Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#22126 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Neko je pitao, koliko je kostao sav ovaj cirkus, zvani koridor Vc do sada, jedan kolega sa Skyscrapercitya je sastavio finu tabelu, gdje fali podataka za neke nove dionice, ali dodat cemo i njih, pa cemo sabrati sve i dobiti neke cifre:

Image

Ovdje fali:

Granicni prijelaz Svilaj: 9.569.050,54 €
Rudanka - Putnikovo Brdo: 93.710.409,10 €
Poprikuse - Nemila: 208.059.247,42 €
Tarcin - Ivan (LOT 1): 77.903.313,84 €

pa cemo i to uracunati, dok je Vlakovo - Mostarsko Raskrsce (LOT 3B - Sarajevska obilaznica) ustvari servisna cesta, pa je ne bih racunao u Koridor Vc.

Dakle ukupno, sve, ako sam ja to dobro sracunao (kome nije mrsko, nek ponovi), ovo sto je u izgradnji i sto je izgradjeno, kostalo je oko 1,852.27 milijardi eura. Dakle, to je ukupno za 170.67 kilometara, s tim da sam u ovo uracunao i Butila - Brijesce, koja nije direktno na koridoru Vc, ali je vazna karika.

Uglavnom, s projektom, koji ne predvidja trasu tunelom kroz planinu Prenj, duzina Koridora Vc kroz BiH je bial 340 kilometara, a sada je malo nejasno kolika je tacna duzina, ali kolika god da je, 170.67 kilometara je vise od pola trase sigurno, s tim da je ovo sto je ostalo teze za izgraditi i bice skupo u najmanju ruku kao i ovo.

Izgradjeni dio, iznosi 127.16 kilometara u sta racunam i ove dionice koje su izgradjene, a ne koriste se i one su kostale 1,066.1 milijardu eura, dok su u izgradnji 43.51 kilometra i oni kostaju 786.17 miliona eura.

Eto, postoji mogucnost da sam pogrijesio nesto u proracunu, al tu vam je to okvirno.
drug_profi

#22127 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa koliko nas prepadaju ciframa i nisu to neke pare.
Recimo da ce ovo sto je ostalo biti 50% skuplje u prosjeku, to ce opet biti 2,7 milijarde odnosno ukupno 4,5 milijarde eura za cijeli Vc kroz BiH.

Terzic se hvali da ima obezbjeđena sredstva preko 2 milijarde, a nerijetko je govorio da su rspoloziva sredstva za zavrsetak cijelog koridora.
S tog aspekta je nedopustiva sporost u izvrsavanju radnji koje prethode izgradnji.
foxlife

#22128 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by foxlife »

ja koliko se sjecam da su otprilike toliko mnogi i govorili da ce put kostati ok 5 milijardi
to nisu neke pare a vjerovatno su i dostupne samo je problem u izvodjacima tj odabiru istih
euroasfalt dobije tender a nemaju radnika ni za poslove u gradu a kamoli na ap i problem je sto se sve sitni na neke lotove ispod 10km

dajte lot od 100km pa neka gradi i da imamo za 3 godine ili koliko vec 100km gdje se mozemo voziti
last mohicans

#22129 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by last mohicans »

So What! wrote: 31/05/2021 07:59
last mohicans wrote: 30/05/2021 23:59 Danas došao iz BL autoputem, zatim preko Zenice. Koja ljepota kad si vecinu na autoputu, čak se nisam ni umorio, otisao na trening večeras. Nekad do MO skapam,koliko magistrala smori. Da jos jednom se sjetim svih odgovornih kretena zbog kojih se zaobilaznica nije pustila, nije zanemariva dionica, da se izbjegne grad, koliko bi ubrzala protok ljudi i robe. Zalosno! Stoji i prdi u brdu. A o materijalnoj i ekonomskoj šteti da ne govorim.
Sasvim ispravna dionica, koja se ovog trenutka moze koristiti, doslovno se ne koristi zbog rata izmedju SDA i HDZ-a, oko pozicija u JP Autoceste FBiH.

