Ukrajina
- Peacean
#222201 Re: Ukrajina
Napadaju ovdje rusi žestoko već dva mjeseca, ne zna se još šta se tačno dešava na terenu
-
zigzag
#222202 Re: Ukrajina
Vladivostok. Dobro je puklo.

Neko vadio dijelove iz T55Explosions were reported at the parking lot of the military unit in Ussurijsk
- Čitalac
#222203 Re: Ukrajina
"Baba Jaga" dobila spomenik...

Inače, tvorac „Baba Jage“ je Pavlo Feldblum koji je u Ukrajinu došao 2016. iz Rusije.
Spomenik legendarnoj bespilotnoj letjelici "Baba Jaga", koja je postala simbol užasa za okupatore tijekom rusko-ukrajinskog rata, otkriven je u gradu Višneve, Kijevska oblast.
U svečanosti otkrivanja spomenika sudjelovao je zamjenik načelnika GUR-a Vadim Skibitski.

Inače, tvorac „Baba Jage“ je Pavlo Feldblum koji je u Ukrajinu došao 2016. iz Rusije.
Pavlo Feldblum, suvlasnik tvrtke Gurzuf Defence, počeo je izrađivati dronove 2022. godine, s dva inženjera - u garaži. Danas proizvodi dronove sposobne nositi do 130 kg streljiva. Feldblum kaže da je Ukrajina velesila u sektoru proizvodnje dronova te da je oko 500 ukrajinskih tvrtki sada sposobno godišnje proizvesti do 4 milijuna različitih vrsta bespilotnih letjelica, dok domaći proizvodni potencijal doseže razinu od 20 milijuna dronova. Nevjerojatne brojke ako se sjetimo da je u prvoj godini agresije Ukrajina uspjela proizvesti manje od 5 tisuća malih dronova. Sljedeće godine, kaže Feldblum, postotak neprijateljskih gubitaka zbog udara iz zraka biti će još veći. Feldblum je 2016. napustio Rusiju i dobio ukrajinsko državljanstvo. Vodio je Vijeće židovskih zajednica.
-
zigzag
#222204 Re: Ukrajina
Sad će upala kutnjaka kod "neutralnih" radi ovog prezimena.
Jer kad nije prošlo omražavanja kao "kepeca i propalog glumca" onda ide ovo na vjerskoj osnovi.
Nekako im promakne što je Rustem paša Umerov ministar odbrane Ukrajine. Ne uklapa im u priče o hazaristancima.
Jer kad nije prošlo omražavanja kao "kepeca i propalog glumca" onda ide ovo na vjerskoj osnovi.
Nekako im promakne što je Rustem paša Umerov ministar odbrane Ukrajine. Ne uklapa im u priče o hazaristancima.
-
sumirprimus
#222205 Re: Ukrajina
nije vise, od ljeta je smihal ministar odbrane
- Čitalac
#222206 Re: Ukrajina
Axios: Dokument o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu uskoro ide u Senat.
Američka strana spremna je podnijeti dokument sa sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu Senatu na ratifikaciju, izvijestio je Axios. Predstavnici Sjedinjenih Država i Ukrajine već su se dogovorili o većini elemenata bilateralnog sporazuma, uključujući sigurnosna jamstva koja će Kijev dobiti od Sjedinjenih Država i Europe.
Visoki američki dužnosnik potvrdio je da se tekst jamstava temelji na članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora i da će uskoro biti poslan američkom Senatu na ratifikaciju.
-
Crvene_brigade
#222207 Re: Ukrajina
Najnovije vijesti sa ratišta…
Ukrajinska vojska pokrenula je protunapad sjeverno od Pokrovska i oslobodila Suhketske, Suvorove i rudnik Krasnolimanskaja sjeverno od Rodinskog.
