valjda je DF na vlasti da donese neke promjene a ne da bi imali jedno ministarsko mjesto vise ili manje. eto ih, sad su usli u vlast i nek pokazu sta mogu i koliko mogu.
o cemu se ovdje raspravlja
Postoji propitivanje. Interno. Mostarac si i pricas s ljudima i znas. Ali ocekivati da se pored sarajevskog visegodisnjeg sotoniziranja, mistificiranja, kriminalziranja, okrivljivanja lidera realno najmanje utjecajne politicke zajednice jos Hrvati nalegnu na njega e je nerealno. Covicu je utjecaj oscilirao ali uvijek se pojavi neki politicki faktor koji Covica koristi za prepadnje Bosnjaka.palermo wrote:Haj, ne zajebaji......Kukić, Lijanović i ini su vanjski neprijatelji, ali zar zaista unutar hdz-ovskog (ili ako ti se više sviđa hrvatskog) biračkog tijela ne postoji ni naznaka kritičkog odnosa prema akumulaciji moći unutar jednog čovjeka...volta dzontra wrote:
Sto se tice moci tu si u pravu. Sto se tice propitivanja i tamburanja po Covicu imas krug oko Kukica, Lijanovica, SDPovih medija koji ga propituju godinama. Posto je Hrvata malo pa se svi znamo mislim da Coviceva moc izvire iz ugleda i postenja koji uzivaju bas ovi "propitivaci" unutar hrvatskog naroda
Poznata, izgrađena i prihvatljiva.volta dzontra wrote:
Ja nisam cuo za zenu do ove vijesti. Priupitah par ljudi i dobijem pozitivna misljenja u smislu strucnosti i karaktera. Minus sto je potpuno politicki neizgradjena.
Semiha Borovac odobrila isplatu 780.000 KM za izradu dokumenta od 22 stranice!
I sve bi to bilo ok da dokument nije plaćen 780.000 KM još i prepisan!
Prepisan na način da je „brutalno prekopiran“ isti dokument koji već postoji na nivou Bosne i Hercegovine i koje je usvojila Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine u oba doma.
Jedine vidljive korekcije federalnog dokumenta su u dijelovima gdje se spominjala Bosna i Hercegovina, što je u federalnom dokumentu logično zamijenjeno sa Federacije BiH i to je sve, osim što je i obrazloženje „usklađeno“ sa federalnom terminologijom. Ostalo je sve isto!
http://www.6yka.com/novost/36891/semiha ... 2-stranice
palermo wrote:
Haj, ne zajebaji......Kukić, Lijanović i ini su vanjski neprijatelji, ali zar zaista unutar hdz-ovskog (ili ako ti se više sviđa hrvatskog) biračkog tijela ne postoji ni naznaka kritičkog odnosa prema akumulaciji moći unutar jednog čovjeka...
Pa zapravo ovdje i nema baš nekog problema, čisto gledajući sa neke bosansko-bošnjačke pozicije.Hoćete ga, eto vam ga. I by the way, nema priča oko Čovića nikakve veze sa pluralizmom,to je samo priča, kako već rekoh, o akumulaciji moći u rukama jednog čovjeka.Ne može Komšić za sve biti kriv. Niti to što ste vi dozvolili da jedan čovjek ima apsolutno vlast može biti argument za federalizaciju.Kolinda wrote:Problem propitivanja Čovića i HDZ-a nastaje u onom momentu kad su Bošnjaci izabrali Komšu za Hrv.člana predsjedništva .Hrvati su izgubili pravo na politički pluralizam jer glas za bilo koga osim za HDZ je u principu bačen glas . Drugi razlog je nakaradan izborni sustav a treći uređenje države jer Hdz-Sda-Df uvijek nađu krivca u drugom toru i pale narod ali da je država federalizirana u pravom smislu e onda bi se gubila vlast ako si loš , jer ljudi nebi imali osjećaj ugroženosti kad su nacionalni interesi u pitanju . Tada bi imali šansu kad su Hrvati u pitanju i nsrzb,hdz-90 ,hsp i ostali ovako samo od izbora do izbora hdz raste .
