SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#22001 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tomahawk11 »

studiorum_tuzlaensis wrote:ti nisi vječiti student, već vječiti ublehaš. Dobro se zna da ovome nije uzrok policija vec loše tužilaštvo, sudski sistem i zakoni. Ljudi ih hapse svaki dan i privode, lišavaju auta... ali nemaju osnova da ih zadrže nakon noći. Bukvalno, drot na cesti nema nikakva prava ovdje, i zašto bi ga i bolio kurac da se zamjeri nekom, kad je sve u kurcu.

Kazne u zakonu su smiješne. U Americi ako te uhvate sa više od 0.5 promila Driving Under Influence, ideš u zatvor minimalno pola godine, možda (ALI MOŽDA), prođeš sa nekom uslovnom i jedno 4-5000$ ako ti je prvo djelo u životu. Svaki žešći prekršaj, ili nedo Bog da ubiješ nekog autom ideš na dugo hlađenje u prdekanu, bilo je slučajeva i smrtnih kazni kad stručnjak proleti kroz autobusko stajalište. Kod nas za 3 godine u zatvoru poluotvorenog tipa izađe na cestu, i to sa istim autom uglavnom.

Mi smo jedan eksperiment međunarodne zajednice, klasične ovce, da se vidi kako funkcioniše sistem gdje je usrano zakonodavstvo.
Ovo nije tacno, odnosno djelimicno je tacno. Hapse se i oduzimaju vozila onima koji vozaju kante. Ovi sto vozaju bolja auta, nema od tog nista.
Znam licno lika koji, kad ga policija zaustavi, kaze nemam vozacku, oni napisu kaznu i on produzi. Ima kazni Boga pitaj koliko. Kad ide na more, ne moze preci granicu, ali neko drugi preveze auto i on nastavi dalje. Ne valja sudski sistem, ali nije ni policija zlatna. Boli njih i jedne i druge za gradjanima.
nosara

#22002 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by nosara »

Tomahawk11 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:ti nisi vječiti student, već vječiti ublehaš. Dobro se zna da ovome nije uzrok policija vec loše tužilaštvo, sudski sistem i zakoni. Ljudi ih hapse svaki dan i privode, lišavaju auta... ali nemaju osnova da ih zadrže nakon noći. Bukvalno, drot na cesti nema nikakva prava ovdje, i zašto bi ga i bolio kurac da se zamjeri nekom, kad je sve u kurcu.

Kazne u zakonu su smiješne. U Americi ako te uhvate sa više od 0.5 promila Driving Under Influence, ideš u zatvor minimalno pola godine, možda (ALI MOŽDA), prođeš sa nekom uslovnom i jedno 4-5000$ ako ti je prvo djelo u životu. Svaki žešći prekršaj, ili nedo Bog da ubiješ nekog autom ideš na dugo hlađenje u prdekanu, bilo je slučajeva i smrtnih kazni kad stručnjak proleti kroz autobusko stajalište. Kod nas za 3 godine u zatvoru poluotvorenog tipa izađe na cestu, i to sa istim autom uglavnom.

Mi smo jedan eksperiment međunarodne zajednice, klasične ovce, da se vidi kako funkcioniše sistem gdje je usrano zakonodavstvo.
Ovo nije tacno, odnosno djelimicno je tacno. Hapse se i oduzimaju vozila onima koji vozaju kante. Ovi sto vozaju bolja auta, nema od tog nista.
Znam licno lika koji, kad ga policija zaustavi, kaze nemam vozacku, oni napisu kaznu i on produzi. Ima kazni Boga pitaj koliko. Kad ide na more, ne moze preci granicu, ali neko drugi preveze auto i on nastavi dalje. Ne valja sudski sistem, ali nije ni policija zlatna. Boli njih i jedne i druge za gradjanima.
Jasno, brate... Svi pusu u istu, trulu, raspadnutu tikvu... a posebna su prica obicni "samo nek' ne puca" gradjani... Najkrivlji za sve, bez ikakve sumnje...
VjecitiStudent

#22003 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by VjecitiStudent »

Ne treba nam američki zakon da bi se trkači sklonili sa ulice.
Postojeći zakon daje policiji dovoljno ovlasti policiji da SVAKE noći trkače smješta u zatvor, da bi se spriječilo da ponove prekršaj i da bi se osiguralo da plate kaznu, koja je u rasponu od 100 do 300km po prekršaju.
Da li se to dešava?
ranger

