Dešavanja u Srbiji

Post Reply
vivace

#22001 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

Maverick78 wrote:Sve je to fino, ali nedovoljno da izvuce Srbiju iz govana u kojim je. Potrebne su i druge promjene u samom drustvu. Ogromna korupcija i organizirani kriminal, pljacka drzavne imovine, velika nezaposlenost, ogromna administracija gdje vecina ne radi nista, a prima platu, prezaduzenost zemlje. Sve su to slicni problemi kao i u BiH. Ja svakodnevno tu gledam ljude koji rove po kontejnerima, pune narodne kuhinje, a mlade koji se usljed nezaposlenosti bacaju u poslove sa drogom. Tako kako kazu najbrze "naprave pare". Saricev klan, u kojem su neki od vodecih ljudi prijepoljci, je itekako ziv, a usljed velike nezaposlenosti ovo im je pogodno tle za regrutovanje novih kurira tu u Prijepolju, Priboju, Pljevljima. Tuga je kuda ide puno tih mladih, zalosno. S druge strane pojedinci se bogate, ne mislim samo na te narko dilere, vec ove politicare i njihove porodice, prijatelje i td.

Volio bih ja promjene na bolje, ali ih ne vidim, a i iskreno ne ocekujem ih sigurno u nego dogledno vrijeme. Trenutno kad zaradim 250 eura mjesecno, sav sretan. To je jedino zato jer imam svoj privatni posao. Inace raja koja radi kod nekog privatnika, obicno radi za nekih 100 do 150 eura mjesecno max. Gore po Srbiji je nesto bolje, ali opet je to sve tanko...
vidis,ja dok sam radila,imala sam 400 evra platu...drzavna firma.
vivace

#22002 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

sherbett wrote:pa i to je malo! za taj standard prosjek bi trebao da bude bar 500-600 eura plaće
pa da...a vidis maverick ima 250 e.
vivaldi

#22003 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Maverick78 wrote:Sve je to fino, ali nedovoljno da izvuce Srbiju iz govana u kojim je. Potrebne su i druge promjene u samom drustvu. Ogromna korupcija i organizirani kriminal, pljacka drzavne imovine, velika nezaposlenost, ogromna administracija gdje vecina ne radi nista, a prima platu, prezaduzenost zemlje. Sve su to slicni problemi kao i u BiH. Ja svakodnevno tu gledam ljude koji rove po kontejnerima, pune narodne kuhinje, a mlade koji se usljed nezaposlenosti bacaju u poslove sa drogom. Tako kako kazu najbrze "naprave pare". Saricev klan, u kojem su neki od vodecih ljudi prijepoljci, je itekako ziv, a usljed velike nezaposlenosti ovo im je pogodno tle za regrutovanje novih kurira tu u Prijepolju, Priboju, Pljevljima. Tuga je kuda ide puno tih mladih, zalosno. S druge strane pojedinci se bogate, ne mislim samo na te narko dilere, vec ove politicare i njihove porodice, prijatelje i td.

Volio bih ja promjene na bolje, ali ih ne vidim, a i iskreno ne ocekujem ih sigurno u nego dogledno vrijeme. Trenutno kad zaradim 250 eura mjesecno, sav sretan. To je jedino zato jer imam svoj privatni posao. Inace raja koja radi kod nekog privatnika, obicno radi za nekih 100 do 150 eura mjesecno max. Gore po Srbiji je nesto bolje, ali opet je to sve tanko...
ovdje si sve u pravu. srbija nece na zelenu granu jos za nekih 15-20-ak godina, ako se ne desi neko novo veliko sranje pa se i to prolongira.

previse je zapustena u svakom segmentu da moze prije napredovati. razlika izmdju srbije i nas je u tome sto srbija sada sije neko ekonomsko sjeme koje nagovjestava neku zetvu za tih 15-20 godina, dok kod nas u bosni nema niceg zivog na vidiku i mi sve vise kasnimo i za srbijom. naravno kad je covjek gladan i zedan njemu je i dan ko godina, ali to je jednostavno tako.

