GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- Thorgerson
#22026 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vidim da je vlada u ovom programu stavila i ugovaranje sa zeljeznicom fbih za koristenje voza u javnom gradskom prevozu, te brzi voz Hadzici i Ilijas - Sarajevo, naravno i uskladjivanje linija sa ostatkom gradskog saobracaja. Te jedinstvena karta za sve. Znam da papir trpi sve, ali ako bilo sta urade na ovoj stvari, svaka im cast.
O tome smo i ovdje vec pricali i mislim da je to ok ideja. I ideja koja uopste nije skupa za sprovesti.
Voz je odlicno sredstvo prevoza. Obezbjedi ljudima karte, obezbjedi im normalno vrijeme uskladjeno sa potrebama. I najbitnije tacno vrijeme. A voz je cak i kod nas tacan. Nema nepotrebnih stajanja, semafora, guzvi.
Dakle, iz Hadzica do Sarajeva vozu treba evo kao sto se vidi ispod nekih 17-18min. Javnim prevozom to sigurno iznosi preko 1h. Autobus + tramvaj da budes na Marijin Dvoru, ma kakvi sigurno preko 1h. Sa automobilom sigurno ide malo brze, ali opet ne mozes postici ovo vrijeme koje voz postize. I da se naprave neke dodatne stanice, da voz malo duze stoji na njima, opet ovo vrijeme ne bi preslo preko 30-35 minuta + presjedanje 10-15 minuta, opet brze nego tramvaj + bus. Automobil da ne govorim, jer u centru parkinga i nema. A i ako neko placa parking + gorivo, zasto bi placao ako ima siguran prevoz vozom.
I jel neko misli da raja ne bi koristila voz? Kad bi bile neke mjesecne jedinstvene karte povezane sa GRAS-om? Pa zasto ne bi koristili? Ako je brzi, jeftiniji, pa i sigurniji. Naravno da bi. I mi imamo to blago. Imamo prugu koja prolazi posred grada, imamo stanicu u samom gradu. Imamo tramvaj do te stanice. I niko nista ne poduzima.
Evo dole izvod iz reda voznji za voz Hadzici - Sarajevo. Mislim da ovi termini malo kome odgovaraju. Dodje student ili radnik, ucenik 10 do 7 na Marijin Dvor. I sta ce raditi ako mu posao pocinje u 8h? Ako mu obezbjedis tramvaj sa Marijin Dvora sa kojim moze stici bilo gdje u radijusu od 4-5 stanica za nekih 10-15 minuta. Dakle, evo neka stigne opet je na faksu ili poslu u 7.20. Mislim koliko ljudi uopste pocinje sa radom u to vrijeme, ko ima predavanja u to vrijeme?
Hadzici -> Sarajevo
720 Hadžići Sarajevo 08:24 08:41
722 Hadžići Sarajevo 18:39 18:56
1722 Hadžići Sarajevo 21:27 21:44
2400 Hadžići Sarajevo 06:27 06:52
Sarajevo -> Hadzici
721 Sarajevo Hadžići 16:50 17:06
723 Sarajevo Hadžići 07:07 07:20
2401 Sarajevo Hadžići 15:42 16:07
O tome smo i ovdje vec pricali i mislim da je to ok ideja. I ideja koja uopste nije skupa za sprovesti.
Voz je odlicno sredstvo prevoza. Obezbjedi ljudima karte, obezbjedi im normalno vrijeme uskladjeno sa potrebama. I najbitnije tacno vrijeme. A voz je cak i kod nas tacan. Nema nepotrebnih stajanja, semafora, guzvi.
Dakle, iz Hadzica do Sarajeva vozu treba evo kao sto se vidi ispod nekih 17-18min. Javnim prevozom to sigurno iznosi preko 1h. Autobus + tramvaj da budes na Marijin Dvoru, ma kakvi sigurno preko 1h. Sa automobilom sigurno ide malo brze, ali opet ne mozes postici ovo vrijeme koje voz postize. I da se naprave neke dodatne stanice, da voz malo duze stoji na njima, opet ovo vrijeme ne bi preslo preko 30-35 minuta + presjedanje 10-15 minuta, opet brze nego tramvaj + bus. Automobil da ne govorim, jer u centru parkinga i nema. A i ako neko placa parking + gorivo, zasto bi placao ako ima siguran prevoz vozom.
