SDA-All about
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#22051 Re: SDA-All about
Uuuuuuu ovdje cu samo da gledam kako nastaju neki novi islamofobi:) ja sam vec stari
dirnuli ste u osinje gnijezdo eto vam @slobodne_teritorije i @patriotske _lige....... 
-
jefff
#22052 Re: SDA-All about
Ovdje se ne sudi velikim silama. Ne sudi se Turskoj, Njemačkoj, SAD ni Rusiji.
Ovdje se sudi djelima i nedjelima proisteklim iz, i u ime SDA.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#22053 Re: SDA-All about
Na današnjoj zajedničkoj sjednici dvije vlade saznadosmo od svježeg doktora arhitekture SDA premijera Zvizdića da smo zajedno sa Srbijom ekonomski gigant, pokretač razvoja, pa čak i Balkanski tigar koji će zajedno sa Srbijom po svim predviđanjima preteći sve zemlje u EU glede ubrzanog razvoja
Mladi doktor (ne po godinama nego doktoratu) ne vidi dokone mladiće u mahali koji u nedostatku posla bleje po ulici i pričaju u kojoj tijekom radnog vremena klanja džumu, niti pripadnike jedne nacionalne manjine koji traže papir i željezo po kontejnerima, jer , jednostavno, doktorove gorile ih otjeraju pa tako potpuno privatizira jedan kvart dok obavlja svoju molitvu.
Uglavnom, očekujem veliku navalu Njemaca i Šveđana na rad u BIH, jer je tako kad vodi SDA. Nije čak ni smiješno, pretužno je.
Mladi doktor (ne po godinama nego doktoratu) ne vidi dokone mladiće u mahali koji u nedostatku posla bleje po ulici i pričaju u kojoj tijekom radnog vremena klanja džumu, niti pripadnike jedne nacionalne manjine koji traže papir i željezo po kontejnerima, jer , jednostavno, doktorove gorile ih otjeraju pa tako potpuno privatizira jedan kvart dok obavlja svoju molitvu.
Uglavnom, očekujem veliku navalu Njemaca i Šveđana na rad u BIH, jer je tako kad vodi SDA. Nije čak ni smiješno, pretužno je.
- XXS
#22054 Re: SDA-All about
Ako je sve ovo normalno onda tebi preostaje samo jedna stvar.Mister Yes wrote:XXS wrote: Umjesto da organizuje drzavne sluzbe i gradi institucije, on je organizovao polutajne paralelne sluzbe koje su funkcionisale po rodjackim sablonima. Razvio je tajno ministarstvo finansija koje nikada i nikome nije polozilo racune o dobijenim i utrosenim parama.
Pa normalno. Bio je rat a u ratu nema demokratije i većina stvari se mora raditi tajno. Šta da je polagao račune o utrošenim parama? Morao bi i na papir napisati koliko je para dao Srbima za oružje i municiju na primjer. Da li je to informacija za javnost? Naravno da nije. U ratu se većina stvari mora raditi tajno i u užem krugu povjerljivih ljudi a ne demokratski.
Odluka o podjeli BiH po etničkim principima je donesena od strane velikih sila zbog njihovih interesa. Tri BH naroda su bili produžene ruke 3 veće države koje su ovdje ganjale svoje interese. Hrvati Njemačke, Srbi Rusije a Bošnjaci Turske što je i normalno jer mali uvijek traže velikog zaštitinika. Interesi Turske i Njemačke su se poklopili i zato imamo Federaciju Bošnjaka i Hrvata. U sve se kao ključni faktor umješala i USA koja je u cilju da zajebe Njemce ostavila RS u životu i praktično napravila današnju BiH. Tako pomoću entitetskih veta i ruski favoriti (Srbi) mogu blokirati interese Njemačke i Turske a sa druge strane njemački favoriti (Hrvati) i turski favoriti (Bošnjaci) mogu blokirati interese Rusije. Klasična tampon zona. Veliki su odredili i omjer 51-49 bez da su išta pitali ovdašnje vođe (isto kao i na berlinskom kongresu kada su crtali bez da pitanju ovdašnje). Alija, kao i ostali balkanski lideri, se u tim osnovnim postavkama nisu ništa pitali i mogli su samo ili da sarađuju ili da ne sarađuju. Oni koji nisu htjeli da sarađuju su na kraju bombardovani i na razne način prisiljeni da sarađuju. Da se Alija protivio podjeli po etničkom principu onda bi naša strana bila proglašena negativcima jer ne želi dogovor i/ili ima hegemonističke ciljeve. Whatever.XXS wrote: Izabran je da brani multietnicku R BIH, a on se odlucio za podjelu zemlje po etnickim principima.