Drugar odavno si tu. Znas da je svaka politicka tema na portalu dijelom o "mitskom bicu" bosanske nevolje Draganu Covicu. Evo i DF je dva mjeseca izgradjivao politicki identitet na "ne damo Covicu" prici. U pravu si. Da ne trolamopalermo wrote:Pa zapravo ovdje i nema baš nekog problema, čisto gledajući sa neke bosansko-bošnjačke pozicije.Hoćete ga, eto vam ga. I by the way, nema priča oko Čovića nikakve veze sa pluralizmom,to je samo priča, kako već rekoh, o akumulaciji moći u rukama jednog čovjeka.Ne može Komšić za sve biti kriv. Niti to što ste vi dozvolili da jedan čovjek ima apsolutno vlast može biti argument za federalizaciju.Kolinda wrote:Problem propitivanja Čovića i HDZ-a nastaje u onom momentu kad su Bošnjaci izabrali Komšu za Hrv.člana predsjedništva .Hrvati su izgubili pravo na politički pluralizam jer glas za bilo koga osim za HDZ je u principu bačen glas . Drugi razlog je nakaradan izborni sustav a treći uređenje države jer Hdz-Sda-Df uvijek nađu krivca u drugom toru i pale narod ali da je država federalizirana u pravom smislu e onda bi se gubila vlast ako si loš , jer ljudi nebi imali osjećaj ugroženosti kad su nacionalni interesi u pitanju . Tada bi imali šansu kad su Hrvati u pitanju i nsrzb,hdz-90 ,hsp i ostali ovako samo od izbora do izbora hdz raste .
Sad tek primijetih da je ovo tema DF-a, pa bi se reklo da mi trolamo....
Morat ću ja još jednom da trolam.....ali ne moraš kao Hrvat čitati Klix, ne moraš slušati FTV, ne moraš znati šta Komšić priča....ono, kažeš kao HDZ-ovsko nastrojeni Hrvat ko im jebe mater, ali znaš isto kao i ja, da danas bez Čovića ( unutar ovih područja koja su većinski hrvatska) i njegovog blagoslova se ne možeš ni oženiti.....neko ovdje spomenu Dodika, pa kod njega se barem netko bunio....ti ovdje nemaš ama baš ništa...ni minimum kritičkog ispitivanja....volta dzontra wrote:
Drugar odavno si tu. Znas da je svaka politicka tema na portalu dijelom o "mitskom bicu" bosanske nevolje Draganu Covicu. Evo i DF je dva mjeseca izgradjivao politicki identitet na "ne damo Covicu" prici. U pravu si. Da ne trolamo
Probali smo. Ograniceni eksperiment. Napucali smo HDZ u tri juzne zupanije. U Vladi FBIH je Cova dijelio kvotu s Devedesetkom. Svjedocio sam tad nekim procesima koje su provodile "probosanske" snage koristeci pomutnju na hrvatskoj politckoj sceni a koji su bili izravno upereni protiv zajednice kojoj pripadam, cak ne toliko u korist zajednice kojoj ti pripadas koliko u korist ove klike koja godinama pljuje po Covicu predstavljajuci kao alternativa. Ako je Kukic alternativa fala vam. Kuburat cemo s Covom zagrljeni s vama u "rahat patnji" kao kontinuitetu zivota na ovim prostorimapalermo wrote:Morat ću ja još jednom da trolam.....ali ne moraš kao Hrvat čitati Klix, ne moraš slušati FTV, ne moraš znati šta Komšić priča....ono, kažeš kao HDZ-ovsko nastrojeni Hrvat ko im jebe mater, ali znaš isto kao i ja, da danas bez Čovića ( unutar ovih područja koja su većinski hrvatska) i njegovog blagoslova se ne možeš ni oženiti.....neko ovdje spomenu Dodika, pa kod njega se barem netko bunio....ti ovdje nemaš ama baš ništa...ni minimum kritičkog ispitivanja....volta dzontra wrote:
Drugar odavno si tu. Znas da je svaka politicka tema na portalu dijelom o "mitskom bicu" bosanske nevolje Draganu Covicu. Evo i DF je dva mjeseca izgradjivao politicki identitet na "ne damo Covicu" prici. U pravu si. Da ne trolamo
