Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Heartbeats
#22151 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
P.K.
je li zakon poslao u proceduru Mandilovic ili Novalic, koji kao premijer ima pravo da to uradi u ime ministarstava?
je li zakon poslao u proceduru Mandilovic ili Novalic, koji kao premijer ima pravo da to uradi u ime ministarstava?
-
maher
#22152 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
postovani pedja,
kakvo je misljenje nase stranke vezano za ova misljenja da ce smanjenje javne potrosnje i smanjenje plata u javnom sektoru pogodovati tzv. realnom sektoru ... rezultat smanjenja javne potrosnje uvijek je smanjenje traznje sto dovodi i do smanjenja proizvodnje, smanjenja prihoda u budzetu i otpustanja radnika u realnom sektoru ... ne vidim da ce proizvodni sektor nesto puno profitirati smanjenjem javne potrosnje, bojim se da ne bude suprotno...da ce veca steta biti u tzv. realnom sektoru (mada ostaje pitanje samog termina realni sektor – ko je tu realan, a ko nije) ... pogotovo sto ne vidim da vlada priprema neke investicije kako bi podstakla razvoj i rast ... a realni sektor bez kupaca i potraznje postaje vrlo nerealan ...
takodjer, posto je ocito da premijeru vlade fbih pruzate podrsku zanima me vase misljenje o najavljenom smanjenju plata u javnom sektoru od 10-15% ... da li je takva uravnilovka opravdana, ne vodeci pri tom racuna o efikasnosti i pojedinacnom ucinku uposlenika ... nego 10% svima i ko dobro i ko lose radi ...
i na kraju, bojim se da ce zakon o radu relativno brzo postati irelevantan, jer vec sirom svijeta imamo fabrike (opet tzv. realni sektor) koje su potpuno robotizovane, bez radnika – samo par dezurnih, koje rade od 0-24, i subotom i nedjeljom, nema ni kolektivnog ni nicega ...
kakvo je misljenje nase stranke vezano za ova misljenja da ce smanjenje javne potrosnje i smanjenje plata u javnom sektoru pogodovati tzv. realnom sektoru ... rezultat smanjenja javne potrosnje uvijek je smanjenje traznje sto dovodi i do smanjenja proizvodnje, smanjenja prihoda u budzetu i otpustanja radnika u realnom sektoru ... ne vidim da ce proizvodni sektor nesto puno profitirati smanjenjem javne potrosnje, bojim se da ne bude suprotno...da ce veca steta biti u tzv. realnom sektoru (mada ostaje pitanje samog termina realni sektor – ko je tu realan, a ko nije) ... pogotovo sto ne vidim da vlada priprema neke investicije kako bi podstakla razvoj i rast ... a realni sektor bez kupaca i potraznje postaje vrlo nerealan ...
takodjer, posto je ocito da premijeru vlade fbih pruzate podrsku zanima me vase misljenje o najavljenom smanjenju plata u javnom sektoru od 10-15% ... da li je takva uravnilovka opravdana, ne vodeci pri tom racuna o efikasnosti i pojedinacnom ucinku uposlenika ... nego 10% svima i ko dobro i ko lose radi ...
i na kraju, bojim se da ce zakon o radu relativno brzo postati irelevantan, jer vec sirom svijeta imamo fabrike (opet tzv. realni sektor) koje su potpuno robotizovane, bez radnika – samo par dezurnih, koje rade od 0-24, i subotom i nedjeljom, nema ni kolektivnog ni nicega ...
- Corto Maltese
#22153 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Neviđeno shizofrena pozicija DF.Pedja Kojovic wrote:Zasto je tako na brzinu sazvana sjednica, zasto je ministar Mandilovic (DF) poslao ovaj zakon u parlamentarnu proceduru bas sada i pod ovakvim okolnostima ne znam - trebate pitati one koji cine Vladu FBiH.
-
sumirprimus
#22154 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pk jel ti stvarno u ovo vjerujes?Pedja Kojovic wrote:Hakize
Zakon propisuje da je minimalni odmor 20 radnih dana.
Zakon, takodje, propisuje koliko sati sedmicno je radno vrijeme i sve preko toga je prekovremeni rad.
