GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
high_volume

#22101 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by high_volume »

BadBoy wrote:Odgovorno tvrdim da je ovo što je Thorgerson pisao moguće sa dobrim koncesionim ugovorom (JPP je malo komplikovaniji model). Ali treba znati i sjesti napisati javni poziv za dodjelu koncesije, te sastaviti dobar ugovor o koncesiji. To je problem. .....Samo treba znati.
@Ne slažem se s Thorgersonovom idejom, jer ne daje pouzdana dugoročna rješenja:

1. kako da GRAS plati dugovanja, a ona su ogromna, kako prema državi tako i prema drugim dobavljačima,
2. kako da GRAS obezbijedi kontinuitet u prilivu novca za plaće i doprinose, i
3. kako akumulirati kapital za investicije.

On je čak podijelio GRAS-ovo poslovanje napamet, predložio JPP za određene linije, a zadržao druge, istovremeno zadržavši staru, ishabanu i još malo pa neupotrebljivu opremu - vozni park. Ovakav projekat urušio bi se sam za nekoliko mjeseci.

Jedino rješenje za GRAS je djelomična privatizacija: Prodajom nekretnina (Remiza i minibus terminal u H. Kajtaza) da se plate dobavljači, prodajom voznog parka da se plate dobavljači, porezna i dugovanja za doprinose, možda zaostale plaće i od ostatka ulaganje u infrastrukturu, zajedno sa Osnivačem, koji bi, u saradnji sa lokalnom zajednicom izgradio Remizu na drugoj, izvangradskoj lokaciji, u Famosu, npr.
GRAS da zadrži mrežnu infrastrukturu i prugu, i da ih koncesionira, pod određenim i strogo kontrolisanim uslovima.

Dakle, GRAS je vječiti gubitnik, i taj nekontrolisani i kontrolisani odljev novca treba konačno prestati. Ako GRAS ne može ostvarivati dobit svojim poslovanjem, onda barem može poslovati na nuli, ili na minimalnom, podnošljivom gubitku, koji bi refundirao Osnivač.
BadBoy

#22102 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BadBoy »

high_volume wrote:
BadBoy wrote:Odgovorno tvrdim da je ovo što je Thorgerson pisao moguće sa dobrim koncesionim ugovorom (JPP je malo komplikovaniji model). Ali treba znati i sjesti napisati javni poziv za dodjelu koncesije, te sastaviti dobar ugovor o koncesiji. To je problem. .....Samo treba znati.
@Ne slažem se s Thorgersonovom idejom, jer ne daje pouzdana dugoročna rješenja:

1. kako da GRAS plati dugovanja, a ona su ogromna, kako prema državi tako i prema drugim dobavljačima,
2. kako da GRAS obezbijedi kontinuitet u prilivu novca za plaće i doprinose, i
3. kako akumulirati kapital za investicije.

On je čak podijelio GRAS-ovo poslovanje napamet, predložio JPP za određene linije, a zadržao druge, istovremeno zadržavši staru, ishabanu i još malo pa neupotrebljivu opremu - vozni park. Ovakav projekat urušio bi se sam za nekoliko mjeseci.

Jedino rješenje za GRAS je djelomična privatizacija: Prodajom nekretnina (Remiza i minibus terminal u H. Kajtaza) da se plate dobavljači, prodajom voznog parka da se plate dobavljači, porezna i dugovanja za doprinose, možda zaostale plaće i od ostatka ulaganje u infrastrukturu, zajedno sa Osnivačem, koji bi, u saradnji sa lokalnom zajednicom izgradio Remizu na drugoj, izvangradskoj lokaciji, u Famosu, npr.
GRAS da zadrži mrežnu infrastrukturu i prugu, i da ih koncesionira, pod određenim i strogo kontrolisanim uslovima.

Dakle, GRAS je vječiti gubitnik, i taj nekontrolisani i kontrolisani odljev novca treba konačno prestati. Ako GRAS ne može ostvarivati dobit svojim poslovanjem, onda barem može poslovati na nuli, ili na minimalnom, podnošljivom gubitku, koji bi refundirao Osnivač.
Super! Podržavam zdravu, razumnu i civilizovanu diskusiju.

Međutim, u tvom postu vidim par problema.

