SDA-All about

Post Reply
HM 2011

#22001 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

General War wrote:
ljevoruki wrote:
Iz perspektive bosnjackog naroda, Alija je bio apsolutno pogresan izbor za vodju naroda i stranke u to vrijeme.
Nije Alija ni bio izbor tadasnjih Muslimana vec Fikret A.
Izbor je bila SDA. međutim Fikret je imao neke druge planove i desilo se što se desilo.....
General War

#22002 Re: SDA-All about

Post by General War »

HM 2011 wrote: Međunarodni pregovori kao tema su jako slična stvar - ulazimo u referendum sa politikom da smo prvo građani pa onda narodi (prvi mali korak), srbi bojkotuju, formiraju SAO, uzimaju oružije i lupaju po nama, malo kasnije i hrvati se okreću i lupaju po nama zajedno sa srbima. To su aktivnosti na terenu, a ne politike iz zatvorene sobe na koje je autor kao kivan.
Prvo netacno, usao si u referendum sa jasnim i glasnim pitanjem: Image
Ovako ti je nesto slicno napisano i u dejtonskom ustavu pa kazes da gradjana nema.
...Aljo i svita oko njega ako nisu skontali da srbi i hrvati imaju jednake interese, i da ukoliko nije od franje dobio cvrste garancije da mu nece okrenuti ledja nije ni trebao organizovati referendum, a sto se tice srba, sam Aljo je rekao da se mirno spava...i onda umjesto da onda nadje nekoga pametnijeg kad je vec usrao motku, da nadje nacin izlaza iz rata,tip ladno drzi sve dizgine ono malo bosne sto je ostalo do smrti.
General War

#22003 Re: SDA-All about

Post by General War »

HM 2011 wrote:
Izbor je bila SDA. međutim Fikret je imao neke druge planove i desilo se što se desilo.....
Ne, izbor je bio Fikret iz SDA koji je imao vise glasova nego Alija iz SDA...pa svi su svoje planove korigovali kad se pogleda.
madner

#22004 Re: SDA-All about

Post by madner »

HM kralj, svi mi govore isto, mora da je do njih. :D
It_is_a_Leclerc

#22005 Re: SDA-All about

Post by It_is_a_Leclerc »

Alija Izetbegović je bio samo predsjednik države koju su vodili drugi. On je, praktički i suštinski, statirao u kukuruzu, i bavio se trivijalnostima tipa - kako dobiti Foču Ustikolinu u sastav FBIH, dok su Haris Silajdžić, Fikret Muslimović, Rasim Delić i ostali bili stvari "šefovi države".
Jer - treba nemati taktiku do te mjere da odeš u Dejton sa najboljom pozicijom, a vratiš se sa 20 puta gorom opcijom, i nazoveš je nepravednim mirom.

On mene neodoljivo podsjeća na Yasera Arafata. U narodi omiljeni stari ilegalac, uzdanica međunarodne zajednice, kojeg je suprotna strana zvala teroristom i osuđivala zbog prošlih grijeha, i čovjek kojeg o sudbini njegove države u suštini niko ništa nije ni pitao, a koji se držao tog nekog merhametluka, vjere, sunneta, lišen gotovo ikakvog ozbiljnog plana kud dalje.
XXS

#22006 Re: SDA-All about

Post by XXS »

HM 2011 wrote: Opet identifikacija mene sa Adolfom.... Kako god da se okrene na kraju uvjek pljušte opštužbe eno ga Hitler, eno ga Adolf, Fašizam, Fašisti.....

U posljednjih 10-ak godina svaki ideološki sraz sa ovakvima dovodi do toga da me isti optužuje indirektno ili direktno za fašizam, nacizam, nacionalsocijalizam....

Biće od tebe pravi SDA kadar, ništa se ne sekiraj..... Born again SDA member....

U jedinstvu je snaga !
Image
:wink:
HM 2011

#22007 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

General War wrote:
HM 2011 wrote: Međunarodni pregovori kao tema su jako slična stvar - ulazimo u referendum sa politikom da smo prvo građani pa onda narodi (prvi mali korak), srbi bojkotuju, formiraju SAO, uzimaju oružije i lupaju po nama, malo kasnije i hrvati se okreću i lupaju po nama zajedno sa srbima. To su aktivnosti na terenu, a ne politike iz zatvorene sobe na koje je autor kao kivan.
Ovako ti je nesto slicno napisano i u dejtonskom ustavu pa kazes da gradjana nema.
...Aljo i svita oko njega ako nisu skontali da srbi i hrvati imaju jednake interese, i da ukoliko nije od franje dobio cvrste garancije da mu nece okrenuti ledja nije ni trebao organizovati referendum, a sto se tice srba, sam Aljo je rekao da se mirno spava...i onda umjesto da onda nadje nekoga pametnijeg kad je vec usrao motku, da nadje nacin izlaza iz rata,tip ladno drzi sve dizgine ono malo bosne sto je ostalo do smrti.

