Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
nemezis
#22101 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Klima 24-ka LG oko 2700, Hisense oko 1700. Je li LG toliko bolji? Gledam LG S24ET https://technoshop.ba/proizvodi/hladen ... 24et-36629 i Hisense KA70KT0EG https://ba.hisense.com/proizvodi/klimat ... 0020003821
Kako inače stoje LG i Hisense sa klimama?
-
Robot231
#22102 Koji inverter odabrati za hladjenje i primarno grijanje sobe od 14m2(potkrovlje)
Pozdrav,
Ovo je skica stana gdje zivim
Zivim na zadnjem (3.) spratu stana(37m2) u montaznoj zgradi (nije zidana zgrada). Iznad mene je samo potkrovlje. Ljeti je u ovom stanu pakao, znoj kapa. Meni treba klima koja ce hladiti i primarno grijati. Zbog velikih prozora, klimu nije moguce staviti na zid gdje bi klima bila ravno okrenuta prema hodniku, zato mislim da se nece moci jednom klimom cijeli stan hladiti/grijati.
Da li mi je bolje kupiti 2 jeftinije klime (npr dvije hisense 12ke, jedna kosta 960 KM sa ugradnjom) i ubaciti u obe ove sobe, i tako za trosak od 1920 KM pokriti cijeli stan i za par godina otplatiti obe klime jer bi se grijalo o u obe sobe na klimu umjesto na konvektor i tako se stedilo puno na racunima zimi, ili je ipak bolje uzeti jednu kvalitetnu klimu (japanca), i tako pokriti makar jednu sobu ali sa kvalitetnom klimom..? Ako bih stavljao samo jednu klimu ona bi isla u ovu juznu sobu
Nisam nikad imao klimu ali ovo su iskustva koja sam procitao na forumima:
Za manje sobe treba traziti klimu koja sto nize modulira, a sto se tice gree regular 12ka (1250 KM sa ugradnjom) i hisense 12ka, da te klime ne mogu nisko modulirati, pa se se gase i pale, da im temperatura ode i do 5 stepeni iznad zadane, i onda se ugasi, ode i do 5 stepeni ispod zadane temperature(postane biti hladno), i tek onda se ponovo upali. Vivax aeri (1250 KM sa ugradnjom)mnogi hvale, a neki se zale da klima precesto bez potrebe ide u defrost. Od svih kineza najvise pohvala a najmanje kritika sam vidio za midea all easy pro 12ka (1450 KM sa ugradnjom). Neki kazu da u manju sobu poput moje je najbolje ubaciti japansku klimu jer one nize moduliraju, vidio sam Daikin 2,5 / 2,8 kW A++ R32 za 1600 KM sa ugradnjom (https://olx.ba/artikal/58443814).
Dali da onda ganjam japanca i da li ce biti dovoljan ovaj Daikini da rashladi i zagrije sobu od 14m2, pise da je za prostor do 25m2? Ili da gledam kineze
Zivim na zadnjem (3.) spratu stana(37m2) u montaznoj zgradi (nije zidana zgrada). Iznad mene je samo potkrovlje. Ljeti je u ovom stanu pakao, znoj kapa. Meni treba klima koja ce hladiti i primarno grijati. Zbog velikih prozora, klimu nije moguce staviti na zid gdje bi klima bila ravno okrenuta prema hodniku, zato mislim da se nece moci jednom klimom cijeli stan hladiti/grijati.
Da li mi je bolje kupiti 2 jeftinije klime (npr dvije hisense 12ke, jedna kosta 960 KM sa ugradnjom) i ubaciti u obe ove sobe, i tako za trosak od 1920 KM pokriti cijeli stan i za par godina otplatiti obe klime jer bi se grijalo o u obe sobe na klimu umjesto na konvektor i tako se stedilo puno na racunima zimi, ili je ipak bolje uzeti jednu kvalitetnu klimu (japanca), i tako pokriti makar jednu sobu ali sa kvalitetnom klimom..? Ako bih stavljao samo jednu klimu ona bi isla u ovu juznu sobu
Za manje sobe treba traziti klimu koja sto nize modulira, a sto se tice gree regular 12ka (1250 KM sa ugradnjom) i hisense 12ka, da te klime ne mogu nisko modulirati, pa se se gase i pale, da im temperatura ode i do 5 stepeni iznad zadane, i onda se ugasi, ode i do 5 stepeni ispod zadane temperature(postane biti hladno), i tek onda se ponovo upali. Vivax aeri (1250 KM sa ugradnjom)mnogi hvale, a neki se zale da klima precesto bez potrebe ide u defrost. Od svih kineza najvise pohvala a najmanje kritika sam vidio za midea all easy pro 12ka (1450 KM sa ugradnjom). Neki kazu da u manju sobu poput moje je najbolje ubaciti japansku klimu jer one nize moduliraju, vidio sam Daikin 2,5 / 2,8 kW A++ R32 za 1600 KM sa ugradnjom (https://olx.ba/artikal/58443814).