Novi zakon regulise mnogo vise pitanja nego prethodni - dakle postoje cijele sekcije (porodiljsko, rad od kuce, povratak na posao nakon puta) koje uopste nisu regulisane starim zakonom.
Opsti kolektivni ugovor je pravni propis - obavezujuci za sve na podrucju FBiH )pa i one koji ga nisu potpisali).
Ja da sam sindikat ja ne bih opozvao strajk dok poslodavac ne potpise kolektivni ugovor.
Ja, isto, nisam bio prisutan kada ste vi pisali ovaj i ranije postove i ne mogu potvrditi da vam je neka od partija dala nesto ispod stola, prijetila, obecala ili ste se vi dobrovoljno odlucili da pogazite principe.
p.k.
problem ove drzave je stro je ovo zemlja seljaka/poljoprivrede radnika/teske/prljave industrije,i rudara...
u kom od ta tri flora ijedan od vas politicara zivi???
sta je RAD?
-
Pedja Kojovic
#22155 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
sumirprimus
Da li vjerujem u ono sto sam napisao?
Apsolutno.
Slazem se, i zato o tome i govorimo toliko da je ovolika administracija i ekonomski i moralno neodrziva.
p.k.
Da li vjerujem u ono sto sam napisao?
Apsolutno.
Slazem se, i zato o tome i govorimo toliko da je ovolika administracija i ekonomski i moralno neodrziva.
p.k.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#22156 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Prije nego što i sanjate.. Pogledati pod Srbija..Adriatic wrote:I kad počinje otpuštanje budžetlija?
A, da, saće ona "vučić je četnik", čuveni klip itd
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#22157 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Neradničke budžetlije se nažalost ni po novom Zakonu ne mogu otpuštati. Istinski i pravi radnici nemaju šta da brinu , problem je što neradnici ostaju na svojim mjestima....KatarinaKosaca wrote:Prije nego što i sanjate.. Pogledati pod Srbija..Adriatic wrote:I kad počinje otpuštanje budžetlija?
A, da, saće ona "vučić je četnik", čuveni klip itd
Albin Zuhric wrote:Sjajna Irma Baralija je kasno sinoc izabrana za novu predsjednicu NS u Mostaru. Jako sam sretan da konacno imamo ozbiljan odbor u Mostaru koji moze bez problema nositi na svojim ledjima ideju NS. Nastavljamo sirenje, pozdrav svima.
Last edited by sabina1 on 05/08/2015 17:32, edited 1 time in total.
-
Pedja Kojovic
#22158 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
maher
Potpuno razumijem vase pitanje - koje je ekonomsko u najuzem znacenju te rijeci - i kojim se nazalost skoro niko ne bavi.
Upravo na ovo sam mislio kada sam govorio da je nas problem, metaforicki, moze li se brod popraviti na pucini?
Dakle, kako smanjiti javnu, neinvesticionu, potrosnju, a, da pojednostavljeno kazem, ne potopiti realni sektor smanjenom potraznjom dobara i usluga.
Problem se pojavljje u svim segmentima na slican ili isti nacin, odnosno svugdje gdje moramo s jednog preci na drugi sistem.(Npr. penzioni sistem).
Novac MMF-a koji smo ranije uzeli, a koji je zapravo i bio namjenjen da "pokrije" ove prelazne periode ili ublazi nagle promjene u budzetskim rashodima smo potrosili na....da ne lajem na sta.
Ali sad smo tu gdje smo i dobili smo jos jednu sansu.
Sprovodjenje reformske agende ce biti praceno finansijskom pomoci.
Budzet koji je namjenjen za to iznosi oko 3 milijarde u periodu od 3 godine.
To je ogroman novac, pogotovo kad se stavi u omjer spram recimo efektivnog budzeta FBiH koji je nesto malo vise od milijarde.
Takodje, vecina tih sredstava je bespovratna.
Transe se,za razliku od sada, isplacuju tek nakon sprovedenih reformi.
Kontrola implementacije i isplata transi se radi kvartalno.
Mislim da je pogresno ici na smanjenje plata o sistemu uravnilovke i da bi se to trebalo raditi - o tome govorimo u nasem ekonomskom programu - po platnim razredima. Vise plate vece smanjenje, za srednje manje smanjenje a niske plate ne dirati.