Šta ti je netačno ? Jesi pogledao šta si pročitao - prvo građani pa onda narodi, u daytonu smo dobili prvo narodi i samo narodi i pokoji ublehaš.... quotirao si tekst ? i zalijepio sliku ? i onda kažeš - nešto netačno....

Građana nema u zakonima, poput Zakona o prebivalištu ili Zakona o JMB - ublehaši zaboravili da se bore za to tokom zadnjih 20 godina ali zato apanaže u džep i kuknjava i kmečanje - ti zakoni u regionu u sebi sadrže i odrednicu građani. - nema građana Željko je Hrvat, Emir Bošnjak, Nermin Bošnjak itd..... samo konstitutiva....

A za rahmetli predsjednika se nema šta negativno kazati...

imaš situaciju koja što se mene lično tiče glasi bitno je biti bošnjak, i sve mi ostalo nekako isprazno i šuplje, baš ono, prava ubleha....

U jedinstvu je snaga !
Last edited by HM 2011 on 04/11/2015 00:19, edited 2 times in total.
HM 2011

#22008 Re: SDA-All about

Post by HM 2011 »

madner wrote:HM kralj, svi mi govore isto, mora da je do njih. :D
I prije SDA su mi govorili fašizam.... rekoh ti born again SDA od popisa.... ni ne možeš na kraj izaći sa svakim - uvjek će biti nezadovoljnika - samo ih je prije bilo puno puno više.

što me opet podsjeti da bih da se bavim politikom - i da su ovo stvarno goli ublehaši....
madner

#22009 Re: SDA-All about

Post by madner »

HM 2011 wrote:
I prije SDA su mi govorili fašizam.... rekoh ti born again SDA od popisa.... ni ne možeš na kraj izaći sa svakim - uvjek će biti nezadovoljnika - samo ih je prije bilo puno puno više.

što me opet podsjeti da bih da se bavim politikom - i da su ovo stvarno goli ublehaši....
Imas znacajne kapacitete i nasao si stranku gdje se upravo ti kapaciteti najvise traze. :D
General War

#22010 Re: SDA-All about

Post by General War »

HM 2011 wrote:

...Naravno da Ih je bilo puno vise, ljudi se pokupili i otisli...vide nema hajra.
oridjidji

#22011 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

jefff wrote:
oridjidji wrote:
jefff wrote:Što se tiče Čengića Muhameda, istina je da se sukobljavao sa Alijom pa šta? Jel to u Kuranu piše da se Aliji ne smije suprostavljati? Ko je Alija?
Muhamed jeste imao svojih packi poput zajedničkog izlaska sa Radovanom na govornicu da nas odgovori od referenduma ali je bio i jako kritičan spram podjele države.
De ne postavljaj glupa pitanja. Nije problem suocavanja, suocavali su se mnogi jos za njegova zivota i poslje, ali postoji golema razlika recimo, kako jedan Jovo govori o njemu i kako govori jedan Sefer, dok jedan o njemu govori odmjereno pokusavajuci da shvati tezinu toga vremena, pokusavajuci da bude sto objektivniji, drugi nije realan i po svojoj prici mi bi za njegovoga vakta porazili i Rusiju samo da ga je Alija pustio, a frajer nije uspio deblokirati ni Sarajevo ni Mostar, kako je planirao. Mnogi su se sa Alijom suocavali od Nijaza, Harisa, Zulfikarpasica, Babe, Sefera, Jove, Muhameda Cengica i td, ali opet postoji razlika kako isti govore o njemu.

Tako i ovdje, jedan novinar s backgroundom napise knjigu o Aliji Izetbegovicu, na prezentaciji knjige dovede ljude ciji uvod u knjigu je prije posipanje pepala po njegovoj glavi, nego pokusaj da se objektivno pristupi temi, udri po mrtvom, to nam je najbolja reklama.

Bas me zanima kako bi Muhamed Cengic sacuvao BiH od podjele. Niste realni, MZ nam pred pocetak rata pokusala nametnuti podijelu, svaki plan do Dejtona precrtana karta zelja Srba i Hrvata, ko oganj se na nas srucili Srbi i Hrvati da rasparcaju ovo i mi pricamo i dalje kako smo mogli odbraniti RBiH. Kako? Sto je u miru ne steknemo, ako smo je prokockali u ratu?