Oslobodili su i velike dijelove samog Rodinskog
- karanana
#222208 Re: Ukrajina
Nista ne bih prejudicirao. Magla rata sto bi se reklo. Znaci odjednom ukrajinci oslobodili/oslobadjaju kupjansk a nikad nisu ni priznali da je pao, tako da je situacija nejasna. Ako bi se kladio, na osnovu prethodnih kontri nakon izgubljenih gradova, rekao bi da ce na kraju rusi izaci kao okupatori kupjanska kad se magla razidje. Ali vidjecemo, daj boze da bude drugacije. Ali me vise brine raspad sistema na hualipolju, kao sto rekoh, nikad strateskiji grad/mjesto a da vako brzo i saptom padne. Navodno rusi prikazuju da su tu prvi put usli u oomandni centar netaknut gdje su cak i mobitele na stolovima nasli. Sto bi se kod nas u ratu reklo: grah vruc ostao u kotlicu (evo me opet s kotlicem) i u tanjurima. Tu me malo brine veci kolaps, ali koliko sam vidio napravili su ukri dobre linije odbrane prema samom gradu zaporozju ali rusi bas brzo napredujuCrvene_brigade wrote: ↑26/12/2025 07:00 @karanana: Hoćeš li nam malo pojasniti šta se dešava u Kupjansku i okolini? Nešto više ne spominješ tamošnja dešavanja?
Nekako je naprasno nestala propagandna priča o famoznom “kotliću i osvajanju” u prepoznatljivom i jeftinom narativu dežurnih putinofila?
- Čitalac
#222209 Re: Ukrajina
Evo detalja…
Benzin je bio pripremljen za paljenje zapovjednog mjesta jedne od bojni teritorijalne obrane u Guljajpolju tijekom povlačenja, ali nije iskorišten, izjavio je časnik 1. bojne 106. brigade.
Zapovjedno mjesto nalazilo se 700 metara od linije kontakta. Prema riječima časnika, ujutro 17. prosinca, dvojica stražara koji su stajali na osmatračnici (KSP) prvi su vidjeli dvije osobe u uniformama na ulici. Nisu mogli utvrditi jesu li to Rusi, pa su zatražili provjeru.
„Zaključili smo da je to neprijatelj. Tada je vojska počela bacati granate, zauzela obranu na kontrolnoj točki, potpuno blokirala sve ulaze i počela pozivati na evakuaciju ranjenika. Uključili smo pilote dronova i pozvali topničku vatru na sebe. Cijelo to vrijeme mi smo bili u podrumu. Internet nam je isključen, zauzeli smo kružnu obranu i tako smo cijelu noć osluškivali hoće li netko očistiti prvi kat kako bismo mogli izaći“, kaže izvor.
Za to vrijeme, odlučeno je da se spale dokumenti i prijenosna računala. Časnik ne zna tko nije spalio računala koja su na kraju ostala na stolovima. Osim toga, imali su naredbu da tijekom izlaska poliju stožer posebno ostavljenim benzinom, ali ni to se nije dogodilo.
Vojnici su cijelu noć čekali čišćenje i evakuaciju, ali, prema riječima časnika, „nitko nije ništa poduzeo“. Stoga su sljedećeg dana u 5:30 ujutro shvatili da moraju donijeti odluku o izlasku iz KSP-a u grupama.
„Izlazili smo tri dana. Drugog dana smo stigli do položaja susjeda, kontaktirali s vanjskim svijetom i izvijestili da smo živi. Vjerojatno je samo zavladala panika. Podrum je trebao biti potpuno zapaljen. Benzin je bio pripremljen, a netko ga jednostavno nije zapalio. Sve informacije koje bi se tamo mogle nalaziti o položajima jednostavno su nebitne“, kaže.
Nakon ove situacije, zapovjedništvo brigade ili korpusa nije kontaktiralo borce, kaže časnik. Ali od 25. prosinca provjerava ih kontraobavještajna služba, zapovjednik bojne je suspendiran, a oni koji su napustili svoje položaje predloženi su za premještaj u 225. jurišnu pukovniju.
-
sumirprimus
#222210 Re: Ukrajina
Izlazili su tri dana al je neko zaboravio upaliti sibicu lol
-
Crvene_brigade
#222211 Re: Ukrajina
Putinovi fašisti ponovo (samoubilački) jurišaju na konjima i magarcima….
- Čitalac
#222212 Re: Ukrajina
Filatov: Paniku izazvala tri ruska vojnika
Dmitro Filatov – Perun, zapovjednik Prve jurišne pukovnije, rekao je da je zapovjedno mjesto Oružanih snaga Ukrajine u Huljajpolju napušteno bez borbe, zbog panike i nemarnih postupaka zapovjednika, unatoč činjenici da je u grad ušla skupina od samo tri ruska vojnika.
