Samo mrzitelji bosnjaka mrze SDA.....kolegione wrote:Samo da napomenem koliko mrzim SDA
SDA-All about
-
HM 2011
#22076 Re: SDA-All about
- JThomas
#22077 Re: SDA-All about
prelom je bio mnogo ranije, prelom je bila privatizacija. ne sama po sebi, to je bilo neophodno, nego način na koji je urađena, gdje je krugu svojih rođaka i jarana servirana na tacni imovina ranijih društvenih preduzeća, a da društvo bukvalno ništa za to nije dobilo za uzvrat. poslije toga nije bilo nazad.Gojeni H wrote:Stoji cinjenica da je dobar broj ljudi vidio SDA kao pokret nacionalne obnove, i da je dosta ljudi, koji su bili clanovi SDA, dalo zivote u odbrani ove zemlje.oridjidji wrote:
Najveci rezultat Alijine politike je obnova drzavnosti i opstanak BiH, htijeli mi priznati ili ne, upravo ta SDA je bila afirmator otpora i stranka koja je okupila Bosnjake oko sebe koji su se najvise zrtvovali za BiH tada. Ovo je fakt.
Medjutim, ukoliko su se do 2006. god. mogla apsorbovati odredjena opravdanja, nespremnost, Dejton, itd., poslije 2006. god. svakom, cak i simpatizerima stranke, moralo je postati jasno da se ide jedan korak naprijed, dva nazad.
2006. god. je bila prelomna, jer nakon toga, sve sto se moglo vidjeti od SDA su koalicije i grcevita borba za malo vise vlasti, bez obzira na sve ...
Stranka koja je na celu drzave skoro 20 godina, pokazala je da je sampion nepotizma i korupcije, da nema apsolutno nikakvu viziju napretka zemlje, te da je neprijatelj bosnjackog naroda.
Nepotizam i korupcija nagrizaju jezgro bosnajckog naroda.
Stranka sa ovakvim stazom na politickoj sceni ne moze vise nikome prodavati pricu o tome da je blokirana od strane PiSija, HDZ-a, i "ostalih neprijatelja drzave". Da su neprijatelji to vec znamo, ali nemati bas nikakvog odgovora, kao ni rjesenja na lokalnim nivoima, niti odgovore na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota gradjana, dokazuje da je SDA stranka sociopata i sibicara.
- Kinesko prkno
#22078 Re: SDA-All about
Narod koji glasa za SDA je saucesnik ,a ne zrtva politicke situacije u BiH i kao takav treba da snosi odgovornost za postojece stanje.HM 2011 wrote:Ono kad je čovjek uporan u obezvrijeđivanju SDA koju i čini baš taj narod.fosna2014 wrote:Ono kad covjek izjednacava cijeli narod kiriminogenom sektom. Ma ja bolan.HM 2011 wrote:Otvoreno neprijateljstvo protiv SDA stvara neprijateljstvo medju bosnjacima.....
u jedinstvu je snaga...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#22079 Re: SDA-All about
lijepo jedan pjevac otpjeva, da nam nejma SDA nebi bilo Be i Ha... ijjjHAAAAAA pa ne popij pa ne razbij 
-
oridjidji
#22080 Re: SDA-All about
Sta je SDA bila kasnije govori svo ovo stanje u FBIH i BiH koje imamo. Nisu mnogo manje krivi ni oni koji su bili alternativa toj stranci za pomenuto stanje naseg drustva. SDA jeste stranka sa najduzim stazom na vlasti, nikada dovoljna sama da bi imala vlast, vazda koalicija, ustupci i tal za rad vlasti. Ni SDP nije mogao drugacije kada su pobjedjivali na izborima, samo sto su oni izabrali drugi model i pokusavali da zaobidju SDA i HDZ, al su zato pravili koalicije Lijanovicima, Crnokosuljasima, svim drugim strankama samo da nebi s ovima i opet to nije donjelo nista dobro, nego je proizvelo jos vecu krizu u FBIH i u BIH.Gojeni H wrote:Stoji cinjenica da je dobar broj ljudi vidio SDA kao pokret nacionalne obnove, i da je dosta ljudi, koji su bili clanovi SDA, dalo zivote u odbrani ove zemlje.oridjidji wrote:
Najveci rezultat Alijine politike je obnova drzavnosti i opstanak BiH, htijeli mi priznati ili ne, upravo ta SDA je bila afirmator otpora i stranka koja je okupila Bosnjake oko sebe koji su se najvise zrtvovali za BiH tada. Ovo je fakt.