I jel neko misli da raja ne bi koristila voz? Kad bi bile neke mjesecne jedinstvene karte povezane sa GRAS-om? Pa zasto ne bi koristili? Ako je brzi, jeftiniji, pa i sigurniji. Naravno da bi. I mi imamo to blago. Imamo prugu koja prolazi posred grada, imamo stanicu u samom gradu. Imamo tramvaj do te stanice. I niko nista ne poduzima.
Evo dole izvod iz reda voznji za voz Hadzici - Sarajevo. Mislim da ovi termini malo kome odgovaraju. Dodje student ili radnik, ucenik 10 do 7 na Marijin Dvor. I sta ce raditi ako mu posao pocinje u 8h? Ako mu obezbjedis tramvaj sa Marijin Dvora sa kojim moze stici bilo gdje u radijusu od 4-5 stanica za nekih 10-15 minuta. Dakle, evo neka stigne opet je na faksu ili poslu u 7.20. Mislim koliko ljudi uopste pocinje sa radom u to vrijeme, ko ima predavanja u to vrijeme?
Hadzici -> Sarajevo
Sarajevo -> Hadzici
-
kakaljin
#22027 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jedine vozove koji bi mogli ici za gradski prevoz su 2400 i 2401 i da ubace neke nove linije i da se prilagode vremena.Thorgerson wrote:Vidim da je vlada u ovom programu stavila i ugovaranje sa zeljeznicom fbih za koristenje voza u javnom gradskom prevozu, te brzi voz Hadzici i Ilijas - Sarajevo, naravno i uskladjivanje linija sa ostatkom gradskog saobracaja. Te jedinstvena karta za sve. Znam da papir trpi sve, ali ako bilo sta urade na ovoj stvari, svaka im cast.
Hadzici -> Sarajevo
Sarajevo -> Hadzici
Ovo bi bila odlicna ideja i vjerovatno brzo provodiva
- NEOPLAN
#22028 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ako se dobro sjecam to su dva prototipa Skode 21tr, na kojima su vrsena testiranja za serijsku proizvodnju i nisu bili bas pouzdani, vise su stajali zbog kvarova nego sto su radili. Jedan je cini mi se imao udes pa mu je prepravljana sofersajba. Duho su stajali, pa su popravljeni i pusteni u rad, kvarili se i vrlo cesto ispadali sa linija i na kraju vrlo brzo crkli. Na kraju su rashodovani.oldtajmer wrote:pade mi nesto na pamet,sta li se desilo sa onim niskopodnim jednodijelnim trolama(plavo-zuti cini mi se),bili su novi a vozili povremeno ima i vise od 10 godina, ako ne grijesim
- Haris.ba
#22029 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja bih im halalio pare za tramvajska stajališta da ulože u stajališta za gradske vozove.
- trambusek88
#22030 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dovoljno bi bilo za početak da se uvede linija integrisana u JGP koja bi povezivala postojeće stanice lokalnih vozova do Lješeva i Raštelice (ili bar do Podlugova i Pazarića pošto su to ipak prave stanice za razliku od ovih gdje voz čekaš na livadi)
To bi moglo dosta rasteretiti autobuse na linijama 22, 30, 33.
To bi moglo dosta rasteretiti autobuse na linijama 22, 30, 33.
-
dresdener78
#22031 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Thorgerson: HVALA, HVALA, HVALA kolega na ovom postu!!!!
To je to! Prigradski voz bi bila odlična opcija za veliki broj ljudi: Na relaciji Ilidža - Hadžići - Pazarić - Tarčin. Isto kao na "sjevernoj" pruzi Rajlovac - Semizovac - Podlugovi - Visoko - Kakanj (a recimo čak do Zenice). Nažalost, kod ove dionice problem je loša pruga koja nije remontovana, te nefunkcionalna signalizacija, ako se ne varam voz i dalje ZAUSTAVLJA kod svakog asfaltnog prelaza, daje zvučni signal i nastavlja jer nema rampi da se spuštaju (odnosno ima al one ne rade).
