Bakir je sigurno svjestan, da osim kriminalaca teško može koga sposobnog unutar stranke naći, pa se odlučio na ovakav potez, ili će jednostavno pustiti da drugi naprave štetu, za koju će i sami ispaštati, a njemu će dobro doći na narednim izborima, njemu četiri godine i nisu neka prepreka.daddy-kool wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbego ... /150312124Razlog zašto je SDA pristala na ovakav deal.Tokom današnjih razgovora rekao je da je sugovornicima posebno istakao kako nije dovoljno samo podijeliti pozicije već i odgovornost, koju po njegovim riječima, trebaju imati svi oni koji će u naredne četiri godine obavljati ministarske funkcije.
Demokratska fronta Željko Komšić
-
almir90
#22051 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
- Skijaš
#22052 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pun mi je kurac te priče o zavjeri protiv ____________ (navesti bilo koje jadno pleme s prostora Balkana). Da je blizu istine to što pišeš međunarodna zajednica bi intervenisala nametanjem rješenja koja bi garantovala dizanje standarda i zadržavanje Srba i Hrvata u BiH. Prepreka napretku nije međunarodna zajednica nego Sarajevo jer sve dok u Sarajevu ima onih kojima su prihvatljivi stavovi HDZ-a i Dodika, strancima se tu ne ostavlja prostora za intervenciju.oakville wrote:Sistem je tako organiziran da stranke tipa HDZ, SDS; SNSD i ostale ne mogu ništa izgubiti i uvijek su na ličnom dobitku, pa makar samo članovi njihove stranke ostale zadnji hrvati i srbi u BiH. I to je tako SDA davno prihvatila - "mi" vama pozicije zagarantirano, vi nama iseljavanje srba i hrvata. Eto. Dramatičniju promjena sistema neće dozvoliti medj. zajednica jer je svjesna da procentualno broj bošnjaka raste radi iseljavanja srba i hrvata, i na to ne mogu uticati, ali mogu uticati na raspodjelu institucionalne "vlasti."Skijaš wrote:
Ne vidim kako je HDZ pobjedio. Meni je sporan monopol nad etničkim kvotama a ako će HDZ odustati od toga, neka dobije devet ministarskih mjesta a ne pet. Ako će HDZ imenovati ministra iz srpskog naroda a dogovarati sa Sarajevom imenovanje jednog od ministara iz hrvatskog naroda, to je korak naprijed. Da je do mene, osporio bih im diktat nad još jednim hrvatskim mjestom u zamjenu za dva koja to nisu, ali dobro je i ovo, dobar temelj za sljedeće izbore.
- Better Man
#22053 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Jedino nisu smjeli HDZ-u dati Ministarstvo pravde kao jedno od najvažnijih ministarstava.
- ilkbahar
#22054 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
znajul se imena ministaara?
- iPod
- Helena2014
#22056 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ilkbahar wrote:znajul se imena ministaara?
Suljagic DF zamjenik ministra odbrane u VM BiH
ministar za izbjeglice trebao bi biti Edin Ramić
ministar razvoja poduzetništva i obrta Semsudin Dedic
ministarstvo unutrasnjih poslova Aljosa Campara
tako nekako, ali imena ce sutra sigurno biti poznata
- Kolinda
#22057 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
Reče da za sutra sprema imena 6 ministara
- Helena2014
#22058 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kolinda wrote:Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
Reče da za sutra sprema imena 6 ministara.
Ne razumijem cemu se ti nasladjujes. Svaki svoj post trebas zapoceti sa hvala vam svima u ime nas >legitimnih> Hrvata.......pa pisati
SDA je mogao odbiti sve HDZ/ove prijedloge za formiranje vlasti i da ostavi u tehnickom mandatu Vladu Nermina Nikisica u kojoj sjedi vise ministara iz SDA, nego sto ce ih sada sjediti. Ali to nije bio cilj, ocigledno. Ti mislis da se bez HDZa nije moglo ni na koji nacin, cudim ti se.
Dobili ste vise nego dzentlmensku i istorijsku priliku da udjete u VFBiH, a sjeti se od kada tamo niste.
