Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
lerdi

#22126 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by lerdi »

Kad neko počne uzimati Njemačku ili Hrvatsku kao primjer ospem se. Upoređujete izgrađene sisteme sa ovim našim koji nije ni sistem već "nešto". Ne može neka odredba imati isti efekat kod nas i u zemljama EU . Kada se napravi okruženje kao u tim državama onda možemo pričati o tim odredbama i njihovim efektima te upoređivati postignuto kod nas i vani. Do tada je to sve mrtvo slovo na papiru i prije može dovesti do kontraefekta.
Hugo Chavez

#22127 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hugo Chavez »

Konkretno, izbjegava se priča o proceduri donošenja predmetnog zakona, a potencira se priča o formi. Dakle, očito je da se NS i pored mnogobrojnih proceduralnih propusta, odlučila podržati prijedlog ZOR, a zaradi prikupljanja političkih poena, a uz obrazloženje da su usvojeni njihovi amandmani. U redu, to se zove politička trgovina i to je sasvim normalno u svim demokratskim sistemima. Međutim, meni je nejasno busanje "lijevim centrom" i pričom o prioncipijelnosti, a podržavanje "desnih stranaka" u izbacivanju sindikata (kakav god da je) iz procedure i u onemogućavanju ostalih političkih stranaka "lijeve" orjentacije (kakve god da su, nažalost nemamo boljih) da ulože svoje amandmane. Molim za komentar.
Pedja Kojovic

#22128 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

hugo chavez

Mi smo imali sastanak sa sindikatom dan prije sjednice parlamenta.
Nasa prijedlog da najveci dio njihovih zahtjeva "pretvorimo" u amandmane je odbijen rijecima - "jebo to".
Nasa ponuda da pokusamo odgoditi donosenje zakona za desetak dana je propracena rijecima - nece nama niko odredjivati rokove.

Ista ili slicna iskustva su nam prenijeli ljudi iz Vlade.

p.k.
kluz franjo

#22129 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Pedja Kojovic wrote:Zakon o radu, hvala Franjo KLuz

https://www.scribd.com/doc/273528047/Pr ... -Bos-30-07

p.k.
Još jednom da ponovim da smatram da su rješenja kao npr. povećanje radnih dana minimalnog godišnjeg odmora sa 18 na 20 ili smanjenje dozvoljenog prekovremenog sedmičnog rada sa 10 na 8 sati bolja za uposlenike, nego za poslodavce.
Takođe, ne sumnjam, u ispravnost motiva Vašeg shvatanja da su 20 radnih dana = 4 kalendarske sedmice.
Ipak, ponukan intervencijom Vječitog, istražio sam malo dosadašnju primjenu 18 radnih dana u sektoru trgovine i ugostiteljstva i uz žaljenje konstatovao da dosadašnjih minimalnih 18 radnih dana GO u ovim sektorima nije bilo 3,5 sedmice, već ravno 3 sedmice ili 21 kalendarski dan.
Naime, važeći Opći kolektivni ugovor (OKU), ne tretira uopšte trajanje godišnjeg odmora, dok granski kolektivni ugovor (vjerujem da je važeći) za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u svom članu 21 stav 4 koji obrađuje pitanje trajanja i korištenja GO eksplicitno navodi
"Ako je rad organizovan u manje od šest radnih dana u sedmici, pri utvrđivanju trajanja godišnjeg odmora smatra se da je radno vrijeme raspoređeno na 6 radnih dana."
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... govina.pdf
Istovremeno je u članu 12 kolektivnog ugovora za finansijsku djelatnost naznačeno da "U trajanje godišnjeg odmora ne uračunava se subota"
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... ansije.pdf ili minimalno 24 kalendarska dana

Istu sudbinu nejednake primjene zakonske odredbe o broju radnih dana GO mogao bi doživjeti i novi zakon.
Ako je intencija da se kao minimum za sve uposlenike zakonski obezbjede 4 kalendarske sedmice GO član 47 novog Zakona o radu MORA biti dorađen preciznijom formulacijom.
A kada ste već kod tog člana, tražite i brisanje one gluposti ", a najduže 30 dana."
don vito