Cuj fali papir, i dozvola, za jednu od tri pod-dionice, dok ostale dvije imaju papire, jeb'o lud zbunjenog. Na sljedecim izborima, i jedni i drugi opet uzimaju hladno, plus napravit ce ceremoniju povodom pustanja Zenicke obilaznie, kad se to desi.
last mohicans wrote: 31/05/2021 00:11
Zeleni most wrote: 30/05/2021 13:42 Jest` vala, treba otvoriti temu ``Autoputevi u Africi``.
Ne,treba preimenovati ovu u "Navedite sve moguce razloge,opravdanja, izgovore zašto nemamo ili ne možemo da gradimo autoputeve brže i uspješnije".
Ne mogu da vjerujem da se pojedinci jos rata i razvaljenosti zemlje drže kao argumenta nakon 26 fucking years. Mi smo jedna nesposobna,korumpirana i 'lako cemo' nacija koju treba tojagati da napravi sebi put od koga ce svi imati benefite.
Pa vi ste nicim izazvani, poceli vaditi opskurne zemlje i porediti ih s nama, kada ste dobili odgovor da je ipak degutantno o tome pricati, onda je ispalo, vidi ruga se jadnim Afrikancima.

Sto se tice rata, od 2010. na ovamo, ne moze se vise vaditi na to, ali ranije, realno, sve novca sto smo imali ili dobivali je otislo u obnovu drzave, a i dan danas obnavljamo stvari koje su unistene u ratu.

Zanimljivost je da je i pocetak izgradnje autoputeva u BiH tekao pod plastom obnove drzave, ali stranci nam nikada nisu htjeli dati novac za autoputeve u ime obnove.

Sve je počelo još 1999. godine. Tada je Vlada FBiH, kojom je "kormilario" tadašnji premijer Edhem Bičakčić, potpisala ugovor sa francuskom firmom Bouygues Traveaux Publics (BTP) o gradnji prvih 74 kilometra autoputa na Koridoru Vc, od Sarajeva do Zenice. Izgradnja je trebala koštati 600 miliona KM.

Prema potpisanom ugovoru, francuska firma je trebala izgrađenom dionicom autoputa upravljati 23 godine. Putarina je trebala koštati manje od 10 feninga po kilometru za putnička vozila. Čak je Bičakčić položio i kamen temeljac u januaru 2000. godine. Ali "nije mu se primio", kako su se nedugo nakon toga počeli šaliti stanovnici FBiH na potezu Sarajevo-Zenica.

Zapravo, kako je kasnije procurilo u javnost, BTP nikada niti je imao svog novca, niti je namjeravao uzeti kredit za izgradnju. Njihova nakana je naovdno bila da od međunarodnih donatorskih institucija, dobiju bespovratna sredstva, pod maskom obnove BiH nakon rata. Kako im to nije pošlo za rukom, nisu se puno ni bunili kada su ostali bez ovog posla.
Samo da si nam napisao kao Terza: Pa sta? Inspektori ne kažu da je ispravna tek tako. Narod ne intersuje Bakirovo i Čovićevo podjebavanje na svakoj imalo važnoj stavki i njihovom ravanaju, evo ti, meni ces... Mistarstvo prostornog uređenja koje je tražilo papirologiju i dozvole od ACFBiH, vodi ovaj lik
https://fmpu.gov.ba/ministarstvo/ministar/
koji dipl.inžinjer poljoprivrede, :-) a Fadil i Bakir su aminovali tog lika, da sjedi tamo sedmu godinu,bas kao i nesposobni Fadil, a o Terzicu ne treba trositi slova. Ovaj ministar, koji je, by the way, rođen u Bistrici, opcina Žepče, veliš koči radi imenovanja, pa sto im ne da Bakir kao i sve sto je prodao zarad stranačkih interesa. Koji šupak,ovaj ministar, ne želi da mu autoput se spusti skoro do sela u kome je rođen. Ne mozeš zabraniti forumašima koji porede s drugim zemljama da to rade, ja nisam,samo sam se nadovezao na postove. Bolje katkad da nam navedes neke konkretna rješenja na koji način da se ubrza gradnja, na koji način i na koga da se vrši pritisak zbog katastrofalno spore izgradnje AC, nego sto skačeš na svaki post da opravdaš ovo što mi svi vidimo da ne valja.
RJ57