Novi Zakon o radu uvodi u platu i pojam ucinka i za njega veze fleksibilnost od 30%.
Naravno, svako je slobodan da zamislja kakva ce buducnost biti ali oni koji ne vjeruju u determinizam, kao na primjer ja, vjeruju da se ona moze oblikovati nasim djelovanjem u sadasnjosti.
p.k.
Potpuno razumijem vase pitanje - koje je ekonomsko u najuzem znacenju te rijeci - i kojim se nazalost skoro niko ne bavi.
Upravo na ovo sam mislio kada sam govorio da je nas problem, metaforicki, moze li se brod popraviti na pucini?
Dakle, kako smanjiti javnu, neinvesticionu, potrosnju, a, da pojednostavljeno kazem, ne potopiti realni sektor smanjenom potraznjom dobara i usluga.
Problem se pojavljje u svim segmentima na slican ili isti nacin, odnosno svugdje gdje moramo s jednog preci na drugi sistem.(Npr. penzioni sistem).
Novac MMF-a koji smo ranije uzeli, a koji je zapravo i bio namjenjen da "pokrije" ove prelazne periode ili ublazi nagle promjene u budzetskim rashodima smo potrosili na....da ne lajem na sta.
Ali sad smo tu gdje smo i dobili smo jos jednu sansu.
Sprovodjenje reformske agende ce biti praceno finansijskom pomoci.
Budzet koji je namjenjen za to iznosi oko 3 milijarde u periodu od 3 godine.
To je ogroman novac, pogotovo kad se stavi u omjer spram recimo efektivnog budzeta FBiH koji je nesto malo vise od milijarde.
Takodje, vecina tih sredstava je bespovratna.
Transe se,za razliku od sada, isplacuju tek nakon sprovedenih reformi.
Kontrola implementacije i isplata transi se radi kvartalno.
Mislim da je pogresno ici na smanjenje plata o sistemu uravnilovke i da bi se to trebalo raditi - o tome govorimo u nasem ekonomskom programu - po platnim razredima. Vise plate vece smanjenje, za srednje manje smanjenje a niske plate ne dirati.
Novi Zakon o radu uvodi u platu i pojam ucinka i za njega veze fleksibilnost od 30%.
Naravno, svako je slobodan da zamislja kakva ce buducnost biti ali oni koji ne vjeruju u determinizam, kao na primjer ja, vjeruju da se ona moze oblikovati nasim djelovanjem u sadasnjosti.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#22159 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
kluz franjo
Za nas nema nikakve sumnje u znacenje tog clana.
Dakle, minimalni godisnji odmor za sve punoljetne radnike je 20 radnih dana.
Radno vrijeme je 40 sati.
Ukupno dozvoljeno radno vrijeme (ukljucujuci i prekovremeni rad) 48 sati.
(Predlozeno 60 sati)
p.k.
(Predlozeno 60 sati)
p.k.
-
kluz franjo
#22160 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
OK, zahvaljujem. Nije baš da sam to pitao, ali nema veze.Pedja Kojovic wrote:kluz franjo
(Predlozeno 60 sati)
p.k.
Možda kasnije, kada se strasti malo slegnu opet pažljivije pročitate moj post i argumentaciju.
Pozdrav
PS: Inače prihvatam neizrečenu kritiku. Ton mog stila pisanja se nekad može shvatiti i kao iritantan i ultimativan. Sa druge strane, suština mog pisanja pa čak i kritike je isključivo konstruktivna, često dobronamjerna i uvijek argumentovana.kluz franjo wrote:Još jednom da ponovim da smatram da su rješenja kao npr. povećanje radnih dana minimalnog godišnjeg odmora sa 18 na 20 ili smanjenje dozvoljenog prekovremenog sedmičnog rada sa 10 na 8 sati bolja za uposlenike, nego za poslodavce.Pedja Kojovic wrote:Zakon o radu, hvala Franjo KLuz
https://www.scribd.com/doc/273528047/Pr ... -Bos-30-07
p.k.
Takođe, ne sumnjam, u ispravnost motiva Vašeg shvatanja da su 20 radnih dana = 4 kalendarske sedmice.
