Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
doff wrote:Evo danas mi bilo usput pa sam uslikao, i dan danas nakon rekonstrukcije mosta stoji tabla Prve zeničke brigade, mada na ovom potezu nema ni jedan objekat koji je numerisan brojem jer svi objekti pripadaju drugim ulicama, Goraždanska i Ušće.
Google Map kaže da je to "Drvena ćuprija" .
A opet po ovom ovdje iz 2006. god. http://zenica-online.com/wp-content/upl ... 4-2006.pdf
je: " Prve Zeničke Brigade ( od rijeke Bosne kroz naselje Babina Rijeka do ulice Prvomajska )
A ulica "Drvena ćuprija" je samo most, nekad bio VII "Krajiške brigade"
Pričalo se da je Ensar džamija i ovaj render, a druga priča je da je to zemljište kod KT Odmut, a još jedna se u zadnje vrijeme pojavila - stara zgrada u ul. Talića brdo. Velike su vjerovatnoće da će tu biti 3 zgrade i jedna od njih je ta luksuzna.
Kako god, bilo bi dobro da su bolje place i uslovi rada, drago mi je vidjeti i da su zenicke firme krenule investirati u Sarajevu. Kako sam cuo nedavno od buraza koji je isao na razgvor u ItC, trenutno isti ima otvorena jedno ili dva gradilista u Sarajevu.
Ova lokacija gdje Grading namjerava graditi u Rajvosa, pretpostavljam da je zemljiste kod Mercatora i Uniprometove zgrade, Sarajevo Tower je tu u blizni "planuo" u dva mjeseca, dok se jos temelji kopaju...
Ukoliko se u Zenici bude pravila zgrada na mjestu one stare zgrade na Talica brdu, to ce biti fakat predobra lokacija za novogradnju.
Nije mu odgovaralo, jer ide preko poziva za sufinansiranje prvog zasposljavanja (oko 300KM naknada i traje godinu dana)...Vise zaradi preko ugovora o djelu za jednu konsultantsku agenciju iz Sarajeva koja radi u oblasti nekretnina. Ono sto me iznenadilo (inace imam problema sa njim da mu objasnim neke stvari jer sve zenicke firme posmatra kao nesto "crno"), zadovoljan je bio ispitnom komisijom, kaze da su ljudi fakat kultura i koliko je primjetio uslovi rada (barem u centralnoj zgradi) su skroz super (imaju kuhinju kao i vecina firmi u Sarajevu, lijepe kancelarije). Ja sam se isto raspitao preko nekih svojih poznanika i saradnika, svi imaju rijeci hvale za poslovni odnos ITC-a sa svojim klijentima i za vlasnike firme. Drago mi je cuti da nesto pozitivno ima u Zenici. Takodjer, dosao sam do informacija da ljudi sa VSS imaju od 900KM pa nadalje... (sad da li je pozudana informacija ne mogu tvrditi).
I da, nove radnike traze zbog kako kazu enormnog povecanja obima poslovanja (imaju haman desetak novih gradilista). Kakve god da su plate, meni je licno drago vidjeti da ima uspjesnih zenickih firmi koje sada sire svoja poslovanja i van podrucja Zenicke regije.
ITC je solidna firma, malo iznad prosjeka ovih zeničkih. Možda je teško na početku, manja plaća, ali kad se osamostali, bude veća, puno veća. Inženjere ne mijenja često, valjda i to nešto govori. Plaća kompletna ide na račun, a ne minimalac, resto na ruke, kao kod nekih...
Možda je jedino minus što su subote radne, al to je danas normalno kod privatnika.
clio_dci120 wrote:
I da, nove radnike traze zbog kako kazu enormnog povecanja obima poslovanja (imaju haman desetak novih gradilista). Kakve god da su plate, meni je licno drago vidjeti da ima uspjesnih zenickih firmi koje sada sire svoja poslovanja i van podrucja Zenicke regije.
Nove radnike traze zato sto gradjevinci/arhitekte masovno odlaze vani. Bar na prostoru Zenice. Imam par kolega iz te struke - neki su vec otisli a drugi su u procesu odlaska (koci ih procedura u Njemackoj ambasadi - na intervju se ceka mjesecima i jos neke slicne stvari, polaganje jezika itd)
Nego trazim ovo za grijanje - hoce li biti danas ili nece
Neki kazu hoce - drugi da je vec kvar bio pa nece - kome vjerovati
Proteklih dana je u sklopu projekta Sanacije javne rasvjete, na šetnici uz desnu obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju zamijenjeno 80 postojećih natrijevih sijalica instalisane snage 83 W svjetiljkama s LED izvorom svjetlosti snage 20 W.