#22130 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by RJ57 »

So What! wrote: 30/05/2021 10:52
RJ57 wrote: 30/05/2021 10:47nažalost po svemu. prije svega nivo krađe na najvišem nivou i vlast kojoj se ni 1% ne jebe za narod, pa onda razvoj infrastrukture koji se dešava samo da bi se napunili nečiji džepovi i sistem u raspadu … nekidan mi kaže jaran koji je radio za UN u somaliji da se oznoji kad shvati kolika je sličnost
Druze Somalija, nema asfalt, struju, vodu za 80% stanovnika te zemlje. Ja razumijem da karikirate, ali je li vi stvarno znate kako Afrika izgleda i ne mislim na njihove ukrasene prijestolnice, vec na podrucja gdje zivi vecina ljudi.

Iz ove kategorije bih iskljucio, zemlje Sjeverne Afrike, mislim konkretno na podsaharsku Afriku. Onom ko misli, da licimo na Afriku, preporucio bih da malo pogleda kako te zemlje stvarno izgledaju, pogledata neku reportazu, procita neki izvjestaj ili na kraju krajeva nek posjeti te zemlje.

Sto se tice korupcije, tu je slicnost moguca, visoko smo korumpirano drustvo, ali sto se tice poredjenja infrastrukture, mislim da to mogu govoriti samo ljudi koji mrze svoje okruzenje.
nisi pažljivo pročitao šta sam napisao
Tesla Edison

#22131 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tesla Edison »

Ma sve ove radove treba odmah obustaviti, gradilišta konzervirati, izvršiti reviziju svega, dodjele poslova, odabira trase, finansiranja, sve. Dobro prečešljati sve, provjeriti eventualne koriptivne radnje, te ako je sve čisto nastaviti. Ako nije, zabraniti daljnju gradnju i početi ispočetka i to pod posebnim finansijskim i antikoruptivnim nadzorom. Od ponovnog odabita trase, načina finansiranja, odabira izvođača, eksproprijacije, svega. Sve da bude po proceduri.

Sve ovo što je izgrađeno minirati, srušiti i pokazati kao primjer da se korupcija ne isplati. Sve troškove rušenja i čišćenja gradilišta naplatiti od osoba koje su bile uklučene u koruptivne radnje.
seln

#22132 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

atmel wrote: 31/05/2021 10:20 Šta hoćete. Ne može sve biti ni autoput. Čovjek se na autoputu opusti, čak i zaspi :zzzz:
Moze insan otic helac, ne daj boze...

Hajmo jednu za palerma:

U Sarajvu, u trezoru,
bolan Bakir lezi...
P308

#22133 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by P308 »

palermo wrote: 31/05/2021 08:37 So what bi trebao biti banovan i to trajno. Pokazao je potpuno nerazumijevanje suštine foruma. Forum je mjesto gdje se naprduje, kuka, mjesto gdje svoje lične frustracije izbacuješ.

A šta on radi, te neke slike, te neke podatke ..mo'š misliti.
:thumbup:
detroit-mercy

#22134 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

seln wrote: 31/05/2021 12:58
atmel wrote: 31/05/2021 10:20 Šta hoćete. Ne može sve biti ni autoput. Čovjek se na autoputu opusti, čak i zaspi :zzzz:

Hajmo jednu za palerma:

U Sarajvu, u trezoru,
bolan Bakir lezi...
Najbolje ostavit makadam, I sto bi covjek zaspo za volanom ne moze od rupetina i gudura :mrgreen:
Zeleni most

#22135 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zeleni most »

Autoput Banjaluka-Prijedor imaće 50 nadvožnjaka, mostova, vijadukta…

31.05.2021. / 15:02

BANJALUKA – Da bi se Banjaluka povezala autoputem sa Prijedorom biće potrebno izgraditi 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, devet mostova i brojne druge objekte.