Kad poletite previse visoko, lahko vas je majorizirati i brojcano i umno, do tada bavite se sobom kako da zadrzite ljude i povecate brojke.
Hajde, malo se pobrinite za Hrvate u RS,pitajte za Hrvate u Posavini, koji su bukvalno u nestanku, niste li konstitutivni i tamo ili ipak samo u Federaciji, pa nas informisi o tome, kad u RS bude vise Hrvata od Antona Kasipovica
Last edited by Helena2014 on 13/03/2015 00:02, edited 1 time in total.
-
sanjin_1
#22059 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Kolinda wrote:Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
Znam..znam..nije laHko..
- Skijaš
#22060 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije problem popljuvati DF zbog kapitulacije, to je najlakše i za to ima vremena. Za sada ih treba podržati. A ti likuj, slavi i okreći volove, nema ništa loše u tom što i ti i ja vidimo nešto pozitivno u ovakvom dogovoru.Kolinda wrote:Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
- It_is_a_Leclerc
#22061 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ovaj Kolinda (Pazite, muškarac koji se predstavlja kao žena) nikako da skonta da HDZ-ova ministarstva nisu ministarstva Hrvata, kao što ni ministarstva SDA nisu ministarstva Bošnjaka. Pravi se Vlada FBIH, i ministar finansija FBiH pravi budžet za sve građane i institucije FBIH, a ne za šaku Hrvata okupljenih oko Čitluka i Livna. Ja mislim da ćemo, kad zaboravimo te seljačke "moje" i "tvoje" ministre i ministarstva, imati neke šanse kao društvo. Uostalom, HDZ-ovi ministri mogu biti korisniji za BIH nego svi SDA-ovci skupa. Naprimjer, Mirko Šarović, SDS-ovac, je uradio više za bh. izvoznike i bh. mljekarsku i mesnu industriju, nego Adil Osmanović i Fahrudin Radončić zajedno.
- Lokman
#22062 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Raspodjela i inače čitav cirkus oko ministarskih pozicija potpuno su nebitni u smislu daljneg političkog raspleta. Očigledno je da će ova vlast biti gora i od SDP vlasti za koju se mislilo da ne može biti gora. Ne postoje referentne politike ni referentni kadrovi da bi se napravio bilo kakav pomak. Komšić jedini spominje procedure i konkurse ali je pitanje kako će to izgledati u stvarnosti. U suštini ne vidi se nikakav koncept koji pruža osnovu za optimizam.
-
sanjin_1
#22063 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
kako je to zdravlja ti DF kapitulirao? Od "nelegitimnog i totalno neprihvatljivog" dođe do 5 ministarstava ? Od stranke u "nastajanju" direktno u Vijeće Ministara? ..jedino je šteta što je SDA ponovo uradila istu stvar koju radi posljednjih 20 godina..ali i to je "prikraju" a zbog fenomenalnog poteza kojim su sjebali Dodika, neću ih popljuvati (još uvjek)...Skijaš wrote:Nije problem popljuvati DF zbog kapitulacije, to je najlakše i za to ima vremena. Za sada ih treba podržati. A ti likuj, slavi i okreći volove, nema ništa loše u tom što i ti i ja vidimo nešto pozitivno u ovakvom dogovoru.Kolinda wrote:Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
- Helena2014
#22064 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
"U svakoj varijanti nastojaću da pokažem da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a. HDZ bez SNSDa nece pregovarati o izvrsnoj vlasti", zaključio je Dragan Čović. 01.12.2014 
Last edited by Helena2014 on 13/03/2015 00:27, edited 1 time in total.