Osnovni cilj projekta je smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu, ušteda sredstava za redovno održavanje javne rasvjete i povećanje kvalitete rasvjete.
Instaliranjem novih svjetiljki čija je svjetlosna iskoristivost 95% u odnosu na postojeće čija je iskoristivost 35%, snaga sijalica smanjenja je za 60-70% a da pri tome nije smanjenj nivo osvijetljenosti. Ukupna snaga starih svjetiljki je 6,64 kW dok snaga novih svjetiljki iznosi 1.6 kW.
Projektom je predviđena ušteda na održavanju javne rasvjete na godišnjem nivou u iznosu od 1.000,00 KM. Osim toga, uslijed smanjene potrošnje električne energije od 20075 kWh godišnje, dolazi do smanjenja emisije ispušnih plinova u atmosferu, a instaliranjem novih ekoloških rasvjetnih tijela pridonosi se i očuvanju noćnog neba te biološkoj raznolikosti.
Ukupna vrijednost radova iznosi oko 32.000,00 KM sa PDV-om. Grad Zenica je učestvovao sa 60 % sredstava, dok je projekat sa 40 % sredstava sufinansiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Značajno je istaknuti, kako se radi o projektu energetske efikasnosti i da se Grad Zenica pridružuje evropskim gradovima koji prioritet daju povećanju kvaliteta života građana i zaštiti okoliša. O tome govori i činjenica, da je gradonačelnik Grada Zenica, Fuad Kasumović nedavno u Briselu potpisao Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, u kojem učestvuju najrazvijeniji evropski gradovi.
Godisnja usteda 1000 KM VRIJEDNOST RADOVA 32.000 KM,...ma extra investicija , neko je nekog momački zavalio ili strpao u džep pare
1,6 kW podijelimo sa 20 W dobijemo 80 sijalica, svaka sijalica je kostala 400 KM..leleee, malo googlamo i vidimo koliko sta kosta .
Proteklih dana je u sklopu projekta Sanacije javne rasvjete, na šetnici uz desnu obalu rijeke Bosne na Kamberovića polju zamijenjeno 80 postojećih natrijevih sijalica instalisane snage 83 W svjetiljkama s LED izvorom svjetlosti snage 20 W.
Osnovni cilj projekta je smanjenje potrošnje električne energije za javnu rasvjetu, ušteda sredstava za redovno održavanje javne rasvjete i povećanje kvalitete rasvjete.
Instaliranjem novih svjetiljki čija je svjetlosna iskoristivost 95% u odnosu na postojeće čija je iskoristivost 35%, snaga sijalica smanjenja je za 60-70% a da pri tome nije smanjenj nivo osvijetljenosti. Ukupna snaga starih svjetiljki je 6,64 kW dok snaga novih svjetiljki iznosi 1.6 kW.
Projektom je predviđena ušteda na održavanju javne rasvjete na godišnjem nivou u iznosu od 1.000,00 KM. Osim toga, uslijed smanjene potrošnje električne energije od 20075 kWh godišnje, dolazi do smanjenja emisije ispušnih plinova u atmosferu, a instaliranjem novih ekoloških rasvjetnih tijela pridonosi se i očuvanju noćnog neba te biološkoj raznolikosti.
Ukupna vrijednost radova iznosi oko 32.000,00 KM sa PDV-om. Grad Zenica je učestvovao sa 60 % sredstava, dok je projekat sa 40 % sredstava sufinansiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.
Značajno je istaknuti, kako se radi o projektu energetske efikasnosti i da se Grad Zenica pridružuje evropskim gradovima koji prioritet daju povećanju kvaliteta života građana i zaštiti okoliša. O tome govori i činjenica, da je gradonačelnik Grada Zenica, Fuad Kasumović nedavno u Briselu potpisao Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, u kojem učestvuju najrazvijeniji evropski gradovi.
Godisnja usteda 1000 KM VRIJEDNOST RADOVA 32.000 KM,...ma extra investicija , neko je nekog momački zavalio ili strpao u džep pare
1,6 kW podijelimo sa 20 W dobijemo 80 sijalica, svaka sijalica je kostala 400 KM..leleee, malo googlamo i vidimo koliko sta kosta .
...pa sta? za 32 godine cemo bit' na nuli...podrzavam!
A koji hurac googlas, ako je GuRu rek'o da je tako dobro, nema da pitas i googlas...samo transparentno...nego sta je sa TXTv? izvukose li kablove