Medjutim, ukoliko su se do 2006. god. mogla apsorbovati odredjena opravdanja, nespremnost, Dejton, itd., poslije 2006. god. svakom, cak i simpatizerima stranke, moralo je postati jasno da se ide jedan korak naprijed, dva nazad.
2006. god. je bila prelomna, jer nakon toga, sve sto se moglo vidjeti od SDA su koalicije i grcevita borba za malo vise vlasti, bez obzira na sve ...
Stranka koja je na celu drzave skoro 20 godina, pokazala je da je sampion nepotizma i korupcije, da nema apsolutno nikakvu viziju napretka zemlje, te da je neprijatelj bosnjackog naroda.
Nepotizam i korupcija nagrizaju jezgro bosnajckog naroda.
Stranka sa ovakvim stazom na politickoj sceni ne moze vise nikome prodavati pricu o tome da je blokirana od strane PiSija, HDZ-a, i "ostalih neprijatelja drzave". Da su neprijatelji to vec znamo, ali nemati bas nikakvog odgovora, kao ni rjesenja na lokalnim nivoima, niti odgovore na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota gradjana, dokazuje da je SDA stranka sociopata i sibicara.
Slazem se s tobom, kada govorimo o tome da su sampioni nepotizma , korupcije, kriminala i da im nedostaje vizija napretka zemlje, ako je njihov kriminal mjerilo tome da su nam oni samo neprijatelji BiH, onda ni drugima nije mane jer i u drugim strankama najistureniji su sociopate i sibicari. U biti svelo se da svi ponaosob ocjenjujemo sta je to za nas manje ili vece zlo. Po mome shvatanju politike, glas ne dajem iz svih pomenutih razloga velikim strankama, jednom sam se zajebo i glaso za SDP i nasjeo na Komsicevu pricu o "drzavi za covjeka", danas je moj glas rezervisan za male stranke, one obicno nebitne. Sda opet smatram politicki kompletnijom strankom od njenih alternativa. Nazalost ona bi zbog Bakiroglua mogla zapasti u DJL stanje u kome je bio SDP i dosta izgubiti u buducnosti bez obzira sto ima jak kadar i infrastukturu jer je to prirodan tok jednoumlja jer je jasno da on nije nikakav politicar genije.
Sda politika jeste politika nepotizma i korupcije, kao sto rekoh ni njihovi protivnici kada su vladali nisu ponudili bolju alternativu, ali opet situacija u FBIH i BIH izgleda dosta stabilinije u odnosu na period koji je pripao SDP-u, sto nam govori da ono SDP-ovo poturanje Komsica Hrvatima i pokusaji eleminacije HDZ-a, pa i SDA nisu bili nimalo pametni potezi i to nas je dovelo do toga da sada moramo cupati situaciju kako znamo i umijemo. Nista laksi momenat za vladanje nebi bio ni DF-u ni SBB-u da su bili kojim slucajem pobjednici zadnjih izbora.
-
mg
#22081 Re: SDA-All about
HM 2011 wrote:Samo mrzitelji bosnjaka mrze SDA.....kolegione wrote:Samo da napomenem koliko mrzim SDA
Bošnjaka ima 300 000 u BiH? Toliko je SDA glasova za parlament BiH dobila!
Taman toliko rodbine i familije su uhljebili!
https://www.izbori.ba/Potvrdjeni2014/Fi ... ltate.aspx
Dakle vi simpatizera među narodom nemate, imate samo satelite koji glasaju radi svojih guzica!
Svi uhljebljeni u općinama, prosvjeti, mupovima, javnim institucijama...
To je SDA! Korupcija i nepotizam. Mreža kriminala koja ide vertikalom i horizontalom. Stoka sitnog zuba drži SDA na vlasti.
A to kako ste branili i kako branite Bošnjake, odnosno niste branili, jer ste uniforme i puške borcima prodavali, je za posebnu temu.
Bošnjaci kao narod nisu, niti će kad biti, ono što ste vi, i ono što vi predstavljate. Prodane duše, hulje, šljam i kriminalci.