sto se tice malih mjesta, nazalost njima spasa nema i tu ekonomija nema presudan uticaj.
vivace

#22004 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

pa i to sto kazes...
radostan dan

#22005 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
ovdje si sve u pravu. srbija nece na zelenu granu jos za nekih 15-20-ak godina, ako se ne desi neko novo veliko sranje pa se i to prolongira.

previse je zapustena u svakom segmentu da moze prije napredovati. razlika izmdju srbije i nas je u tome sto srbija sada sije neko ekonomsko sjeme koje nagovjestava neku zetvu za tih 15-20 godina, dok kod nas u bosni nema niceg zivog na vidiku i mi sve vise kasnimo i za srbijom. naravno kad je covjek gladan i zedan njemu je i dan ko godina, ali to je jednostavno tako.

sto se tice malih mjesta, nazalost njima spasa nema i tu ekonomija nema presudan uticaj.
ko to kaže, ko to laže, nek bog poživi miću, tiću, zlaju, komplet raju...
ja i rahman to drugačije gledamo.

http://www.youtube.com/watch?v=FR_oOrbT5F4
Maverick78

#22006 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

vivaldi wrote:

Znam da je u BiH isto haos, ali vjeruj mi i to sjeme koje pominjes za Srbiju... ne znam bas. To privrede sto ima nesto malo, tanko je to. Evo recimo Prijepolje je imalo nekoliko velikih fabrika u onoj staroj Jugi, a u Priboju je bio FAP. Prica mi stari za nekad, kad bi FAP-ovi radnici primili platu, to se osjetilo do Uzica. Kompletan Priboj je izgradjen zbog FAP-a. To je bilo malo mjesto, a u grad je izniklo nakon izgradnje FAP-a. Novi Priboj je bukvalno grad koji je napravljen zbog FAP-a. Sve je to propalo, a radnici ostali na ulici. Samo tri tekstilna kombinata u Prijepolju (Ljubisa Miodragovic, Iris i Jasen) su zaposljavala oko 5000 radnika u gradu sa tada 23.000 stanovnika, a tu je bila i FAP-ova Livnica, Elan, Limka, IKL, puno manjih firmi... nista to vise ne radi. A nema ni naznaka da ce vise ikada poceti. S druge strane nista se novo ne otvara, a zjape prazni i popljackani pogoni. Ja zaista ne vjerujem da ce neko pokrenuti sve te fabrike ponovo. Tako je po cijeloj Srbiji. Ima nesto malo firmi da radi, ali puno puno vise onih sto su privatizacijom popljackane i unistene.

E sad, ko se recimo sjeca nakon Drugog Rata, Juga je vec dvadeset godina nakon rata itekako bila na nogama. Sada je od oktobarskih promjena proslo vec 13 godina i ne da se nista nije promjenilo, nego se zivi i gore. Vjeruj mi gore... plate su iste kao i prije nekoliko godina, a cjene svega idu svaki dan gore. Ako ti je za potrosacku korpu trebalo 300 eura, sad ti treba 500. Da mi i zena ne radi, ne bi mogli da zivimo. Ja licno ne vjerujem da ce ovdje biti bolje i za 20 godina. Nisam pesimista, samo sam realan kad pogledam oko sebe. Imam vec nekih kombinacija da opet idem za Svedsku i to vidim kao jedini izlaz i nadu za sebe i svoju porodicu.

