Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Bullet Tooth Tony
#22201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta za sada uvijek ne ?.. postavili prosli vikend na granici lux njemacka ja prolazim trkeljaju nekog poljaka ..
Juce francuzi najavili da stavljaju isto ...
France has informed the EU Commission that it will once again perform border controls with six neighbouring countries, from 1 November 2024 until April 2025.
In addition to Luxembourg, Belgium, Germany, Switzerland, Spain and Italy are also affected.
Znaci smanjujes na 20 kmh brzinu = stvarat ce se velike guzve
Ne znaci nuzno gledanje pasosa ali ...
France has informed the EU Commission that it will once again perform border controls with six neighbouring countries, from 1 November 2024 until April 2025.
In addition to Luxembourg, Belgium, Germany, Switzerland, Spain and Italy are also affected.
- Dope_Man
#22202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije ovo nikakva novost. Austrija ih ima unazad godinama na juznim ulazima, mislim da po 6 mjeseci produze formalno, pa opet nakon sto se priblizi donesu odluku o produzenju.Bullet Tooth Tony wrote: ↑18/10/2024 10:29 Uvode se granice opet na mala vrata .. kao , sad za sad samo spot checks ...
Slovenija ukinula sa Hrvatskom na par mjeseci po ulasku Hrvatske u Sengen i opet vratila.
Njemacka tu i tamo odluci da aktivira isto ove juzne, tj. jugoistocne. Al sad kako sve vise ilegalnih gerilaca ulazi kroz Spaniju, vjerovatno ce i na tu stranu uvesti. Pretpostavljam to je razlog za Francuze koje spominjes.
Uglavnom, nema tu neke stvarne kontrole vec 1 u 1000 auta mozda zaustave ako im je sta sumnjivo, i prolazi se generalno uz mahanje rukom. Kad je vise saobracaja, tacno je da nastanu guzve gdje se moze izgubiti i 15-20 minuta.
- Bullet Tooth Tony
#22203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
15 - 20 ..Ljetos su ljudi cekali satima Salzburg Minhen ... ja bio u Sloveniji hajd reko da ne cekam satima na Karawanken odem na korensko sedlo .. gore jedan policajac austrijski , na motoru, svima gleda pasose ...naravno i meni ... guzva ubitacna , vise od 45 min stajao u koloni
Ja sam uvjeren da ce se vratiti kontrola pasosa u dogledno vrijeme.. u nekom obliku sigurno ..
Ja sam uvjeren da ce se vratiti kontrola pasosa u dogledno vrijeme.. u nekom obliku sigurno ..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#22204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A sad ce i nas ebavat sa ETIASom dok im milioni ulaze ilegalno.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#22205 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nema papirića u Baden Badenu, kaže prosječni Bošnjo dok baca krevet u Željeznicu i pri tome spominje majku xy političara zbog kojeg 'nam je ovako'
tako je zamišljam ove scene kad se govori o evropskoj kvazi čistoći
tako je zamišljam ove scene kad se govori o evropskoj kvazi čistoći
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#22206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebaše majku ovima iz Metza i ThionvillaBullet Tooth Tony wrote: ↑18/10/2024 10:50 Sta za sada uvijek ne ?.. postavili prosli vikend na granici lux njemacka ja prolazim trkeljaju nekog poljaka ..
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- eluna
#22208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
u bosni sam oduvijek imala problema sa nadri-vozačima jer, kao kulturno čeljade napravno , usporim da pustim autobus da se uključi u saobraćaj, a oni iza odmah mašu rukama, psuju, bogaraju ......ovdje čim krenem da usporavam, još 15 auta iza mene potpuno normalno usporava; da ne pustim bus da se uključi za 3 dana bi mi stigla kazna jer bi me barem 1 od onih 15 iza prijavioshape of despair wrote: ↑18/10/2024 09:58 Pa isplati se iseliti pa makar bio na "istom" kao ovdje a samo gledao onako uređenu državu. Onoliki Minhnen ja nigdje ne viđoh papirića na cesti, kamoli kakvog smeća: nema kuća bez fasade, tona parkova za djecu i odrasle, trava pokošena i uređena na svakom cm., okućnice uređene, vidi se neki jebeni red. Zgrade sa prostorijom za kante za smeće, nema kanti napolju da vrane i cuke razbacuju(nema cuka lutalica da se razumijemo), prostorija u zgradama za bicikla i kolica itd itd. Kod nas gledaju da iskoriste svaki cm za stan i poslovni prostor kako bi prodali. S ban, U ban, autobusi, tramvaji, čisto, uredno, redovno.