- Mister Yes
#22082 Re: SDA-All about
General Momčilo Perišić to govori na sjednici Vrhovnog Savjeta Odbrane koja je tajna i nije za javnost. Dokument nosi oznaku:JoseMujica wrote: neke je tebi Momčilo sve objasnio
SLUŽBENA TAJNA
STROGO POVERLJIVO
Dakle, to nije neka izjava za javnost sa ciljem manipulacije javnosti već strogo povjerljivi razgovor užeg rukovodstva SRJ. Tu sjedi i Milošević i Bulatović i klimaju glavom. To nije samo mišljenje Perišića već svih njihovih službi koji su taj dokument pripremili. Dakle to je 100% ono što su oni u tom trenutku mislili da je istina.
Sjetimo se koliko se kod nas dižu u nebo te jugoslovenske agencije KOS, OZNA, UDBA kurci palci. Pa eto, da im vjerujemo da su nešto znali?
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22083 Re: SDA-All about
da su znali kolko su imali satrali bi nas ko piliće
nižerazredni karinaši
nižerazredni karinaši
- Mister Yes
#22084 Re: SDA-All about
Znači umjesto 10 kantona na etničkom principu bile bi 2 regije po geografskom principu (regija Bosna i regija Hercegovina).jefff wrote:SDA sve južno od Ivan Sedla prepušta HDZ-u
Novembar 3rd, 2015
SDA sve južno od Ivan Sedla prepušta HDZ-u
BiH
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u razgovoru za N1 prokomentarisao je najavu eventualne promjene Izbornog zakona BiH čime se stvorili uslovi za osnivanje treće izborne jedinice. Nikić je rekao da niko iz SDA i SBB-a ni u jednom trenutku nije reagovao na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji uveliko govori o trećoj, hrvatskoj izbornoj jedinici kroz izmjenu Izbornog zakona naše zemlje.
On je izrazio čuđenje zbog ustupaka SDA prema HDZ-u.
“Čini mi se da se bez ikakve argumentacije dopušta da se ispunjavaju želje čelnika HDZ-a. Strah me da ćemo i dalje imati popustljivost SDA. Vidjet ćemo kako će se prema tome odnositi SBB. Čini mi se da želje Čovića idu na ruku Izetbegovića i SDA koja nijednog trenutka ne potencira to da su oni pobjednici izbora. Na osnovu svih poteza SDA koje smo do sada vidjeli, čini mi se da oni bez imalo uvijanja sve južno od Ivan Sedla prepuštaju HDZ-u dok sjeverno od Ivan Sedla žele da kontrolšu. To je opasno za budućnost BiH. Mi ćemo se boriti protiv toga”, kazao je Nikšić
- pici
#22085 Re: SDA-All about
tamo gdje je sunce, tamo gdje su zvijezde
tamo gdje je nebo bez oblaka
gdje se ciste duse gnijezde
gdje se oci odmicu od mraka
na tu stranu ja okrecem glavu
u te dvore glas sve zove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove
ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
ja bi svjetlo zvao mrakom
da te nije alija
slutio sam rijeci, slutio sam pjesme
mislio sam grijeh je, da se ne smije
mislio sam nema ko da slusa
ima kako nema, slusa moja dusa
ima kako nema, cuje moja dusa
ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija
Dino Merlin Da Te Nije Alija
napokom se pravi Bosnjakistan

tamo gdje je nebo bez oblaka
gdje se ciste duse gnijezde
gdje se oci odmicu od mraka
na tu stranu ja okrecem glavu
u te dvore glas sve zove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove
sklapam oci, pruzam ruke
pustim snove da zaplove
ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija
slutio sam rijeci, slutio sam pjesme
mislio sam grijeh je, da se ne smije
ima kako nema, slusa moja dusa
ima kako nema, cuje moja dusa
ne bi sjala ovako jako
ova moja lijepa avlija
da te nije alija
Dino Merlin Da Te Nije Alija
-
dezurni_ucenik
#22086 Re: SDA-All about
HM 2011 wrote:Ono kad je čovjek uporan u obezvrijeđivanju SDA koju i čini baš taj narod.fosna2014 wrote:Ono kad covjek izjednacava cijeli narod kiriminogenom sektom. Ma ja bolan.HM 2011 wrote:Otvoreno neprijateljstvo protiv SDA stvara neprijateljstvo medju bosnjacima.....
u jedinstvu je snaga...
Nabijem na kurac i SDA i sve njihove glasace.
