Danasnji "feminizam"
- MarlboroGold
#22001 Re: Danasnji "feminizam"
To ni muškarce ne zaobilazi. Ne odnosi se samo na žene.
-
no_sikiriki
#22002 Re: Danasnji "feminizam"
Ne bih se složila, osim u kontekstu najbliže familije, tu vjerujem da podjednako zapitkuju i sinove/braću. Ali u širem društvenom kontekstu, žene su te koje neko najčešće zapitkuje, i nažalost to češće rade same žene nego muškarci.
A kod nas je mentalitet svakako takav da svako misli da može nekoga upoznati i 30 sekundi kasnije ga pitati "a što ne postiš?", "a kad ćete imati djecu" i sl. pitanja.
A kod nas je mentalitet svakako takav da svako misli da može nekoga upoznati i 30 sekundi kasnije ga pitati "a što ne postiš?", "a kad ćete imati djecu" i sl. pitanja.
-
Gimli sin Gloinov
#22003 Re: Danasnji "feminizam"
ovo uglavnom zene pitaju druge zene, problem je interne prirode xd
- MarlboroGold
#22004 Re: Danasnji "feminizam"
Ma nije ba... evo mene starije kolegice na poslu ubise u pojam sa pitanjima kad cemo drugo, a znaju i ostali. Dakle, ovo sve bez rodbine. Mozda je intenzitet tog smaranja veci po pitanju vas, ali ne stede ni nas.no_sikiriki wrote: ↑11/03/2022 12:01 Ne bih se složila, osim u kontekstu najbliže familije, tu vjerujem da podjednako zapitkuju i sinove/braću. Ali u širem društvenom kontekstu, žene su te koje neko najčešće zapitkuje, i nažalost to češće rade same žene nego muškarci.
-
no_sikiriki
#22005 Re: Danasnji "feminizam"
Žena ti na trudničkom i pitaju kad će drugo??MarlboroGold wrote: ↑11/03/2022 15:08Ma nije ba... evo mene starije kolegice na poslu ubise u pojam sa pitanjima kad cemo drugo, a znaju i ostali. Dakle, ovo sve bez rodbine. Mozda je intenzitet tog smaranja veci po pitanju vas, ali ne stede ni nas.no_sikiriki wrote: ↑11/03/2022 12:01 Ne bih se složila, osim u kontekstu najbliže familije, tu vjerujem da podjednako zapitkuju i sinove/braću. Ali u širem društvenom kontekstu, žene su te koje neko najčešće zapitkuje, i nažalost to češće rade same žene nego muškarci.
Ja bih ih pitala koliko često se one seksaju i kad će prinova kakva kod njih.
- MarlboroGold
#22006 Re: Danasnji "feminizam"
kad bih im to rekao digle bi nos do Marsa, ali jest da me više ne bi zapitkivale
- DEMONIKA
#22007 Re: Danasnji "feminizam"
ne cinkaj il ću ti onu iz jajca poslat
edit
oh titami krenuh čitat i ulošci me dočekaše
u ovakoj sređenoj državi
samo još da riješimo slučaj uložaka i toeto
- Bloo
- Globalna šefica
#22008 Re: Danasnji "feminizam"
- Bloo
- Globalna šefica
#22009 Re: Danasnji "feminizam"
O,o,o...O, razmnozi se...MarlboroGold wrote: ↑11/03/2022 15:08Ma nije ba... evo mene starije kolegice na poslu ubise u pojam sa pitanjima kad cemo drugo, a znaju i ostali. Dakle, ovo sve bez rodbine. Mozda je intenzitet tog smaranja veci po pitanju vas, ali ne stede ni nas.no_sikiriki wrote: ↑11/03/2022 12:01 Ne bih se složila, osim u kontekstu najbliže familije, tu vjerujem da podjednako zapitkuju i sinove/braću. Ali u širem društvenom kontekstu, žene su te koje neko najčešće zapitkuje, i nažalost to češće rade same žene nego muškarci.
Interesantno je kako mi kao "visa" vrsta vrsimo pritisak na jednu od primitivnih funkcija naseg organizma. Da li kod zivotinja koje zive u organiziranim grupama takode postoji nesto ovako?
