Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
OldMayor

#2201 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Miki123 wrote:
U gradu si sa autom za sekundu.

e jbga.. treba ti 25 min kad nije gužva..
Sa dobrinje? Ne znam brate ali ja stignem kad nema guzve za max 15 minuta, nit jurcam ni nis. Ufatis zeleni val 60-70km/h...

Pa preko lukavice si na marijin dvoru za 15 min. Imas 2 semafora u lukavici i sljedeci ti je na kovacicima.
P308

#2202 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

Logovan wrote:
P308 wrote:http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /140512048

Nije toliko lose ako ovako ispadne na kraju
Možda nije loše ali je zato ime naselja... :skoljka: :-) :-)
:lol: fkt, ko li smislja ova imena i na osnovu cega? :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2203 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Chmoljo »

ismb wrote:
johntra wrote:Sad mi je malo lakše... :D
Zezam se, sada će reći da te dvije lokacije nikako nisu usporedive...
:D
Ma, naravno da nisu usporedive lokacije. Ona tamo vrijedi 2500+ KM :zzzz:
Bez zezanja, ja sam dijete Grbavice (preciznije Kovačića - početak Lenjinove (Grbavičke)), i imam malo više para nego što misli onaj nadobudni, bahati, niko-kao-ja picopijevac, koji misli da je dovoljno paušalno nabacati neke ocjene, te da svi "klape ušima".
Glupan prepotentni
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» ismb

2 hefte
duboka_misao

#2204 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

P308 wrote:
Logovan wrote:
P308 wrote:http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /140512048

Nije toliko lose ako ovako ispadne na kraju
Možda nije loše ali je zato ime naselja... :skoljka: :-) :-)
:lol: fkt, ko li smislja ova imena i na osnovu cega? :D
isti kreativni tim koji je imenovao halidov parfem :D
izbjeglica_iz_besmisla

#2205 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

evo pitanje za friške kupce novogradnje;)

Potpisala sam predugovor kod notara za kupovinu novog stana, zavrsen je i trebala bih ga uskoro i kupiti. Iz vašeg iskustva, kojim redoslijedom se trebaju obaviti sljedeće stvari (za koje već znam da me sljeduju):

- potpisati ugovor i platiti
- otici u poreznu upravu u toj opcini
- zavesti svoje ime u ZK uredu (pribilješka i to)
- pregledati kvalitet uradjenog stana
- potpisati zapisnik o kvalitetu radova
- platiti struju (citiram, "prikljucak snage do 4,2 kW")
- prebaciti komunalije na svoje ime

Ima li još nešto da preporučujete? Neki savjet da manje izgubim vremena i zivaca?

PS vec sam neki dan pregledala stan, kuckali i pritiskali gdje god smo mogli :) i zadovoljna sam (za sada, jel). Također, provjerila sam u ZK uredu da izvadak postoji (frišak je), na ime investitora je i bez ikakvih tereta.
johntra

#2206 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Daj malo detalja, koji stan i gdje? Koliko kvadrata i koliko su te došli ugovori kod notara? Ima raje koju to interesuje ovdje...Mene možda sve to čeka uskoro, čekam da mi banka odobri kredit, pa da znam šta si prošla... :D
bilic

#2207 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

[quote="izbjeglica_iz_besmisla"]evo pitanje za friške kupce novogradnje;)

Potpisala sam predugovor kod notara za kupovinu novog stana, zavrsen je i trebala bih ga uskoro i kupiti. Iz vašeg iskustva, kojim redoslijedom se trebaju obaviti sljedeće stvari (za koje već znam da me sljeduju):

- potpisati ugovor i platiti
- otici u poreznu upravu u toj opcini BOLJE PLATI NOTARU TU USLUGU...
- zavesti svoje ime u ZK uredu (pribilješka i to) ISTO NOTAR...
- pregledati kvalitet uradjenog stana ujedno
- potpisati zapisnik o kvalitetu radova
- platiti struju (citiram, "prikljucak snage do 4,2 kW") AKO IMAS NOVACA UPLATI 6,7 KW oko 500 KM više ... Malo je 4,2kw
- prebaciti komunalije na svoje ime KAD USELIŠ polako

Ima li još nešto da preporučujete? JA SAM TAKO OTPRILIKE
izbjeglica_iz_besmisla

#2208 Re: Novogradnja u Sarajevu?

@johntra, napisem sve kad zavrsim i sama vidim sta je trebalo i kako ;)

@bilic, hvala ti. Mozda cudno zvuci, ali ovaj notar kod kojeg ce se ugovor raditi mi nekako ne mirise. Ne bih mu povjerila nista osim sto moram oko ugovora, i ne govorim to jer mi jevzao potrositi para. Zbog cega mi ga ti preporucujes - cula sam samo da treba do opcine po potbrdu o oslobadjanju poreza, pa u zk ured. Hoce li me to patiti na ova dva mjesta, klasicno naski?