- Mister Yes
#22087 Re: SDA-All about
Pa naravno. Ranije objašnjeno na drugoj temi:oridjidji wrote: Ne bih se slozio sa time da je na svom prostoru BiH, gdje su Bosnjaci imali vecinu bilo jednako organizovati otpor, to je i razlogom sto je negdje otpor bio jaci, a negdje slabiji i uslovljeno je bilo stanjem na terenu, tako da rezultati SDA po tome pitanju nisu svugdje isti. Recimo kod nas u SA, jos na pocetku, otpor se najlakse kreirao na mjestima gdje je Bosnjaka bilo najvise, gdje je Srba do rata bilo najvise, tu su oni zacementirali poziciju.
Link na punu rezoluciju:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... ajanja.JPG
Dakle, još jednom da napomenem, ovo je predratno stanje stanovništva sa ucrtanom ratnom linijom razdvajanja. Korisno je iz razloga što objašnjava kakvi su bili preduslovi za blokadu. Naravno, uz ovaj raspored stanovnika ključnu ulogu su odigrale i neke kasarne JNA te naravno JNA tenkovi i transporteri i ostalo oružje koje su predali Srbima. Ipak, i ovdje se vidi zašto je baš to područje Grbavice, Kovačića i Vraca bilo pod okupacijom a ne recimo Trg Heroja ili Soukbunar. Zašto su pod okupacijom bili Nedžarići, Ilidža i Vogošća a nisu Dobrinja, Alipašino ili Kobilja Glava. Zašto smo mi u startu držali Otes ali i zašto je bilo teško zadržati ga (klin) Itd.
Praktično, u haosu na početku rata malo je ko znao kako se ratuje. Većina stanovnika su bili obični ljudi. Na samom početku, još u martu mjesecu 1992-ge, ko je u kojem naselju bio većina taj je u tom naselju uspio uspostaviti svoje straže i praktično svoju vlast. Često i uz pomoć lokalnih bandi. Tu se u startu radi o malom broju ljudi koji su pod oružjem kao neka vrsta dobrovoljaca (200-300 po opštini) i to su uglavnom ljudi bez stabilnog zaposlenja 8-16. Dakle sitni kriminalci, besposleni, taksisti eventualno studenti i slični koji su imali vremena sastajat se tajno i organizovat. Plus milicija koja je u pravilu pod kontrolom onoga ko je tu većina.
Početkom aprila postavljaju se i barikade i kontrabarikade upravo u skladu sa tim ko je šta uspio zapišati u martu (a organizovanje je krenulo i prije marta). Tokom aprila još uvijek su civili mogli prolaziti pored tih barikada jer to još nisu bile linije. Ali tokom aprila imamo utvrđivanje tih teritorija iznutra (pretresi stanova, napad na školu mupa itd) ali i prvo ispipavanje snaga i dokle se može tipa napad na trg heroja (palma) ili naš napad na Ilidžu. Dakle u aprilu se ono što je zapišano u martu utvrđuje i dolazi do prvih ispipavanja gdje je ko zapišao.
Naravno, u aprilu (a i u martu) je JAKO BITAN faktor i JNA koji se kao postavlja da razvađa a u stvari time štiti barikade i uspostavljenu zapišanu teritoriju. Pored toga kao izrazito bitan faktor ta dva prva mjeseca tu su i kasarne JNA koje u nekim slučajevima vežu naše borce iznutra (Komanda, Maršal Tito itd) a u nekim praktično služe kao ogromna barikada i prva linija odbrane "srpskog dijela" (Rajlovac, Nedžarići). Osim toga JNA je za Srbe obezbjedila i neka brda gdje je slabo ko živio a koja će kasnije biti bitna za opsadu grada (Vidikovac, Zlatište, Poljine, Žuč, Mojmilo itd). JNA je početkom aprila i aerodrom obezbjedila za Srbe. A tu su i napadi aviona na repetitor na Humu recimo.
Početkom maja linije su potpuno zatvorene i nema više prolaza kroz njih. Tada počinje istinska blokada grada. Ali tada počinje i frka oko JNA kasarni koje su ostale u okruženju naših snaga. Tada u maju imamo i prve prave akcije kojima se "koriguju" linije. Tako naši u pofaličkoj bici čiste taj đep. Pa onda oslobađamo kasarnu Viktor Bubanj. Početkom juna odlaze i iz kasarne Maršal Tito. Mi onda oslobađamo kotu Orlić na Žući i odmah zatim i brdo Mojmilo. Onda oni uzimaju Aerodromsko naselje, Dobrinju 4 i pola Dobrinje 1. U decembru će oni uzeti Otes a mi Vis i Golo Brdo na Žući. itd
Ali ključni mjeseci za urbane dijelove grada su mart i april (prije svega mart) kada se zaista po naseljima zapišava tamo gdje je ko većina. U milimetar precizno. Naravno uz JNA pomoć Srbima da održe to zapišano. Kasnije se samo ponegdje koriguje linija i to rekao bih gdje je to prirodno. Recimo, oni su u klinu na Žuči i mi to oslobađamo. Mi u klinu na Otesu i oni to uzimaju. UN je aerodrom preuzeo tek 29.06 tako da smo mi sredinom šestog mjeseca na aerodromskom okruženi sa tri strane. I naravno oni to koriste i uzimaju Aerodromsko. Ali u aprilu u Sarajevu svako drži naselje u kojem je većina sa 100% preciznošću.