1. Izmještanje remize. Nisam stručnjak za saobraćaj niti javni gradski prevoz, ali čini se da na ovoj temi imamo par takvih ljudi koji su kategorično PROTIV izmještanja remize sa postojeće lokacije. Naime, koliko sam uspio laički upratiti, trenutna lokacija remize je baš ciljano određena tu gdje jeste, jer je to optimalna lokacija za istu. Ta lokacija nije nasumično određena, nego su je odredili saobraćajni inženjeri iz jednog boljeg vremena, kad su znali šta rade. S obzirom da je prijedlog o izmještanju remize povezan sa prodajom te nekretnine u cilju pokrivanja dugova GRAS-a, te s obzirom da ista nije prihvatljiva sa tačke gledišta struke (koja treba da ima glavnu riječ u ovome), smatram da i ostatak tvog prijedloga nije adekvatan u tom smislu.

GRAS-ova dugovanja se mogu sanirati ali dugoročno, kroz postupak stečaja i dobrim upravljanjem tim preduzećem. To je i razumljivo s obzirom da ta dugovanja nisu nastala preko noći nego su se gomilala 26 godina.

2. GRAS je vječiti gubitnik. GRAS kao javno komunalno preduzeće i nema za cilj stvaranje profita. Tako da, GRAS kao GRAS nije vječiti gubitnik nego je pokraden, tj. pokradeno je stanovništvo ovog kantona jer je to naša firma. Bilo je već dosta diskusija ovdje kako javni gradski prevoz ne može biti isplativ sam po sebi, tako da je uvijek potreban određeni nivo subvencioniranja istog.

Eh ovo sa jedne strane može predstavljati problem po model koncesioniranja, s obzirom da je ključna odrednica koncesije to da rizik poslovanja prelazi na koncesionara. Ako ni privatni prevoznici ne mogu ostvariti profit na javnom gradskom prevozu onda neće imati interesa da se prijavljuju za takve koncesije. Znači morao bi se napraviti neki "paket" profitabilnih i ne profitabilnih linija, ILI ući u JPP aranžman gdje se opet privatnom partneru može garantovati određeni nivo prihoda.

Offtopic: Koncesije su bile teme mog magistarskog rada pa sam baš žestoko ušao u tu tematiku, posebno sa osvrtom na najnoviju evropsku legislativu o koncesijama. Ali ovo nije tema o koncesijama, tako da ne bih dalje širio tu priču, ali ako koga zanima, mogu malo detaljnije objasniti.
Sodom1

#22103 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Moze drug , pisi , duga je noc ( bez zezancije )
high_volume

#22104 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by high_volume »

@BadBoy, ne slažem se s tvojom teorijom, ali sad nemam vremena da elaboriram moje viđenje, premda sam ga već napisao, najbitnije.
BadBoy wrote: ....GRAS-ova dugovanja se mogu sanirati ali dugoročno, kroz postupak stečaja i dobrim upravljanjem tim preduzećem. To je i razumljivo s obzirom da ta dugovanja nisu nastala preko noći nego su se gomilala 26 godina.
i.
GRAS-ova dugovanja iznose cca. 350 mil. KM, danas možda i više, a podrazumijevaju dugovanja dobavljačima, porezni dugovi, doprinosi i plaće i kamate, koje stalno rastu. Kako vratiti ova i ovolika dugovanja?
man_464

#22105 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Izmještanje remize u Famos graniči s ludilom. Trenutna pozicija remize je idealna, jer je u centru mreže saobraćaja i vrlo brzo možeš uključiti tramvaj ako zatreba, ili ako je kvar brzo ga došlepati.

Premjestiš remizu u Famos, crkne tramvaj na Skenderiji i komplet do Famosa ga moraš šlepat..... Idiotizam.
tempuser

#22106 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tempuser »

Bilo je govora da se minibuski ** No links ** izmjesti negdje prema Rakovici, ali to je vjerovatno Fahrina linija da nema ono ruglo pored svoje zgrade.
Upravo slusam novog ministra saobracaja Stetu, u narednih mjesec dana krece u implementaciju projekta novog sistema elektrnske kontrole karata na stajalistima i u vozilima grasa.
Last edited by tempuser on 08/01/2019 08:02, edited 2 times in total.
high_volume

#22107 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by high_volume »

man_464 wrote:Izmještanje remize u Famos graniči s ludilom. Trenutna pozicija remize je idealna, jer je u centru mreže saobraćaja i vrlo brzo možeš uključiti tramvaj ako zatreba, ili ako je kvar brzo ga došlepati.