Forsiranje Bosanstva bi bio klasičan agresivni pokušaj većine da asimilira manjine. Bošnjaštvo je ipak puno pošteniji i realniji pristup kojem na kraju ipak treba aplaudirati. Ukratko, Bošnjaštvo je pristup tolerancije dok bi Bosanstvo bilo pristup agresije.XXS wrote: Umjesto da forsira Bosanstvo, kao kljuc integralnih procesa u BIH, on se odlucio za Bosnjastvo koje zajedno sa Srpstvon i Hrvatstvom para tkivo jedinstvene BIH.
Pa naravno. Krizna vremena zahtjevaju upravo takvo ponašanje. U tim vremenima puno je važnije osigurati lojalnost i vjernost nego pravnu državu.XXS wrote: Nikada nije procesuirao profiterstvo, pljacku i lopovluk jer je tako kupovao lojalnost podcinjenih kadrova.
Mladi i pametni napuštaju zemlju jer vide o kakvoj se zemlji radi. O protektoratu i tampon zoni velikih sila. Od Berlinskog kongresa, preko Titove BiH do Daytonske BiH. Jedini smisao ovakve tvorevine već 137 godina je da bude tampon zona. Mladi a pametni to vide i odlaze. Ni Alija ni bilo ko drugi to ne može i neće spriječiti.XXS wrote: Nista nije ucinio da bi sprijecio odliv obrazovanih i postenih koji su trebali dici ovu zemlju iz pepela nakon rata jer se SDA izborni model zasniva na glasovima ne obrazovanog puka.
Idi pred centralu SDA, svuci pantalone i gace do koljena, naguzi se i nek ti ga Zukic, Sarajlic, Izetbegovic u prolazu pristave u pakas jer tebi je to normalno.
Sutradan ponovi istu radnju, pa sutradan opet, sve dok te ne zaboli i ne dodjes tobe da kazes: "nemere ovo vise 'vako".
Nema vece snage u jedinstvu sve dok ti ga Zukic ne pristavi u pakas.
Sto bi ti rekao, whatever!
- Banksy
#22055 Re: SDA-All about
ultima_palabra wrote:Mister Yes wrote:Kao što se može primjetiti, i ja sam potpuno odustao od crtanja karata i razmišljanja a nekim preuređenjima BiH jer znam da od toga nema ništa. Bar dok je USA glavni baja![]()
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
- Mister Yes
#22057 Re: SDA-All about
Pa u tome i jeste problem. Pogrešno usmjerena mržnja. SDA i ostali "faktori" u BiH su smiješni i potpuno nebitni na temi "podjela BiH" jer je to odlučivano iz vana. Kriviti SDA za podjelu BiH je isto kao kriviti ISIL za rat u Sirijijefff wrote:Ovdje se ne sudi velikim silama. Ne sudi se Turskoj, Njemačkoj, SAD ni Rusiji.
Treća vanredna sjednica Skupštine RS-a, 23–24. maj 1995.
Govori Radovan Karadžić:
Ono što puštaju Srbiji kroz sankcije, to ne ide bez znanja Amerike, ono što mi iz Grčke dobijemo, to ne ide bez znanja Amerike. Nas drže na cjevčici na slamku da dišemo, jer njima treba trajanje krize, ovog rata. Klinton hoće da razori Evropu, hoće da instalira NATO na našim prostorima, mi smo slamka među vihorovima, nama se igraju svi od reda.
- Mister Yes
#22058 Re: SDA-All about
XXS wrote:nek ti ga Zukic, Sarajlic, Izetbegovic u prolazu pristave u pakas
hmmm nemoj me paliti bezveze
Mora da si novi ovdje pa ne znaš koliko ja uživam u toj vrsti sexa
A ti si ašćare ljubomoran na njihovo pristavljanje. Kad je muka đe si Juka. Kad jebete Juku ne zovete?
- Gojeni H
#22059 Re: SDA-All about
Ovo Praljak glavni izvor, je l' Zapadni Mostarac?Mostarac_x wrote:
jeste jeste pa ste zatvarali sve nemuslimane u armiji pa i dan danas ono malo srba i hrvata što je bilo u armiji glaba kurčinu nigdje ih nema a da ne spominjem RVI koji nisu muslimani a bili u armiji pod kakvom su diskriminacijom.
Pa ide ovo kada ga konjina praljak ispituje
pa svjedočenje u hagu sve prizno od mudžahedina pa do A do Ž
-
jefff
#22060 Re: SDA-All about
To je druga tema. To na drugoj temi raspravite.Mister Yes wrote:Pa u tome i jeste problem. Pogrešno usmjerena mržnja. SDA i ostali "faktori" u BiH su smiješni i potpuno nebitni na temi "podjela BiH" jer je to odlučivano iz vana. Kriviti SDA za podjelu BiH je isto kao kriviti ISIL za rat u Sirijijefff wrote:Ovdje se ne sudi velikim silama. Ne sudi se Turskoj, Njemačkoj, SAD ni Rusiji.