I na taj sva ponavljajuci egzistencijalni dread dodaj Ševalu iz računovodstva da zabiberi sa darvinizmom: moraš svoj genetski materijal što više širiti.
- ljubicasti limun
#22010 Re: Danasnji "feminizam"
Mene je primjerica zena koju sam na pocetku angazirala za njegu moje bake skoro svaki dan "savjetovala" da dobijem dijete. Ne da se udam jer se "bez muska moze", al bez djeteta, sorry "dijeta", nikako ba! Jer ko ce se brinuti za mene kad ostarim? Kako cu sama kroz svijet? 
- Bloo
- Globalna šefica
#22011 Re: Danasnji "feminizam"
I kad se razmozis trebas dijete cim bude svjesno sebe, posjesti i reci mu: Slusaj mali/mala, ja sam tebe rodila da ja ne bih bila sama i da se brines o meni kad ostarim? Si cuo? Ti ces to isto uraditi za sebe...vjecni krug se ne smije prekinuti.ljubicasti limun wrote: ↑12/03/2022 09:53 Mene je primjerica zena koju sam na pocetku angazirala za njegu moje bake skoro svaki dan "savjetovala" da dobijem dijete. Ne da se udam jer se "bez muska moze", al bez djeteta, sorry "dijeta", nikako ba! Jer ko ce se brinuti za mene kad ostarim? Kako cu sama kroz svijet?![]()
Usput ja te volim jer si moje dijete, ali tu si da se brines o meni i ti si moja investicija u buducnost.
KAd bismo ovako odgajali djecu, kakvi bi sve kompleksi se tu razvili...
Dijete moje ja te volim, ulazem u tebe, odgajam te, ti si roden jer sam ja tako zeljela a ne zbog pritiska sredine i/ili prikrivanja straha da cu umrijeti sama i nezbrinuta...najbitnija funkcija zene je biti majka.
A ako dijete odluci da ode i ne moze se samo brinuti o roditelju, vec nade nekgo drugog, o drame mahalske...
- ljubicasti limun
#22012 Re: Danasnji "feminizam"
Pa puno ih i kaze to djeci.Bloo wrote: ↑12/03/2022 09:59I kad se razmozis trebas dijete cim bude svjesno sebe, posjesti i reci mu: Slusaj mali/mala, ja sam tebe rodila da ja ne bih bila sama i da se brines o meni kad ostarim? Si cuo? Ti ces to isto uraditi za sebe...vjecni krug se ne smije prekinuti.ljubicasti limun wrote: ↑12/03/2022 09:53 Mene je primjerica zena koju sam na pocetku angazirala za njegu moje bake skoro svaki dan "savjetovala" da dobijem dijete. Ne da se udam jer se "bez muska moze", al bez djeteta, sorry "dijeta", nikako ba! Jer ko ce se brinuti za mene kad ostarim? Kako cu sama kroz svijet?![]()
Usput ja te volim jer si moje dijete, ali tu si da se brines o meni i ti si moja investicija u buducnost.![]()
KAd bismo ovako odgajali djecu, kakvi bi sve kompleksi se tu razvili...
Dijete moje ja te volim, ulazem u tebe, odgajam te, ti si roden jer sam ja tako zeljela a ne zbog pritiska sredine i/ili prikrivanja straha da cu umrijeti sama i nezbrinuta...najbitnija funkcija zene je biti majka.Usput, moras se brinuti o meni kad ostarim i onemocam jer sam te odgojila i ulagala u tebe iako nsita od toga nisi trazio ni da se rodim ni da te odgojim.
![]()
A ako dijete odluci da ode i ne moze se samo brinuti o roditelju, vec nade nekgo drugog, o drame mahalske...![]()
A kad djeca odu, pa obicno se za sina nadje opravdanje sto se manje brine za roditelje (radi, ima porodicu, ono djubre od snahe mu ne da), dok se od kceri to ocekuje jer ona ne radi i nema djecu...
Sto se tice argumenta za djecu da su ona zalog za vlastitu starost, pa zato su valjda puni staracki domovi.