Premjestiš remizu u Famos, crkne tramvaj na Skenderiji i komplet do Famosa ga moraš šlepat..... Idiotizam.
Ti od jednog stabla ne vidiš šumu

I sadašnji tramvaji - krntije, koji su neodržavani, prljavi i zapušteni, ne kvare se svakodnevno. Moja teorija zasniva se na privatizaciji GRAS-a, u kojoj bi GRAS zadržao elektro mrežu i tramvajsku prugu, dok bi nekretnine i tramvaje, autobuse, minibuse i trolejbuse prodao, i iz tog novca izmirio obaveze - dugovanja koja su cca. 350 mil. KM. A onda da lokalna zajednica i Kanton izgradi novu remizu na periferiji, koja će takođe biti u koncesionoj upotrebi, kao i svi tramvaji i ostali vozni park. O starosti vozila, njihovoj ispravnosti i upotrebljivosti treba da brine onaj ko koncesiono ugovori svoj saobraćaj putnika.

Sarajevo najprije treba da dobije funkcionalan javni prevoz putnika. Ovo je bitno i zbog visokog zagađenja zraka, jer bi funkcionalnim i pouzdanim javnim prevozom, mnogi putnici ostavili automobile - zagađivače zraka, i putovali javnim prevozom, gužve bi se smanjile na ulicama, protok saobraćaja i roba bio bi brži i funkcionalniji, bili bi smanjeni i troškovi života zbog manje potrošnje goriva za automobile, itd. itd, a koncesioni ugovarači imali bi više putnika u svojim vozilima, što bi im donosilo veći promet i profit, i bio isplativ ugovor.
tempuser

#22108 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by tempuser »

Kod lociranja infrastrukture se zaboravilo da je u vrijeme kad je izgradjena remiza bila na periferiji grada i van tog nekog centra mreze saobracaja i da se u medjuvremenu teziste stanovanja preseilo zapadno od remize, AP, Dobrinja, VP, Tibra i dalje se siri Tibra, novogradnja na Dobrinji itd.
trambusek88

#22109 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

man_464 je u pravu a mislim da će to i dresdener potvrditi.
Remiza jeste 1967 bila na nekoj periferiji grada, kada je grad završavao na Čengić vili, ali vjerovatno su već bili određeni pravci širenja grada.

MEĐUTIM remiza jeste izgrađena u središtu tramvajskog saobraćaja na idealnoj poziciji, koja je i danas idealna za tramvajski saobraćaj, čak i kad se izgradi prema Hrasnici, žila kucalica grada će i dalje biti pruga Ilidža-Baščaršija.

Dakle na idealnoj poziciji da se u najkraćem mogućem roku uputi tramvaj i do Ilidže i do Baščaršije.
Rikne tramvaj na obali, šlepanje do Famosa bi trajalo više od sat vremena.

Drugo, vrlo bitna stvar, sadašnja pozicija je bolja i za slučaj kakvog belaja na pruzi.
Možda nisu velike šanse, ali Recimo desi se belaj na sabahu, kad se razvija saobraćaj, vozilo završi na pruzi blizu remizie. Opet je sadašnja u prednosti, jer se bar na jedan krak može nastaviti razvijati tramvajski saobraćaj, na drugi pravac se može uključiti autobus.

Ili recimo kad se izgradi pruga za Hrasnicu i remontuje postojeća, za 20-30 godina ponovo će doći vrijeme za remont neke dionice. Tako bi u slučaju remonta pruge Ilidža-Hrasnica bio onemogućen kompletan tramvajski saobraćaj u gradu, ako se do tada nebi izgradila i pruga preko Vojkovića i Dobrinje do Nedžarića.
Isto bi važilo u slučaju kakvih radova na pruzi od Ilidže do Čengić vile, u tom slučaju bi mogla funkcionisati samo linija Ilidža-Hrasnica.

I stara remiza na Vrbanji je bila u središtu tadašnjeg uskotračnog tramvajskog saobraćaja koji se odvijao na linijama od Dolac malte do Baščaršije.