#22004 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by ranger »

pajdo drot na cesti ima pravo:
-da te propituje "đes pošo"
-da pita đe radiš
-da pita štaćemo
-da te zaustavi na sred ceste izlijecuci s baterijom iz obliznjeg sumarka
-da spava na duznosti
-da igra kladionicu
-da zmiri kad lokalni krimos ostavi auto na sred ceste
-da ne postuje ni jedno jebeno saobracajno pravilo na planeti
i tako dalje i dalje...
studiorum_tuzlaensis

#22005 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by studiorum_tuzlaensis »

Ali zato sudstvo radi ko sat. Prošle godine Denver (CO), vozim se ko suvozač, prijatelj i ja popili malo, ali smo sasvim OK izgledali iako smo stresli po desetak piva svaki, zaustavi nas Colorado State Patrol na autoputu, Trooper znači odmah donosi alkotest, imaš pravo odbit al onda ideš u stanicu da daš krv. Napuho 1.12 promila, odmah ticket, prihvati odgovornost i udaraj se nogama u guzicu što te nije prebio i u stanicu odveo. Ja sam dobio kaznu kao pijani suvozač.

Taksijem smo se kući vratili, još sam imao problema jer nisam imao pasoš već našu ovu ličnu, htio me odvest u Immigration Control centar da mi vizu prekontrolišu, ali izgleda da sam bio dovoljno ubjedljiv sa ličnom. Ta avantura zajedno sa troškovima obrade nas je izašla oko 4200$, što je on sve sredio. :D Otad mu ne pada na pamet da uzme auto kad ide lokat.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#22006 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Tomahawk11 wrote:Cuj profi vozac....za koga je vozio, Ferari, Mercedes? Nisam ga vidio medju vozacima Formule 1 :-)
Najjace mi je kad pojedinci dodju braniti hairliju koji se smota oko bandere. Ima malo dijete, mlad itd., pa da je bar malo koristio mozak, ne bi svoje dijete ostavio sirocetom. Trazio - dobio. Zao mi djeteta, al gradski trkaci ne bi uopste trebali imati djecu, porodicu uopste. Sto da ostavljaju sirotinju za sobom?
Sad kad je samo on stradao, nemojte na njega. A da je pokupio kakvog neduznog insana na stanici ili trotoaru, sta bi onda bilo??
Jedino rijesenje su kamere, ali da na osnovu snimaka oduzimaju vozila, vozacke dozvole, pravo na upravljanje vozilom i da zatvaraju one koji i poslije toga budu vozili. Ovako, bice sve gore. Imacemo sve vise trkaca smotanih oko bandere i neduznih zrtava u suludim vratolomijama istih.
I dodao bih kad te uhvate na gradskoj ulici da vozis 130 oduzeti auto i momentalno ga poslati pod presu uz dozivotno oduzimanje vozacke dozvole.
VjecitiStudent

#22007 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by VjecitiStudent »

Nepostojanje nekakvih rigoroznih, magičnih, američkih propisa uopće nije opravdanje našoj policiji da uopće ne primjenjuju postojeće.
To im je u opisu posla.
hrasno38

#22008 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

bitanga_sa_otesa wrote:
karanana wrote:fakat, sta znaci biti profi vozac?
da li su dovoljne godine iskustva za volanom? jesam li ja profi vozac ako vozim 20 godina?
ma to je izjava onog nekog karinana portala.

ja imam vozacku 20 godina,imam medjunarodnu fia licencu za brdo,krug i slalom koju obnavljam svake godine,pa opet nisam profesionalac ,vec se amaterski bavim trkama....LEGALNIM TRKAMA.... toliko o tome....
ma za njih su profi vozaci oni sto izadju u dva nocu na neku sarajevsku dzadu i opale po gasu sto vise mogu. Profesionalni vozac je titula isto kao i titula inzinjera i ona se takodje stice skolovanjem i dobijanjem niza certifikata naravno u ozbljinim drzavama. I kod nas zavrsis saobracjnu skolu sa drzavnim ispitom i dobijas zvanje pro vozaca...

http://www.sssksarajevo.com.ba/?page_id=105

ovo nisu pro vozaci ovo su samo pro ubice na cesti i sto ih vise skonca to ce ostati vise zivih normalnih gradjana a pogotovo djece. Nikada mi nece biti zao ovakvih.....nikada pa sve da imaju 10 djece jer njihovi mozgovi nisu za djecu nego samo za benzin a djeca im se dese onako usput.
mali_balon