Dali da onda ganjam japanca i da li ce biti dovoljan ovaj Daikini da rashladi i zagrije sobu od 14m2, pise da je za prostor do 25m2? Ili da gledam kineze
-
nemezis
#22103 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Iko?nemezis wrote: ↑13/04/2025 23:06 Klima 24-ka LG oko 2700, Hisense oko 1700. Je li LG toliko bolji? Gledam LG S24ET https://technoshop.ba/proizvodi/hladen ... 24et-36629 i Hisense KA70KT0EG https://ba.hisense.com/proizvodi/klimat ... 0020003821
- skupljac_zeljeza
#22104 Re: Koji inverter odabrati za hladjenje i primarno grijanje sobe od 14m2(potkrovlje)
Teško ti je dati savjet sa ovakvim rasporedom gdje 18-ka pokriva kvadraturu, ali i ne grije kako treba. Gdje nešto nije OK sa izolacijom. Griju se kubici, a ne kvadrati. Ako već želiš klime kao primarno grijanje onda dva Daikina sa niskom modulacijom usmjerena prema ove dvije sobe iz hodnika. Sada u aprilu može i jedna, ali u decembru i januaru sa ovoliko ćoškova i pregrada, teško. Ljudi očekuju od jedne klime čudo, a zamisli da radiš grijanje sa radijatorima, koliko bi u tom stanu moralo biti tijela i rebara da bi imao ugodno topao stan. Hlađenje ti neće biti problem i sa samo jednom.Robot231 wrote: ↑14/04/2025 02:52 Pozdrav,
Ovo je skica stana gdje zivimZivim na zadnjem (3.) spratu stana(37m2) u montaznoj zgradi (nije zidana zgrada). Iznad mene je samo potkrovlje. Ljeti je u ovom stanu pakao, znoj kapa. Meni treba klima koja ce hladiti i primarno grijati. Zbog velikih prozora, klimu nije moguce staviti na zid gdje bi klima bila ravno okrenuta prema hodniku, zato mislim da se nece moci jednom klimom cijeli stan hladiti/grijati.SpoilerShow
- mayab
#22105 Re: Koji inverter odabrati za hladjenje i primarno grijanje sobe od 14m2(potkrovlje)
Mislim da u tom rasporedu bez dvije klime ne možeš kvalitetno riješiti grijanje , a ni hlađenje ,Robot231 wrote: ↑14/04/2025 02:52 Pozdrav,
e sad da li ići sa pravo skupim i kvalitetnim Daikinima , ili bi dva invertera 12ke neke srednje klase to mogla izgurati, tu ti treba neko stručniji reći koju pametnu
-
Peugeot2008
#22106 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Zašto experimentisati, kupiš provjerene klime, a ima ih hvala bogu. Rješavaš grijanje na duže staze. Razmisli malo od podnim klimama, skuplje jesu ali je i ugođaj bolji. Kao što neko napisa prije mene, treba ti klima koja ima kulturu rada a ne kad to sve odradiš onda dođeš na forum i napišeš kako vježbaš fiskulturu sa daljinskim uređajem.
- Idemedosumom
#22107 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
I ja mislim da bi 2x klime bile dobro rjesenje, i obavezno ici na provjerene/jace modele, ulozis u startu malo vise, pa kasnije imas rahatluk umjesto glavobolje. Ja imam izvrsno iskustvo s Hitachi, kolege su prenijele pozitivna iskustva s Mitsu i Daikin.
Licno nemam iskustva s parapetnim jedinicama, ne znam da li su toliko bolje, koliko su skuplje od ovih standardnih.
Licno nemam iskustva s parapetnim jedinicama, ne znam da li su toliko bolje, koliko su skuplje od ovih standardnih.
