Sirija

Locked
jOFLA

#2201 Re: Sirija

Post by jOFLA »

Cyrax wrote: Ovako se ide zgrada po zgrada,kvart po kvart a i to ima svoje zasto. Asad ide logikom da ih sto vise izvuce iz brda i planina u grad(ove) gdje ih je lakse okruziti i unistavati. Granice su sve bolje cuvane (desetine ginu pokusavajuci uci u Siriju), placenici pocinju kupiti krpe sto znaci da se ceka NATO ako ikad dodje.

Kako Obama jučer reče nije isključena akcija NATO snaga, jer je u Siriji primjećeno pomjeranje vojske za hemijsko djelovanje.
Što mi govori da je Asad uspješan u Alepu i drugdje. Mislim da se čeka da neko od službene vojske ili policije u Siriji baci barem suzavac ako ništa drugo, pa da ovi skoče sa avijacijom.

Kako će incident sa bojnim otrovima biti isceniran... možemo samo nagađati, i hoće li to biti američka avijacija ili turska (pretpostavljam najvećim dijelom turska), ali uspješnim čišćenjem Alepa od pobunjenika rat je očito krenuo u "pogrešnom" smjeru.
Challenger__

#2202 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

I ovde bih ponovio misao sa PDF Iran: Sirija je postala inicijalna kapisla za raspaljivanje regionalnih, a Boga mi i širih antagonizama.

Mislim da smo pred vratima serije dugotrajnih i krvavih sukoba.
aldinjo

#2203 Re: Sirija

Post by aldinjo »

Klavikula wrote:
mmaar wrote:Nesto mi se cini da ce uskoro i u Turskoj mecka zaigrati, zahvaljujuci onom cionistickom kukavicijem jajetu, kojeg pojedini Bosnjaci docekuju sa najvecim pocastima, iako se radi o osobi koja da postoji imalo pravde moze komotno biti optuzena za agresiju na jednu suverenu zemlju i brojne ratne zlocine pocinjene u njoj, da ne govorim o gotovo nepopravljivoj steti koju su ta marioneta i njegov rezim nanijeli Turskoj i turskom narodu.
Turci ce poslije Sirije najvise najebati u ovom sukobu, mecka im vec odavno igra a sad ce jos dobiti na snazi...Assad je vec dao Kurdima autonomiju, jasno je sta je uradio tim potezom..cim sirijska armija ocisti teroriste Turci dolaze na red..

a ne trebamo se puno vracati u proslost da bi vidjeili koliko snazan geriski pokret moze biti..Izrael je dobio po nosu od Hezbollaha, Assad skoro dvije godine se bori protiv terorista...PKK je disciplinovan i sposoban pokret, ne kao Hezbollah al na toj su strani, i kad im se osigura logisticka podrska tek ce havarija nastati...
Rusija na ovome zaradjuje, Iran brani sebe i Hezbollah, S. Arabija i onako ima pobunu naroda, i ne izbjezno je, mozda ce sirijske tajne sluzbe ubrzati te procese, a Turska ce najvise najbati a nikakve koristi nemaju od Sirije..a i neka ce, drago mi je, svi imperjalisti trebaju pasti pa ko god to bio..
Turska je puno jača od šija nego što ti misliš! :-)
aldinjo

#2204 Re: Sirija

Post by aldinjo »

Nikada Izrael neće napasti Iran.Šta mislite zašto? :roll:
elcaliente

#2205 Re: Sirija

Post by elcaliente »

aldinjo wrote:
Klavikula wrote:
mmaar wrote:Nesto mi se cini da ce uskoro i u Turskoj mecka zaigrati, zahvaljujuci onom cionistickom kukavicijem jajetu, kojeg pojedini Bosnjaci docekuju sa najvecim pocastima, iako se radi o osobi koja da postoji imalo pravde moze komotno biti optuzena za agresiju na jednu suverenu zemlju i brojne ratne zlocine pocinjene u njoj, da ne govorim o gotovo nepopravljivoj steti koju su ta marioneta i njegov rezim nanijeli Turskoj i turskom narodu.
Turci ce poslije Sirije najvise najebati u ovom sukobu, mecka im vec odavno igra a sad ce jos dobiti na snazi...Assad je vec dao Kurdima autonomiju, jasno je sta je uradio tim potezom..cim sirijska armija ocisti teroriste Turci dolaze na red..

