ja nebi ni jedno od toga. tih 2 3 centa ces platit ko 30cm vune (mrezica ljepak zavrsni sloj eventualno ruke). mozes i sam skontati sta je bolje 30cm vune ili 3cm stiropora. ako se ne koristi gore ta ploca povaljaj 30cm vune vidices sta je izolacija. kod mene je 40cm vune i ne trebam nikako skoro grijati gornji sprat.maks_rs wrote:Može i tako ako je teško odraditi sa tavanske strane , samo je u tom slučaju bolje koristiti stirodur umjesto stiropora jer je on dobra parna brana.adoadop wrote: Šta mislite jel bolje sa unutrasnje strane po plafonu zalijepiti 2 ili 3 cm stiropora (kažu da je to extra izolacija) i navuci rofix.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
seiko
#2226 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2227 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
@seiko
30 cm vune jeste bolje , pogotovo ako je pristupačno da se odradi ali nije toliko jeftino kao što misliš . Čini mi se da dođe 10 KM po kvadratu za 30 cm debljine ( da ne računam dvije folije , paronepropusnu + paropropusnu ) a stirodur se polijepi za 5-6 KM.
30 cm vune jeste bolje , pogotovo ako je pristupačno da se odradi ali nije toliko jeftino kao što misliš . Čini mi se da dođe 10 KM po kvadratu za 30 cm debljine ( da ne računam dvije folije , paronepropusnu + paropropusnu ) a stirodur se polijepi za 5-6 KM.
- Banksy
- Pitarrr82
#2229 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci ode plan da izguram s peletom koji imam do aprila 
- golfiista
#2230 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Zima je iza nas, Zemlja se malo ispravila i ovo što piše u tekstu je prepisano iz nekog scenarija za film
- Banksy
#2231 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
okgolfiista wrote:Zima je iza nas, Zemlja se malo ispravila i ovo što piše u tekstu je prepisano iz nekog scenarija za film
- otacxxl
#2232 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja se nesto uzdam u AccuWeather
http://www.accuweather.com/en/ba/tuzla/ ... ther/33327
http://www.accuweather.com/en/ba/tuzla/ ... ther/33327
- Filter
- Banksy
#2234 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kad je bal, nek je maskeMbalFilter wrote:
- Filter
#2235 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
samo naprijed, moja shauma to moze podnijetiBanksy wrote:Kad je bal, nek je maskeMbalFilter wrote:
- Banksy
#2236 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Filter wrote:samo naprijed, moja shauma to moze podnijetiBanksy wrote:Kad je bal, nek je maskeMbalFilter wrote:
Proradio Pero FIS.
-
seiko
#2237 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
za 5 6 km dobijes 3 cm stirodura bez ljepila i bilo cega. dok platis ljepilo mrezicu zavrsni sloj i majstora dodje 3cm stirodura 20km glat. to je opet samo 4cm vune u odnosu na 30cm koju dobijes u pola cijene. Sto se tice folije treba mu samo paronepropusna(najlon) da stavi po ploci a gore je bolje da nije zatvorena vuna da se susi u slucaju prodora vlage iz stambenog prostora.maks_rs wrote:@seiko
ljudi moji nemojte stavljati izolaciju na mjesta na koja nije predvidjeno. stirpor je za fasadu i nikako za potkrovlje, stirodur za coklo a staklena vuna za potkrovlje. samo kod nas u bosni se stiropor stavlja na potkrovlje i samo kod nas u bosni je staklena vuna otrovna.
- otacxxl
#2238 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
I sta sad? Da li satvljati 10cm stiropora na pploču ili ne? Generalno me interesuje razloga zbog čega nije za postavljanje po završnoj ploči po kojoj se ne hoda?seiko wrote:za 5 6 km dobijes 3 cm stirodura bez ljepila i bilo cega. dok platis ljepilo mrezicu zavrsni sloj i majstora dodje 3cm stirodura 20km glat. to je opet samo 4cm vune u odnosu na 30cm koju dobijes u pola cijene. Sto se tice folije treba mu samo paronepropusna(najlon) da stavi po ploci a gore je bolje da nije zatvorena vuna da se susi u slucaju prodora vlage iz stambenog prostora.maks_rs wrote:@seiko
ljudi moji nemojte stavljati izolaciju na mjesta na koja nije predvidjeno. stirpor je za fasadu i nikako za potkrovlje, stirodur za coklo a staklena vuna za potkrovlje. samo kod nas u bosni se stiropor stavlja na potkrovlje i samo kod nas u bosni je staklena vuna otrovna.