-
bumerangss
#22108 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Daikin komfora devetka dovoljna za 15 m2Holdenn wrote: ↑28/03/2025 18:32 Citam sve ove postove i jos nisam naisao na odgovor-koju klimu preporucujete za samo jednu sobu od recimo 15-ak kvadrata, solidna izolacija, nova stolarija, to je izgleda najteze pronaci...Svi traze sto vece i sto jace i za sto veci prostor a meni takve ne odgovaraju koliko sam ja shvatio pa bih molio neku preporuku, znaci treba i da grije i da hladi i da nije neka lijeva marka, do recimo 1200 km ako neko ima iskustva volio bih da cujem iz prve ruke koja bi mi bila najbolja, za sada imam samo jednu preporuku-TCL TAC-12CHSD/LFI frozzini ali jos nisam odlucio.
Kvalitet na prvom mjestu i mala potrošnja
Miran narednih 15 -18 godina
-
bumerangss
#22109 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To si u pravuhaso hasic wrote: ↑30/03/2025 22:37 Ko je pametan sad ce i ugraditi klimu.
Ko zna da mu treba klima,a doceka juli mjesec da je ugradjuje moze ocekivati da ce platiti skuplje,cekati da dodje na red,biti zadovoljan sa bilo kakvim majstorom da mu dodje ugraditi.
E onda se na forumu kude majstori,nervoza,svako je kriv osim musterije koja je docekala vrele dane da bas tad ugradjuje klimu.
24 godine sam u frigo tehnici i vjerujte svako ljeto je ista prica.
Iz licnog iskustva
Prije dvije godine kupio u junu i cekao majstora 6 dana i u akšam mi ugrađivao jer sam mu bio peta ugradnja taj dan. Mozes misliti kako je bio odmoran i raspoložen
Ja mu mobitelom osvijetlio da vidi sve prikopčati
Sreca dobra klima a i iskusan majator i zadovoljan sam
Ali ko ima namjeru raditi to treba sad kad nije velika potražnja i idealni vremenski uslovi za ugradnju
-
bumerangss
#22110 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene je puhanje na najmanjoj brzini (nocni rad) a temp ovisno o vanjskoj pa kad je vani do nule onda je na 24, kad je vani ispod nule do -3 -4 onda je na 25 a kad je vani bas hladno -8 -9 -10 je ove zime bilo najhladnije i tad je podesena na 27°Cnepass1 wrote: ↑31/03/2025 09:26 Kako postavljate rad na klimi za grijanje da dobijete sto vecu ustedu struje.
Ja sad imam dvije 12ke. Postavio na 25⁰, jednoj stavio fen na 20% jer grije nekih 25m² a druga grije 40m² i tu stavio fen na 30% takodjer 25⁰. Kad stavim auto onda jacom brzinom puse. Klima pokazuje indoor temp 27⁰. Dok hepek za plin pokazuje 24⁰.
Nesta svasta citam po netu treba ovo treba ono, pa reko iz prve ruke da cujem kako vi podesavate
Ljeti mi je vecinom na onom programu odvlaživanje (na daljinskom dvije kapi oznaceno) jer tad radi nečujno, najmanje puše sto mi je bitno jer ne podnosim propuh
U tom režimu najmanje troši struje i najmanje je bucna i unutarnja i vanjska
Kod mene je Daikin sensira 12-ka
-
bumerangss
#22111 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako je samo za hlađenje može i 18-ka i to u hodniku zbog buke i da ravnomjerno rashladi sve prostorijenemezis wrote: ↑09/04/2025 15:12 Pitanja za poznavaoce:
1. Je li svaka klima ima mogućnost vođenja cijevi i lijevo i desno?
2. Cijevi od unutrašnje do vanjske, je li mogu biti u kanalici jedna ispod druge, da kanalica bude što tanja? Na primjer, kanalica širine koliko treba a debljine 2-3 cm. Ako treba kroz zid, može li se izbušiti isto tako?
3. Vidim, imaju cijevi sa i bez izolacije, koje koristiti, pretpostavljam da su sa izolacijom bolje?
4. Preporuka klime za 70-tak kvadrata, bitno hlađenje, pretpostavljam da treba 24-ka? Cijena, ako ima smisla, može se platiti malo više.