Ipak, ponukan intervencijom Vječitog, istražio sam malo dosadašnju primjenu 18 radnih dana u sektoru trgovine i ugostiteljstva i uz žaljenje konstatovao da dosadašnjih minimalnih 18 radnih dana GO u ovim sektorima nije bilo 3,5 sedmice, već ravno 3 sedmice ili 21 kalendarski dan.
Naime, važeći Opći kolektivni ugovor (OKU), ne tretira uopšte trajanje godišnjeg odmora, dok granski kolektivni ugovor (vjerujem da je važeći) za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u svom članu 21 stav 4 koji obrađuje pitanje trajanja i korištenja GO eksplicitno navodi
"Ako je rad organizovan u manje od šest radnih dana u sedmici, pri utvrđivanju trajanja godišnjeg odmora smatra se da je radno vrijeme raspoređeno na 6 radnih dana."
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... govina.pdf
Istovremeno je u članu 12 kolektivnog ugovora za finansijsku djelatnost naznačeno da "U trajanje godišnjeg odmora ne uračunava se subota"
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... ansije.pdf ili minimalno 24 kalendarska dana
Istu sudbinu nejednake primjene zakonske odredbe o broju radnih dana GO mogao bi doživjeti i novi zakon.
Ako je intencija da se kao minimum za sve uposlenike zakonski obezbjede 4 kalendarske sedmice GO član 47 novog Zakona o radu MORA biti dorađen preciznijom formulacijom.
A kada ste već kod tog člana, tražite i brisanje one gluposti ", a najduže 30 dana."
-
hamoo
#22161 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
zašto niste prepisali zakon koji je na snazi u njemačkoj kao i to zašto niste u paketu sa zakonom o radu usvojili zakon o socijalnoj zaštiti ?
-
detroit-mercy
#22162 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Zato sto nismo Njemacka i sto zakoni nisu sveta pisma nego vremenom evolvirajuhamoo wrote:zašto niste prepisali zakon koji je na snazi u njemačkoj kao i to zašto niste u paketu sa zakonom o radu usvojili zakon o socijalnoj zaštiti ?
-
hamoo
#22163 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
pa ako nismo njemačka , onda nam ni političari i stranke nisu ni nalik na njemačke političare pretpostavljam da i sebe ovdje pronalazite-
-
Marko Zarko
#22164 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Adriatic wrote:I bilo je jednoglasno.Pedja Kojovic wrote:Marko Zarko
Na sjednici predsjednistva stranke, jednoglasno.
p.k.
Jedan glas je presudio. Vaš.
Siguran sam da ste razmatrali i amandman da radnici kada rade nedjeljom ne smiju voditi djecu na radno mjesto jer bi mogla poginuti. Tzv. Edin Forto amandman.
-
Hakiz
#22165 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Peđa,Pedja Kojovic wrote:hakize
Slazem se vama. Uvijek postujem svacije misljenje, pogotovo ako je bazirano na argumentima, i kao sto stari forumasi na ovoj temi znaju nije mi strano da prihvatim argumente drugog i kazem da sam bio u krivu.
I tu se slazem. I ne shvatam da od juna 2012. sindikati nisu bili u pregovorima sa Vladom, kao sto ne razumijem zasto nisu ni nama ni vladi dostaviti svoje amandmane.
Mi nemamo uticaja, valjda je to sad u toku ovog linca postalo ocigledno, na pisanje medija i ne mozemo odgovorati za njihovo dezinformisanje javnosti.
Oni koji prate nase kanale komunikacije, uglavnom internet, su znali da je prethodnog dana (bez naseg prisustva na sjednici) vlada usvojila 4 od 5 nasih amandmana. Na predstavnickom domu vlada je u pauzi u kojoj je odrzala sjednicu prihvatila da peti (kako bi izbjegla usvajanje razlicitih tekstova u dva doma parlamenta) postane mandatorna odredba opste kolektivnog ugovora.
Ne mislim da ste placenik ali sam vam sarkasticno htio ukazati na vase optuzbe protiv Dennisa i NS.
Ako sam vas uvrijedio - onda ste vidjeli kako se i mi osjecamo kada vas ljudi neosnovano napadaju - izvinjavam se, nije bila namjera.