Rekoh, ne može Komšić za sve biti kriv (ovo sam ubacio rečeniu da ono ispadne da ne trolam)
Vremena za to nema jer sa sadašnjim trendom iseljavanja upravo tog "kontinuiteta života" nema. Da svi imaju debele rezerve, pa OK, ali ako recimo Katolička crkva kaže da je iz BiH za godinu dana iselilo (nestalo) 12,000 katolika, to ti je do sljedećih izbora skoro 50,000 duša unutar korpusa koji broji tek deset puta toliko. To nije strategija, niti bi se Bošnjaci nešto trebali veseliti jer će tih milion Bošnjaka koliko bi ih ostalo na kraju "rahat patnje" moći formirati vlast bez HDZ-a i Dodika. Nešto se mora mijenjati. Politika etnoteritorijalizacije je promašena jer je nemoguće dogovoriti šta je čije i ostaje samo ta politika integracije. I ako je to jedina opcija, a jeste, onda Hrvati trebaju biti najglasniji u odbrani tih principa jer su Hrvati trenutno najranjivi. Zašto bi bio problem naći alternativu Čoviću u Martinu Ragužu recimo ?volta dzontra wrote:Probali smo. Ograniceni eksperiment. Napucali smo HDZ u tri juzne zupanije. U Vladi FBIH je Cova dijelio kvotu s Devedesetkom. Svjedocio sam tad nekim procesima koje su provodile "probosanske" snage koristeci pomutnju na hrvatskoj politckoj sceni a koji su bili izravno upereni protiv zajednice kojoj pripadam, cak ne toliko u korist zajednice kojoj ti pripadas koliko u korist ove klike koja godinama pljuje po Covicu predstavljajuci kao alternativa. Ako je Kukic alternativa fala vam. Kuburat cemo s Covom zagrljeni s vama u "rahat patnji" kao kontinuitetu zivota na ovim prostorima
Ti ocigledno imas ratne traume kao vecina nas, s tom razlikom sto si se traumama prepustio i mentalno zaglavio u '95oj. Krut si brate totalno, kao drvo. Za politiku treba fleksibilnosti. Vjerujem da si dobar covjek, ali za politicke diskusije nikako nisi. Ovo ti kazem iz srca, sa najboljom mogucom namjerom.Skijaš wrote:Površno i kontradiktorno. Na primjer ;Kikibombona wrote: .......
BiH je takva kakava je i mudro bi bilo postovati izbornu volju kolektiviteta. Mozete do besvjesti truniti da su kolektiviteti fikcija, ali nas objektivna realnost zestoko demantuje. Sa tim partnerima iz druga dva kolektiva treba sjesti za stol i potencirati ekonomiju i razvoj.Sa čim ćeš lobirati kod stranaca ako ne pokušavaš smanjiti utjecaj političkih elemenata protiv ti kojih stranci trebaju pomoći ? Sarajevo da se liže sa Dodikom istovremeno tražeći intervenciju protiv Dodika ? Pa šta ti misliš, da su stranci telad ? Prihvataš Dodikovo i Čovićevo tumačenje konstitutivnosti (koje nije utemeljeno u Ustavu) a očekuješ od stranaca da se upetljaju ?Dakle, lobiranje kod svjetskih glavasina je jedini nacin da se pokrene proces preustroja BiH. Seoskim bitkama za fotelje se apsolutno nista ne moze postici.
Hmmm .... možda ti ustvari očekuješ od stranaca da intervenišu u korist Dodikove i Čovićeve vizije društva ? Ako je tako, tvoj komentar nije kontradiktoran ali je tvoj problem onda puno veći.
Banksy wrote:Poznata, izgrađena i prihvatljiva.volta dzontra wrote:
Ja nisam cuo za zenu do ove vijesti. Priupitah par ljudi i dobijem pozitivna misljenja u smislu strucnosti i karaktera. Minus sto je potpuno politicki neizgradjena.