Inače, kad se pogledaju sela prema Palama vidi se da su to mala sela. Čovjek se zapita zašto se tu nije postavila linija dalje prema Palama? A onda čitam blog zbsg.blogger.ba gdje čovjek pripadnik Zelenih beretki objašnjava da su, nakon što su Srbi postavili barikade ispred svojih sela, naši postavili barikade prema njima. I gdje su te barikade postavljene praktično je bila linija čitav rat. Dakle naši kažu "aha, eno ga srpsko selo gore, eno oni su stavili barikade, hajmo mi postaviti barikadu ovdje". Iz današnje perspektive to može dijelovati besmisleno ali treba se pokušati staviti u tu perspektivu iz marta 92-ge. Srpsko malo selo postavi barikadu na putu ispred svoga sela i teoretski ne bi trebao biti veliki problem napasti ih i pomjeriti barikadu prema Palama (jer je selo malo). Ali ko je u martu 92-ge uopšte pomišljao zapucati i krenuti ofanzivno na neko selo? Bez obzira kako malo bilo. Osim toga, tu je bila JNA koja se svako malo postavljala kao da "razvađa" a u stvari ispred barikada.
Isto važi i za ostale opštine u BiH. Koja dominantno bošnjačka opština se nije odbranila 92-ge? Od gradova imamo Zvornik i Brčko kao dva dominantno bošnjačka grada koja se nisu odbranila. Ali svi znamo da je tu JNA napala najžešće zbog kontinuiteta teritorije. Šta se moglo odbraniti a nije? Sela uz Drinu od Goražda do Višegrada su se 92-ge odbranila da bi kasnije pala jer su bili u klinu a slabo naseljeni. Cerska, Konjević polje i ta tu sela se isto tako 92-ge odbranila da bi kasnije pala jer su bili okruženi. Kozarac i ostala prijedorska sela su duboko okruženi u srpskoj teritoriji. Recite mi šta se moglo odbraniti te 92-ge a nije se odbranilo 92-ge?
I na kraju, konačni rezultat je sasvim pošten jer je Federacija dobila 51% BiH što je sasvim pošteno i ok. Prije rata naši neprijatelji su planirali da Muslimane zatvore u 4 rezervata (Sarajevo, Tuzla, Zenica, Bihać) a mi na kraju praktično (uzimajući u obzir iseljavanje Hrvata) imamo 51% BiH iako smo bili većina na cca 30% BiH. Alija i SDA ne samo da su uspjeli organizovati odbranu Bošnjačkog naroda već su uspjeli pregovorima izboriti skoro duplo više teritorije nego što nam realno pripada. I to u kontinuitetu sa današnjim USK što je nevjerovatan uspjeh
Mediji su čudo i crveni kmeri će naravno nastaviti prosipati svoju otrovnu propagandu. Ali realno:
Ne bi sjala ovako jako,
ova naša lijepa avlija,
ja bih svjetlo zvao mrakom,
da te nije ALIJA
Ili što bi rekao Richard Holbrooke:
Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on, ali ponavljam, da nije bilo njega, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobjedio.
- pici
#22088 Re: SDA-All about
da upotpunimo pobedu Lorkinim prorocanskim stiHovima
Mjesecarska romansa - Federico Garcia Lorka
Zeleno, volim te zeleno.
Zeleni vjetar. Zelene grane.
Barku na zelenom moru
Konja u zelenoj gori.
Sa sjenkom oko svog pasa
Ona na terasi sanja,
Puti zelene i kose,
S ocima od srebra hladna.
Zeleno, volim te zeleno.
Ispod ciganskog mjeseca,
Stvari sto je posmatraju
Ona ne moze da gleda.
Zeleno, volim te zeleno.