#22130 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by don vito »

nosara wrote: Cuj, pritisak radnika na poslodavca... :lol:

ns su tek probudjeni vanzemaljci u najgorem smislu rijeci...
Reakcija radnicke klase Sjeverne Koreje na informaciju da njihovim kolegama iz javnog sektora BiH uskoro prestaju kolektivni ugovori

Image
Vincent_Chase

#22131 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Vincent_Chase »

Pedja Kojovic wrote:hugo chavez

Nasa prijedlog da najveci dio njihovih zahtjeva "pretvorimo" u amandmane je odbijen rijecima - "jebo to".
Nasa ponuda da pokusamo odgoditi donosenje zakona za desetak dana je propracena rijecima - nece nama niko odredjivati rokove.

p.k.

To taj sindikat :-) :-) :-)

Zato i nisu mogli okupiti vise od 5-10 hiljada na protestima.....
Adriatic

#22132 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

I kad počinje otpuštanje budžetlija? :D
Adriatic

#22133 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

don vito wrote:
nosara wrote: Cuj, pritisak radnika na poslodavca... :lol:

ns su tek probudjeni vanzemaljci u najgorem smislu rijeci...
Reakcija radnicke klase Sjeverne Koreje na informaciju da njihovim kolegama iz javnog sektora BiH uskoro prestaju kolektivni ugovori

Image
:thumbup:
It_is_a_Leclerc

#22134 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

p.k.

I onda je neko spreman dati podršku ovavkom sindikatu...Nevjerovatno !
Hakiz

#22135 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:
Pedja Kojovic wrote:Zakon o radu, hvala Franjo KLuz

https://www.scribd.com/doc/273528047/Pr ... -Bos-30-07

p.k.
Još jednom da ponovim da smatram da su rješenja kao npr. povećanje radnih dana minimalnog godišnjeg odmora sa 18 na 20 ili smanjenje dozvoljenog prekovremenog sedmičnog rada sa 10 na 8 sati bolja za uposlenike, nego za poslodavce.
Takođe, ne sumnjam, u ispravnost motiva Vašeg shvatanja da su 20 radnih dana = 4 kalendarske sedmice.
Ipak, ponukan intervencijom Vječitog, istražio sam malo dosadašnju primjenu 18 radnih dana u sektoru trgovine i ugostiteljstva i uz žaljenje konstatovao da dosadašnjih minimalnih 18 radnih dana GO u ovim sektorima nije bilo 3,5 sedmice, već ravno 3 sedmice ili 21 kalendarski dan.
Naime, važeći Opći kolektivni ugovor (OKU), ne tretira uopšte trajanje godišnjeg odmora, dok granski kolektivni ugovor (vjerujem da je važeći) za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u svom članu 21 stav 4 koji obrađuje pitanje trajanja i korištenja GO eksplicitno navodi
"Ako je rad organizovan u manje od šest radnih dana u sedmici, pri utvrđivanju trajanja godišnjeg odmora smatra se da je radno vrijeme raspoređeno na 6 radnih dana."
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... govina.pdf
Istovremeno je u članu 12 kolektivnog ugovora za finansijsku djelatnost naznačeno da "U trajanje godišnjeg odmora ne uračunava se subota"
http://www.upfbih.ba/attachments/articl ... ansije.pdf ili minimalno 24 kalendarska dana

Istu sudbinu nejednake primjene zakonske odredbe o broju radnih dana GO mogao bi doživjeti i novi zakon.
Ako je intencija da se kao minimum za sve uposlenike zakonski obezbjede 4 kalendarske sedmice GO član 47 novog Zakona o radu MORA biti dorađen preciznijom formulacijom.
A kada ste već kod tog člana, tražite i brisanje one gluposti ", a najduže 30 dana."
U firmi moje djevojke radni dani su ponedjeljka do petka. U mojoj firmi od ponedjeljka do subote. Njen godišnji odmor iznosi 20 radnih dana, znači 4xod ponedjeljka do petka, plus 8 dana (4xsubota i nedjelja), to jeste njen odmor je 28 dana.

Moj odmor je 20 radnih dana, a to znači 3xponedjeljak do subota (18 dana) plus 2 radna dana do 20, plus 3xnedjelja, što na kraju iznosi 23 radna dana.