@vivace, pa u drzavnim firmama jeste plata oko 400 eura, ali koliko ljudi radi tamo? Manjina... vecina je nas sto nesto tavorimo privatno ili onih sto ne rade nista. Nazalost. I ljudi, BG je jefitniji nego manja mjesta. U Beogradu je gadno ako nemas stan, e to da, ali ostali troskovi zivota su jefitniji nego ovmo u unutrasnjosti. Gore imaju IDEU i ostale supermarkete. Ovdje je sve drasticno skuplje nego gore. Zena to najbolje vidi, kad uporedi neke cijene iz BG-a, kad vidi akcije u IDEI na TV-u i cijene tu kod nas. Nazalost mi tu nemamo IDEU i slicno.
radostan dan

#22007 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

napravite hidrocentralu na limu.
Maverick78

#22008 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

Ima jedna vec... kod Priboja i to ne mala, pa slaba fajda. Pocinje relativno nakon izlaza iz Prijepolja i ide skoro do Priboja, sto je oko 20km dugacko jezero, tako nekako. Napravljena za vrijeme one Jugoslavije. Od Brodareva prema Bijelom Polju treba kao treba neki kanadjani da rade nesto, ali ta frima... hah... kao neki kanadski gigant, vecina vodecih ljudi nasi, a kad im pogledas sajt, jedini im projekat ta hidrocentrala na Limu :). Vrlo sumnjivo, nesto mute kao sto gledam :lol:
muzicar_iz_parka

#22009 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muzicar_iz_parka »

Nije ni u SFRJ sve bilo sjajno, nije bez veze Tito pravio ugovor sa "smrtnim neprijateljom" Njemačkom krajem 60ih o odlasku naših radnika tamo.
Propast industrije od Vardara do Triglava osim iz razloga kriminalne privatizacije leži i u tome da je bila velika neefikasnost iste, previše ljudi zaposleno u odnosu na broj radnih mjesta, a svi su zavisili od te industrije.
Zato danas propadaju cjeli gradovi, manji posebno, koji su bili vezani za pojedinačne fabrike, a novih nema, jer ovi prostori nisu zanimljivi investitorima. Zašto bi otvarali fabrike po HR, BiH, SRB kad to mogu dosta jeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gdje je "dobra" plata 200 €, a i članovi EU su već skoro 7 godina.
radostan dan

#22010 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by radostan dan »

onda to treba poribiti. još kad bi moglo onim ribama od 10 kila što se prepadnu zvuka pa same uskaču u čamac, to bi najbolje bio... :mrgreen:
vivaldi

#22011 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Maverick78 wrote:Znam da je u BiH isto haos, ali vjeruj mi i to sjeme koje pominjes za Srbiju... ne znam bas. To privrede sto ima nesto malo, tanko je to. Evo recimo Prijepolje je imalo nekoliko velikih fabrika u onoj staroj Jugi, a u Priboju je bio FAP. Prica mi stari za nekad, kad bi FAP-ovi radnici primili platu, to se osjetilo do Uzica. Kompletan Priboj je izgradjen zbog FAP-a. To je bilo malo mjesto, a u grad je izniklo nakon izgradnje FAP-a. Novi Priboj je bukvalno grad koji je napravljen zbog FAP-a. Sve je to propalo, a radnici ostali na ulici. Samo tri tekstilna kombinata u Prijepolju (Ljubisa Miodragovic, Iris i Jasen) su zaposljavala oko 5000 radnika u gradu sa tada 23.000 stanovnika, a tu je bila i FAP-ova Livnica, Elan, Limka, IKL, puno manjih firmi... nista to vise ne radi. A nema ni naznaka da ce vise ikada poceti. S druge strane nista se novo ne otvara, a zjape prazni i popljackani pogoni. Ja zaista ne vjerujem da ce neko pokrenuti sve te fabrike ponovo. Tako je po cijeloj Srbiji. Ima nesto malo firmi da radi, ali puno puno vise onih sto su privatizacijom popljackane i unistene.