Velike ledene zvijezde
Doloaze sa ribom sjjene
Sto svitanju put prostire.
Smokva se uz vjetar tare
Grubom korom svojih grana,
A suma iskusna lija,
Ljutite agave svija.
Ko ce doci? I otkuda?
Na terasi ona spava,
Kose zelene i puti,
I o gorkom moru sanja.
Kume ja mjenjati zelim
konja svog za kucu njenu,
konjsku ormu za zrcalo
I svoj noz za njezin veo.
Iz kanjona Kabra kume
Krvareci stigoh evo.
Kad bih ja to momce mogo
sporazum bi sklopljen bio,
ali ja vise nisam ja
kuca vise moja nije.
Kume umro bih na odru
ako moze od celika
zastrtom holandskim platnom
dolicno, ne zalec svijeta.
Zar ne vidis moju ranu
Od grudi do grle cvijeta!
Tri stotine crnih ruza
na bjelini tvog prsnika.
Mirisna ti krv natapa
Pojas oko struka gipka.
Al' ja nisam vise ja,
Nit je kuca vise moja.
O pusti me da se uspnem
do balkona visokoga;
pusti me uzaci pusti
do balkona zelenoga.
Do balkona mjeseceva
Odakle se voda slijeva.
Dva kuma se vec uspinju
Ka visokim balkonima,
A za sobom ostavljaju
Trag od krvi i od suza.
Trepere na krovovima
Laki limeni ferali.
Hiljadu kristalnih defova
Zoru sto se radja pali.
Zeleno, volim te zeleno,
Zeleni vjetar i grane.
Dva su kuma uspela se.
Raskosni vjetar ostavlja
Cudan okus na usnama
Mente, zuci i bosilja.
Gdje je reci meni kume
Tvoja kcerka miljenica?
Kolko puta cekala te
Na balkonu zelenome!
Kolko puta cekat ce te
Crne kose hladna lica!
Iznad zrcala studenca
Ciganka se njise jedna.
Puti i kose zelene
Ociju od srebra ledna.
Nad vodom je podrzava
Smrzla siga mjeseceva.
Noc je postala intimna
Kao neki trg maleni,
A na vrata udraju
Grubo pijani zandari.
Zeleno volim te zeleno.
Barku na moru zelenom
Konja u gori zelenoj.
Mjesecarska romansa - Federico Garcia Lorka
Zeleno, volim te zeleno.
Barku na zelenom moru
Konja u zelenoj gori.
Sa sjenkom oko svog pasa
Ona na terasi sanja,
Puti zelene i kose,
S ocima od srebra hladna.
Zeleno, volim te zeleno.
Ispod ciganskog mjeseca,
Stvari sto je posmatraju
Ona ne moze da gleda.
Zeleno, volim te zeleno.
Velike ledene zvijezde
Doloaze sa ribom sjjene
Sto svitanju put prostire.
Smokva se uz vjetar tare
Grubom korom svojih grana,
A suma iskusna lija,
Ljutite agave svija.
Ko ce doci? I otkuda?
Na terasi ona spava,
Kose zelene i puti,
I o gorkom moru sanja.
Kume ja mjenjati zelim
konja svog za kucu njenu,
konjsku ormu za zrcalo
I svoj noz za njezin veo.
Iz kanjona Kabra kume
Krvareci stigoh evo.
Kad bih ja to momce mogo
sporazum bi sklopljen bio,
ali ja vise nisam ja
kuca vise moja nije.
Kume umro bih na odru
ako moze od celika
zastrtom holandskim platnom
dolicno, ne zalec svijeta.
Zar ne vidis moju ranu
Od grudi do grle cvijeta!
Tri stotine crnih ruza
na bjelini tvog prsnika.
Mirisna ti krv natapa
Pojas oko struka gipka.
Al' ja nisam vise ja,
Nit je kuca vise moja.
O pusti me da se uspnem
do balkona visokoga;
pusti me uzaci pusti
do balkona zelenoga.
Do balkona mjeseceva
Odakle se voda slijeva.
Dva kuma se vec uspinju
Ka visokim balkonima,
A za sobom ostavljaju
Trag od krvi i od suza.
Trepere na krovovima
Laki limeni ferali.
Hiljadu kristalnih defova
Zoru sto se radja pali.
Zeleno, volim te zeleno,
Zeleni vjetar i grane.
Dva su kuma uspela se.
Raskosni vjetar ostavlja
Cudan okus na usnama
Mente, zuci i bosilja.