Potpuno je normalno i demokratski imati razlicite stavove o svemu a pogotovo o ovako vaznim propisima ali diskusija, sto vase jesu, trebaju biti argumentovane i lisene licnih uvreda i insinuacija bez ikakvog osnova.
p.k.
Savršeno se razumijemo. Niste me uvrijedili jer mi je jasno zašto ste mi odgovorili kako jeste, i kao što ste sada napisali.
Mislim da razumijete da moje već dosadno insistiranje na glasanju za zakon bez prihvaćenog amandmana dolazi zbog razočarenja, ne samo zato što amandman nije prihvaćen, nego zbog nečega što mi izgleda kao već viđeno ranije kod drugih stranaka. Pa, možda ne samo razočarenje, nego i strah. Moža i zato što je NS izgledala kao nešto drugačije od već viđenog, pa sve što izgleda kao prihvatanje kompromisa i rad na način na koji su druge stranke u proteklih 25 godina radile pali alarm. Primjer SDP-a je još svjež, pa DF izgleda već ide putem SDP-a, pa je pojavio NS kao ozbiljna alternativ, pa neće valjda i NS "pasti"? Taj strah.
Vi znate da se korupcija ne mjeri nekim preciznim mjerenjem, nego se najčešće govori o percepciji korupcije. Tako možete gledati i na stranke. Ja kao glasač ne moram imati tačne informacije o stranci ili nekoj političkoj osobi, njenim dogovorima, pregovorima, razlozima za odluke, itd, često su tačne informacije tajna, pa mi ih niko i neće dati. Tako da je jedino šta mi preostaje to da donosim o stranci ili osobi sud na osnovu moje percepcije te stranke ili osobe, a ne stvarnog stanja. Nnaravno, tako ne ide kada su u pitanju uvrede, ne smije niko biti vrijeđan zbog pogrešne percepcije. Ali donijeti odluku da li mi se neka stranka ili osoba sviđa i da li ću za nju eventualno glasati, na osnovu percepcije, pa i napadati tu stranku ili politički rad te osobe na osnovu percepcije to je legtimno. A stranka ili osoba treba voditi računa o utisku koji ostavlja. Mislim da ste me razumjeli.
Ko se na mlijeko opeče i na jogurt puše, recimo da je to to.
Ja sam bio u prilici da nekoliko puta čujem od Vas, naravno ne direktno nego na TV-u, na primjer najmanje jednom na zasijedanju kantonalne skupoštine, kako demokratija nije samo suština, nego i forma, da forma mora biti zadovoljena, jer je forma važan dio demokratskog procesa.
Pa mi glasanje izgleda ovako:
Suština će biti zadovoljena (možda, moramo vidjeti kolektivne ugovore, ali nadam se da će biti zadovoljena, kao što rekoste, vlada je u pauzi u kojoj je odrzala sjednicu prihvatila da peti (kako bi izbjegla usvajanje razlicitih tekstova u dva doma parlamenta) postane mandatorna odredba opsteg kolektivnog ugovora. ), ali forma, glasanje iako postavljeni uslov nije ispunjen, mi izgleda zaobiđena.
Pozdrav.
-
Hakiz
#22166 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nema frke. Ne sviđa mi stari zakon, a ni novi. Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Tako mi ove izmjene zakona izgledaju.kluz franjo wrote:Izvini,Hakiz wrote:Po staron zakonu jeste bilo manje 2 dana. Ali ako je 2 dana cijena da šutim o onome šta mislim da nevalja, preračunao si se. Ipak sam skuplji od 2 dana godišnjeg više.kluz franjo wrote: Ja kad po tvojoj ličnoj računici uporedim tvoju situaciju sa starim i novim zakonom, ispada da je Dennis Gratz glasao za novi zakon, koji tebi omogućava u najnepovoljnijem mogućem tumačenju 2 dodatna radna tj. kalendarska dana, a tvojoj curi 2 dodatna radna tj. 4 dodatna kalendarska dana GO.
Ja ovo u životu nisam čuo. Da neko ko po sopstvenom primjeru profitira od izmjene nekog zakona, isti ne podržava, a one koji su za njega glasali proziva.