Ona i ja po istom zakonu, a drugačijem tumačenju radnog dana od poslodavca (jednom poslodacju je radni dan kada firma radi, pa ako firma radi 5 dana u sedmici, njemu su subota i nedjelja neradni dani, drugom poslodavcu je radni dan svaki dan osim 24 sata sedmičnog odmora, dakle od 7 dana u sedmici, 6 je radnih dana) imamo 5 dana razlike u dužini godišnjeg odmora.

Problem je kada se donese zako koji može svako tumačiti kako mu odgovara.

A drugo, ja u suštini imam problem sa pristupom da se pravi zakon koji je širok, a onda se "popravlja" drugim aktima, u ovom slučaju kolektivnim ugovorom. Nema razloga zdog kojeg ne bi sve bilo uređeno zakonom. Napraviti zakon koji više odgovara jednoj strani, pa se nadati da će druga strana biti zaštićena pravno slabijim aktom, je po meni pogrešno i naivno. Neće kolektivni ugovori ništa popraviti. Ja da sam poslodavac odbijao bih potpisati ugovor sve dok ne prođe vrijeme do kada kolektivni ugovor mora biti potpisan, tada kolektivnog ugovora više nema, i mogu raditi šta hoću.

Zato kao papagaj ponavljam, po meni je neprincipijelno da se glasa za zakon kada nije uvršten amandman koji je bio uslov za glasanje, nego je obećano da će se to pitanje riješiti u kolektivnom ugovoru.

Obećanje, ludom radovanje.

Ali, nisam bio prisutan, pa ne mogu reći da li je NS-u ili lično Dennisu Gratzu nešto ispod stola dano, obećano, prijećeno, ucjenjivanja da li je bilo, ili se dobrovoljno odlučilo da se pogazi princip.
Pedja Kojovic

#22136 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Hakize

Zakon propisuje da je minimalni odmor 20 radnih dana.
Zakon, takodje, propisuje koliko sati sedmicno je radno vrijeme i sve preko toga je prekovremeni rad.

Novi zakon regulise mnogo vise pitanja nego prethodni - dakle postoje cijele sekcije (porodiljsko, rad od kuce, povratak na posao nakon puta) koje uopste nisu regulisane starim zakonom.

Opsti kolektivni ugovor je pravni propis - obavezujuci za sve na podrucju FBiH )pa i one koji ga nisu potpisali).

Ja da sam sindikat ja ne bih opozvao strajk dok poslodavac ne potpise kolektivni ugovor.

Ja, isto, nisam bio prisutan kada ste vi pisali ovaj i ranije postove i ne mogu potvrditi da vam je neka od partija dala nesto ispod stola, prijetila, obecala ili ste se vi dobrovoljno odlucili da pogazite principe.

p.k.
Adriatic

#22137 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Pedja Kojovic wrote:Hakize

Zakon, takodje, propisuje koliko sati sedmicno je radno vrijeme i sve preko toga je prekovremeni rad.

Novi zakon regulise mnogo vise pitanja nego prethodni - dakle postoje cijele sekcije (porodiljsko, rad od kuce, povratak na posao nakon puta) koje uopste nisu regulisane starim zakonom.

Opsti kolektivni ugovor je pravni propis - obavezujuci za sve na podrucju FBiH )pa i one koji ga nisu potpisali).

Ja da sam sindikat ja ne bih opozvao strajk dok poslodavac ne potpise kolektivni ugovor.

Ja, isto, nisam bio prisutan kada ste vi pisali ovaj i ranije postove i ne mogu potvrditi da vam je neka od partija dala nesto ispod stola, prijetila, obecala ili ste se vi dobrovoljno odlucili da pogazite principe.

p.k.
Kako komentarišeš način na koji je ovaj zakon donesen?
Usred ljeta, bez konsultacija, javne rasprave, po hitnom postupku.....
Poslanike ne možeš sakupiti ni kad nisu godišnji odmori a kamoli ljeti kad jesu.
Zar se tako donose ovako važni zakoni?
Nadam se da nećeš reći da je to zbog pritiska MZ ma šta to bilo.
It_is_a_Leclerc

#22138 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

Ma kakvi godišnji odmor, molim vas lijepo...