"Nesretan slučaj, recimo to tako, s gledišta organizacije osiguranja zapovjednog mjesta, s gledišta postupaka osoblja, motivacije da napuste svoje položaje. Sve to dovelo je do kobnih posljedica. Infiltrirala se skupina od tri ruska vojska. Privukla ih je buka generatora i napali su. Umjesto da naši uzvrate, zapovjedno mjesto je napušteno. Tu trojicu ruskih vojnika nisu podržavali ni dronovi ni topništvo. Neprijatelj koji dosegne takvu dubinu nema ni stabilnu vezu sa svojim zapovjednim mjestom. Takve grupe djeluju po vlastitom nahođenju, zadatak im je sijati paniku i uspjeli su. Bilo je dovoljno naših boraca da odbiju trojicu ruskih vojnika“, kaže Filatov.
Prema riječima zapovjednika Prve jurišne pukovnije, situacija u Huljajpolju ostaje napeta.
"Sada su druge jedinice ušle tamo i svi ti pravci u kojima je napredovao agresor, trenutno su blokirani. U samom naselju ostaje određeni broj infiltriranih neprijatelja. Za njihovo daljnje uništenje potrebno je provesti neke mjere. Dvije brigade koje su tamo držale položaje nisu u stanju blokirati Ruse, nemaju mogućnosti čak ni s punim osobljem“, zaključuje Filatov.
-
sumirprimus
#222213 Re: Ukrajina
Madjarove ptice uistinu djeluju umirujuce aummmm
- JMGuti
#222214 Re: Ukrajina
Ja ne znam kako ti uopce dodje do Podrinja, ali evo protupitanje, ako sud u Ključu izda naredbu Sudskoj policiji RS-a u Višegradu dovođenje optuženog Radovana Radovanovića na ročište, mora li Sudska RS njega dovesti u Kljuĉ, i ako Sud u Beogradu izda istu naredbu Sudskoj policiji u Prištini za dovođenje Šipte Šiptarovića, mora li ga Sudska policija Kosova dovesti u Beograd?sumirprimus wrote: ↑25/12/2025 21:40 Zamjena teza, samo pitam istim poređenjem i nama je Podrinje.okupirano i odrekli smo ga se u dejtonu trebamo li g se odreći?dakle da li je.podrinje nase bosansko ili u sklopu geno idne tvorevine rs?
Pravo poređenje a ne sa.cetnicima i kosovom
- Čitalac
#222215 Re: Ukrajina
Budanov: Plan Moskve za 2026. godinu - 409 hiljada vojnika.
Rusija je ispunila svoj plan mobilizacije za 2025. - regrutirati 403 tisuće vojnika u okupacijsku vojsku. Sada su Rusi sebi postavili plan mobilizacije za 2026. - regrutirati 409 tisuća ljudi, izjavio je načelnik Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov.
Prema Budanovu, Rusi su do početka prosinca regrutirali ukupno 403 tisuće ljudi, tako da se može reći da je za 2025. neprijatelj čak i premašio svoje mobilizacijske planove.
"Glavni izvor popunjavanja ruske okupacijske vojske su ugovorni vojnici, koji su namamljeni s puno novca. Njihov plan za 2026. godinu je regrutirati 409 tisuća ljudi. Kod njih postoje problemi, ali Rusija jednostavno povećava isplate", kaže Budanov.
-
sumirprimus
#222216 Re: Ukrajina
Hmm. Prvi dio, vrlo jednostavno prvi si ti doveo u stvari sveo u ravan krvavu ukr borbu sa vucicem I kosovom. Vrati se i procitaj svoje postove.Meni to nema smisla i to možemo cuti na srbijanskim medijima, srbin info,informeru I slicno, kao i nekim bosnjackim sitskim mediiima, pa I forumasima. Meni je to nepojmiljivo I ravno izdaji otudani poređenje sa podrinjem. Ako mozes dovesti pravednu ukr borbu za opstanak sa vucicem I kosovom, sta onda mislis o nasem podrinju koje smo takodje izdali I napustili?JMGuti wrote: ↑26/12/2025 19:44Ja ne znam kako ti uopce dodje do Podrinja, ali evo protupitanje, ako sud u Ključu izda naredbu Sudskoj policiji RS-a u Višegradu dovođenje optuženog Radovana Radovanovića na ročište, mora li Sudska RS njega dovesti u Kljuĉ, i ako Sud u Beogradu izda istu naredbu Sudskoj policiji u Prištini za dovođenje Šipte Šiptarovića, mora li ga Sudska policija Kosova dovesti u Beograd?sumirprimus wrote: ↑25/12/2025 21:40 Zamjena teza, samo pitam istim poređenjem i nama je Podrinje.okupirano i odrekli smo ga se u dejtonu trebamo li g se odreći?dakle da li je.podrinje nase bosansko ili u sklopu geno idne tvorevine rs?
