Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kakaljin

#2201 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

matematicar_teski wrote:
banjaluka078 wrote:
Federalna vlada danas je izmijenila i Uredbu o naplati naknade za korištenje autoceste A1, utvrdivši nove cijene.

Tako, naprimjer, cestarina na pravcu Jošanica - Lučani, u dužini od 45 kilometara, iznosi od 5,40 KM za prvu, do 21,60 KM za četvrtu kategoriju vozila.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/skuplja- ... /130603140
skupo vala definitivno preskupo
ako ti je preskupo ima voz i autobus, uvjekima alternativni prevoz.

ja se nebi patio po magistrali za tih 5,40 KM
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2202 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Slo Burner »

Ma jebem im ja mater. Bas su preĆerali
shin

#2203 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shin »

To je ta cijena, svakim kilometrom cijena će rasti. Hrvati uzimaju 10€ za dionicu Slavinski brod - Zagreb koja vrijedi svake marke.
Qler

#2204 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

75kn uzimaju, mislim da je to oko 12€.. Sad bio za vikend gore. Nisam upratio, je li ovo cijena do one petlje prije Lasve ili do Kaknja? Ako su povecali ovo do Kaknja sve im na kamaru, a ako je do onog isključenja kod Lasve, onda hebi ga, novi km puta, nove cijene...
udrch

#2205 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

"Uredbom Vlade Federacije BiH o naknadi za korištenje autoceste, obračunavaju se novoizgrađeni kilometri autoceste uz napomenu da cijena korištenja po kilometru ostaje nepromjenjena. Cijena za korištenje autoceste ostaje ista za sve relacije između Jošanice i Kaknja", istakao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Navedenom Uredbom u sistem naplate se uvodi dodatnih 10 kilometara autoceste (od Kaknja do Bilješeva) koji su otvoreni i pušteni u promet u augustu prošle godine.

Svakom dodatnom izgradnjom i puštanjem u promet novih kilometara autoceste, cestarina će se obračunavati samo za novoizgrađene kilometre.

Prihodi ostvareni od naplate cestarine, JP Autoceste FBiH investiraju u dalju izgradnju autoceste na Koridoru 5C.
džaba se palite..cijene znači ostjau iste, samo se počinje plaćati na dodatnih 10 km kojim se vozimo ima skoro šest mjeseci..
udrch

#2206 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

Alfons Kauders wrote:
udrch wrote:pa i ovako se uštedi na toj dionici ovih 5,4 KM..
ne bi se kladio, ipak je ravnica i prije je bio relativno brz put (pod uslovom da nije guzva)... ali od sarajeva do konjica bi mogla biti pofina usteda na gorivu, cisto radi konfiguracije terena... zaobilaznica pogotovo, a ona ce biti dzabna - pa moci ce se cijela preci za nekoliko minuta, a sad redovno treba vise od pola sata od rajlovca do mostarskog...

e sad ako neko hoce da vozi 140, onda ce potrositi vise... ali ko se bude drzao 100-110 vjerovatno nece
jesi ikad vozio ovim alternativnim cestama preko Ilijaša, Visokog do Kaknja?
ne možeš u ovu priču uljučiti ovu jednu traku koja je faktički rađena prije rata da bude dio autoputa..
Fauja Singh

#2207 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Fauja Singh »

Da ne listam sad citavu temu, kad bi trebala biti pustena dionica Jošanica-Vlakovo?
hrle1976

#2208 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

Ta autocesta nece biti gotova do 2025! Ima da ono sto je vec napravljeno da propadne a koliko znam kod Visokog je vec pocela cesta da propada :wink:
dustaban

#2209 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Alfons Kauders wrote:
matematicar_teski wrote:
banjaluka078 wrote:Federalna vlada danas je izmijenila i Uredbu o naplati naknade za korištenje autoceste A1, utvrdivši nove cijene. Tako, naprimjer, cestarina na pravcu Jošanica - Lučani, u dužini od 45 kilometara, iznosi od 5,40 KM za prvu, do 21,60 KM za četvrtu kategoriju vozila
skupo vala definitivno preskupo
odavno se prica o 12 feniga po kilometru... ne znam zasto se sad treba ibretiti
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Zasto bi isto placali oni u tranzitu i oni kojima je to svakodnevni transport?
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
Alfons Kauders

#2210 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

dustaban wrote:
Treba se ibretiti ako ti autoput treba svaki radni dan, tj. ako zivis recimo u Kaknju i ides na posao u sarajevo (nije malo takvih). TREBA NAPRAVITI RJESENJE ZA TAKVE SLUCAJEVE.
Zasto bi isto placali oni u tranzitu i oni kojima je to svakodnevni transport?
Podsjecanja radi - godisnja vinjeta u Sloveniji 95 EUR, minimalna tranzitna 17 EUR.
Ispada da Kakanjcu koji, mozes misliti bezobrazluka - hoce autom na posao u Sarajevo a ne tramvajom (!)...njemu treba 11KM dnevno, x 22 radna dana = 240 KM mjesecno za putarinu. Ko sto Slovenac plati za godinu !!!
O tome je rijec
Slazem se, vinjeta je najbolje rjesenje, sto sam vise puta i rekao (pogotovo na ovoj dionici)... Meni postojeca trasa ne znaci puno, tako da bi mi se vise isplacalo placati ovako...
johntra

#2211 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

hrle1976 wrote:Ta autocesta nece biti gotova do 2025! Ima da ono sto je vec napravljeno da propadne a koliko znam kod Visokog je vec pocela cesta da propada :wink:
neko te dobro slagao, prvo po pitanju završetka autocesta, a drugo po pitanju propadanja iste... :wink:
amina_bl

#2212 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by amina_bl »