Jedini problem ja vidim u tome da su pruge jednokolosiječne, dakle ako se desi neki kvar, prevoz je zaustavljen, tačka kraj nema dalje sve dok se kvar ne otkloni. Kod nas u Češkoj je većina magistralnih željezničkih pruga dvokolosiječna dakle ako se nešto desi na jednom kolosijeku (voz je ubio idiota hodajućeg po šinama, pokvarila se kontaktna meža, odron kamenja) onda mogu vozovi sporije, sa kašnjenjem od 10-20 minuta ali ipak koristiti ostali drugi kolosijek u oba pravca.
Spomenuli ste red vožnje koji je jako loš, ustvari 3-4 puta dnevno u svakom pravcu.
Dok bi bilo potrebno da ovi vozovi idu najmanje svaki sat, dakle recimo Hadžići Sarajevo: 5,30 6,30 7,30 8,30 9,30 i tako dalke sve recimo do 22 sata. Isto u suprotnom pravcu.
Na Ilidži novo željezničko stajalište i pored njega autobusko stajalište za autobusku liniju recimo u pravcu Dobrinja, Vogošća, da ljudi uopće ne moraju kroz centar grada! NARAVNO sve sa jednom zajedničkom kartom i tarifom!
U BiH IMA čak i vozova!!!! Citiram iz interneta:
Od 1976. Ganz-MÁVAG je isporučio 50 jedinica trovagonskog električnog motornog vlaka za Jugoslavenske željeznice. Među njima 34 se koriste za prigradski promet, a 16 u daljinskom intercity prijevozu. Vlakovi su opremljeni jedinstvenim pogonskim sustavom, koji je projektirao Ganz Villamossági Művek (Ganz Električna industrija), a u velikoj mjeri standardne strojarske dijelove projektirao je Ganz-MÁVAG.
Trovagonski električni motorni vlak sadrži dvije prikolice s vozačkim kabinama i u sredini motorna kola. Dvije ili tri garniture mogu se spojiti u jedan vlak preko automatskog kvačila, tako da zajedno može voziti 6 ili 9 vagona. Sve četiri osovine motornih kola su pogonske. Upravljanje brzinom je automatsko, s posve kontroliranim tiristorskim upravljanjem.
Dio vozova je u ratu ostao u Hrvatskoj gdje do danas služe na prigradskim linijama u Zagrebu, prema mojim informacijama ŽFBiH bi trebao imati 5 aktivnih vozova (mada je bilo ukupno 10 vozova preuzeto od ŽFBiH, ostali se raspadaju godinama negdje na sporednim kolosijecima). U Doboju se pod upravom ŽRS-a raspada prema mojim informacijama 7 ovih vozova već od kraja rata:

Dakle umjesto da su foteljaška goveda potpisivala ugovore za nabavku JEDNOG prototipnog Končara po cijeni od 5,3 milijuna eura (u čemu je problem: jedan voz, mora nekad na održavanje ili se pokvari, pa šta će voziti umjesto njega kada nema zamjenskog????) - mogli su ove pare uložiti u REMONT postojećih vozova!!!!!!!!
Željeznička vozila bez problema izdrže 50 godina, i moguće je remontovati je tako da izgledaju skoro kao nova!
Da se omogući ulaz u voz i za osobe sa smanjenom pokretnošću i za dječija kolica, moguće je dodati novi niskospodni vagon, kao što su to naprimjer uradili Austrijanci kod prigradskih vozova u Salcburku na Salzburger Lokalbahn, ovdje vidite garnituru staru par decenija, ali u odličnom stanju, sa NOVIM dodatnim niskospodnim vagonom!