Po starim planovima sadašnja tramvajska remiza je trebala biti proširena na autobusku, a autobusi i minibusi su se trebali preseliti u Bačiće, ali to je zbog rata propalo, ne znam šta je sad sa tim zemljištem, jeli bilo uknjiženo na GRAS i jeli prodato.

Ali eto, zeleni su očigledno željeli omalovažiti sve što je u socijalizmu napravljeno, tako bi izmještali remizu u Hrasnicu, željezničku stanicu u Rajlovac, a najnovija budalaština je da se premjesti autobuski terminal sa Ilidže u Hrasnicu, budalaština decenije.
Haris.ba

#22110 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Minibuski se izmješta zbog prve transferzale. Ali, stvarno ne znam gdje i šta planiraju. Jer mi je logično da su minibusi blizu Starom gradu i Centru.

Autobuska se neće izmještati iz centra Ilidže jer ozbiljni poslovni interesi su protiv toga. A i šta će autobuska u Hrasnici? Raja iz Hadžića i Rakovice da se vozi do Hrasnice, pa ide na tramvaj za Sarajevo? :D A autobusi voze pored tramvajske pruge poluprazni?

Izmještanjem tramvajske remize se isto ništa ne dobija. Jer izgradnja nove remize košta toliko da se ne može naći računica nikako sa vrijednošću zemljišta. A u kontekstu da se otvara ogroman kompleks u Halilovićima i Stupu za stanogradnju - neće niko dirati remizu. Remiza može eventualno nekada u budućnosti razmisliti da udari stubove i natkrije čitavu površinu i to da za izgradnju. Ali, do tada...
thekupus

#22111 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by thekupus »

Čuj udari stubove i natkrije, pa da to iznad za izgradnju.

Đe si ti gradio, da mi je znati :) :-) :run:
Haris.ba

#22112 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Ma nigdje.

Jest da nismo Čemerika, ali treba gledati malo kako ljudi razmišljaju.

Slično se može uraditi i na željezničkim peronima ako cijena zemlje skoči.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hudson_Ya ... velopment)

Image

P.S.
Slomili su se pisci da u zakon o stvarnim pravima ugrade pravo građenja i zemljišni dug. Neće to za džabane biti.
Thorgerson

#22113 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

Ljudi. Malo realnosti.

Borimo se oko šahtova.
:lol:

Ja znam da je lokacija remize mokar san građevinske mafije, ali ja se nadam da ce Kanton imati pameti i to ne dopustiti. Remiza nikome ne smeta, a nalazi se na idealnoj lokaciji. Jedino sto treba jeste urediti okolne ulice i tu istu remizu ocistiti, da ne izgleda ko neki otpad.
Haris.ba

#22114 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

Slažemo se da treba biti realan. Ali, ne treba ni nemati viziju. Trebaju temelji da bi se maštalo. Slažem se. Ali, mogu misliti pogleda kada se pojavio lik da u jednom gradiću organizuju Olimpijadu ili pravi evropskog prvaka u košarci. I butum nekih ideja.

Nemam ja iluzija da će ovdje iz Londona preseliti finansijski centar. Ali, ima realna podloga razvoja ekonomije u Sarajevu. Iako eto ne znamo šaht postaviti. A sve ga i manje pravimo.

I državu će natjerati sam privatni interes da presječe i riješi javni prevoz. Malo i politike naravno. Ali, bez javnog pritiska - teško. I ipak nekih ideala (pozitivnih). Ima privatni interes koji bi sutra uživao svesti javni saobraćaj na kombije i rikše. Ali pozitivni ideali su ono što čini razliku. A to su meni - samo prepisivanje dobrih odluka od onih koji su uspjeli. Ako nisu uspjeli u Nju Jorku ukinuti željeznički terminal, onda treba pogledati kakav su oni kompromis napravili - postavili ljudi stubove i kada se stvore uslovi - bujrum. Dođi i gradi, ali remiza ostaje.
jasmind

#22115 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by jasmind »