#22009 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by mali_balon »

Daklem imam drzavni, cpc, i sve kategorije iskustva 20ak godina za volanom haman na svemu sto ima gume i jopet se ne smatram profesionalcem, ali drot kad me zaustavi da sam vozio 65 kaze ihhhhh gospodine pa vi ste profesinolac a tako vozite. I onda pita sta cemo.....nejse odo od teme.
velikibrnjo

#22010 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by velikibrnjo »

studiorum_tuzlaensis wrote:Ali zato sudstvo radi ko sat. Prošle godine Denver (CO), vozim se ko suvozač, prijatelj i ja popili malo, ali smo sasvim OK izgledali iako smo stresli po desetak piva svaki, zaustavi nas Colorado State Patrol na autoputu, Trooper znači odmah donosi alkotest, imaš pravo odbit al onda ideš u stanicu da daš krv. Napuho 1.12 promila, odmah ticket, prihvati odgovornost i udaraj se nogama u guzicu što te nije prebio i u stanicu odveo. Ja sam dobio kaznu kao pijani suvozač.

Taksijem smo se kući vratili, još sam imao problema jer nisam imao pasoš već našu ovu ličnu, htio me odvest u Immigration Control centar da mi vizu prekontrolišu, ali izgleda da sam bio dovoljno ubjedljiv sa ličnom. Ta avantura zajedno sa troškovima obrade nas je izašla oko 4200$, što je on sve sredio. :D Otad mu ne pada na pamet da uzme auto kad ide lokat.

I u zemljama eu dobijes kaznu kao vozac kada se na mjestu suvozaca voza pijan čova
desilo mi se u Austriji, dakle nikad u zivotu kapi alkohola nisam popio, al sam platio kaznu zbog hadalja kraj sebe :D
Last edited by velikibrnjo on 01/10/2015 10:39, edited 1 time in total.
Thorgerson

#22011 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Thorgerson »

Ljudi sta ocekujete u drzavi u kojoj su donijeli zakon da ti oproste 50% kazne ako je platis za 7 dana. :-)

Dakle, drzavu ne zanimaju gradjani, sigurnost istih. Zanima je novac, a posto nece da se zamjeri tim gradjanima da bi im uzela novac, idu linijom manjeg otpora, ono aj jaro da se dogovorimo eto plati pola, ha ja, morel. Eto. Pijaca od drzave. Jer znaju ako pricepe gradjane da ce se ovi pobunit i eto im belaja, a pobunit ce se naravno jer i ovi na vrhu nista ne rade i moze im se prigovorit za sve i svasta.

U normalnoj drzavi ovaj prvo ne bi imao ovog bmw-a. Jer bi istog morao prodati da plati kazne.

Povecati kazne (a ne ih smanjivati). Oduzimati autmobile i vozacke dozvole. I urediti sistem da hljeb ne moze kupit u pekari dok ne plati kaznu - karikiram, ali zna se na sta mislim.

A ne lafo ne moze izvadit licnu il vozacku, e jesi ga zajebo...vadi je jednom u 10 godina. Zabrani mu da ne moze izvaditi bilo kakav dokument, potvrdu, da ne moze na biro, da ne moze kod doktora, da ne moze rodni list izvadit, da ne moze izaci iz drzave, da ne moze disat - dok ne plati drzavi. Il mu odmah stavi administrativnu zabranu i skini mu s plate kaznu. A ne da ti pustis bosnju da on planira kad ce je platit. Ako ne radi, ok nije problem izvoli prodaj auto i plati.