Gdje je reci meni kume
Tvoja kcerka miljenica?
Kolko puta cekala te
Na balkonu zelenome!
Kolko puta cekat ce te
Crne kose hladna lica!
Iznad zrcala studenca
Ciganka se njise jedna.
Puti i kose zelene
Ociju od srebra ledna.
Nad vodom je podrzava
Smrzla siga mjeseceva.
Noc je postala intimna
Kao neki trg maleni,
A na vrata udraju
Grubo pijani zandari.
Zeleno volim te zeleno.
Barku na moru zelenom
Konja u gori zelenoj.
-
Lug
#22089 Re: SDA-All about
gluho bilo..Mister Yes wrote:Ili što bi rekao Richard Holbrooke:
Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića. Svi ljudi prave greške, pa i on, ali ponavljam, da nije bilo njega, ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je i Milošević kazao u Dejtonu. On je rekao da je Izetbegović pobjedio.
odoh saopstiti jaranima u manjem entitetu, oni jos ne znaju..
a sta odgovori taj Holbruk kad su ga pitale zene, zrtve silovanja po logorima u BiH, zasto su Ameri sprijecili dalje oslobadjanje BiH 1995, zasto se stalo kod PD?.. odgovor je bio, pitajte Aliju..
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22090 Re: SDA-All about
Sinoć bilo vode cijelu noć, da nam hoće Vučić ostati jedno 20 godina u Sarajevu...
- Mister Yes
#22091 Re: SDA-All about
Oslobađati od koga? Prijedor osloboditi od Srba koji su prije rata bili većina u Prijedoru? Banja Luku osloboditi od Srba koji su prije rata bili većina u Banja Luci?Lug wrote: a sta odgovori taj Holbruk kad su ga pitale zene, zrtve silovanja po logorima u BiH, zasto su Ameri sprijecili dalje oslobadjanje BiH 1995, zasto se stalo kod PD?..
-
Lug
#22092 Re: SDA-All about
a pardon, mislio sam "okupirati" vjekovna srpska ognjistaMister Yes wrote:Oslobađati od koga? Prijedor osloboditi od Srba koji su prije rata bili većina u Prijedoru? Banja Luku osloboditi od Srba koji su prije rata bili većina u Banja Luci?Lug wrote: a sta odgovori taj Holbruk kad su ga pitale zene, zrtve silovanja po logorima u BiH, zasto su Ameri sprijecili dalje oslobadjanje BiH 1995, zasto se stalo kod PD?..![]()
p.s. projeranih Bosnja i Hrvata je bilo vise, kako god okrenes..a u Pridoru su Bosnje bili vecina, koliko mi je poznato..
Last edited by Lug on 05/11/2015 14:07, edited 1 time in total.
- Mister Yes
#22094 Re: SDA-All about
Nije ti poznato. Tri mjesne zajednice koje se odnose na gradski dio Prijedora:Lug wrote: a u Pridoru su Bosnje bili vecina, koliko mi je poznato..
Prijedor 1---Bošnjaka 4.717---Srba 6.215---Hrvata 845
Prijedor 2---Bošnjaka 2.312---Srba 4.911---Hrvata 482
Prijedor 3---Bošnjaka 968-----Srba 35-------Hrvata 25
UKUPNO ----Bošnjaka 7.997---Srba 11.161--Hrvata 1.352
Izvor: http://www.fzs.ba/Dem/Popis/stanovnistv ... nicama.pdf
- XXS
#22095 Re: SDA-All about
Cengiceva knjiga o Aliji otisla ko halva.
Rasprodano cijelo prvo izdanje.
U istini je snaga!
Rasprodano cijelo prvo izdanje.
U istini je snaga!
- XXS
#22096 Re: SDA-All about
Kako zena fino pojasni SDA nacin rada i SDA vrijednosti:

- beniciodeltoro
#22097 Re: SDA-All about
I to je sva suštinaMister Yes wrote:devedesetih su po pitanju BiH na jednoj strani bili Rusi a na drugoj kombinacija Njemačka-Turska. Turska i Njemačka imaju iste interese samo u suprotnom smjeru (Turska prodor u evropu a Njemačka prodor na istok). USA se ubacila u igru da i jednima i drugima i trećima pomrsi planove i tako smo dobili ovo što danas imamo.
Na prostoru bivše SFRJ dominiraju interesi četiri velike sile: SAD, Ruske Federacije, Nemačke i Turske.