- It_is_a_Leclerc
#22065 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
SDA i DF su uradili puno, i problem je što se konkretan efekat onog što su uradili teško može vidjeti na pravu. Činjenica da je Dodik istjeran iz vlasti na nivou BiH, i da su tamo dovedeni ljudi koji su "manje zlo" i koji su direktni protivnici Dodika, što upućuje na njihovu odlučnost da ga, kroz instrumente BIH, razbiju što je prije moguće, itekako nije nevažna. Mi ćemo imati SDS koji kontrolira OSA-u (izbacivanje Špirića iz nje nije nimalo naivno), koji kontrolira SIPA-u i koji neće uraditi ništa da stopira istrage, prvo protiv Dodikovih ljudi,a onda i protiv njega samog, u čemu bi mogli imati i mig iz vana, konkretno iz SAD-a. Osim toga, bez Vijeća ministara Dodik ostaje bez mjesta za uhljebljenje kadrova, mjesta iz kojeg može "crpiti sredstva" za stranku, a zbog čega se već budi bunt unutar samog SNSD-a (Radojičić, Radmanović, Špirić).
Činjenica da su DF i SDA uspjeli isposlovati da SNSD ne bude dio FBIH nije simbolična, već realna pobjeda, kojom se Dodika izoluje, i kojim ostaje izolovan.
Činjenica da su DF i SDA uspjeli isposlovati da SNSD ne bude dio FBIH nije simbolična, već realna pobjeda, kojom se Dodika izoluje, i kojim ostaje izolovan.
-
sanjin_1
#22066 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Boldano je ključ ...i još jedan ekser u mrtvački kovčeg HDZ politike......It_is_a_Leclerc wrote:SDA i DF su uradili puno, i problem je što se konkretan efekat onog što su uradili teško može vidjeti na pravu. Činjenica da je Dodik istjeran iz vlasti na nivou BiH, i da su tamo dovedeni ljudi koji su "manje zlo" i koji su direktni protivnici Dodika, što upućuje na njihovu odlučnost da ga, kroz instrumente BIH, razbiju što je prije moguće, itekako nije nevažna. Mi ćemo imati SDS koji kontrolira OSA-u (izbacivanje Špirića iz nje nije nimalo naivno), koji kontrolira SIPA-u i koji neće uraditi ništa da stopira istrage, prvo protiv Dodikovih ljudi,a onda i protiv njega samog, u čemu bi mogli imati i mig iz vana, konkretno iz SAD-a. Osim toga, bez Vijeća ministara Dodik ostaje bez mjesta za uhljebljenje kadrova, mjesta iz kojeg može "crpiti sredstva" za stranku, a zbog čega se već budi bunt unutar samog SNSD-a (Radojičić, Radmanović, Špirić).
- Skijaš
#22067 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Prvi test će biti imenovanje ovog šestog ministra i njegovo ponašanje.sanjin_1 wrote:kako je to zdravlja ti DF kapitulirao?Skijaš wrote:Nije problem popljuvati DF zbog kapitulacije, to je najlakše i za to ima vremena. Za sada ih treba podržati. A ti likuj, slavi i okreći volove, nema ništa loše u tom što i ti i ja vidimo nešto pozitivno u ovakvom dogovoru.Kolinda wrote: Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
-
zagor 19
#22068 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Taman tako!It_is_a_Leclerc wrote:SDA i DF su uradili puno, i problem je što se konkretan efekat onog što su uradili teško može vidjeti na pravu. Činjenica da je Dodik istjeran iz vlasti na nivou BiH, i da su tamo dovedeni ljudi koji su "manje zlo" i koji su direktni protivnici Dodika, što upućuje na njihovu odlučnost da ga, kroz instrumente BIH, razbiju što je prije moguće, itekako nije nevažna. Mi ćemo imati SDS koji kontrolira OSA-u (izbacivanje Špirića iz nje nije nimalo naivno), koji kontrolira SIPA-u i koji neće uraditi ništa da stopira istrage, prvo protiv Dodikovih ljudi,a onda i protiv njega samog, u čemu bi mogli imati i mig iz vana, konkretno iz SAD-a. Osim toga, bez Vijeća ministara Dodik ostaje bez mjesta za uhljebljenje kadrova, mjesta iz kojeg može "crpiti sredstva" za stranku, a zbog čega se već budi bunt unutar samog SNSD-a (Radojičić, Radmanović, Špirić).