Tako je u uredjenim sistemima. I naravno da ljudi placaju. Jos cekaju u redovima da plate. Kod nas imas likove po 6-7k kazni imaju... :-) jos ono oni cool i face. :run:
The BEN10

#22012 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by The BEN10 »

VjecitiStudent wrote:Ne treba nam američki zakon da bi se trkači sklonili sa ulice.
Postojeći zakon daje policiji dovoljno ovlasti policiji da SVAKE noći trkače smješta u zatvor, da bi se spriječilo da ponove prekršaj i da bi se osiguralo da plate kaznu, koja je u rasponu od 100 do 300km po prekršaju.
Da li se to dešava?
Tačno tako. Uz već spomenutu konstataciju da se prekršaji dešavaju na istom potezu svako večer, što olakšava policiji da lahko love prekršitelje. Samo ako hoće.
VjecitiStudent

#22013 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by VjecitiStudent »

Rekorder po broju prometnih kazni koje nije platio živi u općini Sarajevo Centar i državi duguje 43.063 marke, a ta svota nagomilala se zbog čak 300 počinjenih prekršaja!
http://dnevnik.ba/vijesti/drustvo/napra ... 0-km-kazni
Biće da očekuju da se ovaj sam pozove u zatvor.
Član 17.
Lišenje slobode i garancija kao osiguranje prisustva i plaćanja novčane kazne

(1) Policijski službenik može na zahtjev ovlaštene službene osobe lišiti slobode osobu
koja je osumnjičena za prekršaj, ali je dužna takvu osobu odmah,a najkasnije u roku 12
sati, izvesti pred sud kako bi se osiguralo njeno prisustvo u sudu pod sljedećim
uvjetima:
...
3) kada postoji opasnost da će osoba nastaviti sa vršenjem prekršaja, ili ponovo počiniti
istovrsni prekršaj
Vertig0

#22014 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Vertig0 »

betontennis wrote:
Vertig0 wrote:Ne izvrci, niko ne slavi smrt mladog covjeka, nego se komentarise kako je samo puka sreca bila pa jos niko neduzan u ovom incidentu nije stradao.
Ništa ja ne izvrćem pregledaj malo komentare.Nebranim ovog momka,prvi sam tu da osudim bilo koju nepravdu.Sad bi nas 99 % zamjenilo rehmetli Havu za Rastodera ali ne može.
Ali nije Rastoder kriv što živimo u nakaradnoj državi poremećenih vrijednost pa on neće biti adekvatno kažnjen za zlo koje je nanjio porodici rahmetli Have.Isto ne bih likovao da se taj Rastoder zabio u banderu i poginuo jer opet postoji 5,50,500 ili više ljudi koji će biti pogođeni i tom smrću. Nekako mi nešta u meni neda da se radujem tuđoj nesreći ma koga ona zadesila.
Pa ko ostane ravnodušan kad pogleda sliku ovog presladkog djecacica nije nešto sa njim u redu.
Kriv je taj Rastoder jer je vozio vise nego duplo od dozvoljene brzine i pri tome ubio majku dvoje djece. Dovidjenja i prijatno.
emko1234

#22015 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by emko1234 »

Poznavao sam Vedrana preko 10 godina.

Auta je počeo voziti daleko prije nego je položio vozački, isto ko i motore. A vozio je više bez dozvole nego s njom. Uvijek ali uvijek je divljao. Većina je mislila da će se smiriti kad se oženi i dobije djecu al eto nažalost se to nije desilo.

Žao mi je momka iz ljudskih razloga, jebi ga, nema ga više. Žao mi ga je jer je bio nečije dijete, brat, muž, otac. S druge strane dao je loš primjer. Sestra mu se isto ponaša i vozi. Dijete mu neće upoznat oca. A roditelji će preklinjati dan kad su mu dozvolili da počne vozat.

Drago mi je što nije nastradao neko nevin ko onda ona djevojka iz Srbije. A vi što likujete, nadam se da ćete sami shvatiti koliko je to nepotrebno u ovoj situaciji.
archi_a

#22016 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by archi_a »

Bravo Emko
gladna sam

#22017 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by gladna sam »

Zna li se ko je suvozac? Kakve su mu sanše da ne podlegne?

Zbog ovih trkača i siledžija normalan covjek vise ne smije sjesti u auto,a ne znam vala nikog da se smotao oko bandere vozeci po propisanom ograničenju
I šta sad treba suze ronit za jos jednim (samo)ubicom, žali Bože jedino njegovog djeteta, majke, supruge jer i je i njih unesrecio svojim maloumnim ponašanjem
archi_a

#22018 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by archi_a »

Ne treba roniti suze. Suze ce zasigurno roniti porodica i bliske osobe, ali naglasavati kako "nam" je drago i neka je bas umro je krajnje degutantno i bljutavo.
I ne reci nikada: neka je i da Bog da.... Nikad ne znas.... :sad:
TheDocToR

#22019 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by TheDocToR »

Malo smo porecen narod, prizeljkivati nekome sve najgore nije bas normalno. Emko je sve objasnio, ja bi samo dodao, hajde umjesto sto pisete po internetu izadjite na ulice,ceste i osmislite nacin kako da sprijecimo da se ovo ikad vise ponovi.

