Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Federalna vlada danas je izmijenila i Uredbu o naplati naknade za korištenje autoceste A1, utvrdivši nove cijene.
Tako, naprimjer, cestarina na pravcu Jošanica - Lučani, u dužini od 45 kilometara, iznosi od 5,40 KM za prvu, do 21,60 KM za četvrtu kategoriju vozila.
75kn uzimaju, mislim da je to oko 12€.. Sad bio za vikend gore. Nisam upratio, je li ovo cijena do one petlje prije Lasve ili do Kaknja? Ako su povecali ovo do Kaknja sve im na kamaru, a ako je do onog isključenja kod Lasve, onda hebi ga, novi km puta, nove cijene...
"Uredbom Vlade Federacije BiH o naknadi za korištenje autoceste, obračunavaju se novoizgrađeni kilometri autoceste uz napomenu da cijena korištenja po kilometru ostaje nepromjenjena. Cijena za korištenje autoceste ostaje ista za sve relacije između Jošanice i Kaknja", istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.
Navedenom Uredbom u sistem naplate se uvodi dodatnih 10 kilometara autoceste (od Kaknja do Bilješeva) koji su otvoreni i pušteni u promet u augustu prošle godine.
Svakom dodatnom izgradnjom i puštanjem u promet novih kilometara autoceste, cestarina će se obračunavati samo za novoizgrađene kilometre.
Prihodi ostvareni od naplate cestarine, JP Autoceste FBiH investiraju u dalju izgradnju autoceste na Koridoru 5C.
džaba se palite..cijene znači ostjau iste, samo se počinje plaćati na dodatnih 10 km kojim se vozimo ima skoro šest mjeseci..
udrch wrote:pa i ovako se uštedi na toj dionici ovih 5,4 KM..
ne bi se kladio, ipak je ravnica i prije je bio relativno brz put (pod uslovom da nije guzva)... ali od sarajeva do konjica bi mogla biti pofina usteda na gorivu, cisto radi konfiguracije terena... zaobilaznica pogotovo, a ona ce biti dzabna - pa moci ce se cijela preci za nekoliko minuta, a sad redovno treba vise od pola sata od rajlovca do mostarskog...
e sad ako neko hoce da vozi 140, onda ce potrositi vise... ali ko se bude drzao 100-110 vjerovatno nece
jesi ikad vozio ovim alternativnim cestama preko Ilijaša, Visokog do Kaknja?
ne možeš u ovu priču uljučiti ovu jednu traku koja je faktički rađena prije rata da bude dio autoputa..
banjaluka078 wrote:Federalna vlada danas je izmijenila i Uredbu o naplati naknade za korištenje autoceste A1, utvrdivši nove cijene. Tako, naprimjer, cestarina na pravcu Jošanica - Lučani, u dužini od 45 kilometara, iznosi od 5,40 KM za prvu, do 21,60 KM za četvrtu kategoriju vozila
skupo vala definitivno preskupo
odavno se prica o 12 feniga po kilometru... ne znam zasto se sad treba ibretiti
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Zasto bi isto placali oni u tranzitu i oni kojima je to svakodnevni transport?
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
dustaban wrote:
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Zasto bi isto placali oni u tranzitu i oni kojima je to svakodnevni transport?
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...
hrle1976 wrote:Ta autocesta nece biti gotova do 2025! Ima da ono sto je vec napravljeno da propadne a koliko znam kod Visokog je vec pocela cesta da propada
neko te dobro slagao, prvo po pitanju završetka autocesta, a drugo po pitanju propadanja iste...
hrle1976 wrote:Ta autocesta nece biti gotova do 2025! Ima da ono sto je vec napravljeno da propadne a koliko znam kod Visokog je vec pocela cesta da propada
neko te dobro slagao, prvo po pitanju završetka autocesta, a drugo po pitanju propadanja iste...
ma, to je pacenik iz ceske.