To objašnjava mnoga dešavanja pa i konfuznu Alijinu politiku jer je i pozicija Bošnjaka bila konfuzna na ovim prostorima gdje jedna velika Turska ima problema sa EU zbog religije i kulture a kamoli jedan mali narod u srcu Europe.
Kriviti Aliju devedesetih je isto kao kada bi krivili Bakira ili Fahru da RS postane nezavisna a hvaliti Dodika zbog toga jer je pokazao da je dobar političar i uspio nemoguće (mada bi se on tim hvalio i Europa i SAD forsirale tu bajku jer žele da narod to vjeruje). Možda smo bili naivni i neinformisani prije 15 godina ali dovoljno je pogledati samo svjetska dešavanja od Sirije pa do Palestine da shvatimo da imamo 2-3 svjetske sile koje sve odlučuju, ostali su samo njihovi igrači.
Ako išta Alija je osigurao bošnjačkom narodu prava (prvo pravo da postojimo pa onda ostala prava) prvo što je pridobio simpatije svjetskih sila da nas odvoje od Jugoslavije jer bi nas inače JNA koristili kao kamikaze protiv državnih neprijatelja Hrvatske i Slovenije a drugo i kada je bio u situacijama kada je bilo očigledno da mu je etnija i religija prioritet uvijek je to bilo pod plaštom države Bosne i Hercegovine i građana Bosanaca i Hercegovaca jer bi znao da bi imao još manje podrške svijeta gdje su mnogi imali isti animozitet kao i danas gdje javno izjavljuju "primamo samo sirijske izbjeglice koji nisu muslimani"
BiH nikada i nije zamišljena kao ona kakvu smo je zamišljajli na referendumu
-
HM 2011
#22098 Re: SDA-All about
Narod koji onemogućava SDA u namjeri poboljšanja stanja je saučesnik, a ne žrtva političke situacije u BiH i kao takav treba da snosi odgovornost za postojeće stanje.... to je kada bih napisao kroz prizmu ovoga što si napisao....Kinesko prkno wrote:Narod koji glasa za SDA je saucesnik ,a ne zrtva politicke situacije u BiH i kao takav treba da snosi odgovornost za postojece stanje.HM 2011 wrote:Ono kad je čovjek uporan u obezvrijeđivanju SDA koju i čini baš taj narod.fosna2014 wrote: Ono kad covjek izjednacava cijeli narod kiriminogenom sektom. Ma ja bolan.
A sad da ti otvoreno kažem:
Narod nije kriv.
neka đuturure podrže SDA i zahtjevaju poboljšanje stanja. Šta ti predlažeš - neke ljevice ili HDZ ?
U jedinstvu je snaga.
-
HM 2011
#22099 Re: SDA-All about
mg wrote:HM 2011 wrote:Samo mrzitelji bosnjaka mrze SDA.....kolegione wrote:Samo da napomenem koliko mrzim SDA
Bošnjaka ima 300 000 u BiH? Toliko je SDA glasova za parlament BiH dobila!
Taman toliko rodbine i familije su uhljebili!
https://www.izbori.ba/Potvrdjeni2014/Fi ... ltate.aspx
Dakle vi simpatizera među narodom nemate, imate samo satelite koji glasaju radi svojih guzica!
Svi uhljebljeni u općinama, prosvjeti, mupovima, javnim institucijama...
To je SDA! Korupcija i nepotizam. Mreža kriminala koja ide vertikalom i horizontalom. Stoka sitnog zuba drži SDA na vlasti.
A to kako ste branili i kako branite Bošnjake, odnosno niste branili, jer ste uniforme i puške borcima prodavali, je za posebnu temu.
Bošnjaci kao narod nisu, niti će kad biti, ono što ste vi, i ono što vi predstavljate. Prodane duše, hulje, šljam i kriminalci.
Bošnjaka ima više od 300000 samo su rascjepani po podršci strankama pa od koaliranja i nema napredka.... Baš ta priča kontra SDA i donosi propast Bošnjacima....
Bošnjaci u jedinstvu je snaga !
-
jefff
#22100 Re: SDA-All about
Mustafa Kapidžić: Prijetili su mi, ali nisam odustao... Jer ni Alija ni njegova (ne)djela ne smiju biti 'nedodirljivi'!
http://** No links **.ba/clanak/139046/mustafa-ka ... dodirljivi
http://** No links **.ba/clanak/139046/mustafa-ka ... dodirljivi