Moje skromno iskustvo i sa mojom i klima kod brata i dosta komšija... jer sad u ovo dvije 3 godine skoro svi da su kupili klime i neki su pogriješili i u modelu i mjesto gdje su klimu postavili i mnogo sta ali nece da priznaju
Po meni najidealnije bi bilo da svaka prostorija ima po jednu devetku (sa dobrom izolacijom 10cm i dobrim PVC prozorima) eventualbo 12-ku ako je soba preko 20m2
Ako je samo za hlađenje onda moze jedna u hodnik
18-ku ne bih nikad u kuću zbog buke a o 24-ci nema ni govora. Mada je buka subjektivan pojam, neko podnosi 30 dB a meni i 20 dB smeta
Velika je patnja sa jednom klimom grijati dvije ili vise prostorija. Zbog kvadrature moras uzeti jaću. Kad je vani do nule nije veliki problem ali cim su ozbiljniji minusi u toj prostoriji gdje je klima moras staviti na 29 sto je tu prevruće a da bi u hodniku bilo 25 a u drugoj sobi ne mozes da nabiješ ni 20°C odnosno smrzavaš se...
-
bumerangss
#22112 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Parapetne (podne) ne opravdavaju toliku razliku u cijeniIdemedosumom wrote: ↑18/04/2025 11:33 I ja mislim da bi 2x klime bile dobro rjesenje, i obavezno ici na provjerene/jace modele, ulozis u startu malo vise, pa kasnije imas rahatluk umjesto glavobolje. Ja imam izvrsno iskustvo s Hitachi, kolege su prenijele pozitivna iskustva s Mitsu i Daikin.
Ugodnije su jer ti puše dole u noge a ne u glavu
Po meni je cak obična bolja ako se postavu u sobu na zid naspram vrata tj da puše u vrata prostorije jer tako ne smeta nikome tj ne puše u nekog gdje sjedi ili leži a ujedno bolje hladi/grije i ostale prostorije
Po meni u tu veću sobu 12ku a u manju 9ku daikin idealno perfera ili komfora a moze i vec stariji jeftiniji model sesnsira ali provjerena pouzdana marka za sigurno grijanje
-
Peugeot2008
#22113 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Da li imaš iskustva sa parapetnim klima uređajima ?bumerangss wrote: ↑20/04/2025 01:42Parapetne (podne) ne opravdavaju toliku razliku u cijeniIdemedosumom wrote: ↑18/04/2025 11:33 I ja mislim da bi 2x klime bile dobro rjesenje, i obavezno ici na provjerene/jace modele, ulozis u startu malo vise, pa kasnije imas rahatluk umjesto glavobolje. Ja imam izvrsno iskustvo s Hitachi, kolege su prenijele pozitivna iskustva s Mitsu i Daikin.
Ugodnije su jer ti puše dole u noge a ne u glavu
Po meni je cak obična bolja ako se postavu u sobu na zid naspram vrata tj da puše u vrata prostorije jer tako ne smeta nikome tj ne puše u nekog gdje sjedi ili leži a ujedno bolje hladi/grije i ostale prostorije
Po meni u tu veću sobu 12ku a u manju 9ku daikin idealno perfera ili komfora a moze i vec stariji jeftiniji model sesnsira ali provjerena pouzdana marka za sigurno grijanje
- Idemedosumom
#22114 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mislim da ovo ne mora nužno biti slučaj. Barem kod mene nije bio. Jedna 18-ka mi je dobro grijala kompleks dnevna/kuhinja/predsoblje (otvoreni koncept), dječiju spavaću i kupatilo. Druga spavaća je bila sve vrijeme zatvorena. Temp. razlika je ugl bila oko 1,5 stepen c, možda do 2,5 pri jačim minusima.bumerangss wrote: ↑20/04/2025 01:15
Velika je patnja sa jednom klimom grijati dvije ili vise prostorija. Zbog kvadrature moras uzeti jaću. Kad je vani do nule nije veliki problem ali cim su ozbiljniji minusi u toj prostoriji gdje je klima moras staviti na 29 sto je tu prevruće a da bi u hodniku bilo 25 a u drugoj sobi ne mozes da nabiješ ni 20°C odnosno smrzavaš se...![]()
Kod mene je pitanju stan, dobro utopljen, u kućama je vj. druga priča.