Vozači kulturni, svako te propusti da se ubaciš u traku, i onaj sa autom od 10k i od 100k, svako daje žmigavac, svak ide po ograničenju.....
Za mene je već kasno, za moju djecu nije, nek idu iz ove vukojebine.
- PreWiBa
#22209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam za čistoću.shape of despair wrote: ↑18/10/2024 09:58 Pa isplati se iseliti pa makar bio na "istom" kao ovdje a samo gledao onako uređenu državu. Onoliki Minhnen ja nigdje ne viđoh papirića na cesti, kamoli kakvog smeća: nema kuća bez fasade, tona parkova za djecu i odrasle, trava pokošena i uređena na svakom cm., okućnice uređene, vidi se neki jebeni red. Zgrade sa prostorijom za kante za smeće, nema kanti napolju da vrane i cuke razbacuju(nema cuka lutalica da se razumijemo), prostorija u zgradama za bicikla i kolica itd itd. Kod nas gledaju da iskoriste svaki cm za stan i poslovni prostor kako bi prodali. S ban, U ban, autobusi, tramvaji, čisto, uredno, redovno.
Vozači kulturni, svako te propusti da se ubaciš u traku, i onaj sa autom od 10k i od 100k, svako daje žmigavac, svak ide po ograničenju.....
Za mene je već kasno, za moju djecu nije, nek idu iz ove vukojebine.
Stvar je u tome što je to Minhen, Bavarska.
To je isto kao da cijelu Ameriku ocjeniš prema Miami Beach-u.
To je najskuplji grad, grad bogataša i tkd. i svugdje ima taj renome da je veoma čist, uredan, ali i da je pun snobova.
Rođak mi je se tom čistoćom poprilično šokirao kada je dolazio prvi put kod nas na sjeverozapad.
Ovo za vozače isto ne razumijem. Realno, svi kukate da je dole divlji zapad što se tiče kulture vožnje, ali ja to nigdje nisam vidio, baš nigdje.
Ljudi puštaju, već dok se pojavi žuto svi stanu, svi voze ok brzinama.
Nisi ti bio u drugoj traci na autoputu sa 130km/h pa iza tebe onaj lik u crnom Audiju S6 blica jer želi da prođe sa 200 na sat.
Dole stanujem u veoma prometnoj ulici.
Pošto sam još uvijek bio početnik, uvijek moram prvo stati, usporiti i tkd. da bi stigao ući u dvorište jer je ulaz od ograde poprilično uzak.
Nikad mi za mjesec i po koliko sam to radio neko nije svirao. Kada bi morao izlaziti, dok neki vozač naiđe, stane da mogu ući na cestu.
Last edited by PreWiBa on 18/10/2024 13:58, edited 1 time in total.
- eluna
#22210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pazi, ima toga svugdje....u regiji frankfurta se tačno vidi gdje žive nijemci, a gdje su npr turci i arapi ...uopšte ne moram gledati na poštansku sandučad da vidim prezimena, samo pogledam ulicu ....i o+potpuno logično, kao uostalom i mi balkanci, svo kulturnije stanovništvo sa visoko razijenom sviješću za društvo, okolinu i prirodu nastoji da nađe stanove u okruženju gdje su uglavnom nijemci, no to baš i nije lako
- PreWiBa
#22211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Misliš gdje žive bogatiji i siromašniji slojevi društva.eluna wrote: ↑18/10/2024 13:52pazi, ima toga svugdje....u regiji frankfurta se tačno vidi gdje žive nijemci, a gdje su npr turci i arapi ...uopšte ne moram gledati na poštansku sandučad da vidim prezimena, samo pogledam ulicu ....i o+potpuno logično, kao uostalom i mi balkanci, svo kulturnije stanovništvo sa visoko razijenom sviješću za društvo, okolinu i prirodu nastoji da nađe stanove u okruženju gdje su uglavnom nijemci, no to baš i nije lako
Ne boj se, ima i dosta Njemaca u tim naseljima
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Cim cujem izraz "samo kod nas" znam da onaj koji ga upotrebljava samo i kod nas hoda.
