Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedini preživjeli iz podruma u Škabrnji: Četnik me htio zaklati, spasio me oficir JNA
U KOLONI SJEĆANJA u Škabrnji danas je bio i Denis Gurlica, koji je kao 15-godišnjak gledao pokolj u tom mjestu.
"Ja sam jedini preživio iz podruma Marka Brkića. Bilo nas je četvero", rekao je Gurlica za HRT.
"Četnik me htio zaklati, ali jedan oficir me spasio"
"Onda su me odveli iza kuća do nekakve garaže. Tamo je bio jedan četnik koji me htio zaklati, ali jedan oficir JNA me spasio. Onda su me ubacili u transporter i odvezli u Biljane", kaže. Dodao je da je u Biljanima sreo još nekoliko poznatih ljudi koje su skupa s njim maltretirali, da bi na koncu stigli do Benkovca.
"Tu sam navečer tek pronašao ostale Škabrnjane", rekao je.
"To će uvijek ostati u meni"
Vodili su ga i na lažna streljanja.
"To se ne može opisati, taj osjećaj strahovitog šoka. To će uvijek ostati u meni", kaže.
Na današnji dan je i ponosan i tužan, rekao je Denis Gurlica.
Vukovarka: Po povratku sam počela susretati svoje silovatelje. Jedan je bio policajac
SNJEŽANA MALJAK, koja je u ratu proživjela seksualno zlostavljanje, dala je izjavu za N1. Muškarce koji su je silovali je tužila kad ih je po povratku u Vukovar počela susretati po gradu.
"Osobi koja je prošla takav zločin treba hrabrosti da iznese to uopće, a kad iznese, borba je oko dokazivanja – tko može dokazati što se dogodilo u ratu? Taj čin priznavanja da osoba traži nešto, seksualno zlostavljanje nije samo silovanje, ima tu drugih oblika zlostavljanja. Većina muškaraca koji su prošli logore u Srbiji, prošli su neki oblik seksualnog zlostavljanja, ali to je još tajna, o tome se slabo govori, a institucije o tome ne govore", rekla je.
"Da, s obzirom na broj žena jedna sam od rijetkih koja je u braku i da sam to istjerala na čistac. Dio prava sam ostvarila, ali ne u potpunosti. To su uglavnom žene koje žive same, javljaju se one kojima su očevi ili muževi umrli", dodala je.
Ističe da sram uništi cijelu obitelj: "Kad se ženu tako uništi, uništi se cijela obitelj. Moj muž je to jako teško podnio kad se proces počeo odvijati. Kad sam mu sve rekla, to je teško podnio. Mnogi će zato češće šutjeti."
"Odlučila sam sve prijaviti kad sam u Vukovaru počela susretati silovatelje. Jedan je bio u uniformi hrvatske policije"
Opisala je i što se dogodilo: "Imala sam 22 i pol godine kad se to dogodilo, odlučila sam sve prijaviti 10 godina kasnije, nakon što sam u Vukovaru počela susretati silovatelje. Prvo sam jednog udarila kišobranom, a oni su me odveli na psihijatriju u Zagreb. Kad sam drugooptuženog vidjela u uniformi hrvatske policije, prelomila sam i predala tužbu."
"Kad je istraga počela, tek sam onda sve rekla mužu, on je dobio slom živaca, Hitna je morala doći i dati mu za smirenje. Prvooptuženog sam susretala na ročištu, proces je trajao skoro 17 godina, a on je imao plaću 3900 pod suspenzijom u policiji i Sindikat policije mu je plaćao odvjetnika", rekla je.
"Obojica su u bijegu, izdana je međunarodna tjeralica – jedan je u Srbiji, a drugi se proglasio mrtvim iako smo doznali da je promijenio identitet i živi izvan granica Hrvatske. Bar sad imam mir da ih ne susrećem više po gradu", ispričala je.