- Idemedosumom
#22115 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Samo da dodam: kod mene je klima radila na maksimalnoj FAN postavci. Ako ste osjetljivi na svaki oblik buke, pa vam mora na kojekakvim silent modovima raditi, onda def. morate imati po klimu za svaku prostoriju. Cak bih se usudio reci, da nije klima za vas.
- skupljac_zeljeza
#22116 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Većina nas decenijama koristi klime za hlađenje i drugačiji je to proces od zagrijavanja. Moram se ponavljati da je hladniji zrak teži i na silent modu može puzati po podu dok zagrijavanje zahtijeva veće ubacivanje toplog zraka da bi od plafona stigao do poda zbog čega je potreban veći FAN. Kvalitet kompresora se i ocjenjuje koliko je sposoban ubaciti kubika toplog zraka u toku jednog sata. Pa npr. piše u specifikacijama da na fan4 ubacuje 550 m3, a na fan6 može ubaciti i 850 m3. Naravno da je razlika i u decibelima. Na taj način se ostvaruje i ušteda struje jer što prije ostvari zadanu temperaturu, prije će preći u modulaciju gdje će nižom potrošnjom samo dodavati prateći senzor. Stara priča da tu sada dolazimo do niza faktora pa jedan je da li se grije ispod nas što naravno utiče na razliku temperature na visini 2m i u razini poda što osjete oni koji klanjaju.
Ako se ispod nas grije prostor ta razlika će sigurno biti manja. A u konačnici je individualno koliko kome je prijatan broj stepeni. A zavisi i šta se radi, da li zavrću šarafi na ormariću iz JYSK-a ili leži i gleda tv.
Da li se pojela velika porcija ćevapa ili premazale dvije kriške Argete.
Isto bitni faktori. 
-
nemezis
#22117 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Koliko kvadrata si grijao ukupno?Idemedosumom wrote: ↑20/04/2025 11:56Mislim da ovo ne mora nužno biti slučaj. Barem kod mene nije bio. Jedna 18-ka mi je dobro grijala kompleks dnevna/kuhinja/predsoblje (otvoreni koncept), dječiju spavaću i kupatilo. Druga spavaća je bila sve vrijeme zatvorena. Temp. razlika je ugl bila oko 1,5 stepen c, možda do 2,5 pri jačim minusima.bumerangss wrote: ↑20/04/2025 01:15
Velika je patnja sa jednom klimom grijati dvije ili vise prostorija. Zbog kvadrature moras uzeti jaću. Kad je vani do nule nije veliki problem ali cim su ozbiljniji minusi u toj prostoriji gdje je klima moras staviti na 29 sto je tu prevruće a da bi u hodniku bilo 25 a u drugoj sobi ne mozes da nabiješ ni 20°C odnosno smrzavaš se...![]()
Kod mene je pitanju stan, dobro utopljen, u kućama je vj. druga priča.
- skupljac_zeljeza
#22118 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Spominjao je oko 80 m2.
- Idemedosumom
- nepass1
#22120 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala, izgleda ostali klima majstori sa teme cuvaju svoje tajnebumerangss wrote: ↑20/04/2025 00:52Kod mene je puhanje na najmanjoj brzini (nocni rad) a temp ovisno o vanjskoj pa kad je vani do nule onda je na 24, kad je vani ispod nule do -3 -4 onda je na 25 a kad je vani bas hladno -8 -9 -10 je ove zime bilo najhladnije i tad je podesena na 27°Cnepass1 wrote: ↑31/03/2025 09:26 Kako postavljate rad na klimi za grijanje da dobijete sto vecu ustedu struje.
Ja sad imam dvije 12ke. Postavio na 25⁰, jednoj stavio fen na 20% jer grije nekih 25m² a druga grije 40m² i tu stavio fen na 30% takodjer 25⁰. Kad stavim auto onda jacom brzinom puse. Klima pokazuje indoor temp 27⁰. Dok hepek za plin pokazuje 24⁰.