Parlamentarci su na kolektivnom godišnjem od 1. augusta.
O'zone
Globalni moderator

#22139 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by O'zone »

Još da se zakon poštuje kako bi to bilo super.

Provirite malo u sektor trgovine. Godišnji odmori tamo traju sedam dana (ako ih i dobiju) oni srećniji poput mene dvije sedmice sa uračunatim vikendima u to i ko će to sad da promjeni? Ovaj novi zakon? Inspekcije? :lol: :lol: :lol:

Nama i ne treba zakon o radu, ovdje svaki poslodavac radi po svom i sve prolazi to što se mi kao radnici volimo tješit da će biti bolje to je zato što smo levati koji nemaju mogućnost a ni muda da uzmu stvari u svoje ruke.

Zakon o radu je potreban i koristi se za javni sektor i eventualno strana predstavništva koja ovdje posluju "po slovu zakona" a ostalo :lol:

Zato se i zove REALNI sektor jer u realnosti je sve puno drugačije....
kluz franjo

#22140 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Hakiz wrote:
kluz franjo wrote:
...dosadašnju primjenu 18 radnih dana u sektoru trgovine i ugostiteljstva i uz žaljenje konstatovao da dosadašnjih minimalnih 18 radnih dana GO u ovim sektorima nije bilo 3,5 sedmice, već ravno 3 sedmice ili 21 kalendarski dan.
...
U firmi moje djevojke radni dani su ponedjeljka do petka. U mojoj firmi od ponedjeljka do subote. Njen godišnji odmor iznosi 20 radnih dana, znači 4xod ponedjeljka do petka, plus 8 dana (4xsubota i nedjelja), to jeste njen odmor je 28 dana.

Moj odmor je 20 radnih dana, a to znači 3xponedjeljak do subota (18 dana) plus 2 radna dana do 20, plus 3xnedjelja, što na kraju iznosi 23 radna dana.

Ali, nisam bio prisutan, pa ne mogu reći da li je NS-u ili lično Dennisu Gratzu nešto ispod stola dano, obećano, prijećeno, ucjenjivanja da li je bilo, ili se dobrovoljno odlučilo da se pogazi princip.
Ja kad po tvojoj ličnoj računici uporedim tvoju situaciju sa starim i novim zakonom, ispada da je Dennis Gratz glasao za novi zakon, koji tebi omogućava u najnepovoljnijem mogućem tumačenju 2 dodatna radna tj. kalendarska dana, a tvojoj curi 2 dodatna radna tj. 4 dodatna kalendarska dana GO.

Ja ovo u životu nisam čuo. Da neko ko po sopstvenom primjeru profitira od izmjene nekog zakona, isti ne podržava, a one koji su za njega glasali proziva.

Ja bih demonstrativno odbio ta dva dodatna dana godišnjeg odmora.
Pedja Kojovic

#22141 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

adriatic

Poslovnicka i generalno demokratska procedura u Domu naroda FBiH je po nama bila grubo narusena i zato smo zajedno sa SDP-om, DF-om i SBB-om izasli iz sale i nismo ucestvovali. (Zao mi je sto smo to morali jer smo se spremili da problematiziramo izmjene Zakona o pomilovanjima kojima se dopustaju dupla pomilovanja).
Te proceduralne greske nisu bile prisutne prilikom zasjedanja Predstavnickog doma Parlamenta FBiH.
Zasto je tako na brzinu sazvana sjednica, zasto je ministar Mandilovic (DF) poslao ovaj zakon u parlamentarnu proceduru bas sada i pod ovakvim okolnostima ne znam - trebate pitati one koji cine Vladu FBiH.

Mi smo uvijek smatrali da je novi Zakon o radu bolji zakonski okvir od starog.
Osnovni tekst, koji se nije drasticno mjenjao, je bio dostupan i nama i svima (recimo sindikatima) od juna 2012. godine.
Dugo, mjesecima, smo se spremali - mnogi su nam govorili da bezveze trosimo vrijeme jer se verzije stalno mjenjaju a i "bice vremena kad objave da ce biti usvajanje" - i samo zato smo bili spremni da u ta dva dana intervenisemo. (Amandmani su bili spremni, samo smo odlucivali koji su "crvena linija").