Ja ti za drugi dio posta odgovaram protupitanjem, znas li ti ijdean nas slucaj pandan, slucaju Motorole iznukrajine? Nista vise.nista.manje.
BTW moje misljenje je kosovo je drzava I nema tog boga zbog kojeg bi ja zbog kompromisa sa srbima odbio da ga priznam.ali ja se ne bih nikad odrekao ni ljiljana, himne jedna si jedina i srebrenice pa makar I ne bili ovo sto smo sad a to he ostatak republike. Otuda i moje strahopostovanje kada se prica o ukrima. 4 godine krvavog nevidjenog rata od ww2 I ne odustaju
Jos. Slava Ukrajini
P.s sipto siptarevic je uvredljivo I podrugljivo i ne pristjem na agresorski rijecnik.
- JMGuti
#222217 Re: Ukrajina
Opet nabrajas nebuloze. Dakle, postavio sam jasno pitanje. Moze li sud u Beogradu isto sto i sud u Kljucu, pa da odmah postavim iduce, hoce li moci Kijev poslije rata o bilo cemu odlucivati u Mariupolju, pa eto ti odfovor na moju "usporedbu".sumirprimus wrote: ↑26/12/2025 19:56Hmm. Prvi dio, vrlo jednostavno prvi si ti doveo u stvari sveo u ravan krvavu ukr borbu sa vucicem I kosovom. Vrati se i procitaj svoje postove.Meni to nema smisla i to možemo cuti na srbijanskim medijima, srbin info,informeru I slicno, kao i nekim bosnjackim sitskim mediiima, pa I forumasima. Meni je to nepojmiljivo I ravno izdaji otudani poređenje sa podrinjem. Ako mozes dovesti pravednu ukr borbu za opstanak sa vucicem I kosovom, sta onda mislis o nasem podrinju koje smo takodje izdali I napustili?JMGuti wrote: ↑26/12/2025 19:44Ja ne znam kako ti uopce dodje do Podrinja, ali evo protupitanje, ako sud u Ključu izda naredbu Sudskoj policiji RS-a u Višegradu dovođenje optuženog Radovana Radovanovića na ročište, mora li Sudska RS njega dovesti u Kljuĉ, i ako Sud u Beogradu izda istu naredbu Sudskoj policiji u Prištini za dovođenje Šipte Šiptarovića, mora li ga Sudska policija Kosova dovesti u Beograd?sumirprimus wrote: ↑25/12/2025 21:40 Zamjena teza, samo pitam istim poređenjem i nama je Podrinje.okupirano i odrekli smo ga se u dejtonu trebamo li g se odreći?dakle da li je.podrinje nase bosansko ili u sklopu geno idne tvorevine rs?
Ja ti za drugi dio posta odgovaram protupitanjem, znas li ti ijdean nas slucaj pandan, slucaju Motorole iznukrajine? Nista vise.nista.manje.
BTW moje misljenje je kosovo je drzava I nema tog boga zbog kojeg bi ja zbog kompromisa sa srbima odbio da ga priznam.ali ja se ne bih nikad odrekao ni ljiljana, himne jedna si jedina i srebrenice pa makar I ne bili ovo sto smo sad a to he ostatak republike. Otuda i moje strahopostovanje kada se prica o ukrima. 4 godine krvavog nevidjenog rata od ww2 I ne odustaju
Jos. Slava Ukrajini
P.s sipto siptarevic je uvredljivo I podrugljivo i ne pristjem na agresorski rijecnik.