Realno da pukne opet bili bi najslabija strana u sukobu.
Sve jedno. Politika A. Izetbegovića je bila čisti promašaj.
Zlo je bilo u tome da je MZ namjerno plasirala takve mirovne prijedloge da bi ih Srbija i Hrvatska i njihovi vazali u BiH prihvatili i i tme pokazali svoje pretenzije pa da bi se onda MZ odlučno mogla razračunati s njima ali svaki put bi Alija zajebo stvar tako što bi svaki takav plan prihvatio a druge strane ne. Uvijek se desilo obrnuto od onoga što se smjeralo. Alija je MZ samo saplitao. Svojim prihvatanjima on je davao izgovor agresorima, ispalo je da i mi zelimo etnicku podjelu pa zašto je onda ne bi i oni zeljeli, navodno.
Bilo je onih koji su mislili da Alija time pravi neku Muslimansku državu ali već na početku su se raspršili takvi snovi. Svima je postalo jasno s kim imaju posla ali onoga koga ti postaviš najteže ti ga je smijenit.
Uopste nije. Jugoslovenske komunjare su pali kurcu zausi jos 89-te, a time i ovi u BiH. Nisu poduzeli nijedan korak kojim bi se Bosna zastitila od velikosrpske dominacije, a svi redom veliki Bosanci i Hercegovci. Ovo pricamo o politicarima tada. Nijaz zamislio demokratiju na nacin da zabrani stvaranje nacionalnih stranaka, usvojio zakon, koji mu zveknu vrhovni sud samo tako, rekose nije to demokratski. Iste stranke dobise pravo i to je bio zadnji mehanizam koji su komunjare upotrebili da zastite BiH od velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma. Od 89-te do 91 isti oni koji trebali stiti BiH, nista vrijedno spomena nisu uradili da se ista zastiti. Htijeli mi priznati ili ne, Alijina stranka je na prvim izborima u BiH osvojila najvise glasova, druge dvije stranke iza njih su bile SDS i HDS. SDA je imala legitimitet onih koji su najvise uradili da ova BiH opstane u godinama koje su uslijedile i upravo je SDA bila ta koja je shvatila ozbiljnost te situacije. Medjutim Alija i SD se onima koji su tada bili ideoloski crveni, kao sto su i danas jednako nisu svidjali. Smatrali su njegovu politiku oduvijek pogubnom, a u biti ne shvataju, da isti ti crveni nisu ponudili rijesenja kojim bi BiH spasili. Ugrubo kako Mustafa Cengic rece Karadzic je prijetio ratom i ako pobjedi Nijaz na izborima, Aliji nije prijetio jer je mislio da ce s Alijom lakse, ali je na kraju s Alijom ratovao jer nije bilo tako kako je mislio da ce biti s istim, a sto je to bilo tako Srbi to najbolje znaju, oni su plan RAM i rat imali u glavama prije nego su i poceli se rasporedjivati po prostorima gdje su vecina u HR i BiH.

Miteran hladno u junu 1992 dodje u Sa i kaze mi necemo poduzeti nikakvu vojnu akciju protiv Srba. Svo vrijeme prema nama ravnodusni Europljani su forsirali mirovne sporazume koje najvise odgovaraju Srbima i Hrvatima. Laz je da je Alija potpisao lisabonski sporazum ili ti ga Kutiljerov plan. Isti nisu prihvatili jer nijedna od ponudjenih verzija nije mogla zadovoljiti nasu delegaciju tamo. Tu pricu su iskonstruisali Srbi, da je stavio pa povukao potpis, da bi poslje imali alibi za rat koji je krenuo krajem marta 1992, sa ulaskom Arkanovaca u Bijeljinu. Alija je prihvatio jedino Vens Ovenov plan, da li je to bila politicka igra jer su znali da ce Srbi koji su imali tada prednost na terenu takvo sto i odbiti. Na kraju Alija je odbio i Oven Stotenbergov plan nakon sto su svi koji su se tada nesto pitali na bosnjackom saboru 1993 rekli sta o istome planu misle i zapeli smo u jos dvije godine rata, a Evropu je nakon toga bolio kurac za nas. Nakon toga nama postaje teze i teze. Rat sa Hrvatima, rat sa Srbima. I da nije bilo hrvatskih dzepova u nasem teritoriju pod pritiskom osvajanja od Armije BiH i diplomatskih napora Turske koja je u Ankari tada okupila politicko i dio vojnog rukovodstva Hrvatske i RBiH i pomiri o cemu je svojevremeno pisao Miroslav Tudzman, tesko da bi i dobili vasingtonski sporazum koji je okoncao bosnjacko - hrvatski sukob, upravo ti diplomatski napori doveli su do toga da se stvore preduslovi kasnije za Vasingtonski sporazum. Medjutim takvu prednost nismo imali nad Srbima, oni su nas prakticno sa bihackim dzepom, Srebrenicom, Zepom i Gorazdem imali u saci. U julu 1995. Srbi su pokrenuli ofanzivu na te teritorije, Srebrenica i Zepa padose, Gorazde se odbrani jedva, a akcija Srba "Sprzena zemlja" zape u Cazinu. Medjutim ono sto se mjesec dana kasnije desilo u HR, stvorilo je uslove za kontraofanzivu ABiH, vezujuci zastavu sa HV i HVO. Da se zakljuciti da je to okretanje Turskoj, pa i ostalim islamskim zemljama, dovelo do toga da se Ameri na kraju rata sami zauzmu za nas. E sada da li je Klintonova administracija rijesenje rata na Balkanu vidjela kao kljuc da se dobiju izbori u Americi 1996, to je tesko tvrditi. Na kraju BiH ne bi podijeljena u tri vec na dva dijela i ne na jedinice sa pravom samoopredjeljenja, mala BiH sazivi na prostoru FBiH , na kraju Dejton omoguci da traje i danas. I evo nas gdje smo danas sto se sustinski razlikuje od prethodna tri mirovna plana "Lisabonskog, Vens Ovenovog i Oven Stoltenbergovog.