E sad, ko se recimo sjeca nakon Drugog Rata, Juga je vec dvadeset godina nakon rata itekako bila na nogama. Sada je od oktobarskih promjena proslo vec 13 godina i ne da se nista nije promjenilo, nego se zivi i gore. Vjeruj mi gore... plate su iste kao i prije nekoliko godina, a cjene svega idu svaki dan gore. Ako ti je za potrosacku korpu trebalo 300 eura, sad ti treba 500. Da mi i zena ne radi, ne bi mogli da zivimo. Ja licno ne vjerujem da ce ovdje biti bolje i za 20 godina. Nisam pesimista, samo sam realan kad pogledam oko sebe. Imam vec nekih kombinacija da opet idem za Svedsku i to vidim kao jedini izlaz i nadu za sebe i svoju porodicu.

vidi, sve ja tebi vjerujem iako za neke od ovih firmi nisam cuo, ali to jednostavno nije ni vazno - sta je bilo, bilo je i tamo i vamo. koliko je giganta propalo i nestalo mozemo se takmiciti u nabrajanju cijelu noc, ali cemu to? od uspomena se ne zivi.

kao sto sam napisao, kada covjek nema para njemu je dan godina, a kamoli 20 godina. vizama prijete i srbiji i bosni ne zato sto je dobro vec sto ljudi masovno bjeze i to jednostavno tako.

sto se tice ekonommkog sjemena - tu mislim na auto industriju i vise od 100 otvorenih firmi u zadnjih par godina, mislim na fiat koji ce sam imati godisnji izvoz od 1,5 miljardu eura (za 20 godina to je promet od 30 milijardi od samo jedne fabrike), tu mislim na ove ugovore sa arapima, ozivljenu namjensku indsutrije, na jednu malu indjiju koja je privukla vise od milijardu maraka investicija sto je kod nas naucna fantastika..

toga kod nas nema i zato se u srbiji nazire neko svjetlo na kraju tunela za 20 godina , a kod nas je mrkli mrak
OpusDei

#22012 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by OpusDei »

I opet ovi BH Srbi sto pricaju o ekonomskom bumu Srbije :lol: Kad vec moraju priznati da je stanje u toj zemlji odron, hajmo pricati o "perspektivu" da ce Srbija za 20-30 god biti "lider regiona" :-)

Uozbiljite se. Treba samo ici na srpske forume (ili jos bolje ici u Srbiju) da vidite sta sami Srbijanci misle. Nema sanse da ce se ni u Srbiji ni u BiH pristojno zivjeti za 20 god.
Maverick78

#22013 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

Mozda 100 otvoreno, a koliko se samo zatvori :). Pogledaj malo statistiku, vise ljudi ostane bez posla, nego sto se zaposli. Broj nezaposlenih u Srbiji se povecava, umjesto da se smanjuje. To sa arapima, nista ne vjerujem dok se ne desi. Sve je to prica za televiziju, kao sto smo imali iskustvo u zandjih 13 godina, a kad treba da se predje na djela, malo sta se tu ostvari. Pa od 2000. godine do danas u Srbiju je uslo brat bratu jedno 100 milijardi investicija... kad slusas politicare. Ko njima jos vjeruje bilo sta :-). Medijima posebno ne, vecina medija u Srbiji je pod kontrolom vladajucih elita i izvjestavaju onako kako im se kaze.

Fijat se vec zalio na to da nisu izgradjeni pristupni putevi i pruge kao sto su obecani prije dolaska Fijata. Kao sto su dosli, mogu i otici... S druge strane, raditi kod njih... divota

http://www.vesti-online.com/Vesti/Ekono ... neizdrzivo

Pa znaci dosli su klasicno da izrabljuju... ako je meni plata kao radniku u Fijatu 300 eura, a radim 10+ sati dnevno, koja je meni fajda to sto ce sam Fijat da profitira?