a ne trebamo se puno vracati u proslost da bi vidjeili koliko snazan geriski pokret moze biti..Izrael je dobio po nosu od Hezbollaha, Assad skoro dvije godine se bori protiv terorista...PKK je disciplinovan i sposoban pokret, ne kao Hezbollah al na toj su strani, i kad im se osigura logisticka podrska tek ce havarija nastati...
Rusija na ovome zaradjuje, Iran brani sebe i Hezbollah, S. Arabija i onako ima pobunu naroda, i ne izbjezno je, mozda ce sirijske tajne sluzbe ubrzati te procese, a Turska ce najvise najbati a nikakve koristi nemaju od Sirije..a i neka ce, drago mi je, svi imperjalisti trebaju pasti pa ko god to bio..
Ja mislim da Ameri jedva cekaju da Sirija pocne praviti probleme Turskoj. Mada Assad nije toliko lud, zna da bi ga Turska armija sravnila sa zemljom a Kurde bi izbombardovali u kameno doba. Jos bi im se i NATO priljucio ( Ameri) i tako bi uspostavili svoju vlast u Siriji i prisli granicama Irana.
Klavikula

#2206 Re: Sirija

Post by Klavikula »

aldinjo wrote:
Klavikula wrote:

mozda od sita, al od Sirije nije puno jaca...

a takodjer u slucaju agresije na Siriju Iran se automatski ukljucuje, jer se na to obavezo sporazumom, tako da Sirija nije sama i Turska ako bude imala muda, i ako joj narede "odozgo" za protivnika ce pored Sirije imati i Iran..e tu vec nemaju nikakvih izgleda na uspjeh..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2207 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

ne bi bilo prvi put da perzijanci napadaju tursku
Tkd

#2208 Re: Sirija

Post by Tkd »

Ako su oni perzijanci, onda su ovi osmanlije. Ne "mere" jedno se nazivati tako, a drugo ovako :D
aldinjo

#2209 Re: Sirija

Post by aldinjo »

mozda od sita, al od Sirije nije puno jaca...

a takodjer u slucaju agresije na Siriju Iran se automatski ukljucuje, jer se na to obavezo sporazumom, tako da Sirija nije sama i Turska ako bude imala muda, i ako joj narede "odozgo" za protivnika ce pored Sirije imati i Iran..e tu vec nemaju nikakvih izgleda na uspjeh..[/quote]
Ako se NATO uključi baš imaju velike šanse.
Klavikula

#2210 Re: Sirija

Post by Klavikula »

aldinjo wrote:mozda od sita, al od Sirije nije puno jaca...

a takodjer u slucaju agresije na Siriju Iran se automatski ukljucuje, jer se na to obavezo sporazumom, tako da Sirija nije sama i Turska ako bude imala muda, i ako joj narede "odozgo" za protivnika ce pored Sirije imati i Iran..e tu vec nemaju nikakvih izgleda na uspjeh..
Ako se NATO uključi baš imaju velike šanse.[/quote]
ako se Kina i Rusija ukljuce onda NATO nema nikakve sanse, naravno ovdje se podrazumijeva da NATO nema sanse u ofanzivnom ratu..
vrbas1979

#2211 Re: Sirija

Post by vrbas1979 »

BBC i NYT objavili priču kako pobunjenici koriste zarobljenika kao bombaša samoubojicu, pa je uklonili nakon par sati

http://www.youtube.com/watch?v=YULXawJg ... r_embedded
@mba

#2212 Re: Sirija

Post by @mba »

stanje u siriji je jako slozeno, tuska nije luda da ulazi u konflikt sa sirijom, jer nema potrebe!
samo ako ste primjetili da je pkk ucestio napade na tursku vojsku, naravno po naredbi alevita asada i njegove bagre, ovi ucestali napadi na tursku vojsku su ujedno i opomena turskoj vladi da ako dodje do sukoba izmedju turske i sirije (sto se nadam nece nikad desiti) i pkk je tu da podupire svojim terorom asadovu bandu!

turska je trenutno postala globalni igrac, svidjelo so to kome ili ne!
@mba

#2213 Re: Sirija

Post by @mba »

japin_mutapi wrote:ne bi bilo prvi put da perzijanci napadaju tursku

perzijancima daleko kucu bila od moje!
Challenger__

#2214 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

@mba wrote:stanje u siriji je jako slozeno, tuska nije luda da ulazi u konflikt sa sirijom, jer nema potrebe!
samo ako ste primjetili da je pkk ucestio napade na tursku vojsku, naravno po naredbi alevita asada i njegove bagre, ovi ucestali napadi na tursku vojsku su ujedno i opomena turskoj vladi da ako dodje do sukoba izmedju turske i sirije (sto se nadam nece nikad desiti) i pkk je tu da podupire svojim terorom asadovu bandu!