Ovdje se sudi djelima i nedjelima proisteklim iz, i u ime SDA.![]()
Treća vanredna sjednica Skupštine RS-a, 23–24. maj 1995.
Govori Radovan Karadžić:
Ono što puštaju Srbiji kroz sankcije, to ne ide bez znanja Amerike, ono što mi iz Grčke dobijemo, to ne ide bez znanja Amerike. Nas drže na cjevčici na slamku da dišemo, jer njima treba trajanje krize, ovog rata. Klinton hoće da razori Evropu, hoće da instalira NATO na našim prostorima, mi smo slamka među vihorovima, nama se igraju svi od reda.
-
HM 2011
#22061 Re: SDA-All about
Otvoreno neprijateljstvo protiv SDA stvara neprijateljstvo medju bosnjacima.....
u jedinstvu je snaga...
u jedinstvu je snaga...
- fosna2014
#22062 Re: SDA-All about
Ono kad covjek izjednacava cijeli narod kiriminogenom sektom. Ma ja bolan.HM 2011 wrote:Otvoreno neprijateljstvo protiv SDA stvara neprijateljstvo medju bosnjacima.....
u jedinstvu je snaga...
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#22063 Re: SDA-All about
neke je tebi Momčilo sve objasnioMister Yes wrote:A Tuđman Njemački. Baš kao što sam i rekao, poklopili se interesi Turske i Njemačke i zato imamo Federaciju BiH kao savez njihovih igrača Bošnjaka i Hrvata.JoseMujica wrote: kake bolan Turske u to doba![]()
ti si momak zaluto u politićku histeriju
tadašnaj Turska najjači Tuđmanov saveznik
Slabo se ti razumiješ u ciljeve velikih na ovim prostorima reklo bi se? Vidiš, devedesetih su po pitanju BiH na jednoj strani bili Rusi a na drugoj kombinacija Njemačka-Turska. Turska i Njemačka imaju iste interese samo u suprotnom smjeru (Turska prodor u evropu a Njemačka prodor na istok). USA se ubacila u igru da i jednima i drugima i trećima pomrsi planove i tako smo dobili ovo što danas imamo.
Sve je to fino objasnio general Momčilo Perišić na 20. sednici Vrhovnog saveta odbrane od 15.04.1994-te:
Drugim rječima, BiH je ovakva kakva je zato što USA hoće da bude ovakva. Na ovaj način ruski favoriti (Srbi) preko entitetskog veta mogu blokirati interese njemačkih favorita (Hrvata) i turskih favorita (Bošnjaka). Sa druge strane, njemački i turski favoriti isto tako preko entitetskog veta mogu blokirati interese ruskih favorita. Tako je današnja BiH nešto kao "tampon zona" koja blokira interese svih zainteresovanih za balkan a na zadovoljstvo USA koji su ovakvu BiH i napravili.Na prostoru bivše SFRJ dominiraju interesi četiri velike sile: SAD, Ruske Federacije, Nemačke i Turske. SAD želi u BiH uspostaviti protivpožarni zid protiv Nemačke i Rusije. Nemačka želi prodor na Bliski istok radi povezivanja sa izvorima sirovina i izlaska na toplo more. Turska želi trasirati "zelenu transferzalu", najmanje do Cazinske krajine, a kasnije i do Zapadne Nemačke.
U suštini, radi se o sukobu dve sile: SAD kao svetske i Nemačke kao evropske, dok su sve druge marginalne.
Linija razgraničenja SAD i Nemačke će biti u srazmeri odnosa snaga, pri čemu SAD teži da je pomeri što dalje na severozapad, a Nemačka na jugoistok bivše Jugoslavije.
Interesi Nemačke su da preko muslimansko hrvatske federacije ide prema Istoku.
Ako pobede interesi SAD, to bi se poklopilo u mnogo čemu i sa našim interesima.