U Nacrtu studije uticaja na životnu sredinu izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor, koja je danas stavljena na javni uvid, navodi se da će autoput biti dug 40,7 kilometara, da će uključenje biti u Kuljanima u Banjaluci, a završetak dionice sjeverno od Prijedora.

Predviđena je gradnja 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, devet mostova, sedam vijadukta, jednog prolaza za životinje, jednog obostranog odmarališta.

Naplatne kućice biće na tri lokacije, neposredno nakon petlje Kuljani, zatim na čvoru u Omarskoj i na čvoru Prijedor.

U okviru čvora Omarska predviđen je prostor za izgradnju Baze za održavanje autoputa.

U sklopu procjene o uticaju na životnu sredinu obrađeni su, između ostalog, geološke, hidrološke, seizmološke i klimatske karakteristike područja, upotrebna vrijednost i namjena zemljišta, kvalitet vodotoka i vazduha, postojeće stanje buke, analiza staništa, flore, i faune sa akcentom na zaštićene vrste, analiza naselja i postojeće infrastrukture…

„Projekat planirane izgradnje i kasnijeg korištenja ovog autoputa uz poštivanje svih predloženih mjera zaštite životne sredine definisanih u okviru Studije uticaja, prilikom izvođenja građevinskih radova kao i prilikom korištenja objekta svešće negativne uticaje u smislu uticaja na životnu sredinu na prihvatljiv nivo, tako da se može konstatovati da je predmetni projekat bezbjedan u smislu uticaja na životnu sredinu“, zaključak je naveden u Nacrtu studije.

Javni uvid u Nacrt studije obezbijeđen je na internet stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i u prostorijama gradova Banjaluka i Prijedor u periodu od 31. maja do 2. jula 2021. godine.

„Javna rasprava održaće se 16. juna u prostorijama Grada Prijedor u 10 časova i 17. juna u Gradu Banjaluka u 10 časova“, naveli su u Ministarstvu građevine.

Primjedbe i sugestije na Nacrt Studije mogu se dostaviti na adresu Ministarstva ili elektronskim putem u roku od 15 dana nakon održavanja Javne rasprave.

Investitor je kineska firma preko preduzeća „SDHS-CSI BH“ koje je osnovala u Banjaluci.

Podsjećamo, CAPITAL je pisao da će na trasi autoputa Banjaluka – Prijedor biti srušeno 237 objekata, od čega je oko 40 odsto stambenih objekata, predviđeno je planom parcelacije koji je sa zakašnjenjem od dvije godine usvojen u Narodnoj skupštini u februaru ove godine.

CAPITAL je ranije pisao da Plan parcelacije za autoput Banjaluka – Prijedor kasni dvije godine.

Eksproprijacija zemljišta za potrebe izgradnje autoputa treba da košta Budžet RS oko 21,5 miliona evra.

Kada je potpisan ugovor o koncesiji, u decembru 2018. godine, u Vladi su istakli da je rok za otkup zemlje dvije godine. Taj rok istekao je krajem 2020.

Podsjećamo, kineska kompanija „SDHS-CSI BH“, koja je dobila koncesiju za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor, nije ispoštovala zadane rokove za izradu projekata, a Vlada Republike Srpske nekoliko puta im je dala dodatno vrijeme, sve pravdajući virusom korona.

Za autoput Banjaluka – Prijedor predviđeno je da Republika Srpska 30 godina plaća godišnju naknadu za raspoloživost autoputa u iznosu od 32,5 miliona evra.

Kinezi, s druge strane, treba da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine.

