Čitalac wrote: ↑09/11/2025 20:56 Kostenko: Razumijem stav javnosti, ali ako se budemo povlačili svaki put kad je teško, sutra ćemo se opet boriti u Kijevu.
Roman Kostenko, Odbor za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove Vrhovne Rade
- Nemam takve informacije da je neprijatelj okupirao 80% Pokrovska. Diverzantske skupine ulaze, ali da agresor u klasičnom smislu drži 80% grada, to nije tačno.
- U samom Pokrovsku je od 250-400 ruskih vojnika, dakle radi se o jednom bataljonu u relativno velikom gradu. Naravno, ako promatramo širi prostor, onda je neprijatelja daleko više i postoji ozbiljna opasnost. Više od pet naših brigada brani aglomeraciju Pokrovsk-Mirnograd. Neprijatelj se kreće iz više pravaca, stvara uslove za okruženje, a isto to gledamo i kod Kostjantinivke i kod Limana. Naša vojska čini sve što može, osnovni zadatak je očuvati logističke rute i eventualno proširiti koridore. No, ponavljam, situacija je zaista teška.
- Prema informacijama koje imam, stanje još nije tako kritično da je povlačenje jedina opcija. Razumijem da javnost traži izvlačenje vojnika, ali postoje ljudi koji su zaduženi za takve odluke i siguran sam da znaju šta rade. Ako se budemo povlačili svaki put kada nas neprijatelj stavi u tešku situaciju, onda ćemo se sutra opet boriti u Kijevu.
- Moramo uzeti u obzir i vojne i političke razloge. Mi branimo naše stanovništvo, našu infrastrukturu, našu zemlju. Neprijatelja je više, pritiska nas i pritiskaće.
- Prema onome što nam je rekao Budanov, GUR nije samo iskrcao ljude iz helikoptera na livadi. Bilo je i drugih zadataka, ušli su u industrijsku zonu i blokirali neprijatelja do dolaska glavnih snaga. Meni, kao oficiru i pripadniku specijalnih snaga, ta operacija je sasvim logična. Naravno, radi se o izuzetno odvažnoj operaciji. Samo za onakvo iskrcavanje u „kill zoni“ svaki vojnik zaslužuje odlikovanje za hrabrost.
- Samovoljno napuštanje jedinica i dalje je ozbiljan problem (u oktobru je iz vojske otišlo više od 20 hiljada ljudi). Ili ćemo postupati po zakonu, a to znači od 5 do 12 godina zatvora, ili ćemo im opet pružiti priliku da služe. Za mene je to ozbiljno krivično djelo. Tvoja braća na frontu ginu, a ti si pobjegao. Razumijem da ljudi odlaze iz različitih razloga, ali to ne mijenja činjenicu da napuštaju svoje saborce. Duže od godinu dana svi su se mogli vratiti u vojsku bez zakonskih posljedica. Sada ćemo ponuditi rješenje da se slučajevi protiv njih automatski ukidaju ako se vrate i na frontu provedu 90 dana. Nemamo dovoljno ljudi, moramo dati šansu onima koji su napravili grešku.
Evo ljudi zvanično kažu ali džaba je kad niko ne čita.
Svi su stratezi ovako izdaleka. Ukrajinci su svemirska nacija za nas.