Ne vjerujem da je bilo pritiska MZ da se to uradi bas krajem jula.
Zaista ne znam, ali pretpostavljam da je motiv Vlade bio da u pripreme budzeta za 2016. godinu krene rjesavajuci jedno od najvaznijih pitanja a koje se izmedju ostalog reflektuje na budzetske iznose i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani.(Odnosno, da se opsti kolektivni i granski ugovori sklope do usvajanje budzeta za 2016. godinu).

Teza, koju sam cuo medju kolegama, da usvajanje ovih zakona "uvijek i svuda prati ista scenografija" i da je period godisnjih odmora "najpovoljnije vrijeme" ne uzimam kao ozbiljnu. Mozda grijesim.

U svakom slucaju, parlament, kako kazu moze sve osim imati djecu.
Vlada je uputila zakon u proceduru, rukovodstvo parlamenta sazvalo sjednicu i mi smo koliko smo mogli intervenisali da popravimo prijedlog Vlade.

p.k.
Hakiz

#22142 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:Hakize

p.k.
Italik: Sindikat u FBiH i štrajk, pogotovo generalno. To je nespojvo, barem istorija sindikata to govori.

Bold: Pošteno. Samo je razlika u tome što je NS, a čini mi se Dennis lično (ako nije on lično, izvinjenje), veče prije sjednice predstavničkog doma rekao da ima samo jedan amamndman, i ako se on prihvati, glasaće za zakon. Amamndman nije prihvaćen, glasao je za zakon. Ja nisam veče prije sjednice ništa govorio, ni obećao, pa nisam ništa ni mogao pogaziti.

Mogu sada pisati da nisam niti član, a niti simpatizer ni jedne stranke (ljevičar sam po političkom ubjeđenju, ali ne glasam recimo za SDP niti bilo koju partiju po inerciji, glasam kako mi se u trenutku izbora čini najbolje. Pa nekada i ubacivanje nevažećeg listića bude politički stav), i da me bilo koja stranka plaća da bi mi život, barem finansijski, bio mnogo lakši. Ali to bi prvo izgledalo kao vadiona, a drugo, nema ni jedan razlog da mi vjerujete. Pa ostanite u uvjerenju da sam plaćenik, to je naravno, Vaše pravo, bilo istina ili ne. U krajnjem slučaju, ja nisam ni političar, niti javni niti administrativni radnik, itd, pa da imam odgovornost prema obećanjima datim javnosti. Dennis Gratz jeste, pa on i NS imaju odgovornost koju ja nemam.

To su male razlike između nas.

Nema ljutnje, svako ima pravo na svoja mišljenja i stavove, bili tačni ili pogrešni.

Pozdrav.
Hakiz

#22143 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

kluz franjo wrote:
Hakiz wrote:
kluz franjo wrote:
...dosadašnju primjenu 18 radnih dana u sektoru trgovine i ugostiteljstva i uz žaljenje konstatovao da dosadašnjih minimalnih 18 radnih dana GO u ovim sektorima nije bilo 3,5 sedmice, već ravno 3 sedmice ili 21 kalendarski dan.
...

Ja kad po tvojoj ličnoj računici uporedim tvoju situaciju sa starim i novim zakonom, ispada da je Dennis Gratz glasao za novi zakon, koji tebi omogućava u najnepovoljnijem mogućem tumačenju 2 dodatna radna tj. kalendarska dana, a tvojoj curi 2 dodatna radna tj. 4 dodatna kalendarska dana GO.

Ja ovo u životu nisam čuo. Da neko ko po sopstvenom primjeru profitira od izmjene nekog zakona, isti ne podržava, a one koji su za njega glasali proziva.

Po staron zakonu jeste bilo manje 2 dana. Ali ako je 2 dana cijena da šutim o onome šta mislim da nevalja, preračunao si se. Ipak sam skuplji od 2 dana godišnjeg više.

Ti možda nisi, ali nas dvojica nismo tema ove emisije.