Black swan wrote: ↑18/11/2021 14:16
znam da je teško ne mrziti hrvatsku barem jedan dan u godini
ali kao što kolege napisaše suzdržite se barem do ponoći danas
Na primjer ja ne mrzim Hrvatsku, tako da nemoj da generalizuješ...
Black swan wrote: ↑18/11/2021 14:16
znam da je teško ne mrziti hrvatsku barem jedan dan u godini
ali kao što kolege napisaše suzdržite se barem do ponoći danas
Na primjer ja ne mrzim Hrvatsku, tako da nemoj da generalizuješ...
ma mrzis, mrzis, lamudan nanjusi mrzitelja europskijeh vrijednosti, kosto bob dilan reKnu kako srbin nanjusi hrvata...
duh_sa_sjekirom wrote: ↑18/11/2021 12:40
Bobanovim guslarima je to uzalud objašnjavati...Dijagnoza je potkapacitiranost i ograničenost u razmišljanju u kombinaciji sa nacionalizmom i šovinizmom te iracionalnoj mržnji prema Bošnjacima.
Da su se Bošnjaci odazvali mobilizaciji, zajedno sa Srbima iz BiH, danas bi Hrvatska bila sastavljena od dva entiteta: Republika Srpska Krajina i Federacija hrvatskih županija i imala bi dva konstitutivna naroda i ostale.
Zato su se fino zahvalili boasnjacima koji su se borili za tu Hrvatsku..93 demonilizacija i prijetnja deportacijom, a neki od njih su tu stotinama godina..al nejse
Daj prestani pisati nebuloze. Znam stotine Bošnjaka/Mislimana koji su bili u HV-u, nitko nikada nije imao nikakvih problema niti je bio demobiliziran. Znam za jedan, JEDAN slučaj koji je bio na osobnoj razini gdje je Hrvat maltretirao i prijetio Bošnjaku/Muslimanu ljudini i ratniku i tu smo skočili svi i stali na stranu na koju bi uvijek stali. Prestani pisati nebuloze.
Malo se pretjeruje sa postavljanjem tih slika sa ustaskim poklicima.
Vidi se da je par djece doslo sa sprejem i na brzinu to naskrabalo.
Toga ce uvijek biti.
vee-jay wrote: ↑19/11/2021 11:45
Toga ce uvijek biti.
Potpis, pogotovo što se poredi sa muralom u Srbiji koji čuva policija od antifašista.
istra_hr wrote: ↑19/11/2021 20:26
"dešavanja na Cresu", danas
neki luđaci se kupaju, more jedva 17-18, neki čudan jezik Skandinavski, Danski/Švedski? ne kužim Ih...
Ma bježi, u mom mjestu u kampu još stranaca koliko voliš, i ne samo to, čujem da ima apartmana zakupljenih na čitavu
godinu koliko voliš, jer - ljudi rade od kuće, a mjere u njihovim zemljama su puno strože nego kod nas.
vee-jay wrote: ↑19/11/2021 11:45
Toga ce uvijek biti.
NASILNI DEMONSTRANTI
Novinarki Al Jazeere otet mikrofon usred javljanja tokom protesta u Zagrebu
sto je ovo, kaj nedate muslimanskoj tv da izvjestava... uzas
Pa glavni na protestima je bio Marko Džihadi "brat" Marko širi islam po HR
Bivši zatvorenik "Džihadi Marko" je jedan od vođa antivakserskih protesta u Hrvatskoj
Jedan od organizatora protesta protiv covid potvrda u Zagrebu, koji su održani proteklih dana, je kontroverzni Marko Francišković, bivši zatvorenik, psihijatrijski pacijent i zagovaratelj uvođenja šerijatskog prava u Hrvatskoj.
istra_hr wrote: ↑19/11/2021 20:26
"dešavanja na Cresu", danas
neki luđaci se kupaju, more jedva 17-18, neki čudan jezik Skandinavski, Danski/Švedski? ne kužim Ih...
koja plaza je ovo ako smijem znati? izgleda kao pjescana
kod kampa kovacine?