Stop trkacima, stop saobracajnim ubicama
VjecitiStudent

#22020 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by VjecitiStudent »

Pitanj je dana tj. noći kada će se ovakvo nešto ponoviti, samo sa daleko brojnijim žrtvama.
sha_ba

#22021 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by sha_ba »

emko :thumbup:
valjda cemo se jos vidjeti :mrgreen:
Pirija

#22022 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Pirija »

ispat ce na kraju da ima FIA super lincencu...
Tomahawk11
Globalni moderator

#22023 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tomahawk11 »

emko1234 wrote:Poznavao sam Vedrana preko 10 godina.

Auta je počeo voziti daleko prije nego je položio vozački, isto ko i motore. A vozio je više bez dozvole nego s njom. Uvijek ali uvijek je divljao. Većina je mislila da će se smiriti kad se oženi i dobije djecu al eto nažalost se to nije desilo.

Žao mi je momka iz ljudskih razloga, jebi ga, nema ga više. Žao mi ga je jer je bio nečije dijete, brat, muž, otac. S druge strane dao je loš primjer. Sestra mu se isto ponaša i vozi. Dijete mu neće upoznat oca. A roditelji će preklinjati dan kad su mu dozvolili da počne vozat.

Drago mi je što nije nastradao neko nevin ko onda ona djevojka iz Srbije. A vi što likujete, nadam se da ćete sami shvatiti koliko je to nepotrebno u ovoj situaciji.
Bas on ne bi vozao da su mu branili. To je takva sorta, nema tu mjere nikakve.
Da se razumijemo, ne likujem. Boze sacuvaj. A i ne branim ga. Trazio je i na kraju fasovao. Na kraju je kriva zla sudbina. Bar trkacima. Malo sutra.
Zao ti ga je....sta mislis, da li bi te poslusao da si mu rekao: ohladi malo, brate, ubices koga, sebi ces dohakati....mislim da bi ti se nasmijao u brk.
Tomahawk11
Globalni moderator

#22024 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by Tomahawk11 »

TheDocToR wrote:Malo smo porecen narod, prizeljkivati nekome sve najgore nije bas normalno. Emko je sve objasnio, ja bi samo dodao, hajde umjesto sto pisete po internetu izadjite na ulice,ceste i osmislite nacin kako da sprijecimo da se ovo ikad vise ponovi.

Protesti nece nista donijeti, jedino da izadjemo i da ih mi hvatamo i oduzimamo im vozila. Tad bi nas vjerovatno policija hapsila zbog narusavanja javnog reda i mira. :-)
Slazem se da ne treba drugom zeliti lose. No, on prvi sebi nije zelio dobro. Kako da ga zalim? Zao mi je samo tog djeteta.
hrasno38

#22025 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by hrasno38 »

Tomahawk11 wrote:
TheDocToR wrote:Malo smo porecen narod, prizeljkivati nekome sve najgore nije bas normalno. Emko je sve objasnio, ja bi samo dodao, hajde umjesto sto pisete po internetu izadjite na ulice,ceste i osmislite nacin kako da sprijecimo da se ovo ikad vise ponovi.

Protesti nece nista donijeti, jedino da izadjemo i da ih mi hvatamo i oduzimamo im vozila. Tad bi nas vjerovatno policija hapsila zbog narusavanja javnog reda i mira. :-)
Slazem se da ne treba drugom zeliti lose. No, on prvi sebi nije zelio dobro. Kako da ga zalim? Zao mi je samo tog djeteta.
Sto vise policije u civilnim vozilima i u civilu koji ce patrolirati glavnom ulicom. Rekao sam kada ih uhvate dozivotno vozacka i auto, motor sta god da je unistiti ako ima presom a ako nema "dinamitom":) pa kad strada auto od 50.000 nakon 4-5 takvih slucajeva vise divljaka nece biti. Na policiji u civilu pocivaju kompletni zapadni sistemi....samo treba vidjeti kako radi popularna "Cripo" policija u Njemackoj. Kad ih vidis na ulici lice na spadala a kad pocnu da ganjaju prestupnike povale ih u tri sekunde.
Locked