Nesta svasta citam po netu treba ovo treba ono, pa reko iz prve ruke da cujem kako vi podesavate
Ljeti mi je vecinom na onom programu odvlaživanje (na daljinskom dvije kapi oznaceno) jer tad radi nečujno, najmanje puše sto mi je bitno jer ne podnosim propuha ipak lagano hladi i vani kapa u intervalu od 7 8 sekundi po jedna kap
U tom režimu najmanje troši struje i najmanje je bucna i unutarnja i vanjska
Kod mene je Daikin sensira 12-ka
- Idemedosumom
#22121 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
@nepass1
Mislim da moras pojacati FAN ako hoces ekonomicniji rad klime. Moja majka se tako ne da ubijediti, bude joj hladno pa poveca temp. s 24 na 26 stepeni, fan ostane na jedinici ili eventualno dvojci
Mislim da moras pojacati FAN ako hoces ekonomicniji rad klime. Moja majka se tako ne da ubijediti, bude joj hladno pa poveca temp. s 24 na 26 stepeni, fan ostane na jedinici ili eventualno dvojci
- nepass1
#22122 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Citao sam da je najbolje auto staviti, pa tako sad radim. U djecju sam stavio ono "oko" da skonta kad nikog nema i umanji rad. Mada nisam upratio da nesta fercera.Idemedosumom wrote: ↑22/04/2025 07:57 @nepass1
Mislim da moras pojacati FAN ako hoces ekonomicniji rad klime. Moja majka se tako ne da ubijediti, bude joj hladno pa poveca temp. s 24 na 26 stepeni, fan ostane na jedinici ili eventualno dvojci![]()
Mada ja sam to ugradio prije mjesec. Bilo je onih par noci minusa. Ugrije brzo. Plin se nije palio. Neku vecer ja bio napolju zena naravno upalila, lafo zima joj. Ne znam je li mozda svaki sat puhalo po 5min i onda miruje.
Isto sam citao da treba na pocetku staviti na 28+ dok se ne ugrije pa onda smanjiti na 24 i tako ostaviti. I da je uvjek auto.
Mada nije meni nesta izolacija u stanu. Kod -5 i vise napolju u decembru to se nece gasiti ako ostavim na 24. Bar mislim tako.
-
axe22
#22123 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
MIDEA A++ BREEZELESS E R32 12 WIFI 1000KM ili nesto drugo u toj cijeni.
Hladjenje, ima jos jedna 12 samsung, oko 64 kvadrata.
(Samsung u hodnik, nova klima u dnevna-povezana s kuhinjom)
Hladjenje, ima jos jedna 12 samsung, oko 64 kvadrata.
(Samsung u hodnik, nova klima u dnevna-povezana s kuhinjom)
- Idemedosumom
#22124 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kako sam ja razumio, klimi je bolje da ima ugladjen i konstantan rad, bez prekida i nekih skokova (cas je stavis na maksimum, cas je ugasis). Kad' se ona razguljuje, tada ne radi ekonomicno, a ako su vanjski uslovi nepogodni, cesce ce ici u defrost.nepass1 wrote: ↑22/04/2025 08:18 Citao sam da je najbolje auto staviti, pa tako sad radim. U djecju sam stavio ono "oko" da skonta kad nikog nema i umanji rad. Mada nisam upratio da nesta fercera.
Mada ja sam to ugradio prije mjesec. Bilo je onih par noci minusa. Ugrije brzo. Plin se nije palio. Neku vecer ja bio napolju zena naravno upalila, lafo zima joj. Ne znam je li mozda svaki sat puhalo po 5min i onda miruje.
Isto sam citao da treba na pocetku staviti na 28+ dok se ne ugrije pa onda smanjiti na 24 i tako ostaviti. I da je uvjek auto.
Mada nije meni nesta izolacija u stanu. Kod -5 i vise napolju u decembru to se nece gasiti ako ostavim na 24. Bar mislim tako.
- nepass1
#22125 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Rece mi majstor sto je ugradjivao pusti price treba da radi 24h. Ugasis navecer, kad dolazis sa posla pola sata ranije preko mob upalis i to je to.Idemedosumom wrote: ↑22/04/2025 10:39Kako sam ja razumio, klimi je bolje da ima ugladjen i konstantan rad, bez prekida i nekih skokova (cas je stavis na maksimum, cas je ugasis). Kad' se ona razguljuje, tada ne radi ekonomicno, a ako su vanjski uslovi nepogodni, cesce ce ici u defrost.nepass1 wrote: ↑22/04/2025 08:18 Citao sam da je najbolje auto staviti, pa tako sad radim. U djecju sam stavio ono "oko" da skonta kad nikog nema i umanji rad. Mada nisam upratio da nesta fercera.
Samo ne treba npr svaki sat paliti gasiti.
Racuni ce najbolje pokazati