Takodjer, za struju i kW je info od investitora, niko nije pominjao neku vecu snagu, a ja o struji ne znam puno. Stan je manji, planiran za dvoje ljudi. Na koji nacin bi mi 4,2 moglo biti malo?

Pozdrav
Miki123

#2209 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote:@johntra, napisem sve kad zavrsim i sama vidim sta je trebalo i kako ;)

@bilic, hvala ti. Mozda cudno zvuci, ali ovaj notar kod kojeg ce se ugovor raditi mi nekako ne mirise. Ne bih mu povjerila nista osim sto moram oko ugovora, i ne govorim to jer mi jevzao potrositi para. Zbog cega mi ga ti preporucujes - cula sam samo da treba do opcine po potbrdu o oslobadjanju poreza, pa u zk ured. Hoce li me to patiti na ova dva mjesta, klasicno naski?

Takodjer, za struju i kW je info od investitora, niko nije pominjao neku vecu snagu, a ja o struji ne znam puno. Stan je manji, planiran za dvoje ljudi. Na koji nacin bi mi 4,2 moglo biti malo?

Pozdrav

glupo je notara angažovati za ove stvari. Masno će ti naplatiti, a ustvari se sve svodi na hodanje koje svako može obaviti. prijedlog za zabilježbu predugovora možeš i sama napisati i to hitno uradi, dovoljna je jedna rečenica.

Znači kupila si stan u zgradi koja još nije završena? Što se odmah nije išlo na glavni ugovor sa predbilježbom pretpostavljenog stana u izgradnji? novi zakon o stvarnim pravima to dopušta..
HsarajevoZ

#2210 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by HsarajevoZ »

Pitanje za upucenije:
Supruga i ja planiramo kupiti stan. Nasli smo odgovarajuci, dogovorili se oko detalja sa prodavcem, medjutim, ispostavilo se da stan jos nije upisan u zk. To je nadogradnja u Vogosci i koliko sam shvatio za zgradu nije izvrseno etaziranje( ne znam za tehnicki prijem). Eh sad, prodavac( zastupa ga agencija) predlaze da potpisemo notarski ugovor, da mi isplatimo dio novca a da se preostali, veci dio, isplati po zavrsetku potrbne papirologije sa njihove strane. To bi se, naravno, jasno naznacilo u notarskom ugovoru sa svim ostalim pojedinostima.
Eto volio bih cuti misljenje upucenijeg jer ja to bas i nisam :)
holowey

#2211 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by holowey »

izbjeglica_iz_besmisla wrote:@johntra, napisem sve kad zavrsim i sama vidim sta je trebalo i kako ;)

Pozdrav
ukljucen ti bojler (cca 2kw), u rerni (cca 2.5kw) se pece pita, a ti ne smijes da ukljucis peglu (cca 2kw) da ti ne bi osigurac iskocio...a to sve pod uslovom da niko ne susi kosu fenom, nijedan drugi potrosac nije ukljucen... 4.2kw ti je dovoljno za vikendice, za stana slabo... trazi jaci prikljucak da se ne patis poslije sa planiranjem kad i sta smijes ukljuciti...
holowey

#2212 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by holowey »

HsarajevoZ wrote:Pitanje za upucenije:
Supruga i ja planiramo kupiti stan. Nasli smo odgovarajuci, dogovorili se oko detalja sa prodavcem, medjutim, ispostavilo se da stan jos nije upisan u zk. To je nadogradnja u Vogosci i koliko sam shvatio za zgradu nije izvrseno etaziranje( ne znam za tehnicki prijem). Eh sad, prodavac( zastupa ga agencija) predlaze da potpisemo notarski ugovor, da mi isplatimo dio novca a da se preostali, veci dio, isplati po zavrsetku potrbne papirologije sa njihove strane. To bi se, naravno, jasno naznacilo u notarskom ugovoru sa svim ostalim pojedinostima.
fali im love da zavrse papirologiju...

sta ako vi isplatite dio novca a preostali dio ostane da visi u zraku jer oni ne mogu da zavrse papirologiju? sta ce biti sa uplacenim novcem? beskamatno kreditiranje? :D

dobro provjerite "sta ako" prije nego stavite potpis...
izbjeglica_iz_besmisla

#2213 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Miki123 wrote:

Pozdrav

glupo je notara angažovati za ove stvari. Masno će ti naplatiti, a ustvari se sve svodi na hodanje koje svako može obaviti. prijedlog za zabilježbu predugovora možeš i sama napisati i to hitno uradi, dovoljna je jedna rečenica.