Ovakva BiH će biti sve dok su USA prva sila na svijetu. Kao što se može primjetiti, i ja sam potpuno odustao od crtanja karata i razmišljanja a nekim preuređenjima BiH jer znam da od toga nema ništa. Bar dok je USA glavni baja
-
oridjidji
#22064 Re: SDA-All about
Dobro niko ne spori vaznost ZAVNOBIH-a bitan datum koji je pomogao dijelom obnovi BiH drzavnosti, vaznije je ono sto se desilo 1974 sa ustavnim promjenama, a to je davanja izvornog suvereniteta republikama, cime je Juga postala zemlja izvedenog suvereniteta iz tih republika, sto je gradjanima tih republika dalo pravo na samoopredjeljenje, sto je 1992. godine olaksalo posao Badinterovoj komisiji koja je samo to potvrdila.VjecitiStudent wrote:oridjidji wrote: Najveci rezultat Alijine politike je obnova drzavnosti i opstanak BiH, htijeli mi priznati ili ne, upravo ta SDA je bila afirmator otpora i stranka koja je okupila Bosnjake oko sebe koji su se najvise zrtvovali za BiH tada. Ovo je fakt.![]()
- državnost BiH je obnovljena 1943. odlukama ZAVNOBIH-a, nakon što je ukinuta 1929. podjelom Jugoslavije na banovine,
- odluka o referendumu o nezavisnosti 1992. je donešena na traženje Badinterove komisije, koju je formirala EU,
- za razliku od TIta i KPJ 1941., koji su djelovali u ilegali čitavih 12 godina prije no što su podigli ustanak, Alija je 1992. bio NA ČELU države, jebena mu je dužnost bila, i njemu i njegovoj stranci NA VLASTI, da nešto organizuju.
A te "pripreme" su tekle ovako:
5. 3. 1992: Ja bih da pozovem gradjane (Sarajeva, op.aut.) da sve ovo prime na hladnokrvan nacin, da ne nasjedaju na glasine i price. Postoje snage koje zele da izazovu haos i paniku - nemojte nasjesti tome - situacija je pod kontrolom i mirno setajte gradom.
17. 3. 1992: Rata u BiH nece biti, ni domaceg ni uvezenog.
31. 3. 1992: Odranije sam izjavljivao da ce ako dodje do rata u BiH, to biti "uvezena roba".
3. 4. 1992: Ja imam utisak da se pokusava inscenirati sukob u BiH.
8. 4. 1992: Tvrdim da predstoji napad jugoslavenske vojske na Sarajevo. (Apel za pomoc upucen austrijskom ministru Alojzu Mocku.)
De ne budi smijesan, odlukom SDA jos 1991. godine dovela je do formiranja savjeta za nacionalnu odbranu muslimanskog naroda. Gle, tada je i Sefer bio tu. Isti onaj Sefer koji se godinama kasnije sam proglasio kao najzasluzniji za stvaranje Patriotske lige i otpora uopste u BiH, sto uopste nije tacno.
Alija je to govorio, zato sto je djelimicno vjerovao da ce MZ sprijeciti ratu u BiH, svi datumi marta 1992 koje si poredao su datumi u kojima su se cijedile diplomatske mogucnosti da rata ne bude. Trebali spomenuti da sa noci na 31. marta na 1. april 1992 godine, krece rat u BiH i napad Arkanovaca na Bijeljinu.
U Sarajevu tih prvih dana aprila su se jos i kafe ispijale ponegdje, moglo se i preci iz pojedinih naselja koja su Srbi kaparisali u dijelove koji su pripadali nama. Onda se desi napad na Vracama, ubistva Suade Dilberovic i Olge Sucic u prvim antiratnim demonstracijama i onda su se desile one najvece demonstracije 9. aprila. 1992. godine, sve u nadi do rata ne dodje i nakon toga krenu granatiranje rubnih dijelova grada i ono sto je Alija nagovjestavao. Na kraju svi znamo sta se sve izdesavalo od toga dana do 2. maja i napada kada se krenuo podijeliti Sarajevo.
Kada citam ovo, bas kontam koliko je tesko nekima priznati da im je njima mrski Alija i njegova SDA organizovala otpor, a ne ona njima bliska ideoloska svita.
- jao_situacije
#22065 Re: SDA-All about
joj bakiru face kako gleda ovog pićkoustog
- General War
#22066 Re: SDA-All about
Ako ti je sarajevo bosna...ali mnogo se izdogadjalo prije sarajeva po bosni gdje je SDA uhvacena spustenih gaca.oridjidji wrote:Dobro niko ne spori vaznost ZAVNOBIH-a bitan datum koji je pomogao dijelom obnovi BiH drzavnosti, vaznije je ono sto se desilo 1974 sa ustavnim promjenama, a to je davanja izvornog suvereniteta republikama, cime je Juga postala zemlja izvedenog suvereniteta iz tih republika, sto je gradjanima tih republika dalo pravo na samoopredjeljenje, sto je 1992. godine olaksalo posao Badinterovoj komisiji koja je samo to potvrdila.VjecitiStudent wrote:oridjidji wrote: Najveci rezultat Alijine politike je obnova drzavnosti i opstanak BiH, htijeli mi priznati ili ne, upravo ta SDA je bila afirmator otpora i stranka koja je okupila Bosnjake oko sebe koji su se najvise zrtvovali za BiH tada. Ovo je fakt.![]()
- državnost BiH je obnovljena 1943. odlukama ZAVNOBIH-a, nakon što je ukinuta 1929. podjelom Jugoslavije na banovine,
- odluka o referendumu o nezavisnosti 1992. je donešena na traženje Badinterove komisije, koju je formirala EU,
- za razliku od TIta i KPJ 1941., koji su djelovali u ilegali čitavih 12 godina prije no što su podigli ustanak, Alija je 1992. bio NA ČELU države, jebena mu je dužnost bila, i njemu i njegovoj stranci NA VLASTI, da nešto organizuju.