Prvobitno je planirano da autoput Banjaluka – Prijedor bude dug 42 kilometra, a za uloženih 297 miliona evra, Kinezima na kraju Republika Srpska treba da plati 975 miliona evra.

https://www.capital.ba/autoput-banjaluk ... vijadukta/
So What!

#22136 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

foxlife wrote: 31/05/2021 11:38 ja koliko se sjecam da su otprilike toliko mnogi i govorili da ce put kostati ok 5 milijardi
to nisu neke pare a vjerovatno su i dostupne samo je problem u izvodjacima tj odabiru istih
euroasfalt dobije tender a nemaju radnika ni za poslove u gradu a kamoli na ap i problem je sto se sve sitni na neke lotove ispod 10km

dajte lot od 100km pa neka gradi i da imamo za 3 godine ili koliko vec 100km gdje se mozemo voziti
drug_profi wrote: 31/05/2021 11:27 Pa koliko nas prepadaju ciframa i nisu to neke pare.
Recimo da ce ovo sto je ostalo biti 50% skuplje u prosjeku, to ce opet biti 2,7 milijarde odnosno ukupno 4,5 milijarde eura za cijeli Vc kroz BiH.

Terzic se hvali da ima obezbjeđena sredstva preko 2 milijarde, a nerijetko je govorio da su rspoloziva sredstva za zavrsetak cijelog koridora.
S tog aspekta je nedopustiva sporost u izvrsavanju radnji koje prethode izgradnji.
Terzic, a i mediji bombaju, svaki put objave kada je neki kredit ratifikovan u Vijecu ministara, pa u Parlamentu, pa u Predsjednistvu, pa se potpise ugovor i jos milion nekih zavrzlama.

Zatim za grantove, cesto se zna desiti da dobijemo neki grant naknadno za neku dionicu, koja je uveliko u izgradnji, pa se i to reklamira itd...

Ne zna se ko je tu gori, mediji ili ovi iz JP Autoceste FBiH, koji to prikazuju kao neke velike uspjehe. Obicnom covjeku je vazno, otvoreno gradiliste, gradi se uveliko i otvorena dionica, sve izmedju samo stvara konfuziju vecini ljudi.

Sto se tice moje kalkulacije iznad, eto neka sam i pogrijesio, ali ne moze biti skuplje od 2 milijarde eura. Ostatak nek bude jos tri, dobijemo cifru od oko 5 milijardi, sto je skoro 10 milijardi KM.

To je da se ne lazemo puno novca za nasu zemlju, sa ovako glomaznim administrativnim aparatom, gdje je politicarima lakse kupovati socijalni mir, odrzavanjem penzija, borackih naknada i raznih primanja drugih skupina, uz ogromne i nepotrebne troskove politickih struktura.

Samo je politicka volja bitna, izgradnju autoputa je zapocela Behmenova vlada (SDP), Bicakcic je samo udario kamen temeljac, tako da se njemu i SDA, ne smije pripisati ta zasluga, ali nikako. Nakon njih najveci zamajac u izgradnji je imala Niksiceva vlada, ponovo SDP. Namece se jasan zakljucak, bez navijanja za odredjenu politicku strukturu, ali rjesenje je u promjeni vlasti u FBiH, sto se jos uvijek ne cini kao realan scenarij. Mi novac za izgradnju autoputa, vec imamo, potrebno je samo pronaci nekog sposobnog da ozbiljnije zapocne voditi taj proces.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#22137 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sime_cipol »

Kolika je bila prva procjena da ce Vc kostati?
drug_profi

#22138 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Čini mi se 3 milijarde eura.
U SFRJ krajem osamdesetih je procjena za autoput od Broda do Ploča bio oko 2 milijarde tadasnjih dolara.
To je otprilike isto vrijedno kao ova procjena sada
Tempo
ZeModerator

#22139 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tempo »

So What! wrote: 31/05/2021 22:19 Bicakcic je samo udario kamen temeljac
radi objektivnog informisanja javnosti treba reci da je bicakcic najmanje tri puta polagao kamen temeljac. bez zajebancije.
drug_profi

#22140 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Istina.
Gray

#22141 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Gray »

drug_profi wrote: 31/05/2021 23:55 Čini mi se 3 milijarde eura.
U SFRJ krajem osamdesetih je procjena za autoput od Broda do Ploča bio oko 2 milijarde tadasnjih dolara.
To je otprilike isto vrijedno kao ova procjena sada
Ja koliko se sjećam da su nekada davno, prije početka gradnje spominjali 1 milijardu eura, ali možda griješim.
costacurta

#22142 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?

