Nisu morali idg na pitanja etnicke/ nacionalne pripadnosti i vjeroispovjestidino_1 wrote:ma govorio sam za ono gore pitanje sto je bilo, da se moralo na sva tri pitanja ona odgovorit nacionalnost, vjera, jezikperfect_guy wrote:ali se recimo kod djece dosta pitanja preskače, i kod obrazovanja i zaposlenja ima skokova među pitanjima, tako da tehnički gledano rijetke su popisnice gdje postoji odgovor na baš svako od 46 pitanjadino_1 wrote: moralo se odgovorit na sva pitanja, radio sam ko popisivac i receno nam je da ta pitanja moraju biti ispunjena, tako da je C to 100% tacan odgovor
to je bilo danas na testu pod c je tacan odgovor bio
na ovo pitanje mislimPitanje je bilo otprilike ovako: Na koje pitanje ispitanici nisu morali odgovarati:
a) nacionalnost/vjeroispovijest/jezik
b) nacionalnos7vjeroispovijest
c) morali su odgovoriti na sva pitanja
POsao-Popis stanovnistva
Moderator: anex
-
popisivac
#2226 Re: POsao-Popis stanovnistva
- Russki
#2227 Re: POsao-Popis stanovnistva
kad ce jebena para vise...
- snaga_znanja
#2228 Re: POsao-Popis stanovnistva
Na sva postavljena pitanja se MORA odgovoriti s tim sto se na pitanja o nacionalnoj/etnickoj i vjerskoj pripadnosti moglo na postavljeno pitanje reci da se ne izjasnjava sto se racuna kao odgovor.
-
theprodigy
#2229 Re: POsao-Popis stanovnistva
kazu isplata 15tog, a 15ti pada u nedelju, pa ti vidiRusski wrote:kad ce jebena para vise...
-
Umalo popisivac
#2230 Re: POsao-Popis stanovnistva
A morali su odgovoriti kojim jezikom govore (gdje stoji i nacionalnost i vjeroispovijest)? to nema logike. C je tocan odgovor.popisivac wrote:Nisu morali idg na pitanja etnicke/ nacionalne pripadnosti i vjeroispovjestidino_1 wrote:
na ovo pitanje mislimPitanje je bilo otprilike ovako: Na koje pitanje ispitanici nisu morali odgovarati:
- Russki
#2231 Re: POsao-Popis stanovnistva
burazeru, odakle ti ta informacija?theprodigy wrote:kazu isplata 15tog, a 15ti pada u nedelju, pa ti vidiRusski wrote:kad ce jebena para vise...
-
foxy13
#2232 Re: POsao-Popis stanovnistva
Ova tri pitanja, dakle sva tri, su MORALA biti odgovorena. Mogli su reći da se ne izjašnjavaju, ali su morali dati odgovor. Znači nije se smjelo desiti da odgovor na jedno od ta tri pitanja ne bude upisan, da ne bi kasnije dolazilo do iskorištavanja i naknadnog upisivanja "poželjnog" odgovora. I "ne izjašnjavam se" jeste odgovor.popisivac wrote: Nisu morali idg na pitanja etnicke/ nacionalne pripadnosti i vjeroispovjesti
-
foxy13
#2233 Re: POsao-Popis stanovnistva
Na prethodnim stranicama je neko ko je čuo od nekoga ko ima nekog u opštini rekao/-la da bi isplate trebale biti oko 15.12. Samo prenosim što sam pročitalaRusski wrote:burazeru, odakle ti ta informacija?theprodigy wrote:kazu isplata 15tog, a 15ti pada u nedelju, pa ti vidiRusski wrote:kad ce jebena para vise...
- perfect_guy
- mirela_dz
#2235 Re: POsao-Popis stanovnistva
http://www.dnevno.ba/vijesti/bih/89610- ... nosti.html
Pitanje je bilo otprilike ovako: Na koje pitanje ispitanici nisu morali odgovarati:
Ja mislim da je ipak na ono pitanje trebalo odgovoriti pod "a".
Pitanje je bilo otprilike ovako: Na koje pitanje ispitanici nisu morali odgovarati:
-
rokan
#2236 Re: POsao-Popis stanovnistva
"b" je tačan odgovor.mirela_dz wrote:http://www.dnevno.ba/vijesti/bih/89610- ... nosti.html
- mirela_dz
#2237 Re: POsao-Popis stanovnistva
Pa na ovom linku što sam objavila piše Na popisu nismo dužni odgovoriti o jeziku, etničkoj i vjerskoj pripadnosti :Srokan wrote:"b" je tačan odgovor.mirela_dz wrote:http://www.dnevno.ba/vijesti/bih/89610- ... nosti.html
-
rokan
#2238 Re: POsao-Popis stanovnistva
iz zakona o popisu stanovništva, a i znam to još od popisa:mirela_dz wrote:Pa na ovom linku što sam objavila piše Na popisu nismo dužni odgovoriti o jeziku, etničkoj i vjerskoj pripadnosti :Srokan wrote:"b" je tačan odgovor.mirela_dz wrote:http://www.dnevno.ba/vijesti/bih/89610- ... nosti.html
"Lica koja se popisuju nisu obavezna izjašnjavati se o nacionalnoj/etničkoj i vjerskoj pripadnosti, a obrazac će sadržavati pouku o tome."
- mirela_dz
#2239 Re: POsao-Popis stanovnistva
@rokan
Izvinjavam se, upravu ste. To je član 12.