Mada opet, nije to samo to, ovdje je problem ogromna korupcija i kriminal... uzasna korupcija i kriminal. Onaj krpuni kriminal, na svim nivoima. Ne moze ti ekonomija stvoriti, koliko kriminal i korupcija mogu unistiti. Sve bi bilo drugacije i u BiH i u Srbiji kad bi se tome stalo u kraj. A to je uzelo tolikog maha, da ne znam... onaj ko iskreno pokusa nesto bas ozbiljno ko zna kako moze da zavrsi. Evo kao uhapsili su Miskovica, ali ako njemu firma i dalje posluje, ne znam koja je onda farsa sa svim tim? To da Vucicu podigne rejtnig na preko 40% u glasackom tijelu Srbije? Navodno je sada toliko... opasan je Vucko, zna taj sta radi.
vivaldi

#22014 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivaldi »

Maverick78 wrote:Pa znaci dosli su klasicno da izrabljuju
jedino je majcinska ljubav bez interesa, sve ostalo je deranje koze, ali nemam ti vise sta novo reci. niko ne zna bolje od tebe kako ti je - ili trpi il se fataj svedske sta drugo da ti kazem
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22015 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PipiDugaDevetka »

vivaldi wrote:
jedino je majcinska ljubav bez interesa, sve ostalo je deranje koze, ali nemam ti vise sta novo reci. niko ne zna bolje od tebe kako ti je - ili trpi il se fataj svedske sta drugo da ti kazem
@vivaldi,
Pohvala od mene, i moj je ovo životni moto!
Maverick78

#22016 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

vivaldi wrote:
To jeste, i onom kome se pruzi da te jase taj ce te jahati, tu nema sta. Samo sto u normalnim i uredjenim zemljama postoje mehanizmi zastite radnika i onda te ne moze jahati kako ko hoce. Taj isti Fiat u Italiji placa radnike pet puta vise, a o uslovima rada da ne govorim. Ali Italija je uredjena zemlja, za razliku od Srbije, u kojoj moras da si sretan kad imas sta radis... pa pobjesnio i onda hoces jos neka radnicka prava, da ti ne bude malo mnogo? :D

Sto se tice drugog dijela posta, vjeruj mi, vec danas da mogu nekako, ali ne ide tako jednostavno, duga prica. Helem, i to radim najvise zbog djece, sto se mene tice, predeverao sam i gore, pa se i ovo trpi. U svakom slucaju svako dobro i tebi.
Maverick78

#22017 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Maverick78 »

Srbija se u analizi političkih rizika našla na 87. mestu na svetu

Rizični smo za svet

Autor: Marija Stojanović

Beograd - Korupcija ostaje ključni problem Srbije, a situaciju dodatno komplikuju prilično „neodlučna“ ekonomska politika i nedovoljna transparentnost u pojedinim domenima vlasti, ocenjuju za Danas stručnjaci za bezbednost i evropske integracije komentarišući rezultate nedavno objavljenog međunarodnog istraživanja o političkim rizicima, u kojem se Srbija sa koeficijentom 6,19 našla na 87. mestu od ukupno 197 zemalja sveta.

Naši sagovornici navode da analiza rizika, koju su zajednički sprovele londonska kompanija Meplkroft i konsultantska agencija Marš sa sedištem u Sidneju, jasno pokazuje da Srbija „ima još mnogo toga da uradi da bi politički partneri i investitori počeli da je doživljavaju kao pogodnu i pouzdanu za saradnju i ulaganja“.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da za unapređenje i političke i ekonomske situacije „status kandidata za članstvo u EU nije dovoljan, pogotovo ako se zna da Unija ima tendenciju snižavanja tehničkih kriterijuma prema Srbiji ukoliko postoje pomaci u nekim oblastima, kao što je slučaj u pregovorima s Kosovom“.

„Trenutna borba protiv korupcije u stvari mahom predstavlja zloupotrebu u političke svrhe, odnosno služi za eliminaciju konkurenata, baš kao što su pojedini tajkuni preko svog uticaja na stranke i sudove eliminisali svoju poslovnu konkurenciju. Istovremeno, investitori dobro znaju koliko se robe u Srbiji prodaje bez plaćenih dažbina, jer ni integrisano upravljanje granicom nije rešilo problem šverca s Kosovom ili poslovanja firmi sa severa Kosova za koje niko ne zna da li su fiktivne ili stvarne, niti da li izmiruju svoje obaveze, budući da tamo nema poreske uprave“, komentariše Jelena Milić.