5. 3. 1992: Ja bih da pozovem gradjane (Sarajeva, op.aut.) da sve ovo prime na hladnokrvan nacin, da ne nasjedaju na glasine i price. Postoje snage koje zele da izazovu haos i paniku - nemojte nasjesti tome - situacija je pod kontrolom i mirno setajte gradom.
31. 3. 1992: Odranije sam izjavljivao da ce ako dodje do rata u BiH, to biti "uvezena roba".
8. 4. 1992: Tvrdim da predstoji napad jugoslavenske vojske na Sarajevo. (Apel za pomoc upucen austrijskom ministru Alojzu Mocku.)
De ne budi smijesan, odlukom SDA jos 1991. godine dovela je do formiranja savjeta za nacionalnu odbranu muslimanskog naroda. Gle, tada je i Sefer bio tu. Isti onaj Sefer koji se godinama kasnije sam proglasio kao najzasluzniji za stvaranje Patriotske lige i otpora uopste u BiH, sto uopste nije tacno.
Alija je to govorio, zato sto je djelimicno vjerovao da ce MZ sprijeciti ratu u BiH, svi datumi marta 1992 koje si poredao su datumi u kojima su se cijedile diplomatske mogucnosti da rata ne bude. Trebali spomenuti da sa noci na 31. marta na 1. april 1992 godine, krece rat u BiH i napad Arkanovaca na Bijeljinu.
U Sarajevu tih prvih dana aprila su se jos i kafe ispijale ponegdje, moglo se i preci iz pojedinih naselja koja su Srbi kaparisali u dijelove koji su pripadali nama. Onda se desi napad na Vracama, ubistva Suade Dilberovic i Olge Sucic u prvim antiratnim demonstracijama i onda su se desile one najvece demonstracije 9. aprila. 1992. godine, sve u nadi do rata ne dodje i nakon toga krenu granatiranje rubnih dijelova grada i ono sto je Alija nagovjestavao. Na kraju svi znamo sta se sve izdesavalo od toga dana do 2. maja i napada kada se krenuo podijeliti Sarajevo.
Kada citam ovo, bas kontam koliko je tesko nekima priznati da im je njima mrski Alija i njegova SDA organizovala otpor, a ne ona njima bliska ideoloska svita.
-
oridjidji
#22067 Re: SDA-All about
Na fildzan se pristalo tek sa Vens Ovenovim planom i to kada je vrag odnjeo salu, ali njega odbili Srbi, a mi smo nakon toga plana, odbili Oven Stoltenbergov plan. Kud vise sarajevski mediji su pisali tada "potpisuj Alija, nek je ko avlija". Medjutim eto na bosnjackom saboru 1993 odlucise bosnjacki intelektualci da taj plan treba da odbijemo i nakon toga smo sebe poveli u jos dvije godine rata. Europska diplomatija je odustala od rijesavanja nase krize i mi smo ostali prepusteni sami sebi.Banksy wrote:oridjidji wrote:Pa o tome i pričamo, zašto se odmah po izbijanju rata odustalo od jedinstvene Bosne i pristalo na svoj fildžan.Banksy wrote:
Pitanje je pravo, samo onda kada se krene pricati o tome izbije se i argument da se mozda moglo drugacije. Pitam sta su oni do te famozne 1990-te uradili da se ocuva BiH i poslje te godine?
Jedina dilema koju imamo je je li to Izetbegović planirao ranije ili kasnije: prije '90. je li na to nalegao od '90. do ''92. ili je to prigrlio tek '92, samo su nam godine problematične, ništa više.