Semiha Borovac odobrila isplatu 780.000 KM za izradu dokumenta od 22 stranice!
I sve bi to bilo ok da dokument nije plaćen 780.000 KM još i prepisan!
Prepisan na način da je „brutalno prekopiran“ isti dokument koji već postoji na nivou Bosne i Hercegovine i koje je usvojila Parlamentarna Skupština Bosne i Hercegovine u oba doma.
Jedine vidljive korekcije federalnog dokumenta su u dijelovima gdje se spominjala Bosna i Hercegovina, što je u federalnom dokumentu logično zamijenjeno sa Federacije BiH i to je sve, osim što je i obrazloženje „usklađeno“ sa federalnom terminologijom. Ostalo je sve isto!
http://www.6yka.com/novost/36891/semiha ... 2-stranice
Ja sam skoro pričao o ovome sa društvom (kad je iskočila tema o politici), samo u malo drugačijoj formi. Priče o ratu, barem na našoj strani je više pun klinac svima (na predizbornim kampanjama se rat nije ni spominjao, za čudo), ono o čemu se najviše raspravlja je o tome kako zaraditi i imati solidan život. Da li će doći do pomaka u odnosima između naroda, to se može staviti sa strane. Trenutno nek' svako stavi interes svog naroda u prvi red, ne mislim na nacionalnu podjelu, nego na teritorijalnu podjelu. Kod nas na TK ima izgleda najviše Srba i Hrvata, pa se ne krvimo, ono što treba od naše vlasti, da se pokrene nešto raditi. Da li ćemo za pet ili deset godina moći normalno komunicirati, to je pred nama, ne mora se ni mijenjati unutrašnje uređenje države. Ono, trenutno omogućava da svako na svojoj teritoriji može (ako hoće), uraditi nešto pozitivno. Trenutno su najveći problemi državna pitanja, malo su nas stranci zeznuli sa "jačanjem" države, i stvaranjem "zajedničkih" institucija, koje služe samo kao instrument, sa kojim dva naroda blokiraju treći (znamo ko, šta i kako to radi), možda bi tu trebalo kakvih izmjena uraditi, samo je pitanje šta.Kikibombona wrote:
Interes drzavnickih stranaka bi trebao biti razvoj. Sve ono oko cega se ne mozemo dogovoriti gurnuti u stranu. Dejton daje dovoljno prostora da se drzava pokrene. Nije Dejton branik bolje uredjenom obrazavnom sustavu, privlacenju investitora, razvoju turizma, poljoprivrede i stocarstva.... Umjesto sto seru, neka idu po BI traziti investitore, pokrenuti nesto. Mala smo zemlja, ne treba puno da bi krenuli naprijed. Rusursa imamo dovoljno. Sa srpsko-hrvatskim strankama raditi na konkretnim stvarima ako su zainteresovani. I njih gladni narod pritisce, sve se manje prima na ratno-huskacku retoriku. Ako bi se ignorisale provokacije, ako se ne bi davalo materijala za medijsku konfrontaciju, ekonomija bi konstantno bila u prvom planu.
Srpsko-hrvatski nacionalizam mozes slomiti ekonomijom. Ako bi plate u Konjicu bile duplo vece nego u Livnu, hrvatsko pitanje bi bilo rijeseno. Sami Hrvati bi insistirali na modelu koji doprinijeti razvoju dominantno hrvatskih gradova. Isti slucaj i sa Srbima. Kada si ekonomski jak imas neuporedivo veci manevarski prostor, imas sta ponuditi. Tada i kod stranca imas uticaj.......
Sa ovakvom 'strategijom' samo gubimo vrijeme..... Sto ova situacija duze potraje - to ce separatisti imati bolje izglede. Njihov argument je da drzava nije funkcionalna, da nikada nece biti, da je treba podijeliti. Ne trebas biti pametan da shvatis da separatistima odgovara katastrofalna situacija u drzavi.
Ako bi jedna strana pokazala progresivnost, napredak...... Mogla bi privuci strance na svoju stranu. Ovako stranci vide tri strane koje se svadjaju. Boli ih kita za sve tri opcije. Oni ovu drzavu mogu ujediniti, mogu je razvaliti, mogu pustiti da ovako tavori jos godinama.....