-
no_sikiriki
#22013 Re: Danasnji "feminizam"
Pa to je Parenting101 u BiH. Od početka se roditelji ponašaju kao da im djeca duguju za to što su ih rodili, i očekuju da se sve što rade za njih uzvrati. I ako se ne uzvrati kako su zamislili, onda ide emotional manipulation, i shaming da nisi dobar sin/kćerka itd. Još ako si jedinica/jedinac...fun. 
- Bloo
- Globalna šefica
#22014 Re: Danasnji "feminizam"
I onda kad odlucis da ne zelis imati djecu, jos veca drama.
Naaajljepsi osjecaj na svijetu.
Jeste.
Plus osjecaj potencijalne zdravstvene brige i ekonomske sigurnosti.
Let's be real.
Naaajljepsi osjecaj na svijetu.
Jeste.
Plus osjecaj potencijalne zdravstvene brige i ekonomske sigurnosti.
-
no_sikiriki
#22015 Re: Danasnji "feminizam"
Bolje je slagati i reći da ne možeš imati djecu, nego da nećeš. 
- ljubicasti limun
#22016 Re: Danasnji "feminizam"
jeste, ovo sam i ja skontala da je bolje slagati.
kad kazem da ne zelim imati djecu, dobijem napade s obje strane, nesto vise od muskih, cak i uvrede. zene vise propituju, cude se.
kad slazem da ih ne mogu imati, dobijem sazalne poglede, pune sucuti, cak i blagoslove i uvjeravanje da ce dragi Bog dati, ovo od zena vise
ali lijepo je vidjeti da se opcenito mijenja stav zena, pa i kod nas, pa imaju djecu samo ako to istinski zele i kad su spremne na to, a nemaju ako ne zele jer znaju da ne moraju.
kad kazem da ne zelim imati djecu, dobijem napade s obje strane, nesto vise od muskih, cak i uvrede. zene vise propituju, cude se.
kad slazem da ih ne mogu imati, dobijem sazalne poglede, pune sucuti, cak i blagoslove i uvjeravanje da ce dragi Bog dati, ovo od zena vise
ali lijepo je vidjeti da se opcenito mijenja stav zena, pa i kod nas, pa imaju djecu samo ako to istinski zele i kad su spremne na to, a nemaju ako ne zele jer znaju da ne moraju.
-
no_sikiriki
#22017 Re: Danasnji "feminizam"
Meni su najbolje reakcije ljudi na to da ja/mi nisam planirala dijete u prvih 5 godina braka.
Od onih što su mislili da lažem i da ne ide, pa to sažaljivo -biće, biće, jesi li probala čaj od macine trave...daće Bog.
do religioznih - šta ti misliš, da ti možeš planirati kad ćeš? da to može kad ti hoćeš? Bog daje nafaku...
do ljutitih - tebi/vama sada ne treba cuko (kad smo ga nabavili)- vama treba jedna bebica, uozbilji se!
Od onih što su mislili da lažem i da ne ide, pa to sažaljivo -biće, biće, jesi li probala čaj od macine trave...daće Bog.
do religioznih - šta ti misliš, da ti možeš planirati kad ćeš? da to može kad ti hoćeš? Bog daje nafaku...
do ljutitih - tebi/vama sada ne treba cuko (kad smo ga nabavili)- vama treba jedna bebica, uozbilji se!
- ljubicasti limun
#22018 Re: Danasnji "feminizam"
klasikano_sikiriki wrote: ↑12/03/2022 11:19 Meni su najbolje reakcije ljudi na to da ja/mi nisam planirala dijete u prvih 5 godina braka.
a ne dao Bog da saznaju da smo udomili mace
-
no_sikiriki
#22019 Re: Danasnji "feminizam"
Već sam nekad stavljala ovu pjesmu ali mislim da vrijedi ko nije slušao još jednom.
-
halo_ba
#22020 Re: Danasnji "feminizam"
Sorry, ali ovo je glupost.ljubicasti limun wrote: ↑12/03/2022 10:20
A kad djeca odu, pa obicno se za sina nadje opravdanje sto se manje brine za roditelje (radi, ima porodicu, ono djubre od snahe mu ne da), dok se od kceri to ocekuje jer ona ne radi i nema djecu...
