to kad udari...ultima_palabra wrote:Moj stari kaže da ima i četvrto džemre... u džepove
a kada ono dodje tripun---tripun tripi a prtina skripi...
to kad udari...ultima_palabra wrote:Moj stari kaže da ima i četvrto džemre... u džepove
stari komunjara, a?ultima_palabra wrote:Moj stari kaže da ima i četvrto džemre... u džepove
i majstorovic jucer kaze da ce poceti toplije vrijeme za 10 dana, haman i on dzemreta pratialica.k wrote:evo mene da se sama ispravim
http://www.bizmalmo.se/fileadmin/Filear ... ija/02.pdf
po ovome, ipak pada na 19. februar a ovo 27. je nesto po takvimu (ne znam ni to sta je)
cuddy, dzemre ili cemre ti je tri sedmice u februaru/martu, kad padne prvo dzemre podize se temperatura zraka, kad padne u vodu, podize se temperatura vode, i na kraju i zemlje, tj odledi se zemlja. tako ukratko, pa kome se da opsirnije
Odakle i šta pada? Vjerovanje? Odakle potiče?alica.k wrote:evo mene da se sama ispravim
http://www.bizmalmo.se/fileadmin/Filear ... ija/02.pdf
po ovome, ipak pada na 19. februar a ovo 27. je nesto po takvimu (ne znam ni to sta je)
cuddy, dzemre ili cemre ti je tri sedmice u februaru/martu, kad padne prvo dzemre podize se temperatura zraka, kad padne u vodu, podize se temperatura vode, i na kraju i zemlje, tj odledi se zemlja. tako ukratko, pa kome se da opsirnije
LoL. Prvi put čujem pa me interesujeMr. Brightside wrote:puno trazis cuddy
Pa onako, zna biti i zelen i crvenplain vanilla wrote:stari komunjara, a?ultima_palabra wrote:Moj stari kaže da ima i četvrto džemre... u džepove![]()
![]()
ne znam odgovor ni na jedno od ovih pitanjaDr.Cuddy wrote:Odakle i šta pada? Vjerovanje? Odakle potiče?
Džemre tojest kor (žeravica), ateš (vatra) ili isinma (toplina) samo su neki od naziva u turskom narodu za ove vjesnike proljeća.Dvadesetog februara „pada“ prvo džemre, takozvano cemre havaya, kada u tri dana osjetno počne da topli zrak.Nakon sedmicu dana, 27 februara, pada drugo džemre, cemre suya, u vodu.Tada prestaje da se hvata led i temperatura vode podiže se za nekoliko stepeni.I na kraju, šestog marta, pada i zadnje džemre, cemre topraga, kada zemlja otopljava i počinje biti pogodna za prvu sjetvu.
Pod uticajem džemreta vraća se život, izbijaju pupoljci na drveću, procvjetava cvijeće poput ljubičice, lale, visibabe...No, nisu samo džemre karakteristične za tursko narodno vjerovanje o prirodnim procesima.
KAD UDARI DŽEMRA
Džemra, turska riječ koja označava talas, udari u toku hamsina tri puta.Ona predstavlja božiji blagoslov prirodi koja tek tada započinje sa svojim reproduktivnim periodom.Sve tri "udare", jedna za drugom, u zadnjoj dekadi februara i početkom marta.Prva udari u zrak,19.februara ili u sedmoj hefti,u Cazinskoj krajini u dvanaestoj nedjelji, i tad se osjetno poviši temperatura zraka.Obično zapuše jugo i naglo otopli.Svaka od njih potraje sedam dana koliko je potrebno da razbudi snagu prirode.U osmoj hefti ili tačnije 26. februara, ili u jedanaestoj hefti po krajiškom kalendaru, "udari" druga džemra ali ovaj put u vodu.Njena snaga je u tome da spriječi zamrzavanje vode.Zadnja, treća džemra, udari početkom marta, tačnije 5.marta ili u desetoj hefti do Jurjeva,u zemlju kada, po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.
Narod pazi, posebno u Cazinskoj krajini, na udaranje prve džemre kako bi iskoristio bar djelić te prirodne snage.Kad džemra udari u zrak narod nareziva žile od breze i na njih stavlja grlić prazne flaše kako bi se u nju sakupio njen sok.Ona tako ostaje dvije sedmice tojest dok džemra ne udari u zemlju.Obično, tada flaša već bude puna brezinog soka koji se potom koristi u liječenju bubrega i slično.Inace, čim džemra udari u zrak počinje se i sa obrezivanjem i kalamljenjem voća i grožđa.
U vrece i na tavan i cuvaj za ljetaBJB wrote:U Hercegovini ponovo pada..Bice barem jos 50cm...Trebali bi ga izvoziti negdje

To oni o onom MRMOTU sto je izvirio iz jezera,pa po predanju se kaze da ce biti zime jos 6 nedjelja, a MRMOT je izvirio prosle sedmice, sto u prevodu znaci oko 21 marta da bi bilo hladnjikavo snijezno i kisovita a poslije VRUČOOOOO....Dr.Cuddy wrote:Huh? O čemu vi? Može neko detaljnije objašnjenje?alica.k wrote:po vaktiji je prvo 27. feb, pa onda ide na 7 dana...
zrak, voda pa zemlja. mene uvjek nana zove da mi kaze da je palo dzemre u zrak da znam
Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk
Više je. Barem 15 je palo. I to barem.O'zone wrote:Kažu u Sarajevu napadalo novih 6 cm snijega. Čini li se kome da je to ipak malo više?
Bas tako.bull21 wrote:Više je. Barem 15 je palo. I to barem.O'zone wrote:Kažu u Sarajevu napadalo novih 6 cm snijega. Čini li se kome da je to ipak malo više?
E puno me pitas.plain vanilla wrote:jel zato sax steka
jastuk1 wrote:Naravno da je više, ali stari snijeg se stalno sliježe (kao i ovaj novi uostalom) pa onda ispada kao da je samo palo 6 cm, a ustvari je novog od 15-20 cm.bull21 wrote:Više je. Barem 15 je palo. I to barem.O'zone wrote:Kažu u Sarajevu napadalo novih 6 cm snijega. Čini li se kome da je to ipak malo više?
kod nas ne radeterra_incognita wrote:Rade li tramvaji ????
Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona odgođena je do srijede 15.02.2012. godine, potvrdila je ministrica obrazovanja u Vladi TK Nađa Avdibašić Vukadinović.
rade troleterra_incognita wrote:Rade li tramvaji ????