Prema njenim rečima, faktori rizika odnose se i na „etatizovanu ekonomsku politiku“, na činjenicu da su „javne nabavke u sektoru odbrane zatvorene, što, takođe, predstavlja izvor sistemske korupcije“, a slična situacija je i u domenu građevine, „gde se dogovori mahom sklapaju direktnom nagodbom“. Takođe, upozorava Milićeva, „jasno je da ne postoji demokratski nadzor nad sektorom bezbednosti, a bez toga nema stabilnog političkog ni ekonomskog sistema“.

Marko Savković, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, objašnjava za Danas da su navedeni indeksi namenjeni pre svega investitorima, ali da se uzimaju u obzir i drugi parametri, poput „tvrdih“ bezbednosnih rizika, što ovo istraživanje čini zanimljivim.

„Takav spisak je dobar „input“ za planere i donosioce značajnih odluka. Sigurno je da kod nas pretnja od terorizma i oružanog konflikta umanjena, ako ne i u potpunosti isključena, što je rezultat zalaganja međunarodnog faktora, intenzivne regionalne saradnje i razmene, te razvoja institucija u svakoj od susednih država. Ne iznenađuje podatak da su odstupanja u vrednostima indeksa kod zemalja u regionu mala, a logično je i to što su bolje ocenjene one države koje su odmakle dalje u integraciji sa EU“, ističe Savković.

Marko Savković ukazuje da, pored korupcije, „koja čini nepredvidivim uslove poslovanja“, uzrok brojnih problema treba tražiti i u „neodlučnoj ekonomskoj politici, čiji nosioci nikako da se opredele koji je model najpovoljniji za Srbiju“.

http://www.danas.rs/danasrs/politika/ri ... _id=257363
To je onaj kljucni problem i Srbije i ostalih zemalja u regionu, rizicne zemlje za investiranje zbog korupcije, organizovanog kriminala, lose ekonomske politike i td. A dobro je opisana i borba protiv korupcije... cisto ubiranje politickih poena i podizanje rejtinga. Vidim danas da bi Vucic mogao postati premijer ako se postigne dogovor za Pristinom. Podigao je sebi rejting ovim hapsenjima i sad moze i na nove izbore ako Dacic ne bude htio da pusti premijersko mjesto. Toma i Aca bi mogli imati apsolutnu vlast u Srbiji.
Vučić premijer ako bude dogovora sa Prištinom

http://www.danas.rs/danasrs/politika/vu ... _id=257719
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22018 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by PipiDugaDevetka »

Maverick78 wrote:
vivaldi wrote:
To jeste, i onom kome se pruzi da te jase taj ce te jahati, tu nema sta. Samo sto u normalnim i uredjenim zemljama postoje mehanizmi zastite radnika i onda te ne moze jahati kako ko hoce. Taj isti Fiat u Italiji placa radnike pet puta vise, a o uslovima rada da ne govorim. Ali Italija je uredjena zemlja, za razliku od Srbije, u kojoj moras da si sretan kad imas sta radis... pa pobjesnio i onda hoces jos neka radnicka prava, da ti ne bude malo mnogo? :D

Sto se tice drugog dijela posta, vjeruj mi, vec danas da mogu nekako, ali ne ide tako jednostavno, duga prica. Helem, i to radim najvise zbog djece, sto se mene tice, predeverao sam i gore, pa se i ovo trpi. U svakom slucaju svako dobro i tebi.
To se narodski kaže: Što te ne bi zioGu seko, kada si mi se namjestila?
:D
zlajapravaraja

#22019 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by zlajapravaraja »