Aliji je RBIH i gradjanski ustav odlicno odgovarao, kada se uzme u obzir broj Bosnjaka tada. 1 covjek 1 glas, svakako bi donjeo dominaciju Bosnjacima tada. Srbima i Hrvatima nije odgovaralo. Na kraju zbog referenduma gdje je volja Srba preglasana i danas se zele adekvatno zastiti od mogucnosti preglasavanja, otada vuku taj kompleks preglasavanja. Ono sto je gore, mi nakon rata opet nismo odustali od toga, pa smo recimo preglasali Hrvate i izabrali im clana predsjednistva. Tada je bilo mnostvo prljavih politickih igara kao i danas. Srbima se novonastali poredak stvari nije svidio jer su gubili dominaciju koju su imali kroz Jugu u tadasnjoj BiH. Na kraju je i mjenjanje dresova, pokazalo u kom su smjeru Srbi puno prije odveli Jugu i koliko je njihova dominacija bila jaka tada. Dojucerasnje komunjare postadose velikosrbi cetnici koji rade za ideju V. Srbije.
-
oridjidji
#22068 Re: SDA-All about
Slazem se s tobom, medjutim nije se svugdje moglo jednako dobro organizovati otpor, recimo u Zvorniku su otpor pruzali na Kula gradu dvadesetak dana rijetki naoruzani Bosnjaci , a Bijeljini nije ni bilo pokusaja otpora. Dok opet u Srebrenici, Zepi, Gorazdu, Brckom, pa i u Bihacu i nekim drugim mjestima u unutrasnjosti tadasnjih srpskih prostora je otpor organizovan, a negdje ne, poput recimo Prijedora, Foce, Visegrada i td. Ima jedan video Tihica, kad su ga Srbi zarobili u B.Samcu ko je to radio na organizaciji otpora u tome gradu i ko je donosio oruzje Muslimanima. Onako malo crnjak, a malo i sega video. Kad je prsnuo TO BIH na tri dijela, mi smo samo mogli profitirati ondje gdje smo mi bili vecina. Srbi i Hrvati bez vjetra u ledjima Srbije i Hrvatske, branili bi se tim oruzjem kao i mi, a tesko bi te bili u prilici okruziti na nacin na koji su te okruzili na mnogim mjestima ukopavajuci MTS-a i dovlaceci ljudstvo.General War wrote:Ako ti je sarajevo bosna...ali mnogo se izdogadjalo prije sarajeva po bosni gdje je SDA uhvacena spustenih gaca.oridjidji wrote:Dobro niko ne spori vaznost ZAVNOBIH-a bitan datum koji je pomogao dijelom obnovi BiH drzavnosti, vaznije je ono sto se desilo 1974 sa ustavnim promjenama, a to je davanja izvornog suvereniteta republikama, cime je Juga postala zemlja izvedenog suvereniteta iz tih republika, sto je gradjanima tih republika dalo pravo na samoopredjeljenje, sto je 1992. godine olaksalo posao Badinterovoj komisiji koja je samo to potvrdila.VjecitiStudent wrote:
![]()
-
HM 2011
#22069 Re: SDA-All about
Ono kad je čovjek uporan u obezvrijeđivanju SDA koju i čini baš taj narod.fosna2014 wrote:Ono kad covjek izjednacava cijeli narod kiriminogenom sektom. Ma ja bolan.HM 2011 wrote:Otvoreno neprijateljstvo protiv SDA stvara neprijateljstvo medju bosnjacima.....
u jedinstvu je snaga...
-
jefff
#22070 Re: SDA-All about
SDA sve južno od Ivan Sedla prepušta HDZ-u
Novembar 3rd, 2015
SDA sve južno od Ivan Sedla prepušta HDZ-u
BiH
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u razgovoru za N1 prokomentarisao je najavu eventualne promjene Izbornog zakona BiH čime se stvorili uslovi za osnivanje treće izborne jedinice. Nikić je rekao da niko iz SDA i SBB-a ni u jednom trenutku nije reagovao na izjavu predsjednika HDZ-a Dragana Čovića koji uveliko govori o trećoj, hrvatskoj izbornoj jedinici kroz izmjenu Izbornog zakona naše zemlje.
On je izrazio čuđenje zbog ustupaka SDA prema HDZ-u.
