zdruzdjo wrote:goran16v wrote:
Samo sto je kotrljanje 40 km/h 100m od semafora ocekujuci zeleno i normalna voznja poslije, sto i ja radim, jedna stvar a kotrljanje cijelom duzinom ili cak kroz 4 semafora sa konstantnih 40 km/h sasvim nesto drugo!
Na skretanju kod teh. skole u Z. od Bosne na zeleno kod Kampusa moze stici vozeci malo ostrije do ogranicenja i to ako si u prvih 3 na semaforu i ako nema pjesaka, ako ima pjesaka i ako prolazis na strelicu nema teorije da stignes na zeleno. I sad bih ja u tom slucaju trebao taj potez voziti 30 km/h kako bi uhvatio sljedece zeleno?!

e sad mi odgovoori zasto bih vozio "malo ostrije od ogranicenja"??? ne bi li mi izletio kakav nadobudni student koji trci da stigne na tramvaj pa da ga pronosam na sajbi????
nisam rekao da cu voziti 30 km/h i napraviti kolonu ne bi li maxuz uhvatitio nekakav "zeleni val" nego ako ispred sebe na 300 metara vidim da se pali crveno fino cu inercijom ili lagano trecom dokotrljati se do semafora. a ne zato sto imam nadobudnog adolescenta gurati 60km/h do 20 metara pred semafor pa onda kociti i cekati. rekoh, nikad u srednjoj i lijevoj traci.
pa ako se kome ne svidja fino zmigavac obidjes me po pravilima i sacekas na semaforu i preko oka prezirno pogledas u mene. meni ne smeta.
slusam laganu klasicnu muziku kad se vozim gradu pa mi bas odgovara taj ritam voznje. smiruje me.
hahahahha
Ako pazljivije procitas vidjeces da pise malo ostrije DO ogranicenja, a ne malo ostrije OD ogranicenja, a to znaci da dok ubrzavas neces saltati na taksistickih 1500 o/min nego ces ubrzavati malo agilnije do pripisanih 60 km/h i sto takodjer znaci da nece pronosati nikakvog studenta.
Osim sto postujem da to praktikujes u desnoj traci, ovdje niko ne govori o prilasku semaforu inercijom kad vidis da se crveno upalilo i da ti ne gine cekanje na semaforu, kad svako jurcanje gubi smisao, nego o bezrazloznom usporavanju na pola semafora, guslanju i voznja inercijom dok je na semaforu crveno, a sve u iscekivanju i kalkulaciji kad ce se upaliti zeleno.
Na primjeru Mdvora meni se upravo u lijevoj traci, u kojoj su intervali za skretanje lijevo jako kratki, desavaju ti kalkulanti i guslatori, ispred kojih po pravilu na 50m nema niko, koji ce zagusiti komplet traku iza sebe zarad prolaska kroz semafor bez kocenj ai usporavanja.
Onaj goran sa AK i bih.rec.automobili jest ostario i jest postao ters, sa godinama ide i nesto znanja, ali definitvno nema previse tolerancije na sve cescu pojavu da se neka imaginarna ekonomija u vremenu i novcu stavlja ispred ustaljenih pravila ponasanja u saobracaju.