Ja bih demonstrativno odbio ta dva dodatna dana godišnjeg odmora.
ja sam iz tvoje računice shvatio da ti je iz nekog razloga bolji stari zakon po kojem imaš manje godišnjeg.
Izvini i ti za dio koji nisi citirao. Akcija i pretjerana reakcija
U stvari ovo mi izgleda kao pravo na proteste u demokratskim i uređenim državama. Imaš pravo na okupljanje, demonstracije, na sve, sve dok je to kontrolisamu i u okvirima u kojima te demonstracije neće nikoga natjerati ni na šta. Onog trenutka kada počneš koristiti metode koje bi političare ili druge mogle natjerati da ti prihvate ono šta tražiš, tada dolaze vodeni topovi, specijalci, pendrečenje, hapšenje, optužbe za terorizam itd.
Usput, nedavno je policija tražila od ministarstva odbrane oklopna vozila i još neku ozbiljnu opremu. Pa onda dolazi novi zakon o radu. I agenda za promjene. Mislim da se spremaju na reakciju kada narod vidi kako će te promjene izgledati.
-
Hakiz
#22167 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Ali, zar nije glupo ponašati se na način da kada vidiš da se neko opekao, i ti ćeš gurnuti ruku u vatru, jer moraš proći isti put. Bolje učiti na iskustvima drugih, nego ponavljati iste greške da na kraju dođeš do nečega šta si mogao u startu uraditi.detroit-mercy wrote:Zato sto nismo Njemacka i sto zakoni nisu sveta pisma nego vremenom evolvirajuhamoo wrote:zašto niste prepisali zakon koji je na snazi u njemačkoj kao i to zašto niste u paketu sa zakonom o radu usvojili zakon o socijalnoj zaštiti ?. Mi bi smo njemacke zakone u zemlji koja je sve samo ne Njemacka
.
U stvari, to je teorija. Stara je istina da se istorija ponavlja. Kao da djeca vjeruju roditeljima kada im kažu da nešto nije dobro. Stari, nemoj šuplje, šta ti znaš, ovo je drugo vrijeme, ja ću probati da sam vidim. Vječiti krug.
-
detroit-mercy
#22168 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sve su to stvari koje se nadogradjuju, pricas o socijalnoj zastiti, o zastiti ovoga ili onoga, o masi drugih davanja a privreda je gdje je tu je. Zadnjih par godina 3000 se poveca zaposlenost, 4000 smanji-mrtva trka.Hakiz wrote:Ali, zar nije glupo ponašati se na način da kada vidiš da se neko opekao, i ti ćeš gurnuti ruku u vatru, jer moraš proći isti put. Bolje učiti na iskustvima drugih, nego ponavljati iste greške da na kraju dođeš do nečega šta si mogao u startu uraditi.detroit-mercy wrote:Zato sto nismo Njemacka i sto zakoni nisu sveta pisma nego vremenom evolvirajuhamoo wrote:zašto niste prepisali zakon koji je na snazi u njemačkoj kao i to zašto niste u paketu sa zakonom o radu usvojili zakon o socijalnoj zaštiti ?. Mi bi smo njemacke zakone u zemlji koja je sve samo ne Njemacka
.
U stvari, to je teorija. Stara je istina da se istorija ponavlja. Kao da djeca vjeruju roditeljima kada im kažu da nešto nije dobro. Stari, nemoj šuplje, šta ti znaš, ovo je drugo vrijeme, ja ću probati da sam vidim. Vječiti krug.
Stvari se moraju pomaci sa mrtve tacke, ovako vise ne ide. Ako nekada budemo imali zaposlenost od 88-90% onda mozemo pricati od socijalnoj zastiti, ovako sve je samo presipanje iz supljeg u prazno. Sve dok svako radno mjesto mozes zamijeniti sa trojicom ili cetvoricom, pricati o nekim stvarima je iluzorno.
- lerdi
#22169 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Peđa tvrdiš da je Mandilović poslao zakon u hitnu proceduru a ne vlada?Pedja Kojovic wrote:Zasto je tako na brzinu sazvana sjednica, zasto je ministar Mandilovic (DF) poslao ovaj zakon u parlamentarnu proceduru bas sada i pod ovakvim okolnostima ne znam - trebate pitati one koji cine Vladu FBiH.