To je to! Prigradski voz bi bila odlična opcija za veliki broj ljudi: Na relaciji Ilidža - Hadžići - Pazarić - Tarčin. Isto kao na "sjevernoj" pruzi Rajlovac - Semizovac - Podlugovi - Visoko - Kakanj (a recimo čak do Zenice). Nažalost, kod ove dionice problem je loša pruga koja nije remontovana, te nefunkcionalna signalizacija, ako se ne varam voz i dalje ZAUSTAVLJA kod svakog asfaltnog prelaza, daje zvučni signal i nastavlja jer nema rampi da se spuštaju (odnosno ima al one ne rade).
Jedini problem ja vidim u tome da su pruge jednokolosiječne, dakle ako se desi neki kvar, prevoz je zaustavljen, tačka kraj nema dalje sve dok se kvar ne otkloni. Kod nas u Češkoj je većina magistralnih željezničkih pruga dvokolosiječna dakle ako se nešto desi na jednom kolosijeku (voz je ubio idiota hodajućeg po šinama, pokvarila se kontaktna meža, odron kamenja) onda mogu vozovi sporije, sa kašnjenjem od 10-20 minuta ali ipak koristiti ostali drugi kolosijek u oba pravca.
Spomenuli ste red vožnje koji je jako loš, ustvari 3-4 puta dnevno u svakom pravcu.
Dok bi bilo potrebno da ovi vozovi idu najmanje svaki sat, dakle recimo Hadžići Sarajevo: 5,30 6,30 7,30 8,30 9,30 i tako dalke sve recimo do 22 sata. Isto u suprotnom pravcu.
Na Ilidži novo željezničko stajalište i pored njega autobusko stajalište za autobusku liniju recimo u pravcu Dobrinja, Vogošća, da ljudi uopće ne moraju kroz centar grada! NARAVNO sve sa jednom zajedničkom kartom i tarifom!
Od 1976. Ganz-MÁVAG je isporučio 50 jedinica trovagonskog električnog motornog vlaka za Jugoslavenske željeznice. Među njima 34 se koriste za prigradski promet, a 16 u daljinskom intercity prijevozu. Vlakovi su opremljeni jedinstvenim pogonskim sustavom, koji je projektirao Ganz Villamossági Művek (Ganz Električna industrija), a u velikoj mjeri standardne strojarske dijelove projektirao je Ganz-MÁVAG.
Trovagonski električni motorni vlak sadrži dvije prikolice s vozačkim kabinama i u sredini motorna kola. Dvije ili tri garniture mogu se spojiti u jedan vlak preko automatskog kvačila, tako da zajedno može voziti 6 ili 9 vagona. Sve četiri osovine motornih kola su pogonske. Upravljanje brzinom je automatsko, s posve kontroliranim tiristorskim upravljanjem.
Dio vozova je u ratu ostao u Hrvatskoj gdje do danas služe na prigradskim linijama u Zagrebu, prema mojim informacijama ŽFBiH bi trebao imati 5 aktivnih vozova (mada je bilo ukupno 10 vozova preuzeto od ŽFBiH, ostali se raspadaju godinama negdje na sporednim kolosijecima). U Doboju se pod upravom ŽRS-a raspada prema mojim informacijama 7 ovih vozova već od kraja rata:

Dakle umjesto da su foteljaška goveda potpisivala ugovore za nabavku JEDNOG prototipnog Končara po cijeni od 5,3 milijuna eura (u čemu je problem: jedan voz, mora nekad na održavanje ili se pokvari, pa šta će voziti umjesto njega kada nema zamjenskog????) - mogli su ove pare uložiti u REMONT postojećih vozova!!!!!!!!
Željeznička vozila bez problema izdrže 50 godina, i moguće je remontovati je tako da izgledaju skoro kao nova!
Da se omogući ulaz u voz i za osobe sa smanjenom pokretnošću i za dječija kolica, moguće je dodati novi niskospodni vagon, kao što su to naprimjer uradili Austrijanci kod prigradskih vozova u Salcburku na Salzburger Lokalbahn, ovdje vidite garnituru staru par decenija, ali u odličnom stanju, sa NOVIM dodatnim niskospodnim vagonom!

- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#22032 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ja sam u Manchesteru imao priliku koristiti voz, svaki dan kako bi došao u sami centar, i ljudi se voze, placaju karte, redovan, a nije ni skup.
- Sodom1
#22033 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Auuu Dresdene moram ti se pofaliti da sam vozio se ovim cudom u Salzburgu,prije jedno 5-6 godina . Na liniji Oberndorf-Salzburg. Cudna stajalista , moras pritisnuti dugme da ti stane da udjes inace profura on,ako nema putnika za izacidresdener78 wrote:Thorgerson: HVALA, HVALA, HVALA kolega na ovom postu!!!!
- konektovan
- drug_profi
#22035 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Niko više obećanjima ne vjeruje.
Čekamo da vidimo.
Čekamo da vidimo.
-
dresdener78
#22036 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Drago mi je! Dakle imao si mogucnost vidjeti da se tamo moze svakodnevno putovati bez automobila i nerviranja gdje cu ga parkirati kasniti na semaforima...Sodom1 wrote:Auuu Dresdene moram ti se pofaliti da sam vozio se ovim cudom u Salzburgu,prije jedno 5-6 godina . Na liniji Oberndorf-Salzburg. Cudna stajalista , moras pritisnuti dugme da ti stane da udjes inace profura on,ako nema putnika za izaci
Inace one najnovije vijesti: Iskreno NE VJERUJEM vise da se moze sarajevski javni prevoz spasiti, opet ce neke glavonje i guzonje izumiti toplu vodu i na kraju ce biti konstatirano da NEMA para.
Tramvajska pruga, koja je jedna od najopterecenijih u Evropi (plusminus svake 3-4 minute prolazi jedan tramvaj) se bukvalno raspada sto mozete vidjeti svaki dan. Godina maks dvije godine dana ostaje.
- славянин
#22037 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nadam se da se nece desiti kao sa prijasnjim "injekcijama" iz budzeta i donacijama tj. neodrzavanje,nemar i onda otpad.Nadam se da ce sve krenuti nabolje GRASU ali sve indicije su da ce azdaja nastaviti da guta budzetske pare.
- konektovan
#22038 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eh i ja se toga bojim, ali ovo je pravi ispit za novu kantonalnu vlast, da vidimo koliko su sposobni....славянин wrote:Nadam se da se nece desiti kao sa prijasnjim "injekcijama" iz budzeta i donacijama tj. neodrzavanje,nemar i onda otpad.Nadam se da ce sve krenuti nabolje GRASU ali sve indicije su da ce azdaja nastaviti da guta budzetske pare.
- Sodom1
#22039 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Od ponedjeljka pravna drzava 
- holowey
#22041 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
sta se desava sa web stranicom grasa? error 403...
ima li grasova komercijala red voznje? ili krece kad se popuni putnicima?
ima li grasova komercijala red voznje? ili krece kad se popuni putnicima?
- Radar71
- Tesla Edison
- holowey
#22044 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
zahvaljujem...Radar71 wrote:Komercijala je tačna u minut.
- Thorgerson
#22045 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Vidim u prijedlogu javnih investicija u kantonu, da je do 2021. planirano cca 46 miliona KM za obnovu pruge. Mislim to je prijedlog. Ovdje se jel, pricalo o cifri od 80 do 100 miliona koja je potrebna za obnovu.
Gledam plan za Hrasnicu, te za izgradnju stajalista na to ide nekih cca 30 miliona KM. Tako dodjemo do cifre od 70 miliona, sto je fakticki priblizna cifra koja bi nam trebala da obnovimo cjelokupnu prugu, ako bi taj novac preusmjeruli u to.
Ali eto, takvi su planovi. Ono sto mislim da je prioritet jeste da se obnovi pruga od Ilidze pa prema gradu dokle moze. Jer je u ocajnom stanju. Pa vjerovatno ce to i biti slucaj. Iako bih licno vise volio i da ovaj novac od stanica usmjere na prugu. Jer koja je svrha stanica ako nemas prugu.
Za obnovu voznog parka planirano 44 miliona KM. 2019 - 2021.