Što se mene tiče, apsolutno. Međutim, nisam siguran, ali koliko znam ministar financija i premijer da budu iz različitih su neko nepisano pravilo na nivou FBiH (npr. u SBK/KSB moraju biti iz različitog naroda), a ne da je to utvrđeno. Dakle, ministar financija nije nigdje u nekom paketu. Jedino što je to u FBiH, od kada je nastala, da je premijer B, a ministar financija H. Na to sam se osvrnuo, jer neki kao da su pali s Marsa pa pričaju u fazonu da je Čović to dobo, izdaja i sl. Pa HDZ kada je god bio na vlasti ima je tog ministra. Čak i oni fašisti iz HSP-a. Ja sam se osvrnuo na, po meni, ničim utemeljeno iznenađenje, a ne da li je dobro ili ne što će HDZ-ov lik biti ministar. To, kao i 'ko će biti, su druga tema.Skijaš wrote:Od trenutka kada je ovaj dogovor objavljen do trenutka kada postaje evidentno da se radi o mazanju očiju neće proći godina nego nekoliko dana ili sedmica, pa ako se zaista radi o pokušaju mazanja očiju onda ili su glupi ili misle da im je glasačka baza glupa.travnik wrote:Ovo oko financija je smijurija, predstava za narod. Vjerojatno će Čović predložiti nekoga, a ovi kao odbiti, a nakon toga Čović predložiti novog i to je to. U biti taj drugi je u biti prvi izbor. Ministar financija je HDZ-ov i nema tu puno dodati. Ovo je čisto da Bakir i Željko ne dobiju veliki minus kod svog biračkog tijela jer se u BiH svako popuštanje ili kompromis smatra izdajom.
Dakle, u redu je da predsjednik FBiH bude Srbin jer se taj paritet sa premijerom odnosi na ministra finansija ? Ili Bosanac.Također, ovdje se neki ponašaju kao da su pali s Marsa. Od kada postoji FBiH premijer je B, a ministar financija H. Neovisno 'ko vladao. Nepisano pravilo, ništa novo.
vee-jay wrote:ja stvarno ne znam gdje je ovdje problem. kakve veze ima broj ministara![]()
valjda je DF na vlasti da donese neke promjene a ne da bi imali jedno ministarsko mjesto vise ili manje. eto ih, sad su usli u vlast i nek pokazu sta mogu i koliko mogu.
vee-jay wrote:moze li mi plz bilo ko odgovoriti na ovo pitanje?
vee-jay wrote:ja stvarno ne znam gdje je ovdje problem. kakve veze ima broj ministara![]()
Ministar finansija regionalne vlade je samo u BiH druga najznačajnija pozicija u vladi.travnik wrote: Što se mene tiče, apsolutno. Međutim, nisam siguran, ali koliko znam ministar financija i premijer da budu iz različitih su neko nepisano pravilo na nivou FBiH (npr. u SBK/KSB moraju biti iz različitog naroda), a ne da je to utvrđeno. Dakle, ministar financija nije nigdje u nekom paketu. Jedino što je to u FBiH, od kada je nastala, da je premijer B, a ministar financija H. Na to sam se osvrnuo, jer neki kao da su pali s Marsa pa pričaju u fazonu da je Čović to dobo, izdaja i sl. Pa HDZ kada je god bio na vlasti ima je tog ministra. Čak i oni fašisti iz HSP-a. Ja sam se osvrnuo na, po meni, ničim utemeljeno iznenađenje, a ne da li je dobro ili ne što će HDZ-ov lik biti ministar. To, kao i 'ko će biti, su druga tema.
U vezi pariteta, u paketu je šest funkcija - premijer, predsjednik FBiH, predsjednik DN, predsjednik ZD i dvije funkcije iz pravosuđa - pretpostavljam tužitelj i predsjednik suda).