- Mea_parvitas
#22170 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Da li pojam radnog ucinka znaci da se ponovo uvode tzv. "stimulacije" koje su nekada postojale. Konkretno imam clana obitelji u proizvodnji u EPBiH koji su nekad dobiijali stimulacije na platu a koje su ukinute. Da li ovaj sadasnji zakon podrazumijeva da im se ukida trenutni "minuli rad" koji je isao do maksimalnih 20% za 30 godina rada, a da se omogucava dodatak na osnovu stimulacije?Pedja Kojovic wrote: Mislim da je pogresno ici na smanjenje plata o sistemu uravnilovke i da bi se to trebalo raditi - o tome govorimo u nasem ekonomskom programu - po platnim razredima. Vise plate vece smanjenje, za srednje manje smanjenje a niske plate ne dirati.
p.k.
-
kluz franjo
#22171 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Nema problema Hakiz,Hakiz wrote:Nema frke. Ne sviđa mi stari zakon, a ni novi. Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš. Tako mi ove izmjene zakona izgledaju.kluz franjo wrote:
Izvini,
ja sam iz tvoje računice shvatio da ti je iz nekog razloga bolji stari zakon po kojem imaš manje godišnjeg.
Izvini i ti za dio koji nisi citirao. Akcija i pretjerana reakcija![]()
ima ovdje forumaša sa kojima se principijelno ne slažem, ali mislim da sa uvažavanjem (i naravno pokojom forumskom "doskočicom") međusobno korektno komuniciramo. Sve u rok "službe" i dok je komunikacija produktivna.
Po mom mišljenju, na ovom pdf-u su se zadnjih dana previše brkale babe i žabe sa jabukama i kruškama u kompletnoj diskusiji. Pa je NS i hvaljena i kuđena i za ono za što je zaslužna i za stvari sa kojima realno nema nikakve veze.
Kako sam u nekom od prethodnih postova napisao, ne mogu političke stranke da rade posao sindikata, vjerskih zajednica, sportskih udruženja itd. Mislim da nam trebaju kompetentni i jaki sindikati. Ova gomila "sindikalnih" organizacija i njihovih visokih funkcionera već decenijama iz klimatiziranih kancelarija i iza zatamljenih stakala luksuznih limuzina nijemo posmatra jad i bijedu, glad i nesreću radnika AIDE, KRIVAJE, SARABONA, BORCA (nastavi spisak), a da ne pričam o potpuno obespravljenim uglavnom ženama radnicama u maloprodaji, za koje je i stari, kao što će vjerovatno i novi zakon biti samo mrtvo slovo na papiru. I decenijama nije u stanju da mobilizira za protest barem 20% od tih više stotina hiljada radnika koje navodno zastupa.
Zašto bi DF, SDA ili NS pored "živa" sindikata bile primarno odgovorne za zastupanje interesa radnika. Već 3 godine se sa raznim Vladama i ministrima vuče trakavica zvana Zakon o radu, da li je iko u tom periodu vidio neki dokument, prijedlog, analizu koji je na tu temu ponudio sindikat javnosti.
I onda na kraju,
kada Fadil iz samo njemu znanih razloga (ja tu imam samo neke svoje špekulacije) u Blickrig akciji stavlja na glasanje zakon koji i po mom mišljenju nije odličan, ali dobija prolaznu ocjenu i u cjelini je bolji od prethodnog,
kada NS dostavlja dobrih 10 amandmana od kojih 4 budu uvrštena u zakon,
e onda je FUJ tri zastupnika NS u oba doma Parlamenta koji su u 10-ak dana nešto konkretno i pripremili i uradili, a URA Sindikat i ostalih 150 zastupnika koji godinama ništa ne rade.
U žabokrečini bh političke neprincipijelnosti, primitivizma, neodgovornosti i dalje smatram da je NS najmanje neprincipijelna, primitivna i neodgovorna, a evo počeli su i nešto da rade na višim nivoima. Nekima to sigurno nije dovoljno, meni (još uvijek) jeste.
-
VjecitiStudent
#22172 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Sudeći po broju podnešenih amandmana na sjednici Predstavničkog doma, izgleda da nije samo NS bila "konstruktivna".