Je li se ko vozio prema Lašvi ovih dana, je li počela naplata s novim cijenama i ako jeste, koliko košta?
johntra

#2213 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by johntra »

Imaš ranije vijest gore, naplata nove dionice počinje krajem juna....
iamia

#2214 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

johntra wrote:
hrle1976 wrote:Ta autocesta nece biti gotova do 2025! Ima da ono sto je vec napravljeno da propadne a koliko znam kod Visokog je vec pocela cesta da propada :wink:
neko te dobro slagao, prvo po pitanju završetka autocesta, a drugo po pitanju propadanja iste... :wink:
ma, to je pacenik iz ceske.
pusti ga.
nije bio u BiH 20 god. kako ce znati ?
sto se tice autoputa od zenice do sarajeva, odlican je.
matematicar_teski

#2215 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

Brijesce
Image

izvor skyscraper BNX
kurty

#2216 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

iamia wrote:
johntra wrote:
pusti ga.
treba biti iskren i reci da ima propusta...
konkretno, kad se ide iz Visokog prema Podlugovima, kilometar dva nakon petlje ima uvala... na brzini oko 100km/h bubrezi se pomjere kad se uleti u nju :D
Sad su stavili i znak

ali sad da kazemo da je cijeli put los, ma daj... nidje veze
iamia

#2217 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by iamia »

to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
uvala ima na svakom autoputu na svijetu.
ze-sar je jedan od boljih autoputeva na kojem sam vozio.
a onaj bl-bos gradiska je takodje fenomenalan.
sema911s

#2218 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by sema911s »

iamia wrote:to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
vjeruj nije do auta, cestor prolazim sa razlicitim autima,. ta uvala se itekako osjeti pogotovo na vecim brzinama,,. onda one sare kod kaknja, nesto su farbbali neuspjesno,, kada naletis ko da je neko rafal sasoo pored tebe
poslije naplatnih u josanici pred kameru ima neko izbocenje u lijevoj traci odbije kamenacu bubreguu,. a zucni razlomii :lol:
kakaljin

#2219 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

sema911s wrote:
iamia wrote:to je do tvog auta, a ne do autoputa. popravi montizere.
vjeruj nije do auta, cestor prolazim sa razlicitim autima,. ta uvala se itekako osjeti pogotovo na vecim brzinama,,. onda one sare kod kaknja, nesto su farbbali neuspjesno,, kada naletis ko da je neko rafal sasoo pored tebe
poslije naplatnih u josanici pred kameru ima neko izbocenje u lijevoj traci odbije kamenacu bubreguu,. a zucni razlomii :lol:
ovo je standardno na autoputu da imas tako iscrtane trake da te upozore da prelazis preko njih, radi sigurnosti.
hrle1976

#2220 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

iamia wrote:
johntra wrote:
pusti ga.
Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio. A tko je ovdje pacenik zna se. Meni moze biti svjedno i onako svak u Euriopi gradi autoceste 10x brze nego u BiH - dok vi meni ko pokusavate da solite pamet vasi politicari vas muzu sa tom autocestom do dna. 60km ste gradili nepunu deceniju a da sad vjerujem u jos 300 za pola decenije :lol: :lol: :lol: :lol:
Jay Gatsby

#2221 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Jay Gatsby »

hrle1976 wrote:
Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio. A tko je ovdje pacenik zna se. Meni moze biti svjedno i onako svak u Euriopi gradi autoceste 10x brze nego u BiH - dok vi meni ko pokusavate da solite pamet vasi politicari vas muzu sa tom autocestom do dna. 60km ste gradili nepunu deceniju a da sad vjerujem u jos 300 za pola decenije :lol: :lol: :lol: :lol:
Strpljenja malo, pravili su i u Hrvatskoj autocestu od Zagreba do Rijeke 40 godina. A i u SFRJ je bilo slično... jednu dionicu otvaraju, a onu raniju popravljaju.
hrle1976

#2222 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

Jay Gatsby wrote:
hrle1976 wrote:
Strpljenja malo, pravili su i u Hrvatskoj autocestu od Zagreba do Rijeke 40 godina. A i u SFRJ je bilo slično... jednu dionicu otvaraju, a onu raniju popravljaju.
Ma pusti SFRJ gradnju odnosno radne akcije to je samo bilo sezonska gradnja pa je zato trajala godinama! A sto se Hrvatske tice pa da nije uzela silne kredite i strane gradbenike nebi ni ona sta brza bila ali zato danas te u jednom pravcu 200KM voznje kosta do nekih 40€ pa se slikaj :lol:
shake69

#2223 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

hrle1976 wrote:
Jay Gatsby wrote:
hrle1976 wrote:
Ma pusti SFRJ gradnju odnosno radne akcije to je samo bilo sezonska gradnja pa je zato trajala godinama! A sto se Hrvatske tice pa da nije uzela silne kredite i strane gradbenike nebi ni ona sta brza bila ali zato danas te u jednom pravcu 200KM voznje kosta do nekih 40€ pa se slikaj :lol:
Mislim da ce ih Brisel vrlo brzo natjerati na vinjete, ili da koriguju postojecu preskupu cestarinu. Nije Francuska, koja takodjer nema vinjete, pa da moras slicnu lovu izvaliti da bi prosao zemlju.
NIN

#2224 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NIN »

hrle1976 wrote:Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio.
Dje je upala? U provaliju? :-)
hrle1976

#2225 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hrle1976 »

NIN wrote:
hrle1976 wrote:Imao sam priliku da se provozam i kod Visokog je upala cesta - jedan manji dio.
Dje je upala? U provaliju? :-)
Upucenje :-) jbga drug jos nije skoz propala - nadam se da nije to cilj.
Post Reply