-
almirkoba
#2239 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mislim da je vise mislio da se ne radi po plafonu.
ja isto nisam neki pobornik stiropora unutar kuce. van kuce i odozgo po ploci da ali unutra nigdje.
ja isto nisam neki pobornik stiropora unutar kuce. van kuce i odozgo po ploci da ali unutra nigdje.
-
seiko
#2240 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mozes gore po ploci stavit sitropor ja govorim iznutra.a i to gore ne znam zasto stiropor kad je ista izolacija stiropor i vuna a vuna jeftinija. stiropor ako ces postavljat nako bez ljepljenja nikad ne mozes ga slozit da nema procjepa koji smanjuju ucinkovitost izolacije. vuna sve fino upakuje. ako bas hoces stiropor kupi onda 2 bunta vune pa potrpaj po krajevima i u uske djelove. ispod vune i stiropora obavezno najlon i sastave zalijepiti trakom da nigdje nema ni najmanja rupica jer bi ti na tim mjestima rosilo i moze ti se desit da se pojavi vlaga na plafonu.otacxxl wrote:I sta sad? Da li satvljati 10cm stiropora na pploču ili ne? Generalno me interesuje razloga zbog čega nije za postavljanje po završnoj ploči po kojoj se ne hoda?seiko wrote:za 5 6 km dobijes 3 cm stirodura bez ljepila i bilo cega. dok platis ljepilo mrezicu zavrsni sloj i majstora dodje 3cm stirodura 20km glat. to je opet samo 4cm vune u odnosu na 30cm koju dobijes u pola cijene. Sto se tice folije treba mu samo paronepropusna(najlon) da stavi po ploci a gore je bolje da nije zatvorena vuna da se susi u slucaju prodora vlage iz stambenog prostora.maks_rs wrote:@seiko
- otacxxl
#2241 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
[/quote]
mozes gore po ploci stavit sitropor ja govorim iznutra.a i to gore ne znam zasto stiropor kad je ista izolacija stiropor i vuna a vuna jeftinija. stiropor ako ces postavljat nako bez ljepljenja nikad ne mozes ga slozit da nema procjepa koji smanjuju ucinkovitost izolacije. vuna sve fino upakuje. ako bas hoces stiropor kupi onda 2 bunta vune pa potrpaj po krajevima i u uske djelove. ispod vune i stiropora obavezno najlon i sastave zalijepiti trakom da nigdje nema ni najmanja rupica jer bi ti na tim mjestima rosilo i moze ti se desit da se pojavi vlaga na plafonu.[/quote]
Stiropor najviše iz razloga što na tom tavanu imam nekih stvari koje ne mogu baciti. Tipa crijep, kubure, keramičke pločice, neke stare knjige i odjeću i sl. A sve to nemogu ponovo vratiti na staklenu vunu jer će je pretpostavjam spljoštiti i onda gubim tih 10cm, jer cu ovom težinom kompresovati vunu na nekih 2-3 cm. Ako griješim slobodno me ispravite?
mozes gore po ploci stavit sitropor ja govorim iznutra.a i to gore ne znam zasto stiropor kad je ista izolacija stiropor i vuna a vuna jeftinija. stiropor ako ces postavljat nako bez ljepljenja nikad ne mozes ga slozit da nema procjepa koji smanjuju ucinkovitost izolacije. vuna sve fino upakuje. ako bas hoces stiropor kupi onda 2 bunta vune pa potrpaj po krajevima i u uske djelove. ispod vune i stiropora obavezno najlon i sastave zalijepiti trakom da nigdje nema ni najmanja rupica jer bi ti na tim mjestima rosilo i moze ti se desit da se pojavi vlaga na plafonu.[/quote]
Stiropor najviše iz razloga što na tom tavanu imam nekih stvari koje ne mogu baciti. Tipa crijep, kubure, keramičke pločice, neke stare knjige i odjeću i sl. A sve to nemogu ponovo vratiti na staklenu vunu jer će je pretpostavjam spljoštiti i onda gubim tih 10cm, jer cu ovom težinom kompresovati vunu na nekih 2-3 cm. Ako griješim slobodno me ispravite?
