holowey wrote:HsarajevoZ wrote:
Pitanje za upucenije:
Supruga i ja planiramo kupiti stan. Nasli smo odgovarajuci, dogovorili se oko detalja sa prodavcem, medjutim, ispostavilo se da stan jos nije upisan u zk. To je nadogradnja u Vogosci i koliko sam shvatio za zgradu nije izvrseno etaziranje( ne znam za tehnicki prijem). Eh sad, prodavac( zastupa ga agencija) predlaze da potpisemo notarski ugovor, da mi isplatimo dio novca a da se preostali, veci dio, isplati po zavrsetku potrbne papirologije sa njihove strane. To bi se, naravno, jasno naznacilo u notarskom ugovoru sa svim ostalim pojedinostima.
Eto volio bih cuti misljenje upucenijeg jer ja to bas i nisam
Puno stanova u Vogosci ti je sa nezavrsenim papirima, bilo da je problem oko tehnickog prijema ili nezavrsenih procedura, a cak neke od novogradnji cak nisu uknjizene zbog spora oko zemljista i pitanje je kad ce biti.
Drugim rijecima, ti kupis stan, nije izvresen tehnicki prijem zgrade, ti preuzmes stan, stanujes, zivis, ali se ne mozes uknjiziti kao vlasnik.
Bio u slicnoj situaciji, umalo se zaletio

jer je stan bio povoljan, novogradnja, a cca 1050 KM po kvadratu, ali srecom odustao. Mislim da ta zgrada jos nije etazirana ni uknjizena.
Takodjer, kod takve gradnje, moze biti problema i sa prikljucivanjem plina ili sl. koji se ne moze prikljuciti gdje nije zavrsen tehnicki prijem.
Etaziranje i papiri ce biti zavrseni nekad mozda za 3-4 godine, mozda i nece. Ti stanujes, niko te ne dira, ali nisi uknjizen kao vlasnik i ne mozes npr. prodati stan. Slicno kao i sa kucama koje su izgradjene bez dozvole, pa vlasnici u hodu godinama tragaju za legalizacijom.
Oni zele da Vam uzmu barem dio para, jer onda nema nazad, stan je "utusen" pa cekaj papirologiju.
100 ljudi=100 cudi, neko zeli kupiti stan za malo manje pare, ne misli ga prodavati, pa mu je svejedno kad ce papiri.
Ja osobno, ne bih nikad dao ni marke dok se stan ne moze uknjiziti 1/1 na mene. Opet kazem, svako zna svoje.