Tradicionalno se u Bosni kceri udaju i odlaze od roditelja.
-
no_sikiriki
#22021 Re: Danasnji "feminizam"
Sarkazam.halo_ba wrote: ↑12/03/2022 13:14Sorry, ali ovo je glupost.ljubicasti limun wrote: ↑12/03/2022 10:20
Tradicionalno se u Bosni kceri udaju i odlaze od roditelja.
Da, udaju se i odlaze. I od njih se i očekuje da se i dalje brinu o roditeljima, jer su žene/kćerke i to je "u njihovoj prirodi da njeguju", a kad se sin oženi (pod istim uslovima) - eto, on je sad zauzet, ima svoju porodicu, nećemo njega "gnjaviti", niti nešto očekivati od njega.
-
halo_ba
#22022 Re: Danasnji "feminizam"
Izvinjavam se, ali nije tacno.no_sikiriki wrote: ↑12/03/2022 13:24Sarkazam.
Da, udaju se i odlaze. I od njih se i očekuje da se i dalje brinu o roditeljima, jer su žene/kćerke i to je "u njihovoj prirodi da njeguju", a kad se sin oženi (pod istim uslovima) - eto, on je sad zauzet, ima svoju porodicu, nećemo njega "gnjaviti", niti nešto očekivati od njega.
Bar u ruralnim sredinama je ta uloga jos uvijek namijenjena sinovima, jer udajom kcerka postaje snaha i "treba da sluzi svekrvi".
Nemojmo dozvoliti da nas feminizam odvede u mizandriju, jer to je samo nalicje ( i cesto opravdanje) za mizoginiju.
-
no_sikiriki
#22023 Re: Danasnji "feminizam"
Neću pretendovati da znam puno o ruralnim sredinama, a ovo što sam napisala stoji za većinu porodica koje ja poznajem u Sarajevu.halo_ba wrote: ↑12/03/2022 13:32Izvinjavam se, ali nije tacno.no_sikiriki wrote: ↑12/03/2022 13:24
Sarkazam.
Bar u ruralnim sredinama je ta uloga jos uvijek namijenjena sinovima, jer udajom kcerka postaje snaha i "treba da sluzi svekrvi".
Nemojmo dozvoliti da nas feminizam odvede u mizandriju, jer to je samo nalicje ( i cesto opravdanje) za mizoginiju.
Nikakve to veze sa mizandrijom nema. To je naša "tradicija" i način življenja, i često i žene (majke) same će reći "ma pusti njega" (za sina) i tražiti više od kćerke.
A realno i ako će "tražiti" nešto od sina, prije će to biti preko snahe, neće se čuti sa vlastitim sinom, nego snahom većinu vremena.
-
Seawolf
#22024 Re: Danasnji "feminizam"
Moja mama ima dva sina, ali prema meni se ponaša kao da sam joj kćerka.no_sikiriki wrote: ↑12/03/2022 13:37Neću pretendovati da znam puno o ruralnim sredinama, a ovo što sam napisala stoji za većinu porodica koje ja poznajem u Sarajevu.halo_ba wrote: ↑12/03/2022 13:32
Izvinjavam se, ali nije tacno.
Nikakve to veze sa mizandrijom nema. To je naša "tradicija" i način življenja, i često i žene (majke) same će reći "ma pusti njega" (za sina) i tražiti više od kćerke.
A realno i ako će "tražiti" nešto od sina, prije će to biti preko snahe, neće se čuti sa vlastitim sinom, nego snahom većinu vremena.
-
no_sikiriki
#22025 Re: Danasnji "feminizam"
Seawolf wrote: ↑12/03/2022 13:40Moja mama ima dva sina, ali prema meni se ponaša kao da sam joj kćerka.no_sikiriki wrote: ↑12/03/2022 13:37
Neću pretendovati da znam puno o ruralnim sredinama, a ovo što sam napisala stoji za većinu porodica koje ja poznajem u Sarajevu.