MZ su saplitali svi. Srbima i Hrvatima se tokom rata vise vjerovalo nego nama. To je cinjenica, fakt. Na kraju okolnosti su se promjenili diplomatskim naporima i onim sta je njihova politika pravila na terenu, a to su zlocini. Mi vojnicki na terenu iako smo dobili par bitki i imali par osvajanja, nismo mogli deblokirati recimo ni Mostar, a ni Sarajevo u more navrata tokom rata jer su Srbi, a bome i Hrvati u MTS bili daleko jaci nego mi, mi smo imali ljudstvo, ali ne i oruzje koje su imali oni. Doduse po Seferu smo mogli do Beograda, po Divjakovom falilo nam je svega da bi uspijeli u tim planovima. Drugi daleko realniji nego prvi, ali eto nikad dovoljno cijenjen od naseg politickog i armijskog rukovodstva.

MZ su Srbi i Hrvati uvjeravali da se ovdje pravi muslimanska drzava. Po meni je Alija iscjedio svaku mogucnost da dokaze suprotno. Na kraju slika i prilika FBiH to je i potvrdila. Dejton po kojem pljujemo donjeo je prijeko potrebni mir i opstanak BiH, ali i kakvu takvu bazu da nesto u buduce sami pokusamo promjeniti na bolje. Na kraju MZ je stavila tacku na moguce promjene granica u JI Evropi. Tako da sto prije shvatimo tu realnost, prije cemo i zakoraciti prema naprijed.

E sada, mozemo mi pretpostaviti sta bi bilo kad bi bilo, da je Alija odlucio da ostane u Jugoslaviji, kome bi time ucinio uslugu, kome nebi, ko bi tu profitirao, a ko izgubio, da li bi i tada imali rat ili bi imali samo srpsku hegemoniju kao na Kosovu, pa bi opet nekad morali u rat i td. Al po meni, on, a i bome drugi akteri krvave balkanske sage, dobili su onoliko koliko su im dali veliki. Bas me zanima kakve bi okolnosti toga rata bile, da je Rusija ono sto je danas. Bilo je jebeno Amerima i s njima slabima ocrtati kartu ove BiH.
oridjidji

#22012 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

XXS wrote:
HM 2011 wrote: Od vojne policije koja nije sankcionisala šverc hrane i prodaju iste po basnoslovnim cijenama do svega ostaloga - ni rahmetli Alija ni masa ljudi iz političkog rukovodstva nemaju za šta biti pitani....
Mene niko ne placa za pisanje i nemam namjeru ulaziti u diskusiju sa tobom ali zbog ostalih, da pojasnim zasto Alija i ostali imaju biti pitani.