-
betametazon
#2242 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja bih najvolio vidjet kako radi neka druga pec snage kao kod mene 25kW (to joj je maksimalna snaga, podesena je na 20 kW) i da grije dvije etaze pa da uporedim sa mojom. Minimalna snaga 8kW, jednu vrecu, ako se upali hladna i radi bez prekida potrosi za nekih 4 - 5 sati...ja da grijem non stop i to da mi termostat odrzava 24, stepena ne bih prosao ispod 3 vrece... (Nema sad veze izolacija, ja govorim o parametru i radu same peci...)
-
seiko
#2243 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
mozes gore po ploci stavit sitropor ja govorim iznutra.a i to gore ne znam zasto stiropor kad je ista izolacija stiropor i vuna a vuna jeftinija. stiropor ako ces postavljat nako bez ljepljenja nikad ne mozes ga slozit da nema procjepa koji smanjuju ucinkovitost izolacije. vuna sve fino upakuje. ako bas hoces stiropor kupi onda 2 bunta vune pa potrpaj po krajevima i u uske djelove. ispod vune i stiropora obavezno najlon i sastave zalijepiti trakom da nigdje nema ni najmanja rupica jer bi ti na tim mjestima rosilo i moze ti se desit da se pojavi vlaga na plafonu.[/quote]otacxxl wrote:
Stiropor najviše iz razloga što na tom tavanu imam nekih stvari koje ne mogu baciti. Tipa crijep, kubure, keramičke pločice, neke stare knjige i odjeću i sl. A sve to nemogu ponovo vratiti na staklenu vunu jer će je pretpostavjam spljoštiti i onda gubim tih 10cm, jer cu ovom težinom kompresovati vunu na nekih 2-3 cm. Ako griješim slobodno me ispravite?[/quote]
e to je onda druga prica. ja sam mislio da gore nemas nista. onda ti je najbolje da kombinujes stiropor i vunu. po krajevima uz kosine stavi vunu a na sredinu stiropor.
-
probook
#2244 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Koliko cujem preko 500 KM tona peleta u Drvosjece 
- zli_hordas
#2245 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Izgleda da je po 460 kod drvosjece.
-
Kondenzator
#2246 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mi smo od 20 decembra do danas potrosili oko 1800kg to nam je rekord.betametazon wrote:Ja bih najvolio vidjet kako radi neka druga pec snage kao kod mene 25kW (to joj je maksimalna snaga, podesena je na 20 kW) i da grije dvije etaze pa da uporedim sa mojom. Minimalna snaga 8kW, jednu vrecu, ako se upali hladna i radi bez prekida potrosi za nekih 4 - 5 sati...ja da grijem non stop i to da mi termostat odrzava 24, stepena ne bih prosao ispod 3 vrece... (Nema sad veze izolacija, ja govorim o parametru i radu same peci...)
Proslu godinu 4t ukupno, a ove jos malo pa 5t, a tek februar mada evo toplije je.
Pec je radila nekih 10h u prosjeku dnevno. Temp oko 24-25, sorc, potkosulja, cesto vjetrenje prostorije zbog pusenja. Grijano oko 200 kvadrata dobro izolovanog prostora.
Kako sam skonto djaba parametri i sve. Slomio sam se stimajuci.. zima tj temp je ta koja diktira potrosnju i ono sto ti hoces da dobijes kakav ugodjaj.
-
Kataklinger
#2247 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Znaci Drvosjeca digao cijene u nebese, ko je jos to uradio za vrijeme ove "krize"? Pitam da znam koga da stavim na blacklistu zauuvijek, taman kad bi jedini ostali u BiH koji proizvode pelet.
Kao sto nikad necu na Hifi nasut gorivo, domaci a nikad se nisu udostojili 5kf spustit cijene u odnosu na EP, INA-u, PETROL. Cak su znali bit i skuplji.