Kakve sam ciganije vidio cim malo zamaknes od centra grada, da ne pricamo o predgradjima odakle su domicilni jezik i pismo odavno pobjegli, to nisu istine...
Sto opet ne znaci da te drzave ne nude vise mogucnosti za zaradu i bolji komunalni, socijalni, zdravstveni i pravosudni sistem.
Cim cujem izraz "samo kod nas" znam da onaj koji ga upotrebljava samo i kod nas hoda.
Kakve sam ciganije vidio cim malo zamaknes od centra grada, da ne pricamo o predgradjima odakle su domicilni jezik i pismo odavno pobjegli, to nisu istine...
Sto opet ne znaci da te drzave ne nude vise mogucnosti za zaradu i bolji komunalni, socijalni, zdravstveni i pravosudni sistem.
- eluna
#22213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
- PreWiBa
#22214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U zapadnim zemljama za sve postoji uhodan sistem, u Bosni ne. Plus što je jednostavno bogatija država._BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Lakše je provoditi zakone, urbanizam i tkd. kada je kolač toliki da svako može imati svoj dio.
U Bosni i Hercegovini to još nije slučaj. I kada nešto funkcioniše na lokalnom nivou, negdje drugo neće i tkd.
No, to ne znači da je to neka bajka/pakao priča.
I definitivno mi se ne sviđa što se od toga pravi neka uber-/untermensch priča.
I fakat ne znam odakle je domicilni jezik pobjegao, predgrađa ovdje nisu kao ona u Parizu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22215 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve vise?eluna wrote: ↑18/10/2024 14:03ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Imas li neke parametre kojim ces mi dokazati da je odlazak u 2023 bio masovniji nego u 2018
- eluna
#22216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
bile su neke analize koje sam čitala ....sa ovim novim zakonom je malo smanjeno, ali brzo će i to na staro_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 14:13
Sve vise?
Imas li neke parametre kojim ces mi dokazati da je odlazak u 2023 bio masovniji nego u 2018![]()
- PreWiBa
#22217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Malo si hipokritičan._BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 14:13Sve vise?eluna wrote: ↑18/10/2024 14:03ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Imas li neke parametre kojim ces mi dokazati da je odlazak u 2023 bio masovniji nego u 2018![]()
Na drugoj temi svi govorite da nova generacija već u osnovnoj uopće ni u obzir uzima ostanak u BiH, a ovdje da odlazak nije masovniji.
Ako je takvo stanje, možda nije masovniji, ali samo zato što to više ne može ni biti...
-
BiBi911
#22218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
2024 je najmanje otislo zbog Blockade ambasada, Njemacka je ispod 5000 viza izdala, dok 2018-2021 je bilo preko 10.000._BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 14:13Sve vise?eluna wrote: ↑18/10/2024 14:03ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Svi sa HR papirima su davno otsli, Bugarski su stali 2020. Ostalo je samo ono ko nije dobio termin i ko jos konta
- Ozimician
#22219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mene u Njemackoj i dan danas sokira da je to haman jedina zemlja u kojoj sam bio koja nema treptece zeleno svjetlo na semaforu.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#22220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Statistike pokazuju da je peak bio 2018. i da poslije toga brojke idu ka dole.
A na toj temi smo govorili o RAZLIKAMA u mogucnostima izmedju generacija.
Tako neko ko je rodjen sredinom sedamdesetih do pocetka osamdesetih do dizanja rampe 2013. je vec ovdje zasnovao zivot i teze mu se odluciti na odlazak za razliku od mladjih generacija koje danas ako zele mogu iz srednje pravo u Njemacku.
Kad sam ja zavrsio srednju bez vize nisam mogao dalje od Bregane ni turisticki.
- PreWiBa
#22221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato što nas u praksi uče da, kada možemo, još na žuto prođemo.