-
sumirprimus
#222218 Re: Ukrajina
Da da nebuloze, jedino ovde nejasno a to si ti. Ako si bosnjak iz.krajine, kako to da si protiv ukra jer takvi su ti postovi i koristis neprimjeren rijecnik za kosovoare. Covjek bi reako u nivou standardnog dodikovca da ne budem a nema potrebe grublji.
Ne izjasnjavas se a vriejdjas.
-
sumirprimus
#222219 Re: Ukrajina
Jasno je ko dan, da ukri moraju prezivjeti naredne tri godine maga trumpizma koji je iz.ovog ili onog razloga u liniji sa Rusima. Otuda i onaj potpis zelenog o mineralima i opet ništa. Sute I trpe jer presusila je pomoc a mogla bi i inteligence.sto bi jos.vise bolilo. Hoću reći meni su ukri jasni.
Ali mi ti nisi jasan
Ali mi ti nisi jasan
Last edited by sumirprimus on 26/12/2025 20:33, edited 2 times in total.
- Čitalac
#222220 Re: Ukrajina
Zelenski upozorava Lukašenka.
Predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da se u Bjelorusiji, u blizini granice, nalazi oprema koja pomaže u navođenju Šaheda na objekte u zapadnim regijama Ukrajine.
„Prema našim obavještajnim podacima, oprema koja se koristi u napadima na Ukrajinu nalazi se, između ostalog, na stambenim zgradama, u naseljima u Bjelorusiji, u blizini granice. Zapravo, na krovovima običnih peterokatnica nalaze se antene i druga oprema koja pomaže u navođenju Šaheda na objekte u našim zapadnim regijama. Važno je da se Minsk prestane s tim igrati. Obavijestit ćemo partnere i pripremiti zajednički odgovor", rekao je Zelenski.
Serhi "Flash" Beskrestnov, stručnjak za područje vojne radiotehnologije, kaže da se Šahedima upravlja iz Bjelorusije, iako dolaze iz Ruske Federacije.
"Prije dva dana, Šahedi su napali vlak, a zatim i tim za popravak. Prekjučer su Šahedi napali željeznički most, a sinoć i lokomotivski hangar. Svi ovi napadi su na željezničkoj pruzi Kijev-Kovel. Zadatak neprijatelja je zaustaviti rad ove logističke veze između Ukrajine i Poljske. Napadi će se nastaviti. Šahedima se upravlja s teritorija Bjelorusije“, kaže Beskrestnov.
-
sumirprimus
-
sumirprimus
#222222 Re: Ukrajina
Kakva Bubcina mozda ima i ovih iz srpskih dobrovoljaca? Lolj
-
sumirprimus
#222223 Re: Ukrajina
Kad odjednom neki buu uuub
- Point.
#222224 Re: Ukrajina
Slušaj ovog narandžastog smrada.
Zelenski je u izjavama izražavao optimizam zbog pozitivnih poruka koje je dobio od američkih zvaničnika, ali je to Trump jednom izjavom "ugasio".
"Nema on ništa dok mu ja to ne odobrim. Vidjet ćemo šta ima", rekao je Trump za Politico.
- JMGuti
#222225 Re: Ukrajina
Ja samo kazem da Ukrajinci kad predaju teritoriju, a hoce, svom stanovnistvu mogu uvijek prodati cetnicku propagandu kako je Donbas i dalje Ukrajina. I neka to vijekovima ponavljaju. E sad ste vi iz toga dosli do Podrinja i Bosanske Krajine, elaborate uradili na moju neku "usporedbu" i slicno. A stvari su u potpunosti identicne, niti ce ikad Kijev vise odlucivati u Mariupolju, niti Beograd u Pristini.sumirprimus wrote: ↑26/12/2025 20:06 Da da nebuloze, jedino ovde nejasno a to si ti. Ako si bosnjak iz.krajine, kako to da si protiv ukra jer takvi su ti postovi i koristis neprimjeren rijecnik za kosovoare. Covjek bi reako u nivou standardnog dodikovca da ne budem a nema potrebe grublji.
To da ja ne navijan za Ukrajinu je isto glupost. Ja ovaj rat pratim od prvog dana i od prvog dana navijam za Ukrajinu, samo je razlika u tome sto ja nemam problem reci da Ukrajinci danas nisu sposobni osloboditi ni dva prevrnuta štanda na pijaci kod Pokrovska, kamoli 20% okupirane teritorije. I neki izgleda s tim imaju problem.