Međutim, na kraju su prošle samo kozmetičke izmjene koje je predložila NS, poštena koka Stranke demokratske akcija i amandmani HDZ-a u Domu naroda, kojima je dramatično ograničen utjecaj federalne inspekcije na nepravilnosti u Kantonima (što je dokrajčilo i ono jada od inspekcijske potencijalne nezavisnosti), dok su amandmani svih ostalih, čiji glas nije bio potreban SDA, odbijeni.U ovom trenutku ukupno je podneseno 45 amandmana, a podnijeli su ih klubovi SDP-a, DF-a, SBB-a, BPS-a, te poslanici Damir Mašić i Azra Hadžiahmetović - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/188976/vanred ... 9QX0C.dpuf
-
Saka
#22173 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Hehe Vječiti se namjerno pravi lud. Nisu oni podnijeli ništa kad je trebalo, tj. na sjednici Doma naroda. To što su podnijeli drugi dan na Zastupničkom domu su samo uradili da bi oborili zakon, jer da se išta prihvatilo moralo bi ići na višemjesečno usaglašavanje. Čisti pokušaj opstrukcije. Što ne podnesoše amandmane prvi dan pa onda su mogli napustiti sjednicu? Kao nisu imali amandmane danas a sutra odjednom 45 komada.
U ovom potezu nema ništa konstruktivno već je potez isključivo destruktivan. Evo sad mogu konstruktivno da traže izmjene i dopune zakona, ali garant to neće uraditi jer to ne može spasiti kolektivne ugovore do kojih im je jedino stalo.
U ovom potezu nema ništa konstruktivno već je potez isključivo destruktivan. Evo sad mogu konstruktivno da traže izmjene i dopune zakona, ali garant to neće uraditi jer to ne može spasiti kolektivne ugovore do kojih im je jedino stalo.
Last edited by Saka on 06/08/2015 12:32, edited 1 time in total.
-
Innovation
#22174 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Saka wrote:Hehe Vječiti se namjerno plavi lud. Nisu oni podnijeli ništa kad je trebalo, tj. na sjednici Doma naroda. To što su podnijeli drugi dan na Zastupničkom domu su samo uradili da bi oborili zakon, jer da se išta usvojilo moralo bi ići na višemjesečno usaglašavanje. Čisti pokušaj opstrukcije. Što ne podnesoše amandmane prvi dan pa onda su mogli napustiti sjednicu? Kao nisu imali amandmane danas a sutra odjednom 45 komada.
-
VjecitiStudent
#22175 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
Dva doma odlučuju neovisno jedan od drugog.Saka wrote:Hehe Vječiti se namjerno pravi lud. Nisu oni podnijeli ništa kad je trebalo, tj. na sjednici Doma naroda. To što su podnijeli drugi dan na Zastupničkom domu su samo uradili da bi oborili zakon, jer da se išta prihvatilo moralo bi ići na višemjesečno usaglašavanje. Čisti pokušaj opstrukcije. Što ne podnesoše amandmane prvi dan pa onda su mogli napustiti sjednicu? Kao nisu imali amandmane danas a sutra odjednom 45 komada.
Veoma često se desi da se tekstovi zakona usvojenih na oba doma razlikuju i onda idu na usaglašavanje teksta. I to je sve standardna demokratska praksa.
Koja je uopće potreba dramatične žurbe kad je ovaj zakon u pitanju?
I na kraju najvažnije, zašto uopće nije bilo javne rasprave o ovom zakonu????
U poslovniku oba doma je skoro istovjetan tekst:
Zar je ovo tako nebitan zakon za građane, pa ga je trebalo donijeti bez javne rasprave???Kada je programom rada Doma naroda predviđeno ili kad Dom naroda prihvati nacrt zakona može odlučiti, ako je riječ o pitanjima koja su posebno značajna za građane, privredna društva i druga pravna lica, kantone, gradove, općine, Federaciju i kada je neophodno da se izvrši najšira rasprava zainteresiranih organa i organizacija, naučnih i stručnih institucija i građana, Dom naroda može odlučiti da nacrt zakona ili pojedino pitanje iz tog nacrta stavi na javnu raspravu.
http://parlamentfbih.gov.ba/dom_naroda/ ... index.html