Post by costacurta »

Teška mehanizacija?! :shock:
:lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22143 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

So What! wrote: 31/05/2021 10:28
Dakle ukupno, sve, ako sam ja to dobro sracunao (kome nije mrsko, nek ponovi), ovo sto je u izgradnji i sto je izgradjeno, kostalo je oko 1,852.27 milijardi eura. Dakle, to je ukupno za 170.67 kilometara
“Dosadašnje zaduženje Bosne i Hercegovine kod MMF-a kroz sve aramžmane - Stand-by aranžmane, Prošireni aranžman i Instrument za brzo financiranje iznosi ukupno oko 1,315 milijarde SDR (što je, prema današnjem tečaju, jednako oko 1,6 milijardi eura)

I kaze, skup autoput, nema se para, ne smije se zaduzivati, biti cemo prezaduzeni...a za popunjavanje budzetskih rupa se zaduzili tacno onoliko koliko je kostao dosadasnji autoput..
Ali skup autoput, ne smijemo se zaduzit..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#22144 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by izvrsni direktor »

sime_cipol wrote: 31/05/2021 23:41 Kolika je bila prva procjena da ce Vc kostati?
Oko 5-6 milijardi KM se spominjala cifra pocetkom 200tih

izgleda-da-se-bosmal-priprema-za-korido ... 3972cbcdf1
seln

#22145 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seln »

detroit-mercy wrote: 31/05/2021 17:05
seln wrote: 31/05/2021 12:58

Hajmo jednu za palerma:

U Sarajvu, u trezoru,
bolan Bakir lezi...
Najbolje ostavit makadam, I sto bi covjek zaspo za volanom ne moze od rupetina i gudura :mrgreen:
Plus smanjenje zagadjenja, potrosnje goriva, rizika od sudara... s rupama u svijetlu buducnost!
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22146 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by mk ultra »

Autoput je bitniji nego arap bez vize :mrgreen:
Zeleni most

#22147 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Zeleni most »

Tunel Golubinja

Image
last mohicans

#22148 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by last mohicans »

izvrsni direktor wrote: 01/06/2021 06:11
sime_cipol wrote: 31/05/2021 23:41 Kolika je bila prva procjena da ce Vc kostati?
Oko 5-6 milijardi KM se spominjala cifra pocetkom 200tih

izgleda-da-se-bosmal-priprema-za-korido ... 3972cbcdf1
Gledaj @Bobi ja sto je bio aktivan na temi. De nam sad retrospektivu jednu, bobi. Sjecam se ove priče i kad se vrtio promotivni spot za 5 god autoput. :lol: Prošlo je 16 god od ove priče,makar je tema tad otvorena. Mogao se napraviti da je bilo pameti, znanja i da glavna vodilja nije bilo IMT.
Pedrosa

#22149 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Pedrosa »

Auuu jako sporo ide taj tunel Golubinja 😐
Majka mu stara ocekivali smo puno vise ali izgleda da nemaju radnika a uzmu puno dionica...
drug_profi

#22150 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ma ovo mozda docekaju ova djeca sad sto su ziva.
Mi sa vozackim dozvolama, nema sanse. Osim ako se ne maknu ovi uhljupi sa vlasti. Jer prvo sto nece da grade, a drugo sto ce drzavu tako sjebat da nece biti potrebe niti da se gradi, niti zelje da se ulaze u zemlju bez industrije i stanovnika.
Post Reply