadovoljan je stvarno relativan - ja sam morao staviti termo glave na radijatore jer previše griju (promijenjena stolarija i odmah sam dobio 3-4 stepena veću temp u stanu)... u večini zgrada ljudi i dalje imaju konvektore koji su u 50% slučajeva začepljeni a i kad nisu jadni su + stolariju od prije 30 godina i onda im loše griju... još gore je što sam bio u par stanova gdje se žale na grijanje a prozor im otvoren na "kant" - kao treba im svježeg zraka?!?!?
eyesburn wrote:dajte ljudi, da ne preljevamo iz šupljeg u prazno....
kako riješiti situaciju sa ovim dodatnim računom gdje je razlika? postoji li zakonska mogućnost da me utuže ako taj dio ne platim i da onda sudski najebem? i može li se platiti samo osnovni dio računa (redovni) bez onog s razlikom, prihvataju li?
vidio sam one članove zakona što je neko postavio, ali opet znam da ovdje važi i onaj drugi zakon - SDA zakon.
Samo 20 pregleda, i ni jedan komentar. To sasvim dovoljno govori o tome koliko ljudi uopste kontaju o cemu se ovdje prica, a mislim na sistemska rjesenja.
Upaliti racunar i znati tipkati nije = pamet i inteligencija....
morate priznati da sam djelomično u pravu
bune se samo kapitalisti
a radnička klasa nema vremena za pobune
niti razmišljanje od posla
plate račun i zdravo idemo dalje
VladaFBiH wrote:
ovaj dio nezadovoljan je stvarno relativan - ja sam morao staviti termo glave na radijatore jer previše griju (promijenjena stolarija i odmah sam dobio 3-4 stepena veću temp u stanu)... u večini zgrada ljudi i dalje imaju konvektore koji su u 50% slučajeva začepljeni a i kad nisu jadni su + stolariju od prije 30 godina i onda im loše griju... još gore je što sam bio u par stanova gdje se žale na grijanje a prozor im otvoren na "kant" - kao treba im svježeg zraka?!?!?
Pa naravno da je relativan I ja sam se susretao sa svim tim istim.
Dozer wrote:Bez obzira ko koliko zaradjuje - nikad necu dozvoliti da me neko pravi budalom za bilo sta.
Samo 20 pregleda, i ni jedan komentar. To sasvim dovoljno govori o tome koliko ljudi uopste kontaju o cemu se ovdje prica, a mislim na sistemska rjesenja.
Upaliti racunar i znati tipkati nije = pamet i inteligencija....
Za promjene o kojima ti pričaš jedina mogućnost je lično se uključiti u politiku. Ja čekam da se neke stvari poslože, pa eto i mene u kolo sa šejtanima.
Obećavam da su će boriti za realnu cijenu računa u Toplanama. Cijena gasa+troškovi održavanja+zarada.
Black swan wrote:bune se samo kapitalisti
Pa ko u Americi. Što imaju više para, glasniji su što hoće niže poreze i manje petljanje države. Logično.
Dozer wrote:Ne. Najbolja opcija je REALNA cijena, da svi placaju uslugu koju dobiju, a da se oni koji je ne placaju adekvatno sanskcionisu.
A ne da se besmislenim povecanjem cijena sankcionisu samo oni koji ionako uredno placaju.
Da li vidis nesto spotno u ovome?
Realna cijena bi bila mnogo veća od one koja se godinama plaćala.
Realna cijena su troškovi poslovanja + zarada. I Toplane su godinama uništavane upravo zbog socijalne politike i toga što nije upotrebljavana REALNA CIJENA. Pa su zavaljeni svi u lancu (Sarajevogas i BH Gas) zbog Toplana. Mogu li Toplane poslovati ekonomičnije? Mogu. Ali, je to iluzorno očekivati u ovome društvu.
Koga ja sada da krivim što su se godinama na Toplane grijali na neekonomičnu cijenu? Tada nije bilo protesta što nema realne cijene i što toplane ne ispostavljaju račune koji mogu pokriti poslovanje. Po toj logici ja koji plaćam Sarajevogas (imaju mislim naplatu 98%) subvencioniram onoga na Toplanama.
Ima li toga da se prelama preko platiša to što neki ne plaćaju? Ima. Ali, haj ti potpiši da se nekome uzme stan zbog neplaćanja. Država jednostavno ne želi ljude na ulici. Mandat političara je 4 godine - i niko ti ne garantira da ćeš ponovo biti biran nakon što ljudi počnu se tjerati na ulicu zbog neplaćanja. I to mnogi iskorištavaju.
Dozer wrote:asto bih prodavao stan koji mi odgovara, ako vec mogu promijeniti neciju uslugu koja mi ne odgovara?
Ali, kod nas ne moze to tako, jer to onda znaci manje para tom nekom JP, samim tim manje para u budzetu kojim upravlja jedna politicka opcija, i koja taj budzet krcmi kako njima odgovara.
Ali ti se možeš odjaviti totalno sa Toplana. Nije ti to onemogućeno.