“Čini mi se da se bez ikakve argumentacije dopušta da se ispunjavaju želje čelnika HDZ-a. Strah me da ćemo i dalje imati popustljivost SDA. Vidjet ćemo kako će se prema tome odnositi SBB. Čini mi se da želje Čovića idu na ruku Izetbegovića i SDA koja nijednog trenutka ne potencira to da su oni pobjednici izbora. Na osnovu svih poteza SDA koje smo do sada vidjeli, čini mi se da oni bez imalo uvijanja sve južno od Ivan Sedla prepuštaju HDZ-u dok sjeverno od Ivan Sedla žele da kontrolšu. To je opasno za budućnost BiH. Mi ćemo se boriti protiv toga”, kazao je Nikšić
- General War
#22071 Re: SDA-All about
Ne svugdje, vec u vecini krajeva otpor pod pokroviteljstvom SDA (mada to treba uzeti pod veliki upitnik cime je to SDA doprinjela odbrani) je cist debakl.oridjidji wrote: Slazem se s tobom, medjutim nije se svugdje moglo jednako dobro organizovati otpor, recimo u Zvorniku su otpor pruzali na Kula gradu dvadesetak dana rijetki naoruzani Bosnjaci , a Bijeljini nije ni bilo pokusaja otpora. Dok opet u Srebrenici, Zepi, Gorazdu, Brckom, pa i u Bihacu i nekim drugim mjestima u unutrasnjosti tadasnjih srpskih prostora je otpor organizovan, a negdje ne, poput recimo Prijedora, Foce, Visegrada i td. Ima jedan video Tihica, kad su ga Srbi zarobili u B.Samcu ko je to radio na organizaciji otpora u tome gradu i ko je donosio oruzje Muslimanima. Onako malo crnjak, a malo i sega video. Kad je prsnuo TO BIH na tri dijela, mi smo samo mogli profitirati ondje gdje smo mi bili vecina. Srbi i Hrvati bez vjetra u ledjima Srbije i Hrvatske, branili bi se tim oruzjem kao i mi, a tesko bi te bili u prilici okruziti na nacin na koji su te okruzili na mnogim mjestima ukopavajuci MTS-a i dovlaceci ljudstvo.
Nije moj caca rekao da Muslimani (a i BH patrioti) trebaju da napustaju JNA sa rukama u djepovima vec...znas ko vec...i onda zamjeras sto ta JNA samo davala sigurnost srbima...sto li?
Interesantno nabrajas gradove velicine vece mjesne zajednice, a ne pomenu Tuzlu koja je cist primjer odbrane i jedinstva pod jednom komandom, i to bez SDA na celu.
-
oridjidji
#22072 Re: SDA-All about
Ne bih se slozio sa time da je na svom prostoru BiH, gdje su Bosnjaci imali vecinu bilo jednako organizovati otpor, to je i razlogom sto je negdje otpor bio jaci, a negdje slabiji i uslovljeno je bilo stanjem na terenu, tako da rezultati SDA po tome pitanju nisu svugdje isti. Recimo kod nas u SA, jos na pocetku, otpor se najlakse kreirao na mjestima gdje je Bosnjaka bilo najvise, gdje je Srba do rata bilo najvise, tu su oni zacementirali poziciju. Zivim u jednom naselju, ciji je jedan dio pripao FBIH, a drugi RS i kako su stvari bile podijeljene na pocetku rata, skoro su i na kraju ostale takvima, rijec je o Dobrinji, na pocetku samome Srbi kontrolisali Aerodrum Sarajevo, Nedzarice, Mojmilo, dio Dobrinje 1 i Dobrinjeu 4, Lukavicu. Fakticki smo bili opsada u opsadi. Mojmilo u ratu vratili nazad, Aerodrum uzeo UN. Nedzarici nam pripali Dejtonom, dio Dobrinje 1 i Dobrinje 4 koji je pripadao RS-u sada se podijelio na dva dijela, da nekima stizu mjesano racuni za rezije iz FBIH i RS.General War wrote:Ne svugdje, vec u vecini krajeva otpor pod pokroviteljstvom SDA (mada to treba uzeti pod veliki upitnik cime je to SDA doprinjela odbrani) je cist debakl.oridjidji wrote: Slazem se s tobom, medjutim nije se svugdje moglo jednako dobro organizovati otpor, recimo u Zvorniku su otpor pruzali na Kula gradu dvadesetak dana rijetki naoruzani Bosnjaci , a Bijeljini nije ni bilo pokusaja otpora. Dok opet u Srebrenici, Zepi, Gorazdu, Brckom, pa i u Bihacu i nekim drugim mjestima u unutrasnjosti tadasnjih srpskih prostora je otpor organizovan, a negdje ne, poput recimo Prijedora, Foce, Visegrada i td. Ima jedan video Tihica, kad su ga Srbi zarobili u B.Samcu ko je to radio na organizaciji otpora u tome gradu i ko je donosio oruzje Muslimanima. Onako malo crnjak, a malo i sega video. Kad je prsnuo TO BIH na tri dijela, mi smo samo mogli profitirati ondje gdje smo mi bili vecina. Srbi i Hrvati bez vjetra u ledjima Srbije i Hrvatske, branili bi se tim oruzjem kao i mi, a tesko bi te bili u prilici okruziti na nacin na koji su te okruzili na mnogim mjestima ukopavajuci MTS-a i dovlaceci ljudstvo.
Nije moj caca rekao da Muslimani (a i BH patrioti) trebaju da napustaju JNA sa rukama u djepovima vec...znas ko vec...i onda zamjeras sto ta JNA samo davala sigurnost srbima...sto li?