Veoma mi je bilo čudno da u Sarajevu moram stajati kada je tek počelo žuto ili čak kada je tek treperilo zeleno.
- eluna
#22222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ili je možda zbog toga što ovdje policija ne mora da pljačka narod u ime političara i njihovih plata....kliko su samo puta čak i sudije presudile da je prolazak na žuto prekršajsehohari wrote: ↑18/10/2024 14:29Zato što nas u praksi uče da, kada možemo, još na žuto prođemo.
Veoma mi je bilo čudno da u Sarajevu moram stajati kada je tek počelo žuto ili čak kada je tek treperilo zeleno.
- Ozimician
#22223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mogu pricati za Njemacku, jer te podatke aktivno pratim._BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 14:13Sve vise?eluna wrote: ↑18/10/2024 14:03ovo povećano su najbitniji razlozi zašto ljudi sve više odlaze_BataZiv_0809 wrote: ↑18/10/2024 13:59 Ova prica o ulicama bez papirica i ljubaznim vozacima tramvaja prolazi samo kod onih koji nisu bas cesto putovali.
Najmasovniji je bio 2017-2019, zadnje 3 god je stabilan na oko 10 000 godisnje, ove godine bi cak mogao biti blagi pad, ali podatke cemo znati nekad sredinom iduce godine.
Ono sto je zanimljiv pokazatelj ove godine jeste da nije bilo stopiranja termina za vizu u Sarajevu, da se trenutno termini dobijaju u roku od 15 dana najkasnije (ako imas svu ostalu potrebnu papirologiju). Dok npr. za Kosovo su jos u julu stopirani svi termini do kraja godine (zbog popunjenosti kvote), Srbija i Albanija su imale u julu "ljetnu pauzu" do septembra, pa su opet pustili. BiH, CG i Makedonija nisu imali nikakvih stopova s terminima.
Trenutno je daleko najvece iseljavanje s Kosova, sto ima smisla jer su im tek nedavno ukinute vize za EU.
- eluna
#22224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
da ...a osim toga u BiH je ukunut sistem "zapadni balkan" ....uglavnom se traži stručni kadar - priznanje diplome + poslodavac i fura se odmah , tamo gdje još uvijek traže znjanje jezika ide malo sporije, no znanje jezika se u principu sve manje traži, a za neke branše je čak i ukinutoOzimician wrote: ↑18/10/2024 14:35
Ja mogu pricati za Njemacku, jer te podatke aktivno pratim.
Najmasovniji je bio 2017-2019, zadnje 3 god je stabilan na oko 10 000 godisnje, ove godine bi cak mogao biti blagi pad, ali podatke cemo znati nekad sredinom iduce godine.
Ono sto je zanimljiv pokazatelj ove godine jeste da nije bilo stopiranja termina za vizu u Sarajevu, da se trenutno termini dobijaju u roku od 15 dana najkasnije (ako imas svu ostalu potrebnu papirologiju). Dok npr. za Kosovo su jos u julu stopirani svi termini do kraja godine (zbog popunjenosti kvote), Srbija i Albanija su imale u julu "ljetnu pauzu" do septembra, pa su opet pustili. BiH, CG i Makedonija nisu imali nikakvih stopova s terminima.
Trenutno je daleko najvece iseljavanje s Kosova, sto ima smisla jer su im tek nedavno ukinute vize za EU.
- Ozimician
#22225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije to samo u BIH; tako je u svim zemljama osim Njemacke, cak i u Austriji.sehohari wrote: ↑18/10/2024 14:29Zato što nas u praksi uče da, kada možemo, još na žuto prođemo.
Nismo mi to izmislili.
U sustini se radi o tome kad imas treptece zeleno svjetlo, mozes na vrijeme da usporis i zaustavis se. U Njemackoj ti gori puno zeleno, ogranicenje 70km/h i odjednom ispred tebe zuto, nemas vise vremena za normalno zaustavljanje, moras profurati ili odraditi ultra naglo kocenje. Iz mog iskustva prolasci kroz crveno u Njemackoj su jedno 10x masovniji nego u BiH. I to najvise zbog toga sto se ljudi ne stignu na vrijeme zaustaviti.