VjecitiStudent wrote:Ministar finansija regionalne vlade je samo u BiH druga najznačajnija pozicija u vladi.travnik wrote: Što se mene tiče, apsolutno. Međutim, nisam siguran, ali koliko znam ministar financija i premijer da budu iz različitih su neko nepisano pravilo na nivou FBiH (npr. u SBK/KSB moraju biti iz različitog naroda), a ne da je to utvrđeno. Dakle, ministar financija nije nigdje u nekom paketu. Jedino što je to u FBiH, od kada je nastala, da je premijer B, a ministar financija H. Na to sam se osvrnuo, jer neki kao da su pali s Marsa pa pričaju u fazonu da je Čović to dobo, izdaja i sl. Pa HDZ kada je god bio na vlasti ima je tog ministra. Čak i oni fašisti iz HSP-a. Ja sam se osvrnuo na, po meni, ničim utemeljeno iznenađenje, a ne da li je dobro ili ne što će HDZ-ov lik biti ministar. To, kao i 'ko će biti, su druga tema.
U vezi pariteta, u paketu je šest funkcija - premijer, predsjednik FBiH, predsjednik DN, predsjednik ZD i dvije funkcije iz pravosuđa - pretpostavljam tužitelj i predsjednik suda).
Zašto je ta, svugdje drugo tehnička i nebitna pozicija, u Vladi FBiH postala pitanje života i smrti?
Mislim da svi znamo odgovor
Kod nas država nema značajne ingerencije, pa zbog toga. Čak i FBiH nema značajne ingerencije za neke segmente. Stoga, su određena ministarstva značajnija nego što bi se to očekivalo ili nego u nekim drugim sustavima/državama.VjecitiStudent wrote:Obično, državni ministar finansija je itekako bitna funkcija, u regionalnim vladama to je tek tehnička funkcija.
Kod nas je to mjesto koje omogućava muljanje i krađu, otud i toliki interes.
Zar nece to biti sukob interesa?It_is_a_Leclerc wrote:Kao ministar energetike, rudarstva i industrije se spominje prof.dr. Sabid Zekan iz Tuzle, dekan jedinog Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u BiH, i trenutni zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Ali to je samo prijedlog KO DF TK, a vidjet ćemo da li ZE-DO ili neki drugi kanton ima nekog boljeg za tu funkciju.
Za ostale se ništa još ne zna, osim da bi Rašidat, dugogodišnji turistički radnik, direktor jedne od najboljih, ako ne i najbolje turističke agencije u BiH, mogao biti ministar turizma.
Ne. Samo ukoliko bi Vlada, odnosno resorno ministarstvo, na nekom konkursu za neka sredstva ili projekat, izabralo njegovu agenciju. Onda je sukob interesa. Ovako... privatna firma za slobodno vrijeme.The Realist wrote:Zar nece to biti sukob interesa?It_is_a_Leclerc wrote:Kao ministar energetike, rudarstva i industrije se spominje prof.dr. Sabid Zekan iz Tuzle, dekan jedinog Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u BiH, i trenutni zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Ali to je samo prijedlog KO DF TK, a vidjet ćemo da li ZE-DO ili neki drugi kanton ima nekog boljeg za tu funkciju.
Za ostale se ništa još ne zna, osim da bi Rašidat, dugogodišnji turistički radnik, direktor jedne od najboljih, ako ne i najbolje turističke agencije u BiH, mogao biti ministar turizma.
It_is_a_Leclerc wrote:[
Ne. Samo ukoliko bi Vlada, odnosno resorno ministarstvo, na nekom konkursu za neka sredstva ili projekat, izabralo njegovu agenciju. Onda je sukob interesa. Ovako... privatna firma za slobodno vrijeme.
U Bosni da neko sebi nesto privatno stima sa funkcije...? Blasfemija...!The Realist wrote:It_is_a_Leclerc wrote:[
Ne. Samo ukoliko bi Vlada, odnosno resorno ministarstvo, na nekom konkursu za neka sredstva ili projekat, izabralo njegovu agenciju. Onda je sukob interesa. Ovako... privatna firma za slobodno vrijeme.
Pa zar ne postoji opasnost da on tu nešto ne bude sebi štimao (da ne bude zabune, nikoga ne optužujem, nego me zanima kako će se gledati na to)?