-
The Realist
#22069 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ti očito znaš više, ali meni od početka se čini da uprkos raznim izjavama, oni žele zajedno raditi i ja se nadam nešto napraviti, ali ovo prvo mi je baš upečatljivo (da žele zajedno), za drugo samo Bog dragi zna. Evo u SA i kod navodnih prepirki prilikom formiranja vlade Federacije su surađivali bez problema, dok izjave čelnika i nisu toliko bile isključive jedne protiv drugi (u drugim kantonima znam da ima problema, ali centrala im je ipak ovdje).It_is_a_Leclerc wrote:SDA i DF su uradili puno, i problem je što se konkretan efekat onog što su uradili teško može vidjeti na pravu. Činjenica da je Dodik istjeran iz vlasti na nivou BiH, i da su tamo dovedeni ljudi koji su "manje zlo" i koji su direktni protivnici Dodika, što upućuje na njihovu odlučnost da ga, kroz instrumente BIH, razbiju što je prije moguće, itekako nije nevažna. Mi ćemo imati SDS koji kontrolira OSA-u (izbacivanje Špirića iz nje nije nimalo naivno), koji kontrolira SIPA-u i koji neće uraditi ništa da stopira istrage, prvo protiv Dodikovih ljudi,a onda i protiv njega samog, u čemu bi mogli imati i mig iz vana, konkretno iz SAD-a. Osim toga, bez Vijeća ministara Dodik ostaje bez mjesta za uhljebljenje kadrova, mjesta iz kojeg može "crpiti sredstva" za stranku, a zbog čega se već budi bunt unutar samog SNSD-a (Radojičić, Radmanović, Špirić).
Štaviše, SDA mi je tu bio dosta povučen, te imam osjećaj da su tačno birali ko će davati izjave, a nisam čuo previše laprdanja od strane Zukića i Sarajlića (ili nisam upratio), što je isto dosta čudno, s obzirom da su ubjedljivo najjača stranka u Federaciji. Sada, ili je to plan neki njihov da mogu opet na druge svaliti krivicu (ili su se dobro uhljebili sa ambasadama - mada iskreno ne znam zašto je to toliko bitno - i sa javnim preduzećima - ovo već kontam - ), ili nisu smjeli radi nekoga sa strane, ili su znali da DF ima podršku nekoga sa strane (što je isto kao i ovo prethodno), ili su stvarno jedni sa drugim od ranije imali dogovor i išli na sprovođenje istog (ovo neko čak i tokom izbora pisao, ili odmah nakon, da će oni u koaliciju ići).
- Ricken
#22070 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nisu slučajno zapeli za ministarstvo finansija, ja znam i što, ali nije tema. U svakom slučaju onako pošteno i ljudski gledajući, stranka koja dominantno dolazi iz dijela FBiH koje izbjegava plaćati poreze ove zemlje, entiteta i kantona, ne zaslužuje da vodi FMF. Bezobrazluk. Ako je uvjet naplata poreznih dugova Međugorja, Neuma, posušja i sl, onda su im tebali dati ostalih 10 ministarstava. Ali čisto sumnjam, da je Leclerc upravu, da iza ovoga stoji neki dogovor, a potpuno sam siguran da direktor HT Mostara, ili Hrvtskih Pošta, neće recimo biti neki bošnjak sa desne obale Mostara.almir90 wrote:Pred nama je da vidimo, da li će Ćirilo imati kakvog monopola nad "financijskim tržištem", ja sumnjam, ali eto, vama je nada samo još i ostala.Ricken wrote:HDZ je potpuni podbjednik oktobarskih izbora, to je sada potpuno jasno. Kraj priče.
-
baglama
#22071 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
meni matere mi ovaj ZK kao da je glavni lik ove pjesme.
http://www.youtube.com/watch?v=qI78tJ3BnJQ
http://www.youtube.com/watch?v=qI78tJ3BnJQ
- Mister Yes
#22072 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Piše u domu naroda. HDZ ima 13 od 17 mandata u hrvatskom klubu doma naroda federacije. Znači, očigledno predstavlja Hrvate u FBIH.It_is_a_Leclerc wrote:No, međutim, od početka se pristalo na pregovora na pogrešnim osnovama, ondosno na osnovu premise da HDZ predstavlja Hrvate u FBiH, što nigdje ne piše osim u glavama Borjane Krišto i Marinka Ćavare.