Imaju biti pitani zato sto je bila njihova odgovornos i posao da to sprijece ili da sudski procesuju naknadno.
Alija je bio predsjednik i njegov posao je bio da pokrene incijativu kod nadleznih istraznih i sudskih organa ali tako nesto nikad nije uradio jer je tako kupovao lojalnost lopova i pljackasa. Tako se i okruzio sa sjecikesama i zato je danas SDA puna kriminalaca jer je to model po kojem SDA funkcionise.
Klepaj sa strane, od naroda i budi vjeran predsjedniku, a za sud i policiju se ne sekiraj.
Alija je bio na vlasti u najgorem mogucem periodu od 1990 do 2000. Ocekujemo da neko nakon rata poslje 5 godina od BiH napravi drustvo po PS i kazni sve one koji su zloupotrebili rat za licno bogacenje, to jednostavno nije realno. U ratu ni SDA, a ni sama vlast, a bome ni drustvo nije mogla napraviti filter za to. Najveci do rata kriminalci u SA su bili kod raje poznati kao kolovodje otpora, mada nikome s pocetka rata nije recimo bio poznat Sefer ili Lucarevic koji su bitniji za stvaranja otpora u gradu nego oni, ni izbliza nisu bili raji poznati kao recimo Cele, Juka, Topa, Cata, Dzilda, Caco i neke druge likove iz toga miljea, koliko su ih ljudi voljeli, toliko su ih se i bojali, pogotovo Juke i Cace. Bili su popularni jer su bili haustorcad i mahalcad, crne ovce koje su prije rata bile na losem glasu s razlogom, da bi se u ratu prvi latili puske. Sad koliko su realno neki ucinili toga za odbranu grada tada, to je vec tema za sebe, s pocetka rata dobar dio bitki po ratu su odradili, kasnije o tome mogu govoriti njihovi pretpostavljeni. I ovi su zlatni kakvih ima, logisticari su najkrvaviji, e to su s pravom bili oni top kriminalci, ogrezli u mutnim poslovima, recimo Šaja se nasvercao oruzja za SDA i Armiju BIH, ali bome i za svoj dzep tada malo je reci koliko. Svaki grad je tada bio svoja prica za sebe, ali je imao takve likove kojima nije bilo tesko doci do oruzja i koji su imali dobre saradnike s neprijateljske strane.

Kada pricamo o prilikama u drustvu tada, moramo krenuti od dna piramide vlasti tj. od naroda, mi pricamo o sebi ko da smo mi do rata i u ratu bili Hirohitovi Japanci, pa nam je cast i postenje sveto do te mjere, kada to povrijedimo da sebi zivot oduzimamo, a nas patriotizam granicio sa fanaticnoscu do te mjere da smo bili kamikaze u svemu, pa bili pozrtvovani za prosperitet ove zemlje do te mjere nakon rata da smo stavili drustvo prije naseg prezivljavanja.
oridjidji

#22013 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

General War wrote:
Ovo pitanje je pokazalo ko je za, a ko protiv BiH, a ko je bio licemjeran u svemu tome i ispao jednako pogan papak ko Srbi, ako ne i gori zbog svoga licemjerluka. Bosnjaci su htijeli iz Juge, Srbi nisu i njihov stav je bio jasan, a Hrvati su odigrali kvarno, slifanje nama, a onda buc noz u ledja. Interesantno je recimo spomenuti da je HB nastala dva mjeseca prije RS barem po datumu proglasenja, prvi u novembru 1991 godine, a drugi u januaru 1992 godine. Aljo je naslucivao da ce ga Hrvati izdati , mnoga svjedocanstva na netu imas o tome, kako je on gledao na politiku Tudzmana prema BiH, nikada u njega nije imao povjerenje. U jednom od pisanih svjedocanstava, citao sam da je Alija jednom od svojih sagovornika govorio u stilu dok mi pricamo o ovome, danas u Gracu Boban i Karadzic vezu zastave...
XXS

#22014 Re: SDA-All about

Post by XXS »

oridjidji wrote:Alija je bio na vlasti u najgorem mogucem periodu od 1990 do 2000. Ocekujemo da neko nakon rata poslje 5 godina od BiH napravi drustvo po PS i kazni sve one koji su zloupotrebili rat za licno bogacenje, to jednostavno nije realno. U ratu ni SDA, a ni sama vlast, a bome ni drustvo nije mogla napraviti filter za to. Najveci do rata kriminalci u SA su bili kod raje poznati kao kolovodje otpora, mada nikome s pocetka rata nije recimo bio poznat Sefer ili Lucarevic koji su bitniji za stvaranja otpora u gradu nego oni, ni izbliza nisu bili raji poznati kao recimo Cele, Juka, Topa, Cata, Dzilda, Caco i neke druge likove iz toga miljea, koliko su ih ljudi voljeli, toliko su ih se i bojali, pogotovo Juke i Cace. Bili su popularni jer su bili haustorcad i mahalcad, crne ovce koje su prije rata bile na losem glasu s razlogom, da bi se u ratu prvi latili puske. Sad koliko su realno neki ucinili toga za odbranu grada tada, to je vec tema za sebe, s pocetka rata dobar dio bitki po ratu su odradili, kasnije o tome mogu govoriti njihovi pretpostavljeni. I ovi su zlatni kakvih ima, logisticari su najkrvaviji, e to su s pravom bili oni top kriminalci, ogrezli u mutnim poslovima, recimo Šaja se nasvercao oruzja za SDA i Armiju BIH, ali bome i za svoj dzep tada malo je reci koliko. Svaki grad je tada bio svoja prica za sebe, ali je imao takve likove kojima nije bilo tesko doci do oruzja i koji su imali dobre saradnike s neprijateljske strane.