Znači kupila si stan u zgradi koja još nije završena? Što se odmah nije išlo na glavni ugovor sa predbilježbom pretpostavljenog stana u izgradnji? novi zakon o stvarnim pravima to dopušta..
Eh, zato što mi to niko nije savjetovao :O

Helem, stan je bio skoro gotov kad smo obisli zgradu prije pola godine, pa sam ubrzo nakon toga potpisala predugovor i dala manju kaparu. Predugovorom je regulisano ko kome sta placa ako se odustane od kupovine ili prodaje, te precizirano da ce kupovina biti obavljena do odredjenog datuma, pod uslovom da se zavrse radovi, tehnički primi zgrada i etazira, i zavede u ZK. To je ucinjeno, provjerila sam sve, i sljedeci mjesec trebamo potpisati ugovor i dati veci ostatak novca.

Mozes li mi dati vise informacija o pisanju prijedloga za zabilježbu predugovora? Mislila sam da se pribilješka u ZK moze uraditi tek kad izvrsimo kupoprodaju, i to uraditi što prije moguće nakon potpisa ugovora (valjda i prije nego zabvedem stan na sebe).

PS hvala ;)
izbjeglica_iz_besmisla

#2214 Re: Novogradnja u Sarajevu?

holowey wrote:

Pozdrav
ukljucen ti bojler (cca 2kw), u rerni (cca 2.5kw) se pece pita, a ti ne smijes da ukljucis peglu (cca 2kw) da ti ne bi osigurac iskocio...a to sve pod uslovom da niko ne susi kosu fenom, nijedan drugi potrosac nije ukljucen... 4.2kw ti je dovoljno za vikendice, za stana slabo... trazi jaci prikljucak da se ne patis poslije sa planiranjem kad i sta smijes ukljuciti...
hvala, sve jasno! :thumbup:
dabarizmabra

#2215 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

holowey wrote:HsarajevoZ wrote:
Pitanje za upucenije:
Eto volio bih cuti misljenje upucenijeg jer ja to bas i nisam
Puno stanova u Vogosci ti je sa nezavrsenim papirima, bilo da je problem oko tehnickog prijema ili nezavrsenih procedura, a cak neke od novogradnji cak nisu uknjizene zbog spora oko zemljista i pitanje je kad ce biti.

Drugim rijecima, ti kupis stan, nije izvresen tehnicki prijem zgrade, ti preuzmes stan, stanujes, zivis, ali se ne mozes uknjiziti kao vlasnik.

Bio u slicnoj situaciji, umalo se zaletio :) jer je stan bio povoljan, novogradnja, a cca 1050 KM po kvadratu, ali srecom odustao. Mislim da ta zgrada jos nije etazirana ni uknjizena.

Takodjer, kod takve gradnje, moze biti problema i sa prikljucivanjem plina ili sl. koji se ne moze prikljuciti gdje nije zavrsen tehnicki prijem.

Etaziranje i papiri ce biti zavrseni nekad mozda za 3-4 godine, mozda i nece. Ti stanujes, niko te ne dira, ali nisi uknjizen kao vlasnik i ne mozes npr. prodati stan. Slicno kao i sa kucama koje su izgradjene bez dozvole, pa vlasnici u hodu godinama tragaju za legalizacijom.

Oni zele da Vam uzmu barem dio para, jer onda nema nazad, stan je "utusen" pa cekaj papirologiju.

100 ljudi=100 cudi, neko zeli kupiti stan za malo manje pare, ne misli ga prodavati, pa mu je svejedno kad ce papiri.

Ja osobno, ne bih nikad dao ni marke dok se stan ne moze uknjiziti 1/1 na mene. Opet kazem, svako zna svoje.
trotroan

#2216 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by trotroan »

Kad sam ja kupovao stan u Tibri, tada je to bio stan u izgradnji, dao sam kaparu bez notarskog potpisa. Jer notar je skup a i vjerovao sam da me Tibraši neće prevariti jer nisu to bili neki veliki novci, toliko su zgrada izgradili ne bi im se isplatilo da me prevare....I ne kajem se sve je na kraju bilo u redu, nekad treba i rizikovati ako se ne radi o puno novaca....a i treba gledati s kim imaš posla, :izet: i treba poslušati onaj svoj unutrašnji glas :-D
amaretto