Eto jos samo sprovesti planove, a barem smo u tome strucnjaci.
Gledam plan za Hrasnicu, te za izgradnju stajalista na to ide nekih cca 30 miliona KM. Tako dodjemo do cifre od 70 miliona, sto je fakticki priblizna cifra koja bi nam trebala da obnovimo cjelokupnu prugu, ako bi taj novac preusmjeruli u to.
Ali eto, takvi su planovi. Ono sto mislim da je prioritet jeste da se obnovi pruga od Ilidze pa prema gradu dokle moze. Jer je u ocajnom stanju. Pa vjerovatno ce to i biti slucaj. Iako bih licno vise volio i da ovaj novac od stanica usmjere na prugu. Jer koja je svrha stanica ako nemas prugu.
Za obnovu voznog parka planirano 44 miliona KM. 2019 - 2021.
Eto jos samo sprovesti planove, a barem smo u tome strucnjaci.
-
nlt
#22046 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
nova vlada, nova nafaka 
- trambusek88
#22047 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Idealno bi bilo da izgradnja pruge prema Hrasnici krene sa rekonstrukcijom pruge Nedžarići-Ilidža, jer se mora izvršiti rekonstrukcija okretnice, mada ja bi prvo krenuo od dionice Marijin dvor-Čengić vila.
Inače bilo je krajnje vrijeme, tramvaji iskaču iz šina, vozi se 20km/h, skretnica na Skenderiji svako malo u kvaru.
Inače bilo je krajnje vrijeme, tramvaji iskaču iz šina, vozi se 20km/h, skretnica na Skenderiji svako malo u kvaru.
- Thorgerson
#22048 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma ne znam, meni bi idealno bilo da prvo obnovimo postojecu prugu, pa da onda razmisljamo o nekim novim trasama.
Ne vidim poentu pravljenja nove trase, a postojeca pruga se raspada, a o tramvajima da ne govorimo. Sta ce voziti i ko ce voziti tom novom prugom.
Ne vidim poentu pravljenja nove trase, a postojeca pruga se raspada, a o tramvajima da ne govorimo. Sta ce voziti i ko ce voziti tom novom prugom.
- trambusek88
#22049 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Slažem se, ali kad dođe na red pravac Ilidža-Nedžarići treba napraviti i rekonstrukciju okretnice uraditi odvajanje prema Hrasnici.
Kad se bude radio remont biće to dug period bez tramvaja, najmanje 2-3 mjeseca, i glupo bi bilo onda okretnicu ostavljati za kasnije pa da se opet nakon godinu-dvije zatvara saobraćaj, opet najmanje mjesec.
Naravno trebaju se odretiti prioriteti, po meni dio od Čengić vile do S krivine.
A što se tiče Hrasnice, to opština može koliko može, nemaju oni ništa sa ostatkom pruge.
Ja sam već rekao najbolje je da se jednostavno šestica produži za Hrasnicu, tako da se ubace bar još 4 tramvaja koja bi bila dovoljna da se održi trenutni interval.
Kad se bude radio remont biće to dug period bez tramvaja, najmanje 2-3 mjeseca, i glupo bi bilo onda okretnicu ostavljati za kasnije pa da se opet nakon godinu-dvije zatvara saobraćaj, opet najmanje mjesec.
Naravno trebaju se odretiti prioriteti, po meni dio od Čengić vile do S krivine.
A što se tiče Hrasnice, to opština može koliko može, nemaju oni ništa sa ostatkom pruge.
Ja sam već rekao najbolje je da se jednostavno šestica produži za Hrasnicu, tako da se ubace bar još 4 tramvaja koja bi bila dovoljna da se održi trenutni interval.
- Maharadza
#22050 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ma "prioritet" će biti onaj projekat u koji se banda sa kiflom na čelu može lakše "ugraditi", kraj priče!trambusek88 wrote:Slažem se, ali kad dođe na red pravac Ilidža-Nedžarići treba napraviti i rekonstrukciju okretnice uraditi odvajanje prema Hrasnici.