Evo da ti ja repliciram iz svog ugla, naselje AP kraj 90-tih na početak 2000-tih, od kada se i vuće najveći dio duga, toplane kažu griju kod mene hladni radijatori. Nisu dinara bili uložili u rekonstrukciju mreže koja devastirana ratom al oni griju vodu a gdje ta voda odlazi to niko ne zna. I onda dođoše do nekakvih donacija popraviše podstanicu i gle proradi grijanje i ja počeh plačati. I dan danas se ganjamo po sudu i presude su u moje korist za svaku pojedinačnu tužbu jer oni ne mogu dokazati da su mi isporučili toplotnu energiju po Zakonu o zaštiti potrošača. I dan danas koga kriviti što toplane rade izvan zakona i naplačuju paušalno a to ne bi smjele ? Isto tako i vodovod pogotovu sa one svoje 2 KM fiksno.
seoBIH wrote:Ako sam dobro pohvatao, do 2019 moraju u sve stanove ugraditi kalometre? Da li ce ovo rjesiti problem pausalnog placanja? Mislim evo ja, nisam u stanu u prosjeku 9-10h dnevno. Ne treba mi toplota koju isporucuju, jer griju previse, ili ne griju nikako kada treba.
Donekle. Bila je ta obaveza mislim do 2016. Pa eto - sad je 2019.
Neki stanovi će lijepo uštedjeti - neki neće. Zavisi od prozora, fasade, položaja stana...
I te kolektivne kalorimetre što promovišu su zabluda, zamazivanje očiju i nisu u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača što će reči opet će protuzakonito naplačivati svoju uslugu !
yasaq wrote:I te kolektivne kalorimetre što promovišu su zabluda, zamazivanje očiju i nisu u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača što će reči opet će protuzakonito naplačivati svoju uslugu !
Kolektivni su kontrolni na ulazu u zgradu. Trebaju ugraditi individualne.
yasaq wrote:I te kolektivne kalorimetre što promovišu su zabluda, zamazivanje očiju i nisu u skladu sa zakonom o zaštiti potrošača što će reči opet će protuzakonito naplačivati svoju uslugu !
Pa o tome se i radi, na onim promotivnim letcima prošle godine su napisali da će do 2020. g. instalirati samo kolektivne i na račun tih očitanja dijeliti opet potrošnju po m2 . Nigdje se ne spominju individualni !
Pa o tome se i radi, na onim promotivnim letcima prošle godine su napisali da će do 2020. g. instalirati samo kolektivne i na račun tih očitanja dijeliti opet potrošnju po m2 . Nigdje se ne spominju individualni !
kolektivni kazes? ono tipa: ja ugradio novu stolariju, sedmokomornu, troslojna stakla, premazni qrtzi palci....kod komsije furi na sve strane, ima cuku pa kad se uscuje, drzi prozor u sobi na kant, a grijanje na max, da cuki nije hladno... placamo jednako... tako nekako... bacanje para, mazanje ociju, nazovi kako hoces...i bez toga placamo jednako
i onda ćeš plaćati za tuđu lošu stolariju i otvorene prozore... nisam baš siguran da ovo može ovako jer samo pokušaj zamisliti jedan neboder sa 100+ stanova - neko promijenio stolariju, neko drži otvoren prozor da mu se "lutftira", neko ima propuh kroz prozore i ti bi onda da dijeliš na njih račun i troškove. Ja bih ih prvi tužio jer ne želim plaćati nečiju bahatost
Haris.ba wrote:
i onda ćeš plaćati za tuđu lošu stolariju i otvorene prozore... nisam baš siguran da ovo može ovako jer samo pokušaj zamisliti jedan neboder sa 100+ stanova - neko promijenio stolariju, neko drži otvoren prozor da mu se "lutftira", neko ima propuh kroz prozore i ti bi onda da dijeliš na njih račun i troškove. Ja bih ih prvi tužio jer ne želim plaćati nečiju bahatost
Pa što sad ne tužiš. I sad ti obračunavaju i naplačuju protuzakonito !
VladaFBiH wrote:
Pa nemam razloga - griju odlično a cijena je i dalje prihvatljiva
VladaFBiH wrote:
VladaFBiH wrote:
Zato nam i jeste ovako !
ne kontam te - svaki drugi način grijanja mi je skuplji osim da ugradim klime gdje mi je inicijalna investicija barem 5k KM za prostor gdje živim i ja bi sad trebao da se bunim za uslugu s kojom sam zadovoljan i plaćam je (po mojoj procjeni) po fer cijeni za ono što dobijam
VladaFBiH wrote:
Zato nam i jeste ovako !
ne kontam te - svaki drugi način grijanja mi je skuplji osim da ugradim klime gdje mi je inicijalna investicija barem 5k KM za prostor gdje živim i ja bi sad trebao da se bunim za uslugu s kojom sam zadovoljan i plaćam je (po mojoj procjeni) po fer cijeni za ono što dobijam
Pa nije fer i protuzakonito je. Ne valja ti procjena ako nemaš kalorimetar, ostvaruju ekstraprofit preko tvojih leđa !