Interesantno nabrajas gradove velicine vece mjesne zajednice, a ne pomenu Tuzlu koja je cist primjer odbrane i jedinstva pod jednom komandom, i to bez SDA na celu.
Srbi nisu bili bez plana i reda prije rata, niti su u rat usli nespremni. Sve ono sto su uradili u HR pred izbijanje rata, to su isto uradili u BiH. Dok se Borisav Jovic hvalio cinjenicom da su potpuno obezbjedili 80 hiljada srpskih vojnika u BiH i srpske prostore, dajuci im svu potrebnu podrsku materijalnu i vojnu, mi smo se radovali prebijezima slabijih JNA cinova. Kolika je ocita bila srpska dominacija nad nama i Hrvatima, upravo govori i ta cinjenica da je JNA bila produzena ruka Srba, njome se nisu mogli braniti ni Hrvati ni Bosnjaci.
Nabrajao sam one koji su bili duboko u tada srpskom teritoriju i to sam spomenuo u prethodnom postu, zato ne spomenu Tuzlu. U Tuzli se zna ko je bio tatica i njemu skidam kapu, Selim je bio i ostao stari mangup i patriota, taj stari reformista je dokazani sin Bosne i on takav bio je cijenjen od Alije, a bome i Alija njemu nije bio mrzak ko sto je nekim crvenim danas. Postovali su se. To je bio jedini grad koliko se sjecam, a da u njemu nisu dobili SDA, HDZ i SDS. On je dobro to iskoristio na pocetku samog rata da odme od JNA sta se da oteti u Tuzli i da istu istjera iz grada, posto zbog veta SFRJ nije bilo moguce formirati vojsku, te se sve to moralo odvijati u tajnosti do rata, on je po zakonu mogao samo pozvati rezervni sastav policije i Tuzlaci svih vjera su usli u njega. Takvo sto u Sa nije bilo moguce jer je MUP bila prva zrtva politickih podijela ko kad su tri nacionalisticke stranke hladno odvalile u Sarajevu. Za razliku od nekih drugih Selim se nije nazvao slucajnim prolaznikom i nije se nametanjem zakona o zabrani formiranja nacionalistickih stranaka borio protiv rata, vec je sam radio na organizaciji otpora i kod Srba je danas na potjernici zbog navodnog ratnog zlocina na Brcanskoj Malti.
-
kolegione
#22073 Re: SDA-All about
Samo da napomenem koliko mrzim SDA 
- Gojeni H
#22074 Re: SDA-All about
Dobro intelektualac, sta je sporno u izjavi muftije Smajkica koja je nastala nakon Praljkovog monologa? Pretvorio sam se u uho.Mostarac_x wrote:
glupko napisah konjina a sad što druga konjina ne zna da čita to je druga stvar, nego bošnjo se hvata đeš mu pominjat muftiju(javno sve u hagu izdo), al bošnjo nečita , pa se sav zapjenio a uša tovaru,
- Gojeni H
#22075 Re: SDA-All about
Stoji cinjenica da je dobar broj ljudi vidio SDA kao pokret nacionalne obnove, i da je dosta ljudi, koji su bili clanovi SDA, dalo zivote u odbrani ove zemlje.oridjidji wrote:
Najveci rezultat Alijine politike je obnova drzavnosti i opstanak BiH, htijeli mi priznati ili ne, upravo ta SDA je bila afirmator otpora i stranka koja je okupila Bosnjake oko sebe koji su se najvise zrtvovali za BiH tada. Ovo je fakt.
Medjutim, ukoliko su se do 2006. god. mogla apsorbovati odredjena opravdanja, nespremnost, Dejton, itd., poslije 2006. god. svakom, cak i simpatizerima stranke, moralo je postati jasno da se ide jedan korak naprijed, dva nazad.
2006. god. je bila prelomna, jer nakon toga, sve sto se moglo vidjeti od SDA su koalicije i grcevita borba za malo vise vlasti, bez obzira na sve ...
Stranka koja je na celu drzave skoro 20 godina, pokazala je da je sampion nepotizma i korupcije, da nema apsolutno nikakvu viziju napretka zemlje, te da je neprijatelj bosnjackog naroda.
Nepotizam i korupcija nagrizaju jezgro bosnajckog naroda.
Stranka sa ovakvim stazom na politickoj sceni ne moze vise nikome prodavati pricu o tome da je blokirana od strane PiSija, HDZ-a, i "ostalih neprijatelja drzave". Da su neprijatelji to vec znamo, ali nemati bas nikakvog odgovora, kao ni rjesenja na lokalnim nivoima, niti odgovore na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota gradjana, dokazuje da je SDA stranka sociopata i sibicara.