pusti ga.
nije bio u BiH 20 god. kako ce znati ?
sto se tice autoputa od zenice do sarajeva, odlican je.
pusti ga.
treba biti iskren i reci da ima propusta...
konkretno, kad se ide iz Visokog prema Podlugovima, kilometar dva nakon petlje ima uvala... na brzini oko 100km/h bubrezi se pomjere kad se uleti u nju
Sad su stavili i znak
ali sad da kazemo da je cijeli put los, ma daj... nidje veze
to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
uvala ima na svakom autoputu na svijetu.
ze-sar je jedan od boljih autoputeva na kojem sam vozio.
a onaj bl-bos gradiska je takodje fenomenalan.
iamia wrote:to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
vjeruj nije do auta, cestor prolazim sa razlicitim autima,. ta uvala se itekako osjeti pogotovo na vecim brzinama,,. onda one sare kod kaknja, nesto su farbbali neuspjesno,, kada naletis ko da je neko rafal sasoo pored tebe
poslije naplatnih u josanici pred kameru ima neko izbocenje u lijevoj traci odbije kamenacu bubreguu,. a zucni razlomii
iamia wrote:to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
vjeruj nije do auta, cestor prolazim sa razlicitim autima,. ta uvala se itekako osjeti pogotovo na vecim brzinama,,. onda one sare kod kaknja, nesto su farbbali neuspjesno,, kada naletis ko da je neko rafal sasoo pored tebe
poslije naplatnih u josanici pred kameru ima neko izbocenje u lijevoj traci odbije kamenacu bubreguu,. a zucni razlomii
ovo je standardno na autoputu da imas tako iscrtane trake da te upozore da prelazis preko njih, radi sigurnosti.
pusti ga.
Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio. A tko je ovdje pacenik zna se. Meni moze biti svjedno i onako svak u Euriopi gradi autoceste 10x brze nego u BiH - dok vi meni ko pokusavate da solite pamet vasi politicari vas muzu sa tom autocestom do dna. 60km ste gradili nepunu deceniju a da sad vjerujem u jos 300 za pola decenije
hrle1976 wrote:
Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio. A tko je ovdje pacenik zna se. Meni moze biti svjedno i onako svak u Euriopi gradi autoceste 10x brze nego u BiH - dok vi meni ko pokusavate da solite pamet vasi politicari vas muzu sa tom autocestom do dna. 60km ste gradili nepunu deceniju a da sad vjerujem u jos 300 za pola decenije
Strpljenja malo, pravili su i u Hrvatskoj autocestu od Zagreba do Rijeke 40 godina. A i u SFRJ je bilo slično... jednu dionicu otvaraju, a onu raniju popravljaju.
hrle1976 wrote:
Strpljenja malo, pravili su i u Hrvatskoj autocestu od Zagreba do Rijeke 40 godina. A i u SFRJ je bilo slično... jednu dionicu otvaraju, a onu raniju popravljaju.
Ma pusti SFRJ gradnju odnosno radne akcije to je samo bilo sezonska gradnja pa je zato trajala godinama! A sto se Hrvatske tice pa da nije uzela silne kredite i strane gradbenike nebi ni ona sta brza bila ali zato danas te u jednom pravcu 200KM voznje kosta do nekih 40€ pa se slikaj
hrle1976 wrote:
Ma pusti SFRJ gradnju odnosno radne akcije to je samo bilo sezonska gradnja pa je zato trajala godinama! A sto se Hrvatske tice pa da nije uzela silne kredite i strane gradbenike nebi ni ona sta brza bila ali zato danas te u jednom pravcu 200KM voznje kosta do nekih 40€ pa se slikaj
Mislim da ce ih Brisel vrlo brzo natjerati na vinjete, ili da koriguju postojecu preskupu cestarinu. Nije Francuska, koja takodjer nema vinjete, pa da moras slicnu lovu izvaliti da bi prosao zemlju.