Kada pricamo o prilikama u drustvu tada, moramo krenuti od dna piramide vlasti tj. od naroda, mi pricamo o sebi ko da smo mi do rata i u ratu bili Hirohitovi Japanci, pa nam je cast i postenje sveto do te mjere, kada to povrijedimo da sebi zivot oduzimamo, a nas patriotizam granicio sa fanaticnoscu do te mjere da smo bili kamikaze u svemu, pa bili pozrtvovani za prosperitet ove zemlje do te mjere nakon rata da smo stavili drustvo prije naseg prezivljavanja.
Ne slazem se ali hajde da prihvatim tvoju konstataciju, nije bilo pravo vrijeme.
Proslo je 20 godina, uhapsen Milosevic, Tuta, Karadjic, Prlic, Mladic...itd....cak i Sanader i Legija.

Koga je to SDA uhapslila i osudila radi kradje, otimanja od naroda, politickih ubistava, privatizacije i lopovluka???

Nikoga, zato sto je Alija utemeljio sistem zastite za kriminalce, ubice i lopove u zamjenu za lojalnost stranci.
Zato je SDA danas krcata lopovima, prevarantima, lazovima i hostaplerima.
Na kraju karajeva, kako se SDA nagodila sa Radoncicem osim kroz amnestiju njegovog kriminala u zamjenu za lojalnost, a preko ledja naroda.
Uvijek preko ledja naroda, a u interesu pojedinaca iz SDA, to je SDA politika zadnjih 20 godina.

Najgore po BIH je cinjenica da je i Lagundjijin SDP pao na istoj osnovi, umjesto da isprave Alijinu nepravdu.
GeeTnT

#22015 Re: SDA-All about

Post by GeeTnT »

Ljudi...imate li vi wc u kuci? Alooo ba, tamo se istovarajte neargumentovano...
Pogotovo vi sa Mackovog brda, Ozrena, Romanije i Sarajeva..
Znate ki za onu:
Sto ga se vise kritikuje...sve vise raste.
The BEN10

#22016 Re: SDA-All about

Post by The BEN10 »

GeeTnT wrote:Ljudi...imate li vi wc u kuci? Alooo ba, tamo se istovarajte neargumentovano...
Pogotovo vi sa Mackovog brda, Ozrena, Romanije i Sarajeva..
Znate ki za onu:
Sto ga se vise kritikuje...sve vise raste.
;-)
ultima_palabra

#22017 Re: SDA-All about

Post by ultima_palabra »

oridjidji wrote: Alija je bio na vlasti u najgorem mogucem periodu od 1990 do 2000.
Ne bih rekao, za njega i njegove meščini da je bio najbolji.
Innovation

#22018 Re: SDA-All about

Post by Innovation »

- Sud o njegovom djelu izreći će historija, na bazi činjenica. A činjenice su jasne i nesporne, a sublimirane u izjavi tvorca Dejtonskog mirovnog sporazuma Richarda Holbrooka “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”
http://** No links **.ba/clanak/138973/kolegij-sd ... etbegovicu

:bih:
jefff

#22019 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Laz je da je Alija potpisao lisabonski sporazum ili ti ga Kutiljerov plan. Isti nisu prihvatili jer nijedna od ponudjenih verzija nije mogla zadovoljiti nasu delegaciju tamo. Tu pricu su iskonstruisali Srbi, da je stavio pa povukao potpis, da bi poslje imali alibi za rat koji je krenuo krajem marta 1992, sa ulaskom Arkanovaca u Bijeljinu. Alija je prihvatio jedino Vens Ovenov plan, da li je to bila politicka igra jer su znali da ce Srbi koji su imali tada prednost na terenu takvo sto i odbiti. Na kraju Alija je odbio i Oven Stotenbergov plan nakon sto su svi koji su se tada nesto pitali na bosnjackom saboru 1993 rekli sta o istome planu misle i zapeli smo u jos dvije godine rata, a Evropu je nakon toga bolio kurac za nas.
Hoćemo se mi koji smo bili savremenici tih dešavanja i na svoje oči vidjeli šta se dešavalo sada vraćati u školske klupe od neke SDA akademije da nam kažu šta je i kako je bilo?
jefff

#22020 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Bakir Izetbegović u specijalnom intervjuu za TV Hayat otvoreno se založio da Hrvati de facto (i de iure - op. ed.) dobiju (trajni) 3. entitet prepravkama Izbornog zakona Protektorata ili na druge načine: s obzirom da je trenutna administrativna podjela Protektorata (njegovog teritorijalnog tj. unutrašnjeg suvereniteta)

https://www.youtube.com/watch?v=Igj7iX9t15U
jefff

#22021 Re: SDA-All about

Post by jefff »

Prst na okidaču je u rukama „bajramlija“ Radončića i Izetbegovića
Piše : Muharem Cero

Ma koliko famozni Dodikov referendum ima za cilj umanjiti značaj obilježavanja dvadesetogodišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, on u tome ipak nije uspio. Nizom regionalnih i unutarbosanskih skupova o sporazumu se debatovalo i s razlogom polemiziralo.