-
VjecitiStudent
#22073 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Godine i godine si ovdje proveo pišući stotine postova pišući u podršci SDP-u što nisu htjeli da daju sve hrvatske pozicije u Vladi FBIH HDZ-u, a sad slaviš DF što su dali sve hrvatske pozicije u Vladi HDZ-u.Skijaš wrote:Nije problem popljuvati DF zbog kapitulacije, to je najlakše i za to ima vremena. Za sada ih treba podržati. A ti likuj, slavi i okreći volove, nema ništa loše u tom što i ti i ja vidimo nešto pozitivno u ovakvom dogovoru.Kolinda wrote:Čović objasnio kako je to ako gledaš bez uvijanja e sad što formalno Bake i Želja kao trebaju potvrditi min.financija je kako je i naglasio "formalno" .
- animus
#22074 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Malo kad se analizira ova raspodjela onda se moze zakljuciti da ovo i nije lose. SDA ce imati sefa parade i ministarstvo gdje ima najvise love i gdje se najvise mulja. DF ima ministarstvo gdje se u ovom mandatu ocekuje najvise ulaganja i gdje bi trebalo biti dobrog pomaka a to je energetika i namjenska industrija a plus ce jos imenovati i ministra za borce gdje je bitno da se nastavi sa onim sto je Helez poceo tj. da se lopovi i prevaranti skinu sa budzeta. HDZ je dobio broj ministarstava i kontrolu toka novca. Ova ostala ministarstva nisu vrijedna ni spomena jer tu se svakako nista posebno i ne dogadja osim ovog min. prometa ali tu je zavrseno ulaganje i nakon sto se zavrse ove zapocete dionice proci ce dosta vremena da se ponovo kredit podigne za izgradnju cesta.
Sve u svemu svi nesto dobili a i nesto dali tako da je OK nek sada krenu da rade ono sto su nam obecavali. Nadajmo se da ce medju njima vladati neki dobar nivo povjerenja koji bi ih mogao ostaviti skupa do kraja mandata.
Ja u ovom mandatu ocekujem da se uspostavi sistem koji ce moci zivjeti bez novog zaduzivanja i povecanje broja zaposlenih a to se realno moze uraditi ako budu htjeli. Drugo sto ocekujem je da se konacno krene sa izgradnjom tih dugo najavljivanih energetskih objekata a i to bi se moralo desiti u ovom periodu jer su se stekli uslovi za to.
Nazalost izgubili smo 4 mjeseca u ovom naduravanju i nadmudrivanju a zaboravlja se da je vrijeme=novac, tako da mi nemamo vremena za likovanje ili zaljenje nego obavezu stranaka da se sto prije bace na ispunjavanje izbornih i postizbornih obecanja.
Sve u svemu svi nesto dobili a i nesto dali tako da je OK nek sada krenu da rade ono sto su nam obecavali. Nadajmo se da ce medju njima vladati neki dobar nivo povjerenja koji bi ih mogao ostaviti skupa do kraja mandata.
Ja u ovom mandatu ocekujem da se uspostavi sistem koji ce moci zivjeti bez novog zaduzivanja i povecanje broja zaposlenih a to se realno moze uraditi ako budu htjeli. Drugo sto ocekujem je da se konacno krene sa izgradnjom tih dugo najavljivanih energetskih objekata a i to bi se moralo desiti u ovom periodu jer su se stekli uslovi za to.
Nazalost izgubili smo 4 mjeseca u ovom naduravanju i nadmudrivanju a zaboravlja se da je vrijeme=novac, tako da mi nemamo vremena za likovanje ili zaljenje nego obavezu stranaka da se sto prije bace na ispunjavanje izbornih i postizbornih obecanja.
- mO k3
#22075 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
ma Chovic je stara dronfuljaHelena2014 wrote:"U svakoj varijanti nastojaću da pokažem da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a. HDZ bez SNSDa nece pregovarati o izvrsnoj vlasti", zaključio je Dragan Čović. 01.12.2014