turska je trenutno postala globalni igrac, svidjelo so to kome ili ne!
Upotreba ili potreba Kurda (kako ko voli da vidi) pokazuje samo da je sukob u Siriji, u najmanju ruku, regionalni sukob.
hrastov žižak

#2215 Re: Sirija

Post by hrastov žižak »

Kakva represija nad Kurdima vlada u Turskoj već decenijama, čudi me da PKK nisu još militantniji. I onda su oni teroristi, a državni terorizam je legitiman. Do 2003. nisu mogao djetetu dati kurdsko ime. Jedan Mendela je odbio Ataturkovu nagradu zbog zločina Turske nad Kurdima. I ko god u Turskoj javnosti istupi osuđujući zloćine nad Kurdima i genocid nad Armenima biva progonjen i kažnjavan, šta sve tamo rade novinarima...Danas je odnos prema ovoj etniji nešto blaži ali i dalje vodi asimilatorskim pravcem.
crnoplavo

#2216 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

BBC

AleksoMKD

#2217 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

Ne znam dali je ovo vec bilo, ako je izvinjavam se ali vrlo interesantan podatak iz Guardian-a iz 2003, naime plan CIA-e i MI6 (tada jos uvek SIS) o planu za postavljanje "prozapadne" vlasti jos pedesetih godina:

http://www.guardian.co.uk/politics/2003 ... /uk.syria1

Pazite ovih par delova:

Once a political decision has been reached to proceed with internal disturbances in Syria, CIA is prepared, and SIS (MI6) will attempt to mount minor sabotage and coup de main [sic] incidents within Syria, working through contacts with individuals. Incidents should not be concentrated in Damascus.

The report said that once the necessary degree of fear had been created, frontier incidents and border clashes would be staged to provide a pretext for Iraqi and Jordanian military intervention. Syria had to be "made to appear as the sponsor of plots, sabotage and violence directed against neighbouring governments," the report says. "CIA and SIS should use their capabilities in both the psychological and action fields to augment tension." That meant operations in Jordan, Iraq, and Lebanon, taking the form of "sabotage, national conspiracies and various strong-arm activities" to be blamed on Damascus.

The plan called for funding of a "Free Syria Committee", and the arming of "political factions with paramilitary or other actionist capabilities" within Syria. The CIA and MI6 would instigate internal uprisings, for instance by the Druze in the south, help to free political prisoners held in the Mezze prison, and stir up the Muslim Brotherhood in Damascus.

Izgleda da su izvadili plan iz fioke i sa manjim izmenama ga koriste.
Assad je dzubre koje treba da ode, ali jadni Sirijci kada budu "slobodni" nece imati bolji zivot izgleda.
Challenger__

#2218 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Sve je to potvrđeno nizom savremenih, objelodanjenih diplomatskih dokumenata u aferi "WekeLeaks".

Sirija, terorizam u režiji SAD i Britanije.
Klavikula

#2219 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Klavikula

#2220 Re: Sirija

Post by Klavikula »

crnoplavo

#2221 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

sa prevodom na Engleski

Quaresma

#2222 Re: Sirija

Post by Quaresma »

bashar and company na bajram namazu
Klavikula

#2223 Re: Sirija

Post by Klavikula »

prvi s desna se malo zajebo :D :D
Quaresma

#2224 Re: Sirija

Post by Quaresma »

ne malo, lik je ostao na rukuu 2-3 sekunde, pazi i one iza njega :-D
Murat Sabanovic

#2225 Re: Sirija

Post by Murat Sabanovic »

stvar je jednostovna.

amerika , izrael i saudi guraju teroriste na shijski rezim koji iza ledja ima iran i rusiju, dok assad gazi sve pred sobom bojeci se da ne zavrsi kao gadafi. amerika pokushava nagovoriti tursku da u ime cionista odradi posao. ukoliko se turci upletu,ubijedjen sam da ruska reakcija nece izostati.(rusi po svaku cijenu zele sacuvati svoju bazu u siriji)

eh sad , vrlo je moguce i da u samoj turskoj izbije sukom izmedju vojske,lojalne vasingtonu i turskih islamista koji bi vrlo lahko mogli uci u savez sa sirijom, rusijom ,iranom.

tako da bi uskoro mogli vidijeti ruskom mornaricu na sredozemnom moru !
Locked