Ovosedmičnim usvajanjem Programa rada Vlade FBiH konačno je najavljeno donošenje Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu do kraja ove godine.

Sva tri gore pomenuta događaja imaju itekakvu međusobnu povezanost.

Ustavnopravna odrednica svakog državnog identita i njenog integriteta jeste i njeno vlasništvo na sopstvenu teritoriju (šumsko i poljoprivredno zemljište), kao javnog dobra svih njenih građana.

Zadnji rat protiv bosanske državnosti trebao je razbiti društvo i oteti njene teritorije. Koliko se u tome uspjelo potvrđuje i stanje u dvadesetogodišnjem otklonu od Dejtona.

Šume i poljoprivredno zemljište čine gotovo 56% ukupnog bosanskohercegovačkog teritorija. Ovo javno dobro je uz riječne tokove najveći bh. resurs, a po svojoj definiciji ima se iščitavati kao državna imovina BiH.

Po ustavnom državnom kontinuitetu (Aneks IV) titular vlasništva na šumskom i poljoprivrednom zemljištu jeste država BiH, a njeni administrativni aranžmani, ma kojeg nivoa, mogu biti samo s pravom korištenja u mjeri i na način kako im svojim zakonom to omogući titular.

Ratni ciljevi ovladavanja teritorijom BiH nisu posustali ni u poratnom periodu, samo sada se provode drugim sredstvima iz navodne percepcije iščitavanja Dejtona.

Suočen sa ovakvim pokušajima, OHR je 18. marta 2005. donio zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, a dalji nasrtaj je osujećen odlukom Ustavnog suda BiH o poništenju zakona RS-a o preuzimanju državne imovine BiH na teritoriji RS-a.

Unatoč zabrani raspolaganja državnom imovinom, Republika Srpska je 2006. i 2008. godine donijela zakone o šumama i poljoprivrednom zemljištu, a kojima je jednostrano utvrdila svoje vlasništvo nad šumskim i poljoprivrednim zemljištem.

Do sada na ovo nije bilo reakcija podnošenjem ustavnih tužbi, a nije se primjenio niti član 2. o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji predviđa pravnu ništavnost ovakvih radnji.

Izostanak reakcije na sreću nije i gubitak njene mogućnosti, pa je stoga očekivati da aktivno legitimirani konačno i djeluju (državno pravobranilaštvo, Vijeće ministara, član Predsjedništva BiH, državni Parlament u oba doma, OHR i visoki predstavnik).

Šturo medijsko najavljivanje federalnih zakona o šumama i poljoprivrednom zemljištu ne daje naslutiti kakva zakonska riješenja će parlamentu ponuditi Novalićeva vlada.

Ukoliko ona budu preslik zakonskih riješenja iz RS-a to će biti zemljišno-knjižna unutarnja sukcesija države Bosne i Hercegovine. Sva deklarativna obećanja očuvanja bh. cjelovitosti tim aktom bi bila izigrana, a BiH bi nepovratno, udobno bila smještena na tračnice svoje disolucije.

Vjerovati je da će "bajramska koalicija" prepoznati suptilnu igru svih igrača u njoj i vratiti ovu priču u okvire dejtonskih rješenja koja se na sreću pukim političkim kompromisom pijačne naravi ne mogu mijenjati. Stoga, prst na okidaču je u rukama „bajramlija“ Radončića i Izetbegovića.
General War

#22022 Re: SDA-All about

Post by General War »

oridjidji wrote:
General War wrote:
Ovo pitanje je pokazalo ko je za, a ko protiv BiH, a ko je bio licemjeran u svemu tome i ispao jednako pogan papak ko Srbi, ako ne i gori zbog svoga licemjerluka. Bosnjaci su htijeli iz Juge, Srbi nisu i njihov stav je bio jasan, a Hrvati su odigrali kvarno, slifanje nama, a onda buc noz u ledja. Interesantno je recimo spomenuti da je HB nastala dva mjeseca prije RS barem po datumu proglasenja, prvi u novembru 1991 godine, a drugi u januaru 1992 godine. Aljo je naslucivao da ce ga Hrvati izdati , mnoga svjedocanstva na netu imas o tome, kako je on gledao na politiku Tudzmana prema BiH, nikada u njega nije imao povjerenje. U jednom od pisanih svjedocanstava, citao sam da je Alija jednom od svojih sagovornika govorio u stilu dok mi pricamo o ovome, danas u Gracu Boban i Karadzic vezu zastave...
Po meni, ovo pitanje je samo pokazalo koliko se pozurilo grlom u jagode, bez ideje i strategije, JNA kao garant sigurnosti srba u bih kako oni kazu je odjebana u skokovima, umjesto da se pokusalo traziti neko rjesenje, a upad para hrvatskih jedinica i javno djelovanje na teritoriji bih je gurano pod tepih...i onda referendum u totalnom neprijateljskom okruzenju i sa dva pistolja za pasom...a drugi naoruzani do zuba i vec mobilisani.
oridjidji