Hajde nasi naprijed, cim vas krene jebte po gradjanima. I sto bi cojk uzimo sto vise domace, tj punio nasima dzepove, to vise nasi nama izbijaju iz dzepova u odnosu na ove sa strane...
Kao sto nikad necu na Hifi nasut gorivo, domaci a nikad se nisu udostojili 5kf spustit cijene u odnosu na EP, INA-u, PETROL. Cak su znali bit i skuplji.
Hajde nasi naprijed, cim vas krene jebte po gradjanima. I sto bi cojk uzimo sto vise domace, tj punio nasima dzepove, to vise nasi nama izbijaju iz dzepova u odnosu na ove sa strane...
- golfiista
#2248 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
seiko wrote:mozes gore po ploci stavit sitropor ja govorim iznutra.a i to gore ne znam zasto stiropor kad je ista izolacija stiropor i vuna a vuna jeftinija. stiropor ako ces postavljat nako bez ljepljenja nikad ne mozes ga slozit da nema procjepa koji smanjuju ucinkovitost izolacije. vuna sve fino upakuje. ako bas hoces stiropor kupi onda 2 bunta vune pa potrpaj po krajevima i u uske djelove. ispod vune i stiropora obavezno najlon i sastave zalijepiti trakom da nigdje nema ni najmanja rupica jer bi ti na tim mjestima rosilo i moze ti se desit da se pojavi vlaga na plafonu.otacxxl wrote:
Zašto najlon ispod, ja stavio po stiroporu
Na potkorvlju imam izolaciju od vune 20 cm, ali između greda, na to je pokovana colarica daska. koliko bi bilo učinkovito staviti sloj izolacije na grede?
-
betametazon
#2249 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pa i ja o tome govorim, mozes ti stelovat sta hoes, njemu treba odredjena kolicina peleta da ugrije odredjenu kolcinu vodi to je to...i ja sam stimao postavke, rezultat je da ce mu samo trebat manje ili vise vremena da postigne temperaturu ali ce potrosit isto...ja nisam sa izmjenama postavki nesto puno primjetio na promjeni potrosnje.Kondenzator wrote:Mi smo od 20 decembra do danas potrosili oko 1800kg to nam je rekord.betametazon wrote:Ja bih najvolio vidjet kako radi neka druga pec snage kao kod mene 25kW (to joj je maksimalna snaga, podesena je na 20 kW) i da grije dvije etaze pa da uporedim sa mojom. Minimalna snaga 8kW, jednu vrecu, ako se upali hladna i radi bez prekida potrosi za nekih 4 - 5 sati...ja da grijem non stop i to da mi termostat odrzava 24, stepena ne bih prosao ispod 3 vrece... (Nema sad veze izolacija, ja govorim o parametru i radu same peci...)
Proslu godinu 4t ukupno, a ove jos malo pa 5t, a tek februar mada evo toplije je.
Pec je radila nekih 10h u prosjeku dnevno. Temp oko 24-25, sorc, potkosulja, cesto vjetrenje prostorije zbog pusenja. Grijano oko 200 kvadrata dobro izolovanog prostora.
Kako sam skonto djaba parametri i sve. Slomio sam se stimajuci.. zima tj temp je ta koja diktira potrosnju i ono sto ti hoces da dobijes kakav ugodjaj.
A ubjedljivo najvise potrosi kad krene izmjena vode u sistemu, pec se pojacava dok opet ne podje dizat temperaturu i tako nekoliko puta dok konacno ne postigne pribliznu temperaturu vode u cijelom sistemu (i u kotlu i u radijatorima)
-
maks_rs
- Grijem se na: Pelet + Inverter
#2250 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tražiti veliku uštedu čačkanjem parametara je uzaludan trud . Može se nešto uštediti podešavanjem peći prema sistemu i dimnjaku , te vrsti i kvalitetu peleta i ispraviti očigledne greške u sagorjevanju i to je to - nema dalje. Za ostalu potrošnju odgovoran je trojac izolacija/podneblje/komfor i tu nikakvi parametri na peći ne pomažu.