-
rokan
#2240 Re: POsao-Popis stanovnistva
sve ok, ne moraš se izvinjavati niti mi persirati. sretno.mirela_dz wrote:@rokan
- mrva/mrve
#2241 Re: POsao-Popis stanovnistva
Jedno je ne izjasniti se, a drugo je ne dati odgovor
Znaci ti moras dati odgovor na to pitanje, a odgovor je ne izjasnjavam se
Znaci odgovor je C 
-
rokan
#2242 Re: POsao-Popis stanovnistva
ne mora dati odgovor, rečeno nam je ako ne da odgovor ili šuti upisuje se "ne izjašnjava se". a mislim da je i u pitanju bilo "na koja pitanja može da se ne izjasni".mrva/mrve wrote:Jedno je ne izjasniti se, a drugo je ne dati odgovorZnaci ti moras dati odgovor na to pitanje, a odgovor je ne izjasnjavam se
Znaci odgovor je C
u obje verzije odgovor je "b".
-
neo85
#2243 Re: POsao-Popis stanovnistva
Koliko komplikujete tako proste stvari.Pa,nije kvantna mehanika. Nećete dobiti posao ako niste imali vezu,to je to! Ta nazovi komplikovana pitanja služe samo zato da vas eliminišu.
-
rokan
#2244 Re: POsao-Popis stanovnistva
slažem se ali eto možemo koju da progovorimo i o testu.neo85 wrote:Koliko komplikujete tako proste stvari.Pa,nije kvantna mehanika. Nećete dobiti posao ako niste imali vezu,to je to! Ta nazovi komplikovana pitanja služe samo zato da vas eliminišu.
i dalje sam mišljenja da je sve neregularno jer nije isto polagati u 10 ujutro i u 3 popodne kad su pitanja svima ista. onaj u tri popodne je mogao da dođe do svih odgovora i zato vjerujem da test ni o čemu ne odlučuje.
- perfect_guy
#2245 Re: POsao-Popis stanovnistva
daj nam onda spisak primljenihneo85 wrote:Koliko komplikujete tako proste stvari.Pa,nije kvantna mehanika. Nećete dobiti posao ako niste imali vezu,to je to! Ta nazovi komplikovana pitanja služe samo zato da vas eliminišu.
- snaga_znanja
#2246 Re: POsao-Popis stanovnistva
Da rijesimo dilemu još jednom. Kao što sam rekao lica koja se popisuju su dužna odgovoriti na SVA pitanja koja su im postavljena. Na određena pitanja se mogu ne izjasniti ali i to je odgovor koji moraju reći.
Dakle jedna igra riječi koja će očigledno prevariti mnoge.
A dokaz za moje tvrdnje možete naći u Zakonu o popisu.
Dakle jedna igra riječi koja će očigledno prevariti mnoge.
A dokaz za moje tvrdnje možete naći u Zakonu o popisu.
Edit:http://www.fzs.ba/Dem/Popis/Zakon_o_popisu-bh.pdfČlan 11.
(Obaveze lica koje se popisuje)
(1) Lice obuhvaeno popisom dužno je na sva pitanja u popisnim obrascima tacno i potpuno
odgovoriti.
(2) Line podatke o odsutnim lanovima domainstva starijim od 15 godina može dati samo
punoljetni prisutni lan domainstva, kojem su podaci najviše poznati, a o djeci do 15 godina
podatke daje jedan od roditelja, usvojitelj ili staratelj.
(3) Ako popisiva u vrijeme popisivanja ne zatekne u stanu lica obuhvaena popisom, a podatke
ne može da prikupi na nain koji je predvien u
stavu (2) ovog lana, ostavit e licu pismeno
obavještenje o dužnosti da dostavi podatke nadležnoj popisnoj komisiji do 15. aprila 2013.
godine.
(4) Obavještenje iz stava (3) ovog lana sadržavat e radno vrijeme i adresu nadležnog popisnog
centra.
-
dino_1
#2247 Re: POsao-Popis stanovnistva
moralo se odgovorit na ta tri pitanja, jednostavno moralo se odgovorit sa bošnjak, srbin, hrvat ili ne izjasnjavam se to je bio njihov cejf, al se moralo odgovoriti - nije smjelo ostat ne popujnjenopopisivac wrote:Nisu morali idg na pitanja etnicke/ nacionalne pripadnosti i vjeroispovjesti
- Đulbešećer
#2248 Re: POsao-Popis stanovnistva
Kako je bio odgovor na pitanje o tome kako se popisuju lica u studentskim domovima?
Last edited by Đulbešećer on 09/12/2013 08:32, edited 1 time in total.
-
rokan
#2249 Re: POsao-Popis stanovnistva
nije bilo pitanje "da li je nešto moglo ostati nepopunjeno" nego "na koja pitanja građani nisu bili dužni da se izjasne". ponavljam, na ona dva pitanja nisu bili dužni da se izjasne, mogli su da odšute i u tom slučaju popisivač je morao da upiše "ne izjašnjava se".dino_1 wrote:moralo se odgovorit na ta tri pitanja, jednostavno moralo se odgovorit sa bošnjak, srbin, hrvat ili ne izjasnjavam se to je bio njihov cejf, al se moralo odgovoriti - nije smjelo ostat ne popujnjenopopisivac wrote:Nisu morali idg na pitanja etnicke/ nacionalne pripadnosti i vjeroispovjesti
u popisnici p1 kod tih pitanja na vrhu stranice je lijepo pisalo "na pitanja 24. i 25. prema članu 12. zakona o popisu u bih građanin/građanka može i da se ne izjasni".
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf
- Đulbešećer
#2250 Re: POsao-Popis stanovnistva
Jesi li siguran da je pitanje bilo "... da se izjasne" ili je bilo "... da odgovore"