#22023 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

Reko bi covjek u njemu nema zivota. Kad cuna pane, politikom joj se vidaju rane... :lol:
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/2015/ ... akvih.html
oridjidji

#22024 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

jefff wrote:
Laz je da je Alija potpisao lisabonski sporazum ili ti ga Kutiljerov plan. Isti nisu prihvatili jer nijedna od ponudjenih verzija nije mogla zadovoljiti nasu delegaciju tamo. Tu pricu su iskonstruisali Srbi, da je stavio pa povukao potpis, da bi poslje imali alibi za rat koji je krenuo krajem marta 1992, sa ulaskom Arkanovaca u Bijeljinu. Alija je prihvatio jedino Vens Ovenov plan, da li je to bila politicka igra jer su znali da ce Srbi koji su imali tada prednost na terenu takvo sto i odbiti. Na kraju Alija je odbio i Oven Stotenbergov plan nakon sto su svi koji su se tada nesto pitali na bosnjackom saboru 1993 rekli sta o istome planu misle i zapeli smo u jos dvije godine rata, a Evropu je nakon toga bolio kurac za nas.
Hoćemo se mi koji smo bili savremenici tih dešavanja i na svoje oči vidjeli šta se dešavalo sada vraćati u školske klupe od neke SDA akademije da nam kažu šta je i kako je bilo?
Nema potrebe, mnogo toga je receno na tu temu. Potpis na izjavu o principima, nije potpis na Kutiljerov plan jer isti nikada nije nista vise od par listova papira tj. verzija, niti je postao konacnim planom na koji je muhur neko mogao udariti ili je udario. Zna se sta je Alija po povratku u Sa govorio o tome planu. Ali elem. Isto tako sve je vise manje receno i o drugim mirovnim planovima. Eto mi ostali mu nismo bili savremenici, rodili smo se 2000 i docepali smo se tipki da pisemo ovdje. Zajebi tu pricu.

Ako branis Aliju odmah si za SDA i skolujes se na njihovoj akademiji. Glupa ti je pretpostavka. Alija zbog necije ideoloske obojenosti nije zasluzio prezir, niti da mu se ime kalja na svakome koraku, kao i svaki politicar njegovo politicko dijelovanje mora se posmatrati kroz okolnosti koje su ga okruzivale, sa objektivnoscu, bez potrebe da se njemu nasiva sve sto je rezultat ne samo njegove politike, vec vise njih koje su se tada sudarile na prostoru BiH. Mozemo mi sada izigravati generele poslje bitke, moglo se ovo, moglo se ono, pretpostavljati u nedogled, pisati ovdje o politici kao da je rijec o nekoj igrici strategiji poput Red Alerta, ali jbg realnost je takva da mi tada nismo mogli mnogo promjeniti okolnosti u kojima smo se nasli, imali smo tu potvrdu u ratu, u Dejtonu, a bome imamo i danas.
oridjidji

#22025 Re: SDA-All about

Post by oridjidji »

General War wrote:
oridjidji wrote:
General War wrote: Prvo netacno, usao si u referendum sa jasnim i glasnim pitanjem: Image
Po meni, ovo pitanje je samo pokazalo koliko se pozurilo grlom u jagode, bez ideje i strategije, JNA kao garant sigurnosti srba u bih kako oni kazu je odjebana u skokovima, umjesto da se pokusalo traziti neko rjesenje, a upad para hrvatskih jedinica i javno djelovanje na teritoriji bih je gurano pod tepih...i onda referendum u totalnom neprijateljskom okruzenju i sa dva pistolja za pasom...a drugi naoruzani do zuba i vec mobilisani.
Jbg, mi i Kosovari smo tada mogli jedino najebati i najebali smo. Niko nema garanciju da li bi cak i da nismo pozurili s referendumom imali rat na prostoru BiH ili nebi. Mislis da bi Hrvati van BiH nebi provocirali preko Hrvata u BiH sukobe sa Srbima, dok to nebi eskaliralo, opet na nacin na koji je eskaliralo. Pitanje ostaje, kako bi se tada rijesili srpske dominacije. JNA je tada jedino mogla garantirati Srbima, nama nisu davali nikakve garancije, pokazalo se to u vremenu koje je doslo poslje.
Post Reply