Za GRAS postoji u suštini samo jedno rješenje, a to je lova, u velikim količinama a nakon toga kontrola i nadzor. Ogromne su cifre tog duga.Na dva načina je moguće riješiti gras. Prvi da kanton politički sredi neka brisanja ( porez, doprinosi i sl) i nađe lovu da plati ostalo a onda resetuje firmu na tvornicke postavke. Drugi da firma ode u stečaj pa da kanton plati uspostavljanje nove firme, nabavku svega, jer ce sva imovina otic u namirivanje dugova. Ovo drugo je kolko ja znam jedina realna opcija. Politički i socijalno teška al će do nje doći kad tad.
Prvo podrazumjeva otvaranje pandorine kutije namirivanja dugova neke firme iz džepova cjele države, porezna, fondovi i radnici nemaju razloga da se odreknu svojih potraživanja. Amerikanci su tako rješavali svoju auto industriju, znači ne bi bilo prvi put, al treba puno političkog uticaja da se to sprovede. Ja u našem sistemu to ne vidim kao mogućnost.
drug_profi

#22116 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ovdje bi i rikšu mogao tegliti samo ako imaš vezu da dobiješ licencu koja košta ko omanji stan i prenosi se sa koljena na koljeno.

Većina je digla ruke od svega. Malo koga više išta iz realnosti zanima, osim ako se realnošću ne smatra rijaliti show.
Samo nekakve ublehe se kače.
Pola ljudi ne glasa. Od druge polovice bar pola izađe iz navike, ali nezadovoljno i bez vjere u ikakve promjene.
Ostaje ti frtalj populacije koja je ili zadovoljna jer se "snašla" ili se smatra prestarom da pokreće buntove ili promjene.

Ljudi su kod nas nezainteresovani, ubijeni u pojam, neobrazovani ili slabo obrazovani, pa plus na to još i zaglupljeni.

Pa zar treba elaborirati išta kad se osvrnemo oko sebe i pogledamo da ljudi već dvije i kusur decenije trpe (i još ih i biraju) vlastodršce koji se više i ne trude da išta za njih urade. Sad se sve već svodi na video prezentacije, rendere i obećanja.
Haris.ba

#22117 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Ovdje bi i rikšu mogao tegliti samo ako imaš vezu da dobiješ licencu koja košta ko omanji stan i prenosi se sa koljena na koljeno.
:bih:
drug_profi wrote:Pola ljudi ne glasa. Od druge polovice bar pola izađe iz navike, ali nezadovoljno i bez vjere u ikakve promjene.
Ostaje ti frtalj populacije koja je ili zadovoljna jer se "snašla" ili se smatra prestarom da pokreće buntove ili promjene.
Otićemo od teme. Ali, ne znam da iko i očekuje od naroda da sam donosi odluke i pravi strategije oko Grasa. Narod je željan da stvar dobro fercera. I toliko su mu standardi srozani da i čisti tramvaji su veliki napredak. Ako oni koji donose odluke urade dobre stvari - to se veoma brzo vidi.

Stvar je samo može li li ne može avangarda našega naroda - politiĆari.

Možda imam profesionalnu deformaciju, ali kada stvar ide - onda i nevjerne Tome i dežurni kritičari mogu samo kahvenisati i tračati. To što su ljudi kakvi su je nebitno ako se desi (ili slučajno zalomi) "pravi čovjek na pravom mjestu". A možemo i o tome, ali bolje na drugoj temi.
drug_profi

#22118 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drug_profi »

Ma ja to samo vizavi tvoje opaske da je potreban javni pritisak.
Nema pritsika javnosti, tamo je vakuum.
Haris.ba

#22119 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Ma ja to samo vizavi tvoje opaske da je potreban javni pritisak.
Nema pritsika javnosti, tamo je vakuum.
Pa napisao sam. Bez pritiska javnosti ide teško.

Ali, ima i "pritisak javnosti". Helem, mediji su čudo.
Sodom1

#22121 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

Buraz citava je Krajina u Sloveniji na radu , unistit cemo je nacisto :lol: :lol: :lol:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#22122 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mk ultra »

Sta je smijesno? :skoljka:
Sodom1

#22123 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

[youtube]https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190108144[/youtube]
Meho gasi , zazigaj malo :D
Sodom1

#22124 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

mk ultra wrote:Sta je smijesno? :skoljka:
Pa Bosnjo je unistio BiH sto ne bi i Slo ?
Eto sta je smijesno , naravno ne dobijaju zasad odgovorna mjesta ali i to ce se promjeniti s vremenom
Logovan

#22125 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Niko nije poginuo.... Opet smo imali sreće. Sve do jednom.
Post Reply