Srbija izdala potjernicu za Muratom Sabanovicem - zbog terorizma, nad bistom, u Visegradu, BiH :shock: :lol: :lol:

http://www.kurir-info.rs/poternica-srbi ... nak-709631
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#22020 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by independer »

zlajapravaraja wrote:Srbija izdala potjernicu za Muratom Sabanovicem - zbog terorizma, nad bistom, u Visegradu, BiH :shock: :lol: :lol:

http://www.kurir-info.rs/poternica-srbi ... nak-709631
Moze im se, hoce im se. Kad nasi izdajnici potpisuju sporazume da strana drzava salje potjernice za nase drzavljane za djela koja su izvrsena na nasoj teritoriji. Danas napravise treci entitet, Srbija goni nase gradjane a mi gledamo utakmicu. Znam ja nas, jebo ti nas.
vivace

#22021 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

http http://www.pescanik.net nova audio emisija :-D inace svakog petka u 9 i 30

mnogo toga bi se moglo gledati kao na bosnu ima mnogo slicnosti. inače,branka prpa je zena slavka curuvije koga su ubile tajna policija. on je bio novinar...ona je istoricarka i veoma dobro govori.
vivace

#22022 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

14 godina od bombardovanja srba u srbiji.hocu reci nato bombardovanja.

ja sam bila u bolnici .pitam zenu do mene sta da radimo,da se sakrijemo pod krevet u neki podrum,da se pakujemo .to mi je bilo prvo bombardovanje u zivotu. a zena je bila dosla iz bombardovane zone u bosni. pa kao verovatno zna sta nam je raditi.ona me gleda i kaze ne znam. te prve sirene su me izbezumile,noge mi se odsekle.pa bar da sam kuci, ne, nego sam u bolnici. blizu tog klinickog centra je bio sup. za koga se ocekivalo da ce gadjati.bukvalno su mi se odsekle noge,pa sam sela na krevet. strpali su nas to vece u podrum i ugasili sva svetla ..ja bila nesto zaboravila pa se vratila gore ,na sprat, kad naletim na neku priliku u mraku onako i ta prilika dreknu ko ide? ja rekoh bolesnica .ona pita a gde lezis ,ja kazem gde i tek me je onda pustila...sa baterijskom lampom se bacakala, probode mi oci. ja sisla dole.ponela sam tranzistor . o bomardovanju su prvi izvestili radio pancevo o bombardovanju u beogradu ili sam ja taj kanal uhvatila. taj prvi dan i noc su bili strava i uzas. posle su pod hitno otpustali pacijente koji nisu bili ozbiljni.pa sam se i ja nasla kod kuce.
vivace

#22023 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

pricali su da prazne bolnicu za ranjenike. koliko sam ja videla ne vredi ti da budes u mraku pa da umaknes nato avionima...to je bilo smesno. pa su ovi nasi tek onda shvatili da je zamracenje nepotrebno.

a i ja sam se oslobodila,jer me je zvala drugarica iz sarajeva i rekla mi da se ne plasim ,da ce sve biti u redu, da su oni vrlo precizni. jedino ako krenu sa nato tepihom od bombardovanja,onda treba da sidjem,ali ne u prdrum gde nema izla na ulicu, jer mogu biti zatrpana. tako sam ja nju zvala i ona mene kad je bilo i njoj i9 meni bombardovanje.
posle sam se ojacala tako da sam isla i u grad kad je bila uzbuna na snazi. onda su bili u semi nato-lokatori u modi,pa su nabedjivale ljude da su nato-lokatori,verovatno zbog toga sto nisu vredna bila zamracenja. ja sam naravno odnmah bila nato lokator.bila sam im tamo sumnjiva. :mrgreen: u sobi bolesnickoj. stalno sa tranzistorom na uvetu.
a sto je bila fantasticna muzika na radiju...apsolutna najbolja.
vivace

#22024 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vivace »

naravno da ja znam zasto su bila bombardovanja ,da bi presekli srpski geniocid prema albancima .sta ko pise na forumu b92 briga me je,ali oni su jos uvek najbolji u srbiji.
strndzov

#22025 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by strndzov »

ne seri vise majke ti
Post Reply