Da se ja pitam, radna sedmica bi trajala 35 sati, obavezno 2 dana sedmičnog odmora, minimun 4 sedmice godišnjeg sa neograničenom mogućnosti produžetka, opcijom (koja je bila nedavno prijedlog zakona u Njemačkoj) da je ometanje odmora (dnevnog, sedmičnog i godišnjeg) zabranjeno, dakle mimo radnog vremena poslodavcu je zabranjeno da te zovne da dođeš na posao. A paralelno sa tim bi se smanjili doprinosi na plate i parafiskalna davanja. Tako bi se natjeralo na zapošljavanje.
The BEN10

#22144 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by The BEN10 »

p.k.
Strašno! Koji umisljeni likovi. :roll:
kluz franjo

#22145 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

Hakiz wrote:
kluz franjo wrote: Ja kad po tvojoj ličnoj računici uporedim tvoju situaciju sa starim i novim zakonom, ispada da je Dennis Gratz glasao za novi zakon, koji tebi omogućava u najnepovoljnijem mogućem tumačenju 2 dodatna radna tj. kalendarska dana, a tvojoj curi 2 dodatna radna tj. 4 dodatna kalendarska dana GO.

Po staron zakonu jeste bilo manje 2 dana. Ali ako je 2 dana cijena da šutim o onome šta mislim da nevalja, preračunao si se. Ipak sam skuplji od 2 dana godišnjeg više.
Izvini,
ja sam iz tvoje računice shvatio da ti je iz nekog razloga bolji stari zakon po kojem imaš manje godišnjeg.
Pedja Kojovic

#22146 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

hakize

Slazem se vama. Uvijek postujem svacije misljenje, pogotovo ako je bazirano na argumentima, i kao sto stari forumasi na ovoj temi znaju nije mi strano da prihvatim argumente drugog i kazem da sam bio u krivu.
I tu se slazem. I ne shvatam da od juna 2012. sindikati nisu bili u pregovorima sa Vladom, kao sto ne razumijem zasto nisu ni nama ni vladi dostaviti svoje amandmane.

Mi nemamo uticaja, valjda je to sad u toku ovog linca postalo ocigledno, na pisanje medija i ne mozemo odgovorati za njihovo dezinformisanje javnosti.
Oni koji prate nase kanale komunikacije, uglavnom internet, su znali da je prethodnog dana (bez naseg prisustva na sjednici) vlada usvojila 4 od 5 nasih amandmana. Na predstavnickom domu vlada je u pauzi u kojoj je odrzala sjednicu prihvatila da peti (kako bi izbjegla usvajanje razlicitih tekstova u dva doma parlamenta) postane mandatorna odredba opste kolektivnog ugovora.

Ne mislim da ste placenik ali sam vam sarkasticno htio ukazati na vase optuzbe protiv Dennisa i NS.
Ako sam vas uvrijedio - onda ste vidjeli kako se i mi osjecamo kada vas ljudi neosnovano napadaju - izvinjavam se, nije bila namjera.
Potpuno je normalno i demokratski imati razlicite stavove o svemu a pogotovo o ovako vaznim propisima ali diskusija, sto vase jesu, trebaju biti argumentovane i lisene licnih uvreda i insinuacija bez ikakvog osnova.

p.k.
madner

#22147 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Nije pitanje da li je bolje, nego da li novi zakon ispunjava proklamovane ciljeve.

Novi djelovi su tako napisani da ne predstavljaju stvarni pomak za radnike. To sto je diskriminacija zabranjena nema nista veci efekt od ustava gdje opet pise da je diskriminacija zabranjena.

Primjecujem da ili zakon nema pluseve za poslodavce, ili ipak ima par minusa za radnike.
Kao sto sam naveo, jasno mi je za koga je napisan, smeta mi samo sto se ne stoji iza toga.
Pedja Kojovic

#22148 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

madner

Onda cemo sloziti da imamo razlicita misljenja/stavove.
Nije nam ni prvi a nadam se ni posljednji put.

p.k.
madner

#22149 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by madner »

Naravno, mada se nadam da ste prihvatili misljenje u vezi skaliranja kazni i zasto 10 000 nije dovoljno.

Meni je iskreno drago da postoji i jedna stranka koja zastupa ekonomski liberalne stavove, mada licno nikad ne bih glasao za istu.
kluz franjo

#22150 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kluz franjo »

kluz franjo wrote: ...
Peđa,
ako može osvrt na član 47.
Zahvaljujem
Locked