#2217 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amaretto »

trotroan wrote:Kad sam ja kupovao stan u Tibri, tada je to bio stan u izgradnji, dao sam kaparu bez notarskog potpisa. Jer notar je skup a i vjerovao sam da me Tibraši neće prevariti jer nisu to bili neki veliki novci, toliko su zgrada izgradili ne bi im se isplatilo da me prevare....I ne kajem se sve je na kraju bilo u redu, nekad treba i rizikovati ako se ne radi o puno novaca....a i treba gledati s kim imaš posla, :izet: i treba poslušati onaj svoj unutrašnji glas :-D
Ja sam takođe bez notarskog uradio predugovor sa manjom kaparom.
Besplatno su mi izmjenili i preuredili sve što sam želio u stanu. Bilo je dodavanja utičnica i dvopolnih prekidača, ništa naplaćeno nije. Mjenjao pločice u kuhinji i lajsne na parketu. Platio samo svoj materijal.
bilic

#2218 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Mislim da samo TIBRA i jos malo njih odmah uknjizava stanove , imaju neku šemu ...
Zato imaju kreditnu liniju u bankama da možeš odmah uraditi hipoteku i kredit na isti stannnn. :izet:
U vecini ljudi čekaju uknjiženje i po dvije godite što je nekom normalno .
Zato mladi imaju priliku da uzmu pod hipoteku reguralan stan te se i prodaju brzo stanovi u Tibri ...
Miki123

#2219 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

trotroan wrote:Kad sam ja kupovao stan u Tibri, tada je to bio stan u izgradnji, dao sam kaparu bez notarskog potpisa. Jer notar je skup a i vjerovao sam da me Tibraši neće prevariti jer nisu to bili neki veliki novci, toliko su zgrada izgradili ne bi im se isplatilo da me prevare....I ne kajem se sve je na kraju bilo u redu, nekad treba i rizikovati ako se ne radi o puno novaca....a i treba gledati s kim imaš posla, :izet: i treba poslušati onaj svoj unutrašnji glas :-D
tačno od takvih žive advokati, puni se budžet sudskim taksama, a onda poslije se plaće po forumu, jebe mater aliji, državi, svemiru... ja samo kažem kud vas nije više :D
OldMayor

#2220 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

holowey wrote:
HsarajevoZ wrote:Pitanje za upucenije:
fali im love da zavrse papirologiju...

sta ako vi isplatite dio novca a preostali dio ostane da visi u zraku jer oni ne mogu da zavrse papirologiju? sta ce biti sa uplacenim novcem? beskamatno kreditiranje? :D

dobro provjerite "sta ako" prije nego stavite potpis...
Ne znam, ja se ne bih licno u ovo upustao. Buduci da je kod takvih uvijek ista prica, nemaju ZK nije etazirano i eto samo treba isplatiti cijenu i to ce se brzo zavrsit, pa sto ne zavrse, pa onda prodaju stan?

Kupovati samo cisto, uknjizeno. Jer od ovog te samo moze bolit glava, ti platis, ni para, a ni stana. Jer to se nadogradjivalo prije nit je ko sta gledo, ni pito, samo zidaj.

Ja bih uzeo mozda takav stan, ali bi morao biti barem 200 KM ispod cijene na toj lokaciji, sto zbog dodatnih troskova, sto zbog rizika.
Rizvan

#2221 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Rizvan »

http://prostor.ba/nekretnina/marijin-dv ... pratu/5526

Meni je ovo nevjerovatno, da neko prodaje nov stan 4000 KM po kvadratnom metru, a na fotkama prezentacije prašnjavi pod, zmazano kupatilo nakon građevinskih radova, čak se na nekim fotkama vide i manja oštećenja :shock: Koja neprofesionalnost :novine:
Last edited by Rizvan on 14/06/2014 09:33, edited 2 times in total.
Rizvan

#2222 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Rizvan »

dupli
drndalo

#2223 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Rizvan wrote:http://prostor.ba/nekretnina/marijin-dv ... pratu/5526

Meni je ovo nevjerovatno, da neko prodaje nov stan 4000 KM po kvadratnom metru, a na fotkama prezentacije prašnjavi pod, zmazano kupatilo nakon građevinskih radova, čak se na nekim fotkama vide i manja oštećenja :shock: Koja neprofesionalnost :novine:
Sto ti je nevjerovatno, dok je ovaca bice i vune...
karanana

#2224 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by karanana »

Ove nove stanbeno poslovne zgrade sto godinama zjape prazne.....kumrovec, volving, grada cacka preko puta skole.....sta mislite jesu one samo paravan pranja para? Jer kako se nekom postenom isplati da mu zgrade zjape? Komsic je sunarodnjaku nastelio kumrovec i nastelio mu par drzavnih institucija da iznajmljuje prostore, ove druge dvije godinama prazne. Ima ih jos vjerovatno.
staradis

#2225 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by staradis »

Gdje ce onakva zgrada biti prazna. Mutni poslovi 100%.
Post Reply